_BataZiv_0809 wrote:Sarajmen wrote:Baci pogled gore na objavljeni ''sporazum'' i izdvoji neku tačku koja te sadržajem zanima, pa da je pokušamo protumačiti u njenom smislu i na okolnosti kojih se dotiče ili na koje ukazuje. To može biti dobra prilika i za druge da se uključe u diskusiju i tako temu kanališemo u pravcu koji bi trebalo.

Za pocetak opservacija:
Tacka 3.-Jugoslavija opstaje kao drzava. Nejasno je da li se misli na neku novu Jugoslaviju, jer je SFRJ po Banditeru i Amerikancima "prestala da postoji" ili je to sukcesor SFRJ. No nebitno, mislim da je sustina u daljnjem tekstu.
Mislim da se misli na novu drzavu, kao sto je poslije osnovana SR Jugoslavija sastavljena samo od Srbije i Crne Gore, sada dvije odvojene drzave. Svi oni koji se sada dive Milu i pozivu u NATO, strogo odbijaju da je mogla i BiH uraditi isto sto i Milo.
_BataZiv_0809 wrote:
Pitanje:
Tacka 4, u vezi sa tackom 2. Narodi su suvereni, BiH je federalna jedinica koja ce dobiti svoje pravne ingerencije, a nedjeljiva je. Po mom misljenju ovo je koncept federacije, tj federalnog uredjenja buduce drzave, a o cemu nije bilo decidnog dogovora. Sta mislis kako bi se stvari dalje odvijale? Bi li nasi predstavnici insistirali na konfederaciji ili bi pristali na federalnu drzavu?
Moje misljenje generalno za sve, nije mi bitno bilo kakvo uredjenje da bude ako je produkt dogovora, tako da i to pitanje konfederacija-federacija nije toliko vazno. Vecina raje ni ne zna u cemu je razlika, kao sto se ni sada niko ne usudjuje da kaze kakvo je to uredjenje u BiH.
Entiteti od kojih se jedan zove Republika, a drugi Federacija

i to tumaci svako kako hoce

hocu da kazem da naziv nije vazan.
Svakako da sam protivnik teorije da se rat nije mogao izbjeci, to zastupaju samo hard core nacionalisti.
Drugo zastupam teoriju rezultata, kako me ucio prof. Demirdzic. Jebes ti sve ako je rezultat katastrofa, nesto se srusi, kakav je to inzinjer. Tako i sa politikom, politicari koji su obecavali blagostanje i novu Svicarsku, doveli drzavu u rat, poslije jos potpisali sporazum, koji ti isti sada nazivaju ludacka kosulja za BiH, pa zar treba biti nesto posebno pametan, pa zakljuciti da su se redom birale najgore opcije.
Sta imamo sada, politicki potpuno nestabilnu BiH, nestabilne entitete takodje, teroristicke celije, ogromnu nezaposlenost, totalni primitivizam pojacan jos drustvenim mrezama, u principu zaostala vjerska drzava prikovana na dno Evrope.
I onda neko kaze nije se moglo drugacije
Ko misli tako neka se onda ne buni zbog RS, Dodika i kompanije, jer on je direktan rezultat takve politke