BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fudo387

#401 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Fudo387 »

jeza u ledja wrote:One Mexe "gradise" sto ih vidis po cestama, po $20 na sat? M'daaaj. Pa onaj sef sto im dodje ili onaj geodet ili neko bi onda trebao zaradjivati po $40, a gradjevinski inzenjeri kad navrate oni po $50 i vise. A znam da nije tako.
kazem oko 20, a nisu ispod 17-18 dolara po satu i oni sto samo drze onaj znak dje pise "slow", znam neku raju koja to radi.
jebeni vodoinstalater uzme 100K godisnje.
Spojio mi dvije cijevi na ono govno water softener, i bub 300 stoje.
Ma nije bio vise od 40 minuta.
Ukradose bogaoca :twisted:
detroit-mercy

#402 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by detroit-mercy »

jeza u ledja wrote:
detroit-mercy wrote: Ja zimus bio dole i sreo se sa rodjakom koji zivi u Austriji. Prica covjek koliko zaradjuje, 1600E na mjesec ali posto radi na bausteli :mrgreen: onda 3 mjeseca obicno ne rade tako da tada dobija oko 800E mjesecno.
Ja se osupnuo kad mi je rekao za zaradu.
Baustela je sto bi kod nas rekli construction jel?
Pa dobro, to bi ispalo oko $12-13 na sat, valjda. Tako je vjerovatno i kod nas. :?
Hocu rec, nije malo za takav rad.

Znas sta je meni upalo u oci...ovo je bilo u Svici, na ulici oni smetljari, cistaci i tako javni radnici, nisu bili nikakvi obojeni, cak mislim ni I. Evropa. Nako po facama reko bi Svicarci. I tako u radnji, na trafici, mislim svugdje gdje bi kod nas ocekivao veliki procenat imigranata ili raznih puti tamnijih od bijele.

I onda kontam pa mozda kod njih ti takvi poslovi, barem ovi javni su mozda dobro zasticeni sindikatima i minimalcima i to. :?
Baustela u USA je puno vise placena, znam neke nase koji rade za gradjevinske firme. Jako dobro su placeni.
Btw, I kod mene su smecari svi Ameri, nisu lose placeni plus jako dobre beneficije.
Volim Pivu

#403 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Volim Pivu »

ima ih ovde koji su se hvalili satnicom od 4 dolara :lol: ali zato pogledaju svaku tekmu repke uživo :lol: iz amerike, to su meni sve GIGANTI
Last edited by Volim Pivu on 10/02/2017 19:24, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#404 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by detroit-mercy »

jeza u ledja wrote:
Fudo387 wrote:
jeza u ledja wrote:
Baustela je sto bi kod nas rekli construction jel?
Pa dobro, to bi ispalo oko $12-13 na sat, valjda. Tako je vjerovatno i kod nas. :?
Hocu rec, nije malo za takav rad.
Vise ih ovdje placaju, oko cvancike po satu....
One Mexe "gradise" sto ih vidis po cestama, po $20 na sat? M'daaaj. :|
Pa onaj sef sto im dodje ili onaj geodet ili neko bi onda trebao zaradjivati po $40, a gradjevinski inzenjeri kad navrate oni po $50 i vise. A znam da nije tako.
Oni na cesti oko $25.00, ne lazem. Zidari i keramicari :-) ne smijem napisati.
jeza u ledja

#405 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by jeza u ledja »

Pa jebemu mater nije isto vodoinstalater i fizikaner na cesti. Mislim ne moze se ni poredit. Dobar vodoinstalater ili stolar zaradjuje vise od inzenjera.

Ne znam to za baustelu, ali mi $20 na sat izgleda nevjerovatno. Onda je fakat tacno da Mexe otimaju poslove radnoj klasi. :D

Dvadeset na sat, AKO radis 40 sati sedmicno je $40k godisnje. To je plata prosjecnog blue-collar radnika.
detroit-mercy

#406 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by detroit-mercy »

Fudo387 wrote:
jeza u ledja wrote:One Mexe "gradise" sto ih vidis po cestama, po $20 na sat? M'daaaj. Pa onaj sef sto im dodje ili onaj geodet ili neko bi onda trebao zaradjivati po $40, a gradjevinski inzenjeri kad navrate oni po $50 i vise. A znam da nije tako.
kazem oko 20, a nisu ispod 17-18 dolara po satu i oni sto samo drze onaj znak dje pise "slow", znam neku raju koja to radi.
Pa samo izlazak bez da ista uradi je $100-$120 onda ti na to jos doda ostalo :mrgreen: . Kad pretvoris na sat, ko advokat :mrgreen: .
jeza u ledja

#407 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by jeza u ledja »

Evo ja guglo, ne da mi se sad traziti detaljno, ali guglo sam "construction worker salary". Odgovor gugla je:
Construction Laborers and Helpers/Median pay (annual)
30,890 USD
2015
Znaci oko $15 na sat. :wink:

Naravno, AKO radi 40 sati sedmicno tokom cijele godine.
Last edited by jeza u ledja on 10/02/2017 19:27, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#408 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by detroit-mercy »

jeza u ledja wrote:Pa jebemu mater nije isto vodoinstalater i fizikaner na cesti. Mislim ne moze se ni poredit. Dobar vodoinstalater ili stolar zaradjuje vise od inzenjera.

Ne znam to za baustelu, ali mi $20 na sat izgleda nevjerovatno. Onda je fakat tacno da Mexe otimaju poslove radnoj klasi. :D

Dvadeset na sat, AKO radis 40 sati sedmicno je $40k godisnje. To je plata prosjecnog blue-collar radnika.
Nije malo, tako je. Kod mene punac je varioc 50-60k na godinu i to nije neka firma.
Volim Pivu

#409 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Volim Pivu »

ima lik koji radi u Astani(Kazahstan) naš čovjek i raspolaže budžetom za investicije od milijardu eura, na moje pitanje zašto nema takvih investicija u BiH, fino otvoreno čovjek reče da se nema kome ponudit tamo ništa, e sad šta to znači nisam dalje htjeo da ulazim i briga me.
detroit-mercy

#410 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by detroit-mercy »

jeza u ledja wrote:Evo ja guglo, ne da mi se sad traziti detaljno, ali guglo sam "construction worker salary". Odgovor gugla je:
Construction Laborers and Helpers/Median pay (annual)
30,890 USD
2015
Znaci oko $15 na sat. :wink:

Naravno, AKO radi 40 sati sedmicno tokom cijele godine.
Vjerovatno varira od drave do drzave. Ja pricam za ovu moju okolinu.
Fudo387

#411 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Fudo387 »

detroit-mercy wrote:
Fudo387 wrote:
Pa samo izlazak bez da ista uradi je $100-$120 onda ti na to jos doda ostalo :mrgreen: . Kad pretvoris na sat, ko advokat :mrgreen: .
E jbg, sad znam.
Sto je najgore, ono sam mogao sam, isto onako. :twisted:
MyTao

#412 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by MyTao »

jeza u ledja wrote:Pa jebemu mater nije isto vodoinstalater i fizikaner na cesti. Mislim ne moze se ni poredit. Dobar vodoinstalater ili stolar zaradjuje vise od inzenjera.

Moj prijatelj ima construction firmu i obicne radnike placa oko $17-18 po satu... Ne znam kako je u ostalim dijelovima drzave, jer nije isto raditi u NYC-u i Kentucky-u ali izgleda da su placeni dobro :)
jeza u ledja

#413 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by jeza u ledja »

detroit-mercy wrote:

Nije malo, tako je. Kod mene punac je varioc 50-60k na godinu i to nije neka firma.
Ne kontam na sta mislis "malo"? Ja govorim da je puno. Puno je $20 na sat za onog fizikanera na cesti.

Al dobro, mozda se to ne moze porediti jer vecina njih vjerovatno ne radi ni blizu 40 sati tokom cijele godine taj posao.
prog321

#414 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by prog321 »

cijena rada u Americi nije svagdje ista.
glupo je reci tolika je satnica kad zavisi u kojoj regiji i kojoj državi živiš.
gradjevinari imaju satnicu 20 ali imaju i 12 zavisno od mjesta.
jeza u ledja

#415 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by jeza u ledja »

detroit-mercy wrote: Vjerovatno varira od drave do drzave. Ja pricam za ovu moju okolinu.
Ako je tvoja drzava ta na koju pretpostavljam onda je tamo stanje gore nego prosjek. Ne bolje.

Eto MyTao ti je naveo, i to za NYC.
Fudo387

#416 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Fudo387 »

jeza u ledja wrote:Ne kontam na sta mislis "malo"? Ja govorim da je puno. Puno je $20 na sat za onog fizikanera na cesti.
Sto je puno?
Placaju mu i za uslove na poslu, sta bi ti, da ti neko za deset dolara na -20 stema asfalt?
jeza u ledja

#417 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by jeza u ledja »

Fudo387 wrote:
jeza u ledja wrote:Ne kontam na sta mislis "malo"? Ja govorim da je puno. Puno je $20 na sat za onog fizikanera na cesti.
Sto je puno?
Placaju mu i za uslove na poslu, sta bi ti, da ti neko za deset dolara na -20 stema asfalt?
Ne bih ja, ne stema meni. Nek mu placaju koliko zasluzuje. Samo ti govorim ono sto logika nalaze.
Eto dao sam ti cifru sta gugle kaze.
MyTao

#418 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by MyTao »

Fudo387 wrote:
Sto je puno?
Ma kad si vidio da zimi rade puteve?:) Puno je 20$ da drzis jebeni "slow" znak... ali to su drzavni poslovi i zbog toga su tako puno placeni.

Moj drug je painter, ali radi za state house (znaci samo boji tu) a placaju ga 80k godisnje... znaci da farbas zidove i lakiras stolice ista plata kao u jednog inzinjera.

Ne treba drzavne poslove uzimati u statistiku.
jeza u ledja

#419 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by jeza u ledja »

Drzavni poslovi manje placaju nego slicni privatni, barem na Jugu...ali imaju bolje beneficije i naravno sigurnost posla.

Normalno, ne postoji drzavni posao gdje drzis "SLOW" znak. :D (btw, ja sam uvijek konto da se oni mijenjaju sa tim znakom, ne da ima bas samo jedan zaduzen za to :D)
Last edited by jeza u ledja on 10/02/2017 19:41, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#420 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by detroit-mercy »

jeza u ledja wrote:
Fudo387 wrote:
Sto je puno?
Ne bih ja, ne stema meni. Nek mu placaju koliko zasluzuje. Samo ti govorim ono sto logika nalaze.
Eto dao sam ti cifru sta gugle kaze.
The average salary of a(n) Construction Worker in Michigan - State Average is $43282. Get hourly rate ... Constructs and repairs buildings, bridges, and roads
Fudo387

#421 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Fudo387 »

MyTao wrote:Ma kad si vidio da zimi rade puteve?:)
Neki dan, nesta rade, sta rade i rove ja veze nemam.
Connaisseur Karlin

#422 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Connaisseur Karlin »

animals wrote:
Connaisseur Karlin wrote:raditi na cestama ispod 20 dolara je ludilo :lol:
Za tebe je sve ludilo..
ne sve, oktud ti takva ideja

zamsili da radis na 30 plus stepeni pod sljemom na auto-putu :roll:
detroit-mercy

#423 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by detroit-mercy »

jeza u ledja wrote:Drzavni poslovi manje placaju nego slicni privatni, barem na Jugu...ali imaju bolje beneficije i naravno sigurnost posla.

Normalno, ne postoji drzavni posao gdje drzis "SLOW" znak. :D (btw, ja sam uvijek konto da se oni mijenjaju sa tim znakom, ne da ima bas samo jedan zaduzen za to :D)
Ja cesto vidim da zenske drze onaj znak :mrgreen: . Valjda je lakse :mrgreen: .
Connaisseur Karlin

#424 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Connaisseur Karlin »

jeza u ledja wrote:
Ne kontam na sta mislis "malo"? Ja govorim da je puno. Puno je $20 na sat za onog fizikanera na cesti.

Al dobro, mozda se to ne moze porediti jer vecina njih vjerovatno ne radi ni blizu 40 sati tokom cijele godine taj posao.
pa u SAD mnogi fizikaneri sa srednjm skolom u SAD bolje zaradjuju, ponekad duplo vise, od fakultetskih intelektualaca :-D
Fudo387

#425 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Fudo387 »

detroit-mercy wrote:Eto dao sam ti cifru sta gugle kaze.The average salary of a(n) Construction Worker in Michigan - State Average is $43282. Get hourly rate ... Constructs and repairs buildings, bridges, and roads
eto,

Average Construction Worker Yearly Salary in Illinois
Construction Workers earn a median salary of $49,770 per year. Salaries typically start from $24,070 and go up to $83,940.

jeza u ledja wrote:Normalno, ne postoji drzavni posao gdje drzis "SLOW" znak. (btw, ja sam uvijek konto da se oni mijenjaju sa tim znakom, ne da ima bas samo jedan zaduzen za to )
Ne mijenjaju, treba trening za to.
Ne moze ono svako, safety hazard, qrac palac... :D
Post Reply