Jednostavno...Haris.ba wrote:Ja nisam imao nikakve zle namjere.
Ali, o čemu pričamo? Neka općina i kanton su se zaduživali za ceste, a neki za vodosnadbjevanje. Tuzla ima jezera, ali nema cesta. Zenica ima ceste, ali nema jezera (čeka plavu vodu iz Travnika kao rješenje vodosnadbjevanja).
Nije...
Isto...
Jedno je pricati o gradskim saobracajnicama (Zenica) i magistralama koje spajaju dva kantona, daleko od velikih urbanih sredina (M18). Nije isto i fakat ne kontam zasto pojedinci smatraju da jeste.
Tom logikom... Zasto drzava gradi autoput oko Zenice? Zasto ga Zenica ne napravi sama... I onaj gore dio iza Doboja? Zasto Bihac ne napravi brzu cestu Lasvom? To bi bila precizna usporedba ove dvije situacije.
Porediti gradsku magistralu sa planinskim prijevojem u drugoj opstini koji granici s drugim kantonom jednostavno nema smisla.
Sarajevo ima najgoru komunalnu privredu u drzavi. Zato nemaju vode, a sjede na njoj, i to nije nikakav izgovor ni za sta, vec dokaz nesposobnosti kadra koji je vodio SK proteklih godina. Tako da mi vodu dovodimo iz Stupara, 50km dalje, onda jos veliki dio proizvodimo u Ceriku (iz Modraca), a Sarajevu je ne mogu dovesti s Ilidze, kamoli sa udaljenosti od 50 kilometara, preko brda i dolina.Eto, Sarajevo ima ceste (ustvari nema, jer postojeće opet nisu dostatne za ono što smatramo normalnim saobraćajem), ali ima redukciju vode. I nema jezera.
Tuzla nije imala vodu radi geografije i geologije (jer ne mozemo piti slanu vodu), a Sarajevo radi politike. Opet, po ko zna koji put - nije isto.
Eksproprijacija je problem na dva mjesta na zapadnom ulazu u grad. Kao sto sam kazes, isti problem ima i Sarajevo na par lokacija, kao i drugi gradovi, tako da Tuzla nije nikakav izuzetak i fakat ne vidim svrhu te price.I nije tačno da općina treba da čeka kanton i federaciju. Općina (grad) je glavna kada je u pitanju imovina i postupak eksproprijacije. Općina treba da čuva i priprema teren i kroz planove i u saradnji sa kantonom i federacijom i u praksi putem građevinskih inspektora. To što Imamović izađe i kaže biće riješeni imovinsko-pravni problemi, pa ne budu - je problem kantona i federacije po običaju?
Rijetko ima koja općina koja ne gleda ko beba u materu da dođe kanton i federacija i poprave budalaštine sa trasama na kojima je nešta napravljeno.
Shvati kontekst. Na području Tuzle ne može se završiti započeti projekat (i nije Imamović samo kriv da se razumijemo), a priča se zašto neko nešta ne radi u drugim dijelovima FBiH. Isto se dešava i u Sarajevu. Pa Ivazović postao poznatiji od Dine Merlina u Sarajevu.
Eksproprijacija nije problem niti je ikad bila problem na M18. Taman i da jeste, opet ne vidim kakve to veze ima s Tuzlom. Ma sta ljudi mislili, Opstina Tuzla ne moze raditi eksproprijaciju u Kladnju (TK), Olovu (ZDK), i Ilijasu (KS). Zao mi je, ali fakat ne moze. Ako je potrebno da dalje objasnjavam zasto nacelnik jedne opstine ne moze raditi eksproprijaciju u drugoj opstini, na drugom kantonu, onda jebiga.
Na ovo se mogu samo nasmijati.A što se tiče magistralnih pravaca, malo para - puno želja. Pisano je kakvo je stanje u čitavoj FBiH. Ponavljam. Uvijek ima prioritet nad prioritetom. Karaula je trebala davno biti završena. Ali, to smo mi. Kad se stavi u kontekst da je čitava saobraćajna mreža u FBiH zaostala u vremenu, mitska cesta Tuzla - Sarajevo je još u dobrom stanju.