Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Locked
kakavdanakneiskustvu

#401 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by kakavdanakneiskustvu »

_BataZiv_0809 wrote:Dajte ime po Fadilu Jahicu Spancu i rijesite problem ha ya :)
:thumbup:
VjecitiStudent

#402 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by VjecitiStudent »

tutku wrote: Na kraju krajeva, iako se time ne rjesava sustinski problem, ali zar nije bilo drugih historijskih licnosti kod Bosnjaka po kojima se mogla nazvati ta skola, meni sad napamet padaju barem petorica.

Zašto je uopće ovaj ustašoidni Hrvat historijska ličnost kod Bošnjaka?
Drvosjeca iz Dejcica

#403 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

The 51st State wrote:Komunjare do 45 najmanje zlo, od 45 zlocinci.
U poređenju sa ovim od 1990-tih komunjare su arhanđeli. Ovaj tzv. Mustafa (pupupup gluho bilo da takav tokmak nosi muslimansko ime) je obični balija i minder efendija.
Drvosjeca iz Dejcica

#404 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

kakavdanakneiskustvu wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Dajte ime po Fadilu Jahicu Spancu i rijesite problem ha ya :)
Pa ima već, gore prema Pionirskoj ako se ne varam.
salik79

#405 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

Kad se samo sjetim koliko je osnovnih skola nosilo njegovo ime, i jos uvijek nosi, sirom bivse nam drzave i koliko je osnovaca "Vukovaca" ponosno nosilo tu titulu, a onda mi naumpadne "Crven ban" i, umjetnicki opus Vuka Stefanovica Karadzica u stilu:

. ЗА ДУКАТ
Пари ватру, јеби Кату!
Не да Ката без дуката
Ја ћу Кати дукат дати,
Пак ћеш онда ти јебати!

265. ОПЕТ ЗА ДУКАТ
Пири ватру, јеби Кату!
Не да Ката без дуката;
Ја ћу Кати дукат дати,
Па ћу Кату појебати!
Подај грош, јеби још,
Подај два, па ћу ја,
Подај три, па ћеш ти!

Koga interesira ovaj umjetnicki izricaj, vise moze pronaci ovdje:
http://www.tvorac-grada.com/knjige/vukk ... nban3.html
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#406 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by KatarinaKosaca »

A_A_AKCIJA wrote:
piupiu wrote: Mogu li ja tebi postaviti jedno drugo pitanje - samo iz Sarajeva je u 2SR deportovano 5,000-6,000 Jevreja, što u Jasenovac, što u Aušvic. Poredjenja radi, iz čitave Norveške je nestalo 2000 Jevreja, a u čitavoj Norveškoj tokom rata poginulo 10,000 ljudi - toliko je Jevreja pobijeno Bosni - 10,000 od 14,000 bosanskih Jevreja. Genocid, dakle. Mi smo ih deportovali. Jer, ako smo znali da naše komšije i Hagadu treba spašavati, onda smo znali i šta im se dešavalo, a bome i učestvovali u tome na razne načine. Neko rukom, a neko perom. Je l' tako?

E, znaš šta mene interesuje? Je l' ko konsultovao Jevrejsku zajednicu po ovom pitanju? Ili se oni ne pitaju o imenima škola? Suviše su mali i nebitni u odnosu na intelektualni značaj Busuladžića (koji je, sudeći po ovoj temi, "samo malo opravdavao" Holokaust, ali je u svim drugim poljima bio primjeran), za Bošnjake? Eto, samo me to interesuje. Je l' neko nazvao Fincija i rekao, znate, ovaj čovjek je bitan nama Bošnjacima, šta vi mislite da mi po njemu nazovemo jednu školu? A, već sam napisala da ja sasvim dobro razumijem ideju konteksta i vremena u kojem neko piše. I to kako i zašto ljudi prave greške u odredjenim istorijskim trenucima, jer niko od nas nije savršen. Pa, i to da dobra djela treba razdvojiti od 'grešaka' autora, čitati ih i proučavati...

E, sad možemo nastaviti i o Hamsunu, i o Andriću. :wink:
Odlično pitanje :wink: :wink:

I nadasve višeslojno. Za diskusiju je zašto je u Norveškoj poginulo toliko ljudi, ali će nas odvesti u off.

Iz Sarajeva, ja nikog nisam deportovao, da se odmah razumijemo, a prilično sam siguran da nisi ni ti. Ubiše se ljudi da dokažu nepostojanje kolektivne krivice, a ti joj još uvede time travel dimenziju. Nećemo tako :-D

Niti podržavam ikoga ko je učestvovao u tome. Ne vidim razlog zašto bih se ja kome pravdao za nešto na šta nisam mogau uticati. Malo mi previše ovo tvoje baca na vreensku relativizaciju Vuka Bačanovića.

Danas mogu utcati i radim koliko god mogu protiv svega negativnog u mom djelokrugu.

Na ovu temu, po pitanju Mustafe Busuladžića, nemam poseban stav, jer zaista nisam pročitao do sada neku neovisnu biografiju, gdje bi se moglo razlučiti šta je i ko je. Ono što mi bode oči jeste činjenica da niko ne spominje da je bio aktivan učesnik fašističkog pokreta (bio novinar), a u tekstovima na drugoj temi, jasno se, u prvom licu, samodefinira kao protivnik fašizma i komunizma.

I tu nastaje prvi problem. Ko god da se prihvati tog posla, u startu će biti proglašen fašistom, jer je Mustafa, jelte takođe fašista. Ko god da krene pisati rad na tu temu, biće proglašen bošnjačkim nacionalistom, antisemitom i fašistom. Siguran sam da imamo zajedničke prijatelje na Fb koji to upravo tako opisuju, kao povampirenje fašizma.

Problem je i namjerno izjednačavanje Sarajeva sa Zagrebom i Beogradom, pa svi lete da naglase stradanje Jevreja, ali se rijetko ko sjeti:
U tim okolnostima je u Sarajevu na skupštini Udruženja ilmije "El-Hidaje" 14. augusta 1941. usvojena rezolucija u kojoj se javno osuđuju ustaški zločini i oni pojedinci među muslimanima koji su sudjelovali u njihovom vršenju. Uz to su iznijeti podaci o stradanjima i progonima samih muslimana od strane četnika Draže Mihailovića. Brojni sarajevski građani muslimani su na svom skupu 12. oktobra 1941. usvojili i potpisali rezoluciju sličnog sadržaja. Poslije objavljivanja ove rezolucije jedna grupa sarajevskih Srba sa liječnicom dr. Marom Kurtović na čelu posjetila je dr. Asima Musakadića, predstojnika gradskog fizikata, i izrazila mu zahvalnost u ime srpskog građanstva i stanovništva. Doktor Musakadić je to sa odobravanjem saslušao, uz napomenu da sada očekuje od njih da na isti ili neki sličan način uzmu u zaštitu muslimane od četnika. Do neke takve akcije, izjave ili rezolucije sa srpske strane nikad nije došlo ni u Sarajevu niti drugdje u BiH.
Dakle, ista ta El Hidaje, koju optužiše za saradnju sa okupatorom, a čiji je Mustafa bio član.

Ključna stvar u svemu ovome su dvostruki i višestruki standardi.

Tu mi tvoje pitanje sa Fincijem predstavlja savršen uvod, jer se totalno slažem s tobom da je to trebalo uraditi.

Međutim, kako onda imamo problem, kada neko od Bošnjaka kaže da Andrić Bošnjake i Albance predstavlja iz rasističke perspektive. Jel treba nekog Bošnjaka pitati šta misli o Andriću? Ili Albanca (potraži stav Ibrahima Rugove iz 70.ih godina).

Do sada je bilo jako puno naučnih skupova na temu Andrića i relevantnih zaključaka, ali Andrić ostaje sveta krava i svako podizanje tog pitanja je svetogrđe i bošnjački nacionalizam. Spomenuti da je Andrić bio ambasador Jugoslavije u nacističkoj Njemačkoj, je big no-no, kao i njegovo slikanje sa Hitlerom. Isto je i sa čuvenim memorandumom o pitanju Albanaca. http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/re ... o-podeliti

Pitam te, ko je i kada odlučio šta se smije, a šta ne? Da ti pomognem. Ideologija koja je bila dominantna u bivšoj Jugoslaviji, a koja je odlučivala kome leti glava, a ko će biti rehabilitovan. Ideologija kojoj nije bilo bitno stradanje Bošnjaka u npr Foči (pogledaj linkove na sjećanja Adila Zulfikarpašića), pa samim time ni to što bi Andrić mogao kod stanovnika Jugoslavije ponovo raspiriti mržnju prema Bošnjacima i Albancima.

Isto tako, odjednom je pozivanje na stradanja Bošnjaka, samoviktimizacija, izgradnja mita i slično, dok je razumljivo da se Fincija pita šta misli o Busuladžiću. A kako će išta misliti, kada nam nije dopušteno da istražimo detalje života tog čovjeka i donesemo sud? Samo otvaranje dijaloga se proglašava bošnjačkim nacionalizmom.

Da smo objektivni, kao što nismo, ovim problemima bismo pristupali jednako, bez predrasuda. Dopustili bismo dijalog i na kraju bi preovladalo neko mišljenje većine.

Manjina ne bi bila obavezna da poštuje mišljenje većine i bilo bi sasvim prihvatljivo da Jevrejska opština, npr izrazi svoje protivljenje liku i djelu Mustafe Busuladžića, ili da stane u njegovu odbranu, kao što je bio slučaj sa Soležnjicinom, Dostojevskim i njihovim antisemitizmom...
:thumbup: :thumbup: Za oboje po jedan. Milina citati ovalvu diskusiju posebice poslije zakletvi na propalu drzavu i argumenata «Is'o na more, bilo dobro».
salik79

#407 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

Kato halali, svaka slicnost sa tvojim nickom je slucajna :mrgreen:
KatarinaKosaca

#408 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by KatarinaKosaca »

salik79 wrote:Kato halali, svaka slicnost sa tvojim nickom je slucajna :mrgreen:
Ma nisam mi pomislila nista.....ne brini :thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#409 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

_BataZiv_0809 wrote:Nije to diktature vidjelo.

a kako bi ti nazvao sistem u kojem je jedan covjek bio predsjednik drzave 35 godina,sve do njegove smrti?
Drvosjeca iz Dejcica

#410 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

a kako bi ti nazvao sistem u kojem je jedan covjek bio predsjednik drzave 35 godina,sve do njegove smrti?
Komparirajući sa ovim danas ja bih to nazvao nužnom demokratijom...vidjeti pod(emergency democracy).
kakavdanakneiskustvu

#411 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

hAZNADAR wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Jugoslavija jednako ne valja nacionalisticko-sovinistickom smecu na svim stranama.
NEMA je vise. Bilo je lijepo dok je trajalo, ali nije bilo izgleda i sanse da opstane.
Ja koji sam se kleo i nju, plako ko godina kad smo izgubili od Argentine na penale, nosio stafetu 200 metara, vidio Tita, rezao vene na himnu i borbene, zakleo se na zivot u JNA, ponosno isticao Yu svom strancima,.... sam je prerastao i prevazisao. Gotovo, finito, kaput,.. nece se ponoviti i Nema zamjene.
Bilo bi korisno da prihvatis realnost i manje vrijedjas kriticare. Samo ovdje imas privilegiju nazivati nekog smecem i tu Nema sanse dijalogu

kakavdanakneiskustvu

#412 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Drvosjeca iz Dejcica wrote:

Komparirajući sa ovim danas ja bih to nazvao nužnom demokratijom...vidjeti pod(emergency democracy).

uz svo poštovanje,nije to bas vidjelo demokratije
kakavdanakneiskustvu

#413 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

VjecitiStudent wrote:
tutku wrote: Na kraju krajeva, iako se time ne rjesava sustinski problem, ali zar nije bilo drugih historijskih licnosti kod Bosnjaka po kojima se mogla nazvati ta skola, meni sad napamet padaju barem petorica.

dobro pitanje
GeeTnT

#414 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by GeeTnT »

U kratkom roku ovoliko upisa o Mustafi....klap, klap... Jos kad bi se neko sjetio da se o vec postojecim ustaskim i cetnickim ulicama, skolama, bistama.....nije ni polemisalo.... Valjda Mustafa nije dovoljno veliki Hrvat i jos veci ustasa da bi skola nosila njegovo ime...ili?
A_A_AKCIJA

#415 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by A_A_AKCIJA »

salik79 wrote:Kato halali, svaka slicnost sa tvojim nickom je slucajna :mrgreen:
Koji si ti kralj, pardon, ajatolah :), padoh sa stolice od smijeha :D

Ne znam ni sam da li da vjerujem da si ovo slučajno uradio :D , ali ako Kata nije zahatarila, onda idemo dalje.

Istini za volju, Crven ban nije autorsko djelo VS Karadžića, prije kao narodne umotvorine na temu ćune, koje je on objedinio u jednu knjigu.

Puno je opasnija Srbi, svi i svuda.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Srbi_svi_i_svuda
http://ivoandric.no/biblioteka/Istorija ... 0svuda.pdf

Opet, jedino je njegova slika smjela biti umjesto Titove iznad table, barem u mojoj školi u kabinetu S-H jezika.
tutku

#416 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by tutku »

VjecitiStudent wrote:

dobro pitanje
Da bi se kvalitetno odgovorilo na ovo pitanje, trebalo bi dobro procesljati djela doticnog, vidjeti sta i kako je pisao, narocito u kontekstu vremena kada je to pisao. Na osnovu informacija koje sam ja do sada uspio povrsno naci o Mustafi, vidim da je bio Ustasa i musliman, ali opet kazem za dobro utemeljenje te teze treba vise nego li par skrinsotova i citata na koje sam naisao samo na internetu. Kakogod, do tada je po meni suludo relativizirati historiju i predstavljati Mustafu kao pozivitnu licnost u historiji Bosnjaka, sto ovdje mnogi pokusavaju. Ja sam ga nazvao historijskom licnoscu kod Bosnjaka sto jeste sigurno - da li pozitivna ili negativna o tome treba dosta argumentacije, ali na osnovu do sada predocenog, mislim da ce svako (osim upaljenih neo-osmanskih bosnjaka) zakljuciti da se radilo o ustasi.
Bodkin

#417 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Bodkin »

Kako ba niko ne stavi u kontekst vremena pisanja njegoseva ili djela andriceva u stvarnom zivotu? Ali mustafi daj da stavimo u kontekst. Nema tog konteksta da opere ustasoidne stavove. Ali jok, po tom pacijentu ce dati ime skoli. Jebeno vrijeme u kojem zivimo
KatarinaKosaca

#418 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by KatarinaKosaca »

Bodkin wrote:Kako ba niko ne stavi u kontekst vremena pisanja njegoseva ili djela andriceva u stvarnom zivotu? Ali mustafi daj da stavimo u kontekst. Nema tog konteksta da opere ustasoidne stavove. Ali jok, po tom pacijentu ce dati ime skoli. Jebeno vrijeme u kojem zivimo
Nece dati ime skoli...zasto podmeces? Cuj Andrica i Njegosa u kontekst vremena a Mustafu van konteksta :mrgreen:
Chisum

#419 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Chisum »

VjecitiStudent wrote: A što se tice odnosa cetnika i partizana, pregledaj malo kuknjavu na cetnickim forumima ...
VjecitiStudent wrote: Zašto je uopće ovaj ustašoidni Hrvat historijska ličnost kod Bošnjaka?

Kuknjava po cetnickim forumuma - za koju su ove "kako mali Mujica zamislja istoriju" komicne projekcije ipak tek zakasnjeli politicki refleksi u Bosnjaka, ciji je nacionalizam, a s njim i fasizam, daleko infantilnijeg, a time i benignijeg karaktera od susjeda i komsija, koji ga od primordijalnih oblika, pa do ovog danasnjeg, turbo-folk fasizma, bastine mnogo, mnogo duze - je manje-vise na istom fonu k'o i kuknjava priglupe SDA mindercadi... O velicanju NDH-azije kod susjeda da i ne govorimo! Kod njih je ovih dana '41. u punom jeku!

Razlika je samo u tome sto ovi prvi kmece sto su im se partizani (da, PARTIZANI, a razni koji su virili iz bulja kako bi im ko prosao kroz avliju i vikali - "ovo nije nas rat", a poslje se cudili sto ih niko ne jebe 2%) najebali majke, a vlazni snovi o kraljevini zavrsise tako sto im onom ulojenom krmku Drazi i dan danas traze koscure po Beogradu, a kilavi "prijestolonasljednik" se narodu jos uvijek obraca u zenskom rodu... dok ustase, pak, kmece radi ukinute im naci tvorevine, a koja je "tako obecavala..."

Lament mindercadi je, kao i uvijek, skromnije prirode, a s Bosnom ima veze koliko im i danasnja minder politika "svoji na svome u Zari i dva i po sreza" - oni kmece sto je razno cvijece izvuceno iz tudjih bulja, a cvijece se taman bilo priviklo na temperaturu.
Last edited by Chisum on 10/09/2016 12:58, edited 6 times in total.
kakavdanakneiskustvu

#420 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Bodkin wrote:Kako ba niko ne stavi u kontekst vremena pisanja njegoseva ili djela andriceva u stvarnom zivotu? Ali mustafi daj da stavimo u kontekst. Nema tog konteksta da opere ustasoidne stavove. Ali jok, po tom pacijentu ce dati ime skoli. Jebeno vrijeme u kojem zivimo

A_A_AKCIJA

#421 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by A_A_AKCIJA »

Upravu si, za ove Mustafine stavove nema opravdanja:
"Uzimanje Šapca moglo bi u tom slučaju biti od velike moralne i ekonomske važnosti. To bi nam omogućilo izvođenje velikih hidrotehničkih radova i dobijanje plodnog zemljišta za ishranu Bosne. Severna Srbija u okviru Bosne dopustila bi stvaranje novih saobraćajnih veza Hrvatske i Bosne, pisao je Busuladžić. "Podjelom Srbije nestalo bi privlačnog centra za srpsku manjinu na, koja bi se, u novoj situaciji, lakše asimilovala. Mi bismo eventualno dobili još 200.000 do 300.000 Srba, ali su oni većinom pravoslavni čiji odnos sa Hrvatima katolicima nikad nije bio dobar. Pitanje iseljavanja Srba pravoslavaca u Srbiju takođe bi se izvelo pod novim okolnostima, jer ne bi bilo nikakve jače akcije da se to sprečava."
Ostalo nisi upravu, neće dobiti ime škole.

I haj još koji citat, pa da znamo zašto je bio ustaša?
Bodkin

#422 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Bodkin »

KatarinaKosaca wrote:
Nece dati ime skoli...zasto podmeces? Cuj Andrica i Njegosa u kontekst vremena a Mustafu van konteksta :mrgreen:
Nece dati. U pravu si. Ovaj put :wink: znamo vec po davanju imena skolama i ulicama na drugim mjestima da je pitanje trenutka.
Da da, kmece po temi kako te izjave i pisanja moraju biti uzeti u kontekstu vremena pa da vidim kako kod drugih nema potrebe za kontekstom
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#423 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by _BataZiv_0809 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
The 51st State wrote:Komunjare do 45 najmanje zlo, od 45 zlocinci.
U poređenju sa ovim od 1990-tih komunjare su arhanđeli. Ovaj tzv. Mustafa (pupupup gluho bilo da takav tokmak nosi muslimansko ime) je obični balija i minder efendija.
Kad je trebalo oslobadjati Evropu onda su bili najmanje zlo. Oj jebem ti logiku :facepalm:
KatarinaKosaca

#424 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by KatarinaKosaca »

Bodkin wrote: znamo vec po davanju imena skolama i ulicama na drugim mjestima da je pitanje trenutka
U pravu si, znamo. Po ulici Draze Mihajlovica u Lukavici, nazivu studentskog doma na Palama itd

Itd....puno sramotnih primjera.
KatarinaKosaca

#425 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by KatarinaKosaca »

:D Kako pojedini «komunisti» samo nestanu iz diskusije na pomen nekih imena. A kako poneke gluoe Bosnje to puse...... :| To da su Yugosloveni i komunisti....
Locked