pusti njega ....on je OBL.......sve zna,a cuva vrataPM72 wrote:Hajmo na temu,ja sam nebitan.
Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
-
hillbill
#401 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
- pirpa
#402 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
sad mi je sve jasnije...ti kao pripadnik CSB-a formaciski si znao samo ono sto ti komandir kaze, tako da mi je jasna tvoja kratkovidnost.PM72 wrote:
Pirpa,
Nisam ti ja bio specijalac MUP-a nego Sarajevo.Specijalna jedinica DB-a nije postojala a ako misliš na "famozne" Ševe to su bili uhljebi sa štelom sklonjeni u MUP da ne završe na liniji i nikakvi to nisu bili specijalci niti zajebani likovi.Vrzmali su se po kancelarijama,snimali razgovore i TV emisije i obavljali privatne posliće za načelnike i ministre.Nosili im kućama pakete sa hranom,vodu ili ogrijev.kako je vrijeme odmicalo njih nekolicina uvuklo se u guzicu načelnicima i ministrima pa su počeli dobijati i "ozbiljnije" zadaće tipa praćenje nepodobnih,dovođenje kurava i prodavanje oružja
Što se tice paravojne jedinice za specijalne namjene DB.a i VB ona je postojala. to su potvrdili strucniji i kvalifikovaniji ljudi od tebe .
Koliko je jedinica bila efiksna sa likvidacijama moze se poceti sa likvidacijom u centru Sarajeva rahmetli Taiba Loje... ili desavanja na igmanu, atentat na rahmetli Fadila Đozu..treba li jos nabrajati ...Kako su bili sposobni govori činjenica da jedino naručeno ubistvo nisu mogli izvesti do kraja.Pucali su u Ćelu i ovaj preživio.Da bi sklonili dokaze pucali i u izvršioca pa je i on preživio.Bacili ga u šaht i ovaj izašao iz njega i zaustavio patrolu policije.Profesionalcima se takvi kiksevi ne događaju.Srbijanska državna bezbjednost koga je nanišanila njega je i odradila.I nisi mogao nakon toga čitati u nekom feljtonu ili štampi šta su i kako odrađivali.To su profesionalci a ne kao ti iz Ševa,davali intervjue za promjenu identiteta i samo da se sklone u Skandinaviju.Garaplija koji je ,po sopstvenom priznanju pucao u Herendu i bacio ga u šaht, svjedočio u korist odbrane Radovana Karadžića i kad ga je popušio za izmještanje sad je ovdje šatro ekspert za protivpožarnu zaštitu.Gluposti.
Spomenuo si Garapliju... Gdje radi sad taj Garaplija i tko ga je postavio na tu poziciju..
cudi me da je takav "izdajnik" i svjedok odbrane ratnog zlocinca uspio da dobije posao u Sarajevu..moguce da je bas ekspert
Da vjerujem tvojim ocima a ne svojim, nekako mi to bas ne ide.Što se tiče ratnih zajebancija i kačenja zastava- i ja sam je okačio na Trgu Pere Kosorića i pored nje lutku iz izloga obučenu u JNA uniformu.Četnici se slomili gađajući je.Pa sam jednom komšiji na kačket stavio petokraku i ovaj čitav dan hodao po gradu i još se čudio što ga narod ružno gleda.I nikakvi inspektori to nisu ganjali niti pravili uviđaje.Nisu uviđaje pravili kad pronađeš mrtvog čovjeka a kamoli da traže ko je okačio zastavu.Pusti šuplju.
-
Fudo387
#403 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
I to ona bas zajebana, Pirelli.exliberal-ex wrote:Jel to fakat ili se zajebavas...ako je tako onda su fakat amateriFudo387 wrote:Gadjali ga gumenom municijom.exliberal-ex wrote:Meni je sumnjivo bilo da je Herenda upucan u obadvije noge pa u glavu i nakraju bacen u saht i on se izvuce sam i dopuza do ceste i onda prica ko da su ga samo malo izmarisali......jebes superman kakav je on
Zajebali se.
-
PM72
#404 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
sad mi je sve jasnije...ti kao pripadnik CSB-a formaciski si znao samo ono sto ti komandir kaze, tako da mi je jasna tvoja kratkovidnost.
24 godine nisam znao da je postojalo to što si pročitao na internetu.E hvala ti.Što se tice paravojne jedinice za specijalne namjene DB.a i VB ona je postojala. to su potvrdili strucniji i kvalifikovaniji ljudi od tebe .
Za Taiba Loju nikad čuo nisam a ti tvoji imaginarni specijalci imaju veze sa pucanjem na Đozu i Čuperka taman koliko i ti.Koliko je jedinica bila efiksna sa likvidacijama moze se poceti sa likvidacijom u centru Sarajeva rahmetli Taiba Loje... ili desavanja na igmanu, atentat na rahmetli Fadila Đozu..treba li jos nabrajati ...
jebote,ti si sav od nekakvih spletki...
-
PM72
#405 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Ja bih volio da sam bio u OBL-u.Imao bi hrane i ja i porodica,ne bi qrcom mrdnuo...hillbill wrote:pusti njega ....on je OBL.......sve zna,a cuva vrataPM72 wrote:Hajmo na temu,ja sam nebitan.
- pirpa
#406 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
nemoj biti bukvalac,komandira sam spomenuo figurativno..da budem precizniji, bio si obicni policajac, tako da formaciski nisi bio ni u mogucnosti da znas sta se desava u zoni odgovornosti koju cuvas a kamo li da znas sta se desava na drugom kraju grada.PM72 wrote:
![]()
![]()
aha,komandir nas postroji pa nam kaže šta se dešavalo u zadnjih 24 sada,ko zidne novine...e baš si .
![]()
Nema na cemu... ako si dobar sa generalom, njega pitaj koju je vrstu poslova obavljao likvidirani nacelnik bezbjednosti 115bbr i ko mu je bio nadredjeni...24 godine nisam znao da je postojalo to što si pročitao na internetu.E hvala ti.
Taib Lojo je bio nacelnik Foce koji je likvidiran zoljom u centru Sarajeva...zvanicno projektil je dosao sa Trebevica.... ponovo mi govoris da vise vjerujem tebi nego sudioniku dogadjaja Mirsadu Cuperku.Za Taiba Loju nikad čuo nisam a ti tvoji imaginarni specijalci imaju veze sa pucanjem na Đozu i Čuperka taman koliko i ti.
jebote,ti si sav od nekakvih spletki...
-
hillbill
#407 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
i ja biPM72 wrote:Ja bih volio da sam bio u OBL-u.Imao bi hrane i ja i porodica,ne bi qrcom mrdnuo...hillbill wrote:pusti njega ....on je OBL.......sve zna,a cuva vrataPM72 wrote:Hajmo na temu,ja sam nebitan.
-
PM72
#408 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
- insomnia78
#409 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Fočak je gori od tenka
[emoji23][emoji23][emoji23]
-
Fudo387
#410 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
insomnia78 wrote:Fočak je gori od tenka
-
PM72
#411 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Imaju imena i prezimena i koliko znam većina njih su rezervisti iz Vojkovića i Trnova.Par njih se prekalilo u sukobima na prostoru Hrvatske 1991.Da ih sažaljevam? Jok.Jesu li ih trebali postreljati u parku? Nisu.Trebali su ih pobit' u transporteru dok su pucali po narodu.Kad su ih već zarobili trebali su im odbit' bubrege pa razmjeniti za naše ljude.
To je moje iskreno mišljenje.
-
hillbill
#412 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
sto te to cudiPM72 wrote:Problem je što sam bio etiketiran od strane ljudi koji su rat proveli u i oko Sarajeva i koji su vidjeli ili znali oko što i ja ali iz nekog meni nerazumljivog i nedokučivog razloga šute.Što se tiče prozivki dijasporskih miševa i balavaca njih kačim na posebno mjesto,ispod kajša.
Ovdje su,uglavnom,naj glasni oni sto su nesto culi od nekoga,a oni sto su vidjeli nece da se mijesaju.Sute.Sute jer su svedeni na potrosnu robu/ko tariguz/upotrijebiti i baciti.Sute jer hoce da se maknu iz te zabokrecine.Sute jer nece da budu korisne budale za nekoga i nesto.Sute jer su se najeli govana, i nece opet da im se ponovi isto.Sute jer su im oteli ono za sta su krvarili,i odveli u nekom upitnom smijeru.
Sute jer su skontali da se rodilo mrvo ,i pustili da ga voda nosi,
-
hillbill
#413 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
e jesi mi pametanSarajmen wrote:'' Dana 22.4.1992.g. u sarajevskom naselju Dobrinja došlo je do pucanja gusjenice na transporteru srpske JNA u kojem su se nalazili vojnici rezervnog sastava te vojske: Milivoje Lalović, Đorđe Bjelica, Zoran Marković, Dragomir Đerić, Stevan Đokanović, Vlajko Golubović, Nedeljko Vujičić i Miladin Vukmanović. Odmah, su kao agresorski vojnici, uhapšeni od strane dva policajca PU Novi Grad u Sarajevu i, nakon lokalnih peripetija, sprovedeni prema Domu policije u centru Sarajeva.''
Ako je poznato da je formacija ''Ševe'' formirana u maju 1992, a zarobljeni neprijateljski vojnici ubijeni isti dan (22.4.1992), valjda je jasno da je riječ o svjesnom ili naprđivanju u neznanju na ovoj temi. Bez obzira što je Nedzad Herenda ,glavni osumnjičeni za ratni zločin (ubistvo zarobljenika) nešto kasnije postao pripadnik te formacije. Branioci grada Sarajeva bi morali voditi računa o tim detaljima.
sta rece .....zarobljeni...dovedeni u dom milicije i pobijeni ...sta ovi treba sad da zakljuce ...izasli ovi iz doma milicije i pobili....seva ni na mapi.....MA NEMOJ.
-
PM72
#414 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Dvojca policajaca sami zarobili 8 rezervista - do zuba naoružanih? ...e ja bih odmah dao Zlatnu policijsku značku tim policajcima!
A ako ovaj spletkaroš pročita kad su osnovane Ševe a kad su pobijeni rezervisti-još će optužiti Vikićevog Mikija (šarplaninca) da ih je pojeo.Zato nema tragova.
A ako ovaj spletkaroš pročita kad su osnovane Ševe a kad su pobijeni rezervisti-još će optužiti Vikićevog Mikija (šarplaninca) da ih je pojeo.Zato nema tragova.
- exliberal-ex
#415 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
PM72 wrote:Dvojca policajaca sami zarobili 8 rezervista - do zuba naoružanih? ...e ja bih odmah dao Zlatnu policijsku značku tim policajcima!
De ba PM ti ko kakav balavac koji nije bio u ratu, cuj cekalo se kad su zvanicno osnovane pa se onda pristupilo trazenju kadra....ovo je samo bilo provlacenje kroz papir, oni su vec fercerali uveliko tad...nismo djeca
Ako ih nisu pobili pripadnici seva ko je onda ? Kojoj su jedinici pripadali Herenda I ekipa I od koga su dobijali naredbe?
- pirpa
#416 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Sarajmen wrote:'' Dana 22.4.1992.g. u sarajevskom naselju Dobrinja došlo je do pucanja gusjenice na transporteru srpske JNA u kojem su se nalazili vojnici rezervnog sastava te vojske: Milivoje Lalović, Đorđe Bjelica, Zoran Marković, Dragomir Đerić, Stevan Đokanović, Vlajko Golubović, Nedeljko Vujičić i Miladin Vukmanović. Odmah, su kao agresorski vojnici, uhapšeni od strane dva policajca PU Novi Grad u Sarajevu i, nakon lokalnih peripetija, sprovedeni prema Domu policije u centru Sarajeva.''
Ako je poznato da je formacija ''Ševe'' formirana u maju 1992, a zarobljeni neprijateljski vojnici ubijeni isti dan (22.4.1992), valjda je jasno da je riječ o svjesnom ili naprđivanju u neznanju na ovoj temi. Bez obzira što je Nedzad Herenda ,glavni osumnjičeni za ratni zločin (ubistvo zarobljenika) nešto kasnije postao pripadnik te formacije. Branioci grada Sarajeva bi morali voditi računa o tim detaljima.
Dragan Vikić je optužio Jusufa Pušinu da ga je obavijestio o zločinu, dok mu je ovaj kazao da ukloni leševe što je, Vikić, tvrdi, odbio. Munir Alibabić je izjavio da ga je Asim Dautbašić informisao da je zarobljenike poubijao “neko iz naše specijalne grupe”, te da je o zločinu obaviješten Bakir Alispahić, potom tokom 1993.godine i Enver Mujezinović. Kemal Ademović u svojoj izjavi optužuje Bakira Alispahića, dok Edin Garaplija i Haris Pezo tvrde da su snimak priznanja Nedžada Herende o izvršenju zločina predali Kemalu Ademoviću. Svi su složni u jednom: Herenda je počinio ratni zločin u Velikom parku. Ko mu je bio nadređeni?
- relativno84
#417 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Fudo387 wrote:Gadjali ga gumenom municijom.
Zajebali se.
-
nesloga
#418 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Odbili su im Misini Svrakindolci i vise od bubrega, haha, vratili su ih iz doma milicije u OS Pavle Goranin kad im je navodno receno da je propala razmjena, pa ih opet gore vozili par sati iza toga, a strijeljanje se desilo taj drugi put. Samo Cegar izmislja kad kaze da su Misini pucali i prosipali mozak zarobljenima, bezveze insinuira, jer to su mogli na Dobrinji vec, Vojnickom ili u Svrakinu sto puta do tada uraditi, sto bas da se dokazuju u gradu pred silnim drotovima na nepoznatom terenu pa da strijeljaju? Nekoliko ljudi koje znam cijeli zivot su bili s Misom gore kad se desilo strijeljanje i licno su mi pricali da su ih takve nikakve polumrtve vec od batina poredali i pobili ljudi koji si bili u i oko doma milicije, a ne raja iz Svrakina. Samo da napomenem da je Ademovic pregovarao o tim razmjenama sa Palama, a i Cegar nabacuje da se Kemo Ademovic kao ispita o tome (pusta zelja), ali da je otvoreno rekao da je Kemo to i naredio ne bi se vjerovatno dobro proveo, nego frajer okolisa, boji se za svoje dupe sto je normalno. Najlakse je Misu Zmiru raspalog optuziti da je prosipao mozgove kao sto je njemu samom jedan moj jaran prosuo u samoodbrani. Ili Herendu, visestruko kompromitovanog na milion strana. Seru svi ko foke, a kriju se pravi naredbodavci. Sigurno je samo da Vikic nije naredbodavac.PM72 wrote:Imaju imena i prezimena i koliko znam većina njih su rezervisti iz Vojkovića i Trnova.Par njih se prekalilo u sukobima na prostoru Hrvatske 1991.Da ih sažaljevam? Jok.Jesu li ih trebali postreljati u parku? Nisu.Trebali su ih pobit' u transporteru dok su pucali po narodu.Kad su ih već zarobili trebali su im odbit' bubrege pa razmjeniti za naše ljude.
- Gojeni H
#419 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Ono sto si ti postavio ne moze uzeti u obzir nijedan sud na svijetu ... osim onog Roberta Mugabea, ali i to je moRe bit'.pirpa wrote:
Ja mu jos postavim konkretan dokaz(zapisik o pracenju Esada Pelke) i on umjesto da postavi sebi pitanje, tko je imao odobrenje i tko je mogao narediti da se prati/snima oficiri ABiH. on meni govori da se uozbiljim.
Kada je pripadnik policije ili tadasnje Sluzbe drzavne bezbijednosti sacinjavao sluzbenu zabiljesku, onda je ona pisana na pisacoj masini, na papiru (bez linija i kvadratica). Na tom papiru je islo u zaglavlju Republika Bosna i Hercegovina, Ministarstvo unutrasnjih poslova, policijska stanica XXXX, sektor drzavne bezbijednosti, itd.
Negdje bi pisalo "po nalogu XXXX izvrseno je pracenje dana XXX", itd. i-tako-blize.
EleM, svasta se u ratu desavalo, ali svaka sluzba, pa i ona drzavne bezbijednosti ima pravila.
Da bi se pratio oficir ARBiH, naredbu je morao donijeti PK za vojnu bezbijednost, vjerovatno na nivou korpusa u ovom slucaju.
Razlozi su mogli biti mnogi: osnova sumnje o prekolinijskom svercu u zoni njegove odgovornosti, o umijesanosti u djela neprijateljske spijunaze, itd.
Drzavna i vojna bezbijednost su 2 odvojena svijeta, i rijetko su saradjivali.
- Dozer
#420 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Opet "teske bitke" izmedju onih koji sve znaju, a niti su bili prisutni, niti su najcesce imali godina da budu prisutni i sve sto "znaju" znaju iz kojekakvih prica i s interneta, i onih koji jesu bili prisutni i koji jesu znali i znaju sta se desavalo ...
Iako famozne "Seve" pocetkom '92 nisu bile nista vise od ovoga sto je @PM vec rekao, cinjenica je da jesu postojali kao unutrasnja mikro struktura, a znamo ko je sve to aminovao. Drugim rijecima - Bakira neka dovedu za glavnog svjedoka, pa da kao babin "savjetnik" on isprica ko su i sta su bile "Seve", za sta su sluzile, gdje su boravili, ko su im bili pripadnici, sta u radili, itd.
Onu osmoricu su pobili upravo oni, tj. "Seve", tj. Herenda koji je bio njihov pripadnik vec tada, ali ne "ispred Doma policije", nego ispod Doma policije, ispod zida, u velikom parku.
Ni Vikic, ni Ademovic, niti bilo ko iz Specijalne nije u tome ni ucestvovao, a jos manje to naredio. Cak nisam siguran ni da je iko iz jedinice tome uopste i prisustvovao, jer se sve, od dovodjenja tih JNA vojnika do nihovog smaknuca, desavalo vrlo brzo i bilo je gotovo u roku od svega 15-ak minuta, tako da niko iz jedinice nije ni znao da su oni uopste dovedeni tu, sve dok se nije zacula pucnjava.
Ovo je sve samo jos jedna besmislena halabuka kako bi se stvari skrenule s bitnih tema, ali uskoro cemo i to sve saznati, kao i sve drugo, zar ne...?
Samo je pitanje sta se valja iza brda, tj. sta su se ovaj put dogovorili Bakir, Covic i Dodik, a Vikic i Pusina, kao bitne figure iz tog perioda, samo im sluze za bacanje pijeska narodu u oci. Klasicna dimna zavjesa.
A sto se tice ovih silnih "dokaza" i "istrage" koju je sprovelo tuzilastvo, na to se ne bih pretjerano ni obazirao, s obzirom da svi mi znamo kako to tuzilastvo funkcionise i s kakvim je sve pompeznim najavama i "istragama" i do sada izlazilo u javnost. Na kraju uvijek pojede vuk magarca.
Ali, kako neko vec rece, ovo ce biti odlicno za Vikica, ali i Specijalnu, koja nema ni jednu jedinu mrlju u svom cijelom ratnom putu.
Iako famozne "Seve" pocetkom '92 nisu bile nista vise od ovoga sto je @PM vec rekao, cinjenica je da jesu postojali kao unutrasnja mikro struktura, a znamo ko je sve to aminovao. Drugim rijecima - Bakira neka dovedu za glavnog svjedoka, pa da kao babin "savjetnik" on isprica ko su i sta su bile "Seve", za sta su sluzile, gdje su boravili, ko su im bili pripadnici, sta u radili, itd.
Onu osmoricu su pobili upravo oni, tj. "Seve", tj. Herenda koji je bio njihov pripadnik vec tada, ali ne "ispred Doma policije", nego ispod Doma policije, ispod zida, u velikom parku.
Ni Vikic, ni Ademovic, niti bilo ko iz Specijalne nije u tome ni ucestvovao, a jos manje to naredio. Cak nisam siguran ni da je iko iz jedinice tome uopste i prisustvovao, jer se sve, od dovodjenja tih JNA vojnika do nihovog smaknuca, desavalo vrlo brzo i bilo je gotovo u roku od svega 15-ak minuta, tako da niko iz jedinice nije ni znao da su oni uopste dovedeni tu, sve dok se nije zacula pucnjava.
Ovo je sve samo jos jedna besmislena halabuka kako bi se stvari skrenule s bitnih tema, ali uskoro cemo i to sve saznati, kao i sve drugo, zar ne...?
Samo je pitanje sta se valja iza brda, tj. sta su se ovaj put dogovorili Bakir, Covic i Dodik, a Vikic i Pusina, kao bitne figure iz tog perioda, samo im sluze za bacanje pijeska narodu u oci. Klasicna dimna zavjesa.
A sto se tice ovih silnih "dokaza" i "istrage" koju je sprovelo tuzilastvo, na to se ne bih pretjerano ni obazirao, s obzirom da svi mi znamo kako to tuzilastvo funkcionise i s kakvim je sve pompeznim najavama i "istragama" i do sada izlazilo u javnost. Na kraju uvijek pojede vuk magarca.
Ali, kako neko vec rece, ovo ce biti odlicno za Vikica, ali i Specijalnu, koja nema ni jednu jedinu mrlju u svom cijelom ratnom putu.
Last edited by Dozer on 04/01/2017 10:31, edited 1 time in total.
- Dozer
#421 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Samo mala opaskica za bold - i kod nas u jedinici su se stvari pisale i stampale s racunara. Stampalo se na one birvaktilne tackaste printere, vise se ne sjecam ni kako su se nazivali...Gojeni H wrote: Kada je pripadnik policije ili tadasnje Sluzbe drzavne bezbijednosti sacinjavao sluzbenu zabiljesku, onda je ona pisana na pisacoj masini, na papiru (bez linija i kvadratica). Na tom papiru je islo u zaglavlju Republika Bosna i Hercegovina, Ministarstvo unutrasnjih poslova, policijska stanica XXXX, sektor drzavne bezbijednosti, itd.
Negdje bi pisalo "po nalogu XXXX izvrseno je pracenje dana XXX", itd. i-tako-blize.
EleM, svasta se u ratu desavalo, ali svaka sluzba, pa i ona drzavne bezbijednosti ima pravila.
Da bi se pratio oficir ARBiH, naredbu je morao donijeti PK za vojnu bezbijednost, vjerovatno na nivou korpusa u ovom slucaju.
Razlozi su mogli biti mnogi: osnova sumnje o prekolinijskom svercu u zoni njegove odgovornosti, o umijesanosti u djela neprijateljske spijunaze, itd.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
- spreca
#423 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
tkz strujni?Dozer wrote:Samo mala opaskica za bold - i kod nas u jedinici su se stvari pisale i stampale s racunara. Stampalo se na one birvaktilne tackaste printere, vise se ne sjecam ni kako su se nazivali...Gojeni H wrote: Kada je pripadnik policije ili tadasnje Sluzbe drzavne bezbijednosti sacinjavao sluzbenu zabiljesku, onda je ona pisana na pisacoj masini, na papiru (bez linija i kvadratica). Na tom papiru je islo u zaglavlju Republika Bosna i Hercegovina, Ministarstvo unutrasnjih poslova, policijska stanica XXXX, sektor drzavne bezbijednosti, itd.
- pirpa
#424 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
Pozdrav @Gojen HGojeni H wrote:
Ono sto si ti postavio ne moze uzeti u obzir nijedan sud na svijetu ... osim onog Roberta Mugabea, ali i to je moRe bit'.
Kada je pripadnik policije ili tadasnje Sluzbe drzavne bezbijednosti sacinjavao sluzbenu zabiljesku, onda je ona pisana na pisacoj masini, na papiru (bez linija i kvadratica). Na tom papiru je islo u zaglavlju Republika Bosna i Hercegovina, Ministarstvo unutrasnjih poslova, policijska stanica XXXX, sektor drzavne bezbijednosti, itd.
Slaze se sto se tice sacinjavanja sluzbene zabiljeske al ovde se ne radi o zvanicnicnoj jedinici, tako da nije ni cudno sto izvjestaji nisu protokolisani. koliko sam ja upoznat, postoji samo jedan zvanicni dokument o jedinici i njega je potpisao faik Kulovic ....
drago mi je sto si pojedinim razjasnio komandni lanac VB i nacin izdavanja naredbi bezbjednjacima...Da bi se pratio oficir ARBiH, naredbu je morao donijeti PK za vojnu bezbijednost, vjerovatno na nivou korpusa u ovom slucaju.
Dva razlicita svijeta al u ratnim uslovima su primorani na usku suradnju zbog prepletanja nadleznosti ... pa smo tako imali ljude koji su bez problema prelazili linije razgranicenja od...Poljina prema Nahorevu...od Grdonja prema Mrkovicima...trebevic, Grbavica... Trgovina ljudima visko pozicioniranim clanovima familije JNA,SDS koji su ostali u Sarajevu... ne trebam ti puno pricati, dovoljno je svjedocenje zorana Cegera da je uhvatio Herendu u svom stanu kako mu postavlja prislusne uredjaje...Drzavna i vojna bezbijednost su 2 odvojena svijeta, i rijetko su saradjivali.
-
Boletus edulis
#425 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica
O cemu tumaci ovaj covjek? Da li je bio rodjen u vremenu o kojem pise ili je piskio u pijesku?