Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post Reply

Po vasem misljenju ko ima medju demokratskim kandidatima najvece sanse da osvoji nominaciju ?

Bernie Sanders
46
43%
Hillary Clinton
61
57%

Total votes: 107

ultima_palabra

#401 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by ultima_palabra »

relativno84 wrote:
Idriz wrote:vjeruj da se i ona i cnn usrao samo sto vi koji se ne razumijete u americku politiku to ne kontate.
Gotiviti Sandersa a u slucaju njegovog poraza favorizirati periku moze samo neko totalno izgubljen. Perika sa svojim rasistickim stavovima ti je bolja alternativa od Hillary :lol: :lol: :lol:

Budimo realni, jebe se tebi i za Sandersa i za periku, tvoja frustracija ide od nje i to od onog dijela da je Clintonova zena. Jos mu nisi halalio bombardovanje pa ti sama pomisao da vjekovni smrtni neprijatelj dodje u Bijelu kucu otvara stare rane ali i strahove.
Bit će da je to :D
jao_situacije

#402 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jao_situacije »

jedan zanimljiv text, vi američani stavite to u vaš kontekst i povežite s ovim izborima
mi u bih sad imamo i naučno objašnjenje zašto sda uzima lopatom izbore
Osnovni koncept demokratije zasniva se na pretpostavci da građani, barem većina njih, ima sposobnost prepoznavanja najboljih političkih kandidata ili najboljih ideja koje im kandidati nude.

Međutim, opsežno istraživanje pod vodstvom psihologa Davida Dunninga sa Sveučilišta Cornell otkrilo je kako postoji specifičan aspekt ljudske psihe koji automatski ruši gore spomenutu tezu i implicira da demokratski izbori gotovo uvijek produciraju osrednje vodstvo i ideje.

Dunning i suradnici dokazali su da su nekompetentni ljudi inherentno nesposobni adekvatno prosuditi kompetenciju drugih ljudi, kao i kvalitetu njihovih ideja. Naprosto ne posjeduju mentalne kapacitete potrebne za smislene prosudbe.

Ljudi su u zabludi, jer svoje sposobnosti uvijek ocjenjuju kao iznadprosječne

Rezultat toga je hipoteza da nijedna količina racionalnih činjenica o političkim kandidatima ne može nadići inherentnu nesposobnost većine birača da ih precizno procjene. "Ljudi će vrlo teško prihvatiti vrlo pametne ideje, jer većina nikad nije dovoljno sofisticirana da prepozna iznadprosječnu vrijednost neke ideje", kazao je Dunning za Life's Little Mysteries.

Dunning i njegov kolega Justin Kruger nebrojeno su puta demonstrirali kako se ljudi samozavaravaju kada je riječ o njihovim intelektualnim sposobnostima. Bilo da su testirali sposobnost ljudi da procjene najsmješnije šale, gramatički najispravnije rečenice ili vlastitu izvedbu i partiji šaha - Dunning i Kruger su uvijek ustanovili kako ljudi svoje sposobnosti karakteriziraju kao "iznadprosječne", čak i oni ljudi čije su izvedbe bile daleko ispod prosjeka.

Slažemo se ko je najgori, ali ne znamo ko je najbolji

Dvojac je ustanovio i kako nesposobnost objektivnog sagledavanja vlastitih grešaka automatski vodi ka pogrešnom ocjenjivanju tuđih postupaka, ideja i znanja. na temelju serije testova, zaključili su kako su oni koji su najviše griješili ujedno davali i najpogrešnije ocjene tuđih testova. Zanimljivo, testirani ljudi su gotovo uvijek uspostavili točan konsenzus o najgorim sudionicima, ali bi gotovo uvijek pogriješili kada su trebali prepoznati najbolje.

Razlog za ovu diskrepanciju je jednostavan: "Ako imate rupe u vlastitom znanju na nekom području, niste u poziciji percipirati vlastite rupe ili rupe drugih", kaže Dunning. Najlošiji među nama služe kao "kanarinci u rudniku", sugerirajući probleme u konceptu demokratije; istinski ignoranti su najgori u procjeni kandidata i ideja, ali svi mi patimo od određene razine "političke sljepoće" koja proizlazi iz našeg vlastitog nedostatka ekspertize, kaže Dunning.

Demokratije nikad ne biraju najbolje vođe

Mato Nagel, sociolog iz Njemačke, nedavno je implementirao Dunningovu teoriju kroz kompjutersku simulaciju demokratskih izbora. U svom matematičkom modelu izbora pošao je od teze da su vještine vodstva svih birača distribuirane u obliku Gaussove krivulje - neki su bili vrlo dobri vođe, neki loši, ali je većina bila osrednja.

Isto tako, primijenio je tezu da je svaki glasač nesposoban priznati da neki drugi kandidat posjeduje bolje odlike vođe. Kada je izvršio simulaciju, rezultat je bio takav da su na izborima uvijek pobjeđivali oni kandidati čije su sposobnosti vođe bile malo iznad prosjeka.

Nagel je na temelju toga zaključio kako demokratije rijetko kad ili nikad ne biraju najbolje vođe. Prednost demokratije u odnosu na diktaturu ili drugo oblike vladavine jest naprosto ta da "efektivno priječi ispodprosječne kandidate da postanu vođe."

Ali Kemal

#403 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ali Kemal »

jeza u ledja wrote:Sto se tice Trumpa i onog sto slijedi. Ja ne mogu da shvatim kako neko ko glasa za Sandersa moze razmisljati o tome da glasa za Trumpa???
Odgovor je prost, nezadovoljstvo današnjom vlašću i njihovim promašajima, a dio te vlasti je i Hilari.
Drugi element je njena priča koja je teški šupljak, ona u suštini ništa ne kaže konkretno, kao i njen šef Obama, koji je izuzetan govornik koji na kraju ništa ne kaže, osim onog Yes we can i sličnih fraza koje ne obavezuju ni na šta. U početku je to palilio do te mjere da je dobio Nobelovu nagradu za mir ni na šta :-)
Tako i Hilari, priča sve nešto neodredjeno, nikakvog plana za ekonomiju nema, što je za Amerikance najvažnije, ne raspravljaju oni kao Bosanci o iracionalnim stvarima, marama na glavi i slično.
Za razliku od nje imamo Sandersa koji javno govori da će na državnim univerzitetima školovanje biti besplatno i da će to da plati Wall Street sa dodatnim taksama. Ako je Wall Street spašen pozajmicama od države, tj od naroda koji plaća porez, sada je vrijeme da se Wall Street oduži narodu i plati djeci školovanje.
To je zaista nešto novo i konkretno. Meni je Sanders najprihvatljiviji od svih kandidata, ali je mnogo mator. Kada je pobijedio Obama, niko od demokrata praktični nije imao šansu punih 8 godina da se kandiduje, tako i on ostari u medjuvremenu.
Tramp sa druge strane takodje nudi konkretne promjene od zida sa Meksikom, koji sa 125 miliona stanovnika :-) , ilegalnom emigracijom populacijski prijeti Americi, pa do pokretanja ekonomije kroz smanjenje deficita sa Kinom itd.
Drugi kandidati, profesionalni političari, uglavnom pričaju šuplju priču, tako da me ne čudi što dosta raje želi promjene, samo da se makne trenutna vlast.
Tako je uostalom došao i Obama na vlast, raja je željela velike promjene poslije 8 godina Buša.
jeza u ledja

#404 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Trump ne govori nista konkretno. Od svih 30ak kandidata koje je protutnjalo on je rekao najmanje toga konkretnog.

Ako "napravicu zid koji ce platiti Meksiko i koji ce svake sedmice biti jos 10 metara visi" smatras konkretnim onda stvarno ne znam o cemu pricamo??
Trump nema konkretan plan nizasta. On ne zna neke osnovne stvari, a da ima plan? Cuj zaustavice deficit sa Kinom? Kako? :lol: To ono postanes predsjednik i kazes ciribu-ciriba i ono, nema vise deficita, napravili zid. :lol:
Znaci prvo je sto govoris, pa onda drugo je sto radis, i na kraju trece je sto uopste mozes uraditi. Trump nema ni ovo prvo.

Ne znam kako odrastao covjek moze reci "Trump ima konkretne planove"?
Citate li vi ista? Pratite li vijesti? Slusate li sta se govori? Razumijete li sta se govori?
Cuj Clinton samo prica, Obama samo prica? Mislis govore malo elokventnije stvari koji nisu na nivou 12-godisnjeg djeteta, pa je tesko shvatiti?

Boze dragi.
Trump je bukvalno nivo "divi mu glave". On bukvalno to govori i to mu je vrhunac znanja. Na osnovu toga privlaci milione glasaca.

:zid: :zid: :zid:
jefferson

#405 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Ali Kemal wrote:
jeza u ledja wrote:Sto se tice Trumpa i onog sto slijedi. Ja ne mogu da shvatim kako neko ko glasa za Sandersa moze razmisljati o tome da glasa za Trumpa???
Odgovor je prost, nezadovoljstvo današnjom vlašću i njihovim promašajima, a dio te vlasti je i Hilari.
Drugi element je njena priča koja je teški šupljak, ona u suštini ništa ne kaže konkretno, kao i njen šef Obama, koji je izuzetan govornik koji na kraju ništa ne kaže, osim onog Yes we can i sličnih fraza koje ne obavezuju ni na šta. U početku je to palilio do te mjere da je dobio Nobelovu nagradu za mir ni na šta :-)
Tako i Hilari, priča sve nešto neodredjeno, nikakvog plana za ekonomiju nema, što je za Amerikance najvažnije, ne raspravljaju oni kao Bosanci o iracionalnim stvarima, marama na glavi i slično.
Za razliku od nje imamo Sandersa koji javno govori da će na državnim univerzitetima školovanje biti besplatno i da će to da plati Wall Street sa dodatnim taksama. Ako je Wall Street spašen pozajmicama od države, tj od naroda koji plaća porez, sada je vrijeme da se Wall Street oduži narodu i plati djeci školovanje.
To je zaista nešto novo i konkretno. Meni je Sanders najprihvatljiviji od svih kandidata, ali je mnogo mator. Kada je pobijedio Obama, niko od demokrata praktični nije imao šansu punih 8 godina da se kandiduje, tako i on ostari u medjuvremenu.
Tramp sa druge strane takodje nudi konkretne promjene od zida sa Meksikom, koji sa 125 miliona stanovnika :-) , ilegalnom emigracijom populacijski prijeti Americi, pa do pokretanja ekonomije kroz smanjenje deficita sa Kinom itd.
Drugi kandidati, profesionalni političari, uglavnom pričaju šuplju priču, tako da me ne čudi što dosta raje želi promjene, samo da se makne trenutna vlast.
Tako je uostalom došao i Obama na vlast, raja je željela velike promjene poslije 8 godina Buša.
Kako ce biti besplatno? De mi objasni molim te tu matematiku? Ko ce platiti struju na univerzitetima, profesore, osoblje, cistacice itd? Znaci moras naci novac, znaci moras dici poreze. OK nije to problem, ali pusti se te price da je besplatno! NIJE besplatno, neko to placa!
Ali Kemal

#406 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ali Kemal »

jefferson wrote:Kako ce biti besplatno? De mi objasni molim te tu matematiku? Ko ce platiti struju na univerzitetima, profesore, osoblje, cistacice itd? Znaci moras naci novac, znaci moras dici poreze. OK nije to problem, ali pusti se te price da je besplatno! NIJE besplatno, neko to placa!
PA jebo ga patak, što ne pročitaš rečenicu do kraja :oops:
Za razliku od nje imamo Sandersa koji javno govori da će na državnim univerzitetima školovanje biti besplatno i da će to da plati Wall Street sa dodatnim taksama.

jeza u ledja wrote:Trump ne govori nista konkretno. Od svih 30ak kandidata koje je protutnjalo on je rekao najmanje toga konkretnog.

Ako "napravicu zid koji ce platiti Meksiko i koji ce svake sedmice biti jos 10 metara visi" smatras konkretnim onda stvarno ne znam o cemu pricamo??
Trump nema konkretan plan nizasta. On ne zna neke osnovne stvari, a da ima plan? Cuj zaustavice deficit sa Kinom? Kako? :lol: To ono postanes predsjednik i kazes ciribu-ciriba i ono, nema vise deficita, napravili zid. :lol:
Znaci prvo je sto govoris, pa onda drugo je sto radis, i na kraju trece je sto uopste mozes uraditi. Trump nema ni ovo prvo.

Citate li vi ista? Pratite li vijesti? Slusate li sta se govori? Razumijete li sta se govori?
Cuj Clinton samo prica, Obama samo prica? Mislis govore malo elokventnije stvari koji nisu na nivou 12-godisnjeg djeteta, pa je tesko shvatiti?

Boze dragi.
Trump je bukvalno nivo "divi mu glave". On bukvalno to govori i to mu je vrhunac znanja. Na osnovu toga privlaci milione glasaca.

Mislim da ti nisi nikada gledao ni jednu kampanju, nego pišeš na osnovu naslova sa portala i ostalog iz treće ruke :lol:
Da idemo u detalje, kako, zašto itd nema smisla, jer ne poznaješ problematiku, to bi zahtijevalo mnogo vremena :-)
Elem, i Tramp i Sanders imaju neočekivano mnogo glasova, a rekao sam i zašto, Tramp čak i ubjedljivo vodi. :oops:
Last edited by Ali Kemal on 03/03/2016 20:40, edited 2 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#407 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by _BataZiv_0809 »

Jok kad likovi krenu bukvalno tumacit :D
It_is_a_Leclerc

#408 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by It_is_a_Leclerc »

Za Trumpa mogu glasati samo oni - poorly educated. To su mu, ionako, najdraži birači.
jeza u ledja

#409 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Ali Kemal wrote:
jefferson wrote:Kako ce biti besplatno? De mi objasni molim te tu matematiku? Ko ce platiti struju na univerzitetima, profesore, osoblje, cistacice itd? Znaci moras naci novac, znaci moras dici poreze. OK nije to problem, ali pusti se te price da je besplatno! NIJE besplatno, neko to placa!
PA jebo ga patak, što ne pročitaš rečenicu do kraja :oops:
Za razliku od nje imamo Sandersa koji javno govori da će na državnim univerzitetima školovanje biti besplatno i da će to da plati Wall Street sa dodatnim taksama.

jeza u ledja wrote:Trump ne govori nista konkretno. Od svih 30ak kandidata koje je protutnjalo on je rekao najmanje toga konkretnog.

Boze dragi.

Mislim da ti nisi nikada gledao ni jednu kampanju, nego pišeš na osnovu naslova sa portala i ostalog iz treće ruke :lol:
Da idemo u detalje, kako, zašto itd nema smisla, jer ne poznaješ problematiku, to bi zahtijevalo mnogo vremena :-)
Elem, i Tramp i Sanders imaju neočekivano mnogo glasova, a rekao sam i zašto, Tramp čak i ubjedljivo vodi. :oops:
puff..... :cekam: :roll:
Ja_Ja

#410 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Meni ne idu u glavu oni koji tvrde da je Obamino predsjedovanje bilo obicni supljak. Pa covjek je pokrenuo i uradio jednu od najvecih reformi u Americi u zadnjih 50 godina kroz zdravstvo. U poredjenju s onim gdje je zemlja bila prije 8 godina, i sta je on uradio i u kakvim uslovim, covjeka se moze nazvati svemircem.

Svi trenutni kandidati odgovaraju nekoj demografiji ljudi. Poenta ce na kraju biti u tome koji ce kandidat odgovarati vecini 50+1%. O tome vec mozemo malo dublje diskutovati.
dale cooper

#411 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by dale cooper »

It_is_a_Leclerc wrote:
dale cooper wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Težak poraz za socijaliste :thumbup: Hilary ovim ostvaruje neki brisani prostor pred sami finiš i bit će potrebno pravo umijeće da prokocka ovakvu prednost.

Što se republikanaca tiče, mišljenja sam da će, kad krene kampanja, Trump jednostavno imati previše repova na koje će mu stajati, da neće uspjeti ozbiljnije ugroziti Hilary (ne zaboravimo - ovo su unutarstranački, a ne general election, i samim tim u novembru glasaju ljudi koji nisu članovi stranaka, koji nisu simpatizeri, i koji, a takvih je najviše, mogu biti ogroman i nepresušan bazen protestnih glasova protiv Trumpa).

Kad krene kampanja, bit će tu previše smicalica koje Trump neće izdržati. Ovo sa Dukeom i podrškom od KKK-a, je samo početak pakla.
Čisto iz znatiželje, šta su tebi socijalisti i ljevičari to uradili? Ubili familiju, kućne ljubimce, šta? :zoka: :mrgreen:
Ne razumijem tu tvoju opsesivnu nepodnošljivost i ponekad čistu mržnju lijevih struja.
Ili gledaš svu ljevicu kroz prizmu ove Balkanske? Onda donekle mogu razumijeti, iako je skroz pogrešno gledati čitav
jedan pokret kroz njegov jedan minorni dio, koji je više to u imenu nego u djelima i programu.
Nisu ništa. Kakva mržnja, nepodnošljivost, pa još i opsesivna ?! Ja sam liberalnih političkih i ekonomskih shvatanja, i naravno da smatram da je socijalizam loš društveno-politički koncept. Prosta je logika u pitanju. U tome nema ništa skandalozno, kompulzivno, opsesivno ili mrzilački.

Ljevica je daleko širi spektar od socijalizma. I to je također bitno.

Ove dalje postove koje ste pisali o mom načinu pisanja, nekim poređenjima, analizama ne bih komentirao. U svakom slučaju, nikad ne tvrdim da sam samo ja upravu. Dapače, volim kvalitetnu i argumentovanu raspravu koja se diže iznad nivoa - "a što ti nas mrziš ?", "šta su ti uradili ?" i slično.

P.S. A što se konkretne teme tiče, zanimljive kalkulacije su ovdje u pitanju. Računa se, obrću se superdelegati, kriv je CNN, regionalni mediji (a nikako oni koji su na ovoj temi početkom februara pisali da Sanders lagano uzima 6-7 država u Super Tuesday) No, očito je sve lakše nego jednostavno - pogledati semafor.
:zoka: :? A država bazirana na socijalnim principima? Jer to je ono što Bernie zastupa, po uzoru na Skandinavske zemlje,
a što nije baš isti pojam kao socijalizam ili socijalistička država. Samo što to Ameri, a haman ni ti nikako da skontate.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#412 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by _BataZiv_0809 »

dale cooper wrote: :zoka: :? A država bazirana na socijalnim principima? Jer to je ono što Bernie zastupa, po uzoru na Skandinavske zemlje,
a što nije baš isti pojam kao socijalizam ili socijalistička država. Samo što to Ameri, a haman ni ti nikako da skontate.
Toplo preporucujem da odes na temu o ovoj novoj stranci u Tuzli i procitas najnoviji prolj...izljev :D
dale cooper

#413 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by dale cooper »

_BataZiv_0809 wrote:
dale cooper wrote: :zoka: :? A država bazirana na socijalnim principima? Jer to je ono što Bernie zastupa, po uzoru na Skandinavske zemlje,
Toplo preporucujem da odes na temu o ovoj novoj stranci u Tuzli i procitas najnoviji prolj...izljev :D
Ma vidio sam, more ga vizije prljavih "jugofiličara" i komunista koji hoće da zagade pošteni kapitalistički
svijet svojim hipijevskim idealima. :mrgreen:

Što me vraća na tezu da on ne zna razlikovati socijalizam i socijalistički uređenu državu od države sa socijalno osjetljivim
principima.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#414 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by _BataZiv_0809 »

dale cooper wrote:
Ma vidio sam, more ga vizije prljavih "jugofiličara" i komunista koji hoće da zagade pošteni kapitalistički
svijet svojim hipijevskim idealima. :mrgreen:

Što me vraća na tezu da on ne zna razlikovati socijalizam i socijalistički uređenu državu od države sa socijalno osjetljivim
principima.
Plus u kombinaciji sa nekim "fora" citatom koji treba da poklopi sve koji misle drukcije, dobijemo sta?

:roll:
Idriz

#415 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

relativno84 wrote:
Idriz wrote:vjeruj da se i ona i cnn usrao samo sto vi koji se ne razumijete u americku politiku to ne kontate.
Gotiviti Sandersa a u slucaju njegovog poraza favorizirati periku moze samo neko totalno izgubljen. Perika sa svojim rasistickim stavovima ti je bolja alternativa od Hillary :lol: :lol: :lol:

Budimo realni, jebe se tebi i za Sandersa i za periku, tvoja frustracija ide od nje i to od onog dijela da je Clintonova zena. Jos mu nisi halalio bombardovanje pa ti sama pomisao da vjekovni smrtni neprijatelj dodje u Bijelu kucu otvara stare rane ali i strahove.
prije bih rekao da tebi budi nove nade. i jebe ti se sto je ona glasala za rat u iraku, ucestvovala u unistavanju libije, itd.

moj osnovni motiv je da se poljulja establishment. radije sa lijeve strane, ali ako ne moze sa lijeve, onda od strane trumpa. ja vidim jos od 1995 kad je pat buchanan izgubio od dola da su dvije mainstream partije postale samo xerox kopije i da je demokratija u americi prakticno samo jedan igrokaz za naivne. to je lose ne samo za ameriku nego i za cijeli svijet. i o tome se radi. establishment se usrao prje svega od sandersa i zato ga potpuno ignorisu. masa ljudi na jugu nisu glasali za njega jer nisu ni culi za njega ako prate cnn, nbc, cbs, abc, fox, nyt, wp, itd. moras gledati 24 sata cnn da vidis dva minuta sandersa. i tada obavezno umanjuju njegove sanse i spinuju na stranu hilari kako bi obeshrabrili ljude da glasaju za njega (omiljeni spin mi je ono kao crnci ne glasaju za njega, umjesto da naglase da su to svakako republikanske drzave i da je glavno da on dobija u swing drzavi kao sto je kolorado i da je skoro izjednacio u mass - uz proporcionalni broj delegata a ne winner takes all, kao i sabiranje superdelegata za hilari, sve kako bi izmedju redova rekli da se ne "baca" glas za bernija). sada se digla i kuka i motika na trumpa i to najvise iz republikanske stranke. mislis da im smetaju njegove populisticke izjave? ne. oni su bas ti, nepatvoreni, originalni ksenofobi. smeta im to sto ga ne kotrolisu. to je njihov problem. hillary i ostali su samo placene pudlice ciji zadatak je nista bitno ne mijenjaju i zato su podobni za sistem. tvrdio sam i prije da je iluzija misliti da to tako moze zauvjek. jer kao sto lincoln rece you can fool all the people some of the time...
It_is_a_Leclerc

#416 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Nije isto socijalizam i socijalistički uređena država ?! Tako je. Nije isto imati požar i izgorena kuća, no, nekako se čini da jedno vodi drugom.

Bernie Sander je socijalist. Njegovi principi su socijalistički. Ne treba se sad toga stidjeti. Pa ima i gorih stvari. Evo, naprimjer - biti komunista. To je već dijagnoza.

Ako imate neke dilemu ili nezadrživu potrebu da diskutujete samnom na bilo koju temu, uvijek možete quoteati, pa ćemo sučeliti argumentaciju. A ne ovo - "jes' ga vidio tam'", "aa, jes' jes', 'vaki je, 'naki je". To je baš nivo kona sa viklerima i priča iz haustora.
Idriz

#417 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

It_is_a_Leclerc wrote:Nije isto socijalizam i socijalistički uređena država ?! Tako je. Nije isto imati požar i izgorena kuća, no, nekako se čini da jedno vodi drugom.

Bernie Sander je socijalist. Njegovi principi su socijalistički. Ne treba se sad toga stidjeti. Pa ima i gorih stvari. Evo, naprimjer - biti komunista. To je već dijagnoza.

Ako imate neke dilemu ili nezadrživu potrebu da diskutujete samnom na bilo koju temu, uvijek možete quoteati, pa ćemo sučeliti argumentaciju. A ne ovo - "jes' ga vidio tam'", "aa, jes' jes', 'vaki je, 'naki je". To je baš nivo kona sa viklerima i priča iz haustora.
jel ti imas na racunu bar 10 miliona eura? ako nemas, onda si ideoloska budala. neoliberalizam radi samo za 1 % ljudi a za tebe je sarena laza na koju si se primio i to je tuzno.
sigh

#418 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by sigh »

Da, najuspjesnije drzave svijeta su poput izgorene kuce :-) :lol: Nordijski model sluzi kao primjer u literaturi za drzavu blagostanja no Bosnjo iz "Failed State-a" zna bolje :wink:
It_is_a_Leclerc

#419 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

sigh wrote:Da, najuspjesnije drzave svijeta su poput izgorene kuce :-) :lol:
Promašaj - naravno.

Usporedba je isključivo za potrebe dedukcije, a ne povlačenja paralele.

Koje su to najuspješnije države svijeta u kojima je SOCIJALIZAM službena ideologija ? Venecuela ? Bolivija ?
sigh

#420 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by sigh »

It_is_a_Leclerc wrote:
sigh wrote:Da, najuspjesnije drzave svijeta su poput izgorene kuce :-) :lol:
Promašaj - naravno.

Usporedba je isključivo za potrebe dedukcije, a ne povlačenja paralele.

Koje su to najuspješnije države svijeta u kojima je SOCIJALIZAM službena ideologija ? Venecuela ? Bolivija ?
Finska, i danas je to upravo potvrdjeno indeksom stabilnosti zemalja, usamljena u vrhu a prate je , gle iznenadjenja, Svedska i Norveska. I ne znam zasto se sad pravis lud jer kad ti je forumas iznad ukazao na razlike ti si usporedio ove zemlje sa Venecuelom u smislu da ce i ove zemlje postati failed states :lol:
Last edited by sigh on 04/03/2016 00:54, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#421 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Idriz wrote: prije bih rekao da tebi budi nove nade. i jebe ti se sto je ona glasala za rat u iraku, ucestvovala u unistavanju libije, itd.

moj osnovni motiv je da se poljulja establishment. radije sa lijeve strane, ali ako ne moze sa lijeve, onda od strane trumpa. ja vidim jos od 1995 kad je pat buchanan izgubio od dola da su dvije mainstream partije postale samo xerox kopije i da je demokratija u americi prakticno samo jedan igrokaz za naivne. to je lose ne samo za ameriku nego i za cijeli svijet. i o tome se radi. establishment se usrao prje svega od sandersa i zato ga potpuno ignorisu. masa ljudi na jugu nisu glasali za njega jer nisu ni culi za njega ako prate cnn, nbc, cbs, abc, fox, nyt, wp, itd. moras gledati 24 sata cnn da vidis dva minuta sandersa. i tada obavezno umanjuju njegove sanse i spinuju na stranu hilari kako bi obeshrabrili ljude da glasaju za njega (omiljeni spin mi je ono kao crnci ne glasaju za njega, umjesto da naglase da su to svakako republikanske drzave i da je glavno da on dobija u swing drzavi kao sto je kolorado i da je skoro izjednacio u mass - uz proporcionalni broj delegata a ne winner takes all, kao i sabiranje superdelegata za hilari, sve kako bi izmedju redova rekli da se ne "baca" glas za bernija). sada se digla i kuka i motika na trumpa i to najvise iz republikanske stranke. mislis da im smetaju njegove populisticke izjave? ne. oni su bas ti, nepatvoreni, originalni ksenofobi. smeta im to sto ga ne kotrolisu. to je njihov problem. hillary i ostali su samo placene pudlice ciji zadatak je nista bitno ne mijenjaju i zato su podobni za sistem. tvrdio sam i prije da je iluzija misliti da to tako moze zauvjek. jer kao sto lincoln rece you can fool all the people some of the time...
Sanders je dobio u Oklahomi koja je poslije Utaha ja mislim najrepublikanskija drzava. Znaci njegova pobjeda tamo je nebitna - po tvojoj logici jer ti si to napisao. Pobjedio je u Vermontu, to je drzava koja je mozda poslije Havaja "najdemokratskija". Znaci njegova pobjeda tamo je nebitna - po tvojoj logici. Pobjedio je u Minnesoti, koji tesko da ce biti Republikanski, a ima isto sanse da bude crvena drzava koliko i Georgia da bude plava (pogledati rezultate prethodnih izbora i pogledati ankete). Vise je Iowa swing state nego Minnesota, pa je u njoj pobjedila Hillary. Nevada je isto swing-state kao i Colorado, pa je u njoj pobjedila Hillary. Virginia je postala plava zadnjih godina, ali moze biti swing-state vrlo lako, pa je u njoj pobjedila Hillary. Slicno kao i North Carolina, koja je jos vise bare-bare, i u kojoj ce crnacki glas igrati kljucnu ulogu.

No podrska Sandersu nije toliki problem kao podrska Trumpu. "Drmanje establishmenta" je glupost za mase. Establishment postoji jer je sistem takav. Trump je itekako dio toga. Samim tim sto je u trci - on je establishment. Samim tim sto je jedan od glavnih donora za politicare - on je establishment. On nece razdrmati establishment, on ce iskoristiti svoju poziciju da sebe stavi kao kralja tog establishmenta. Cuj ej, milijarder koji decenijama pise cekove politicarima da bude neko ko ce taj sistem razdrmati?!?
Sanders je senator nekoliko decenija. Uticajan i bitan senator. Nije dosao iz niotkuda. Dakle i on je itekako dio cijele masine.

Al hej, najlakse tako, separirati se potpuno od Washingtona demagogijom i uzimati glasove lopatom.

Nego de reci sta ces i kako ces kad Trump pocne tjerati sve muslimane iz Amerike? :oops:

Inace, danas je Romney, ko bi reko, imao fenomenalan govor kontra Trumpa. Bas po prvi put cujem ovako nesto na jednom mjestu iz njegove stranke:
https://www.youtube.com/watch?v=2iefXdC794I

I Romney mi je odvratan da se razumijemo, ali je ovo odradio odlicno. (Pricepio je dobro i Clintonove u tom tekstu)
dale cooper

#422 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by dale cooper »

It_is_a_Leclerc wrote:Nije isto socijalizam i socijalistički uređena država ?! Tako je. Nije isto imati požar i izgorena kuća, no, nekako se čini da jedno vodi drugom.

Ne jarane, to dvoje jeste isto. :mrgreen: Ali nije isto što i socijalno osjetljiva država. Ukucaj u google "welfare state"
pa će biti jasnije. A Bernie upravo želi welfare state po uzoru na Nordijski model. Island, Švedska, Norveška, Danska
i Finska teško da su socijalističke države, ali jesu države sa razvijenom socijalnom svješću. Odnosno država igra
ključnu ulogu u zaštiti i promovisanju ekonomske i socijalne dobrobiti svojih građana. Što u stvarnosti između ostaloga
znači i finasiranje od strane države zdravstvenih i edukacionih usluga kao i druge razne benefite i poticaje.
Bernie je socijal-demokrata u čistom, izvornom obliku.
It_is_a_Leclerc

#423 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Finska kažete ?

Topla preporuka...

http://www.index.hr/vijesti/clanak/mit- ... 75461.aspx

Meni se posebno sviđaju citati :
SOCIJALISTI su po definiciji ekonomski analfabeti. Da nisu, ne bi bili socijalisti.
i
Ukratko, Švedska (a ni ostale skandinavske zemlje) se nije obogatila zbog socijalističkih politika, nego usprkos njima. Švedska se obogatila jer je jedan dugi period kroz povijest, oko sto godina, imala prilično liberalne ekonomske politike, bila je tržišno orijentirana, imala mali ograničeni državni aparat, slobodnu trgovinu s inozemstvom, niske poreze i regulacije, i u tom periodu Šveđani proživljavaju nezapamćen gospodarski rast, dolazi do ogromnog rasta životnog standarda i realnog dohotka stanovništva, te Švedska postaje jedna od najbogatijih zemalja svijeta.
A imate nešto i o welfare politici i njenim posljedicama.
sigh

#424 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by sigh »

Pa i prema toj analizi, u vidu ekonomskih sloboda ove zemlje spadaju u sami vrh, i na to je forumas iznad pokusao ukazati s razlikama. Cuj uprkos tome su postale drzave blagostanja :lol:
dale cooper

#425 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by dale cooper »

It_is_a_Leclerc wrote:Finska kažete ?

Topla preporuka...

http://www.index.hr/vijesti/clanak/mit- ... 75461.aspx

Meni se posebno sviđaju citati :
SOCIJALISTI su po definiciji ekonomski analfabeti. Da nisu, ne bi bili socijalisti.
i
Ukratko, Švedska (a ni ostale skandinavske zemlje) se nije obogatila zbog socijalističkih politika, nego usprkos njima. Švedska se obogatila jer je jedan dugi period kroz povijest, oko sto godina, imala prilično liberalne ekonomske politike, bila je tržišno orijentirana, imala mali ograničeni državni aparat, slobodnu trgovinu s inozemstvom, niske poreze i regulacije, i u tom periodu Šveđani proživljavaju nezapamćen gospodarski rast, dolazi do ogromnog rasta životnog standarda i realnog dohotka stanovništva, te Švedska postaje jedna od najbogatijih zemalja svijeta.
A imate nešto i o welfare politici i njenim posljedicama.
Čekaj, jesi li ti to postavio članak sa Indexa odnosno da te citiram od "pišljivih index novinara koji u ranim 40-tim rade na studentske ugovore"? :zoka: :mrgreen: :roll:

Mogu i ja postaviti članke koji govore o uspjesima ali i jakoj disciplini potrebnoj da welfare država uspije. Ali možeš
ti to naći i bez mene, kada bi htio, naravno. :wink:
A sudeći po Skandinavskim zemljama taj welfare model se još uvijek koristi i uspješan je. I ne vidim da se ljudi bune
niti da država propada.

Nego, opet iz znatiželje, koji je tvoj idealan ekonomski i politički model države? :zoka:
Post Reply