Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!

Post Reply
Thorgerson

#401 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!

Post by Thorgerson »

cyprus wrote:Vezano za boldirano - za sve ti to mogu naći primjere, ali nema poente - jesu rijetki... Međutim, nisu Srbi = Republika Srpska :roll: Međutim Srbima u Federaciji BiH, Srbiji, zemljama regiona, svijeta, pa i u samoj Republici Srpskoj (posebno u zadnje vrijeme) postoji dovoljan broj ljudi koji se otvoreno suprotstavljaju bezumlju srpskog nacionalizma, da nikakva generalizacija ne bi smjela doći u pitanje... Nažalost, Srbi u Republici Srpskoj su još uvijek vrlo daleko od stvaranja kritične mase za potrebne promjene u antinacionalističkom pogledu... Svejedno - ja Srbe ne bih nazvao homogenom cjelinom...

Vezano za ostalo - da, može se porediti... Većina Srba također osuđuje zločine... Glavni problem međutim nije u tome, nego u činjenici da oni iste dobrim dijelom negiraju, relativiziraju, minimiziraju, pričaju o zavjerama i slično... Što je opet nešto čemu veliki broj muslimana širom svijeta također pribjegava...
Opet ti poredjenje nije ok.

Poredis muslimane kao religioznu skupinu i Srbe kao narod.

Muslimani kao takva skupina vjeruj mi da imaju sto puta manje zajednickih stvari nego Srbi kao narod - gdje god se nalazili.

Ti meni hoces da kazes da musliman bosnjak je vise slicnosti sa muslimanom iz indonezije, nego sto Srbin ne znam koji zivi u Americi ima sa Srbinom iz Srbije? Pa i u pogledu prakticiranja vjere to je razlicito, to i sam mozes vidjeti, da ne govorim o drugim stvarima.

:-)

Ma koji to musilmani pribjegavaju da ne osude terorizam, daj bolan pusti se te propagande. Kad si cuo evo od reisa, ili eto bilo kojeg bosnjackog politicara da opravdava teroriste? Daj mi eto tu izjavu? Naravno da ima odredjeni broj budaletina, koji to velicaju, ali sto se tice zvanicne politike, vjerskih poglavara tu se terorizam strogo osudjuje.

S druge strane - imas Dodika (predsjednika entieta, izabralo ga 300.000 ljudi - 30% stanovnika RS) koji svjedoci u odbrani Karadzica koji je osudjeni ratni zlocinac.

:run:

p.s. Itekako su srbi bili homogeni na podrucju RS 92-95 - itekako. Ja sam to napisao.
VCorp

#402 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!

Post by VCorp »

Prekrivanje ploča je ponižavanje svih građana Sarajeva i žrtava rata. Može li neko zamisliti da Merkelova neće da uđe u neki grad gdje su Švabe poklale ljude za vrijeme nacizma jer joj se ne sviđa tabla na kojoj piše upravo ono šta se desilo ? To dokazuje da Srbi fašističko - četničke orijentacije i dalje rade šta hoće po Bosni a glavni grad sve to toleriše.

Ista je situacija bila sa četnikom Vučićem i Srebrenicom, nakon svega šta je radio, govorio, pizdarija s rezolucijom i odnosa ''ako hoćete da dođem doći ću'' sin kriminalca Alije ga dočekuje i ide mu se izvinjavati jer ga je neko ko neće da trpi ta ponižavanja pogodio kamenom u one žvalje. Očito se neki ne bi bunili ni da im Dražin kip postave na Bascarsiju.

Upravo takav letargican odnos ukopava i Bosnu i Bošnjake. Eno Kosovo je dokaz da možeš živjeti svoj na svom da te četnici ne jebu više, samo se moramo držati skupai na svaku provokaciju i napad odgovoriti deset puta gore pa da vidimo kome se isplati.

I kog god Vucicu i Nikolicu pruža ruku za mene je izdajnik i Bosne i našeg naroda. Takvi bi se za pozicije bratimili i sa Hitlerom mamu im njihovu.
BHCluster

#403 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!

Post by BHCluster »

Vijećnica u plamenu, a potom u sramu

U vrijeme jednog od čudovišnih oblika srpske agresije na BiH 1992.-1995. radio sam danonoćno na prijevodu „Hiljadu i jedne noći“, koji je prvi prijevod toga djela s arapskog jezika na jezike naroda bivše Jugoslavije.

Taj prijevod jednog od monumentalnih djela svjetske književnosti nastajao je, doslovno, nedaleko od lomače u koju je srpska armada pretvorila Vijećnicu, odnosno Nacionalnu biblioteku u kojoj je u pepeo pretvoreno više od dva miliona knjiga i dokumenata. U predgovoru „Hiljadu i jednoj noći“ zapisao sam kako sam sa Bistrika, gdje sam tada stanovao i radio na prijevodu gledao, ogromne plamene jezike koji su uništavali sve u Vijećnici i plakao sam, zaista, kao dijete.

Tada je Vijećnica uništena, a ovih dana je na nezamisliv način ponižena i ona, i sve što ona predstavlja i simbolizira. Stoga, sada nije vrijeme za suze već za neizrecivu ogorčenost zbog toga što se ovih dana krajnje samoponižavajuće, mazohistički, snishodljivo do samoprezrenosti, izašlo ususret upravo onome Zlu koje je spalilo Vijećnicu, ponavljam: sa svim vrijednostima i simbolikom koju ona predstavlja. Nema sumnje: riječ je o užasu!

Ploča na obnovljenoj Vijećnici – upravo ona koja poziva tek na pamćenje – pokrivena je zato da ne bi bio povrijeđen srbijanski predsjednik Nikolić, a to je upravo onaj Nikolić koji bijaše jedan od protagonista svih oblika srpske agresije na BiH, pa i ovog kulturocida, ili spaljivanja biblioteka. Da „gospodin“ Nikolić ne bi bio povrijeđen! Time su pogaženi principi humanosti, kulture, bibliofilstva, antifašizma, patnje žrtava – sve je odgurnuto ustranu i pokriveno je – svjesno, politički, „liderski“! – da ne bi bio povrijeđen taj kreator Zla u BiH, koji pripada snagama što su upravo to zdanje spalile, a koji ga pohodi s đavolskim trijumfom i uspjehom, jer – s Nikolićem je sve uredu: on ima razloga da bude veoma zadovoljan jer je konzistentan – od početka agresije na BiH do ove bezumne servilnosti njegovoj posjeti. Paradoks je potpun jer je ploča na Vijećnici pokrivena, ni manje ni više, DRŽAVNOM ZASTAVOM. Kako je to monstruozna simbolika i poruka! Mentalna bolest i potpuna politička perverzija. Sram.

(Sjećate li se kako su nedavno Majke Srebrenice sa Istom samoponižavajućom servilnošću zakitile svojim Bijelim Cvijetom Šešeljevog ratnog ideologa koji je malo prije toga sve učinio da u Vijeću sigurnosti osujeti upravo rezoluciju o genocidu u Srebrenici?!)

Zašto neki ljudi, političari posebno, misle da imaju pravo da nas sve ponižavaju do osjećanja samoprezira?! I ne samo političari. Imamo razloge da se osjećamo skrhanim, opet i još teže poraženim i poniženim. Poniženje je uvijek teže i od samog poraza. Zašto nam to rade, tako bezdušno i nezrelo?!

Zar ne shvaćaju, zar ne znaju gdje je razlika, gdje je granica između potrebe za suživotom i zaštite elementarnog dostojanstva?!

Danas, kad pokrivaju DRŽAVNOM ZASTAVOM ploču na Vijećnici teže mi je nego kad sam je gledao u plamenu, jer ono prvo bijaše nasilje nad nama, a ovim drugim činimo užasno nasilje sebi samima.

I što je najgore – čini se da se već navikavamo na to.

Esad Duraković
Sanjarko

#404 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!

Post by Sanjarko »

VCorp wrote: na svaku provokaciju i napad odgovoriti deset puta gore pa da vidimo kome se isplati.
Na Silu silom odgovorit, pravichno, pravedno, s mjerom, razumom, pamechu,
samo ne prechi iz toga u Agresore, Transagresore, Zlochince, Silnike.

Samo skidat navedene gore.
Od Agresora do Silnika.
walk_M-A-N

#405 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!

Post by walk_M-A-N »

Zna li se na kraju ko je naložio pokrivanje?
Sanjarko

#406 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!

Post by Sanjarko »

walk_M-A-N wrote:Zna li se na kraju ko je naložio pokrivanje?
Ko god da je podmukao je, il je zeshchi dupelizac, pich.. ( Kukavica da se ne uvrijede dame ).

Ja bih Grobara u Haps poslao pa makar Rat izbio.
Sudio bi mu, i ak bi bilo utvrdzeno da je Kriv za Rat, itd. bi mu presudio.
Grobara bi u Grob poslao.
Henry Chinaski

#407 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!

Post by Henry Chinaski »

Naprijed definitivno nema jer se mračne sile iz entiteta zdušno trude da stojimo u mjestu.
Pa kad je tako, pomirimo se s tim i povucimo i mi onda ručnu.
Nema ni jedne odluke, sve stoji, narod gladuje kako je i navikao pa ko duže izdrži. Ako već nema ničega, vratimo barem dostojanstvo.
agent_zero

#408 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!

Post by agent_zero »

BHCluster wrote:

U vrijeme jednog od čudovišnih oblika srpske agresije na BiH 1992.-1995. radio sam danonoćno na prijevodu „Hiljadu i jedne noći“, koji je prvi prijevod toga djela s arapskog jezika na jezike naroda bivše Jugoslavije.

Taj prijevod jednog od monumentalnih djela svjetske književnosti nastajao je, doslovno, nedaleko od lomače u koju je srpska armada pretvorila Vijećnicu, odnosno Nacionalnu biblioteku u kojoj je u pepeo pretvoreno više od dva miliona knjiga i dokumenata. U predgovoru „Hiljadu i jednoj noći“ zapisao sam kako sam sa Bistrika, gdje sam tada stanovao i radio na prijevodu gledao, ogromne plamene jezike koji su uništavali sve u Vijećnici i plakao sam, zaista, kao dijete.

Tada je Vijećnica uništena, a ovih dana je na nezamisliv način ponižena i ona, i sve što ona predstavlja i simbolizira. Stoga, sada nije vrijeme za suze već za neizrecivu ogorčenost zbog toga što se ovih dana krajnje samoponižavajuće, mazohistički, snishodljivo do samoprezrenosti, izašlo ususret upravo onome Zlu koje je spalilo Vijećnicu, ponavljam: sa svim vrijednostima i simbolikom koju ona predstavlja. Nema sumnje: riječ je o užasu!

Ploča na obnovljenoj Vijećnici – upravo ona koja poziva tek na pamćenje – pokrivena je zato da ne bi bio povrijeđen srbijanski predsjednik Nikolić, a to je upravo onaj Nikolić koji bijaše jedan od protagonista svih oblika srpske agresije na BiH, pa i ovog kulturocida, ili spaljivanja biblioteka. Da „gospodin“ Nikolić ne bi bio povrijeđen! Time su pogaženi principi humanosti, kulture, bibliofilstva, antifašizma, patnje žrtava – sve je odgurnuto ustranu i pokriveno je – svjesno, politički, „liderski“! – da ne bi bio povrijeđen taj kreator Zla u BiH, koji pripada snagama što su upravo to zdanje spalile, a koji ga pohodi s đavolskim trijumfom i uspjehom, jer – s Nikolićem je sve uredu: on ima razloga da bude veoma zadovoljan jer je konzistentan – od početka agresije na BiH do ove bezumne servilnosti njegovoj posjeti. Paradoks je potpun jer je ploča na Vijećnici pokrivena, ni manje ni više, DRŽAVNOM ZASTAVOM. Kako je to monstruozna simbolika i poruka! Mentalna bolest i potpuna politička perverzija. Sram.

(Sjećate li se kako su nedavno Majke Srebrenice sa Istom samoponižavajućom servilnošću zakitile svojim Bijelim Cvijetom Šešeljevog ratnog ideologa koji je malo prije toga sve učinio da u Vijeću sigurnosti osujeti upravo rezoluciju o genocidu u Srebrenici?!)

Zašto neki ljudi, političari posebno, misle da imaju pravo da nas sve ponižavaju do osjećanja samoprezira?! I ne samo političari. Imamo razloge da se osjećamo skrhanim, opet i još teže poraženim i poniženim. Poniženje je uvijek teže i od samog poraza. Zašto nam to rade, tako bezdušno i nezrelo?!

Zar ne shvaćaju, zar ne znaju gdje je razlika, gdje je granica između potrebe za suživotom i zaštite elementarnog dostojanstva?!

Danas, kad pokrivaju DRŽAVNOM ZASTAVOM ploču na Vijećnici teže mi je nego kad sam je gledao u plamenu, jer ono prvo bijaše nasilje nad nama, a ovim drugim činimo užasno nasilje sebi samima.

Esad Duraković
Odličan članak! :thumbup:
Connaisseur Karlin

#409 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:Znači pridjev (ne imenica) srpski se upotrebljava svugdje i stalno, nepreskočiv je, ispada iz svega, na svemu se nalazi i stalno se ponavlja, od nečeg normalnog postaje nešto u najmanju ruku i najblaže rečeno dosadno i zamorno, počev od Srpska Republika BiH, pa Republika Srpska, pa iz toga Pošte Srpske, Šume Srpske, (nekada, a i sada u glavama i tekstovima nekih) Srpsko Sarajevo, Srpski Brod, Srpska Kostajnica, Foča postaje Srbinje...Svi znamo za tu infantilnu, nenadojenu, isfrustriranu potrebu srpskih politički mislilaca i vođa s ove strane Drine da ostavljaju potpis srpski gdje god mogu...

I zaista, u skladu s tom političkom srpskom tradicijom obilježavanja teritorije ili događaja, nekih eventa kao srpskih ustanaka i to, te u skladu sa pravilima tvorbe u srpskom jeziku kojim se pokazuje da se jezik bošnjačkog naroda može prevesti pravilima tvorbe samo u bošnjački jezik, tako je zločin spaljivanja i uništavanja Vijećnice kao biblioteke sasvim logično i historijski opravdano nazvati srpskim zločinom odnosno zločinom počinjenim od strane srpskih zločinaca, što nikako ne optužuje i nikako ne podrazumijeva cijeli srpski narod i ne genaralizira, ne piše zločin srpskog naroda. Do sintagme srpski zločinci se došlo, kako znamo iz govora Čubrilovića, Maleševića i ostalih mudrih glava, pravilom tvorbe u srpskom jeziku od zločin pripadnika srpskog naroda (ne cijelog naroda, nego pripadnika!) ili zločin pripadnika Vojske Republike Srpske (pokušajte, pred nacionalno osvještenim Srbima, upotrebiti pridjev srbijanski govoreći za nekog ko je u Srbiji, a ne srpski, i dobit ćete besplatnu lekciju o podvalama tzv. hrvatskog jezika koji izmišlja nekakvo srbijanstvo...Ne srbijanski muftija, nego srpski muftija :mrgreen: )...

Znate kada table sa sintagmama srpski zločinci ili srpski fašisti (kako je u Tuzli) ne bi stajale na pločama u Sarajevu i Tuzli i kada bi to bilo baš degutantno i nezamislivo? Da su Karadžić, Krajišnik, Mladić, Koljević, Plavšićka, Krstić, Beara, Arkan, Šešelj, Vučić, Nikolić, Kačavenda, Đogo i ostala brojna bratija dozavršile posao srpske odbrane srpskog naroda i srpske nejači u srpskoj Republici Srpskoj...
http://www.autonomija.info/srbijanski-i ... ideva.html

nevjerovatno,koliko decenija se bore doticne dvije rijeci :D :-)
arzuhal

#410 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!

Post by arzuhal »

BHCluster wrote:

Esad Duraković

Aferim...
Toffee karamela

#411 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!

Post by Toffee karamela »

agent_zero wrote:
BHCluster wrote:

Odličan članak! :thumbup:
Hvalim te bože da se bar neka relevantna osoba oglasila. Sad samo neko da presavije tabak i tužbom cimne jadovansku vladajuću garnituru SA. Ponavljam opet, nije gradonačelnik sigurno naložio pokrivanje ploča ali ne može se vaditi na neobaviještenost ili zaobilaženje u komandnom lancu. Uhljupi!
VCorp

#412 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!

Post by VCorp »

Vizionar 1985 wrote:
VCorp wrote: na svaku provokaciju i napad odgovoriti deset puta gore pa da vidimo kome se isplati.
Na Silu silom odgovorit, pravichno, pravedno, s mjerom, razumom, pamechu,
samo ne prechi iz toga u Agresore, Transagresore, Zlochince, Silnike.

Samo skidat navedene gore.
Od Agresora do Silnika.
Upravo tako, ako su već dobili pravo na dio Bosne omeđen i nastao na genocidu, silovanjima i etnickim ciscenjima to ne znači da im moramo dati svoje samopoštovanje. Ljudi kod nas misle da će biti proglašeni desničarima i fašistima jer staju u obranu svog obraza i naroda. Samopoštvanje nam ne smiju uzeti jer zbog toga ćemo se vratiti opet u stanje u kojem smo bili svedeni na političku grupaciju koja se tek tu i tamo nešto pita, narod kojem nije dozvoljeno biti ono što jest.

Neka je sramota onih koji su ovo prekrili makar zbog sve one djece nevine koju smo izgubili i kojima je budućnost upropaštena ne samo zbog hirova naših političara već zbog velikosrpske propagande koja je glavni kočničar svega u BiH.

Poštujte druge braćo moja ali ne dozvolite nikad sebi da vam se Srbi i Hrvati obraćaju s visoka već kao vama jednakima, to ste dužni i sebi, i svojoj djeci jer poslije svega na Balkanu u zadnjih stotinjak godina ispod blata i prljavštine ubijanja i ratova kod nas se za razliku od naših komšija makar može vidjeti i komad obraza.

I svaka čast Esadu Durakoviću na ovom tekstu, sve više Bošnjaka se uspijeva riješiti kompleksa manje vrijednosti.

P.S. Onaj ko je ovo uradio s pločama treba bi biti krivično gonjen i treba biti razriješen dužnosti zbog ponižavanja Bosne, žrtava i naroda Bošnjaka te našeg glavnog grada.
mmaar

#413 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!

Post by mmaar »

Hoce li javnost dobiti konacno odgovor na pitanje ko je naredio i ko izvrsio ovaj barbarski cin i hoce li isti snositi sankcije? Ne vjerujem da na Vijecnici nema nadzornih kamera i da se u roku 5 minuta ne moze naci pocinilac ovog sramnog cina.
sinuhe

#414 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!

Post by sinuhe »

Hoce li se javnost pretvarati da ne zna? :D
Novak20

#415 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!

Post by Novak20 »

mmaar wrote:Hoce li javnost dobiti konacno odgovor na pitanje ko je naredio i ko izvrsio ovaj barbarski cin i hoce li isti snositi sankcije? Ne vjerujem da na Vijecnici nema nadzornih kamera i da se u roku 5 minuta ne moze naci pocinilac ovog sramnog cina.
Nadzorna kamera je snimila Šabana da postavlja zastave preko spomen ploča. :D Šaban jadan nije kriv jer radi šta mu kažu.

A ko je Šabanu naredio da to uradi, državna je tajna. Inače bi se već našao neki "pošten" novinar sve sile nezavisnih BiH medija da to objavi.
mmaar

#416 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!

Post by mmaar »

sinuhe wrote:Hoce li se javnost pretvarati da ne zna? :D
Samo pretpostavljam, ali ako znas vise, uputi nas.
Zgoljo

#417 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!

Post by Zgoljo »

Treba otkriti konkretno ko je ta faca koja se usudila narediti ovo i razapet ga na stub srama.
Danguba

#418 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!

Post by Danguba »

arzuhal wrote:Znači pridjev (ne imenica) srpski se upotrebljava svugdje i stalno, nepreskočiv je, ispada iz svega, na svemu se nalazi i stalno se ponavlja, od nečeg normalnog postaje nešto u najmanju ruku i najblaže rečeno dosadno i zamorno, počev od Srpska Republika BiH, pa Republika Srpska, pa iz toga Pošte Srpske, Šume Srpske, (nekada, a i sada u glavama i tekstovima nekih) Srpsko Sarajevo, Srpski Brod, Srpska Kostajnica, Foča postaje Srbinje...Svi znamo za tu infantilnu, nenadojenu, isfrustriranu potrebu srpskih politički mislilaca i vođa s ove strane Drine da ostavljaju potpis srpski gdje god mogu...

I zaista, u skladu s tom političkom srpskom tradicijom obilježavanja teritorije ili događaja, nekih eventa kao srpskih ustanaka i to, te u skladu sa pravilima tvorbe u srpskom jeziku kojim se pokazuje da se jezik bošnjačkog naroda može prevesti pravilima tvorbe samo u bošnjački jezik, tako je zločin spaljivanja i uništavanja Vijećnice kao biblioteke sasvim logično i historijski opravdano nazvati srpskim zločinom odnosno zločinom počinjenim od strane srpskih zločinaca, što nikako ne optužuje i nikako ne podrazumijeva cijeli srpski narod i ne genaralizira, ne piše zločin srpskog naroda. Do sintagme srpski zločinci se došlo, kako znamo iz govora Čubrilovića, Maleševića i ostalih mudrih glava, pravilom tvorbe u srpskom jeziku od zločin pripadnika srpskog naroda (ne cijelog naroda, nego pripadnika!) ili zločin pripadnika Vojske Republike Srpske (pokušajte, pred nacionalno osvještenim Srbima, upotrebiti pridjev srbijanski govoreći za nekog ko je u Srbiji, a ne srpski, i dobit ćete besplatnu lekciju o podvalama tzv. hrvatskog jezika koji izmišlja nekakvo srbijanstvo...Ne srbijanski muftija, nego srpski muftija :mrgreen: )...

Znate kada table sa sintagmama srpski zločinci ili srpski fašisti (kako je u Tuzli) ne bi stajale na pločama u Sarajevu i Tuzli i kada bi to bilo baš degutantno i nezamislivo? Da su Karadžić, Krajišnik, Mladić, Koljević, Plavšićka, Krstić, Beara, Arkan, Šešelj, Vučić, Nikolić, Kačavenda, Đogo i ostala brojna bratija dozavršile posao srpske odbrane srpskog naroda i srpske nejači u srpskoj Republici Srpskoj...
Mislis na srpsku pobedu, onda bi bilo ok ALI srpskih zlocina neJma.

Inace, post ti je :thumbup:
cyprus

#419 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!

Post by cyprus »

Thorgerson wrote:
cyprus wrote:Vezano za boldirano - za sve ti to mogu naći primjere, ali nema poente - jesu rijetki... Međutim, nisu Srbi = Republika Srpska :roll: Međutim Srbima u Federaciji BiH, Srbiji, zemljama regiona, svijeta, pa i u samoj Republici Srpskoj (posebno u zadnje vrijeme) postoji dovoljan broj ljudi koji se otvoreno suprotstavljaju bezumlju srpskog nacionalizma, da nikakva generalizacija ne bi smjela doći u pitanje... Nažalost, Srbi u Republici Srpskoj su još uvijek vrlo daleko od stvaranja kritične mase za potrebne promjene u antinacionalističkom pogledu... Svejedno - ja Srbe ne bih nazvao homogenom cjelinom...

Vezano za ostalo - da, može se porediti... Većina Srba također osuđuje zločine... Glavni problem međutim nije u tome, nego u činjenici da oni iste dobrim dijelom negiraju, relativiziraju, minimiziraju, pričaju o zavjerama i slično... Što je opet nešto čemu veliki broj muslimana širom svijeta također pribjegava...
Opet ti poredjenje nije ok.

Poredis muslimane kao religioznu skupinu i Srbe kao narod.

Muslimani kao takva skupina vjeruj mi da imaju sto puta manje zajednickih stvari nego Srbi kao narod - gdje god se nalazili.

Ti meni hoces da kazes da musliman bosnjak je vise slicnosti sa muslimanom iz indonezije, nego sto Srbin ne znam koji zivi u Americi ima sa Srbinom iz Srbije? Pa i u pogledu prakticiranja vjere to je razlicito, to i sam mozes vidjeti, da ne govorim o drugim stvarima.

:-)

Ma koji to musilmani pribjegavaju da ne osude terorizam, daj bolan pusti se te propagande. Kad si cuo evo od reisa, ili eto bilo kojeg bosnjackog politicara da opravdava teroriste? Daj mi eto tu izjavu? Naravno da ima odredjeni broj budaletina, koji to velicaju, ali sto se tice zvanicne politike, vjerskih poglavara tu se terorizam strogo osudjuje.

S druge strane - imas Dodika (predsjednika entieta, izabralo ga 300.000 ljudi - 30% stanovnika RS) koji svjedoci u odbrani Karadzica koji je osudjeni ratni zlocinac.

:run:

p.s. Itekako su srbi bili homogeni na podrucju RS 92-95 - itekako. Ja sam to napisao.
Naravno da muslimani kao vjerska grupa imaju manje međusobne sličnosti i kohezije, nego bilo koja etnička grupa (iz više razloga, da ne nabrajam), ali u ovom kontekstu se ipak mogu povući neke paralele... Podsjećam te, ova diskusija je krenula od mog pitanja: zašto je OK reći srpski zločinci, a nije OK reći islamski teroristi?

Dakle, nije mi bila namjera porediti vjersku (muslimane) sa etničkom grupom (Srbima), već je tvoja argumentacija vodila k tome... Ja sam govorio o aršinima... Ali kada već govoriš o tome - da, muslimani velikom većinom osuđuju terorizam, ali imaju ono ALI... A to ALI podrazumijeva: to je podmetnuto muslimanima, to su zli zapadnjaci i cionisti smislili, to je posljedica onoga šta zapad i cionisti rade muslimanima, 9/11 je jedna velika laž, zašto se samo priča o žrtvama na zapadu... Kod Srba imaš ovo: "ja osuđujem sve zločine i ne podržavam ubijanja, ALI mnogo toga se podmetnulo Srbima, to je sve maslo zapada i Vatikana, to je sve posljedica vijekovnog turskog zuluma, Markale su jedna velika laž, što niko ne priča o srpskim žrtvama i tako to... Ja ti garantujem da na provodeno anketno istraživanje bar 90% Srba će ti reći da Vijećnica nije trebala biti srušena, ALI "znate bio je rat, pucali oni na nas, mi na njih, to je bila ratna zona, a možda su je i oni sami zapalili, znate kako se to prišiva nama Srbima, a ako su i zapalili naši, to je opet djelo pojedinaca" itd. itd.

Nema osnove za poređenje? OK...

I dolazimo do Dodika... Kažeš izabralo ga 300 000 ljudi... OK, ako je vjerovati wikipediji Srba u svijetu je oko 12 miliona... Ta brojka koju spominješ je 2,5% srpske populacije... A ona tabla ne govori o bosanskim Srbima, o Srbima iz RS-a, o Dodikovim glasačima, o Karadžićevim simpatizerima, o srpskim nacionalistima... Nego o Srbima... Jeste, o srpskim zločincima, ali sa iskorištenim etnonimom, koji bar asocira, ako već ne direktno aludira, na čitav narod... Ovo je moj stav - o žrtvama je sasvim opravdano govoriti u etničkom kontekstu - neki ljudi jesu ubijeni samo zato što su bili te etničke pripadnosti... Međutim, zločince etiketirati prvenstveno etničkom etiketom - e, to mi se neki čini neadekvatnim... Jer zločinci nisu čini zločine samo zato što pripadaju određenoj etničkoj grupi... Umjesto osuđivanja etničkih kolektiviteta, trebale bi se osuđivati zločinačke ideje...

I niko da mi odgovori, zašto ne bi bilo adekvatnije umjesto "srpski zločinci" napisati "zločinci Vojske Republike Srpske" (ili kako god se zvaše vojne formacije na brdima oko Sarajeva u to doba)...
Last edited by cyprus on 02/06/2016 09:52, edited 1 time in total.
mmaar

#420 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!

Post by mmaar »

Mozes srbovati koliko hoces, ali u historiji Bosne i Hercegovine, Evrope i svijeta kao opceprihvacena cinjenica stoji crnim slovima zapisano da su srpski barbari (ili Bosnian Serbs, kako stoji u vecini informacija koje se na engleskom jeziku mogu naci o tom barbarskom cinu) zapalili Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku u kojoj je izgorjelo preko 2 miliona dokumenata, da su zapalili Orijentalni institut sa neprovjenjivom gradjom, da su srusili sve tragove kulture i prisustva nesrba na teritoriji koju su okupirali, a govoriti o individualnoj krivici moze se samo onda kada se oni u cije ime su ucinjeni zlocini distanciraju od zlocina, osude ih i ucine sve da umanje njihove posljedice, sto sa Srbima nije slucaj. Takodjer, Genocid i agresija nisu ucinjeni tako sto se skupilo par pijanih budala, vec su godinama unaprijed osmiljavani i planirani od strane srpskih elita i najreprezetativnijih politickih, kulturinh i vjerskih institucija, a predstavljaju nastavak iste agende koja se povlaci od Prvog srpsog ustanka, Balkanskih ratova, Garasanina, Homogene Srbije, Memoranduma SANU, sve do plana RAM i RAM2. Da sam na tvom mjestu, vise bi me brinule te stvari, a u najmanju ruku, eticki bi bilo pitati se kako nadoknaditi ili bar ublaziti stetu koja je ucinjena u ime naroda kojem pripadas i kako zasluziti oprost i od Bosnjaka, i od Hrvata, i od Kosovara, Slovenaca i drugih naroda koji su bili zrtve srpske politike koja je imala gotovo apsolutnu podrsku, sto se ni danas nije mnogo promijenilo.
Last edited by mmaar on 02/06/2016 01:27, edited 1 time in total.
mmaar

#421 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!

Post by mmaar »

I takva je drskost, da ne kazem nesto vise, vezivati tako nehomogenu skupinu od gotovo milijardu i po ljudi za jedan pokret koji nema ni 0,1% podrske i koji je osudjen od svih autoriteta koji reprenzentuju tu grupaciju, a cije su zrve u prvom redu muslimani, kako bi se opravdao zlocin koji je imao gotovo apsolutnu podrsku onih u cije ime je cinjen i koji se ni danas nisu bar distancirali od politike koja je dovela do zlocina.
mmaar

#422 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!

Post by mmaar »

I naravno da u srpskom narodu postoji mala manjina ljudi koji su se otvoreno i hrabro suprostavljali i suprostavljaju zlu, poput intelektualaca Beogradskog kruga i niko zdrav ih nece dovesti u vezu sa "srpskim zlocincima" niti se iko od njih u tome pronalazi. Mnoge od njih i danas proganjaju iako nisu ni medju zivima poput Radomira Konstantinovica, a upravo su oni, kao sto je nekad Dimitrije Tucovic, cuvali obraz srpskog naroda, ali onaj ljudski, univerzalno prihvaceni obraz, a ne onaj Ivanicev obraz koji se cuvao u Banja Luci 1992-1995. Kad se ti ljudi pocnu slaviti kao zasluzni Srbi, umjesto raznoraznih Dabica, Mladica, zlocinaca i hulja, po kojima se zovu cak i studentski domovi, to ce biti pokazatelj civilizacijskog skoka i toga da stvari mogu ici naprijed.

Pitam se samo kakav je odnos studenata iz Studentskog doma "Radovan Karadzic" prema spaljivanju NUBBiH i Orijentalnog instituta i sta sutra ocekivati od takvih studenata? Da li je iko i da li ce iko od njih dici glas protiv tog barbarskog cina, a njime su unistene i desetine hiljada dokumenata koji su pripadali i naslijedju bosanskih Srba?
arzuhal

#423 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!

Post by arzuhal »

cyprus wrote: I niko da mi odgovori, zašto ne bi bilo adekvatnije umjesto "srpski zločinci" napisati "zločinci Vojske Republike Srpske" (ili kako god se zvaše vojne formacije na brdima oko Sarajeva u to doba)...
To bi bilo preciznije i još dodati jedno tzv. pa da stoji:

Zločinci tzv. Vojske Republike Srpske...

Na taj način bismo otklonili eventualni nesporazum da se tu optužuje cijeli (srpski) narod i uperili prstom na stvarni razlog koji je zahtijevao, između ostalog, uništenje Vijećnice - i svega što je ona značila, i u simboličkom, i u formalnom, i u suštinskom smislu (kao historijska građevina, kao nacionalna biblioteka, itd) - a to je nastanak i opstanak jedne (tada paradržavne) administrativne jedinice u BiH (u Dejtonskom mirovnom sporazumu poznata kao Republika Srpska, a u okvirima Haškog tribunala kao UZP). Tu bismo, kako rekoh, precizno markirali izvođače radova one ideologije koja je smislila da što više nesrba mora pobiti, pozatvarati u logore, popljačkati, džamije im i crkve popaliti i svesti ih na razuman broj od nekih 2-3% naspram broja srpskog stanovništva koji se daju tolerisati u slobodarskom srpskom društvu koje je uvijek baštinilo antifašističke ideje i sl.

MeĐŽutim...

To ne bih nikad učinio sve dok postoji i dok se upotrebljava npr. pravilo tvorbe srpskog jezika po kojem se djeci Bošnjaka povratnika u RS nameće, mimo njihove volje, naziv bošnjački jezik, umjesto bosanski jezik kako oni sami traže, a na osnovu tumačenja ustavne sintagme jezik bošnjačkog naroda. I sve dok SRPSKI političari, SRPSKI zvaničnici, SRPSKI lingvisti i slične SRPSKE barabe u SRPKIM medijima budu za..avali povratnike Bošnjake (posebno djecu) i ne dali im da u školama izučavaju i da im u svjedočanstvima stoji ime bosanski jezik, dok budu negirali pravo svim Bošnjacima na dunjaluku da svoj jezik zovu bosanskim, sve dotle ploča sa riječima SRPSKI ZLOČINCI pokazuje svoju opravdanost. Nekim strancima (da ne kažem međunarodnoj zajednici) smeta ploča? Nek' ne seru i nek' to nezadovoljstvo okače mačku o rep, rekao bi Dodik, pa kada stranci-usranci (rekao bi Rajko VaSSić) natjeraju SRPSKE političke, pravne i medijske šoviniste da ne zabranjuju bosanski jezik, tada će imati pravo da nas tjeraju da nešto mijenjamo na ploči. Kada SRPSKI narod, u većini, bude postiđen što RS ne dozvoljava naziv bosanski jezik i što pokazuje silu na manjini i sirotinji, tada ću i ja biti eventualno postiđen što na ploči stoji SRPSKI ZLOČINCI umjesto, eto, ZLOČINCI TZV. VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE, tada bih pristao da se promijeni. Zasad nema naznaka da bi se trebalo išta mijenjati, jedino da je tabla malo veća i bolje je osvjetliti noću...

I svako ko nesmotreno, brzopleto i nepromišljeno tvrdi da bi, eto, trebalo promijeniti jer nismo mi kao oni, ne smijemo sebi dozvoliti da isto... vuče me za jezik i za svašta nešto :)
muha_sa

#424 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!

Post by muha_sa »

arzo :thumbup:

kao i uvijek, naklon do poda :-D
Connaisseur Karlin

#425 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!

Post by Connaisseur Karlin »

cyprus wrote:
I dolazimo do Dodika... Kažeš izabralo ga 300 000 ljudi... OK, ako je vjerovati wikipediji Srba u svijetu je oko 12 miliona... Ta brojka koju spominješ je 2,5% srpske populacije... A ona tabla ne govori o bosanskim Srbima, o Srbima iz RS-a, o Dodikovim glasačima, o Karadžićevim simpatizerima, o srpskim nacionalistima... Nego o Srbima... Jeste, o srpskim zločincima, ali sa iskorištenim etnonimom, koji bar asocira, ako već ne direktno aludira, na čitav narod... Ovo je moj stav - o žrtvama je sasvim opravdano govoriti u etničkom kontekstu - neki ljudi jesu ubijeni samo zato što su bili te etničke pripadnosti... Međutim, zločince etiketirati prvenstveno etničkom etiketom - e, to mi se neki čini najadekvatnijim... Jer zločinci nisu čini zločine samo zato što pripadaju određenoj etničkoj grupi... Umjesto osuđivanja etničkih kolektiviteta, trebale bi se osuđivati zločinačke ideje...

I niko da mi odgovori, zašto ne bi bilo adekvatnije umjesto "srpski zločinci" napisati "zločinci Vojske Republike Srpske" (ili kako god se zvaše vojne formacije na brdima oko Sarajeva u to doba)...
Da li treba korigovati tekst i na sljedecim spomen plocama ?

Image

Image

Niko ne osudjuje cijelu etnicku grupu. Ja,citanjem spomen ploca,ne dozivljavam da je jedna etnicka grupa iskljucivo grupa ratnih zlocinaca. :)

Naravno da su mogli napisati "zlocinci Vojske Republike Srpske",ali odgovor na ploci je ujedno reakcija na sadrzaje spomen ploca koje su postavili Srbi u BiH nakon rata.

Prema tvojoj logici,nakon citanja tvog komentara, tvrdis da u BiH ,nije bilo ni etnickog ciscenja,ili sam ,nesto pogresno razumejla?
Post Reply