SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Niemand

#401 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Niemand »

Pa mozda uopce nije bez znanja roditelja, mozda su znali da je na ilidzi al opet svejedno, zBoden je svakako, ne shvatam kakve to veze ima. Druga stvar, bio ti zBoden u svojoj mahali il na ilidzi, ti si zBoden, to je sva poenta prica.

Iskreno, poprilicno cudno razmisljanje, al dobro.
Bianconeri1988

#402 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bianconeri1988 »

Sve je počelo zbog priče kakva je Ilidža kao mjesto i ko sve živi na tom mjestu. Isto kao što raji iz Starog grada smeta što svako dolazi u grad, tako i meni smeta što svako dolazi na Ilidžu i kvari sliku o mjestu gdje živim jer domicilno stanovništvo na Ilidže je ok 100 %.

Sad zbog nekog iz Busovače, sljedeći put iz nekog drugog grada, se stvara loša percepcija o Ilidži kao mjestu. Reagovao sam jer su za većinu belaja na Ilidži krive došle ili ljudi sa strane.

Kao oni narkomani iz Trnova zimus što su napravili belaj, pa se poubijali nakon neke pljačke, dan-noć na Ilidži, a žive u Trnovu.
Last edited by Bianconeri1988 on 18/04/2016 23:11, edited 1 time in total.
zipoo

#403 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zipoo »

Ja ga nista ne kontam :-)
Bianconeri1988

#404 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bianconeri1988 »

Pročitaj @vješalicin post na prethodnoj stranici i bit će ti jasno.
Niemand

#405 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Niemand »

Nemoj ti meni sta zamjeriti, al ja to i dalje ne mogu shvatiti.
Bianconeri1988

#406 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bianconeri1988 »

Šta konkretno ne možeš da shvatiš? :-D
Muhamed Đakmić

#407 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Muhamed Đakmić »

Bianconeri1988 wrote:Sve je počelo zbog priče kakva je Ilidža kao mjesto i ko sve živi na tom mjestu. Isto kao što raji iz Starog grada smeta što svako dolazi u grad, tako i meni smeta što svako dolazi na Ilidžu i kvari sliku o mjestu gdje živim jer domicilno stanovništvo na Ilidže je ok 100 %.

Sad zbog nekog iz Busovače, sljedeći put iz nekog drugog grada, se stvara loša percepcija o Ilidži kao mjestu. Reagovao sam jer su za većinu belaja na Ilidži krive došle ili ljudi sa strane.

Kao oni narkomani iz Trnova zimus što su napravili belaj, pa se poubijali nakon neke pljačke, dan-noć na Ilidži, a žive u Trnovu.
A nisi se zapitao što ih Ilidža privlači? Baš te i baš takve?

Uostalom, kvalitet života na nekom mjestu se ne mjeri po tome koliko se uspješno zatvori u vlastitom šovinizmu, već koliko je otvoreno za različite ljude.
Niemand

#408 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Niemand »

Pa ne mogu shvatiti da je tebi cudno sto je neko sa 17 godina iziso nedje van svoje mahale :-?
Bianconeri1988

#409 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bianconeri1988 »

Pa jedna stvar je jedna mahala, a druga stvar drugi grad. Tebi ako su Busovača i Ilidža mahala do mahale meni nisu. Meni nije isto otići sa Ilidže na Alipašino i iz Busovače na Ilidžu.

@Đakmiću, šta ih ima privlačiti drugo osim blizine, isto kao što šljam iz Boljakova i Buća potoka visi po gradu, tako ovi sa periferije vise po Ilidži.
Niemand

#410 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Niemand »

Ja sam u djetinjstvu raspuste provodila u inostranstvu, bez roditelja, nit sam napravila kakav belaj nit mi je sta bilo. Tako da, jes mi cudno. Pa bolan nije druga drzava. Al hajd. Helem nejse.
vješalica

#411 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

Bianconeri1988 wrote:Sve je počelo zbog priče kakva je Ilidža kao mjesto i ko sve živi na tom mjestu. Isto kao što raji iz Starog grada smeta što svako dolazi u grad, tako i meni smeta što svako dolazi na Ilidžu i kvari sliku o mjestu gdje živim jer domicilno stanovništvo na Ilidže je ok 100 %.

meni je oduvijek bio zanimljiv fenomen dežurnih koji se uvijek nađu "prozvani" u nekom kontekstu
ne znam kako se konkretno može objasniti taj fenomen

činjenica jeste neoboriva da se na ilidžu doselilo sve i svašta, ali to nije nikakav komentar koji je upućen konkretno na dečka iz busovače (izvini slijedeći put ću sve da rastavljam na najprostije faktore da se ne bi shvatalo pogrešno) već na likove koji su se sjetili da imaju neke motive da ga ubiju na ulici od batina

nije više to samo iližda nego komplet kanton
i sad će se javiti neko da podvuče i objasni da je uvijek nekome nešto smetalo i da to nema veze sa "došlama"
80% ilidže je uništeno došljama svišalo se to tebi ili ne ili bilo kome ovdje na ovom forumu
70% ljudi koji će uzeti da razglabaju priču pod br 1 nisu dole nikad živjeli niti dole borave duže vrijeme tako da im komentar nije relevantan

ljudima upada u oči papanluk na ilidži kojeg je odavno previše
dosta je na terminal doći i da vidiš sve
a o kompletnom ostatku ilidže da ne govorim
ili se više ne smije govoriti da dole ima šljama da ne bi neko dobio metalnom šipkom po bubreGima?
Capajebo

#412 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Capajebo »

Sarajevo = Drevni Kinezi, Doslje = Mongoli => ? :mrgreen:
vješalica

#413 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

Muhamed Đakmić wrote:

A nisi se zapitao što ih Ilidža privlači? Baš te i baš takve?

Uostalom, kvalitet života na nekom mjestu se ne mjeri po tome koliko se uspješno zatvori u vlastitom šovinizmu, već koliko je otvoreno za različite ljude.
privlači ih ilidža jer je to raj za šljam i ološ,dio grada koji je trebao po svemu da postane elitno kulturno naselje je elitna pušiona
kvalitet života se sigurno ne ogleda u šarenilu različitih ljudi nego u drugim stvarima
ljudi su figure, suština je u njihovom ponašanju
najlakše je doći u veliku sredinu i raskalašeno se ponašati jer se to ne vidi kao u maloj sredini
a posljedice se itekako osjete
Muhamed Đakmić

#414 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Muhamed Đakmić »

A znaš da u gradu postoji stav da šljam sa Ilidže kvari ugled grada?

Jebote, o čemu ba pričamo? Kompletno Sarajevo sa sve i jednom opštinom je selendra, Ilidža je još veća selendra, a Busovača još veća i od nje. Ovo se moglo desiti bilo gdje, ali ne, desilo se jer se seljak iz Busovače odlučio doći do velegrada Ilidže.

vješalica: Ti i bianconero ne shvatate da termin došljo ne postoji, jer su svi odnekud došli. Sarajevo je dostiglo današnji status u posljednjih stotinjak godina. Nismo se kotili kao zečevi, nego je svijet dolazio sa svih strana. Nisu sigurno pedesetih godina ljudi koji dođu sa sela bili kulturniji nego ovi sad, nego je grad bio iznad sitnošićardžijskog mentaliteta i imao je neke vrijednosti koje je nudio onima koji dođu. Emancipovao ih je grad sam po sebi, drugim riječima.

Znaš šta im nudi sad? Jednako kao i meni, karinu.
Niemand

#415 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Niemand »

Pa sad nije uredu ni otici popiti kafu u drugom gradu.
Capajebo

#416 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Capajebo »

Muhamed Đakmić wrote: Znaš šta im nudi sad? Jednako kao i meni, karinu.
Image

:lol: :lol:
vješalica

#417 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

treba vam se posebno crtati da nigdje uopće ne pomenuh bilo koji dio kantona da je elitno kad nije niti će biti
pa sarajevo je sve samo nije grad
nekima je sve u administrativnom i pravnom smislu
to nisu kriteriji niti kvalitet života
daleko manji gradovi više imaju epitet grada nego jedna pušiona zvana sarajevo
svako je odnekle došao i to jeste činjenica ali je ostala asimilacija u sredinu nemoguća
jer svako je počeo da goni vodu na svoj mlin i da uspostavlja norme koje su potpuno neprirodne za grad i to je danas 99% tako
90% ljudi koji su došli u grad iza rata i sticajem raznih okolonosti su ga gore sjebali nego da je atomska pala na marin dvor svišalo se to kome ili ne
vješalica

#418 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

Niemand wrote:Pa sad nije uredu ni otici popiti kafu u drugom gradu.
Nije uredu ukoliko je ispijanje kafe neki novi i kulturniji naziv za tuče,presretanja,pljačke i ostala sranja
Kontare?
radiša

#419 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by radiša »

Niemand wrote:Pa sad nije uredu ni otici popiti kafu u drugom gradu.
nije uredu sto ti pises gluposti pa ih opet pises.
Niemand

#420 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Niemand »

vješalica wrote:
Nije uredu ukoliko je ispijanje kafe neki novi i kulturniji naziv za tuče,presretanja,pljačke i ostala sranja
Kontare?
Kontare..?

Draga vjesalice.
Muhamed Đakmić

#421 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Muhamed Đakmić »

vješalica wrote:treba vam se posebno crtati da nigdje uopće ne pomenuh bilo koji dio kantona da je elitno kad nije niti će biti
pa sarajevo je sve samo nije grad
nekima je sve u administrativnom i pravnom smislu
to nisu kriteriji niti kvalitet života
daleko manji gradovi više imaju epitet grada nego jedna pušiona zvana sarajevo
svako je odnekle došao i to jeste činjenica ali je ostala asimilacija u sredinu nemoguća
jer svako je počeo da goni vodu na svoj mlin i da uspostavlja norme koje su potpuno neprirodne za grad i to je danas 99% tako
90% ljudi koji su došli u grad iza rata i sticajem raznih okolonosti su ga gore sjebali nego da je atomska pala na marin dvor svišalo se to kome ili ne
Ali ljudi su u jednakom broju dolazili i prije rata i to dobrim dijelom iz istih mjesta iz kojih su dolazili i poslije rata. Nisu ga sjebali iz prostog razloga što su se pretvorili u građane. Zašto se sad nisu pretvorili, pitanje je za ozbiljnije analize. Bezobrazno je i ksenofobno sve ih strpati u isti koš i optužiti ih da su jedini krivci za to, kad je istina daleko od tog. Vidiš, ja sam se krkanluka nagledao od višegeneracijskih sarajevskih porodica na Vrbanjuši u srcu Starog Grada više nego od bilo kakvih drugih primitivaca negdje drugo.
Bianconeri1988

#422 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bianconeri1988 »

vješalica wrote:
meni je oduvijek bio zanimljiv fenomen dežurnih koji se uvijek nađu "prozvani" u nekom kontekstu
ne znam kako se konkretno može objasniti taj fenomen

činjenica jeste neoboriva da se na ilidžu doselilo sve i svašta, ali to nije nikakav komentar koji je upućen konkretno na dečka iz busovače (izvini slijedeći put ću sve da rastavljam na najprostije faktore da se ne bi shvatalo pogrešno) već na likove koji su se sjetili da imaju neke motive da ga ubiju na ulici od batina

nije više to samo iližda nego komplet kanton
i sad će se javiti neko da podvuče i objasni da je uvijek nekome nešto smetalo i da to nema veze sa "došlama"
80% ilidže je uništeno došljama svišalo se to tebi ili ne ili bilo kome ovdje na ovom forumu
70% ljudi koji će uzeti da razglabaju priču pod br 1 nisu dole nikad živjeli niti dole borave duže vrijeme tako da im komentar nije relevantan

ljudima upada u oči papanluk na ilidži kojeg je odavno previše
dosta je na terminal doći i da vidiš sve
a o kompletnom ostatku ilidže da ne govorim
ili se više ne smije govoriti da dole ima šljama da ne bi neko dobio metalnom šipkom po bubreGima?
Ja odlično znam kakva je Ilidža, ali to ne znači da je i svako sa Ilidže takav. Umoran sam od ''rođenih'' Sarajlija iz Centra, Novog Sarajeva i Starog grada da me gledaju sa visine čisto što dolazim sa Ilidže, a na Čaršiji i na Ilidži isto sranje drugo pakovanje, ma bilo gdje u gradu, jedina razlika je stil oblačenja pa se to u gradu toliko i ne primjeti.

Upada ti u oči papanluk na terminalu, a valjda bi onda trebao skontati da niko od tih ''papaka'' nije sa Ilidže već svi žive u okolnim mjestima. Šljama ima svugdje, a ti ako si mangup dođeš na Ilidžu, kažeš nekom papku u oči da je šljam pa onda sačekaš 15-ak minuta i vidiš hoćeš li dobiti po bubrezima ili ne.

Smije li čovjek prohodati Ferhadijom da ne dobije metak u stomak zbog krivog pogleda kao onaj momak prije mjesec dana?
Muhamed Đakmić

#423 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Muhamed Đakmić »

Tvojim rezonom bianconero, tebe neko imati sasvim legitimno pravo zvati papkom sa Ilidže kad dođeš u Centar, iz razloga što ti zoveš papkom nekog iz Busovače.
Bianconeri1988

#424 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bianconeri1988 »

Termin papak(čak sam ga stavio i pod navodnike) sam upotrijebio da bi me @vješalica razumio jer ko svakakodnevno dolazi na Ilidžu lahko će primjetiti da je na terminalu više normalnih ljudi nego papaka.
Muhamed Đakmić

#425 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Muhamed Đakmić »

Svejedno, ti si svoje mišljenje već ranije iznio. Dakle, tim jebenim zatucanim rezonom niko ne treba maknut iz kuće u kojoj se rodio.

Neko iz sela kraj Busovače ne treba nikad prići Busovači, ovaj iz Busovače ne treba nikad prići Ilidži, opet ovaj sa Ilidže ne treba nikad prići Sarajevu, ovaj iz Sarajeva Zagrebu, Zagrepčanin Rimu, Rimljanin New Yorku, a Njujorčanin valjda, da se krug zatvori, ne bi trebao prići selu kraj Busovače.

I onda se pitamo što se jebemo u mozak oko totalnih nebuloza. Nama je dobo kako nam treba biti.
Post Reply