Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
laly

#401 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by laly »

Joj ovaj smrcak se bas trudi ali nema dovoljno obrazovanja da vodi adekvatnu diskusiju. Nesto kao poznaje vjersku tematiku ali na nekom ispodprosjecnom nivou. Kad citam njegove komentare imam osjecaj da je njegovo obrazovanje na nivou mekteba ili eventualno medrese. Ovakvi slabo obrazovani vjernici koji bi da vode diskusije, uvjeravaju i ubjedjuju nanose vise stete nego koristi vjeri. Ovi primjeri koje navodi su dobri za mozda neko seosko sijelo. Preporuka da cita malo vise knjige profesora,akademika o vjerskim temama da malo prosiri znanje i vokabular kad vec hoce da diskutuje
Smrcak15

#402 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

laly wrote:Joj ovaj smrcak se bas trudi ali nema dovoljno obrazovanja da vodi adekvatnu diskusiju. Nesto kao poznaje vjersku tematiku ali na nekom ispodprosjecnom nivou. Kad citam njegove komentare imam osjecaj da je njegovo obrazovanje na nivou mekteba ili eventualno medrese. Ovakvi slabo obrazovani vjernici koji bi da vode diskusije, uvjeravaju i ubjedjuju nanose vise stete nego koristi vjeri. Ovi primjeri koje navodi su dobri za mozda neko seosko sijelo. Preporuka da cita malo vise knjige profesora,akademika o vjerskim temama da malo prosiri znanje i vokabular kad vec hoce da diskutuje
Kao trebao bi sad akademskim rijecnikom pisati tekstove pa da me vecina raje neshvati sto pise.

Nije mudrost u tome, mudrost je kompliciranu stvar objasnit jednostavno , da se komplicirana stvar pojednostavi, a to se radi jednostavnim rijecnikom i primjerima i metaforama.

Da citam knjige kazes :) valjda sam se nacitao dovoljno u 22 dvije godine u islamu odkako sam se zainteresirao za islam da mogu vodit kakvu takvu diskusiju, nisam veslo sisao sve ove godine.

Slabo obrazovan kazes :)

Poznajem 2 jezika jos pored bosanskog, znam citati i arapski, razumijem i tu ponesto, zavrsio fax elektrotehnike, analiziram orginalne tekstove kur,ana na arapskom , po manuskriptima, analiziram bibliju, analiziram bibliju na hebrejskom kumranske spise, pisem knjigu na temu brojcana cuda Kur'ana, itd itd
Procitao tonu islamskih knjiga neke 2 puta a neke i 3 puta.

Ali staces neobrazovan sam cojek....
Zaitsev

#403 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Zaitsev »

Smrcak15 wrote:
laly wrote:Joj ovaj smrcak se bas trudi ali nema dovoljno obrazovanja da vodi adekvatnu diskusiju. Nesto kao poznaje vjersku tematiku ali na nekom ispodprosjecnom nivou. Kad citam njegove komentare imam osjecaj da je njegovo obrazovanje na nivou mekteba ili eventualno medrese. Ovakvi slabo obrazovani vjernici koji bi da vode diskusije, uvjeravaju i ubjedjuju nanose vise stete nego koristi vjeri. Ovi primjeri koje navodi su dobri za mozda neko seosko sijelo. Preporuka da cita malo vise knjige profesora,akademika o vjerskim temama da malo prosiri znanje i vokabular kad vec hoce da diskutuje
Kao trebao bi sad akademskim rijecnikom pisati tekstove pa da me vecina raje neshvati sto pise.

Nije mudrost u tome, mudrost je kompliciranu stvar objasnit jednostavno , da se komplicirana stvar pojednostavi, a to se radi jednostavnim rijecnikom i primjerima i metaforama.

Da citam knjige kazes :) valjda sam se nacitao dovoljno u 22 dvije godine u islamu odkako sam se zainteresirao za islam da mogu vodit kakvu takvu diskusiju, nisam veslo sisao sve ove godine.

Slabo obrazovan kazes :)

Poznajem 2 jezika jos pored bosanskog, znam citati i arapski, razumijem i tu ponesto, zavrsio fax elektrotehnike, analiziram orginalne tekstove kur,ana na arapskom , po manuskriptima, analiziram bibliju, analiziram bibliju na hebrejskom kumranske spise, pisem knjigu na temu brojcana cuda Kur'ana, itd itd
Procitao tonu islamskih knjiga neke 2 puta a neke i 3 puta.

Ali staces neobrazovan sam cojek....
Ali Smrle, ti ne poznaješ bosanski... :sad: I tužno je što pišeš knjigu, zaista jeste... :sad:
irac300

#404 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by irac300 »

Al' nije čo'jk rek'o na kojem jeziku piše knjigu. :D Uostalom, knjiga je o brojčanim čudima, šta će mu pravopis kada samo treba brojke pratiti. :lol:
laly

#405 Re: Smrt,Eh Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by laly »

Eh ne znam gdje si završio fakultet ali meni iskreno djelujes malo nepismeno.(npr. ne se pise odvojeno od glagola) pa mi tvoji tekstovi djeluju neuvjerljivo. Zato sam ti i predlozila da citas, ozbiljnije autore i da podignes diskusiju na malo ozbiljniji nivo.
Smrcak15

#406 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

Zaitsev wrote: Ali Smrle, ti ne poznaješ bosanski... :sad: I tužno je što pišeš knjigu, zaista jeste... :sad:
ti sinko zivis u kao alisa i zemlji cuda, kazes da nepoznajem bosni sam zavrsio samo 1 razred, poceo drugi i zaratilo se, a skole kako treba nije bilo u toku rada, to je vise ono bilo samo da se vodi da ides, nekad ides nekad ne ides zbog granata. tako da oficijelno sam samo zavrsio u bosni prvi razred i poceo drugi.

i onda mi ti dodjes ovdje palamudit kako neznam bosanski, a blage veze nemas na kojem su nivou mnogi u dijaspori po pitanju bosansko, ja sam med i mlijeko kakvih ima po pitanju bosanskog.

ja imam opravdanje za svoje pravopisne greske, i nemoj se ti plaho oko toga zamarati, ne gledaj kako ti se pise nego sta ti se pise.
Smrcak15

#407 Re: Smrt,Eh Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

laly wrote:Eh ne znam gdje si završio fakultet ali meni iskreno djelujes malo nepismeno.(npr. ne se pise odvojeno od glagola) pa mi tvoji tekstovi djeluju neuvjerljivo. Zato sam ti i predlozila da citas, ozbiljnije autore i da podignes diskusiju na malo ozbiljniji nivo.
vecinu svog zivota sam prozivio van BiH, zavrsio prvi razred u BiH poceo drugi i zaratilo se, to je to.

jeli ti sad malo jasnije
Smrcak15

#408 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
fatamorgana

#409 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by fatamorgana »

Joj ružnih i kič slika tito dragi ....ma :izet: takvu ljepotu da prostiš, fala đe čuo đe nečuo!

A ova vehbos prozelitistička šuplja je dosadnija i naivnija i od Jehovinih svjedoka koliko god da to izgleda nemoguće!
Smrcak15

#410 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

fatamorgana wrote:Joj ružnih i kič slika tito dragi ....ma :izet: takvu ljepotu da prostiš, fala đe čuo đe nečuo!

A ova vehbos prozelitističa šuplja je dosadnija i naivnija i od Jehovinih svjedoka koliko god da to izgleda nemoguće!
cekaj malo, da nazovem raju iz dzenneta da mi posalju kakvih dobrih slika pa da mogu postirat ovdje :-)
fatamorgana

#411 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by fatamorgana »

Smrcak15 wrote:
fatamorgana wrote:Joj ružnih i kič slika tito dragi ....ma :izet: takvu ljepotu da prostiš, fala đe čuo đe nečuo!

A ova vehbos prozelitističa šuplja je dosadnija i naivnija i od Jehovinih svjedoka koliko god da to izgleda nemoguće!
cekaj malo, da nazovem raju iz dzenneta da mi posalju kakvih dobrih slika pa da mogu postirat ovdje :-)
Eh, rek'o je jednom jedan grobar kad su ga pitali vjeruje li u duhove i vampire i sl. : Koga poklopi dva kubika zemlje taj se više ne vraća!

Nego ako već imaš takve veze ako može i kakva slika iz džehenema naravno opet od raje, može i od kakvog što je pogriješio rukujući eksplozivom i sl. humanitarne aktivnosti!
asurbanipal

#412 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:
analiziram orginalne tekstove kur,ana na arapskom , po manuskriptima, analiziram bibliju, analiziram bibliju na hebrejskom

:lol: :lol: :lol:

I nije "kur,ana" nego "kur'ana". Doduše, to je samo jedna u moru pravopisnih i gramatičkih grešaka koje činiš...
Smrcak15

#413 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

A ova vehbos prozelitistička šuplja je dosadnija i naivnija i od Jehovinih svjedoka koliko god da to izgleda nemoguće!
Naravno da je dosadno kad se gradi kuca na ovom svijetu a kucu na buducem se rusi, kome je drago iz normalne kuce preseliti u rusevinu.
asurbanipal

#414 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:

Naravno da je dosadno kad se gradi kuca na ovom svijetu a kucu na buducem se rusi, kome je drago iz normalne kuce preseliti u rusevinu.

Ako tu "kuću" nisi izgradio na ovom svijetu, nećeš je izgraditi ni na onom... :wink:
aurora313

#415 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:...analiziram orginalne tekstove kur,ana na arapskom , po manuskriptima, analiziram bibliju, analiziram bibliju na hebrejskom
A i ovo je tvoje:
Poznajem 2 jezika jos pored bosanskog, znam citati i arapski, razumijem i tu ponesto, zavrsio fax elektrotehnike, analiziram orginalne tekstove kur,ana na arapskom , po manuskriptima, analiziram bibliju, analiziram bibliju na hebrejskom kumranske spise,

Pa koga onda ovdje farbaš koje sve jezike poznaješ?
Smrcak15

#416 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:...analiziram orginalne tekstove kur,ana na arapskom , po manuskriptima, analiziram bibliju, analiziram bibliju na hebrejskom
A i ovo je tvoje:
Poznajem 2 jezika jos pored bosanskog, znam citati i arapski, razumijem i tu ponesto, zavrsio fax elektrotehnike, analiziram orginalne tekstove kur,ana na arapskom , po manuskriptima, analiziram bibliju, analiziram bibliju na hebrejskom kumranske spise,

svedski i engleski

znam citati arapski nesto ga i razumijem.

a hebrejsku bibliju analiziram pomocu prevodioca na internetu, abecede, raznih engliski prevoda itd.
Smrcak15

#417 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote: Ako tu "kuću" nisi izgradio na ovom svijetu, nećeš je izgraditi ni na onom... :wink:
da cujem, to sto sam naveo gore za sta je bila metafora, na sta sam ciljao da vidim jesi li me razumio.
asurbanipal

#418 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by asurbanipal »

aurora313 wrote:
A i ovo je tvoje:

Pitanje je još na kojem arapskom su "originalni" tekstovi Kur'ana. I kakvi su to "neorginalni" tekstovi, budući da postoje "originalni"? Zna lik još i Tanakh čitati. :mrgreen:
Smrcak15

#419 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:
aurora313 wrote:
A i ovo je tvoje:

Pitanje je još na kojem arapskom su "originalni" tekstovi Kur'ana. I kakvi su to "neorginalni" tekstovi, budući da postoje "originalni"? Zna lik još i Tanakh čitati. :mrgreen:
manuskripti sa osmanskim stilom pisanja, bez tacaka i vokalnih oznaka.

ne orginalni tekst Kur'ana je prevod na drugi jezik.
Diwan

#420 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Diwan »

Image
laly

#421 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by laly »

Smrcak15 wrote:
laly wrote:Eh ne znam gdje si završio fakultet ali meni iskreno djelujes malo nepismeno.(npr. ne se pise odvojeno od glagola) pa mi tvoji tekstovi djeluju neuvjerljivo. Zato sam ti i predlozila da citas, ozbiljnije autore i da podignes diskusiju na malo ozbiljniji nivo.
vecinu svog zivota sam prozivio van BiH, zavrsio prvi razred u BiH poceo drugi i zaratilo se, to je to.

jeli ti sad malo jasnije
Da si na nekoj tribini ili za govornicom pravopis ti ne bi bio bitan, ali ovo je takav vid komunikacije gdje pismenost dolazi do izrazaja. Ja licno kad vidim da neko pise: nevidim, jeli,nebi... dalje i ne citam tekst, jer mislim da neko ko ne poznaje osnove pravopisa nema kredibilitet da pise i uvjerava ljude u nesto. Ne trebas poznavati pravopis kao profesor, ali kada vec zelis da vodis diskusiju na ovaj nacin trebas znati bar osnove.
Towelie

#422 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Towelie »

laly wrote:
Smrcak15 wrote:

jeli ti sad malo jasnije
Da si na nekoj tribini ili za govornicom pravopis ti ne bi bio bitan, ali ovo je takav vid komunikacije gdje pismenost dolazi do izrazaja. Ja licno kad vidim da neko pise: nevidim, jeli,nebi... dalje i ne citam tekst, jer mislim da neko ko ne poznaje osnove pravopisa nema kredibilitet da pise i uvjerava ljude u nesto. Ne trebas poznavati pravopis kao profesor, ali kada vec zelis da vodis diskusiju na ovaj nacin trebas znati bar osnove.
Kad vec dajes lekcije o pravopisu, glagol trebati je bezlican. Dakle, ne treba je ispravno. :D
fatamorgana

#423 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by fatamorgana »

laly wrote:
Smrcak15 wrote:

jeli ti sad malo jasnije
Ma sa'će on! :lol:
JedanOdBraceMorica

#424 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by JedanOdBraceMorica »

Hoce li u tom vasem dzenetu, raju ili gdje vec biti sta na belegiju? Jer djaba svi ti vodopadi, rijeke, voce i povrce ako ne dobijem sansu da umocim
Smrcak15

#425 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

JedanOdBraceMorica wrote:Hoce li u tom vasem dzenetu, raju ili gdje vec biti sta na belegiju? Jer djaba svi ti vodopadi, rijeke, voce i povrce ako ne dobijem sansu da umocim
Citaj prijasnje moje postove vec je to objasnjeno, da ti se nebi opet ponavljao kad je vec obradjena tema
Locked