Prvi korpus ARBiH

Post Reply
VjecitiStudent

#401 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by VjecitiStudent »

Woody wrote:
exliberal wrote:Meni do dana danasnjeg nije jasno kako su pojedini komadanti mogli zavaljivat svoje ljude sve da bi se kasnije mogli hvalit da su oslobodili neko brdo.....i koliko je ljudi zbog tog nekog ludackog dokazivanja izginulo.... sad se slave ko oslobodioci :evil:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Svaka čast na razmišljanju. Mislim, vjerujem, podržavam i apelujem da se svim takvim "komandantima" :x mora sada suditi post-festum. Ako nije bilo vremena za vrijeme rata, pa sada ga bar imamo. Pa mora neko odgovarati za onolike momke koji bezze ostaviše kosti po Igmanu, Nišićima, Podveležju, Vidikovcu, Žuči, Otesu (dopišite slobodno dalje), Jbg i to je bila komandna odgovornsot. Ne štediti čak ni one koji su u međuvremenu umrli. Tu bagru P im M treba javno suditi, pred roditeljima poginulih momaka, neka im objašnjavaju zašto su poginuli . Joj jesam se upalio :x :x :x
:thumbup:
Ovo definitivno zasluzuje posebnu temu.
zonbirile

#402 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by zonbirile »

@sarajmen
pretjeruješ i suviše lično doživljavaš.Već je rečeno čast i poklon do zemlje borcima i poginulim,ali postoje dokumenti,snimci da je interevenisani inače bi sve palo.O odgovornosti može i posebna tema,koliko tu ima materijala.
VjecitiStudent

#403 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by VjecitiStudent »

Sarajmen wrote: Pojedinim treba nacrtati , i zadržati pravo rezerve da im ni tada neće biti jasno. Onim koji su bili u to vrijeme i na tom prostoru angažovani, sasvim sigurno je od koristi da povežu stvari, ma gdje se oni nalazili na ''nacrtanom''.

Vi koji minimizirate doprinos Armije BiH u ovoj odbrambenoj operaciji, znajte da to nikada nećete moći da dokažete. Pojedince iz komandne strukture koji su bili angažovani u uvoj obdbrambenoj operaciji, treba podvrgnuti sudu kritike i pozivati na odgovornost. Bez generaliziranja...
Sta treba dokazivati?
Da pad teritorije od Grepka do Malog polja u vremenu od 10.7. do 5.8. i dalje treba zvati pobjedom ili ...?
zonbirile

#404 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by zonbirile »

VjecitiStudent wrote:
Sarajmen wrote: Pojedinim treba nacrtati , i zadržati pravo rezerve da im ni tada neće biti jasno. Onim koji su bili u to vrijeme i na tom prostoru angažovani, sasvim sigurno je od koristi da povežu stvari, ma gdje se oni nalazili na ''nacrtanom''.

Vi koji minimizirate doprinos Armije BiH u ovoj odbrambenoj operaciji, znajte da to nikada nećete moći da dokažete. Pojedince iz komandne strukture koji su bili angažovani u uvoj obdbrambenoj operaciji, treba podvrgnuti sudu kritike i pozivati na odgovornost. Bez generaliziranja...
Sta treba dokazivati?
Da pad teritorije od Grepka do Malog polja u vremenu od 10.7. do 5.8. i dalje treba zvati pobjedom ili ...?
-----------------------------------------------
nemoj tako grubo,ko je bio gore je pobijedio,časno se borio,ali ipak nije sve palo zahvaljujući UN.Žalosno je da se promašaji nisu kaznili tada,mnogo bi života bilo spašeno.
VjecitiStudent

#405 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by VjecitiStudent »

zonbirile wrote: -----------------------------------------------
nemoj tako grubo,ko je bio gore je pobijedio,časno se borio,ali ipak nije sve palo zahvaljujući UN.Žalosno je da se promašaji nisu kaznili tada,mnogo bi života bilo spašeno.
Promasaji ne da nisu kaznjeni tada, oficirski promasaji proslog rata nikada nisu bili kaznjeni!
zonbirile

#406 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by zonbirile »

sada je kasno,bez poduke,nema efekta,bar sankcionisati hvalisanje i pravljenje pite od govana.
hajnehaj

#407 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by hajnehaj »

karanana wrote:a ovaj atomski mrav, ko je taj momak?
jeli ministar?
zagooglaj samo ce ti se kazati , koliko znam neki komadant na Otesu
Trebam te

#408 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by Trebam te »

rankobeograd wrote:Pozdrav, bio sam malo zauzet ovih dana. Da cuo sam za njih i mislim da su bili na Bjelasnici kod meteorolske stanice.da ti odmah kazem,i kod nas i kod vas su postojale jedinice sa zvucnim imenima. kada sve saberes njihov ucinak je najcesce bila samo pljacka i pravljenje rupe u liniji odbrane ili kod nas ili kod vas.svaka cast, bilo je i momaka pravih hrabrih, koji su smijeli odraditi posao, ali samo 10 posto od tih takozvanih specijalnih. ostalo sve cist olos.
kazi mi da li znas tamo povrh sela Gaj a prema Igmanu vidio sam onda 93 neko pravoslavno groblje mislim da je to prema Ostojicima, koje je tu slo bilo srpsko posto sam vidio da su vasa u vecini.
Selo za koje pitas mislim da su Ledici, jedino pravolsavno selo u regiji, bilo je to begovkso mjesto sa lijepim izvorom vode i najljepsim polozajem. Begvoi su doveli prvaoslavno stanovnistvo najvise is Crne Gore u 17 vijeku, koji su ciflukom postali vlasnici zemlje i na kraju ostali tu. Selo je imalo dzamiju sve do 1925, koja je premjestena u Dejcice, jer je pravoslavni seljani je skrnavili na razlicite nacine, izmetili okolo...

Nazalost najveci cetnici Trnova poticu iz tog sela, Glisa Simanic i Tesanovici, tako da je selo poslije ovog rata potpuno opustosjelo i zemlja je prodata bosancima...
hajnehaj

#409 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by hajnehaj »

Sarajmen wrote:
karanana wrote:a ovaj atomski mrav, ko je taj momak?
jeli ministar?
Ma jok @karanana, jedan od komandno odgovornijih ljudi na području Stupa-Otesa...u vremenu kada je taj prostor došao na jak udar snaga VRS-e. Toliko je rasulo bilo u jednom periodu da ga borci pamte i kao nekog ko nije znao-htio-smio uvoditi borce koji su dolazili u ispomoć u konsololidaciju linija odbrane. Dakle, odgovoran za rupe u liniji odbrane a mi mu prišivamo i neznanje u njenoj konsolidaciji. Svega je bilo dole tada....ali to nije tema . Mnogo komentara je otišlo daleko od teme, što je znak da se više nema šta reći ili da su se učesnici ''Odbrane Igmana u ljeto 1993'' ućutali.
kad je pao Otes mi smo išli u Aziće na novu liniju ,kako niko nije ranije bio tamo , putokaz nam je bila mapa nacrtana na papiru bukvalno: kod crkve lijevo pa kod 2 ili 3 jablana desno itd ..a noć mračna ko u rogu,jedva crkvu potrefišmo ,a jablana naravno nigdje..jedna od onih kad nevidiš čovjeka ispred sebe ...lutaj tamo lutaj amo i u zadnji čas kad smo trebali da zalutamo na srpske položaje izleti neki naš ispred nas i odvede nas gdje treba ..haos
Trebam te

#410 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by Trebam te »

VjecitiStudent wrote:

Sta treba dokazivati?
Ne treba i nije pobjeda vec veliki poraz, i da nije Alija bio u Zenevi cetnici su mogli komotno uci u grad.

A zasto je palo, zna se i zasto, momci dok su branili Rogoj, dva dana prije pada Rogoja (strateski najznacajnije tacke) su zvali u pomoc komandu i glavonje da se posalje oruzje i municija, niko se uopste nije odazvao na te pozive i molbe...komanda je spavala a logistika trgovala i mlatila pare.

Treba iskren biti, gledamna Hayatu neku noc prica Hamzic Selim nekakv komandant u toku tih akcija, covjek nezna da isprica sta je bilo, njegov fond rijeci je 100 u cijeloj prici se vrti oko nekakvih gluposti i prica kako su napravili prvu ratnu dzamiju na Igmanu i ko su zasluzni ljudi za pravljenje dzamije...hej on onakav sa losim ne obrazovanim govorom kako je mogao komandovati vojskom... :dance: :run:

Svasta je bilo na Igmanu, i nije istian da je 7 muslimanska zaustavila proboj cetnika, cista laz, doduse jesu odlicno bili opremljeni, moj rodjak koji mi jepricao desavanja sa Igmana je rekao da su oni u tenama isli malte ne bosi i u farmerkama, a ovako je rekao" kad sma ugledao 7 muslimansku kako je obucena mi mislili dosli americki marinci, tu su oni 2-3 dana tekbirali i samo se izgubili"...Eto tako je logistika radila, daj jedniam sve a drugi su ostavljali po jedan metak za sebe za nedaj boze...

Igman je sramota, kako Nijaz Durakovic rece u govoru na proslogodisnjoj manifestaciji :mrgreen: :bih:
karanana

#411 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by karanana »

nijazov govor koji sam bas trazio na ovoj temi prosle godine je bio osvjestenje i nesto sasvim razlicito od onog sto se obicno po tim manifestacijama prica. bas bih volio, ako nista, onda transkript tog govora.

vec u ljeto 92. se moglo pretpostaviti kakva ce sudbina zadesiti igman. nije moglo izaci na dobro dolazak juke, dajdze, pompezne najave pobjedonosnog silaska dajdzine legije u grad, slika nekakve artiljerije gore.....a u sustini je sve bio prekrivac za sverc, kriminal i kurvarluke. i kad bi neko dodji iz sarajeva gore fol da sredi stvari, vraio bi se isprebijan. i juka ode, ostavi takvo rasulo, i nakon 2-3 mjeseca dodjose chetnici.
helpdesk

#412 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by helpdesk »

Kad smo kod logistike, u Visoko odem sa papirom od k-danta na kome pise da mi se da nekoliko uniformi i jos nekih sitnica. Naravno islo se kod Hadzije. I tako, ja odem kod Hadzije, sretnem ga na hodniku nazovem selam,kazem poslao me taj i taj, on je sve dogovorio sa vama i evo spisak.
Ja gledam u hodniku (znate koliki su hodnici u skolama) na ofingerima visi, pa brat bratu nekih hiljadu uniformi, al meni Hadzija , dobri i posteni :lol: , veli bukvalno (citiram): "Vallahi nemam nijedne". I sta bi covjek na to rekao? :x
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#413 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by JoseMujica »

Sarajmen wrote:Image

Pojedinim treba nacrtati , i zadržati pravo rezerve da im ni tada neće biti jasno. Onim koji su bili u to vrijeme i na tom prostoru angažovani, sasvim sigurno je od koristi da povežu stvari, ma gdje se oni nalazili na ''nacrtanom''.

niko ništa ne minimizira...na toj karti moja jedinica je bila na poziciji označenoj brojem 7.....jedina rezerva nam je bio desetkovani vod sa nekih 12-15 ljudi a nakon par dana cjelodnevnih borbi dobili smo popunu od po dvije kutije metaka. Da je potrajalo duže, sa takvom rezervom i logistikom, došli bi na to da čete gađamo kamenjem. Realno kad to sagledam danas mogu jedino reći da nas je spasila UNPA zona.

Kakva je sitacija bila ljudi, obični vojnici, su jedini heroji, ako to ikome išta danas znači. Ove kurčevne komadante, što danas jašu po televizijama, treba sve na sud izvest
poznanik

#414 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by poznanik »

Trebam te wrote:
rankobeograd wrote:Pozdrav, bio sam malo zauzet ovih dana. Da cuo sam za njih i mislim da su bili na Bjelasnici kod meteorolske stanice.da ti odmah kazem,i kod nas i kod vas su postojale jedinice sa zvucnim imenima. kada sve saberes njihov ucinak je najcesce bila samo pljacka i pravljenje rupe u liniji odbrane ili kod nas ili kod vas.svaka cast, bilo je i momaka pravih hrabrih, koji su smijeli odraditi posao, ali samo 10 posto od tih takozvanih specijalnih. ostalo sve cist olos.
kazi mi da li znas tamo povrh sela Gaj a prema Igmanu vidio sam onda 93 neko pravoslavno groblje mislim da je to prema Ostojicima, koje je tu slo bilo srpsko posto sam vidio da su vasa u vecini.
Selo za koje pitas mislim da su Ledici, jedino pravolsavno selo u regiji, bilo je to begovkso mjesto sa lijepim izvorom vode i najljepsim polozajem. Begvoi su doveli prvaoslavno stanovnistvo najvise is Crne Gore u 17 vijeku, koji su ciflukom postali vlasnici zemlje i na kraju ostali tu. Selo je imalo dzamiju sve do 1925, koja je premjestena u Dejcice, jer je pravoslavni seljani je skrnavili na razlicite nacine, izmetili okolo...

Nazalost najveci cetnici Trnova poticu iz tog sela, Glisa Simanic i Tesanovici, tako da je selo poslije ovog rata potpuno opustosjelo i zemlja je prodata bosancima...
U tom regionu sela s većinskim pravoslavnim stanovništvom su bili Ledići, ali i Ostojići, Presjenica, te zaseok Gaj (u blizini Ostojića). Danas je u Ostojićima izgrađena džamija, a Ledići postaju vikend-naselje i likovna kolonija. Nijedan nadgrobni spomenik u ovom području nije oštećen ljudskom rukom tokom rata i nekoliko godina nakon.
helpdesk

#415 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by helpdesk »

JoseMujica wrote: niko ništa ne minimizira...na toj karti moja jedinica je bila na poziciji označenoj brojem 7.....jedina rezerva nam je bio desetkovani vod sa nekih 12-15 ljudi a nakon par dana cjelodnevnih borbi dobili smo popunu od po dvije kutije metaka. Da je potrajalo duže, sa takvom rezervom i logistikom, došli bi na to da čete gađamo kamenjem. Realno kad to sagledam danas mogu jedino reći da nas je spasila UNPA zona.

Kakva je sitacija bila ljudi, obični vojnici, su jedini heroji, ako to ikome išta danas znači. Ove kurčevne komadante, što danas jašu po televizijama, treba sve na sud izvest
:thumbup:
Trebam te

#416 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by Trebam te »

helpdesk wrote:Kad smo kod logistike, u Visoko odem sa papirom od k-danta na kome pise da mi se da nekoliko uniformi i jos nekih sitnica. Naravno islo se kod Hadzije. I tako, ja odem kod Hadzije, sretnem ga na hodniku nazovem selam,kazem poslao me taj i taj, on je sve dogovorio sa vama i evo spisak.
Ja gledam u hodniku (znate koliki su hodnici u skolama) na ofingerima visi, pa brat bratu nekih hiljadu uniformi, al meni Hadzija , dobri i posteni :lol: , veli bukvalno (citiram): "Vallahi nemam nijedne". I sta bi covjek na to rekao? :x

Odlicno receno, ja rodjaku gojzerice, mali radio i i nekoliko dzempera poslala iz inostranstva...a konzulati nasi po evropi i nekakvi ambasadori tokom rata su svoju djecu slali u internat vrste privatne skole koje kostaju po 30000Eura godisnje (pricam o srednjim skolama) od novaca namjenjenih za rat.
Takoje i Ganic gazija :mrgreen: :lol: iskolovao i svoju djecu...

Svasta je bilo samo postenja i pravde najmanje!
poznanik

#417 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by poznanik »

Sarajmen wrote:
zonbirile wrote:samo budale i dalje tvrde da su momci sa ulice odbranili grad.Eno Topa ne silazi sa TV-a.
A ti ne samo da pretjeruješ, već si i bezobrazan preko svake mjere!
Ova fama o „momcima sa ulice koji su odbranili Sarajevo“ postepeno prelazi u mitologiju, i to neukusnu.

Prvi ja nisam „sa ulice“, a nisu ni moji suborci tokom svih godina rata bili „momci sa ulice“, već redom osobe primorane da izađu i oružjem odbrane svoje dostojanstvo odbranom svojih „kućnih pragova“, kasnije i šire. Najčešće smo svi bili jednostavni radnici, niže ili srednjeobrazovani, skromni i pošteni, u godinama od 18 do 50-tak, i nikako slični pojedincima i grupama „momaka sa ulica“ čija je odbrana, uglavnom, bazirana na nekoliko početnih akcija, a kasnije davanje moralne podrške iz inostranstva.
Sabit Puškar, Mujo Zulić, Ramiz Delalić, Jusuf Prazina, Ismet Bajramović, i ostali lokalni komandiri jesu upravljali početnim vojnim jedinicama i komandovali akcijama, neki čak i samostalno i neorganizirano, odvodeći pri tom u sigurnu smrt mnoge branioce, i oni jesu "momci sa ulice" sa iskustvom i izvjesnom odvažnošću, ali - to nije bilo presudno. Svaki od njih, uporedo sa vojnim jedinicama, gospodario je i enormnim beneficijama i materijalizirao svoju poziciju, ne samo u ratu, već posebno i nakon rata. Nažalost, nisu jedini...

Ne obezvrjeđujem uspjeh i požrtvovanje pojedinaca koji u početnim vremenima nisu imali drugih opcija nego da budu sastavni dio jedinica "momaka sa ulica", i ukoliko neko osjeti uvredu iz mojih rečenica - ima izvinjenje.

Ovdje je tema o odbrani Igmana, '93. godine, iz čijeg čitanja je sasvim jasno da je kompletan rukovodni sistem komandovanja i organizacije odbrane bio ravan nuli, da je samo intervencija međunarodne zajednice te godine spasila Sarajevo od potpunog kolapsa i možda, možda - i kapitulacije... Ni do danas nije, a svi znamo i da nikad neće, nijedan od komandanata iz te početne odbrane grada i Igmana, odgovarao za mnoge pogibije branioca koje su mogle biti izbjegnute, za mnoga srljanja u uzaludnim i tada nepotrebnim vojnim akcijama u kojim se ginulo i ginulo. Danas su mnogi prvi ratni komandanti i komandiri uvaženi i priznati članovi zajednice i mnogi su čak zaposjeli važne državne i privredne funkcije. Svake godine ih gledamo i slušamo njihov hvalospjev na svim lokalnim TV stanicama, ubetonirani su u kompletno društveno i državno sivilo, i nepomjerljivi... Skoro da me fascinira njihova hladnokrvnost i bezdušnost, mrtvilo na licima i sjaj u očima, pri svakom spuštanju vijenaca sa cvijećem na groblja na Kovačima, na Igmanu, u Parku, na Koševu, njihov govor pun izrečenih laži i zabluda, uzajamno čestitanje i grljenje... Ali, nisu oni krivci, mi smo ih pustili, mi smo im dozvolili...
JoseMujica

#418 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by JoseMujica »

poznanik.... svaka ti dala :thumbup:
zonbirile

#419 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by zonbirile »

JoseMujica wrote:poznanik.... svaka ti dala :thumbup:
--------------------------
+1 :thumbup: :bih:
rankobeograd

#420 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by rankobeograd »

Pozdrav za poznanika, u pravu si ni jedan spomenik nije bio ostecen, a i za selo si u pravu malo je grobje negdje u desno od sela gaj, prema presjanici nisu ledici sigurno. baza mi je bila u s. Gaj ali nisam mnogo zagledao cije je. je ste li vidjeli onu sirotinj a tako malo od sarajeva, ni puta pravog nista. bas sam bio iznenadjen kada sam ono vidio. citao sam sve postove i sa moje strane mislim isto da je bilo mnogo mucke kod vas ili ne snalazenja, a i oskudacije u mts-u.
JoseMujica

#421 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by JoseMujica »

nego ranko ...kako se proživljava ovaj pad đenerala...kakve su reakcije tamo? gledam baš RTS al nešto ne pokazuju kako je na ulici
JoseMujica

#422 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by JoseMujica »

samo mali dodatak niti jedna jedinica ARBiH angažovana 93 na Igmanu nije bila u punoj brojnosti brigade već se upravo radilo o interventnim jedinicama brojnosti jedne ili dvije čete...možda da je bio koji izuzetak da je iz neke brigade bio puni bataljon, ali sumnjam. Ne uzimajte me za validan izvor jer govorim iz ugla običnog vojnika.

Na ovoj poziciji 7 mi smo imali mislim 2 čete (formacijske...pazite imali smo ranije velike gubitke pa radilo o nekih 150 ljudi) i jedna vod (prepolovljen u rezervi).

Ako ima neko ko je možda imao neki uvid u operativne podatke, molio bih da napiše...jer kad kažete bila gore 17. krajiška ili 7. muslimanska....sigurno nisu došle komplet brigade već određeni dijelovi te jedinice.
VjecitiStudent

#423 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by VjecitiStudent »

Na ovom blogu Vikicevog specijalca su opisana bitka na Tresnjevom brdu u avgustu 1993., postovi od 1. do 13. novembra 2005.
http://ponor.blogger.ba/arhiva/2005/11
igmanac

#424 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by igmanac »

Gile Šampion wrote:
igmanac wrote:nisam, to je bio Sklap
njih smo zamijenili
Nama je Cesir na tom terenu bio komandant ...iz svakog bataljona po jedna cetu uzeli
Da Šklap je bio tada...Huso Česir vas vodio? Pa dobro je iko ostao živ od vas...ali opet bolje i on nego Safet Alihodža...čovjek koji na svojoj savjesti ima XY ljudi koji su poginuli jer ih je on založio,počev od akcija u Aerodromskom naselju pa do Igmana,Bjelašnice i Treske...

Sejo je tada poginuo kao što neko reče. A znaš li verziju priče ko je prvi imao susret iz Šklapa sa četnicima na Igmanu,i kako su se kasnije stvari odvijale?
Nije Huso, burazer mu Sefko, tadasnji k-dnat 1.bataljona.
O susretu Sklapa i cetnika kod hotela imam tri verzije, al nisam bio i necu da serem, javice se neko od raje da isprica pravo.
Safet Alihodza mi je bio komandant bataljona cijeli rat...npr. dodje pjan na keca u 2 ujutru i naredi nam napad na kucu Ikica...ma da ne pricam sad ovdje, al je tenkre fakat.
Potez karijere mu je kad je sveo livadom smjenu u Ledice 08.11.94-te , cetnici ih zaspu granatama i zijani nam 9 drugova, placem i sad kad to spomenem.
Poginula su mi tad dva druga sto su me pazili ko malo dijete cijeli rat... i jos 7 momaka ( opet onaj nesretni 4.bataljon :sad: )... a i ja ne bi drndo po forumumu da nisam ranjen jutro kad je bila akcija, onaj opsti napad na Hojtu
Vidim da znas sve , garant samo raja
igmanac

#425 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by igmanac »

JoseMujica wrote:samo mali dodatak niti jedna jedinica ARBiH angažovana 93 na Igmanu nije bila u punoj brojnosti brigade već se upravo radilo o interventnim jedinicama brojnosti jedne ili dvije čete...možda da je bio koji izuzetak da je iz neke brigade bio puni bataljon, ali sumnjam. Ne uzimajte me za validan izvor jer govorim iz ugla običnog vojnika.

Na ovoj poziciji 7 mi smo imali mislim 2 čete (formacijske...pazite imali smo ranije velike gubitke pa radilo o nekih 150 ljudi) i jedna vod (prepolovljen u rezervi).

Ako ima neko ko je možda imao neki uvid u operativne podatke, molio bih da napiše...jer kad kažete bila gore 17. krajiška ili 7. muslimanska....sigurno nisu došle komplet brigade već određeni dijelovi te jedinice.
Jose u pravu si, u najgorim momentima dovodili su kao ''probrane'' i iako su mogli nisu uveli nijedan npr.bataljon u bitku.
ja sam rekao da smo na M.Polju zatekli 17,krajsiku i 7 .muslimansku, ali naravno da je bila rijec o formacijama velicine po jedan ili max. dva voda, znaci ukupno 80 -ak ljudi
I ja opet kazem, hvala im, vi mislite sta hocete
Za ove sto govore da je intervencija, tj. UNPA spasila Igman, nikad se necu sloziti,ne mogu... jer ce ispast da smo mi 7 dana bezveze trpili granate i da nas je 40% ''nako'' otislo kuci na nosilima, neki i u tabutima / sanducima :sad:
a realno jest, samo ja to ne mogu sam sebi priznat
Post Reply