Sarajmen wrote:zonbirile wrote:samo budale i dalje tvrde da su momci sa ulice odbranili grad.Eno Topa ne silazi sa TV-a.
A ti ne samo da pretjeruješ, već si i bezobrazan preko svake mjere!
Ova fama o „momcima sa ulice koji su odbranili Sarajevo“ postepeno prelazi u mitologiju, i to neukusnu.
Prvi ja nisam „sa ulice“, a nisu ni moji suborci tokom svih godina rata bili „momci sa ulice“, već redom osobe primorane da izađu i oružjem odbrane svoje dostojanstvo odbranom svojih „kućnih pragova“, kasnije i šire. Najčešće smo svi bili jednostavni radnici, niže ili srednjeobrazovani, skromni i pošteni, u godinama od 18 do 50-tak, i nikako slični pojedincima i grupama „momaka sa ulica“ čija je odbrana, uglavnom, bazirana na nekoliko početnih akcija, a kasnije davanje moralne podrške iz inostranstva.
Sabit Puškar, Mujo Zulić, Ramiz Delalić, Jusuf Prazina, Ismet Bajramović, i ostali lokalni komandiri jesu upravljali početnim vojnim jedinicama i komandovali akcijama, neki čak i samostalno i neorganizirano, odvodeći pri tom u sigurnu smrt mnoge branioce, i oni jesu "momci sa ulice" sa iskustvom i izvjesnom odvažnošću, ali - to nije bilo presudno. Svaki od njih, uporedo sa vojnim jedinicama, gospodario je i enormnim beneficijama i materijalizirao svoju poziciju, ne samo u ratu, već posebno i nakon rata. Nažalost, nisu jedini...
Ne obezvrjeđujem uspjeh i požrtvovanje pojedinaca koji u početnim vremenima nisu imali drugih opcija nego da budu sastavni dio jedinica "momaka sa ulica", i ukoliko neko osjeti uvredu iz mojih rečenica - ima izvinjenje.
Ovdje je tema o odbrani Igmana, '93. godine, iz čijeg čitanja je sasvim jasno da je kompletan rukovodni sistem komandovanja i organizacije odbrane bio ravan nuli, da je samo intervencija međunarodne zajednice te godine spasila Sarajevo od potpunog kolapsa i možda, možda - i kapitulacije... Ni do danas nije, a svi znamo i da nikad neće, nijedan od komandanata iz te početne odbrane grada i Igmana, odgovarao za mnoge pogibije branioca koje su mogle biti izbjegnute, za mnoga srljanja u uzaludnim i tada nepotrebnim vojnim akcijama u kojim se ginulo i ginulo. Danas su mnogi prvi ratni komandanti i komandiri uvaženi i priznati članovi zajednice i mnogi su čak zaposjeli važne državne i privredne funkcije. Svake godine ih gledamo i slušamo njihov hvalospjev na svim lokalnim TV stanicama, ubetonirani su u kompletno društveno i državno sivilo, i nepomjerljivi... Skoro da me fascinira njihova hladnokrvnost i bezdušnost, mrtvilo na licima i sjaj u očima, pri svakom spuštanju vijenaca sa cvijećem na groblja na Kovačima, na Igmanu, u Parku, na Koševu, njihov govor pun izrečenih laži i zabluda, uzajamno čestitanje i grljenje... Ali, nisu oni krivci, mi smo ih pustili, mi smo im dozvolili...