"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
salik79

#401 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

oridjidji wrote: Znate li da je Ibn Tejmije kojeg najcesce interpretiraju savremene selefije ili ti ga vehabije se hvalio kako je nosio ogrtac jednog od velikana sufizma Abdul Kadir Gejlanija i zvao ga nasim sejhom?
Ne znamo. To tvrde "daije", kada zele popljuvati sufije i sije, praveci salto-mortale konstrukcije od njegovih djela. Da li si ti znao da se Tejmije odrekao i rodjeni babo, tadasnji ugledni alim?!
oridjidji wrote: Neki ga i prisvajaju kao sufiju, dok neki ne.
Ejs to?! Na kraju ce ispasti da je bio pretaca vehabija, a ne sufijski Pir :D
oridjidji wrote:On jeste bio kriticar mnogih sufijskih pravaca svoga doba, isto tako kriticar onih koji su tesavuf degradirali i odveli od njegovih zdravih temelja, za njega je postojao ispravni i iskrivljeni tesavuf, kao i podijela sufija. To se ogledalo u tome da su ispravni sufijski sejhovi postavili principe svoga puta (tarikata) na ispravnim osnovama vjerovanja (tevhid - Allahova jednoca), vodeci se primjerom prvih generacija (selefa) , tezeci da budu sto slicniji njima, sljedeci Sunnet poslanika s.a.v.s. i po pitanju cuvanja tevhida, ne pripisujuci Allahu slicnosti (temsil) i negirajuci neka njegova svojstva (ta`til).
Moze li neko njegovo originalno djelo o tome, koje si licno procitao? Dakle djelo, a ne citati iscupani iz konteksta (ili izmisljeni) od strane "daija" i njihove "literature".
oridjidji wrote:Iste je Ibn Tejmije kategorizovao kao istinske sufije, sufije koji zive u hanikahima i izdrzavaju se od vakufa, one koji slijede spoljasnjost i formu sufija i one koji su svoj tesavuf iskrivili do te mjere da u njihovom tesavufu nema veze s onim sto je tesavuf, te ih se i sami sufijski sejhovi odricu.
´dje s´ovo cito?
oridjidji wrote: Danas istina postoje oni koje raja naziva Selefijama i Vehabijama koji su kategoricno protiv tesavufa i sufija, iako se tesavuf kao disciplina izrodila iz onoga treceg stuba Islama Ihsana i teznja mu je da odgoji dusu pojedinca. Oni koji su malo vise procitali o Ibn Tejmiji, bas ne dijele takvo misljenje.

Naravno kao i svi pravci unutar Islama i u ovome pravcu postoje oni koji su umjereni i na istini i oni koji pretjeruju i padaju u zabludu, lutaju izmedju stanja istine i neistine tj. mjesaju ih, pa su neki blizi prvima, a neki su dalji. Nista bolja situacija nije ni sa ovima drugim koje puno cesce kritikujemo selefijama vehabijama ili siitima.

Umjereni bi medju njima mogli naci zajednicku rijec i posloziti srca, ali opet to Allah najbolje zna. Ovo vrijeme je pokazalo dosta licemjerluka, pa i medju muslimanskog. Nazalost.
Jah.
kritichar

#402 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

Kikibombona wrote:
kritichar wrote:...
Kriticaru, podera vas 'brat' :D

Šabar, tanak je ovaj branilac šiizma, što ne odgovori Kuduzoviću na pitanja, nije znao i nije smio?
a ako je nekim slučajem nekog "poderao" to bi bio Dr. Duraković, a čime si ti stao na stranu na šiizma, nasuprot jednog uglednog tradicionalnog bosanskog muslimana, tako da se može zaključiti ako nekad nestane "vehabija" u Bosni, sljedeća na meti ti je IZ i "tradicionalni" islam.
ali nije on nikog poderao, nije on kadar, samo je potvrdio ono što je Duraković naveo, da rade pritajeno i prefinjeno, samo je narodu objasnio šta je dr. Duraković rekao
i na kraju nudi knjigu "Šiizam u islamu", i time je sam pokazao da šiizam nije islam, nego neka pojava unutar islama, nešto kao čir na dvanaestopalačnom
kritichar

#403 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

salik79 wrote:Sejh Salih ef. Ibrisevic, u svojim sohbetima - pretocenim u knjigu "Govor sufije" - se vec poodavno osvrnuo i na ovu temu:

"...Medju najopasnijim pokretima sto se sada mogu sresti, to su vehabije...To je politicki pokret, to nije nikako vjerski pokret. To se "cavce pod golupce" potura da znate. Nije to vjerski pokret, to je politicki pokret. Ali, reci cu vam jednu stvar, da bi malo oslikali sta je to, otkud je to...Opet hazreti Mevlana kaze, da citiramo njega, eto smo se danas takvog sufijskog Ucitelja dohvatili, da je u jednom mjestu bio neki muezin tako lijepa glasa koji je zvao na molitvu. A na molitvu zove, to znaci zove Bogu dea ilallahi. "Ve men ahsenu kavlen mimmen dea ilallahi" - "Kud ces ljepsi govor od onoga koji zove Allahu." Kako god ti tumacis Vjeru, ti vec zoves Allahu.To je vec molitva. Izvjestan oblik molitve. To je smisao poziva.
I tako, bio neki muezin koji je pozivao na molitvu, a imao umiljat glas. A u tom gradu zivio je neki veoma bogat nemusliman. I imao je kcerku koja se zaljubila u Islam. Kad je slusala kako onaj poziva na molitvu, za nju je to bilo carobno, toliko carobno da se zaljubila i hoce da primi Islam. Otac joj darove razne daje, prica s njom da je odvrati, ali ne ide. Ona hoce i gotovo. Jednog dana, kada ce sreca za tog covjeka, dosao je drugi muezin u tu dzamiju. Onaj sto je lijepo ucio ili je umro ili je otisao. Ovaj novi bio gruba glasa, tako odurno, tako jadno ucio. Kada ga je ta kcerka cula, kazala je: "Ne d´o Bog, tamo vise niposto necu." I nije vise nikad otisla. A taj bogatas uzme onda novca, nadje tog novog muezina koji tako odurnim glasom, jadnim, tuznim, grubim glasom zove u Islam: "Da te nagradim, samo ti zovi, a ja cu tebi platu davati." Ma ne kazuje on sta se desilo ovamo sa kcerkom njegovom. "Sto si gluplji, to si bolji musliman."

Bojim se da neko i ove ne placa, na takav nacin, da bi prepali od Islama ove druge kako je to neka necivilizacija, nesto, da je to neki "horor", da te Bog sacuva, sve skupa od toga. Neko to mozda od nekud iz nekih fondova placa. I jeste to, bas je to tako. Ja i znam da je to tako na kraju krajeva. Znaju to i mnogi ljudi. Nas obican mlad covjek ne zna odakle je to poslo, gdje se djavo izlegao, kako je do toga doslo! Zato kazem, druzenje sa pametnim, mudrim, ucenim, dobronamjernim.

Ti sada vidis neke ljude, brada velika! Sta brada?! O kada bih ja neke stvari rekao. Pejgamber je rekao vise Hadisa na temu o bradi i ovako i onako. To su razne situacije kada je on govorio. Ima sebebi nuzul Ajeta i sebebi nuzul Hadisa. Uzrok spustanja Ajeta, a i Hadisa isto. To zavisi od dogadjaja. Pa u ratu nemas se kada brijati, pusti sada brijanje. Pusti brijanje, covjece Boziji, u ratu, to je ratna situacija. A cim se promijeni situacija, kasnije, brij se! Jer drugi jedan Hadis rjesava prvi Hadis. Ajet tumaci Ajet. Bog tumaci Sam Sebe. Pejgamber tako svoje rijeci tumaci svojim rijecima, a i Bozije rijeci svojim rijecima i svoje rijeci Bozijim rijecima. Kaze:"Allaj je Lijep i voli lijepo." Ako ne znas kakvu bradu nositi, pa lijepu bradu, covjece Boziji! Nemoj da izgledas kao strasilo u kukuruzima ili psenici da se djeca prepadaju od tebe.

Dalje, ako mislis da je brada bas nesto toliko vazna! "Pa ima jarac", kaze hazreti Mevlana, "bradu." i mozda cak i vecu od tebe. Ali, on kaze:"Slab je on vodic". Slab je on vodic, jer "svoje stado vodi pravo u klaonicu." A mi danas bas to i vidimo, mnoge su odveli u klaonicu. A sto ces ti tako hodati? Sto se ponasas tako? Hoces se trzati bezveze? Ne znas ti kakva tebe udica moze uhvatiti pa da ti "pisne" majcino mlijeko u tebi. Cuvajte se! Danas je rovita situacija u Svijetu.

Lakse ti se nekad sporazumjeti sa onima u grobu, nego s tim sto do tebe sjedi. Pa jeste! Kada bi covjek ulozio nekoliko godina da kontaktira sa onima u grobu, pa mu dolazio svaki dan izjutra pa navecer, pa mu proucio Ja-sin, pa ovo, pa ono, doslo bi do kontakta nekoga. Ovamo se nisi nikad u stanju sporazumijeti s njima. I najgore je, bas je to najgore, "vreo krompir" u ruci. Tesko je, ali treba naci nacina: "Ud´u ila sebili Rabbike bil hikmeti velmevizetil haseneh" - "Zovi na put Gospodara svoga mudro..." Nekad treba ismijavati te ljude. Ako ne ide tako, onda malo bojkota nekakvog. Dozvoljenih granica bojkota. Pisani tekst... A Boga mi bi trebala i Islamska zajednica jaci stav zauzeti, i to jos ranije je trebala. Ja sam im jos u ratu skrenuo paznju. Muftiji sarajevskom, njemu sam skrenuo paznju jos u ratu. Medjutim, oni to nisu shvatili najozbiljnije, a ja sam znao sta se moze desiti. Jer oni, koji su predstavljali Islam ovdje, valjda su bili toliko uceni i znani, a ti sada to sve devalviraju. Nema to smisla uopce, nema smisla." .

Eto, podijelih sa vama ovaj djelic mudrosti jednog velikana bosanskog Tesavvufa, a vezan za ovu temu. Ko razumije znat ce ;-)
a i ova cura je površna, to je bio samo njen mladalači hir

Zašto ovaj mudrac ne bi napisao knjigu ili članak po pitanju brade u islamu, kad tvrdi da to nije ovako kako smatramo, dužnost mu je ako zna istinu da je iznese
pa da vidimo koliko poznaje fikh, a voli reći da je "dobro ušao u nauke"
mislim da bi većina njegovih hadisa pala u vodu, možda bi ga čak i ismijali
Kikibombona

#404 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Kikibombona »

kritichar wrote:[
Šabar, tanak je ovaj branilac šiizma, što ne odgovori Kuduzoviću na pitanja, nije znao i nije smio?
a ako je nekim slučajem nekog "poderao" to bi bio Dr. Duraković, a čime si ti stao na stranu na šiizma, nasuprot jednog uglednog tradicionalnog bosanskog muslimana, tako da se može zaključiti ako nekad nestane "vehabija" u Bosni, sljedeća na meti ti je IZ i "tradicionalni" islam.
ali nije on nikog poderao, nije on kadar, samo je potvrdio ono što je Duraković naveo, da rade pritajeno i prefinjeno, samo je narodu objasnio šta je dr. Duraković rekao
i na kraju nudi knjigu "Šiizam u islamu", i time je sam pokazao da šiizam nije islam, nego neka pojava unutar islama, nešto kao čir na dvanaestopalačnom
Postujem Durakovica, ali smatram da nije u pravu. Za selefije je sve dobro rekao, iznio je cinjenice, dok u skucaju sija nagadja. Zato ga je Sabar u ovom slucaju rutinski odradio.

Ne mozemo proganjati ljude radi uvjerenja, bilo da se radi o Jehovinim svjedocima, protestantima, sijama, selefijama itd. Drustvo treba reagovati SAMO u slucaju da zajednica postane agresivna prema okolini. Taj problem za sada imamo jedino sa odredjenim selefijskim grupama. Jehovini svjedoci i sije ne prave probleme. Zbog toga smatram da bi ih svaki normalan covjek trebao stiti od napada.
Blue1

#405 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Blue1 »

Naravno da prave problemE. Samim svojim prisustvom i širenjem svoje verzije islama prave problem i unose smutnju ! Islam je u Bosni prisutan 5 vijekova, hvala Allahu subhanehu we te'ala, nisu nam potrebni oni da nam pojašnjavaju neke stvari. Muslimani u Bosni slijede pravnu školu imama Ebu Hanife r.a.
Nije tačno da društvo treba reagovati samu u slučaju da neka zajednica postane agresivna, društvo treba da podnese sve napore kako bi se aktivnost te zajednice smanjila i podnijeti napore da ne dođe do agresivnosti, uostalom ko kaže da šiije nisu agresivni ?

Širite šiijizam negdje drugo a nas Bošnjake muslimane, pripadnike hanefijskog mezheba, sunnije pustite na miru !
zagortenej

#406 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

Blue1 wrote:
Širite šiijizam negdje drugo a nas Bošnjake muslimane, pripadnike hanefijskog mezheba, sunnije pustite na miru !
Tako je brate, nek šire šiizam na Sj.polu, a nek ne diraju naš bosanski islam, naša dovišta, turbeta, mevlude, tehvidove i četeresnice :bih:
NIN

#407 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by NIN »

Blue1 wrote:Naravno da prave problemE. Samim svojim prisustvom i širenjem svoje verzije islama prave problem i unose smutnju ! Islam je u Bosni prisutan 5 vijekova, hvala Allahu subhanehu we te'ala, nisu nam potrebni oni da nam pojašnjavaju neke stvari. Muslimani u Bosni slijede pravnu školu imama Ebu Hanife r.a.
Nije tačno da društvo treba reagovati samu u slučaju da neka zajednica postane agresivna, društvo treba da podnese sve napore kako bi se aktivnost te zajednice smanjila i podnijeti napore da ne dođe do agresivnosti, uostalom ko kaže da šiije nisu agresivni ?

Sve frakcije unutar islama su zapravo legitimne, bez iznimke. Razlog tome je nedostatak jasno koncipirane hijerarhije, kao i matematika u dosluhu s geografijom, da ne spominjem antropoligiju i etnologiju. Galamiti na siite sto sire siizam dok se opravdava sirenje sunizma odredjenim mezhebom je paradoks koji krasi uskogrudne osobe. Ako vec branis jednu frakciju moras biti spreman da i druge prosperiraju, pa marar i u tvojoj okolini i na ustrb tvog svjetonazora.

Niko vas ne dira i nemojte se osjecati ugrozenim jer, ako ste vec istinski sljedbenici vama pravovjernog mezheba, cemu onda panika i zelja da vas se ostavi na miru?

Siiti imaju jednako pravo kao i mi s nasim vidjenjem islama (manite floskule kako je islam jedan i univerzalan jer cinjenice i stanje na terenu govore suprotno) i govoriti ovo sto ti govoris jako podsjeca na antisemitizam nedavno vidjen na prostoru Evrope.

Na stranu cinjenica da nam je drzava i drustvo generalno na samom dnu septicke jame, a vi se bavite islamskom sizmom starom od kako je Poslanik preselio.
SkyLimit

#409 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by SkyLimit »

Jest jest, ali najsigurnije jedinstvo je svako na svom :D
salik79

#410 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

SkyLimit wrote:Jest jest, ali najsigurnije jedinstvo je svako na svom :D
Slazem se, uz iznimno uzajamno postovanje i bratsku ljubav, uz sve nase slicnosti i razlicitosti. Bez nametanja svoga, kao jedinog prihvatljivog i ispravnog :thumbup:
oridjidji

#411 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by oridjidji »

salik79 wrote:
oridjidji wrote: Znate li da je Ibn Tejmije kojeg najcesce interpretiraju savremene selefije ili ti ga vehabije se hvalio kako je nosio ogrtac jednog od velikana sufizma Abdul Kadir Gejlanija i zvao ga nasim sejhom?
Ne znamo. To tvrde "daije", kada zele popljuvati sufije i sije, praveci salto-mortale konstrukcije od njegovih djela. Da li si ti znao da se Tejmije odrekao i rodjeni babo, tadasnji ugledni alim?!
oridjidji wrote: Neki ga i prisvajaju kao sufiju, dok neki ne.
Ejs to?! Na kraju ce ispasti da je bio pretaca vehabija, a ne sufijski Pir :D
oridjidji wrote:On jeste bio kriticar mnogih sufijskih pravaca svoga doba, isto tako kriticar onih koji su tesavuf degradirali i odveli od njegovih zdravih temelja, za njega je postojao ispravni i iskrivljeni tesavuf, kao i podijela sufija. To se ogledalo u tome da su ispravni sufijski sejhovi postavili principe svoga puta (tarikata) na ispravnim osnovama vjerovanja (tevhid - Allahova jednoca), vodeci se primjerom prvih generacija (selefa) , tezeci da budu sto slicniji njima, sljedeci Sunnet poslanika s.a.v.s. i po pitanju cuvanja tevhida, ne pripisujuci Allahu slicnosti (temsil) i negirajuci neka njegova svojstva (ta`til).
Moze li neko njegovo originalno djelo o tome, koje si licno procitao? Dakle djelo, a ne citati iscupani iz konteksta (ili izmisljeni) od strane "daija" i njihove "literature".
oridjidji wrote:Iste je Ibn Tejmije kategorizovao kao istinske sufije, sufije koji zive u hanikahima i izdrzavaju se od vakufa, one koji slijede spoljasnjost i formu sufija i one koji su svoj tesavuf iskrivili do te mjere da u njihovom tesavufu nema veze s onim sto je tesavuf, te ih se i sami sufijski sejhovi odricu.
´dje s´ovo cito?
oridjidji wrote: Danas istina postoje oni koje raja naziva Selefijama i Vehabijama koji su kategoricno protiv tesavufa i sufija, iako se tesavuf kao disciplina izrodila iz onoga treceg stuba Islama Ihsana i teznja mu je da odgoji dusu pojedinca. Oni koji su malo vise procitali o Ibn Tejmiji, bas ne dijele takvo misljenje.

Naravno kao i svi pravci unutar Islama i u ovome pravcu postoje oni koji su umjereni i na istini i oni koji pretjeruju i padaju u zabludu, lutaju izmedju stanja istine i neistine tj. mjesaju ih, pa su neki blizi prvima, a neki su dalji. Nista bolja situacija nije ni sa ovima drugim koje puno cesce kritikujemo selefijama vehabijama ili siitima.

Umjereni bi medju njima mogli naci zajednicku rijec i posloziti srca, ali opet to Allah najbolje zna. Ovo vrijeme je pokazalo dosta licemjerluka, pa i medju muslimanskog. Nazalost.
Jah.
Daije sam imao priliku slusati, ali knjige su ipak knjige. Znam da se Muhameda abdul Vehaba odrekao babuka, za Ibn Tejmiju to ne znam.

Selefije ili ti Vehabije citiraju Ibn Tejmiju samo tako i bome ga kvalitetno svojataju.

Evo samo za tebe slika dva njegova dijela koja sam procitao, tacnije jedne knjige u dva dijela "Slijedjenje pravog puta". Procitao sam i knjigu Robovanje, u njoj ti i hvali Abdul Kadir Gejlanija, kao odlicnog hanbelijskog ucenjaka i dobrog covjeka. U sve tri knjige pise i o sufijama. Eto ti i komentara od Muhameda abdul Vehaba Kitabul Tevhida, bez komentara to bi dijelo bilo cini mi se i krace od nevevijeve zbirke sa 40 hadisa, toliko sturo dijelo, prosto, da vise lici na skicu nekog djaka nego na ozbiljno serijatsko dijelo. Ibn Tejmije je za njega akademik. Jos svasta nesto citkaram od Ibn Tejmijinog ucenika Ibn Kajima El Dzevzija. Recimo 10 stvari koje vode Allahovoj ljubavi je dijelo koje sam najmanje 3 puta procitao od Ibn Kajima. Malo, kratko, ali knjiga koju preporucujem svakome. Eto i primjerka Biblije, u mojoj kuci i za nju mjesta ima i nije tu da bih glumio Ahmed Didata vec zato sto mislim da i ona ima dobre poruke za sve ljude gladne dobrih stvari. Talmud nazalost nisam uspio nabaviti. Offline baza na kompjuteru mi je malo sira.

http://s14.postimg.org/6wzq4xapt/126478 ... 4111_n.jpg
http://s24.postimg.org/ewdq54erp/126481 ... 1404_n.jpg

Ovdje ih mozes naci online, ako ti se vec citaju. http://www.maktabah.info/

Ovo sto si me pitao se provlaci kroz knjigu Robovanje, koja sa oslanja na dijelimice na dijelo Abdul Kadir Gejlanija po imenu Gun`je, koja ima kriticki osvrt na pojedine sufijske pravce. Naravno o tome sam jos citao i na stranici Preporoda u jednom starome tekstu, gdje se bas ne govori tako kriticki o Ibn Tejmiji, kako govore pojedini sufijski krugovi.
oridjidji

#412 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by oridjidji »

zagortenej wrote:
Blue1 wrote:
Tako je brate, nek šire šiizam na Sj.polu, a nek ne diraju naš bosanski islam, naša dovišta, turbeta, mevlude, tehvidove i četeresnice :bih:
Pa zar ne rece Allah dz.s. u Kur`anu rekao: "Danas sam vam vašu vjeru upotpunio i blagodat Svoju prema vama usavršio i zadovoljan Sam da vam Islam bude vjera. (El-Maide)"

Jeli vjerujemo u ovaj ajet? Jesmo li zadovoljni da se nazivamo muslimanima? Jeli islam jedna vjera za sve muslimane? Ko odnos poznaje svoje stanje? Sto se igramo bogova i prekucavamo granice razumnog i onoga sto cini islamski bonton? Kakav crni bosanski Islam? Kakva crna dovista, turbeta, mevludi, tehvidi i ceteresnice? Mislim ne pretjerujmo, zato muslimani danas jesu u nevolji, sto su se svi izdjelili dajuci prednost svemu drugome, a ne Islamu, pa nacionalnost i pravac u Islamu ili politici postaje bitnijim od samoga Islama, dok se mi kacimo za formu, sustina nam bjezi, a to je ono sadrzano u onome drugom ajetu "Svi se cvrsto Allahova uzeta drzite i nikako se ne razjedinjujte" i veze se od 103. do 108. ajeta sure Ali Imran.

Treba se vratiti historiji da bi se shvatilo sta je donjelo mnoge pravce u Islamu.

Jedan dobar predgovor koji se dotice teme historije Islama i promjena medju muslimanima iz dijela koje volim pocesto da procitam "Cujem sum, prijatelja ne vidim" od Hasana El Basrija, a koji otkriva kakve su historijske prilike uticale na danasnje poimanje Islama i razvijanja svega onoga sto danas poznajemo kao Islam.
Stotinu godina nakon Hidžre, ime Allaha i
Njegova Poslanika odjekivalo je sa minareta
podignutih na prostoru većem od Rimskog
Carstva u njegovom najjačem usponu, na prostoru
koji se pružao od Biskajskog zaliva do granica
Inda i Kine, te od Aralskog jezera do donjih
slapova Nila. Izmiješali su se i susreli mnogi
narodi, rase, jezici, vjere, kulture, tradicije,
običaji, znanja i navike. Svijet se susreo sa
islamom, islam se susreo sa svijetom: hebrejskom
tradicijom, perzijskom visprenošću, kršćanskom
teologijom, helenističkom umnošću...
Svježina i punoća islama prelila se iz
arabijskog đuguma na sve strane, plaveći novim i
snažnim valovima prostore i duhove do kojih je
dopirala. Od tada se bilježi uticaj Poluotoka na
vanjski svijet, ali i uticaj vanjskog svijeta na
Poluotok. Time započeti međuodnos kroz
različite faze i oblike u raznolikim formama i
okvirima traje do danas. Duh pokrenut islamom
doticao je sve vidove ljudskog izražavanja dajući
im svoj stil i obol, udahnjujući im novi smisao i
uključujući ih u jedinstvenost izrastajuće cjeline.
Otpočeo je tok nove kulture i civilizacije
određene predanošću jednom jedinom Bogu. On
je svjetskoj baštini podario velika djela
arhitekture, književnosti, umjetnosti, nauke...
Upio je, preuzeo ili jednostavno prešutio i
drugačija ljudska ostvarenja.
U islamska središta slijevaju se neviđena
bogatstva, snage i potencijali, razvija se
ekonomija i administracija. Javljaju se politička
trvenja - prva krvoprolića među muslimanima
(Osman, Alija, Muavija, Zubejr, Talha, Husejin,
Hadždžadž). Tu su novi pravci mišljenja
(haridžije, ši'ije, murdžije, mu'tezile), različita
pravna tumačenja... U ovom periodu javljaju se
nove nauke (tefsir, fikh, hadis...), razvijaju
jezičke, historijske, racionalne... znanosti, niču
pobune, protesti, zahtjevi za pravičnošću,
bogatijim i raskošnijim životom. Niču i nastojanja
ka zuhdu - odricanju od ovog svijeta...
Sve to
stavlja na kušnju i provjeru novi sistem
vrijednosti i novi svjetonazor. Islamska vizija
mora odgovarati na sve izazove svijeta i života,
gradeći i razgrađujući se, bogateći i siromašeći se.
Prvobitna jednostavnost i jasnoća prelaze u
zamršenost i višeznačje, a djelatna živost u
teorijsku sporost i razlivenost.

Zapletenost vremena i događaja odredili
su Basrijin životni put i njegovu povijesnu ulogu.
Karakter s kojim je došao na svijet i razboran duh
koji je nosio prelomili su njegovu izitzetnu ličnost
i učinili ga moralnim sidrom svoga doba. Basri je
teško doživljavao ubojstvo h. Osmana, sukob h.
Alije i Muavije, tragične događaje na Kerbeli.
Basrijino povlačenje iz teoloških rasprava i
njegovo držanje po strani od administracije nije
značilo njegovu nebrigu prema islamskoj misli
niti ravnodušnost prema pravnom sistemu islama,
već njegov protest protiv suhog racionalizma
mu'tezila, oportunističkog konformizma murdžija
i nategnutog utopizma haridžija, kao i protiv
pravnog formalizma koji je već uzimao maha.
Stoga je on svoje djelovanje usmjerio na živu
prisutnost u događajima putem predavanja u
glavnoj džamiji Basre i posebnih predavanja u
svojoj kući. Otvoreno je i u svakoj prilici
kritikovao sve nevaljalo.

Najveća Basrijina odlika je sposobnost da
dio života, jedan postupak ili riječ posmatra kao
dio cjeline, neodvojen i neodvojiv od nje, ono što
jest islam. Basri obnavlja tu trajnu misao, vječnu
istinu života koju su Božji poslanici redovito
ponavljali a njihovi sljedbenici i kasniji naraštaji
stalno zaboravljali, dijeleći život na sada i
kasnije, na sveto i profano, na bitno i nebitno...
On shvata da je pitanje smisla svakog postupka i
čitavog života u budućnosti koja dolazi, ogledalu
pred koje se staje kada se izlazi, jer mi ne znamo
ko smo ako ne znamo šta ćemo biti.
Na kraju svima savjetujem da procitaju ovo dijelo...
https://bosnamuslimmedia.files.wordpres ... -vidim.pdf
oridjidji

#413 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by oridjidji »

Nezavisni džemat Gračanica kod Živinica
Saopćenje za javnost
U povodu sastanka o ukidanju tzv. paradžemata
u Medžlisu Islamske zajednice Živinice
Ne radi se o dogovoru i jedinstvu, već o ultimatumu
Obavještavamo javnost da smo se kao nezavisni džemat odazvali pozivu glavnog imama iz Živinica da razgovaramo o naredbi Islamske zajednice o ukidanju tzv. paradžemata, čime smo pokazali dobru volju i želju da se upoznamo sa razlozima i posljedicama ove čudnovate i ishitrene naredbe.
Glavni imam nas je korektno obavijestio da se naš džemat praktično mora ukinuti, jer u buduće ne smije biti ezana, namaza, džume, hudbe, zapravo, ničega od uobičajenih vjerskih aktivnosti. Obaviješteni smo da se ove mjere poduzimaju u interesu bošnjačkog jedinstva, mada je po medijskoj euforiji očito da se zatvaranju tzv. paradžemata raduju neprijatelji Bosne i Bošnjaka, a da rijetko koji Bošnjak može razumjeti zašto se to čini, baš sad i baš na ovakav način.
Smatramo da se bošnjačko jedinstvo ne može ostvarivati prisilom i ucjenom, već da ono mora biti građeno na dobrovoljnoj osnovi, uz uvažavanje svačijeg prava da bude član Islamske zajednice. Na žalost, mi nismo osjetili spremnost u Islamskoj zajednici da se suoči sa svojom odgovornošću za nastajanje nezavisnih džemata, koji se pogrdno nazivaju tzv. paradžematima. Niko nije iz svoje džamije i svog džemata otišao što mu je drago, već je to najčešće rezultat bahatog odnosa mjesnih imama koji su mnoge od nas bukvalno istjerali iz naših džamija, pa smo bili primorani osnovati nezavisni džemat kako bi mogli kvalitetno obavljati svoje vjerske dužnosti. Islamska zajednica sada hoće da nam oduzme prostore koji su naše vlasništvo, da nam oduzme slobodu vjeroispovijesti koja nam pripada po svim svjetskim i evropskim konvencijama o ljudskim pravima, a ništa ne čini da unutar sebe promijeni neprijateljski ambijent prema nama kojima je islam život, a ne biznis.
Mi kao nezavisni džemat nemamo ništa protiv da se povinujemo ovoj naredbi Islamske zajednice, da zatvorimo prelijepi džematski prostor koji smo sa mnogo odricanja i ljubavi gradili, da sve što možemo učinimo u interesu bošnjačkog jedinstva i jedinstva ummeta, ali tražimo da nam se objasne moralna i pravna uporišta za naredbu Islamske zajednice da se zatvaraju prostori koji nisu vlasništvo Islamske zajednice i da se sprječava sloboda vjeroispovijesti.
Spremni smo momentalno ispuniti naredbu Islamske zajednice, ali da se i nama i cjelokupnoj javnosti predoči pravno uporište i moralni razlog za zabranu prava na okupljanje i prava na slobodu vjeroispovijesti. Na sastanku za glavnim imamom u Živinicama nama nisu ponuđeni nikakvi pravni argumenti, već nam je samo ultimativno rečeno da moramo ukinuti svoj nezavisni džemat, i da tu naredbu moramo izvršiti u ime bošnjačkog jedinstva.
Iz dosadašnjeg razvoja događaja mi smo razumjeli da za nas nema mjesta u tom samozvanom bošnjačkom jedinstvu, jer u džematima iz kojih smo istjerani i dalje postoji neprijateljski odnos prema nama, tako da se pojam „bošnjačkog jedinstva“ zloupotrebljava kao opravdanje za ono što je krajnji cilj ove operacije – da se ukinu nezavisni džemati u kojima je islam vjera, a ne biznis.
Na kraju, obavještavamo javnost da naša prava garantuje Ustav Bosne i Hercegovine, Povelja i Konvencija o ljudskim pravima, kojima je osigurana sloboda okupljanja i sloboda vjeroispovijesti, ali i da ćemo uvijek biti spremni biti dio jedinstva Islamske zajednice, ukoliko u tom jedinstvu bude bratske i prijateljske atmosfere za nas koji smo iz te Islamske zajednice otjerani.
Fikret ef. Durić
Imam nezavisnog džemata Gračanica kod Živinica
2.februar 2016.
https://www.youtube.com/watch?v=HXqhrYI ... e=youtu.be
SkyLimit

#414 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by SkyLimit »

E znao sam da ce doci taj dan kad ce se i Selefije pozvati na Konvenciju o ljudskim pravima :D Vec su se naucili koristiti demokratijom, koriste svoje demokratsko pravo da odrzavaju tribine kako demokratiju treba ukinuti :lol:
Tyke

#415 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Tyke »

ABH017 wrote:
I kako se zove, moliću lijepo.
To što se Musau a.s., Isau a.s. obraćao Bog preko Gabrijela, to njih ne zanima. Muhammedu a.s. se obratio Allah preko Džibrila, a nikakav Bog preko nekog "vlaha" Gabrijela.
A to sto je Muhammed bilo sasvim nepoznato ime do rodjenja Poslanika a.s. i nije nikad ranije upotrebljavano je zanemarivo, rekli bismo manje bitno. Ili se koristilo to ime i ranije?

Nekad davno sam citajuci neku knjigu o rodjenju Muhammeda a.s. procitao kako su svi bili iznenadjeni kad se Poslaniku dalo to ime, svi u cudu bili.

Nekad bi se problem rijesio tako sto sjednu ljudi zajedno pa slusaju onog ucenog i upucenog, u vrijeme ashaba r.a. Poslanik bi sjeo i odgovarao im na pitanja, rjesavao nedoumice, odlaskom na ahiret bi njegovi sljedbenici citirali njegove rijeci ili ono sto je cutnjom odobrio, a danas svi uceni i svi podijeljeni. Nazalost.
aurora313

#416 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by aurora313 »

Blue1 wrote:...Širite šiijizam negdje drugo a nas Bošnjake muslimane, pripadnike hanefijskog mezheba, sunnije pustite na miru !
Hmmm... ovo je sigurno bio često zahtijev onima koji su kroz istoriju agresivno širili Islam.
kritichar

#417 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

ako je razlika u akidi onda nema jedinstva, ne zamajavajte narod
oridjidji

#418 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by oridjidji »

kritichar wrote:ako je razlika u akidi onda nema jedinstva, ne zamajavajte narod
obicna svijetina se ne bavi akidetskim razlikama...
kritichar

#419 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

oridjidji wrote:
kritichar wrote:ako je razlika u akidi onda nema jedinstva, ne zamajavajte narod
ali se bavi razjedinjavanjem i ujedinjavanjem
Haris.ba

#420 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Haris.ba »

SkyLimit wrote:E znao sam da ce doci taj dan kad ce se i Selefije pozvati na Konvenciju o ljudskim pravima :D Vec su se naucili koristiti demokratijom, koriste svoje demokratsko pravo da odrzavaju tribine kako demokratiju treba ukinuti :lol:
Pa u pravu su donekle. Mada treba čuti i drugu stranu. Ali, prvo. Ne radi se o naredbi. Već o "uputstvu". Nekome to izgleda kao igra riječi i nebitno, ali nije.

Drugo, možda je imam iz Živinica malo prečitao uputstvo. Nije ga zgorega ponoviti:
Obvezuju se glavni imami da do kraja januara 2016. godine obave razgovore sa organizatorima i predvodnicima paradžemata na području medžlisa. Istima je nužno ukazati na štetnost njihovog djelovanja te zatražiti od njih da odmah, a najkasnije do kraja veljače 2016. godine, prestanu sa održavanjem i organiziranjem vjerskih aktivnosti u objektima koje koriste kao mesdžide, a koji nemaju odobrenje za rad od nadležnog tijela Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te ih pozvati da se uključe u rad i aktivnosti naših džemata.
Pozvati, ne znači narediti. A niti IZ ima snage, niti država smije zabranjivati nekome da klanja. Lično, sumnjam da će ijedan "paradžemat" biti "zatvoren". Ali, treba konačno riješiti šta je, a šta nije pod IZ. A onda dolazi u pitanje ono što Fikret ef. Durić
Imam nezavisnog džemata Gračanica kod Živinica govori:
nama kojima je islam život, a ne biznis
.
Jer, treba se registrovati, kao udruženje ili vjerska zajednica, ne može se djelovati u vakumu. E, onda biti transparentan o finansijskim sredstvima. I tu će se vidjeti šta je biznis a šta život.
ABH017

#421 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

kritichar wrote:
oridjidji wrote:
ali se bavi razjedinjavanjem i ujedinjavanjem
Nije tačno. Nema potrebe za podvaljivanjem i zamjenom teza.
Istina je da se neke interesne grupe bave razjedinjavanjem te iste svjetine, ili tačnije ummeta.
Kikibombona

#422 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Kikibombona »

Blue1 wrote:Naravno da prave problemE. Samim svojim prisustvom i širenjem svoje verzije islama prave problem i unose smutnju ! Islam je u Bosni prisutan 5 vijekova, hvala Allahu subhanehu we te'ala, nisu nam potrebni oni da nam pojašnjavaju neke stvari. Muslimani u Bosni slijede pravnu školu imama Ebu Hanife r.a.

Jarane, ovo je BiH, sekularna drzava, gdje svi imaju zakonsko pravo vjerovati u sta hoce.

Ti bi se obracunavao sa pripadnicima drugih religija?
Na koji nacin?

Treba li isto tako napadati Jehovine svjedoke, evangaliste, protestante i druge?
Treba li napadati ljude koji slusaju rock muziku a ne Mileta Kitica i Sabana Saulica?

Uozbilji se.
ABH017

#423 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

oridjidji wrote:
Nezavisni džemat Gračanica kod Živinica
Saopćenje za javnost
U povodu sastanka o ukidanju tzv. paradžemata
u Medžlisu Islamske zajednice Živinice
Ne radi se o dogovoru i jedinstvu, već o ultimatumu
Obavještavamo javnost da smo se kao nezavisni džemat odazvali pozivu glavnog imama iz Živinica da razgovaramo o naredbi Islamske zajednice o ukidanju tzv. paradžemata, čime smo pokazali dobru volju i želju da se upoznamo sa razlozima i posljedicama ove čudnovate i ishitrene naredbe.
Glavni imam nas je korektno obavijestio da se naš džemat praktično mora ukinuti, jer u buduće ne smije biti ezana, namaza, džume, hudbe, zapravo, ničega od uobičajenih vjerskih aktivnosti. Obaviješteni smo da se ove mjere poduzimaju u interesu bošnjačkog jedinstva, mada je po medijskoj euforiji očito da se zatvaranju tzv. paradžemata raduju neprijatelji Bosne i Bošnjaka, a da rijetko koji Bošnjak može razumjeti zašto se to čini, baš sad i baš na ovakav način.
Smatramo da se bošnjačko jedinstvo ne može ostvarivati prisilom i ucjenom, već da ono mora biti građeno na dobrovoljnoj osnovi, uz uvažavanje svačijeg prava da bude član Islamske zajednice. Na žalost, mi nismo osjetili spremnost u Islamskoj zajednici da se suoči sa svojom odgovornošću za nastajanje nezavisnih džemata, koji se pogrdno nazivaju tzv. paradžematima. Niko nije iz svoje džamije i svog džemata otišao što mu je drago, već je to najčešće rezultat bahatog odnosa mjesnih imama koji su mnoge od nas bukvalno istjerali iz naših džamija, pa smo bili primorani osnovati nezavisni džemat kako bi mogli kvalitetno obavljati svoje vjerske dužnosti. Islamska zajednica sada hoće da nam oduzme prostore koji su naše vlasništvo, da nam oduzme slobodu vjeroispovijesti koja nam pripada po svim svjetskim i evropskim konvencijama o ljudskim pravima, a ništa ne čini da unutar sebe promijeni neprijateljski ambijent prema nama kojima je islam život, a ne biznis.
Mi kao nezavisni džemat nemamo ništa protiv da se povinujemo ovoj naredbi Islamske zajednice, da zatvorimo prelijepi džematski prostor koji smo sa mnogo odricanja i ljubavi gradili, da sve što možemo učinimo u interesu bošnjačkog jedinstva i jedinstva ummeta, ali tražimo da nam se objasne moralna i pravna uporišta za naredbu Islamske zajednice da se zatvaraju prostori koji nisu vlasništvo Islamske zajednice i da se sprječava sloboda vjeroispovijesti.
Spremni smo momentalno ispuniti naredbu Islamske zajednice, ali da se i nama i cjelokupnoj javnosti predoči pravno uporište i moralni razlog za zabranu prava na okupljanje i prava na slobodu vjeroispovijesti. Na sastanku za glavnim imamom u Živinicama nama nisu ponuđeni nikakvi pravni argumenti, već nam je samo ultimativno rečeno da moramo ukinuti svoj nezavisni džemat, i da tu naredbu moramo izvršiti u ime bošnjačkog jedinstva.
Iz dosadašnjeg razvoja događaja mi smo razumjeli da za nas nema mjesta u tom samozvanom bošnjačkom jedinstvu, jer u džematima iz kojih smo istjerani i dalje postoji neprijateljski odnos prema nama, tako da se pojam „bošnjačkog jedinstva“ zloupotrebljava kao opravdanje za ono što je krajnji cilj ove operacije – da se ukinu nezavisni džemati u kojima je islam vjera, a ne biznis.
Na kraju, obavještavamo javnost da naša prava garantuje Ustav Bosne i Hercegovine, Povelja i Konvencija o ljudskim pravima, kojima je osigurana sloboda okupljanja i sloboda vjeroispovijesti, ali i da ćemo uvijek biti spremni biti dio jedinstva Islamske zajednice, ukoliko u tom jedinstvu bude bratske i prijateljske atmosfere za nas koji smo iz te Islamske zajednice otjerani.
Fikret ef. Durić
Imam nezavisnog džemata Gračanica kod Živinica
2.februar 2016.
https://www.youtube.com/watch?v=HXqhrYI ... e=youtu.be
Ako su dio IZ-e, zašto se onda nazivaju "nezavisnim džematom"?
Aludiraju da je Islam biznis za IZ, pljuju je i omalovažavaju u svakoj prilici, osnivaju nezavisne džemate. U čemu je problem?

Kad bi se, u nekom indijanskom plemenu, pobunila grupa mladih ratnika, protiv starog poglavice i plemenskih starješina, uvijek su se odvajali od plemena i djelovali samostalno. Na kraju je zbog njihovih djela ispaštalo čitavo pleme. Zašto je čudno što IZ hoće da se distancira od djela "nezavisnih džemata? Ako ne poštuješ autoritet, ne poštuješ principe i dostignute norme neke zajednice, zašto onda djelovati u okviru iste?

Niko nikom ne može i neće zabraniti okupljanje i zajedničke molitve, ali će se IZ jasno distancirati od djelovanja takvih grupa, pa izvolite braćo.
Nekad se na TV emitovala emisija "TRAŽILI STE, GLEDAJTE".
nasa

#424 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by nasa »

Kikibombona wrote:

Jarane, ovo je BiH, sekularna drzava, gdje svi imaju zakonsko pravo vjerovati u sta hoce.

Ti bi se obracunavao sa pripadnicima drugih religija?
Na koji nacin?

Treba li isto tako napadati Jehovine svjedoke, evangaliste, protestante i druge?
Treba li napadati ljude koji slusaju rock muziku a ne Mileta Kitica i Sabana Saulica?

Uozbilji se.
Po istim principima ne mozemo napadati ni vehabije medjutim ne radi se o tome da ih neko napada vec o prici iza cega stoji IZ pa u takvom kontekstu sigurno da jedini kriterij nije stetnost po drustvu ili nesto sl. vec generalno pitanje koliko razlicitosti stane pod krov IZ tako da nijedan pravac nije izuzet od takve analize
Realno, I vehabije imaju pravo da djeluju, niti im to neko moze osporiti osim sto drzava moze reagovati na krsenje zakona.
Kikibombona

#425 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Kikibombona »

nasa wrote: Po istim principima ne mozemo napadati ni vehabije medjutim ne radi se o tome da ih neko napada vec o prici iza cega stoji IZ pa u takvom kontekstu sigurno da jedini kriterij nije stetnost po drustvu ili nesto sl. vec generalno pitanje koliko razlicitosti stane pod krov IZ tako da nijedan pravac nije izuzet od takve analize
Realno, I vehabije imaju pravo da djeluju, niti im to neko moze osporiti osim sto drzava moze reagovati na krsenje zakona.
Jasno kao dan.

IZ BiH moze uskratiti gostoprimstvo selefijama i sijama u dzamijama, ali im ne moze zabraniti djelovanje.

Kako ce to uraditi a da grubo ne prekrse zakon?
Post Reply