(Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kerima1

#401 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by kerima1 »

Za pokretaca teme:

Nema tracavijeg i poganijeg naroda od nas, niti zavidnijeg jer tesko pada postacu da se on pati,a neki pijanica da ostavi pice uh nedobog da mu Bog oprosti jelde!?
Svoj ti poso, pusti druge nek i oni svoj kako znaju i hoce...
dust in the wind

#402 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by dust in the wind »

Nepass wrote:
dust in the wind wrote:
Nepass wrote:
Sta ba sladoled,kakav sad sladoled,koja ulica,sta mene briga sto on posti a ja hodam ulicom?Otkud ja znam ko je ko i kojem se bogu moli? Sta me i briga,to je njegova vjera,propisi i ubijedjenje.Cuj da sladoled ne jedem.Smijem li u parizu jest,il negdje drugo,il da pitam ljude po ulici sta su i ko su? Kome smeta moj sladoled,piva,krmetina...slaba mu ta vjera...
To je ta bosanska tolerancija :D
a popiše li ti kafu sa mlijekom ili sldoled uzmeš ili nešto tako za vrijeme pravoslavnog posta...jesi li i tu tako tolerantan, rodila te majka :izet:[/quote]
Nikad ne jedem ulicom
Nego neodgovori na prvi post. Tolerancija folovi golovi.
Nista to. Samo vrijedjanje i podjebavanje kad se nema sta napisati?
Mislim nekulturno je pitati i ocekivati odgovore a sam ne odgovarati.
Sto ti je toliko stalo do pravoslavnog posta?[/quote]

nije mi stalo nimalo...ali mi nije stalo ni do Ramazana. isto toliko. mislim da je u najmanju ruku degutantno da jedno poštuješ drugo ne... vjera je vjera.. meni se samo čini da se ti nekom dodvoravaš, a nekom ne... jesti na ulici burek je smiješno, ovdje o tome niko ni ne priča...uzeti sladoled iz Egipta dok idem kući, naravno da hoću... ne odnijet ću ga kući, nek se topi po rukama, da ne dao bog nekog ne uvrijedim :D
The BEN10

#403 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by The BEN10 »

pink floydd wrote:
The BEN10 wrote:Samo da ne ostanete neupozoreni, maločas efendija govori na hutbi: trebamo upozoriti našu braću i sestre što javno mrse bez opravdanog razloga u Ramazanu neka pripaze da Božiju srdžbu na sebe ne navuku. Pa eto mili moji, samo da znate. :)
a koji je to opravdan razlog da se ne jede javno. Kroz čitavu temu se provlače izjave "šta koga briga šta drugi rade" a eto javno jesti u bilo kojem slučaju je nekulturno, a u nekim slučajevima čak i nepoštovanje.
Žena koja ima menstruaciju, dojilja i svako onaj ko ima razlog da mrsi.
A nije tvoje da sudiš i propituješ svakog pojedinca. Baška je upozoriti uopšteno, a baška je prosuđivati pojedince!
Bodkin

#404 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bodkin »

The BEN10 wrote:Samo da ne ostanete neupozoreni, maločas efendija govori na hutbi: trebamo upozoriti našu braću i sestre što javno mrse bez opravdanog razloga u Ramazanu neka pripaze da Božiju srdžbu na sebe ne navuku. Pa eto mili moji, samo da znate. :)
Kazu da je glad opravdan razlog al eto. Efendija bolje zna
gurabija78

#405 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by gurabija78 »

Niemand wrote:A sta tacno znaci postovati nesto? Mislim, sta vi ocekujete od nekog il taj neko od vas? :cekam:

Meni svejedno. Postim i sta me briga jel ti: a) konzumiras il ne konzumiras alkohol; b) jedes, pijes, pusis il sta god vec.

Vjernici kojima ovo eventualno smeta imaju ocito problema sami sa sobom. Lako je postiti ako nemas izazova oko sebe, nema hrane, nema mirisa i ti ko biva lako postis. Meni izazovnije i ljepse sa svom tom hranom i kafom i cigarama oko mene a ja se svjesno odricem toga. Valjda je to i poenta. Da imas iskusenja kojima ces odoliti. :-?

Mene ne interesuje da li neko smatra jel meni ispran mozak il zasto ja zivim prema pravilima bajki i basni, kako to neki lijepo sroce, il zasto cu otici na pokoji iftar negdje vani jerbo svake godine se vazi o tome vidjaj ovih, nek idu jesti u tisini i miru svoje kuce, 'ta ce vani. To nije moj problem. Ne zanimaju me tudji zivoti, moj ne utice na te tudje zivote svakako i sem simpaticnih komentara po kliksu vizavi ramazana i carsije svake godine, nikakvih problema.

Dakle, apsolutno mi je svejedno hocel neko piti za ramazan il ce prestati piti za ramazan, svejedno mi je hocel setati ulicom sa cigarom il hranom kao sto mi je svejedno hocel neko postiti il nece postiti, a svjedno mi je i jel njemu taj post smijesan i besmislen.

Ionako nije poenta u hrani.
:thumbup:
broj dva

#406 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by broj dva »

Connaisseur Karlin wrote:
Euridika wrote:Neko je ranije napisao (čini mi se gđica Karlin, sorry ako griješim :-D) da je ona odgojena po starinskom običaju da ne konzumira hranu pred postačima, kao znak kulture i poštovanja. Vidim da se ovdje raspravlja da li je korektno konzumirati hranu i pića (alkoholna i bezalkoholna) u restoranu ili vani u bašti, ili lizati sladoled za vrijeme Ramazana, pred postačima. Meni kao postaču lično ne smeta takvo nešto, ne registrujem to uopće (više mi bude nezgodno što se drugi preda mnom ustručavaju da jedu ili piju, iako im ja sugeriram da se normalno ponašaju). Vjerujem da ovako razmišlja većina postača.

A glede kulture - ako ćemo pravo, konzumacija hrane i pića na otvorenom, na ulici se generalno smatra nekulturnom. I to nema veze s Ramazanom, niti postačima. Stvar je u tome da nismo svi jednako situirani, pored nas koji ližemo sladoled prolazi siromah koji nema za koru hljeba i spram njega (njih) nije u redu se "razmetati" svojim bogatstvom. Nas su stari uvijek učili da jedemo u kućama, odnosno ako smo već napolju i jedemo vani da podijelimo (ponudimo) hranu svima, što naravno nije moguće sa nepoznatima na ulici, pa radije izbjegavati takve situacije. Ovo je samo elementarni kućni odgoj i ljudskost (skromnost).
Ovdje ,na temi,pojedinici forumasi automatski pokusavaju vlastitu nekulturu opravdati sa napadom na njihovu licnost nevjernika. :D :-)
Meni je narocito zasmetala prica tipa koji je odbrusio dedi! Zato sam napisala da ja vaznije,kako se licno ponasas u zivotu,u bilo kojoj situaciji, jer to mnogo vise govori o licnom karakteru.
U BiH se vjerovatno u pojedinim gradovima znatno vise "osjeti" duh Ramazana,od npr. gradova vani. Vani,u mom gradu,ja ne znam,ko posti tokom Ramazana.Pokusavam objasniti da se svako ponasanjem moze prilagoditi razlicitm sredinama tokom Ramazana. kad je Bozic,kod mene u gradu sve prsti od Bozicnih simbola,pjesama,pa svako ciljeli Decembar ti kaze "Marry Chrstmas". Mnogi nehriscani su se bunili ,zasto im se uopste neko oslovljava takvim pozdravom. Meni se desilo da ljudi ,koji me ni ne znaju,kazu, "ako slavis Bozic,sretan ti Bozic" i to je OK. Mnogi Ramazan ,Bozic,Pasah,sta god,dozivljavaju kao tradicinoalne praznike,ne iskljucivo kao religijske. Napisala sam u ranijem postu,sa svojim prijateljima mogu razmjeniti misljenje,mogu mi reci Alhimantet,ja cu njimma odgoviriti Caos. U javnosti,znaci,vani,u gradu,nemam potrebu da se verbalno obracunavam sa ljudima u vezi svojih stavova,a tako bih se ponasla i u BiH,tokom Ramazana. Ja nisma nigdje napsiala da osobe,tokom ljeta,ne treabju sjediti u bastama restorana tokom Ramazana. Samo sam rekla da ,ako bi mi se desila sicna situacija sa dedom,ja mu ne bih odbrusila. Meni je to kod naseg naroda uvijek smetalo i uvijek ce mi smetati. :)

P.S. Mnogi piseu da se vjernici ne prilagodjavaju ili ne zele prilagoditi,a to jednostavno nije tacno,jer ,kao sto napisah ranije,najcesce sredina uslovljavaj ponasanje vjernika i nevjernika,kao i uzajamno postovanje ili neppostovanje. :-D Ja pokusavam da se ponasam u obe sredine jednako,jer znam da je moje ponazanje ispravno. Dedi ne bih nikad odbrusila,nema potrebe,a mislim da mnogi ne kuze moj stav. :)
----
Ja sam taj tip i po ko zna koji put pitam sta sam ja to odbrusio, kako sam bio nekulturan ?
Sto sam mu rekao da je meni septembar a ne ramazan? Jer meni starno nije ramazan. Sto mu nisam odsutio na podjebavanje ? Jos sam mu i sretan ramazan pozelio... Ako je to "obrusit", aferim. Apsolutno me se ne tice duh bozica ili ramazana ili hanuke ili kwanzaa, nemam se ja sta tome prilagoditi. Ako je neko u cjeloj prici bio nepristojan, to je dedo. Odakle mu pravo da zabada nos u moj zivot? . Zato sto je sjede glave ? Zato sto je stari mostarac ? Zato sto je vjernik ? Zato sto on kulturno i starinski podjebaje a ja nekulturno odbrusim ? Briga dede sta ja radim, nije moj dedo .

By the way, kad meni neko zazeli sretan bozic ja odgovorim "ne, hvala". Je li i to nekulturno ili bi se trebao pretvarati da slavim bozic i da mi je drago sto mi ga cestitaju ? Neka okite cjeli grad, neka slave kako i koliko hoce, neka radio stanice pustaju samo "White Chrismass" i "Jingle bells" ali ja u tome ne sudjelujem.
Jednostavno furaj svoju furku kako hoces ali molim te nemoj mene u to ukljucivati nikako, a ja cu svoga posla gledati i necu ti smetati. Moze li tako ?
pink floydd

#407 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by pink floydd »

The BEN10 wrote:
pink floydd wrote:
a koji je to opravdan razlog da se ne jede javno. Kroz čitavu temu se provlače izjave "šta koga briga šta drugi rade" a eto javno jesti u bilo kojem slučaju je nekulturno, a u nekim slučajevima čak i nepoštovanje.
A nije tvoje da sudiš i propituješ svakog pojedinca. Baška je upozoriti uopšteno, a baška je prosuđivati pojedince!

pitao sam koji je razlog da ja NE bih trebao javno jesti ako ćemo se voditi onom "gledaj svoja posla"....al nejse, ja sam mislio da si se ti šalio sa tom izjavom o efendiji.

Ako žena ima menstruaciju jel to znači da ne može stavit burek u kesu i čekat da dodje kući i pojede ga, jel na minu stala ?
upsy_daisy

#408 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by upsy_daisy »

Kod nas je uopće se izgubila kultura ophođenja u javnosti u šta je nekad potpadala i ova kulura poštovanja jedenja i pijenja na javnim mjestima bez obzira na religijsku pripadnost.
Naravno, oni koji prestanu konzumirati alkohol u tom periodu njeguju jedan dio religijske kulture i vjerovatno će biti nagrađeni od Boga za to, o tome je svemu smiješno da se diskutuje, ponavljam-kultura u našoj zemlji je davno nestala, ima je u tragovima.
Tomahawk11
Globalni moderator

#409 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

Bodkin wrote:
Onaj ko posti i gladjuje - svakako.

Mada mislim da sam naslov teme nije korektan.
Pricamo o toleranciji i postovanju, a naslov da li je sebicnost ili dobro djelo to sto neko (ne)konzumira alkohol tokom Ramazana?! Trolerski postavljeno, ako se ja pitam. Jedini ispravan odgovor je - sloboda odluke, uvjerenja. Nek radi ko sta hoce i nek se ne petlja drugom da li (ne) pije i sta uopste radi od svog zivota.
Niemand

#410 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Niemand »

upsy_daisy wrote:Kod nas je uopće se izgubila kultura ophođenja u javnosti u šta je nekad potpadala i ova kulura poštovanja jedenja i pijenja na javnim mjestima bez obzira na religijsku pripadnost.
Naravno, oni koji prestanu konzumirati alkohol u tom periodu njeguju jedan dio religijske kulture i vjerovatno će biti nagrađeni od Boga za to, o tome je svemu smiješno da se diskutuje, ponavljam-kultura u našoj zemlji je davno nestala, ima je u tragovima.
Ma nije to vala vezano samo za nasu zemlju, cijeli svijet je posto takav. Fast life-fast food.

Svugdje se jede po ulici i usput.
The BEN10

#412 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by The BEN10 »

pink floydd wrote:
The BEN10 wrote:
pink floydd wrote:a koji je to opravdan razlog da se ne jede javno. Kroz čitavu temu se provlače izjave "šta koga briga šta drugi rade" a eto javno jesti u bilo kojem slučaju je nekulturno, a u nekim slučajevima čak i nepoštovanje.
pitao sam koji je razlog da ja NE bih trebao javno jesti ako ćemo se voditi onom "gledaj svoja posla"....al nejse, ja sam mislio da si se ti šalio sa tom izjavom o efendiji.

Ako žena ima menstruaciju jel to znači da ne može stavit burek u kesu i čekat da dodje kući i pojede ga, jel na minu stala ?
Javno mrsiti BEZ OPRAVDANOG RAZLOGA znači NEMATI OPRAVDANJE, što trudnica/dojilja svakako nisu.
I da, naravno da se nimalo ne šalim sa citiranom efendijinom izjavom. To bi kao biva trebalo biti smiješno!?
Niemand

#413 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Niemand »

Sigurno se ne salis? :-?
upsy_daisy

#414 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by upsy_daisy »

Niemand wrote:
upsy_daisy wrote:Kod nas je uopće se izgubila kultura ophođenja u javnosti u šta je nekad potpadala i ova kulura poštovanja jedenja i pijenja na javnim mjestima bez obzira na religijsku pripadnost.
Ma nije to vala vezano samo za nasu zemlju, cijeli svijet je posto takav. Fast life-fast food.

Svugdje se jede po ulici i usput.
Mislila sam u Ramazanu.
Znam da u mojoj zgradi za vrijeme Ramazana da su majke katolika/pravoslavaca striktno zvale djecu u kuću da uđu ako su gladni, nije bilo kriški za vrijeme Ramazana :D
MyTao

#415 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by MyTao »

Religija bi i imala nekog smisla da nema popova, hozda, gurua, i slicnih da drze predavanja o njoj...
Niemand

#416 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Niemand »

upsy_daisy wrote:
Mislila sam u Ramazanu.
Znam da u mojoj zgradi za vrijeme Ramazana da su majke katolika/pravoslavaca striktno zvale djecu u kuću da uđu ako su gladni, nije bilo kriški za vrijeme Ramazana :D
Kontala sam da govoris za inace jedenje po ulici, sori.
¤ jelena ¤

#417 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by ¤ jelena ¤ »

a popiše li ti kafu sa mlijekom ili sldoled uzmeš ili nešto tako za vrijeme pravoslavnog posta...jesi li i tu tako tolerantan, rodila te majka :izet:
popiješ
:?

Evo, mene su u lokalnom granapu, gdje rade pravoslavci koji poste i znaju kako se zovem...i fino se ispričamo kad dođem... gledali čudno kad za vrijeme pravoslavnog posta kupim sir i meso...pa me, dok im plaćam, pitaju jel postim...i onda ja njih pogledam čudno jer je na osnovu onog što sam kupila valjda jasno da ne postim ...odgovorim sa ne... i šta?

Nikom ništa, bilo nekad, sad više nema takvih nesporazuma, sve pet...i dalje se fino ispričamo kad naletim i toliko.

Stvarno ne kontam u čemu je problem...i kakve sve to ima veze sa tolerancijom ili netolerancijom? :-?
Tomahawk11
Globalni moderator

#418 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

MyTao wrote:Religija bi i imala nekog smisla da nema popova, hozda, gurua, i slicnih da drze predavanja o njoj...
Mislis da nema onih koji zavadjaju narod. Onih koji su u krivovjeri, koji je prilagodjavaju svojim ciljevima.
Religija ima smisla za one koji vjeruju zbog sebe. Koji se ne petljaju u raznorazne ideologije.
Takvih je malo.
Connaisseur Karlin

#419 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Connaisseur Karlin »

broj dva wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Ovdje ,na temi,pojedinici forumasi automatski pokusavaju vlastitu nekulturu opravdati sa napadom na njihovu licnost nevjernika. :D :-)
Meni je narocito zasmetala prica tipa koji je odbrusio dedi! Zato sam napisala da ja vaznije,kako se licno ponasas u zivotu,u bilo kojoj situaciji, jer to mnogo vise govori o licnom karakteru.
U BiH se vjerovatno u pojedinim gradovima znatno vise "osjeti" duh Ramazana,od npr. gradova vani. Vani,u mom gradu,ja ne znam,ko posti tokom Ramazana.Pokusavam objasniti da se svako ponasanjem moze prilagoditi razlicitm sredinama tokom Ramazana. kad je Bozic,kod mene u gradu sve prsti od Bozicnih simbola,pjesama,pa svako ciljeli Decembar ti kaze "Marry Chrstmas". Mnogi nehriscani su se bunili ,zasto im se uopste neko oslovljava takvim pozdravom. Meni se desilo da ljudi ,koji me ni ne znaju,kazu, "ako slavis Bozic,sretan ti Bozic" i to je OK. Mnogi Ramazan ,Bozic,Pasah,sta god,dozivljavaju kao tradicinoalne praznike,ne iskljucivo kao religijske. Napisala sam u ranijem postu,sa svojim prijateljima mogu razmjeniti misljenje,mogu mi reci Alhimantet,ja cu njimma odgoviriti Caos. U javnosti,znaci,vani,u gradu,nemam potrebu da se verbalno obracunavam sa ljudima u vezi svojih stavova,a tako bih se ponasla i u BiH,tokom Ramazana. Ja nisma nigdje napsiala da osobe,tokom ljeta,ne treabju sjediti u bastama restorana tokom Ramazana. Samo sam rekla da ,ako bi mi se desila sicna situacija sa dedom,ja mu ne bih odbrusila. Meni je to kod naseg naroda uvijek smetalo i uvijek ce mi smetati. :)

P.S. Mnogi piseu da se vjernici ne prilagodjavaju ili ne zele prilagoditi,a to jednostavno nije tacno,jer ,kao sto napisah ranije,najcesce sredina uslovljavaj ponasanje vjernika i nevjernika,kao i uzajamno postovanje ili neppostovanje. :-D Ja pokusavam da se ponasam u obe sredine jednako,jer znam da je moje ponazanje ispravno. Dedi ne bih nikad odbrusila,nema potrebe,a mislim da mnogi ne kuze moj stav. :)
----
Ja sam taj tip i po ko zna koji put pitam sta sam ja to odbrusio, kako sam bio nekulturan ?
Sto sam mu rekao da je meni septembar a ne ramazan? Jer meni starno nije ramazan. Sto mu nisam odsutio na podjebavanje ? Jos sam mu i sretan ramazan pozelio... Ako je to "obrusit", aferim. Apsolutno me se ne tice duh bozica ili ramazana ili hanuke ili kwanzaa, nemam se ja sta tome prilagoditi. Ako je neko u cjeloj prici bio nepristojan, to je dedo. Odakle mu pravo da zabada nos u moj zivot? . Zato sto je sjede glave ? Zato sto je stari mostarac ? Zato sto je vjernik ? Zato sto on kulturno i starinski podjebaje a ja nekulturno odbrusim ? Briga dede sta ja radim, nije moj dedo .

By the way, kad meni neko zazeli sretan bozic ja odgovorim "ne, hvala". Je li i to nekulturno ili bi se trebao pretvarati da slavim bozic i da mi je drago sto mi ga cestitaju ? Neka okite cjeli grad, neka slave kako i koliko hoce, neka radio stanice pustaju samo "White Chrismass" i "Jingle bells" ali ja u tome ne sudjelujem.
Jednostavno furaj svoju furku kako hoces ali molim te nemoj mene u to ukljucivati nikako, a ja cu svoga posla gledati i necu ti smetati. Moze li tako ?
Ajme,ne kuzis moju poentu. :-D

Nema potrebe se raspravljati sa osobama u javnom zivotu,kao u primjerima koje si opisao: dedo nesto rekao ili ti je neko drugi pozelio lijep Bozic,u obliku pozdrava. Ne mozes verblano frktati i dokazivati ljudima da nisu u pravu. Prihvati jednostavno da ljudi u javnom zivotu ispoljavaju dio licnosti, i da nema potrebe da im odrzavas lekcije ili da im pokusavas reci sta je tvoje licno religijsko ili nereligijsko opredjeljenje. :) Nema potrebe praviti nekulturne scene koje cak nemaju ni solidnu svrhu. :) Ja se jezim od ljudi koji prave verbalni cirkus u javnosti.
Connaisseur Karlin

#420 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Connaisseur Karlin »

¤ jelena ¤ wrote:
a popiše li ti kafu sa mlijekom ili sldoled uzmeš ili nešto tako za vrijeme pravoslavnog posta...jesi li i tu tako tolerantan, rodila te majka :izet:
popiješ
:?

Evo, mene su u lokalnom granapu, gdje rade pravoslavci koji poste i znaju kako se zovem...i fino se ispričamo kad dođem... gledali čudno kad za vrijeme pravoslavnog posta kupim sir i meso...pa me, dok im plaćam, pitaju jel postim...i onda ja njih pogledam čudno jer je na osnovu onog što sam kupila valjda jasno da ne postim ...odgovorim sa ne... i šta?

Nikom ništa, bilo nekad, sad više nema takvih nesporazuma, sve pet...i dalje se fino ispričamo kad naletim i toliko.

Stvarno ne kontam u čemu je problem...i kakve sve to ima veze sa tolerancijom ili netolerancijom? :-?
trebala si se izgalamiti na radnike u prodavnici,napraviti nezaboravnu scenu,nuciti ih lekciju o ponasanju :D :lol: :kiss:
kakavdanakneiskustvu

#421 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by kakavdanakneiskustvu »

Laertes wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:kao da je problem samo alkohol u ramazanu,sta je sa kurvanjem,kockanjem u ramazanu

p.s. sad se sjetih ovoga,vidio nekad na netu

Ovako to ide kod nas: Alkohol ? Moze. Cigare? Moze. Droga? Moze. Kurve? Moze. Svinjetina? Ne, hvala, ja sam musliman!
I to najnelogičnija i najprimitivnija zabrana. Alkohol, droga, kurve... rasture brak, porodicu, život. A pigi-pigi vala ni na šta ne utiče. Ne znaju šta propuštaju. Ja vala logično ojašnjenje ne čuh još za ovo.

ni ja,ljudi znali popjeniti kad im to spomenes,a meni smijesno,neki mogu i kocku,kurve,drogu,alkohol sve zajedno i odjednom ali svinjetina,ne oni su muslimani
kakavdanakneiskustvu

#422 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

HAVANA wrote:Ko to nesta dubokoumno kod dede,sta li? :D Mozda je frajer Djordje ba,kakav ramazan cestitat po ulici,nako...jos beli ironicno.

ja bolan,otkud dedo zna ko je ovaj sto burek jede
kakavdanakneiskustvu

#423 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

broj dva wrote:
sadie_forever wrote:To je stari obicaj,da se ne jede pred nekim ko posti .Iz kulture.Isto kao sto ne pustamo naglas muziku ako nam je komsiji neko umro i on u zalosti.Treba znati biti covjek i imati obzira prema drugima,lahko je biti zivotinja i govoriti ja sebi ti sebi
--
Vidis nije bas tako. Ako je komsija u zalosti ja necu muziku glasno pustit, ali je hocu pustit sebi. I Tv upaliti. Mozda se nasmijat ili pojebat nesto u svoja 4 zida dok je komsija 10 metera od mene u zalosti. Biti cu obziran,necu smetati ali moj zivot nece stati.

A a jesti pred nekim sto poste - zasto oni poste pred nama sto jedemo (ako cemo vec tako) ?
Post ne postujem jer je tvoj licni izbor (dok komsija nije izabrao da bude u zalosti) i jebe me se da li ti smeta moj burek. Ako ti smeta okreni glavu. Ili naruci burek pa ga pojedi. Ili idi kuci. Ili produzi. Ili kupi buregdzinicu od vlasnika pa je zatvori svaki ramazan. Ili preseli u Iran. Ili bilo sta, samo se mene mani.
Vazda neka specijalna prava za vjeru, da se postuje, da se ne uvrjede istancana osjecanja vjernika...[/quote

:thumbup: :thumbup:
Bodkin

#424 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bodkin »

Tomahawk11 wrote:
Bodkin wrote:
Onaj ko posti i gladjuje - svakako.

Mada mislim da sam naslov teme nije korektan.
Pricamo o toleranciji i postovanju, a naslov da li je sebicnost ili dobro djelo to sto neko (ne)konzumira alkohol tokom Ramazana?! Trolerski postavljeno, ako se ja pitam. Jedini ispravan odgovor je - sloboda odluke, uvjerenja. Nek radi ko sta hoce i nek se ne petlja drugom da li (ne) pije i sta uopste radi od svog zivota.
Mislim da se tema odmakla od postavke, da. Ali pogledaj izjavu efendije. Mislim na nivou plemena u africi. Zato sam sarkasticno pitao, jel dozvoljeno jesti u javnosti alo si gladan i ne postis ali eto ramazan je
limeni

#425 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by limeni »

Ne pijem alkohol ima 5 godina i moram reci da se kvalitet zivota popravi.
Sjecam se nekada nakon provoda, nakon nekoliko casa redbull-vodka legnem u krevet i srce lupa 180 kontam odvadi me iz zivota. Sutra se budis nikakav, vazda neki stres, bijes i nemir u dusi. Danas se osjecam mnogo lakse, jednostavnije se ide kroz zivot i dusevni mir je na neki nacin tu.
Post je malo naporan na pocetku, kasnije je lakse. Najljepse je sjesti sa svojim za Iftar to nekako puni dusu u ovim turbulentnim vremenima :)
Medjutim treba svako da odluci za sebe hoce li on piti, hoce li postit to je licna odluka pojedinaca.
Jedino me iritira kada cujem neke kako par dana prije kraja Ramazana govore "hjo jos tri dana i idem se nacugat" :-)
Ali dobro svi smo mi nekako ljudi grijesimo svakodnevno pa je svak svakome na neki nacin cudan :D
Muslimanima zelim vec na ovom mjestu Sretan mjesec Ramazan a ostalima da i vama bude jedan lijep i miran mjesec!
Post Reply