salik79 wrote:Sejh Salih ef. Ibrisevic, u svojim sohbetima - pretocenim u knjigu "Govor sufije" - se vec poodavno osvrnuo i na ovu temu:
"...Medju najopasnijim pokretima sto se sada mogu sresti, to su vehabije...To je politicki pokret, to nije nikako vjerski pokret. To se "cavce pod golupce" potura da znate. Nije to vjerski pokret, to je politicki pokret. Ali, reci cu vam jednu stvar, da bi malo oslikali sta je to, otkud je to...Opet hazreti Mevlana kaze, da citiramo njega, eto smo se danas takvog sufijskog Ucitelja dohvatili, da je u jednom mjestu bio neki muezin tako lijepa glasa koji je zvao na molitvu. A na molitvu zove, to znaci zove Bogu dea ilallahi. "Ve men ahsenu kavlen mimmen dea ilallahi" - "Kud ces ljepsi govor od onoga koji zove Allahu." Kako god ti tumacis Vjeru, ti vec zoves Allahu.To je vec molitva. Izvjestan oblik molitve. To je smisao poziva.
I tako, bio neki muezin koji je pozivao na molitvu, a imao umiljat glas. A u tom gradu zivio je neki veoma bogat nemusliman. I imao je kcerku koja se zaljubila u Islam. Kad je slusala kako onaj poziva na molitvu, za nju je to bilo carobno, toliko carobno da se zaljubila i hoce da primi Islam. Otac joj darove razne daje, prica s njom da je odvrati, ali ne ide. Ona hoce i gotovo. Jednog dana, kada ce sreca za tog covjeka, dosao je drugi muezin u tu dzamiju. Onaj sto je lijepo ucio ili je umro ili je otisao. Ovaj novi bio gruba glasa, tako odurno, tako jadno ucio. Kada ga je ta kcerka cula, kazala je: "Ne d´o Bog, tamo vise niposto necu." I nije vise nikad otisla. A taj bogatas uzme onda novca, nadje tog novog muezina koji tako odurnim glasom, jadnim, tuznim, grubim glasom zove u Islam: "Da te nagradim, samo ti zovi, a ja cu tebi platu davati." Ma ne kazuje on sta se desilo ovamo sa kcerkom njegovom. "Sto si gluplji, to si bolji musliman."
Bojim se da neko i ove ne placa, na takav nacin, da bi prepali od Islama ove druge kako je to neka necivilizacija, nesto, da je to neki "horor", da te Bog sacuva, sve skupa od toga. Neko to mozda od nekud iz nekih fondova placa. I jeste to, bas je to tako. Ja i znam da je to tako na kraju krajeva. Znaju to i mnogi ljudi. Nas obican mlad covjek ne zna odakle je to poslo, gdje se djavo izlegao, kako je do toga doslo! Zato kazem, druzenje sa pametnim, mudrim, ucenim, dobronamjernim.
Ti sada vidis neke ljude, brada velika! Sta brada?! O kada bih ja neke stvari rekao. Pejgamber je rekao vise Hadisa na temu o bradi i ovako i onako. To su razne situacije kada je on govorio. Ima sebebi nuzul Ajeta i sebebi nuzul Hadisa. Uzrok spustanja Ajeta, a i Hadisa isto. To zavisi od dogadjaja. Pa u ratu nemas se kada brijati, pusti sada brijanje. Pusti brijanje, covjece Boziji, u ratu, to je ratna situacija. A cim se promijeni situacija, kasnije, brij se! Jer drugi jedan Hadis rjesava prvi Hadis. Ajet tumaci Ajet. Bog tumaci Sam Sebe. Pejgamber tako svoje rijeci tumaci svojim rijecima, a i Bozije rijeci svojim rijecima i svoje rijeci Bozijim rijecima. Kaze:"Allaj je Lijep i voli lijepo." Ako ne znas kakvu bradu nositi, pa lijepu bradu, covjece Boziji! Nemoj da izgledas kao strasilo u kukuruzima ili psenici da se djeca prepadaju od tebe.
Dalje, ako mislis da je brada bas nesto toliko vazna! "Pa ima jarac", kaze hazreti Mevlana, "bradu." i mozda cak i vecu od tebe. Ali, on kaze:"Slab je on vodic". Slab je on vodic, jer "svoje stado vodi pravo u klaonicu." A mi danas bas to i vidimo, mnoge su odveli u klaonicu. A sto ces ti tako hodati? Sto se ponasas tako? Hoces se trzati bezveze? Ne znas ti kakva tebe udica moze uhvatiti pa da ti "pisne" majcino mlijeko u tebi. Cuvajte se! Danas je rovita situacija u Svijetu.
Lakse ti se nekad sporazumjeti sa onima u grobu, nego s tim sto do tebe sjedi. Pa jeste! Kada bi covjek ulozio nekoliko godina da kontaktira sa onima u grobu, pa mu dolazio svaki dan izjutra pa navecer, pa mu proucio Ja-sin, pa ovo, pa ono, doslo bi do kontakta nekoga. Ovamo se nisi nikad u stanju sporazumijeti s njima. I najgore je, bas je to najgore, "vreo krompir" u ruci. Tesko je, ali treba naci nacina: "Ud´u ila sebili Rabbike bil hikmeti velmevizetil haseneh" - "Zovi na put Gospodara svoga mudro..." Nekad treba ismijavati te ljude. Ako ne ide tako, onda malo bojkota nekakvog. Dozvoljenih granica bojkota. Pisani tekst... A Boga mi bi trebala i Islamska zajednica jaci stav zauzeti, i to jos ranije je trebala. Ja sam im jos u ratu skrenuo paznju. Muftiji sarajevskom, njemu sam skrenuo paznju jos u ratu. Medjutim, oni to nisu shvatili najozbiljnije, a ja sam znao sta se moze desiti. Jer oni, koji su predstavljali Islam ovdje, valjda su bili toliko uceni i znani, a ti sada to sve devalviraju. Nema to smisla uopce, nema smisla." .
Eto, podijelih sa vama ovaj djelic mudrosti jednog velikana bosanskog Tesavvufa, a vezan za ovu temu. Ko razumije znat ce