Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#401 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

seln wrote: A sto se ti migoljis i izvrdavas kad si prosut? Lijepo priznas da si se zajebao i kapak.
Moje pisanje se odnosilo na onih nekoliko postova prije mene. Fino su ljudi argumentirali da BiH nista nije moglo sacuvati od rata, podastrli su dokaze, sve OK.
I nije to bio ni prvi put, ni prva tema, vec x-ta. I uvijek se poslije nekog vremena pojavi neki...hmmm... subjekt (iskreno, bolje odgovara salonac) koji pocne pricu " a sta bi bilo da Alija nije uradi ovo ili ono". Uvijek isto!
To je otprilike kao @Moody, kojeg smo vec toliko puta uhvatili u lazi da bi se svaki covjek sa imalo obraza odavno povukao sa foruma. Ali on ni pola picke hladne vode! Pocese se po trbuhu, pogladi bradu, saceka par dana/nedelja i eto ga opet sa istim lazima.
Ima tema koje su atraktivne za diskutovanje. A nismo svi na forumu godinama. To je jednostavno tako.

Kao pokretac teme zahvalan sam svakome ko je iznio konkretne i korektne argumente. Da imam odgovor na postavljeno pitanje, ne bih otvarao temu. Moja je intencija bila da se raspravi, jer ziveci u ovakvoj drzavi, neminovno se covjek upita, "pa dobro majku mu, je li mozda moglo drukcije".
seln

#402 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by seln »

_BataZiv_0809 wrote:iveci u ovakvoj drzavi, neminovno se covjek upita, "pa dobro majku mu, je li mozda moglo drukcije".
Moglo je... da nisu neki htjeli to sto su htjeli.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#403 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Sarajmen wrote:
O njegovom sadržaju i po svim tačkama navedenim u postu iznad i šta podruzumijeva njihov sadržaj i okolnostima koje su tada vladale, mogu dati svoje mišljenje ako nekoga zanima.
Sa velikom paznjom i zadovoljstvom cu to procitati.
seln

#404 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by seln »

Sarajmen wrote:Baci pogled gore na objavljeni ''sporazum'' i izdvoji neku tačku koja te sadržajem zanima, pa da je pokušamo protumačiti u njenom smislu i na okolnosti kojih se dotiče ili na koje ukazuje. To može biti dobra prilika i za druge da se uključe u diskusiju i tako temu kanališemo u pravcu koji bi trebalo. :wink:
Evo moje misljenje: to ni u kom slucaju nije bio sporazum, vec samo deklaracija. Bez prethodnog pristanka bosanskih Hrvata, to je bilo mrtvo slovo na papiru.
sinuhe

#405 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by sinuhe »

A i ruzno je bilo ne pitati Hrvate za dozvolu. Sreca pa su kasnije uzeti u obzir.
seln

#406 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by seln »

Sarajmen wrote:Pa ima i to navedeno u jednoj od tačaka... nemoj da vas mrzi citirati izvorni sadržaj jedne tačke.
Daaaa, ima..."izrazavamo interes da i Hrvati....bla, bla".
kakvo izrazavanje interesa? Zar ih nisu mogli pitati prije toga? Eto, nisu morali svakog pojedinacno, ali bar relevantne politicare.
Neee, izabrali su da se prosipaju.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#407 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Sarajmen wrote:Baci pogled gore na objavljeni ''sporazum'' i izdvoji neku tačku koja te sadržajem zanima, pa da je pokušamo protumačiti u njenom smislu i na okolnosti kojih se dotiče ili na koje ukazuje. To može biti dobra prilika i za druge da se uključe u diskusiju i tako temu kanališemo u pravcu koji bi trebalo. :wink:
Za pocetak opservacija:

Tacka 3.-Jugoslavija opstaje kao drzava. Nejasno je da li se misli na neku novu Jugoslaviju, jer je SFRJ po Banditeru i Amerikancima "prestala da postoji" ili je to sukcesor SFRJ. No nebitno, mislim da je sustina u daljnjem tekstu.

Pitanje:

Tacka 4, u vezi sa tackom 2. Narodi su suvereni, BiH je federalna jedinica koja ce dobiti svoje pravne ingerencije, a nedjeljiva je. Po mom misljenju ovo je koncept federacije, tj federalnog uredjenja buduce drzave, a o cemu nije bilo decidnog dogovora. Sta mislis kako bi se stvari dalje odvijale? Bi li nasi predstavnici insistirali na konfederaciji ili bi pristali na federalnu drzavu?

Pa cemo onda o garancijama Hrvatima i odnosom spram tacke 8.
Ali Kemal

#408 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Ali Kemal »

_BataZiv_0809 wrote:
Za pocetak opservacija:

Tacka 3.-Jugoslavija opstaje kao drzava. Nejasno je da li se misli na neku novu Jugoslaviju, jer je SFRJ po Banditeru i Amerikancima "prestala da postoji" ili je to sukcesor SFRJ. No nebitno, mislim da je sustina u daljnjem tekstu.
Mislim da se misli na novu drzavu, kao sto je poslije osnovana SR Jugoslavija sastavljena samo od Srbije i Crne Gore, sada dvije odvojene drzave. Svi oni koji se sada dive Milu i pozivu u NATO, strogo odbijaju da je mogla i BiH uraditi isto sto i Milo.
_BataZiv_0809 wrote: Pitanje:

Tacka 4, u vezi sa tackom 2. Narodi su suvereni, BiH je federalna jedinica koja ce dobiti svoje pravne ingerencije, a nedjeljiva je. Po mom misljenju ovo je koncept federacije, tj federalnog uredjenja buduce drzave, a o cemu nije bilo decidnog dogovora. Sta mislis kako bi se stvari dalje odvijale? Bi li nasi predstavnici insistirali na konfederaciji ili bi pristali na federalnu drzavu?
Moje misljenje generalno za sve, nije mi bitno bilo kakvo uredjenje da bude ako je produkt dogovora, tako da i to pitanje konfederacija-federacija nije toliko vazno. Vecina raje ni ne zna u cemu je razlika, kao sto se ni sada niko ne usudjuje da kaze kakvo je to uredjenje u BiH.
Entiteti od kojih se jedan zove Republika, a drugi Federacija :-) i to tumaci svako kako hoce :D hocu da kazem da naziv nije vazan.
Svakako da sam protivnik teorije da se rat nije mogao izbjeci, to zastupaju samo hard core nacionalisti.
Drugo zastupam teoriju rezultata, kako me ucio prof. Demirdzic. Jebes ti sve ako je rezultat katastrofa, nesto se srusi, kakav je to inzinjer. Tako i sa politikom, politicari koji su obecavali blagostanje i novu Svicarsku, doveli drzavu u rat, poslije jos potpisali sporazum, koji ti isti sada nazivaju ludacka kosulja za BiH, pa zar treba biti nesto posebno pametan, pa zakljuciti da su se redom birale najgore opcije.
Sta imamo sada, politicki potpuno nestabilnu BiH, nestabilne entitete takodje, teroristicke celije, ogromnu nezaposlenost, totalni primitivizam pojacan jos drustvenim mrezama, u principu zaostala vjerska drzava prikovana na dno Evrope.
I onda neko kaze nije se moglo drugacije :evil:
Ko misli tako neka se onda ne buni zbog RS, Dodika i kompanije, jer on je direktan rezultat takve politke :oops:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#409 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Sarajmen wrote: Da, tačka 3 predstavlja njihov stav da Jugoslavija ima svoj smisao za postojanje (Sloveni) i u suštini se slažu da narodi u zajedničkoj zajednici mogu da zadovolje svoje interese ali i naglašavaju neophodnu ravnopravnost u takvoj federaciji , i republika i naroda.

U vezi pitanja, BiH je po njima jedinstvena i demokratski uređena federalna jedinica sa punim pravnim ingerencijama unutar svojih granica, pod uslovom da savezni ustav i zakoni Jugoslavije, budu tako uređeni i koncipirani da osiguravaju ili kako je decidno navedeno garantuju ravnopravnost građana, i ono već predhodno navedeno -naroda i republika. Malo je nejasno formulirano je li riječ o konfederalnom ili federalnom uređenju zajedničke zajednice-Jugoslavije. Moje je mišljenje da se išlo na savez država ili konfederaciju.

Kako bi se stvari odvijale :) a kako mogu moj @bata kada se nisu odvile. Ono što se jeste odvilo je već druga tema i ne razvodnjavaj vlastitu temu :wink:
Obrati pažnju na tačku broj 8... svih 6 republika čine optimalnu zajednicu, svako istupanje... jbg, nemam daljnji nastavak teksta :D

Meni je puno racionalniji primjer rješenja jugoslovenske krize tzv platforma Izetbegović-Gligorov i asimetrična federacija kao jedno od mogućih rješenja u složenim okolnostima koje su tada vladale, jer je i Gligorov bio živo zainteresovan za daljnju sudbinu Republike Makedonije. Istraži malo ovu platformu, podići ćeš stepen znanja na veći nivo.
Istrazivao sam koncepte rjesenja jugosovenske krize, pa i prijedlog Gligorov Izebegovic, ali ne dovoljno da bih se upustio u diskusiju. Ali sad si mi stavio bubu u uho :D Svakako mi je, kao pravniku koji sprema magistarsku tezu iz oblasti ustavnog i medjunarodnog javnog prava, interesantna drzavna zajednica organizovana kao asimetricna federacija. :thumbup:

No vratimo se temi, da li smatras da ovaj sporazum daje dovoljno garancija Hrvatima i jesu li ga imali razloga prihvatiti/odbiti?
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#410 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Woody »

Ali Kemal wrote:Jebes ti sve ako je rezultat katastrofa, nesto se srusi, kakav je to inzinjer. Tako i sa politikom, politicari koji su obecavali blagostanje i novu Svicarsku, doveli drzavu u rat, poslije jos potpisali sporazum, koji ti isti sada nazivaju ludacka kosulja za BiH, pa zar treba biti nesto posebno pametan, pa zakljuciti da su se redom birale najgore opcije.
Sta imamo sada, politicki potpuno nestabilnu BiH, nestabilne entitete takodje, teroristicke celije, ogromnu nezaposlenost, totalni primitivizam pojacan jos drustvenim mrezama, u principu zaostala vjerska drzava prikovana na dno Evrope.
Ko misli tako neka se onda ne buni zbog RS, Dodika i kompanije, jer on je direktan rezultat takve politke :oops:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Sve više te cijenim @Kemo. Samo tako nastavi. Za sada si, po meni, najbolji učenik.

@Bato, žao mi je, ali i ti ćeš se popraviti u drugom polugodištu. Znam ja tebe, ti si vrijedan ;-)

Svaki ti je post na mjestu. Svaka ti dala...

Još jednom: Pozdrav domovini :thumbup:
Walther

#411 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

_BataZiv_0809 wrote:
Sarajmen wrote: Da, tačka 3 predstavlja njihov stav da Jugoslavija ima svoj smisao za postojanje (Sloveni) i u suštini se slažu da narodi u zajedničkoj zajednici mogu da zadovolje svoje interese ali i naglašavaju neophodnu ravnopravnost u takvoj federaciji , i republika i naroda.

U vezi pitanja, BiH je po njima jedinstvena i demokratski uređena federalna jedinica sa punim pravnim ingerencijama unutar svojih granica, pod uslovom da savezni ustav i zakoni Jugoslavije, budu tako uređeni i koncipirani da osiguravaju ili kako je decidno navedeno garantuju ravnopravnost građana, i ono već predhodno navedeno -naroda i republika. Malo je nejasno formulirano je li riječ o konfederalnom ili federalnom uređenju zajedničke zajednice-Jugoslavije. Moje je mišljenje da se išlo na savez država ili konfederaciju.

Kako bi se stvari odvijale :) a kako mogu moj @bata kada se nisu odvile. Ono što se jeste odvilo je već druga tema i ne razvodnjavaj vlastitu temu :wink:
Obrati pažnju na tačku broj 8... svih 6 republika čine optimalnu zajednicu, svako istupanje... jbg, nemam daljnji nastavak teksta :D

Meni je puno racionalniji primjer rješenja jugoslovenske krize tzv platforma Izetbegović-Gligorov i asimetrična federacija kao jedno od mogućih rješenja u složenim okolnostima koje su tada vladale, jer je i Gligorov bio živo zainteresovan za daljnju sudbinu Republike Makedonije. Istraži malo ovu platformu, podići ćeš stepen znanja na veći nivo.
Istrazivao sam koncepte rjesenja jugosovenske krize, pa i prijedlog Gligorov Izebegovic, ali ne dovoljno da bih se upustio u diskusiju. Ali sad si mi stavio bubu u uho :D Svakako mi je, kao pravniku koji sprema magistarsku tezu iz oblasti ustavnog i medjunarodnog javnog prava, interesantna drzavna zajednica organizovana kao asimetricna federacija. :thumbup:

No vratimo se temi, da li smatras da ovaj sporazum daje dovoljno garancija Hrvatima i jesu li ga imali razloga prihvatiti/odbiti?
Ova tema je svakako presla u guslanje i dobacivanja pocetnika al ok....

Jesi ti svjestan da ti govoris o dogovora sa dogovoru sa ratnim zlocincem?
Image
Image

Jesi ti prespavao sve sto se desilo prije i poslije agresije na BIH? Iz toga nisi nista naucio? Zar ti sva ona ubistva, pljacka, silovanja, genocide, konc ne govore dovoljno? Zalis sto ti pitchkousti nije premijer? Nikolic prvi medju Bosnjacima? Da ti Boze pravde bude himna? Draza Mihajlovic idol nacije?

Znas kako glupo je u 2015oj (kad bi sve ovo trebao znati) pricat o mogucoj "krnjoj Jugoslaviji?"
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#412 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Ako ti kazem da sam cetnik, da su mi idoli Nikolic, Seselj i Cosic, da mi je drag Milosevic ko otac,da zalim sto mi Mars na Drinu nije himna, hoces vise sjahat i sa mene i sa teme?

Jel posteno :thumbup:
Walther

#413 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

_BataZiv_0809 wrote:Ako ti kazem da sam cetnik, da su mi idoli Nikolic, Seselj i Cosic, da mi je drag Milosevic ko otac,da zalim sto mi Mars na Drinu nije himna
Image
Fudo387

#414 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:Ako ti kazem da sam cetnik, da su mi idoli Nikolic, Seselj i Cosic, da mi je drag Milosevic ko otac,da zalim sto mi Mars na Drinu nije himna, hoces vise sjahat i sa mene i sa teme?

Jel posteno :thumbup:
Posteno.
Sad moze i katanac na temu. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#415 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote:
Posteno.
Eh da ti je :D
Fudo387

#416 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:
Fudo387 wrote:
Posteno.
Eh da ti je :D
Jebo ga ti, od toliko pravnih zavrzlama kojima se mozes baviti ti se uhvatio tog budalastog sporazuma sklopljenog u kakvoj trosnoj
beogradskoj kafancugi. Da je beogradskim zombijima bilo stalo da ocuvaju tu zemlju ne bi godinama prije toga mobilisali sve one
silne manijake za klanje komsija. Jedva su docekali da im se poklopi trenutak pa da krenu u osvete turcima, konjusarima i siptarima.
Bolan, bolesni ljudi jebo te oni. Malo se primire kad dobiju po picki i cim se ukaze sansa eto ih opet.
Pored toliko sjajnih skola, univerziteta, za ocekivati je bilo da se profilisu u modernu evropsku naciju, al djaba. Ima taj neki kvrc u
mozgu i cim marne dvije mlake pive nesta im se poremeti, naravno, na kraju ode sve u tri pm.
:D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#417 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Tako :kiss:

Samo on topic i cinjenice, pustiti mene, jer nisam tema.

Iznenadjujuce dobar post donzeFu :thumbup:
Fudo387

#418 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:Tako :kiss:

Samo on topic i cinjenice, pustiti mene, jer nisam tema.

Iznenadjujuce dobar post donzeFu :thumbup:
I samo da se ogradim, nisu svi isti.
Negdje sam procitao da je 300 000 mladih i visoko obrazovanih napustilo srbiju za vrijeme milosevica.
To mi govori da svako sa malo mozga nece da ima posla sa tim njihovim kretenima.
Jer jebo te, zamisli ti situacije, zavrsis fakultet, rastavljas atome na Vinci i kad se vratis kuci s posla upalis televizor a tamo
toma grobar drzi predavanja? :lol:
Predsjednik drzave?
Jebo te zivot, da se ranis, napijes ili zbrises iz ludare.
Danguba

#419 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Danguba »

_BataZiv_0809 wrote: Za pocetak opservacija:

Pitanje:

Pa cemo onda o garancijama Hrvatima i odnosom spram tacke 8.
Sada ga bas pretjerujes. Mislim da je @seln donekle bio u pravu. Nesto milozvucno ocekujes da procitas ali ti se ne da nikako. Napisi sam to sto ocekujes od drugih. Svako iznosi svoje misljenje ali ti uvijek ''dobar komentar, osvrt...i onda nastavljas sa podpitanjima. Ono da nekoga navedes na neki upis. :D

Evo ti jos jedan argument.
Amerika je pozvala Milosevica i Rugovu u hAmeriku. Bio je plan da ostatak od Jugoslavije cini jednu konfederaciju(Srbija, Crna Gora i Kosovo). Znas li kako je to zavrsilo? :-) Sada bi ti trebao Albance pitati ''pa je li moglo drugacije''? Nije druze jer Albanci su o tome najmanje odlucivali kao i Bosnjaci.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#420 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Danguba wrote:
Sada ga bas pretjerujes. Mislim da je @seln donekle bio u pravu. Nesto milozvucno ocekujes da procitas ali ti se ne da nikako. Napisi sam to sto ocekujes od drugih. Svako iznosi svoje misljenje ali ti uvijek ''dobar komentar, osvrt...i onda nastavljas sa podpitanjima. Ono da nekoga navedes na neki upis. :D

Evo ti jos jedan argument.
Amerika je pozvala Milosevica i Rugovu u hAmeriku. Bio je plan da ostatak od Jugoslavije cini jednu konfederaciju(Srbija, Crna Gora i Kosovo). Znas li kako je to zavrsilo? :-) Sada bi ti trebao Albance pitati ''pa je li moglo drugacije''? Nije druze jer Albanci su o tome najmanje odlucivali kao i Bosnjaci.
Pa lafe da imam formirano misljenje o temi, mislis da bi je pokretao na forumu :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#421 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Sarajmen wrote:
Asimetrična federacija je tom platformom bila zamišljena kao federacija 4 republike, a zatim da sa Slovenijom i Hrvatskom formiraju konfederaciju. Dakle, u svim varijantama se insistiralo na ostanku Hrvatske i Slovenije u zajednici sa ostalim republikama i zapravo tu leži odgovor na tvoje pitanje o statusu Hrvata, pretpostavljam onih bosanskohercegovačkih. Oni su slijedili politiku zvaničnog Zagreba. Još jednom bih skrenuo pažnju na hronologiju i okolnosti... ovaj ''historijski sporazum'' je primarno pokušaj dijaloga između Bošnjaka i Srba iz avgusta 1991-ve godine, a sastanak Miloševića i Tuđmana u Karađorđevu se desio u martu iste godine.... upravo je Gligorov javio Izetbegoviću za ponudu koju je za taj sastanak spreman da Milošević da Tuđmanu po pitanju statusa BiH, pa Izetbegović prije sastanka telegramom upozorava ali i moli Tuđmana da je ne prihvati. Suludo je bilo očekivati da Milošević aktere ovog sporazuma uzima za ozbiljno, kada je već sa krivoustim postigao dil.
Konfederacija izmedju federalne drzave i jos dvije unitarne republike. Zvuci komplikovano, a kako bi tek izgledalo, dobro je pitanje. No u tom trenutku, mozda je moglo biti pojas za spasavanje, kako Jugoslavije, tako i naroda i infrastrukture, odnosno opcija kojom se izbjegava rat.

Sto se tice sporazuma u Karadjordjevu i ja sam misljenja da je tu kljuc ovog rebusa.

To su i Amerikanci skontali. I rat je stao onda kada su glavni akteri sjeli za pregovaracki sto.
Kitrona

#422 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Kitrona »

Sarajmen wrote:kada je već sa krivoustim postigao dil.

I to dil nakon kojeg salje novosadski, banjalucki, kninski korpus i gardijsku brigadu u osvajanje onog sa kojim je sklopio "dil" gdje potonjeg spasava samo predaja oruzja usamljenog oficira u Varazdinu.
Pitar s Kariba

#423 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Pitar s Kariba »

Ali Kemal wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Pitanje:

Moje misljenje generalno za sve, nije mi bitno bilo kakvo uredjenje da bude ako je produkt dogovora, tako da i to pitanje konfederacija-federacija nije toliko vazno. Vecina raje ni ne zna u cemu je razlika, kao sto se ni sada niko ne usudjuje da kaze kakvo je to uredjenje u BiH.
Entiteti od kojih se jedan zove Republika, a drugi Federacija :-) i to tumaci svako kako hoce :D hocu da kazem da naziv nije vazan.
Svakako da sam protivnik teorije da se rat nije mogao izbjeci, to zastupaju samo hard core nacionalisti.
Drugo zastupam teoriju rezultata, kako me ucio prof. Demirdzic. Jebes ti sve ako je rezultat katastrofa, nesto se srusi, kakav je to inzinjer. Tako i sa politikom, politicari koji su obecavali blagostanje i novu Svicarsku, doveli drzavu u rat, poslije jos potpisali sporazum, koji ti isti sada nazivaju ludacka kosulja za BiH, pa zar treba biti nesto posebno pametan, pa zakljuciti da su se redom birale najgore opcije.
Ne pratim temu od početka, puno ima da bih sve čitao, ali pošto sam upratio da pokretač teme (opravdano) upozorava da se oni koji drugačije misle o nečemu što je samo po sebi hipotetičko i praktično nedokazivo, ne nazivaju "delegatima", "saloncima" i slično, onda nije u redu ni trpanje u koš "hard core nacionalista" po istom principu.

Naravno da se rat mogao izbjeći! Mogao se izbjeći da su u Beogradu (kasnije i u Zagrebu) sjedili normalniji ljudi. Ja kad zastupam tezu "rat se nije mogao izbjeći" mislim da rat nismo mogli izbjeći mi, pri čemu ovo "mi" predstavlja bosansku stranu (Bošnjake, Bosance, ostale, kako god hoćete, sve ljude koji su svojevoljno stali ili su po "difoltu" svstrani na tu stranu). Mi smo tu bili mali igrač preko čijih su se leđa natezala dva jača i veća.
Naravno da se može raspravljati o tome da li je moglo bolje i analizirati poteze i odgovrnost onih koji su odlučivali u naše ime, ali pri tome je krajnje zlonamjerno izgubiti iz vida različite dimenzije njihove odgovornosti i onih većih, koji su praktično odlučivali o ratu.
To je otprilike situacija u kojoj hodaš ulicom, ispred tebe stane siledžija duplo veći od tebe, prebije te, i onda neko kaže - eh znaš, kriv je on, ali kriv si i ti, jer što si hod'o tuda.
Tesla10

#424 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Tesla10 »

Svako ko misli da bi nam bolji bio ostanak u krnjoj "Jugoslaviji" od nezavisnosti ima ozbiljnih problema sa logikom.

Žao mi je ali je tako.

Jednostavno vi u Srbiji i Hrvatskoj niste u to vrijeme imali nikakvog saveznika, u Srbiji pogotovo. Oni su imali jedan jedini cilj, a to je stvaranje velike Srbije. U Hrvatskoj je situacija bila skoro pa ista.

Jesu li se mogli napraviti neki bolji potezi?

Jesu, ali ne za ostanak u Jugoslaviji.

Znam da neki i dan danas žale za tom državom ali nje danas više nema i gotova priča.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#425 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Sarajmen wrote:Image
Zulfikarpašić i Đilas , Budimpešta 1994.
Detalji? :)
Locked