Henry Chinaski wrote:Teško da se možeš sjećati ovoga. Zoran Mišetić je imao ovakav incident prilikom avionskog (srpskog) napada na željezaru i odmah poslije toga je napustio Zenicu. Ovo hrvatsko granatiranje Zenice se desilo poslije.kamen spoticanja wrote:sjecam se ko sada...voditelj s radija(samo se ne sjecam s kojeg) leptir smo ga zvali kazao ovo "granata je pala u park ispred kineskog zida"...nakon toga doletile su one koje su pobile nase sugradjane...Eborg wrote:Gledam evo otprilike na Google Earthu i čudim se kako su sa te daljine mogli relativno precizno smjestiti toliko granata. Jesu li sve pale odjednom ili u kraćem vremenskom razmaku?
dobra tema
Zenica / III Korpus A RBiH
- slobodni armirach
#401 Re: Zenica tokom rata
- Henry Chinaski
#402 Re: Zenica tokom rata
Ne razumijem tvoje pitanje ali zvuči mi kao da se ne sjećaš avionskog napada na Zenicu, na početku rata. Jedna bomba je pala kod industrijske škole.
- slobodni armirach
#403 Re: Zenica tokom rata
sjecam, zato te i pitam, 92 su zavrseni svi avionski velikosrpski napadi na Zenicu, a april 93 hvo granatira centar Zenice, poslije toga Zoran napusta ZenicuHenry Chinaski wrote:Ne razumijem tvoje pitanje ali zvuči mi kao da se ne sjećaš avionskog napada na Zenicu, na početku rata. Jedna bomba je pala kod industrijske škole.
-
dezurni_ucenik
#404 Re: Zenica tokom rata
zeha wrote:Dobra tema, sjecanja mi naviru htio ja to ili ne. Neke od njih sam htio davno da zaboravim ali nemoguce, u momentima me spopadne jeza i strah.
Procitao sam sve postove i mogu reci da ima dosta netacnih informacija. Nesjecam se ni ja bas svakog detalja mada te ratne godine su ostale dosta urezane u pamcenje. Rodjen sam u Zenici u centru grada i citav rat sam proveo u gradu pa cu pokusati da iznesem svoje sjecanje na razvoj dogadjaja koliko je to hronoloski moguce.
Rat me zadesio u osnovnoj skoli u Crkvicama(doselio 85.g kada je otac dobio stan od Zeljezare) O.Š. Mak Dizdar bivsa Prvi Maj gde sam bio 7-8 razred i znam da nikad nije prestajala sa radom. U skoli od nastavnika koji su mi predavali mislim da je 80% bilo nemuslimana ali to niko nije tako posmatrao niti je bilo ikad ikakvih problema( ako itko ima iz ove skole dobro se sjeca nastavnika geografije Joze koji je legenda i jos uvijek ga srecem po gradu, razredna mi je bila Vlatka koja je predavala matematiku, pokojni nastavnik engleskog jezika Tomo kojeg je ubila granata u crkvicama iza zgrade tkz. petokrake dok je sjedio na klupi, biologiju mi je predavao nastavnik kojeg smo zvali "Bumbar" koji takodje nije bio musliman koji je zivio na Mokusnicama- sjecam se da smo znali izlaziti na prozore kada su padale granate po Mokusnicama i zezati ga da je pogodjena njegova zgrada, jer iz skole se vidjeo citav grad,fizicko mi je predavao pokojni nastavnik Radenko koji mi je bio i komsija, itd. vise se nemogu ni sjetiti , svi su oni ostali tu u ratu)
Nakon osnovne skole sam upisao gimnaziju u kojoj je takodje bilo puno profesora nemuslimana(bosanski-Branislava, njemacki-Branka, fiziku-Slavko, latinski-nesjecam se imena,muzicko-nesjecam se, matematiku-nesjecam se takodje ali znam da nisu bili muslimani,itd) Garantujem da te nastavnike i profesore nikada nitko nije uvrijedio niti rekao ruznu rijec na nacionalnoj osnovi, postovali smo ih maksimalno.
A onda propaganda pise o kojekakvoj ugrozenosti i maltretiranju. Svi smo bili isti, granate, neimastina i glad nisu birali.
Stanovao sam u zgradi koja ima 48 stanova, mislim da je najmanje bilo muslimana. Svi zajedno smo se krili u podrumskim prostorijama kada bi se oglasila uzbuna. Najbolji drugovi u djetinstvu su mi bili: Jovo, Vlado, Slavisa, Igor, Bojan.Vremenom su oni i njihove porodice odlazili ali svojevoljno a da se mnogi od njih nisu ni pozdravili. Kada je rat poceo igrali smo se sa trokolicama(od daske se napravi sjedece mjesto a kao tockovi se koriste kuglicni lezajevi), ispred zgrade smo bili kada su hitne i civilna vozila krenule da prolaze i voze ranjene koji su nastradali na platou ispred robne kuce Bosna.
Zenica je nakon toga bila cesto na udaru granatiranja. Granate su dolazile sa Vlasica, mnogi su se pitali kako je moguce na toliku razdaljinu da dobace ali stos je bio u tkz. duplom punjenju, negdje na "pola puta" bi bilo jos jedno ispaljenje. Sjecam se toga vrlo dobro jer sam bio svjedok posto sam cesto isao na selo kod dede koje se nalazi na Han Biloj iza Ovnaka i na putu do tamo posto sam cesto isao pjeske ili sa biciklom sam cuo to sekundarno opaljenje. Od te granate je i poginuo u Crkvicama moj nastavnik Tomo i jos nekoliko njegovih komsija.
Granate koje su pale na plato ispred robne kuce su ispaljene sa pjescare u Novoj Biloj. cak je bilo price da je bio i VBR u pitanju. Zatim od granata sa pjescare je poginulo jos nekoliko ljudi u Crkvicama u Novom naselju. To sam svojim ocima gledao, zateklo me je na prozoru koji gleda prema bazenu i novom naselju, mami sam pomagao da postavi storu u dnevnoj sobi i vidio sam kako padaju granate, prvo zemlja leti na sve strane a zatim detonacije, tada je jedan geler udario u fasadu kraj mog prozora. Na livadi izmedju zgrada su bile posijane baste i ljudi se tu radili, tada mi je skolski drug izgubio nogu a majka i neki od komsija su mu poginuli od jedne od tih granata, sve sam to vidio svojim ocima.
Poznatiji kao i Bumbo.Umro je valjda nedavno.
- kamen spoticanja
#405 Re: Zenica tokom rata
jednostavno nije tacno...incident,kako ga ti zoves,desio se prilikom pokolja pred Bosankom...Henry Chinaski wrote:Teško da se možeš sjećati ovoga. Zoran Mišetić je imao ovakav incident prilikom avionskog (srpskog) napada na željezaru i odmah poslije toga je napustio Zenicu. Ovo hrvatsko granatiranje Zenice se desilo poslije.kamen spoticanja wrote:sjecam se ko sada...voditelj s radija(samo se ne sjecam s kojeg) leptir smo ga zvali kazao ovo "granata je pala u park ispred kineskog zida"...nakon toga doletile su one koje su pobile nase sugradjane...Eborg wrote:Gledam evo otprilike na Google Earthu i čudim se kako su sa te daljine mogli relativno precizno smjestiti toliko granata. Jesu li sve pale odjednom ili u kraćem vremenskom razmaku?
dobra tema
-
Eborg
#406 Re: Zenica tokom rata
Pa nije li Zoran Mišetić dobio i neku belgijsku nagradu 1993. god. za novinarstvo? 
-
libertas300
#407 Zenica tokom rata
Mislim da nijr korektno napadati Zoku Misetica.Pa uz njegove emisije na radio zenici, a kasnije na radio cd mnogi od nas su odrastali. Covjek je bio legenda. Radio Cd Cemp 100, 7 Megaherca- udahnite čist zvuk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
dezurni_ucenik
#408 Re: Zenica tokom rata
Ja sam jedan od tih(tacnije moji starci) koji je izvrsio zamjenu nekretnina za relaciju BL -ZE .I znam dok sam jos bio u BLuci da je dosta Muslimana prevareno od strane tih zenickih Srba na taj nacin.Recimo njima nije bilo problem doci u Banja Luku i nazad u Zenicu.(relacija Zenica Zagreb Budimpesta Beograd Banja Luka(jest da je relacija preduga ali nije bilo drugog puta). Srbi dodju u Banja Luku ,dogovore zamjenu kuca,Musliman preseli u Zenicu i doceka ga ...NISTA.Jer ne zna,sta je ovaj tamo posjedovao.Davale se izmisljene adrese.Nazalost,dosta ljudi je bilo povaljeno na taj nacin pa su morali zavrsiti u kuglani tadasnjem prihvatilistu za izbjeglice.Moja porodica je ipak srece jer smo i dobili dogovoreni stan.motorola01 wrote:Ne znam otkud ti ovo,ali ko god je otisao iz Zenice,otisao je samovoljno i velika vecina ih otisla 92. na samom pocetku rata.Mnogi su izvrsili razmjenu nekretnina za BL..Ja ih poznajem nekoliko...Uglavnom svi su otisli samovoljno.Vrlo vjerovtano da su znali sta se sprema,kao i u drugim gradovima FBIH.Samo cujes otisoa ovaj,otisao onaj.Neki se pozdravili,neki ne.Uglavnom samo nestanu...Eborg wrote:Moguće da sam pomiješao nešto. Britance sam sreo samo jednom, ne znam onda o kome se tačno radi u ovom drugom slučaju.
Što se tiče Srba i Hrvata, šta se tu tačno desilo? Neka planska "razmjena", nasilni progon ili samovoljni odlazak? Četvero najbližih drugova su mi bili Srbi i Hrvati, u razredu sam imao dvoje Srba (čak nisam ni znao da su Srbi, nama omladincima je sve bilo svejedno), u istoj zgradi bilo nekoliko i hrvatskih i srpskih porodica tokom čitavog rata tako da nisam stekao neki utisak progona, barem iz te perspektive.
-
dezurni_ucenik
#409 Re: Zenica tokom rata
Za Labuda jedino znam,kad su ga u vojsku poslali,prvi dan odmah na front poslali i da je poceo plakati usljed cega su ga vratili nazad.kakavdanakneiskustvu wrote:doff wrote:Samo ne znam odakle vam tolike dezinformacije o Labudu? Sta sve ljudi nece pricati, da Bog sacuva!
koje dezinformacije?
Ako cita ovo,nek me demantuje
-
gilbert
#410 Re: Zenica tokom rata
Znam ja slucaj kada su se ljudi iz BL pojavili u Srpskoj Mahali , frajer im rekao da ima kucu na par spratova a i kafic oni se zamjenili kad tamo kuco jedno 60 m2 i kafic je vise pokrivena basta sa sankom , hvala bogu pa da su te zamjene proglasene nistavnim .CVIKERASH wrote:Ja sam jedan od tih(tacnije moji starci) koji je izvrsio zamjenu nekretnina za relaciju BL -ZE .I znam dok sam jos bio u BLuci da je dosta Muslimana prevareno od strane tih zenickih Srba na taj nacin.Recimo njima nije bilo problem doci u Banja Luku i nazad u Zenicu.(relacija Zenica Zagreb Budimpesta Beograd Banja Luka(jest da je relacija preduga ali nije bilo drugog puta). Srbi dodju u Banja Luku ,dogovore zamjenu kuca,Musliman preseli u Zenicu i doceka ga ...NISTA.Jer ne zna,sta je ovaj tamo posjedovao.Davale se izmisljene adrese.Nazalost,dosta ljudi je bilo povaljeno na taj nacin pa su morali zavrsiti u kuglani tadasnjem prihvatilistu za izbjeglice.Moja porodica je ipak srece jer smo i dobili dogovoreni stan.motorola01 wrote:Ne znam otkud ti ovo,ali ko god je otisao iz Zenice,otisao je samovoljno i velika vecina ih otisla 92. na samom pocetku rata.Mnogi su izvrsili razmjenu nekretnina za BL..Ja ih poznajem nekoliko...Uglavnom svi su otisli samovoljno.Vrlo vjerovtano da su znali sta se sprema,kao i u drugim gradovima FBIH.Samo cujes otisoa ovaj,otisao onaj.Neki se pozdravili,neki ne.Uglavnom samo nestanu...Eborg wrote:Moguće da sam pomiješao nešto. Britance sam sreo samo jednom, ne znam onda o kome se tačno radi u ovom drugom slučaju.
Što se tiče Srba i Hrvata, šta se tu tačno desilo? Neka planska "razmjena", nasilni progon ili samovoljni odlazak? Četvero najbližih drugova su mi bili Srbi i Hrvati, u razredu sam imao dvoje Srba (čak nisam ni znao da su Srbi, nama omladincima je sve bilo svejedno), u istoj zgradi bilo nekoliko i hrvatskih i srpskih porodica tokom čitavog rata tako da nisam stekao neki utisak progona, barem iz te perspektive.
-
gilbert
#411 Re: Zenica tokom rata
[/quote]
[/quote]
Zoka je u soku rekao da su granate pale pred Beogradsku a onda su to neki iskoristili da Zoku nalupaju i mobilisu CD radio za svoje potrebe. Ispalo je neki banco sjedi za haubicom na Pjescari i slusa CD Radio ( bjezi ba ) .
@Cvikeras Sto se tice Labuda i plakanja pa jaro plakali su mnogi magupi i to ne samo prvi dan . Ja znam neke koji su se ukopavali kasikam u rovu od straha.
Ko nije bio u rovu nezna sta je strah svako se boji samo neko vise a neko manje pokazuje jedino budala nema straha. 
sjecam se ko sada...voditelj s radija(samo se ne sjecam s kojeg) leptir smo ga zvali kazao ovo "granata je pala u park ispred kineskog zida"...nakon toga doletile su one koje su pobile nase sugradjane...
dobra tema
Teško da se možeš sjećati ovoga. Zoran Mišetić je imao ovakav incident prilikom avionskog (srpskog) napada na željezaru i odmah poslije toga je napustio Zenicu. Ovo hrvatsko granatiranje Zenice se desilo poslije.
[/quote][/quote]jednostavno nije tacno...incident,kako ga ti zoves,desio se prilikom pokolja pred Bosankom...
[/quote]
Zoka je u soku rekao da su granate pale pred Beogradsku a onda su to neki iskoristili da Zoku nalupaju i mobilisu CD radio za svoje potrebe. Ispalo je neki banco sjedi za haubicom na Pjescari i slusa CD Radio ( bjezi ba ) .
@Cvikeras Sto se tice Labuda i plakanja pa jaro plakali su mnogi magupi i to ne samo prvi dan . Ja znam neke koji su se ukopavali kasikam u rovu od straha.
-
gilbert
#412 Re: Zenica tokom rata
@ Krajina Da si procitao moj post bilo bi ti jasno da su Zenicu branili prvo Zenicani i Bosanci pa tek je onda dolazila etnicko religijska pripadnost .Bosanska Krajina wrote:Samo jedno pitanje:Jesu li se zenicki Hrvati i Srbi ukljucivali u ARBiH i branili grad ili su bjezali na teritoriju pod kontrolom HVO-a i VRS i prikljucivali se agresorima.Kojih je bilo vise onih koji su se prikljucili ARBiH ili onih koji su pobjegli na druge strane?
U Zenici je bilo najvise onih koji su se krili od rata , procenat skrivaca je najvisi medju Zenickim Bosnjacima, Srbima i Hrvatima. U pocetku je bilo jedno 30 % Zenicana nebosnjaka u redovima TO-ARBiH ali je sa vremenom iz kojekavih razloga se taj broj smanjio . Vecina Zenicana je gledala da ostane civil, ili su najednom otkrivali oboljenja koja su ih pravila nesposobnim za vojsku . Ako to neide onda fataj stelu za kakve logistike ili teske pozadinske sluzbe . Sto se tice druge dvije formacije po narodnom kazivanju i predanju Zenica je dala izvjesne "cuvene" borce/bojovnike . Ako je neko otisao iz Zenice tesko je znati gdje je proveo ostatak rata. Osim ako nije zarobljen ko moj komso na liniji.
-
xDenisx
#413 Re: Zenica tokom rata
^^Ako je ovo tacno onda je pre, prejadno.
-
gilbert
#414 Re: Zenica tokom rata
@xDenisx to je normalno , u rat su otisli patrioti istinski borci ali oni su mahom u prve dvije godine rata izginuli ili ostali invalidi . Ostali su bili oni bez stele da srede papire ili raspored u logistici . Jebiga vide ljudi da babini i mamini sinovi sjede po kaficima ili su razgulili vani cim je pukla prva puska a radnicka i seljacka se djeca mobilisu .Ja neznam da je i od jednog politicara iko u familiji bio u vojsci ako je neko kojim slucajem zalutao onda je bio u nekoj pozadinskoj jedinici koja nije micala iz Zenice . Bilo je ljudi koje vidis na postrojavanju samo kada dolazi inspekcija iz GS a inace rade negdje drugo neki cak ko voditelji na televiziji . Znalo da ima onih koji uvijek ostaju u bazi kada se ide na teren cast izuzetcima u komandnom kadru koji su takve tjerali iz svojih jedinca ali zato su te starijesine uvijek imale problema a cinovanja su ih zaobilazila . 
Masa dobrovoljaca po sistemu trojica vuku a dvojica tuku.
Rahmetli Alagic je bio pencilin pusti struju predvece onako neplanski a kvalifikacije za Svjetsko Prvenstvo u Fudbalu raja zove ono dosla mi struja skupe se a na vrata BVP :"Dobro Vece dobrovoljci "
Masa dobrovoljaca po sistemu trojica vuku a dvojica tuku.
Rahmetli Alagic je bio pencilin pusti struju predvece onako neplanski a kvalifikacije za Svjetsko Prvenstvo u Fudbalu raja zove ono dosla mi struja skupe se a na vrata BVP :"Dobro Vece dobrovoljci "
-
xDenisx
#415 Re: Zenica tokom rata
Pa ako vam je to bila praksa onda fala Bogu sto nisam Zenicanin. Mogu ti odgovorno tvrditi da moji Krajisnici (ni babini sinovi ni radnicka i seljacka djeca) nisu nikada bjezali od puske.
-
gilbert
#416 Re: Zenica tokom rata
Bez uvrijede ali ja sam vidjeo mnogo tvojih Krajisnika sto su '92,'93 stigli u razmijenama u Zenicu ono odveli ih od kuce a metka nisu ispalili. Sad oni iz Bihackog kraja su druga prica .
Sta su ljudi mogli ja ih nikada nisam krivio ici negdje drugo ginuti po Zepcu , Visokom, Vitezu dok stanovnici tih mjesta kupuju poslovne prostore otvaraju birtije rade po humanitarnim skrivaju se od mobilizaije po Zenici lafo sturdiraju i sl. Po sistemu ako nije njima stalo da brane i oslobode svoje kuce sto cu ja ici od svoje i ginuti za njihovu .
Problem je bio u sistemu ako cijeli vrh ima djecu koja studiraju da budu strucnjaci ili rade u medjunarodnim organizacijam sto bi onda djeca "obicnog" svijeta gubila svoje zdravlje i zivote.
Sta su ljudi mogli ja ih nikada nisam krivio ici negdje drugo ginuti po Zepcu , Visokom, Vitezu dok stanovnici tih mjesta kupuju poslovne prostore otvaraju birtije rade po humanitarnim skrivaju se od mobilizaije po Zenici lafo sturdiraju i sl. Po sistemu ako nije njima stalo da brane i oslobode svoje kuce sto cu ja ici od svoje i ginuti za njihovu .
Problem je bio u sistemu ako cijeli vrh ima djecu koja studiraju da budu strucnjaci ili rade u medjunarodnim organizacijam sto bi onda djeca "obicnog" svijeta gubila svoje zdravlje i zivote.
-
gilbert
#417 Re: Zenica tokom rata
Da samo bude jasno kada kazem Zenicani u ratnom vremenu mislim na sve stanovnike Zenice starosjedioce , novopridosle , izbjeglice i prognane .
Sandjaklije i Albanci u 90% slucajeva su se sjetili da su strani drzavljani cim poziv za mobilizaciju ili ih pokupis na ulici pocne prica :"Ja saaam sTraaniii drzaaavljaaanin " cast izuzetcima . Izbjegli i prognani nisu bili zavedeni u Zenicku evidenciju min./sek . Odbrane pa ako ih nepokupe sa ulice ili se nejave dobrovoljno za Min. Odbrane oni nepostoje.
U kucu nemozes bez naloga tako da roditelj otvori i samo kaze :"Otisao nezivi ovdje" samo napisi NNP i kraj price .
Zamisli scenu iz mog komsiluka u zgradi od 20 stanova zivi 15 vojno-sposobnih , 3 odu iz Zenice tu se usele 3 prognanicke porodice sa jos 5 vojno-sposobnih. na kraju od sedamanaest vojno -sposobnih imas nas trojicu domicilnih i jednog prognanika koji hodam po terenima , trojicu u nekim logistikama . Svi ostali hlade jooja kod kuce , studiraju ,rade u humanitarnoj ovaj jedan prognanik sverca cigarama drugi radi kao za "svoju opstinu " . Prica kod drugih :"Mlad je on samo mu 23 godine a i njezan je on nije to za njega "
Sta sada reci onoj djeci koja zavrsavaju srednju skolu njima 18-19 godina eto oni nisu mladi ali jesu oni od 23, 25 ,33 ?
Sandjaklije i Albanci u 90% slucajeva su se sjetili da su strani drzavljani cim poziv za mobilizaciju ili ih pokupis na ulici pocne prica :"Ja saaam sTraaniii drzaaavljaaanin " cast izuzetcima . Izbjegli i prognani nisu bili zavedeni u Zenicku evidenciju min./sek . Odbrane pa ako ih nepokupe sa ulice ili se nejave dobrovoljno za Min. Odbrane oni nepostoje.
U kucu nemozes bez naloga tako da roditelj otvori i samo kaze :"Otisao nezivi ovdje" samo napisi NNP i kraj price .
Zamisli scenu iz mog komsiluka u zgradi od 20 stanova zivi 15 vojno-sposobnih , 3 odu iz Zenice tu se usele 3 prognanicke porodice sa jos 5 vojno-sposobnih. na kraju od sedamanaest vojno -sposobnih imas nas trojicu domicilnih i jednog prognanika koji hodam po terenima , trojicu u nekim logistikama . Svi ostali hlade jooja kod kuce , studiraju ,rade u humanitarnoj ovaj jedan prognanik sverca cigarama drugi radi kao za "svoju opstinu " . Prica kod drugih :"Mlad je on samo mu 23 godine a i njezan je on nije to za njega "
Sta sada reci onoj djeci koja zavrsavaju srednju skolu njima 18-19 godina eto oni nisu mladi ali jesu oni od 23, 25 ,33 ?
- slobodni armirach
#418 Re: Zenica tokom rata
xDenisx wrote:Pa ako vam je to bila praksa onda fala Bogu sto nisam Zenicanin. Mogu ti odgovorno tvrditi da moji Krajisnici (ni babini sinovi ni radnicka i seljacka djeca) nisu nikada bjezali od puske.
-
Kralj Tvrtko I.
#419 Re: Zenica tokom rata
http://oi39.klix.com/2rppb3m.jpg
upravo je polozen vijenac na mjestu gdje je pala granata 07.02.1994 u Babinoj Rijeci....
Nek' ti Allah podari lijepi dzenet prijatelju moj...
upravo je polozen vijenac na mjestu gdje je pala granata 07.02.1994 u Babinoj Rijeci....
Nek' ti Allah podari lijepi dzenet prijatelju moj...
-
gilbert
#420 Re: Zenica tokom rata
I sta ovo znaci ?kakavdanakneiskustvu wrote:http://www.zenicablog.com/crna-hronika/ ... skoli.html
-
gilbert
#421 Re: Zenica tokom rata
Ma nejasno mi sta su desavanja ? je su to priredbe i nekakvao takmicenje ili se insinuria nesto trece ?
-
belfy
#422 Re: Zenica tokom rata
jasta nego priredbe i takmicenja. pa sta bi drugo bilo.
gilberte, ne znam koji su tvoji motivi da pises ovo sto pises, ali to jednostavno nije tacno. pises kao da su ljudi u zenici bjezali od rata vrlo jednostavno. postoji hiljadu i jedan nacin da se ovakva tvoja tvrdnja oporvgne, ali posto nemam pojma zasto to pises necu ni pokusati.
ne znam da li pokusavas da uzdignes svoje ucesce ili nesto drugo, ali ovo sto pises nije tacno.
naravno da je bilo onih koji su bjezali od mobilizacije, ali ni manje ni vise nego kao i u ostalim dijelovima drzave. uvijek ce svuda biti dobrovoljaca, pobjegulja i dezertera, ali nacin na koji si ti to opisao je cista laz. osima ako ne zelis da se dokazes kao jedini borac dobrovoljac iz zenice, jer su svi ostali pizde. cestitam.
gilberte, ne znam koji su tvoji motivi da pises ovo sto pises, ali to jednostavno nije tacno. pises kao da su ljudi u zenici bjezali od rata vrlo jednostavno. postoji hiljadu i jedan nacin da se ovakva tvoja tvrdnja oporvgne, ali posto nemam pojma zasto to pises necu ni pokusati.
ne znam da li pokusavas da uzdignes svoje ucesce ili nesto drugo, ali ovo sto pises nije tacno.
naravno da je bilo onih koji su bjezali od mobilizacije, ali ni manje ni vise nego kao i u ostalim dijelovima drzave. uvijek ce svuda biti dobrovoljaca, pobjegulja i dezertera, ali nacin na koji si ti to opisao je cista laz. osima ako ne zelis da se dokazes kao jedini borac dobrovoljac iz zenice, jer su svi ostali pizde. cestitam.
-
gilbert
#423 Re: Zenica tokom rata
Razlika je sto je malo teze bilo izaci iz Sarajeva ili Gorazda do Njemacke za razliku od Biss Tursovih autobusa koji su kretali ispred stadiona.belfy wrote:jasta nego priredbe i takmicenja. pa sta bi drugo bilo.
Jarane malo je onih koji su uzivali da ostavljaju svoju mladost po Cekrcicima i dr. mjestima dok Visocani izjavljuju da ce se Visoko braniti do zadnjeg Zenicanina
Moguce je da kada se cita nemoze se dobiti puno shvatanje sta se htjelo reci , jer to je bilo u odgovoru na pitanje gdje su zenicki nemuslimani bili u toku rata pa sam probao bosanskoj krajini docarati da su se u procentualno jednakom broju zenicki bosnjaci i nebosnjaci skrivali ili stajli u odbranu domovine .
Ja sam davno napisao da je Prva Zenicka Brigada prva brigada u BiH koja je postrojena , naoruzana i krenula na izvrsavanje borbenih zadataka u BiH dok su sve ostale brigade AR BiH postojale na papiru .Ali zbog sitnih intresa taj podatak nisu puno potencirali oni koji su odselili i dobili funkcije po Sa.
Malo lakse sa tim da je ovo li ono laz jer prvo je vrlo ruzno i nekulturno a svako ima pravo na svoje vidjenje . A ja sam samo iznjeo svoja licna iskustva i zapazanja . Ni onaj iz Babina nemoze reci da je mobilizacija bila 100 % .
I opet ponavljam mnogi su se iz svojih mjesta kao sto su Sarajevo ,Gorazde , Jajce , prebacivali prvo do Zenice a onda se fatali zapadne evrope.
-
dert
#424 Re: Zenica tokom rata
gilbert wrote:Razlika je sto je malo teze bilo izaci iz Sarajeva ili Gorazda do Njemacke za razliku od Biss Tursovih autobusa koji su kretali ispred stadiona.belfy wrote:jasta nego priredbe i takmicenja. pa sta bi drugo bilo.
Jarane malo je onih koji su uzivali da ostavljaju svoju mladost po Cekrcicima i dr. mjestima dok Visocani izjavljuju da ce se Visoko braniti do zadnjeg ZenicaninaJa sam rekao u prve dvije godine je bilo dobrovoljaca a vec od jeseni 1993 pocinje izbjegavanje na masovnoj skali . I sve sto sam ja naveo stojim iz toga i da se mnogima zgadilo kada na postrojavanju se pojave ljudi koji su u jedinici prema papirima malte ne od prvog dana a isti radi kako voditelj na TV znas na koga mislim da neimenujem covjeka . Mnogo je Zenicana izginulo , dalo djelove sebe i ostavilo mladost ali mnogi su se izlezavali kod kuce ili su se ispalili po zapadnoj evropi .
Moguce je da kada se cita nemoze se dobiti puno shvatanje sta se htjelo reci , jer to je bilo u odgovoru na pitanje gdje su zenicki nemuslimani bili u toku rata pa sam probao bosanskoj krajini docarati da su se u procentualno jednakom broju zenicki bosnjaci i nebosnjaci skrivali ili stajli u odbranu domovine .
Ja sam davno napisao da je Prva Zenicka Brigada prva brigada u BiH koja je postrojena , naoruzana i krenula na izvrsavanje borbenih zadataka u BiH dok su sve ostale brigade AR BiH postojale na papiru .Ali zbog sitnih intresa taj podatak nisu puno potencirali oni koji su odselili i dobili funkcije po Sa.
Malo lakse sa tim da je ovo li ono laz jer prvo je vrlo ruzno i nekulturno a svako ima pravo na svoje vidjenje . A ja sam samo iznjeo svoja licna iskustva i zapazanja . Ni onaj iz Babina nemoze reci da je mobilizacija bila 100 % .
I opet ponavljam mnogi su se iz svojih mjesta kao sto su Sarajevo ,Gorazde , Jajce , prebacivali prvo do Zenice a onda se fatali zapadne evrope.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#425 Re: Zenica tokom rata
Razvodnjavate temu.
Mene više interesuju događaji oko kina "Metalurg", "Muzičkoj školi", 7. muslimanska, El-Mudžahid, kao i likovi: Besim Spahić, Fuad Džidić, Ervin Bašić - Strela, Šerif Patković, Mahmut Emir Karalić, Ibro Purić, Jasmin Šarac ... (slobodno dodati još koga po volji).
Imam puno upitnika oko ovih tema, pa molim Zeničane, sudionike rata, da mi pobliže pojasne priče koje se vezuju uz gore pomenuto
Mene više interesuju događaji oko kina "Metalurg", "Muzičkoj školi", 7. muslimanska, El-Mudžahid, kao i likovi: Besim Spahić, Fuad Džidić, Ervin Bašić - Strela, Šerif Patković, Mahmut Emir Karalić, Ibro Purić, Jasmin Šarac ... (slobodno dodati još koga po volji).
Imam puno upitnika oko ovih tema, pa molim Zeničane, sudionike rata, da mi pobliže pojasne priče koje se vezuju uz gore pomenuto