LARVA wrote:ABH017 wrote:
Pa, ako Bošnjake poznaješ iz priloga u dnevniku i političkim emisijama RTRS-a, onda je shvatljiva tvoja zabezeknutost i šok. A smijeh možemo pripisati nečemu drugom.

Pa ne znam.
Čudno mi to. Od svojih poznanika koji nisu Bošnjaci sam čuo kako ih se podjebaje na nacionalnoj osnovi.
Isto tako njihovu djecu koja idu u osnovnu a kod jednog u srednju školu.
Jedan je dao otkaz u firmi. Ne bude to glasno ali dovoljno da se vidi "gdje živiš".
Vidio sam to u srednjoj gdje je jedan kolega Hrvat imao sličan tretman.
A mješoviti brakovi. E to ti je zasebna tema. Još kad se sjeti čovjek šta je reis Cerić govorio.
Dobro. Davno je to bilo. Ali nije pogriješio. Kad sam prošle godine čuo za poznanicu da joj je mati završila na Koševu, jadna je saznala da jos se kćer udaje za Srbina.
Bez brige ni Hrvati ni Srbi nisu ništa bolji gdje su većina

Ma ne brinem ja druže. Ja svakodnevno živim i radim sa jednim, drugim, trećim.. Nisam nigdje rekao da ne postoje antagonizmi, ali to što ti spominješ su privatne priče rekla-kazala. Koliko bi samo primjera bilo s druge strane kad bi se krenulo pričati, ali kako su primjeri već spominjani ovaj put ću zaobići. Politika je malo drugačija kod jednih, drugih i trećih, a politiku, na izborima, biraju obični građani.
Kod Bošnjaka smo imali primjere pobjede ljevičarskih stranaka. Ne sjećam se da je kod Hrvata nekad pobijedila neka takva stranka (da budem iskren, ne znam ni da postoje). Kod Srba se pokušalo (a i to je najviše bilo zasluga visokog predstavnika) sa blažim političarima i njihovim strankama, pa smo vidjeli kako je završio Dragan Čavić poslije javnog izvinjenja za genocid u Srebrenici.
Generalno, Bošnjaci žele jedinstvenu građansku državu, u kojoj će svaki građanin imati ista prava, bez obzira da li pripada konstitutivnom narodu ili ne. Ako to ne znaš, onda ne znam gdje ti živiš.
Eh sad, jasno je da to, kod druga dva konstitutivna naroda, izaziva strah da će, u tom slučaju, biti preglasani, majorizirani itd.. Zbog toga i postoje nacionalni programi, koji, u najvišoj mjeri, poslije rata 91-95, utiču na stvaranje etnički čistih teritorija.
Pripisivati Bošnjacima, to što su vogošćanski Srbi, na primjer, čupali električne instalacije i rezali balkonske ograde sa kuća, prilikom "reintegracije" i napuštanja svojih kuća, je suludo. Svi koji su napuštali te dijelove FBiH i selili u RS ili dalje u Srbiju ili gdje god, bili su ubijeđeni od strane svojih političkih vođa, i medija, da se tu nikad neće vratiti. Inače ljudi ne bi ni išli tako lahko.
Za ovih 20 godina, mnogo se učinilo na jačanju netolerancije (na svim stranama), tako da danas imamo sliku kakva jeste.
Btw. Što se tiče žene koja je završila na Koševu zato što joj se kći udaje za Srbina, davno prežvakani dnevnopolitički trač. Već sam pisao o mojoj prijateljici Hrvatici, koja se dva dana bacala potrbuške po hodnicima, već spomenute bolnice na Koševu, jer su joj sinu morali uraditi zahvat na chuni i praktički je učiniti "osunećenom". Jedva je preživjela. A sigurno je duplo mlađa od mame tvoje poznanice. Ništa bolje nije bilo ni prije 50 godina, ali smo živjeli u miru izmiješani jadni sa drugima.