Ali za zivjeti dosadan. I cirih je godinama medju najboljim za zivjeti pa je dosadanstakasa wrote:Vala je fin i za posjetitiultima_palabra wrote:Razlika je živjeti i posjetiti.
Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
-
Bodkin
#401 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
-
Bodkin
#402 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Izvor za ovo o broju turista?zg1911 wrote:A šta ja to ne mogu shvatiti? Da je sarajevo turistički ispred zagreba?So What! wrote:
Što se tiče regije naš predstavnik tamo je ubjedljivo Dubrovnik recimo, to je ono što ovaj kolega iz Zagreba ne može da shvati. Recimo suludo bi bilo i porediti Rajvosa sa Dubrovnikom, jer u turističkom smislu taj grad je istinski šampion i ima šta za ponuditi da se razgleda.
Eh standard života i to, zaista nisam upoznat, a da ti pravo kažem nije da me zanima previše. Znam da je grad skup k'o đavo, prava turistička atrakcija i Hollywood na Jadranu. U takvoj kategoriji, Sarajevo ne bi moglo parirati.
Ali Zagreb i Sarajevo, bez obizra na brojke i dalje nesuporediva dva grada za turiste. A kao što sam ti rekao, ako ćemo o brojevima, Sarjaevo bilježi rekordan rast turizma.
Ono što čini zaista jedan segment turizma jeste noćni život. Ima Sarajevo ponuditi finih pubova recimo, lounge i cockatil barova, nalickanih mjesta kao što je Aquarius. Ali je problem nema pristojnih klubova. Ali i ove ostale stvari koje je Peppermint naveo su tačne. Sportski sadžaj ništa, kultura tu i tamo, poneka predstava balet, zna biti i neki fin koncert (BKC, Sloga, AG, Underground, Dom Mladih), ali siromašno je to kako bi trebalo da bude.
Slažem se da su sa i zg neusporedivi. A ako ćemo o brojevima onda možemo istaknuti da zagreb već par godina ima preko milijun posjetitelja. Sarajevo nema ni pola. Tako da ako je jedan pariz prva liga sarajevo ne može biti druga.
Što se tiče juge zg je u top 10 po broju posjetitelja. Ispred njega su samo neka jadranska mjesta. Sve ostale prijestlnice su iza.
Al da, sarajevo ima "dušu". Al eto zagreb nema.
- zg1911
#403 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Sori, lagao sam. Zg je po broju dolazaka 1. u hrvatskoj. Vjerojatno i u jugi. Gotovo 200.000 dolazaka više no dubrovnik.Bodkin wrote:Izvor za ovo o broju turista?zg1911 wrote:A šta ja to ne mogu shvatiti? Da je sarajevo turistički ispred zagreba?So What! wrote:
Što se tiče regije naš predstavnik tamo je ubjedljivo Dubrovnik recimo, to je ono što ovaj kolega iz Zagreba ne može da shvati. Recimo suludo bi bilo i porediti Rajvosa sa Dubrovnikom, jer u turističkom smislu taj grad je istinski šampion i ima šta za ponuditi da se razgleda.
Eh standard života i to, zaista nisam upoznat, a da ti pravo kažem nije da me zanima previše. Znam da je grad skup k'o đavo, prava turistička atrakcija i Hollywood na Jadranu. U takvoj kategoriji, Sarajevo ne bi moglo parirati.
Ali Zagreb i Sarajevo, bez obizra na brojke i dalje nesuporediva dva grada za turiste. A kao što sam ti rekao, ako ćemo o brojevima, Sarjaevo bilježi rekordan rast turizma.
Ono što čini zaista jedan segment turizma jeste noćni život. Ima Sarajevo ponuditi finih pubova recimo, lounge i cockatil barova, nalickanih mjesta kao što je Aquarius. Ali je problem nema pristojnih klubova. Ali i ove ostale stvari koje je Peppermint naveo su tačne. Sportski sadžaj ništa, kultura tu i tamo, poneka predstava balet, zna biti i neki fin koncert (BKC, Sloga, AG, Underground, Dom Mladih), ali siromašno je to kako bi trebalo da bude.
Slažem se da su sa i zg neusporedivi. A ako ćemo o brojevima onda možemo istaknuti da zagreb već par godina ima preko milijun posjetitelja. Sarajevo nema ni pola. Tako da ako je jedan pariz prva liga sarajevo ne može biti druga.
Što se tiče juge zg je u top 10 po broju posjetitelja. Ispred njega su samo neka jadranska mjesta. Sve ostale prijestlnice su iza.
Al da, sarajevo ima "dušu". Al eto zagreb nema.
Izvor državni zavod za statistiku.
http://www.dzs.hr/Hrv_Eng/publication/2 ... 1_2015.htm
Kad se usporedi s bih, nešto više no fbih, a nešto manje nego cijela bih
- ultima_palabra
#404 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Jbg, vidi geografski položaj Zagreba... iz čitave centralne Evrope možeš tamo doći za 4-5 sati autom i udobnim putevima, letova isto ima sasvim dovoljno.
Da dođeš u Sarajevo, moraš se malo i napatiti
Da dođeš u Sarajevo, moraš se malo i napatiti
- zg1911
#405 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Sve 5, al ono, čemu onda lupat gluposti tipa "Ne može se zg usporedit sa sa"
- stakasa
#406 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Svaka roba ima svoju musteriju. Vjerovatno je mislio da je Sarajevo interesantnije, ne znam. Ali nije ni svacija potreba za avanturizmom jednakazg1911 wrote:Sve 5, al ono, čemu onda lupat gluposti tipa "Ne može se zg usporedit sa sa"
-
Labirint
#407 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Moraš se podobro napatiti za standard "patnje" klijentele sa zapada. Loše linije avionske, preloša cestovna infrastruktura i povezanost, o željeznici nema potrebe ni da pričamo. Pa sto puta mi se ko nekom ko je rodjen i cijeli život proveo u Sarajevu desilo da se zapitaš npr prolazećni naveče kroz Rajlovac kako bi se neki totalni strendžer snašao prilikom ulaska u sami grad. Odron odrona...ultima_palabra wrote: Da dođeš u Sarajevo, moraš se malo i napatiti
- zg1911
#408 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Da bi reč rekelstakasa wrote:Svaka roba ima svoju musteriju. Vjerovatno je mislio da je Sarajevo interesantnije, ne znam. Ali nije ni svacija potreba za avanturizmom jednakazg1911 wrote:Sve 5, al ono, čemu onda lupat gluposti tipa "Ne može se zg usporedit sa sa"
Inače, slažem se da je prometna povezanost velika stavka. Iz zg se autocestom ide u 6 smjerova - ljubljana, maribor-graz, mađarska, slavonija-bg, sisak i jadran, a i zračna luka je obnovljena.
Do sarajeva sam se pak truckao u vlaku 11 i pol sati...
-
Bodkin
#409 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Ok za hr mi je jasno. Za jugu nema podataka. Tj ima ali treba uzeti sa 6 raznih drzavnih agencija za statistiku. Ne vjerujem u to "vjerovatno"zg1911 wrote:Sori, lagao sam. Zg je po broju dolazaka 1. u hrvatskoj. Vjerojatno i u jugi. Gotovo 200.000 dolazaka više no dubrovnik.Bodkin wrote:
Izvor za ovo o broju turista?
- zg1911
#410 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
A čuj, možda makedonija ima jači turizam...Bodkin wrote:Ok za hr mi je jasno. Za jugu nema podataka. Tj ima ali treba uzeti sa 6 raznih drzavnih agencija za statistiku. Ne vjerujem u to "vjerovatno"zg1911 wrote:Sori, lagao sam. Zg je po broju dolazaka 1. u hrvatskoj. Vjerojatno i u jugi. Gotovo 200.000 dolazaka više no dubrovnik.Bodkin wrote:
Izvor za ovo o broju turista?
Kakgot, očito da se može mjeriti sa sarajevom (neću biti zločesti pa reći - ili ne može). A i sa banja lukom s kojom ga se uspoređivalo ima par dana
Čekirah ex yu prijestolnice i zg je broj 1. A sad ti kopaj dalje ako ti se da, no gotovo sam siguran da je i u jugi no 1 ako je u hr no 1
- stakasa
#411 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Ima Zagreb preduslove da bude prvi u Jugi. Na dobrom je mjestu, relativno je sreden i okrenut je najisplativijoj vrsti turizma - produzeni vikendizg1911 wrote:A čuj, možda makedonija ima jači turizam...Bodkin wrote:Ok za hr mi je jasno. Za jugu nema podataka. Tj ima ali treba uzeti sa 6 raznih drzavnih agencija za statistiku. Ne vjerujem u to "vjerovatno"zg1911 wrote:
Sori, lagao sam. Zg je po broju dolazaka 1. u hrvatskoj. Vjerojatno i u jugi. Gotovo 200.000 dolazaka više no dubrovnik.
Kakgot, očito da se može mjeriti sa sarajevom (neću biti zločesti pa reći - ili ne može). A i sa banja lukom s kojom ga se uspoređivalo ima par dana
Čekirah ex yu prijestolnice i zg je broj 1. A sad ti kopaj dalje ako ti se da, no gotovo sam siguran da je i u jugi no 1 ako je u hr no 1
-
prog321
#412 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
ipak je Sarajevo egzotika za strance.
dodje De Niro i hvali se da je bio po ratnim tunelima. Sarajevo nesto znaci u svijetu. Atentati, ubistva, I svjetski II svjetski. Najduža opsada.itd.
Zagreb who?
Prilicno sam siguran da Sarajevo privuce više turista od Zagreba.
druga je prica što kod nas nijedan od njih nije prijavljen niti registrovan.
dodje De Niro i hvali se da je bio po ratnim tunelima. Sarajevo nesto znaci u svijetu. Atentati, ubistva, I svjetski II svjetski. Najduža opsada.itd.
Zagreb who?
Prilicno sam siguran da Sarajevo privuce više turista od Zagreba.
druga je prica što kod nas nijedan od njih nije prijavljen niti registrovan.
Last edited by prog321 on 14/02/2017 13:28, edited 1 time in total.
- So What!
#413 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Kao što ti neko reče gore ranije, Štokholm ima više posjetilaca nego Dubrovnik. A brat bratu, Dubrovnik je neusporedivo ljepši, jeftiniji, ali i sunčaniji nego Štokholm.zg1911 wrote: A čuj, možda makedonija ima jači turizam...
Ali Štokholm je bolje uvezan sa ostatkom svijeta, nego Dubrovnik i to ga očigledno drži.
S druge strane Zagreb je u "omraženom" mu komunizmu zaradio autoput koji vodi i na istok i na zapad. Sarajevo nije imalo ni ulaz kako treba.
Nakon rata Hrvatska je dobila dobrih kredita a autoceste, pa ih je raširila dalje, BiH se i dalje obnavljala.
Sarajevo se kao što sam naveo se iz godine u godinu povezuje, sređuje, dobiva nove saobraćajnice, a bilježi i rekordan broj letova i aviokompanija koje pristižu.
Recimo, zaista nikada nisam vidio recimo na BBC-u, ZDF-u, ART-eu ili History Channelu nešto o Zagrebu, a Bogami dragog nasumično sam naletao na tim kanalima o prilozima o Sarajevu, uglavnom u kontekstu Jeruzalema Evrope, mjesta početka Prvog svjetskog rata, Olimpijade itd...
Pa hajde da krenemo, koliko je filmova stranih snimljeno u Zagrebu i koliko govori o Zagrebu, a koliko o Sarajevu ...
Ko je više u žiži javnosti i ko se više spominje, to je ona duša, ona srž koju ti odbijaš da prihvatiš da je Zagreb samo jedna fino uređena Evropska prijestolnica, a Sarajevo jedan neskladan, ali unikatan i zanimljiv grad.
"XX vijek je počeo i završio u Sarajevu (1914-1996).”, Bernard Henry Levy.
- stakasa
#414 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Momak, ne mozes stavove u tolikoj mjeri graditi samo na osnovu onoga sto vidis na televizoru i sto ti neko isprica. Stavi se u poziciju mladog bracnog para iz tamo neke Belgije sto bi da promjene za vikend - Zagreb im je puno dostupniji od Sarajeva. Na taj nacin se nakupi, pusti juli kad je jedno na drugom. Objasnjavo sam ti ovo i na prethodnoj stranici pa su mi odgovori bili "klixovski"So What! wrote:Kao što ti neko reče gore ranije, Štokholm ima više posjetilaca nego Dubrovnik. A brat bratu, Dubrovnik je neusporedivo ljepši, jeftiniji, ali i sunčaniji nego Štokholm.zg1911 wrote: A čuj, možda makedonija ima jači turizam...
Ali Štokholm je bolje uvezan sa ostatkom svijeta, nego Dubrovnik i to ga očigledno drži.
S druge strane Zagreb je u "omraženom" mu komunizmu zaradio autoput koji vodi i na istok i na zapad. Sarajevo nije imalo ni ulaz kako treba.
Nakon rata Hrvatska je dobila dobrih kredita a autoceste, pa ih je raširila dalje, BiH se i dalje obnavljala.
Sarajevo se kao što sam naveo se iz godine u godinu povezuje, sređuje, dobiva nove saobraćajnice, a bilježi i rekordan broj letova i aviokompanija koje pristižu.
Recimo, zaista nikada nisam vidio recimo na BBC-u, ZDF-u, ART-eu ili History Channelu nešto o Zagrebu, a Bogami dragog nasumično sam naletao na tim kanalima o prilozima o Sarajevu, uglavnom u kontekstu Jeruzalema Evrope, mjesta početka Prvog svjetskog rata, Olimpijade itd...
Pa hajde da krenemo, koliko je filmova stranih snimljeno u Zagrebu i koliko govori o Zagrebu, a koliko o Sarajevu ...
Ko je više u žiži javnosti i ko se više spominje, to je ona duša, ona srž koju ti odbijaš da prihvatiš da je Zagreb samo jedna fino uređena Evropska prijestolnica, a Sarajevo jedan neskladan, ali unikatan i zanimljiv grad.
- zg1911
#415 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Čuj, prvo si se pozicao na brojke, pa kad su te iste pokopale, sad se pokušavaš iskoprcati na koliko je filmova snimljeno gdje?! Pa ajde, priloži koliko, kad se već pozivaš na to. Makar je to nikakav argument, jer više je filmova snimljeno u los angelesu npr nego u new yorku ili londonu, pa što onda? Više vjerojatno u afganistanu nego na malti, pa šta?So What! wrote:Kao što ti neko reče gore ranije, Štokholm ima više posjetilaca nego Dubrovnik. A brat bratu, Dubrovnik je neusporedivo ljepši, jeftiniji, ali i sunčaniji nego Štokholm.zg1911 wrote: A čuj, možda makedonija ima jači turizam...
A to na što si ti naletio vrteći kanale je isto jeben argument. Svako zamijećuje ono što ga zanima.
A kao krajnji argument, da nije sve u ljepoti. Jer eto, upravo tome u prilog ide činjenica da je stockholm posjećeniji od dubrovnika, a slažemo se da je obojici dbk ljepši. Zašto? Pa zato što se ne generira turistička privlačnost samo iz ljepote već i broja muzeja, kulturne ponude, restoranske ponude, zabave. A u svemu tome je stockholm jači od dubrovnika, i zbog tog je na kraju i posjećeniji. A jednako tako je zg jači od sa. S tim, što je meni zg i prilično ljepši od sarajeva, al to je subjektivna stavka. A brojevi nisu. A ti pobro moj si se na brojeve pozivao.
Isto kao i ovaj iznad. Ne vjeruje jer se eto bolan u sarajevu turisti ne registriraju... A razlika nekoliko puta na stranu zg. Ponavljam, zg posjeti više ljudi nego federaciju bih, a nešto manje nego bih ukupno.
Nemojte zamjerit ako zvuči malo nadmeno ali na gluposti alla "zagreb who", "ne može se zg mjerit sa sa" i slične se mora odgovoriti, naročito kad brojke kao objektivniji pokazatelj od "rek'o de niro" i "vid'jo ja na tv" tako kažu
-
prog321
#416 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Razlika nekoliko puta na strani Zagreba ?
Gdje su ti podaci za Sarajevo ?
Gdje su ti podaci za Sarajevo ?
- Mis mekinjas
#417 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Aj rasprava zadnje tri strane ZG vs Sa.
Davno ja rekoh, Sarajevo i Split, mogu samo voljeti ljudi koji su rođeni tamo, ili ne daj bože, dugoročno, prisiljeni kao doseljenici tamo živjeti.
u ZG živim, u Sa, sam provela jedno duže vrijeme, i dosta mi za cijeli život. Ne ljubim ja ni ZG pretjerano, ali u usporedbi ta dva grada ZG, je 10 koplja iznad.
Da, ZG je postao grad u kojem turisti zadnjih godina dolaze, više nego je za moj ukus normalno. Ne samo za vrijeme adventa, već cijele godine.
Rezultiralo je mnogim poboljšanjima, nema više restorana sa lošom hranom, svi rade stalno, ugostitelji su postali vanserijski ljubazni, ispunjavaju sve želje... Hrana više nije pretjeran luksuz. Svak može naći šta mu treba. Do karata za bilo šta, je tako teško postalo doći, da nerijetko, dignem rue u prvih pola sata prodaje, bilo muzej, bilo koncert, bilo dječja predstava.
Eh sad, Sarajevo, na žalost, nemam nikakav sličan argument za ispričati, a ponavljam, nisam malo tu provela vremena. Turistički koncept Sarajeva se svodi na dvije ulice, na skučen prostor, koji sve i da hoće, ne može primiti broj turista koje priželjkuje. Čak ni za SSF, to se ne širi. Na kraju, većina nas koja smo bila za tog vremena, dolazimo sa istog govornog područja, stranaca, nema u enormnim količinama. Robert De Niro, možda vrijedi 1000 ljudi, ali je on i dalje samo jedan prijavljeni, pozvani gost.
Sarajevo, na žalost ima još jednu užasnu, meni osobno pomalo već iscrpljujuću i umarajuću činjenicu, kojom se hrani, i zbog koje ne ide dalje, a to je da žive u svim prošlostima koje su ga zadesile. Neko spominje, kako je non stop po TV-u. Jeste, ali samo zbog ružnih stvari. Rat ovaj, rat onaj... U svakom ratu je Sarajevo bilo. I ne vjerujem ja više da su svi drugi krivi, Sarajevo je već debelo samo sebi najkrivlje. Lijepo reče, šta bi čovjek, sjećanje me slabo služi, Korejac, Japanac..., kad je nedavno rekao, ne možete više živjeti u prošlosti.
Da ja dam svoju listu 5 nadosadnijih:
1. Venecija
2. Maribor
3. Riga
4. Tallin
5. Bratislava
Davno ja rekoh, Sarajevo i Split, mogu samo voljeti ljudi koji su rođeni tamo, ili ne daj bože, dugoročno, prisiljeni kao doseljenici tamo živjeti.
u ZG živim, u Sa, sam provela jedno duže vrijeme, i dosta mi za cijeli život. Ne ljubim ja ni ZG pretjerano, ali u usporedbi ta dva grada ZG, je 10 koplja iznad.
Da, ZG je postao grad u kojem turisti zadnjih godina dolaze, više nego je za moj ukus normalno. Ne samo za vrijeme adventa, već cijele godine.
Rezultiralo je mnogim poboljšanjima, nema više restorana sa lošom hranom, svi rade stalno, ugostitelji su postali vanserijski ljubazni, ispunjavaju sve želje... Hrana više nije pretjeran luksuz. Svak može naći šta mu treba. Do karata za bilo šta, je tako teško postalo doći, da nerijetko, dignem rue u prvih pola sata prodaje, bilo muzej, bilo koncert, bilo dječja predstava.
Eh sad, Sarajevo, na žalost, nemam nikakav sličan argument za ispričati, a ponavljam, nisam malo tu provela vremena. Turistički koncept Sarajeva se svodi na dvije ulice, na skučen prostor, koji sve i da hoće, ne može primiti broj turista koje priželjkuje. Čak ni za SSF, to se ne širi. Na kraju, većina nas koja smo bila za tog vremena, dolazimo sa istog govornog područja, stranaca, nema u enormnim količinama. Robert De Niro, možda vrijedi 1000 ljudi, ali je on i dalje samo jedan prijavljeni, pozvani gost.
Sarajevo, na žalost ima još jednu užasnu, meni osobno pomalo već iscrpljujuću i umarajuću činjenicu, kojom se hrani, i zbog koje ne ide dalje, a to je da žive u svim prošlostima koje su ga zadesile. Neko spominje, kako je non stop po TV-u. Jeste, ali samo zbog ružnih stvari. Rat ovaj, rat onaj... U svakom ratu je Sarajevo bilo. I ne vjerujem ja više da su svi drugi krivi, Sarajevo je već debelo samo sebi najkrivlje. Lijepo reče, šta bi čovjek, sjećanje me slabo služi, Korejac, Japanac..., kad je nedavno rekao, ne možete više živjeti u prošlosti.
Da ja dam svoju listu 5 nadosadnijih:
1. Venecija
2. Maribor
3. Riga
4. Tallin
5. Bratislava
Last edited by Mis mekinjas on 14/02/2017 14:25, edited 1 time in total.
-
KENJAC
#418 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
A znate li koji (osim Neuma) BH grad ima procentualno najveci broj turista ? Pod procentualno mislim u odnosu na broj stanovnika .
- ultima_palabra
#419 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Ima stranaca u Sarajevu, i to u enormnim količinama... prošle godine sam počeo izdavati stan na Airbnb, na ne baš popularnoj lokaciji... od marta do novembra non stop popunjen, i to 70% ljudima van ex yu. Bilo je ljudi sa svih kontinenata, osim Afrike čini mi se.
- strong69
#420 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Ne znam kako da ti napisem... Evo ja vise volim mnoge druge gradove od Sarajeva u kojem sam rodjen ali ovo sto si ti napisala... Sarajevo je skucen prostor ako je tebi turizam Titova, Ferhadija, Strosmajerova i Carsija i obilazak kafana. Meni je Bec izgledao ovako kad su mi kafane dosadile i sve sam ih obisao. Ocito da nisi svjesna cinjenice da Sarajevo ima Vrelo Bosne, olimpijske planine Igman, Bjelasnicu i Jahorinu.Mis mekinjas wrote:
Ne znam jesi li svjesna da Sarajevo ima divne poglede na grad sa nekoliko lokacija u gradu i da u tom istom gradu moze da obidje Vijecnicu, staru pravoslavnu crkvu na Carsiji, carsijske zanatske ulice, katedralu, Carevu i Begovu dzamiju i okolna naselja koja su veoma zanimljiva i pruzaju pogled na Sarajevo kao sto su Vratnik, Bistrik i Sirokaca. Sarajevo ima Atmejdan , Muzej grada Sarajeva i mnogobrojne ugostiteljske objekte. Ne znam znas li specificnosti stare pravoslavne crkve po kojima je jedinstvena u regionu i sire? Znas li za Hagadu?
Ne znam znas li i da su Bijambare turisticka atrakcija. I ne mogu dalje da nabrajam. Znam da sam drustvo od bivse djevojke koja ja iz Kazahstana setao po Sarajevu 10 dana i da opet nisu sve vidjeli.
O ovom drugom dijelu koji ti je naporan a kroz koji se prozima istorija necu da komentarisem. Ostacu ljubazan i fin. Iako mi je tesko da to presutim pogotovo ovo da je Sarajevo krivo za to sto je uvijek u prici o ratovima. Ta istorija je takva kakva jeste ali je ona dio Sarajeva. I sefardski Jevreji i Otomanska imperija i Eugen Savojski i Autrougarska, od Ferdinanda do Olimpijade i ´92.
A tebi, ako ces da pises o Sarajevu, bolje je da se edukujes malo.
-
prog321
#421 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Upravo to.strong69 wrote: Ta istorija je takva kakva jeste ali je ona dio Sarajeva. I sefardski Jevreji i Otomanska imperija i Eugen Savojski i Autrougarska, od Ferdinanda do Olimpijade i ´92.
Zamisli jednog Nijemca dodje kuci sa odmora. I kaze bio sam u Sarajevu. I tamo poslije sat vremena govora, spomene , ah da, svratio sam i u Zagreb. Kaze dvije rijeci i na kraju doda, slican je Magdeburgu, Hanoveru, Braunschweigu, itd.
-
PeppermintSA
#422 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Pretpostavljam MeđugorjeKENJAC wrote:A znate li koji (osim Neuma) BH grad ima procentualno najveci broj turista ? Pod procentualno mislim u odnosu na broj stanovnika .
- Mis mekinjas
#423 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Bijah, vidjeh i tu bi stale ludilo hvale svemu sto si napisao. Vjeruj mi, ja sam bila krajnje pristojna. Razumijem ja i vasu ljubav, sve vise i vise, donekle. Trudila sam se svakom rijecju.strong69 wrote:Ne znam kako da ti napisem... Evo ja vise volim mnoge druge gradove od Sarajeva u kojem sam rodjen ali ovo sto si ti napisala... Sarajevo je skucen prostor ako je tebi turizam Titova, Ferhadija, Strosmajerova i Carsija i obilazak kafana. Meni je Bec izgledao ovako kad su mi kafane dosadile i sve sam ih obisao. Ocito da nisi svjesna cinjenice da Sarajevo ima Vrelo Bosne, olimpijske planine Igman, Bjelasnicu i Jahorinu.Mis mekinjas wrote:
Ne znam jesi li svjesna da Sarajevo ima divne poglede na grad sa nekoliko lokacija u gradu i da u tom istom gradu moze da obidje Vijecnicu, staru pravoslavnu crkvu na Carsiji, carsijske zanatske ulice, katedralu, Carevu i Begovu dzamiju i okolna naselja koja su veoma zanimljiva i pruzaju pogled na Sarajevo kao sto su Vratnik, Bistrik i Sirokaca. Sarajevo ima Atmejdan , Muzej grada Sarajeva i mnogobrojne ugostiteljske objekte. Ne znam znas li specificnosti stare pravoslavne crkve po kojima je jedinstvena u regionu i sire? Znas li za Hagadu?
Ne znam znas li i da su Bijambare turisticka atrakcija. I ne mogu dalje da nabrajam. Znam da sam drustvo od bivse djevojke koja ja iz Kazahstana setao po Sarajevu 10 dana i da opet nisu sve vidjeli.
O ovom drugom dijelu koji ti je naporan a kroz koji se prozima istorija necu da komentarisem. Ostacu ljubazan i fin. Iako mi je tesko da to presutim pogotovo ovo da je Sarajevo krivo za to sto je uvijek u prici o ratovima. Ta istorija je takva kakva jeste ali je ona dio Sarajeva. I sefardski Jevreji i Otomanska imperija i Eugen Savojski i Autrougarska, od Ferdinanda do Olimpijade i ´92.
A tebi, ako ces da pises o Sarajevu, bolje je da se edukujes malo.
Pozdrav
Last edited by Mis mekinjas on 14/02/2017 15:46, edited 1 time in total.
-
KENJAC
#424 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Bravo !PeppermintSA wrote:Pretpostavljam MeđugorjeKENJAC wrote:A znate li koji (osim Neuma) BH grad ima procentualno najveci broj turista ? Pod procentualno mislim u odnosu na broj stanovnika .
I to bi trebalo da znaci da je Medjugorje najzanimljivi grad ?
Zakljucak. Sve zavisi iz kog ugla gledas .
- zg1911
#425 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Unikatno sarajevoprog321 wrote:Upravo to.strong69 wrote: Ta istorija je takva kakva jeste ali je ona dio Sarajeva. I sefardski Jevreji i Otomanska imperija i Eugen Savojski i Autrougarska, od Ferdinanda do Olimpijade i ´92.![]()
Zamisli jednog Nijemca dodje kuci sa odmora. I kaze bio sam u Sarajevu. I tamo poslije sat vremena govora, spomene , ah da, svratio sam i u Zagreb. Kaze dvije rijeci i na kraju doda, slican je Magdeburgu, Hanoveru, Braunschweigu, itd.![]()
Kao da džamija, pravoslavnih i katoličkih crkvi nemaš i u jednoj tirani