O'zone wrote: Iskreno mene od ove predstave i verbalnog nasrtanja zaštitnika vjere i ljudi od vjere je recimo više zaprepastila vijest da je zabranjen ulaz članovima društva sa Downovim sindromom u jedan poznati sarajevski restoran i pored uredne rezervacije.
Nema ovdje više ljudi...samo ljušture.
Laka Vam noć
Sent from my HUAWEI SCL-L21 using Tapatalk
Sloboda govora
- Gojeni H
#401 Re: RE: Re: Sloboda govora
- O'zone
- Globalni moderator
#402 Re: RE: Re: Sloboda govora
http://forum.klix.ba/diskriminacija-pre ... 44561.htmlGojeni H wrote:O'zone wrote: Iskreno mene od ove predstave i verbalnog nasrtanja zaštitnika vjere i ljudi od vjere je recimo više zaprepastila vijest da je zabranjen ulaz članovima društva sa Downovim sindromom u jedan poznati sarajevski restoran i pored uredne rezervacije.
Nema ovdje više ljudi...samo ljušture.
Laka Vam noć
Sent from my HUAWEI SCL-L21 using Tapatalk![]()
- Gojeni H
#403 Re: Sloboda govora
Ne kontas ti to. Trebas biti dunjalukom neopterecena dusa.Velkoski wrote:vadi zastavu iz pičke - umjetnost
Vadjenjem zastave iz ckePi, dusa se udaljava od prljavog tijela, covjek nadvisuje sebe i ulazi u predvorje nirvane.
- Bloo
- Globalna šefica
#404 Re: RE: Re: Sloboda govora
da, ovo je goreO'zone wrote:
http://forum.klix.ba/diskriminacija-pre ... 44561.html
ovakve situacije u meni izazivaju i suze i ljutnju...daleko smo mi od inkluzije osoba sa posebnim potrebama
-
sumirprimus
#405 Re: Sloboda govora
pricaj al ne diraj.

-
sumirprimus
#406 Re: Sloboda govora
tacno, ali kako te moze ugrozit predstava na koju svakako ne bi ni isao?sherbett wrote:Nicija sloboda ne smije ugrozavati tudju slobodu.
- Gojeni H
#407 Re: Sloboda govora
De ba i ovi wanna be umjetnici-boemi jedinu sansu za prezivljavanje vide u stvaranju predstava, slika, filmova i ostalih "uradaka" koji ce izazvati sok kod publike.sumirprimus wrote:tacno, ali kako te moze ugrozit predstava na koju svakako ne bi ni isao?sherbett wrote:Nicija sloboda ne smije ugrozavati tudju slobodu.
A i ovo ... gola tijela nekoliko likova koji izgledaju ili kao kamara govana ili daska petica, vadjenje (pa cak iz srpske zastave) iz pickova, ili dzuz, ajet, ili psalm na takvim morzevskim tjelesima, bi nas interesovalo k'o lanjski snijeg.
Al' vako bacis malo raji kosku, pozoves se na umjetnicku slobodu, jos te i neka strana TV snimi k'o Cojlak-ovicku, pa onda zatrazis azil, ...
S druge strane, ima i ovih sto bi samo ubijali, ranjvali, gazili, ... ali samo iz copora.
-
sumirprimus
#408 Re: Sloboda govora
ja bi rek da im je uspjelo,digli su frku...besplatna reklama... 
- zeina
#409 Re: Sloboda govora
Kad se svaka glupost pocne opravdavati umjetnoscu sa popratnom recenicom "ne kontas ti to". Jok eto ti kontas.Gojeni H wrote:Ne kontas ti to. Trebas biti dunjalukom neopterecena dusa.Velkoski wrote:vadi zastavu iz pičke - umjetnost
Vadjenjem zastave iz ckePi, dusa se udaljava od prljavog tijela, covjek nadvisuje sebe i ulazi u predvorje nirvane.
Hoce li se ovo u skolama izucavati? Udaljavanje duse od prljavog tijela se moze na milion adekvatnijih nacina predstaviti, umjetnici kroz historiju su to itekako uspjesno radili, a da nisu bili vulgarni i nisu vrijedjali nikoga....sad svaka ubleha kad hoce da se cuje za nju krene vrijedjati svetinje, a ostali ublehasi da bi kao bili in i moderni podrzavaju prvog ublehasa bez da ukjuce mozak bar na sekund
-
sumirprimus
#410 Re: Sloboda govora
ha na guglu stoji daj umjetnost svasta nesta...
Umjetnost je specifična ljudska djelatnost čije se značenje konstituira u složenom komunikacijskom procesu između umjetnika, umjetničkog djela i publike. Različita značenja pridodavana su umjetnosti u različitim historijskim periodima, međutim od početka modernog doba skloni smo umjetnosti pridavati sljedeće osobine: svaka pojedina umjetnost posjeduje vlastiti visoko razvijeni i autonomni jezik; umjetnost ima nezavisnu i slobodnu poziciju u društvu; umjetnost nema društveno propisanu svrhu; svrha umjetnosti leži u ispunjavanju njene modernistički definisane prirode, koju određuju ideje slobode, imaginacije, individualnosti, otkrića, eksperimenta, pobune, ljepote, istine, pravde, uglavnom društvenih ideja na kojima se od francuske revolucije u većini svojih segmenata temelji Zapadno društvo.
- zeina
#411 Re: Sloboda govora
Sjecam se jedne epizode iz "Lud, zbunjen, normalan", kad je Izet zaboravio usisivac u nekoj sali za umjetnicke eksponate, kad se vratio da ga uzme ljudi mu cestitali na izvanrednom umjetnickom djelu, a djelo je usisivac hahaha....toliko o umjetnosti, cak se i glumci i reziseri sprdaju i slazu da se danas svakakva glupost naziva umjetnoscu
- CaneBos
#412 Re: Sloboda govora
Umjetnost za mene predstavlja ljepotu u njenim razlicitim oblicima.
Ako je neko nasao ljepotu u bilo kojem obliku u ovoj predstavi, onda bi mozda trebao preispitati samog sebe.
Ako je neko nasao ljepotu u bilo kojem obliku u ovoj predstavi, onda bi mozda trebao preispitati samog sebe.
-
sumirprimus
#413 Re: Sloboda govora
ha,naga tijela,svarsenstva bez mane, kako nema ljepote?
ljepota je u oku promatraca...
ljepota je u oku promatraca...
-
sumirprimus
#414 Re: Sloboda govora
mene umjetnost i ne interesira,vise sam kafanski, al volim kontru... 
-
breuer
#415 Re: Sloboda govora
i meni isto, i još više, ali da li je to razlog da im se prijeti, zabranjuju im se njihovi festivali ili nešto slično? naravno da nije...sherbett wrote:Ne moze, ... zapravo, sve sto te vrijedja treba ignorirati, jer nemaju svi ista osjecanja..doduse, ja bi mozda predstavu i pogledala pa donjela sud. No, najglasniji su sudovi onih koji nisu pogledali, i pojma nemaju o cemu se radi, a sudove prepisuju od drugih, glasnijih.sumirprimus wrote:tacno, ali kako te moze ugrozit predstava na koju svakako ne bi ni isao?sherbett wrote:Nicija sloboda ne smije ugrozavati tudju slobodu.
Meni iskreno priradi probavni sustav od ekipe wannabe umjetnika, super ekstremno liberalnih, uglavnom malocioznih dusa umjetnika..sve pod navodnike, koji zele biti drugaciji i shokirati cisto radi shokiranja kako bi se eksponirali, a pozivaju se na umjetnost...
No, ...
- Gojeni H
#416 Re: Sloboda govora
@zeinozeina wrote:Kad se svaka glupost pocne opravdavati umjetnoscu sa popratnom recenicom "ne kontas ti to". Jok eto ti kontas.Gojeni H wrote:Ne kontas ti to. Trebas biti dunjalukom neopterecena dusa.Velkoski wrote:vadi zastavu iz pičke - umjetnost
Hoce li se ovo u skolama izucavati? Udaljavanje duse od prljavog tijela se moze na milion adekvatnijih nacina predstaviti, umjetnici kroz historiju su to itekako uspjesno radili, a da nisu bili vulgarni i nisu vrijedjali nikoga....sad svaka ubleha kad hoce da se cuje za nju krene vrijedjati svetinje, a ostali ublehasi da bi kao bili in i moderni podrzavaju prvog ublehasa bez da ukjuce mozak bar na sekund
Kad prikacim smajlija ne radim to zato da bi citaocu izgledalo da se kreveljim, vec da se salim.
Pokusavao sam da dam tipican izgovor ovih wanna be umjetnika.
-
breuer
#417 Re: Sloboda govora
nikoga ja ne žalim već jednostavno pokušavam braniti svoje građansko pravo da me ne zanima, kao što me ne i zanima, i da branim slobodu bilo koga da ispoljava svoje umjetničke vizije, blabla i ostalo...također, sva prava ispoljavanju religijskih manifestacija, obreda i ostalog, ko, gdje i kad hoće! prijetnje, nekakve tužbe i ostalo je stvar necivilizacijskih normi...sherbett wrote:Naravno da nije.breuer wrote: i meni isto, i još više, ali da li je to razlog da im se prijeti, zabranjuju im se njihovi festivali ili nešto slično? naravno da nije...
No, nisu ni oni tako blesavi. Znaju oni sta rade i kakve ce reakcije isprovocirati. Tako da..ja ne bih tu ikoga da zalim.
Zalim samo zdrav razum..koji je u opakom deficitu.
Nije umjetnost nuzno podla provokacija. Mozda i nije svrha bila da se provocira, al znao je i taj umjetnik sta radi
-
breuer
#418 Re: Sloboda govora
kad smo kod toga, sam moderni pokret u umjetnosti je nastao u kafani, nije baš balkanska prčija, al je kafana itekakosherbett wrote:I ja samsumirprimus wrote:mene umjetnost i ne interesira,vise sam kafanski, al volim kontru...![]()
al ja volim umjetnost..mislim, prije kafane bi bas obisla key d'orsay![]()
Ali forsiranje ne volim...
- Banksy
#419 Re: Sloboda govora
Čestitke gledateljima koji su sinoć ''preuzeli rizik'' i pogledali predstavu. Ja nisam i vjerovatno neću, ali na neviđeno pozdravljam svaku subverziju, propitivanje stvarnosti i pomicanje granica - kultura i treba, jednim svojim djelom, da bude upravo to, navedeno. Čestitke Frljiću, gledateljima, cijelom Sarajevu
ali ne i Kreševljakoviću.
Otkud mu ona formulacija ''na sopstvenu odgovornost, rizik'' ili šta već? Zašto je pristao na tu formulaciju, to je skandalozno. Nije posao mene, kao gledatelja, da preuzimam rizik, već je posao službi sigurnosti da mi obezbijede miran i siguran život i neometanu najobičniju dnevnu aktivnost, odlazak u granap ili u pozorište, svejedno. Za šta primaju plaću organi reda i sigurnosti? Za šta ih plaćamo, svi mi, pa i ovi gledatelji, iz sopstvenih džepova?
Ali sve je dobro završilo. Jako je važno što je predstava odigrana i što se nije popustilo pritiscima. Vjerske skupine, sve u BiH, su danas izuzetno agresivne i nedopustivo se upliću u svjetovna pitanja. Važno je stalno podebljavati granicu nemiješanja i prelaska, i boreći se za ovakve i slične slučajeve, svakodnevno naglašavati i pojašnjavati zaboravnim da živimo u Evropi, u sekluarnom društvu demokratskih standarda. Čestitke, još jednom, svima
Otkud mu ona formulacija ''na sopstvenu odgovornost, rizik'' ili šta već? Zašto je pristao na tu formulaciju, to je skandalozno. Nije posao mene, kao gledatelja, da preuzimam rizik, već je posao službi sigurnosti da mi obezbijede miran i siguran život i neometanu najobičniju dnevnu aktivnost, odlazak u granap ili u pozorište, svejedno. Za šta primaju plaću organi reda i sigurnosti? Za šta ih plaćamo, svi mi, pa i ovi gledatelji, iz sopstvenih džepova?
Ali sve je dobro završilo. Jako je važno što je predstava odigrana i što se nije popustilo pritiscima. Vjerske skupine, sve u BiH, su danas izuzetno agresivne i nedopustivo se upliću u svjetovna pitanja. Važno je stalno podebljavati granicu nemiješanja i prelaska, i boreći se za ovakve i slične slučajeve, svakodnevno naglašavati i pojašnjavati zaboravnim da živimo u Evropi, u sekluarnom društvu demokratskih standarda. Čestitke, još jednom, svima
- zeina
#420 Re: Sloboda govora
Ok sorry, nego bio si bas uvjerljivGojeni H wrote:@zeinozeina wrote:Kad se svaka glupost pocne opravdavati umjetnoscu sa popratnom recenicom "ne kontas ti to". Jok eto ti kontas.Gojeni H wrote:
Ne kontas ti to. Trebas biti dunjalukom neopterecena dusa.
Kad prikacim smajlija ne radim to zato da bi citaocu izgledalo da se kreveljim, vec da se salim.
Pokusavao sam da dam tipican izgovor ovih wanna be umjetnika.
A moj odgovor nek bude upucen svima koji zaista koriste taj tipicni izgovor za razne nebuloze i gluposti, mnogo je takvih nazalost
-
Heller
#421 Re: Sloboda govora
sumirprimus wrote:mene umjetnost i ne interesira,vise sam kafanski, al volim kontru...
- ultima_palabra
#422 Re: Sloboda govora
Kreševljaković očigledno nije dorastao situaciji... vjerovatno se prepao neke reakcije SDA glavešina, toj struji je oduvijek pripadao.Banksy wrote:Čestitke gledateljima koji su sinoć ''preuzeli rizik'' i pogledali predstavu. Ja nisam i vjerovatno neću, ali na neviđeno pozdravljam svaku subverziju, propitivanje stvarnosti i pomicanje granica - kultura i treba, jednim svojim djelom, da bude upravo to, navedeno. Čestitke Frljiću, gledateljima, cijelom Sarajevuali ne i Kreševljakoviću.
-
VjecitiStudent
#423 Re: Sloboda govora
Nije se prepao, on je SDA, oni mu kruh budžetski daju već treću deceniju.ultima_palabra wrote:Kreševljaković očigledno nije dorastao situaciji... vjerovatno se prepao neke reakcije SDA glavešina, toj struji je oduvijek pripadao.Banksy wrote:Čestitke gledateljima koji su sinoć ''preuzeli rizik'' i pogledali predstavu. Ja nisam i vjerovatno neću, ali na neviđeno pozdravljam svaku subverziju, propitivanje stvarnosti i pomicanje granica - kultura i treba, jednim svojim djelom, da bude upravo to, navedeno. Čestitke Frljiću, gledateljima, cijelom Sarajevuali ne i Kreševljakoviću.
No, prepao se jeste sinoć, jer mnogi su tek sinoć sabrali 2 i 2, propade još jedan FGR mit.
- Banksy
#424 Re: Sloboda govora
Tačno. Kreševljaković je predratni SDA, općepoznato, ali štagod da je, ne može, zbog sopstvenog straha, neznanja i očite nesposobnosti, na takav način prebacivati odgovornost na gledatelje, to je nečuveno. Sad se vidi koliko je bilo vrijedno imati Mustafića na tom mjestu...VjecitiStudent wrote:Nije se prepao, on je SDA, oni mu kruh budžetski daju već treću deceniju.ultima_palabra wrote: Kreševljaković očigledno nije dorastao situaciji... vjerovatno se prepao neke reakcije SDA glavešina, toj struji je oduvijek pripadao.
No, prepao se jeste sinoć, jer mnogi su tek sinoć sabrali 2 i 2, propade još jedan FGR mit.
I detalj, kad se daje izjava za državni dnevnik, ili se obraća javnosti, izvade se ruke iz džepova, pogotovo kad si predstavnik visoke kulture.
- Alfons Kauders
#425 Re: Sloboda govora
Mene samo zanima da li nam se draga Lejla Colak oglasila ovim povodom?