Opet ti poredjenje nije ok.cyprus wrote:Vezano za boldirano - za sve ti to mogu naći primjere, ali nema poente - jesu rijetki... Međutim, nisu Srbi = Republika SrpskaMeđutim Srbima u Federaciji BiH, Srbiji, zemljama regiona, svijeta, pa i u samoj Republici Srpskoj (posebno u zadnje vrijeme) postoji dovoljan broj ljudi koji se otvoreno suprotstavljaju bezumlju srpskog nacionalizma, da nikakva generalizacija ne bi smjela doći u pitanje... Nažalost, Srbi u Republici Srpskoj su još uvijek vrlo daleko od stvaranja kritične mase za potrebne promjene u antinacionalističkom pogledu... Svejedno - ja Srbe ne bih nazvao homogenom cjelinom...
Vezano za ostalo - da, može se porediti... Većina Srba također osuđuje zločine... Glavni problem međutim nije u tome, nego u činjenici da oni iste dobrim dijelom negiraju, relativiziraju, minimiziraju, pričaju o zavjerama i slično... Što je opet nešto čemu veliki broj muslimana širom svijeta također pribjegava...
Poredis muslimane kao religioznu skupinu i Srbe kao narod.
Muslimani kao takva skupina vjeruj mi da imaju sto puta manje zajednickih stvari nego Srbi kao narod - gdje god se nalazili.
Ti meni hoces da kazes da musliman bosnjak je vise slicnosti sa muslimanom iz indonezije, nego sto Srbin ne znam koji zivi u Americi ima sa Srbinom iz Srbije? Pa i u pogledu prakticiranja vjere to je razlicito, to i sam mozes vidjeti, da ne govorim o drugim stvarima.
Ma koji to musilmani pribjegavaju da ne osude terorizam, daj bolan pusti se te propagande. Kad si cuo evo od reisa, ili eto bilo kojeg bosnjackog politicara da opravdava teroriste? Daj mi eto tu izjavu? Naravno da ima odredjeni broj budaletina, koji to velicaju, ali sto se tice zvanicne politike, vjerskih poglavara tu se terorizam strogo osudjuje.
S druge strane - imas Dodika (predsjednika entieta, izabralo ga 300.000 ljudi - 30% stanovnika RS) koji svjedoci u odbrani Karadzica koji je osudjeni ratni zlocinac.
p.s. Itekako su srbi bili homogeni na podrucju RS 92-95 - itekako. Ja sam to napisao.