eto interaktivna mapa mog malog gradica
Bihać / V Korpus A RBiH
- scooby_dooby_doo
- Jolpaz
#402 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Respect !!!

-
udrch
#403 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
zanima me da li su se autonamaši koji su se predali V korpusu priključili kasnije Armiji i učestvovali u ofanzivi u kojoj je oslobođeno pola Krajine..
-
swanfilter
#404 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Jesu. Dudak ih postavio u stroj u Bihacu, na stadionu cini mi se, i odrzao im bukvicu ..udrch wrote:zanima me da li su se autonamaši koji su se predali V korpusu priključili kasnije Armiji i učestvovali u ofanzivi u kojoj je oslobođeno pola Krajine..
- ćiribiribela
- Opetja033
#406 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Ja koliko znam dobro su se kasnije pokazali u borbama za oslobodjenje Bos. Petrovca, Kljuca i Sanskog Mosta?swanfilter wrote:Jesu. Dudak ih postavio u stroj u Bihacu, na stadionu cini mi se, i odrzao im bukvicu ..udrch wrote:zanima me da li su se autonamaši koji su se predali V korpusu priključili kasnije Armiji i učestvovali u ofanzivi u kojoj je oslobođeno pola Krajine..
- zambaklija
#407 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
smurf wrote:Mislim da sam vec na nekoj temi pisao, ali neka anegdote i ovdje.
Oktobar '95. mi u Krupi, nekakva samoposluga, pijemo lasku i lik iz 505-e pita: "Je l' istina da kod Vas ima Srba u vojsci?", rekoh mu: "Ako si mislio na pravoslavce, toga ima. Ima i Srba ali u nasoj jedinici ne znam nikoga takvog"Kaze on "Ma ja, to, to mislim... Joooj kako bih ja volio jednog vidjeti". A lik ratnik od glave do pete, vidis ti na njemu da je on sav u ratu, prava zivotinja i raja me malo zabrinuto pogledase vjerovatno strahujuci da ovaj ne bi napravio kakvu pizdariju, medjutim ja mu pokazem svog jarana; "Evo ti ga, ovo je Slobo, jedan od pravoslavaca u nasim redovima od prvog dana". Lik 'vako
"Ma jesi li ti stvarno Srbin?", a Slobo ce mu:"Ako mislis pravoslavac, jesam". Kaze lik: "Mala daj svima po pivu, a Slobi dvije!!!NE! SLOBI DAJ KARTON"
![]()
Cekajuci komandu za daljim pokretima i eventualnom napretku ka Banja Luci dodje haber da je dogovoreno primirje i da se treba potpisati kraj rata. Dio jedinice je slavio sto je napokon dosao kraj "cirkusu", dio je bio nikakav jer smo se nadali da cemo ih protjerati jednom za sva vremena... Ni jednog Krajisnika ne vidjeh da se radovao primirju, cak su govorili kako ih je Did zajebo. A Did je rahmetli Alija Izetbegovic.
e čoječe šo se nasmija i radosnice mi opališe
-
Max Bunker
#408 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
HB_BHF wrote:
Definitivno najveći bužimski vitez. Nevjerovatno koliko je taj čovjek inteligentan bio...
S obzirom da sam iz Bužima, imao sam i imam i danas priliku slušati događaje ovih ljudi. Sama ta priča te natjera da se naježiš sav, a mogu misliti kako je tek njima bilo.
Međutim, danas oni najhrabriji ljudi iz Bužima su povučeni, bez ikakvog državnog primanja, dok se ovi neki ratni profiteri šepure i hvale svojim "ratnim akcijama", a Bog zna gdje su se sakrivali sve.
Žalosno je i to isto što je komandant Nanić ubijen nakon rata, samo što je to javna tajna, i nadam se da će se uskoro pokrenuti istraga za ovo sramotno djelo.
Ali kao što njegova majka kaže za njega: "Bog ga na vrijeme dao, Bog ga na vrijeme uzeo."
A i on je sam jedne prilike rekao "... i poslije rata je rat"...
Nek ti je rahmet duši komandante!
cekaj, kako nakon rata kada postoje video snimci komadantove dzenaze u ratu a tu tvoju pricu nisam cuo ni od njegove zene ?
-
theTruePath
#409 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
HB_BHF wrote:
Definitivno najveći bužimski vitez. Nevjerovatno koliko je taj čovjek inteligentan bio...
S obzirom da sam iz Bužima, imao sam i imam i danas priliku slušati događaje ovih ljudi. Sama ta priča te natjera da se naježiš sav, a mogu misliti kako je tek njima bilo.
Međutim, danas oni najhrabriji ljudi iz Bužima su povučeni, bez ikakvog državnog primanja, dok se ovi neki ratni profiteri šepure i hvale svojim "ratnim akcijama", a Bog zna gdje su se sakrivali sve.
Žalosno je i to isto što je komandant Nanić ubijen nakon rata, samo što je to javna tajna, i nadam se da će se uskoro pokrenuti istraga za ovo sramotno djelo.
Ali kao što njegova majka kaže za njega: "Bog ga na vrijeme dao, Bog ga na vrijeme uzeo."
A i on je sam jedne prilike rekao "... i poslije rata je rat"...
Nek ti je rahmet duši komandante!
Amin
Sehid inshaAllah
-
theTruePath
#410 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
cekaj, kako nakon rata kada postoje video snimci komadantove dzenaze u ratu a tu tvoju pricu nisam cuo ni od njegove zene ?
-
Max Bunker
#411 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Pa covjek gore hladno napisa da je Nanic ubijen nakon ratatheTruePath wrote:cekaj, kako nakon rata kada postoje video snimci komadantove dzenaze u ratu a tu tvoju pricu nisam cuo ni od njegove zene ?![]()
- ćiribiribela
#412 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
4. august 1995.
-
Max Bunker
#413 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Mislim da je 5-og ali hajde, dan gore-dole, nije bitno.ciribiribelaa wrote:4. august 1995.
Ja se samo cudim kako covjek hladno napisa da je Nanic ubijen NAKON RATA, uz tolike video zapise i izjave njegove zene, suboraca i Dudakovica.
- It_is_a_Leclerc
#414 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Izet Nanić je bio prototip patriote, Krajišnika, Bošnjaka...Čovjeka koji bi, da je sudbina htjela, iz rata izišao isti onakav kakav je u njega, ne razmišljajući ni sekunde, ušao.
Ja bih volio da komanda korpusa, ili bilo ko drugi, konačno izađe u javnost sa imenom ljudi koji su ga ubili, ili, ako se ne zna, da se pokrene istraga o tome. Ne insinuiram nikakve teorije zavjere, ali, ako je već zvanično objašnjenje - "poginuo u neprijateljskoj zamci ostataka paravojnih formacija Fikreta Abdića koji su se odbili predati", onda bi bio red da se nađu ti ljudi i da im se sudi, po slovu zakona, i time se razriješi ovo pitanje.
Ne možete ubiti jednog proslavljenog komadanta, i onda proći nekažnjeno, jer se ostatak neke formacije koja je kasnije amnestirana.
U Krajini kruži cijeli niz teorija oko njegovog ubistva. Od toga da je ubijen od nekih specijalaca iz RS-a, koji su maksuz došli tim povodom, pa do toga da je ubijen od "prijateljske" vatre zbog namjere da se politički afirmira (što mi je, iskreno, malo vjerovatno), ili toga da je ubijen od strane nekih kriminalaca....
Ja bih volio da komanda korpusa, ili bilo ko drugi, konačno izađe u javnost sa imenom ljudi koji su ga ubili, ili, ako se ne zna, da se pokrene istraga o tome. Ne insinuiram nikakve teorije zavjere, ali, ako je već zvanično objašnjenje - "poginuo u neprijateljskoj zamci ostataka paravojnih formacija Fikreta Abdića koji su se odbili predati", onda bi bio red da se nađu ti ljudi i da im se sudi, po slovu zakona, i time se razriješi ovo pitanje.
Ne možete ubiti jednog proslavljenog komadanta, i onda proći nekažnjeno, jer se ostatak neke formacije koja je kasnije amnestirana.
U Krajini kruži cijeli niz teorija oko njegovog ubistva. Od toga da je ubijen od nekih specijalaca iz RS-a, koji su maksuz došli tim povodom, pa do toga da je ubijen od "prijateljske" vatre zbog namjere da se politički afirmira (što mi je, iskreno, malo vjerovatno), ili toga da je ubijen od strane nekih kriminalaca....
-
Max Bunker
#415 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Za tu pricu nikada nisam cuo ( sto ne znaci da ne kruze teorije o njegovoj pogibiji ) a imam jako dosta prijatelja iz Krajine.It_is_a_Leclerc wrote:Izet Nanić je bio prototip patriote, Krajišnika, Bošnjaka...Čovjeka koji bi, da je sudbina htjela, iz rata izišao isti onakav kakav je u njega, ne razmišljajući ni sekunde, ušao.
U pricnipu, svaki komadant AR BiH koji je poginuo, za njegovu smrt se veze neka teorija zavjere ( Sehovic, Pasalic, Ljubjankic-politicar, eto sada i Nanic ).
- Nekako s proljeća
- Bosanski_kralj
#417 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Ovdje sve hvalospjevi o Bužimu i bužimskim vitezovima (zasluženo da se razumijemo), a sad odi u Krupu, Bihać, Sanski Most i reci da si iz Bužima jeb**e ti majku seljačku. Nezahvalnije "mrake" nema od nas Krupljana, a ni Bišćani nisu ništa bolji.
-
theTruePath
#418 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Iskreno ovako vani ljudi vas smatraju seljacima,a Buzimljani se smatraju "gazijama"(zasluzuju)Bosanski_kralj wrote:Ovdje sve hvalospjevi o Bužimu i bužimskim vitezovima (zasluženo da se razumijemo), a sad odi u Krupu, Bihać, Sanski Most i reci da si iz Bužima jeb**e ti majku seljačku. Nezahvalnije "mrake" nema od nas Krupljana, a ni Bišćani nisu ništa bolji.
-
swanfilter
#419 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Poznata mi je te cinjenica, a govori koliki djilkosi su takvi ljudi ..Bosanski_kralj wrote:Ovdje sve hvalospjevi o Bužimu i bužimskim vitezovima (zasluženo da se razumijemo), a sad odi u Krupu, Bihać, Sanski Most i reci da si iz Bužima jeb**e ti majku seljačku. Nezahvalnije "mrake" nema od nas Krupljana, a ni Bišćani nisu ništa bolji.
- stwic
#420 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Kompletna islamizacija se svodi na tekbiranje, cak su i pravoslavci i katolici tekbirali u krajini...To je jednostavno bio "battle cry".
-
Hodidid
#421 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Hrabrost nema veze sa kultiviranoscu. Ljudi iz tog dijela Krajine su poznati po tvrdoci, zestok temperament, u nekim stvarima ih se mozda dozivi i kao sirove od strane ljudi kojima je taj mentalitet stran. Ono sto meni smeta sto dole svijet slusa Cece, Goge Sekulic i nekakvi Lazici im dolaze u diskoteke a ovamo petak i dzuma namaz i slicno. Ne ide brate jedno s drugim nikako.
Iako je to u biti u cijeloj Bosni tako ali eto ovaj kraj se smatra kao bas zestok i kao kraj koji se drzi svoga pa zato navodim.
Iako je to u biti u cijeloj Bosni tako ali eto ovaj kraj se smatra kao bas zestok i kao kraj koji se drzi svoga pa zato navodim.
-
Max Bunker
#422 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Pa ja koliko znam, i zovu se Gazije a ne vitezovi ( mislim da je samo rahmetli Nanic lokalni fudbalski klub nazvao Vitezom ili Vitezovima ).
Mene interesuje, kako danas zive ljudi u Buzimu ?
- ćiribiribela
#423 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Max Bunker wrote:Pa ja koliko znam, i zovu se Gazije a ne vitezovi ( mislim da je samo rahmetli Nanic lokalni fudbalski klub nazvao Vitezom ili Vitezovima ).
Isto k'o sto zivi i ostatak Bosne.
- Bosanski_kralj
#424 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Žive tako što rade po Sloveniji, Hrvatskoj...za mizerne plate. Al et raditi se mora
-
theTruePath
#425 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Da im Allah podari vjecni dzennet.sehidi inshaAllah