Neznam gdje raja curi, ali znam da su svi u Skandinaviji zadnjih godina dobili odbijenice. Neke sam licno poznavao a neke i iz medija gdje je bila kampanja gimnazijalaca u Danskoj za familiju iz Bosne da ostane iz humanitarnih razloga jer otac se ne moze lijeciti od sizofrenije u Bosni. Zakon je neumoljiv a sazaljenja nema.detroit-mercy wrote:
Jah, a Njemacka i druge zemlje ubise se trazeci kvalifikovanu radnu snagu, nabroji samo oblasti od zdravstva, preko ITa do masinogradnje. Mani te se te mantre kako nema mjesta. A raja nekud curi iz BiH, Hrvatske, Srbije, Kosova, Bugarske, Albanije i sl.
Citam ja godinama sve te natpise o potrebi za radnom snagom u tri drzave - ali u stvarnosti je drugacije. Sve te racunice i statistike o potrebi za radnicima u nekim oblastima nemaju efekta na trzistu rada. Jednostavno ne postoji program uvoza stranaca gdje drzava obezbjedjuje radno mjesto. Sve firme, institucije,... izdaju oglas za radno mjesto i javi se u prosjeku stotinjak kandidata. I same odlucuju koga ce primiti. Sta mislis kolike su sanse za stranca izvana? Jedine strance koje sam vidio da su direktno dosli raditi su regrutiovani od same firme i redovno su sa engleskog govornog podrucja, sa visokom spremom i najvazanije - dokumentovanim iskustvom koje pase tom radnom mjestu, preporukama. Uglavnom oblast ekonomije, racunara, interneta,...
Istovremeno je aktuelni problem zaposljavanje stranaca koji znaju jezik, imaju trajnu dozvolu boravka, .. ali voze taksi.
Znam za par inzinjera i doktora kojima je receno na birou da je proslo par godina da nisu radili u svojoj struci i sanse minimalne.
Program praktikanata, volontera, gdje opstine salju ljude da se aktiviraju se uglavnom odnosi na ljude koji znaju perfektno jezik. A i tu firme same odlucuju koga ce primiti i nema sanse neko ko natuca engleski.
Ja govorim kako jeste jer sam sam nerjetko u grupi za zaposljavanje i primanje novih. A citam dvije decenije statistike o potrebama za radnom snagom koje su bile i ostale samo statistika.
Zelim svako dobro svim entuzijastima koji bi probali srecu vani. Sam sam vise puta pokusao pomoci prijateljevom prijatelju ali nisam uspio jer za regularan posao traze jezik i iskustvo, a na posao na crno nema sanse jer je godinama poplava zanatlija iz istocne Evrope koji rade za mizerne dnevnice i spavaju u autu.
U ovoj temi je konkretno primjetno vjerovanje u mitove i stereotipe. Zapad kao obecana zemlja za imigrante gdje je dovoljno samo da udjes i sve ce se samo srediti. Mozda je korijen tog mita inercija proslih vremena gdje je stvarno bilo tako. Ili lazni sjaj dijaspore. Takodjer je primijetna nasa tradicionalna naivnost gdje mislimo da sazaljenje i sadaka pale na zapadu. Ili misljenje da ce neko na zapadu biti odusevljen nasim evropskim identitetom, evropskom kulturem, kako smo moderni , emancipovani, poslusni i marljivi,... i kako to otvara sva vrata. Ne mozes ti ljudima objasniti.