Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
Ridjobrki

#401 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Ridjobrki »

NeenaSa wrote:Fakat chemu sve ovo vodi?
Ridji :thumbup:
Znam da ces navuc' sda i ine na ledja.
Svako dobro.
Hvala, a znaš koliko me se dotiče koga ću gdje navući na leđa... :) Bili su meni na leđima i SDA i Lipovačin SDP pa su se i penjali i sjahivali otprilike onako kako sam im i predviđao i fino govorio šta ih čeka. Prilično se razumijem u ove stvari a iz iskustva znam da je najteže bilo šta objasniti obrazovanom građanski orijentiranom biraču. To je najpametnije, to zna sve o svemu, to se naučeno rodilo pa još se i obrazovalo - šta će njemu bilo ko bilo šta govoriti. Politika su iskustvo i mudrost, nema tu mjesta impulsnim reakcijama ni impulsnim projektima. Svako cijepanje na političkoj sceni je neodgovorno učinjen korak nazad u sazrijevanju demokratije, imamo samo puko kloniranje već viđenih stvari - do kad?

OK, uzme se koje mjesto u vijeću ili čak načelnička pozicija - šta dalje? Opet negdje nešto moraš s nekim. Što se mene osobno tiče, eto nek Bajrović bude načelnik općine Centar (meni ni u džep ni iz džepa) - šta onda? Jeste kad posmatrali rad načelnika koji nema svoje općinsko vijeće? Općinska vijeća nisu predstavnička tijela, to su mehanizmi političke opstrukcije za svakog načelnika koji nije iskusan vuk sposoban da pojede vijećnike kao ovce. A to sve ide preko leđa građana.

Politika je zabavna igra dok ne dođeš u situaciju kad fakat moraš nešto raditi u njoj. Ko god misli da će 2. oktobra "napraviti rezultat" nek ne zaboravi da pravi posao tada tek počinje.
putokaz1

#402 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by putokaz1 »

Zamisli Bajrović načelnik a u OV -0 njegovih vijećnika!?
U mojoj općini moguće da pobjedi načelnik jedne opcije a da većinu ima druga-Moguće!?
Takva situacija je bila u Kreševu nakon 2012.
Mislim da su se mnoge stranke udruženo približile sdp u Tuzli u OV.
Načelnik Sarajeva iz Sdu koji nema zastupnike u skupštini KS.
Jedan načelnik Banovića bješe nezavisni a sda većina 2/3.
....
Capsicum

#403 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

Zašto bi opštinsko vijeće bilo protiv načelnika, u ovom slučaju Bajrovića? Pa bar u centru redovno lijeve stranke dobijaju više glasova. Zar uopšte postoji bojazan da bi neka od njih išla u koaliciju sa SDA u centru?! Možda eventualno NS i bi, ali mislim da im ni to ne bi bilo dovoljno.
Mala je vjerovatnoća inače, ne samo u opštini centar, da ista stranka osvoji i mjesto načelnika i nadpolovičnu većinu u vijeću. Koalicije im ne ginu svakako.
putokaz1

#404 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by putokaz1 »

Capsicum wrote:Zašto bi opštinsko vijeće bilo protiv načelnika, u ovom slučaju Bajrovića? Pa bar u centru redovno lijeve stranke dobijaju više glasova. Zar uopšte postoji bojazan da bi neka od njih išla u koaliciju sa SDA u centru?! Možda eventualno NS i bi, ali mislim da im ni to ne bi bilo dovoljno.
Mala je vjerovatnoća inače, ne samo u opštini centar, da ista stranka osvoji i mjesto načelnika i nadpolovičnu većinu u vijeću. Koalicije im ne ginu svakako.
Već svako ide protiv svakoga(crveno lijevi) dio Centra pa bi i u vijeću moglo biti tako.
Možda žele dati načelnika iz sda da bi ga ucjenjivali OV većinom...?
Capsicum

#405 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

Ma to su predizborne igre. Svi znaju da je većina birača tu lijevo orijentisana, a bit će sigurno dosta prelijevanja glasova SDP, DF, NS, SBB. U neku ruku opština centar je neki lakmus papir za ispitivanje stava lijevih birača i bitan pokazatelj šta bi moglo biti 2018. Zato svi tu sad oštre koplja.
Ja ne sumnjam da će lijeve stranke nakon izbora koalirati na opštinskom nivou gdje god budu mogle oformiti nadpolovičnu većinu.
putokaz1

#406 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by putokaz1 »

Capsicum wrote:Ma to su predizborne igre. Svi znaju da je većina birača tu lijevo orijentisana, a bit će sigurno dosta prelijevanja glasova SDP, DF, NS, SBB. U neku ruku opština centar je neki lakmus papir za ispitivanje stava lijevih birača i bitan pokazatelj šta bi moglo biti 2018. Zato svi tu sad oštre koplja.
Ja ne sumnjam da će lijeve stranke nakon izbora koalirati na opštinskom nivou gdje god budu mogle oformiti nadpolovičnu većinu.
taj bivši sbb
Kuda li će? kome će okrenuti?
mnogo njih je ''anti sda'' ali i ''anti sdp''...
Da li će ka Df-u ili Ajfonu se okrenuti
u Starom gradu mislim da su uz Aktuelnog načelnika-Birači sbb-a
Zlatna StafiloKoka

#407 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Zlatna StafiloKoka »

Capsicum wrote:Zašto bi opštinsko vijeće bilo protiv načelnika, u ovom slučaju Bajrovića? Pa bar u centru redovno lijeve stranke dobijaju više glasova. Zar uopšte postoji bojazan da bi neka od njih išla u koaliciju sa SDA u centru?! Možda eventualno NS i bi, ali mislim da im ni to ne bi bilo dovoljno.
Buraz, da si ti meni živ i zdrav, ne znam čiji si pulen, crvenih, narandžastih ili ajfonastih, ali SDP je na lokali, u sarajevskim općinama u nezvaničnoj koaliciji s SDA. Kako u gradskom vijeću, tako u općinskim. Čak se grupišu i sjede skupa na sjednicama (primjera radi u SG) i svako ko se iole zanima za lokalnu politiku u SA to zna, to nije nikakva tajna.

A mislim, sjajan je spin spočitati jedinoj stranci koja nije nikad koalirala s SDA da bi to kao mogla učiniti, jer je kao "o, tako zla i prljava", a ove ostale koje jesu su kao čiste i neće. Sjajno! Stranka te prati!

Da se razumijemo, prije nego mi vratiš lopticu s ovim za "pulena", lično nisam član stranke, ali trenutno podržavam NS vrlo otvoreno (može se to promijeniti, ali trenutno mi najviše odgovaraju). Vidjet ćemo kako nastave, ako ne razočaraju, razmislit ću i da se uključim, al' teško me je zavesti pa dajem im još prostora.

A na pitanje zašto bi neko bio protiv Bajrovića... MIslim da ne moram ni odgovarati, sve je rečeno. Mislim da je dovoljno da jednog Hadžibajrića, koji je prvi mandat osvojio sa SDA, drugi s SBB, podržavaju i SDP (zvanično) i DF (nezvanično). Neće, dakle niko nikog ovdje podržati zbog slične orijentacije.
putokaz1

#408 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by putokaz1 »

Zlatna StafiloKoka wrote:
Buraz, da si ti meni živ i zdrav, ne znam čiji si pulen, crvenih, narandžastih ili ajfonastih, ali SDP je na lokali, u sarajevskim općinama u nezvaničnoj koaliciji s SDA. Kako u gradskom vijeću, tako u općinskim. Čak se grupišu i sjede skupa na sjednicama (primjera radi u SG) i svako ko se iole zanima za lokalnu politiku u SA to zna, to nije nikakva tajna.

A mislim, sjajan je spin spočitati jedinoj stranci koja nije nikad koalirala s SDA da bi to kao mogla učiniti, jer je kao "o, tako zla i prljava", a ove ostale koje jesu su kao čiste i neće. Sjajno! Stranka te prati!

Da se razumijemo, prije nego mi vratiš lopticu s ovim za "pulena", lično nisam član stranke, ali trenutno podržavam NS vrlo otvoreno (može se to promijeniti, ali trenutno mi najviše odgovaraju). Vidjet ćemo kako nastave, ako ne razočaraju, razmislit ću i da se uključim, al' teško me je zavesti pa dajem im još prostora.

A na pitanje zašto bi neko bio protiv Bajrovića... MIslim da ne moram ni odgovarati, sve je rečeno. Mislim da je dovoljno da jednog Hadžibajrića, koji je prvi mandat osvojio sa SDA, drugi s SBB, podržavaju i SDP (zvanično) i DF (nezvanično). Neće, dakle niko nikog ovdje podržati zbog slične orijentacije.
Tako je.
Capsicum

#409 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

Pulen lijeve opcije, ako se uopste mogu nazvati pulenom zbog toga :)

A sto se tice tih nezvanicnih koalicija, toga ima svugdje. Ja samo mislim da se lijeve stranke nece udruzivati sa desnim da bi bile kontra lijevog nacelnika. Ako imas neki takav primjer slobodno ga iznesi. Ne tvrdim da ne postoji, ali da je raritet, to je sigurno. Ti navodis primjer Hadzibajrica, ali stvarno ne znam zasto? Covjek je na izborima dobio skoro pa 50% glasova. Lijeve stranke nisu osvojile ni 30% mandata. I sta sad? Sjede zajedno? Pa ne znaci da se moraju gledat preko nisana, ako su razlicite politicke opcije. Naivan pogled na politiku imas.

A sto se tice spinovanja za NS, to je samo tvoj pogled na stvar. Ja sam samo iznio realnost, a to je da su oni bili u zadnje vrijeme najjaci kvaziopozicioni partner SDA. Dobro ih neko nazva amandmanskom strankom. Na prvu su protiv, onda im zeleni malo namignu, pa odjednom vise nisu tako protiv vec nude neke amandmane, a onda na kraju pristanu samo na obicne kozmeticke promjene i jos se time hvale. Istina je da su SDP i DF ulazili u koaliciju sa SDA i to su, odnosno sada ce, skupo platili, a vjerujem da ce zbog iste stvari, iako samo ispod stola, NS platiti istu cijenu. Mogu se oni praviti englezi, ali nije bas narod toliko glup. Zbog njihovih marifetluka, ogromnom broju radnika ce se izbiti i do preko 2.000 KM godisnje iz dzepa. Osim SDA-u i njegovim direktnim koalicionim partnerima, sta mislis kome ce biraci to najvise fakturisati?

Ogroman broj lijevih glasaca zeli da skine s vlasti desne stranke i ko god dobije njihove glasove, a na kraju pocne da suruje sa desnima, taj ih je prevario. Takvi redovno to osjete vec na sljedecem izbornom ciklusu. U ovom bi takav gnjev glasaca mogli osjetiti SDP, DF, NS i SBB. Tu se otvara prostor za nove, a vidjet cemo hoce li ga uspjeti iskoristiti. Bit ce dosta fluktuiranja glasova. Nije odavno bilo zanimljivije pred izbore :)
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#410 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by malakh »

ovo jeste tačno. pogledati ko je glasao za izbor dogradonačelnika skake i otprilike se može i zaključiti ko je od sdpovaca omastio brk. bilo je puno podjela i špekulacije su da je struja koja je naklonjenija lagumdžiji u koaliciji sa sda, a ostali "protiv" - ako se može tako reći.
Banksy

#411 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Banksy »

malakh wrote:
ovo jeste tačno. pogledati ko je glasao za izbor dogradonačelnika skake i otprilike se može i zaključiti ko je od sdpovaca omastio brk.
Svi, redom.

Za zamjenika gradonačelnika, jednoglasno, izabran Abdulah Skaka (SDA).
Skaka izabran političkom trgovinom SDA i SDP.
Pet vijećnika (Klub vijećnika Nezavisna lista za moj grad - Vedran Dodik, Hasan Hodžić, Edina Latif, Branislava Rakonjac i Drago Jurić) demonstrativno napustilo sjednicu!
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#412 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by KatarinaKosaca »

Moze li mi netko odgovoriti: —Gdje i od kada stanuje Reuf Bajrovic na sadasnjoj adtesi? —Ko je izvodjac radova zgrade i iz kog je mjesta? —Da li su stanovi bili u slobodnoj trzisnoj prodaji? —Ko mu je prvi komsija?—, Sa kim po noci cavrlja u.mraku?— Da li lijevo krilo SDA i odvlacenje glasova sa gradjanske opcije u korist obecanja za buducnost i usluge za proslost ukoliko znate odgovore na postavljena pitanja?. Hvala
homar

#413 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by homar »

KatarinaKosaca wrote:Moze li mi netko odgovoriti: —Gdje i od kada stanuje Reuf Bajrovic na sadasnjoj adtesi? —Ko je izvodjac radova zgrade i iz kog je mjesta? —Da li su stanovi bili u slobodnoj trzisnoj prodaji? —Ko mu je prvi komsija?—, Sa kim po noci cavrlja u.mraku?— Da li lijevo krilo SDA i odvlacenje glasova sa gradjanske opcije u korist obecanja za buducnost i usluge za proslost ukoliko znate odgovore na postavljena pitanja?. Hvala
Čudno, pa ti imaš odgovore na sva pitanja ovoga svijeta, de nam ih reci. Koji primitivizam.
KatarinaKosaca

#414 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by KatarinaKosaca »

Ne, ja pitam ko ima. Gdje je primitivizam u mom pitanju? U odgovorima mozda bude primitivizma puno, ako netko zna. Ako ne, onda nista. Uzivajte,!
Capsicum

#415 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

Koje lične frustracije lol
KatarinaKosaca

#416 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by KatarinaKosaca »

Capsicum wrote:Koje lične frustracije lol
hu iz ju? Jel se poznajemo licno? Jeste li on—line dijagnosticar psiholog bez da vam to itko trazi? Jel meni placate poreze ili u budzet svakoj politickoj stranci koja je samim tim izlozena pogledima javnosti pa i pitanjima
Capsicum

#417 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

Ma već sam čitao tvoje postove na ovoj temi i ne treba biti puno pametan da zaključiš da je sve uzrokovano nekakvim privatnim frustracijama i mahalskom ljubomorom.
KatarinaKosaca

#418 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by KatarinaKosaca »

Capsicum wrote:Ma već sam čitao tvoje postove na ovoj temi i ne treba biti puno pametan da zaključiš da je sve uzrokovano nekakvim privatnim frustracijama i mahalskom ljubomorom.
Koja slucajnost. Godinama su mi zajapureni pioniri i boljsevici govorili da pouzdano znaju da imam nesto licno protiv Lagumdzije. Sad licno i protiv Bajrovica :mrgreen: Istom logikom ja mogu reci da ti imas licni intetes i licne simpatije prema Reufu ili Emiru :mrgreen: ali, ne, necu to reci :wink:
Capsicum

#419 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

Nego kakav je to problem sa stanom Boga ti, možda ti ko može pomoć? :-)
I daj se raspitaj ko su mu te komšije i s kim se druži i gdje izlazi [emoji1]
KatarinaKosaca

#420 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by KatarinaKosaca »

Capsicum wrote:Nego kakav je to problem sa stanom Boga ti, možda ti ko može pomoć? :-)
I daj se raspitaj ko su mu te komšije i s kim se druži i gdje izlazi [emoji1]
Pa to upravo i trazim da se raspitam i da mi netko pomogne sa odgovorima :wink:
Capsicum

#421 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

Pročitaj svoje ranije postove. Ili je neka amnezija u pitanju :-)
KatarinaKosaca

#422 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by KatarinaKosaca »

Capsicum wrote:Pročitaj svoje ranije postove. Ili je neka amnezija u pitanju :-)
Ne pise nista od onog sto sam pitala :roll:
Capsicum

#423 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

Ja mislim da si ti neka reufova bivsa, nema drugog objasnjenja :lol:
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#424 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by malakh »

Banksy wrote:
malakh wrote:
ovo jeste tačno. pogledati ko je glasao za izbor dogradonačelnika skake i otprilike se može i zaključiti ko je od sdpovaca omastio brk.
Svi, redom.

Za zamjenika gradonačelnika, jednoglasno, izabran Abdulah Skaka (SDA).
Skaka izabran političkom trgovinom SDA i SDP.
Pet vijećnika (Klub vijećnika Nezavisna lista za moj grad - Vedran Dodik, Hasan Hodžić, Edina Latif, Branislava Rakonjac i Drago Jurić) demonstrativno napustilo sjednicu!
odnos sda i sdpa se najbolje pokazao na protestima 2014. godine, tako da svaka priča o njihovom neprijateljstvu je suvišna. oni su i više od prijateljskih stranka, a čak se smijem usuditi i reći da su prijatelji sa beneficijama.
NeenaSa

#425 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by NeenaSa »

Ridjobrki wrote:
NeenaSa wrote:Fakat chemu sve ovo vodi?
Ridji :thumbup:
Znam da ces navuc' sda i ine na ledja.
Svako dobro.
Hvala, a znaš koliko me se dotiče koga ću gdje navući na leđa... :) Bili su meni na leđima i SDA i Lipovačin SDP pa su se i penjali i sjahivali otprilike onako kako sam im i predviđao i fino govorio šta ih čeka. Prilično se razumijem u ove stvari a iz iskustva znam da je najteže bilo šta objasniti obrazovanom građanski orijentiranom biraču. To je najpametnije, to zna sve o svemu, to se naučeno rodilo pa još se i obrazovalo - šta će njemu bilo ko bilo šta govoriti. Politika su iskustvo i mudrost, nema tu mjesta impulsnim reakcijama ni impulsnim projektima. Svako cijepanje na političkoj sceni je neodgovorno učinjen korak nazad u sazrijevanju demokratije, imamo samo puko kloniranje već viđenih stvari - do kad?

OK, uzme se koje mjesto u vijeću ili čak načelnička pozicija - šta dalje? Opet negdje nešto moraš s nekim. Što se mene osobno tiče, eto nek Bajrović bude načelnik općine Centar (meni ni u džep ni iz džepa) - šta onda? Jeste kad posmatrali rad načelnika koji nema svoje općinsko vijeće? Općinska vijeća nisu predstavnička tijela, to su mehanizmi političke opstrukcije za svakog načelnika koji nije iskusan vuk sposoban da pojede vijećnike kao ovce. A to sve ide preko leđ a građana.

Politika je zabavna igra dok ne dođeš u situaciju kad fakat moraš nešto raditi u njoj. Ko god misli da će 2. oktobra "napraviti rezultat" nek ne zaboravi da pravi posao tada tek počinje.
Opet velim, svako dobro. :)
I upravo zadnja recenica je kljucna. Svakog koji "udje u te vode".
Barem bi trebalo . :wink:
Locked