Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
red evil

#401 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by red evil »

Cijelo jutro je bilo magle, sad kao nešto malo i otišla i malo sunce progrijalo. Sad kuće u krugu od 50m vidim, možda i do 100m, ne znam tačno razdaljinu. Brda se ne vide.

Nikakve ovo veze nema sa globalnim zagrijavanjem, prirodni proces koji se dešava. Još nekoliko dana izdržat i eto promjene vremena i zahlađenja i snijega.
insomnia78

#402 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by insomnia78 »

Hajde boga t'

Image

I jedna aktuelna
Image
Onda, par il' nepar registracija?
Ne vidim cak ni auto
Innovation

#403 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Innovation »

Image
"Pomozi.ba će u narednim danima maske besplatno dijeliti i moći ćete uzeti i više komada kako za sebe tako i za svoje članove porodice kazao je Elvir Karalić iz udruženja Pomozi.ba.
Uz sevdalinke, kafu i rahatlokum otvoren obnovljeni Baščaršijski trg
http://www.klix.ba/vijesti/bih/uz-sevda ... /151224025

:D
mouton noir

#404 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mouton noir »

Ovako se to radi u razvijenim zemljama...

http://www.bbc.com/news/world-europe-35174780
insaneinthebrain

#405 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by insaneinthebrain »

snijeg pada na otoci, samo sto je crn :shock: :run:

Automatska stanica Otoka - aktuelni satni podaci
Polutant Vrijedn. Jed.mj.
NO 163.2 ug/m3
NO2 167.0 ug/m3
NOx 330.2 ug/m3
PM10 390.0 ug/m3
SO2 42.1 ug/m3
Naslovnica

#407 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

Ma sve je OK, vjerujte ministru kad vam kaže!
mg

#408 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mg »

Mi još uvijek nemamo podatke koje idu u prilog tome da je stanje vanredno, izjavio je pred kamerama Konaković

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Dino Konaković juče je pred kamerama Dnevnika 3 Federalne televizije ostao zatečen pitanjem o smogu u glavnom gradu BiH.

- Mi još uvijek nemamo podatke koje idu u prilog tome da je stanje vanredno - ni od profesionalaca koji se bave ovim poslom, ni iz Hidrometeorološkog zavoda, ni sa naših mobilnih i fiksnih stanica - rekao je pred kamerom FTV-a Konaković.

Kao jedna od mjera zaštite građana zbog povećanog zagađenja zraka u glavnom gradu BiH, od danas je obustavljena i nastava u svim školama u Kantonu Sarajevo.

Škole neće raditi 'zbog pritiska javnosti', jer premijer Kantona Sarajevo očito ne priznaje da se građani Sarajeva doslovno guše u smogu posljednjih mjesec dana.
Kaže kifla nema zagađenja.

Kakvi diletanti su nam vlast, dobro smo ikako živi! Bjesomučno lažu, jer nemaju nikakav ali baš nikakav plan, čekaju da se samo riješi.

Idu praznici, znaju da svi odoše negdje!

I što je najgore sa prvim vjetrom svi će zaboravit na problem, dok se magla ne vrati!
Innovation

#409 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Innovation »

Naslovnica wrote:Ma sve je OK, vjerujte ministru kad vam kaže!
Ne moras vjerovati ministru, procitaj ovdje sam pa zakljuci.

http://mpz.ks.gov.ba/sites/mpz.ks.gov.b ... ajev_0.pdf
neki

#410 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by neki »

Oligarh wrote:Ne samo da nije bilo magli i smoga koje traju cijeli mjesec, nego nikada nije bilo decembra u kojem za 24 dana ne padne niti kap kiše, niti pahulja snijega.

Ovima koji porede stanje nekad i sada što se magle tiče i smoga - neuporedivo je. Nikada nisam u Sarajevu imao osjećaj kao prethodbnih dana da nakon par udisaja na nos imam osjećaj kao da će mi krv na njega da pođe od nekakvog pritiska i struganja. Tu je i neizbježna glavobolja.
Očigledno u Sarajevu nisi bio prije '92
BadBoy

#411 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Klasični bosanski odgovor na bilo kakav problem:

1. "Sjećam se ja bilo je i gore prije rata" (omiljeni odgovor uz onaj "Šuti barem ne puca")
2. Šprdancija sa problemom (Usisavanje magle, bacanje sa krovova u snijeg... itd)
3. Čekanje da se samo riješi. (Da kiša stane i voda se povuče, da se snijeg otopi, da puhne vjetar i očisti zrak.. itd)
mg

#412 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mg »

Innovation wrote:
Naslovnica wrote:Ma sve je OK, vjerujte ministru kad vam kaže!
Ne moras vjerovati ministru, procitaj ovdje sam pa zakljuci.

Znači ako piše u službenim novinama, onda je tako?

Ovo su vrijednosti iz pakla u zakonu! Kao da ga je najveći dušman ovog naroda pisao. Što vlast i jeste, najveći dušman naroda.

Davno su trebali poduzeti nešto, ali nisu.

Na alpašinom i dalje se grije van svakog normalnog razuma. Kao da onaj zna samo na max kotlovnicu okrenuti!

Svi voze, i dalje po nesnosnim guzvama i samo pridonose ovom svemu.

vlast nije, niti će nešto uraditi! nesposobni, korumpirani, bez para za ozbiljnu akciju u bilo kojem pogledu.

SDA će nas sahranit sviju, samo me tješi da će i oni u raku ko vreća govana, sa svim haramom koji su zaslužili na ovom svijetu, a bez materijalnog imetka koji su pokrali od naroda.

Bez vreće za Bakira! Mamicu mu!
mg

#413 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mg »

BadBoy wrote:Klasični bosanski odgovor na bilo kakav problem:

1. "Sjećam se ja bilo je i gore prije rata" (omiljeni odgovor uz onaj "Šuti barem ne puca")
2. Šprdancija sa problemom (Usisavanje magle, bacanje sa krovova u snijeg... itd)
3. Čekanje da se samo riješi. (Da kiša stane i voda se povuče, da se snijeg otopi, da puhne vjetar i očisti zrak.. itd)

Ko je taj koji bi trebao da riješi problem?

Dino Konaković? Čovjek na štelu završio fakultet, bez ozbiljnog radnog mjesta, poznati ublehaš!

A svi prije njega su bili isti i gori.

Samo njihov vlastiti interes, vjeruj!
Innovation

#414 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Innovation »

mg wrote: Kaže kifla nema zagađenja.
Kakvi diletanti su nam vlast, dobro smo ikako živi! Bjesomučno lažu, jer nemaju nikakav ali baš nikakav plan, čekaju da se samo riješi.
I što je najgore sa prvim vjetrom svi će zaboravit na problem, dok se magla ne vrati!
Mozes i ti ovo procitati, pa onda reci, sta je to Konakovic slagao.

mg

#415 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mg »

Innovation wrote:
mg wrote: Kaže kifla nema zagađenja.
Mozes i ti ovo procitati, pa onda reci, sta je to Konakovic slagao.

Napisao sam već ranije, ovo je pisala najveća budala!

na 300 je u pekingu vanredno stanje! 300 pm10 je u sarajevu danima!!!!

Na ovim vrijednostima sto ovaj pamflet propisuje ( za čiju izradu je neka neznalica uzela pare) u zapadnoj europi vlade bi padale!
O'zone
Globalni moderator

#416 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by O'zone »

Indeks kvaliteta zraka (četvrtak, 24.12.2015. u 18h):

Tuzla* - 347, OPASNO!
Lukavac - 270, VRLO NEZDRAVO!
Zenica - 131, Nezdravo za osjetljive grupe
Sarajevo - 201, VRLO NEZDRAVO!

*U Tuzli, na stanici kod BKC-a, koja je do sada pokazivala najviše vrijednosti zagađenja, monitor lebdećih čestica PM2,5 trenutno ne radi.
Ajatolah_

#417 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Ajatolah_ »

O'zone wrote:
Indeks kvaliteta zraka (četvrtak, 24.12.2015. u 18h):

Tuzla* - 347, OPASNO!
Lukavac - 270, VRLO NEZDRAVO!
Zenica - 131, Nezdravo za osjetljive grupe
Sarajevo - 201, VRLO NEZDRAVO!

*U Tuzli, na stanici kod BKC-a, koja je do sada pokazivala najviše vrijednosti zagađenja, monitor lebdećih čestica PM2,5 trenutno ne radi.
Šta sam doček'o, da Zenica ima "najkvalitetniji" zrak u odnosu na Sarajevo i Tuzlu... Kol'ko su nas zezali da vidimo šta dišemo i da trčimo pod auspuh kad odemo na planinu, a sad... :oops:
O'zone
Globalni moderator

#418 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by O'zone »

Oligarh

#419 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Oligarh »

neki wrote:
Oligarh wrote:Ne samo da nije bilo magli i smoga koje traju cijeli mjesec, nego nikada nije bilo decembra u kojem za 24 dana ne padne niti kap kiše, niti pahulja snijega.

Ovima koji porede stanje nekad i sada što se magle tiče i smoga - neuporedivo je. Nikada nisam u Sarajevu imao osjećaj kao prethodbnih dana da nakon par udisaja na nos imam osjećaj kao da će mi krv na njega da pođe od nekakvog pritiska i struganja. Tu je i neizbježna glavobolja.
Ti si bio, ja sam se rodio i zivim u njemu nekih 40 godina. Nikada u Sarajevu nije bilo decembra bez dana padavina, jal kiše jal snijega prije. Nikada nisam vidio magle i smoga konstantno mjesec i po dana, bez dana da se podigne. Ko to kaže, laže! Mati moja koja je rođena u njemu na pamti mjesec dana magle i smoga bez prestanka.
dječak sa šibicama

#420 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dječak sa šibicama »

Naslovnica wrote:Ja jedino rješenje vidim u selidbi iz kotline.
Jučer sam gledao na piku ponude, ima placeva i na Trebeviću pojeftino. Ne znam za vaše sugestije? Naravno, preskupe lokacije tipa Poljina ne dolaze u obzir.
Ko ima para, viska para, lijepo negdje u Lepenici, Zezelevu ili tamo oko Kreseva, kupis komad zemlje, kucicu pa da prezimis.

Autocesta do Lepenice, za cas posla si tamo... Rakovica je vec prenaseljena, za moj ukus.

Od Lepenice do Kreseva manje od pola sata voznje, tamo negdje oko Polja, Dreznice, predivna priroda a nije divljina.

Kiseljak ista prica kao i Rakovica, ovamo jedino Pale ali to je vec ono... ono... ili negdje na Crepoljskom ali cim se gore mjesto zove Vucija Luka, nisu to cista posla :D

Ko ima para, treba bjezati iz ove opasne doline.
O'zone
Globalni moderator

#421 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by O'zone »

HAHAHHAHAHAHHAHAH Ovo sam propustio :thumbup:
D

Front24.12.15, 10:18h
Dino Konaković: Zar u Sarajevu ima smoga? Mi nemamo takvih informacija...

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Dino Konaković juče je pred kamerama Dnevnika 3 Federalne televizije ostao zatečen pitanjem o smogu u glavnom gradu BiH.

- Mi još uvijek nemamo podatke koje idu u prilog tome da je stanje vanredno - ni od profesionalaca koji se bave ovim poslom, ni iz Hidrometeorološkog zavoda, ni sa naših mobilnih i fiksnih stanica - rekao je pred kamerom FTV-a Konaković.

Kao jedna od mjera zaštite građana zbog povećanog zagađenja zraka u glavnom gradu BiH, od danas je obustavljena i nastava u svim školama u Kantonu Sarajevo.

Škole neće raditi 'zbog pritiska javnosti', jer premijer Kantona Sarajevo očito ne priznaje da se građani Sarajeva doslovno guše u smogu posljednjih mjesec dana.
sinuhe

#422 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sinuhe »

Stifler bosnjacke politicke scene.
Innovation

#423 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Innovation »

Poredjenje nigdje veze.
Sta ustvari poredis? Mi nemamo /Sarajevo/, problem sa PM2,5.
Oligarh

#424 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Oligarh »

Innovation wrote:Poredjenje nigdje veze.
Sta ustvari poredis? Mi nemamo /Sarajevo/, problem sa PM2,5.
Ispravka, mi NE MJERIMO PM2.5, pa i ne znamo imamo li problem još i sa tim. A i da ga mjerimo, ne bi se smio zakleti da bi stanje bilo bolje nego sa PM10.
neki

#425 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by neki »

Oligarh wrote:
neki wrote:

Ti si bio, ja sam se rodio i zivim u njemu nekih 40 godina. Nikada u Sarajevu nije bilo decembra bez dana padavina, jal kiše jal snijega prije. Nikada nisam vidio magle i smoga konstantno mjesec i po dana, bez dana da se podigne. Ko to kaže, laže! Mati moja koja je rođena u njemu na pamti mjesec dana magle i smoga bez prestanka.
70tih godina, prije uvođenja plina u sarajevo, dnevne vrijednosti so2 plinova su iznosile i preko 1000, 10ak puta vise nego ovih dana..
Post Reply