Zato sto je u norveskoj drustvo normalno, a u saudiji ili somaliji nije. Sta je tu cudnonasa wrote:Zato sto pod normalan svijet podrazumjevas "vecinskikrscanski" ili tamo gdje nema muslimana i sto ti je to sasvim OK da to napises!Ali to na forumu prodje pod normalu ili cak tolerantnodječak sa šibicama wrote:Sama cinjenica da se ovoliko raspravlja o necemu sto je u ostatku normalnog svijeta redovna pojava kao i snijeg zimi, govori koliko smo bolesno drustvo.![]()
Jer ne bi rekla da je Deda Mraz neka rasirena pojava medju muslimanima!
Opet problemi sa Djeda Mrazom
-
Bodkin
#401 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
-
Bodkin
#402 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Ali je ok da se vjeronauka uci u zajednickim prostorijamabeniciodeltoro wrote:Tolerancija i netolerancija nema nikakve veze sa tim što roditelji vjernici ne žele da se Djed Mraz i Nova godina slave u zajedničkim prostorijama, drugim rječima što su sva djeca primorana da sjede sa Djed Mrazom u krilu.uglavnomja wrote:nasa wrote: pa super, treba da te bude stid ovog odgovora
je li muslimanski svijet, narod...afganistanska pecina?????
O ovom ja pricam sve vrijeme.Masi na ovoj temi je OK da muslimana koji nece da obiljezi taj praznik poredi s nekim zatucanim primjerima ili da mu psuje i sl.
Salite se,ko si ti da nekom kazes sta mu treba biti normalno.
Ima pravo da ne slavi i ne obiljezava i zbog toga nije ni zatucan ni nenormelan ni nista pogrdno...
Istovremeno onaj ko hoce ima pravo da slavi i kraj price.
Nije suzivot i tolerancija da svi radimo isto vec svaki ono sto zeli dok ne narusava drugog.
primjecujes besmisao ovoga sto si napisala? koja je tolerancija ako neko ZABRANJUJE (zeli da zabrani) da se slavi ng sa dm u javnoj ustanovi?
koja je tolernacija kad salterusa ili bilo koji kancelarijski mis nece da odgovri na dobar dan, nego se mora selamati?
nije ti zatucano vidjeti kako malo dijete kolje igracku iz koje tece krv? to je ok? a ko kaze da je to zatucano, e taj treba da se stidi?
nije morbidno vidjeti one curice sa ajfonima, a sve pokrivene, kako snimaju to? to je normalno?
i da, upravo zbog tog mentaliteta, koji je svojstven samo muslimanima, da su oni nesto iznad svih i da imaju neka veca prava, u stilu kome ba da se mi prilagodjavamo, svi trebaju nama da se prilagodjavaju ... upotrebljavam afganistanske pecine kao simbol tog mentaliteta.
i ovo je na osnovu iskustva iz kontakata sa arapima, nema veze sa mojom nanom i njenim islamom. samo nazalost sve se vise pocinje primjecivati u bosni.
Niko vama ne brani da organizujete dolazak Djed Mraza i da se vaša djeca raduju. Ta netolerancija dolazi sa vaše strane jer vi želite da i ta djeca slave, to se najbolje vidi po rječniku forumaša koji zastupaju taj stav no ovoj temi ko je ovdje netolerantan.
- supercali
#403 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
pa ti ko vjernik kazes djetetu nemoj da ides deda mrazu kad on dodje ili kazes vaspitacici nemoj ga kod deda mraza nek se igra sa ostalim talibancicima u drugoj sobi dok deda ne podijeli poklonebeniciodeltoro wrote:Tolerancija i netolerancija nema nikakve veze sa tim što roditelji vjernici ne žele da se Djed Mraz i Nova godina slave u zajedničkim prostorijama, drugim rječima što su sva djeca primorana da sjede sa Djed Mrazom u krilu.uglavnomja wrote:nasa wrote: pa super, treba da te bude stid ovog odgovora
O ovom ja pricam sve vrijeme.Masi na ovoj temi je OK da muslimana koji nece da obiljezi taj praznik poredi s nekim zatucanim primjerima ili da mu psuje i sl.
Ima pravo da ne slavi i ne obiljezava i zbog toga nije ni zatucan ni nenormelan ni nista pogrdno...
Nije suzivot i tolerancija da svi radimo isto vec svaki ono sto zeli dok ne narusava drugog.
primjecujes besmisao ovoga sto si napisala? koja je tolerancija ako neko ZABRANJUJE (zeli da zabrani) da se slavi ng sa dm u javnoj ustanovi?
koja je tolernacija kad salterusa ili bilo koji kancelarijski mis nece da odgovri na dobar dan, nego se mora selamati?
nije ti zatucano vidjeti kako malo dijete kolje igracku iz koje tece krv? to je ok? a ko kaze da je to zatucano, e taj treba da se stidi?
nije morbidno vidjeti one curice sa ajfonima, a sve pokrivene, kako snimaju to? to je normalno?
i da, upravo zbog tog mentaliteta, koji je svojstven samo muslimanima, da su oni nesto iznad svih i da imaju neka veca prava, u stilu kome ba da se mi prilagodjavamo, svi trebaju nama da se prilagodjavaju ... upotrebljavam afganistanske pecine kao simbol tog mentaliteta.
i ovo je na osnovu iskustva iz kontakata sa arapima, nema veze sa mojom nanom i njenim islamom. samo nazalost sve se vise pocinje primjecivati u bosni.
Niko vama ne brani da organizujete dolazak Djed Mraza i da se vaša djeca raduju. Ta netolerancija dolazi sa vaše strane jer vi želite da i ta djeca slave, to se najbolje vidi po rječniku forumaša koji zastupaju taj stav no ovoj temi ko je ovdje netolerantan.
cudi me sto onda ikako idu u vrtic sa nekim nikolom zoranom antom marinom ako nece drugu vjeru jer ostala djeca sigurno pomenu uskrsnog zeca djed mraza i sl
-
Naslovnica
#404 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Hajde da probamo ovako:beniciodeltoro wrote:Tolerancija i netolerancija nema nikakve veze sa tim što roditelji vjernici ne žele da se Djed Mraz i Nova godina slave u zajedničkim prostorijama, drugim rječima što su sva djeca primorana da sjede sa Djed Mrazom u krilu.uglavnomja wrote:nasa wrote: pa super, treba da te bude stid ovog odgovora
Ne želim ni ja da se moja djeca odvode u drugu učionicu i da ih odvajaju od drugara kada je vrijeme za vjeronauku. Niko vam ne brani da organizujete vjeronauku i da vaša djeca pohađaju istu. Zašto odvajate moju djecu od svoje?!
- nasa
#405 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Pa jeste, imaju nesto takotututuuuu wrote:cuj pozdrav proljecu.nasa wrote:@tuuuuuuuu
Ma nemoj.Ko je od forumasa to napisao.To je samo napisao ovaj iz uvodnog posta i ona zena s fejsa sto psuje...
A vrtici ne obiljezavaju NISTA, shvatas to, nijedan praznik, zato je citava tema krivo postavljena od starta i vrlo licemjerno.Nije da su u vrticima rekli ne moze Nova godina vec se ne slavi ni Bajram ni Bozic ni nikad za nista ne dobiju poklone, mozes obiljeziti samo rodjendan i priredbe koje oni organizuju tipa pozdrav proljecu i sl.![]()
Pa ja ne znam je li istina, al to ne mijenja da ovdje neki forumasi imaju takav stav koji tu hipotetsku situaciju opravdavaju pa od tud i rasprava. Ovo uopce nije praznik vec dijeljenje poklona pa jednostavno ne vidim frku da dijete dilo cije dobije poklon. Al necu uopce vise o ovoj temi dok se ne pokaze je li istina ili ne. Da ne prdim u prazno.
Podjela paketica bi se vjerovatno mogla orgaznizovati ali o trosku samih roditelja.Licno ne vidim problem u tome, cak mislim da bi bilo ok da se svasta nesto obiljezi i organizuje, pogotovo da se roditelji ukljuce u to ali pretpostavljam da su se oni vodili politikom bolje nista nego da dobiju raznovrsne zahtjeve....
- supercali
#406 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
djed mraz je uvijek bio sinonim za novu godinu a ne za bozic na ovim prostorima
tako da ne vidim problem ako djed mraz dodje da kaze sretna nova godina a ne cestit bozic i svi zadovoljni djeca dobila poklone zabavila se i sl
tako da ne vidim problem ako djed mraz dodje da kaze sretna nova godina a ne cestit bozic i svi zadovoljni djeca dobila poklone zabavila se i sl
- tututuuuu
#407 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
posto nemam dijete pa ne znam kako to ide, al evo sad cujem da ima vjeronauk u vrticima? To nije diskriminacija? To je pogresno na toliko nivoa, tek su izasli iz pelena a ispire im se mozak s tim, sigurno su podijeljeni kad je vjeronauk, a diskriminacija su paketici? Ne obiljezavaju praznike, al imaju vjeronauk?nasa wrote:Pa jeste, imaju nesto takotututuuuu wrote:cuj pozdrav proljecu.nasa wrote:@tuuuuuuuu
Ma nemoj.Ko je od forumasa to napisao.To je samo napisao ovaj iz uvodnog posta i ona zena s fejsa sto psuje...
A vrtici ne obiljezavaju NISTA, shvatas to, nijedan praznik, zato je citava tema krivo postavljena od starta i vrlo licemjerno.Nije da su u vrticima rekli ne moze Nova godina vec se ne slavi ni Bajram ni Bozic ni nikad za nista ne dobiju poklone, mozes obiljeziti samo rodjendan i priredbe koje oni organizuju tipa pozdrav proljecu i sl.![]()
Pa ja ne znam je li istina, al to ne mijenja da ovdje neki forumasi imaju takav stav koji tu hipotetsku situaciju opravdavaju pa od tud i rasprava. Ovo uopce nije praznik vec dijeljenje poklona pa jednostavno ne vidim frku da dijete dilo cije dobije poklon. Al necu uopce vise o ovoj temi dok se ne pokaze je li istina ili ne. Da ne prdim u prazno.organizuju neku priredbu i jos niz sl. ali ne obiljezavaju nikakve praznike.
Podjela paketica bi se vjerovatno mogla orgaznizovati ali o trosku samih roditelja.Licno ne vidim problem u tome, cak mislim da bi bilo ok da se svasta nesto obiljezi i organizuje, pogotovo da se roditelji ukljuce u to ali pretpostavljam da su se oni vodili politikom bolje nista nego da dobiju raznovrsne zahtjeve....
- Edin H.
#408 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
A sta ako uleti Deda Mraz klizecim i pozdravi sa: "Hristos se rodi!"supercali wrote:djed mraz je uvijek bio sinonim za novu godinu a ne za bozic na ovim prostorima
- dale cooper
#409 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Ja imam osjećaj da je djed mraz najveći problem u Sarajevu. Ja se ne sjećam da se u Tuzli
ikada raspravljalo o ovim stvarima. Djed Mraz sasvim normalna pojava u pred novogodišnjim
danima.
ikada raspravljalo o ovim stvarima. Djed Mraz sasvim normalna pojava u pred novogodišnjim
danima.
- supercali
#410 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
aha uletice da ne kazem kakoEdin H. wrote:A sta ako uleti Deda Mraz klizecim i pozdravi sa: "Hristos se rodi!"supercali wrote:djed mraz je uvijek bio sinonim za novu godinu a ne za bozic na ovim prostorima
prvo nece nikad tako uletiti jer se taj djed prikaze 14 dana kasnije
- nasa
#411 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Ma nemoj, vrlo smijesnoBodkin wrote:Zato sto je u norveskoj drustvo normalno, a u saudiji ili somaliji nije. Sta je tu cudnonasa wrote:Zato sto pod normalan svijet podrazumjevas "vecinskikrscanski" ili tamo gdje nema muslimana i sto ti je to sasvim OK da to napises!Ali to na forumu prodje pod normalu ili cak tolerantnodječak sa šibicama wrote:Sama cinjenica da se ovoliko raspravlja o necemu sto je u ostatku normalnog svijeta redovna pojava kao i snijeg zimi, govori koliko smo bolesno drustvo.![]()
Jer ne bi rekla da je Deda Mraz neka rasirena pojava medju muslimanima!
obiljezavaju i u RS pa nikako ne bi rekla da su zbog toga tolerantniji od tih primjera koje ti navodis ako je vec mjera za normalu Deda Mraz
Osim toga, nisu bh.muslimani Afganistan, Somalija i sl ali vala nisu ni ostali/u BiH/ Norveska. Cuj vi se pozivate na zapadni svijet
- tututuuuu
#413 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Pa ne znam bas. Ja se sjecam da sam dobivao poklone za Bozic. Nek jednima cestita Bozic a drugima Novu.supercali wrote:djed mraz je uvijek bio sinonim za novu godinu a ne za bozic na ovim prostorima
Doduse i ta Nova nije Nova muslimanima ako cemo vec sve tako gledat, nego nek fino navrati i cestita hidzretsku.
Nek im podijeli paketice i cao, cestita kom treba kom ne nek ne cestita i gotovo. I ja jedem baklave za Bajram pa se ne smatram zbog tog muslimanom ili da me neko hoce osunetiti kad mi donesu baklavu na vrata.
- HAVANA
#414 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Uboscemo ga prstom u oko.Edin H. wrote:A sta ako uleti Deda Mraz klizecim i pozdravi sa: "Hristos se rodi!"supercali wrote:djed mraz je uvijek bio sinonim za novu godinu a ne za bozic na ovim prostorima
- supercali
#415 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
pa eto nek onda IZ zelenog djeda naprave nazovu muharem i nek dolazi za hidzretskutututuuuu wrote:Pa ne znam bas. Ja se sjecam da sam dobivao poklone za Bozic. Nek jednima cestita Bozic a drugima Novu.supercali wrote:djed mraz je uvijek bio sinonim za novu godinu a ne za bozic na ovim prostorima
tako da ne vidim problem ako djed mraz dodje da kaze sretna nova godina a ne cestit bozic i svi zadovoljni djeca dobila poklone zabavila se i sl![]()
Doduse i ta Nova nije Nova muslimanima ako cemo vec sve tako gledat, nego nek fino navrati i cestita hidzretsku.![]()
Nek im podijeli paketice i cao, cestita kom treba kom ne nek ne cestita i gotovo. I ja jedem baklave za Bajram pa se ne smatram zbog tog muslimanom ili da me neko hoce osunetiti kad mi donesu baklavu na vrata.
- tututuuuu
#416 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
pa to bi izgleda bilo najpostenije.supercali wrote:pa eto nek onda IZ zelenog djeda naprave nazovu muharem i nek dolazi za hidzretskutututuuuu wrote:Pa ne znam bas. Ja se sjecam da sam dobivao poklone za Bozic. Nek jednima cestita Bozic a drugima Novu.supercali wrote:djed mraz je uvijek bio sinonim za novu godinu a ne za bozic na ovim prostorima
tako da ne vidim problem ako djed mraz dodje da kaze sretna nova godina a ne cestit bozic i svi zadovoljni djeca dobila poklone zabavila se i sl![]()
Doduse i ta Nova nije Nova muslimanima ako cemo vec sve tako gledat, nego nek fino navrati i cestita hidzretsku.![]()
- HAVANA
#417 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Jes, pa da se pobije muharem sa trokom. 
- nasa
#418 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Svaka cast @tuuuuuu
, isto mislim.Naravno da Deda Mraz ima veze s Bozicem i nema tu nista lose, trebaju djeca obiljeziti Bozic, zasto da ne nauce nesto jedni o drugim, isto nek im za Bajram podijele baklava i gotovo, opet ovi koji bi paketice samo za Novu, pa moze i to... i svi sretni.
- supercali
#419 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
nece jer ce troka biti i muharem jer srecom ne padaju na isti dan nove godineHAVANA wrote:Jes, pa da se pobije muharem sa trokom.
samo je zeznuto ljeti kad padne hidzretska kako onda obuci djeda muharema u kupaci ili da se kuha pod onim kaputima i sl
-
Bodkin
#420 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Pa to je i problem. Ne znaju sta bi da su, istok ili zapad. I to ucentru evrope. Jebote tito cuj ne moze deda mra u skoli jer bece da gledaju kako daje poklone. Ludilo. Sto onda ne uvedemo radnu nedelju, a petak neradni?nasa wrote:Ma nemoj, vrlo smijesnoBodkin wrote:
Zato sto je u norveskoj drustvo normalno, a u saudiji ili somaliji nije. Sta je tu cudno![]()
obiljezavaju i u RS pa nikako ne bi rekla da su zbog toga tolerantniji od tih primjera koje ti navodis ako je vec mjera za normalu Deda Mraz
Osim toga, nisu bh.muslimani Afganistan, Somalija i sl ali vala nisu ni ostali/u BiH/ Norveska. Cuj vi se pozivate na zapadni svijetah duse drage...
I sto je najgore ovo jos nije ni uvedeno nego je dosao lik i uopsteno otvorio temu ali ispliva to nekako
- kamberovica polje
#421 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Djed Mraz ima veze s Božićem samo na zapadu ovdje kod nas ne. Kod nas se među katolicima slavi Sveti Nikola i to 6.12. i on uz par laponskih i ruskih mitova je bio inspiracija za koka kolinog djeda mraza koji na zapadu dijeli poklone za Božić. Zašto se stalno gura da je on kršćanski element kad jednostavno nije, barem ne kod nas.nasa wrote:Svaka cast @tuuuuuu, isto mislim.Naravno da Deda Mraz ima veze s Bozicem i nema tu nista lose, trebaju djeca obiljeziti Bozic, zasto da ne nauce nesto jedni o drugim, isto nek im za Bajram podijele baklava i gotovo, opet ovi koji bi paketice samo za Novu, pa moze i to... i svi sretni.
-
Naslovnica
#422 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Apsolutno se slažem sa inicijativom.supercali wrote:pa eto nek onda IZ zelenog djeda naprave nazovu muharem i nek dolazi za hidzretskutututuuuu wrote:Pa ne znam bas. Ja se sjecam da sam dobivao poklone za Bozic. Nek jednima cestita Bozic a drugima Novu.supercali wrote:djed mraz je uvijek bio sinonim za novu godinu a ne za bozic na ovim prostorima
- nasa
#423 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Ja sto znam katolika svi me zovu na Bozic 25. i svi podijele poklone djeci ali eto nema ni to nikakve veze nek oni dijele 6., drugi 25, treci 31. I tako ko kad hoce...kamberovica polje wrote:Djed Mraz ima veze s Božićem samo na zapadu ovdje kod nas ne. Kod nas se među katolicima slavi Sveti Nikola i to 6.12. i on uz par laponskih i ruskih mitova je bio inspiracija za koka kolinog djeda mraza koji na zapadu dijeli poklone za Božić. Zašto se stalno gura da je on kršćanski element kad jednostavno nije, barem ne kod nas.nasa wrote:Svaka cast @tuuuuuu, isto mislim.Naravno da Deda Mraz ima veze s Bozicem i nema tu nista lose, trebaju djeca obiljeziti Bozic, zasto da ne nauce nesto jedni o drugim, isto nek im za Bajram podijele baklava i gotovo, opet ovi koji bi paketice samo za Novu, pa moze i to... i svi sretni.
- supercali
#424 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
naso govorimo o dijeljenju poklona u javnosti i djedu mrazu koji je tu prisutannasa wrote:Ja sto znam katolika svi me zovu na Bozic 25. i svi podijele poklone djeci ali eto nema ni to nikakve veze nek oni dijele 6., drugi 25, treci 31. I tako ko kad hoce...kamberovica polje wrote:Djed Mraz ima veze s Božićem samo na zapadu ovdje kod nas ne. Kod nas se među katolicima slavi Sveti Nikola i to 6.12. i on uz par laponskih i ruskih mitova je bio inspiracija za koka kolinog djeda mraza koji na zapadu dijeli poklone za Božić. Zašto se stalno gura da je on kršćanski element kad jednostavno nije, barem ne kod nas.nasa wrote:Svaka cast @tuuuuuu, isto mislim.Naravno da Deda Mraz ima veze s Bozicem i nema tu nista lose, trebaju djeca obiljeziti Bozic, zasto da ne nauce nesto jedni o drugim, isto nek im za Bajram podijele baklava i gotovo, opet ovi koji bi paketice samo za Novu, pa moze i to... i svi sretni.
uvijek sam dobijao paketic za novu godinu nekad 3 dana prije nove nekad 5 i sl al nikad se nije pominjao bozic
-
Bodkin
#425 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Znaci pravoslavci postuju katolicku tradiciju pa DM daje poklone za novu?nasa wrote:Ja sto znam katolika svi me zovu na Bozic 25. i svi podijele poklone djeci ali eto nema ni to nikakve veze nek oni dijele 6., drugi 25, treci 31. I tako ko kad hoce...kamberovica polje wrote:Djed Mraz ima veze s Božićem samo na zapadu ovdje kod nas ne. Kod nas se među katolicima slavi Sveti Nikola i to 6.12. i on uz par laponskih i ruskih mitova je bio inspiracija za koka kolinog djeda mraza koji na zapadu dijeli poklone za Božić. Zašto se stalno gura da je on kršćanski element kad jednostavno nije, barem ne kod nas.nasa wrote:Svaka cast @tuuuuuu, isto mislim.Naravno da Deda Mraz ima veze s Bozicem i nema tu nista lose, trebaju djeca obiljeziti Bozic, zasto da ne nauce nesto jedni o drugim, isto nek im za Bajram podijele baklava i gotovo, opet ovi koji bi paketice samo za Novu, pa moze i to... i svi sretni.