Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post Reply
LBVIEW

#401 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by LBVIEW »

NIN wrote:Od naziva jezika do genetike... :-)

Nego, genetika ima veze s necionalnim opredjeljenjem isto onoliko koliko nuklearna fizika ima zajednickog s pravljenjem tursije!
Stoji to,samo ko ce to mitomanima po kojima su svi drugi nastali nekakvim "odrodavanjem" Srba objasniti.
Kao sto negiraju posebnost i historijsko utemeljenje bosanskog jezika tako negiraju i Bosnjake,samo sto to rade
malo lukavije k'o onaj hapologrupa-pacijent gore :D
NIN

#402 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by NIN »

LBVIEW wrote:
NIN wrote:Od naziva jezika do genetike... :-)

Nego, genetika ima veze s necionalnim opredjeljenjem isto onoliko koliko nuklearna fizika ima zajednickog s pravljenjem tursije!
Stoji to,samo ko ce to mitomanima po kojima su svi drugi nastali nekakvim "odrodavanjem" Srba objasniti.
Kao sto negiraju posebnost i historijsko utemeljenje bosanskog jezika tako negiraju i Bosnjake,samo sto to rade
malo lukavije k'o onaj hapologrupa-pacijent gore :D
Bez da ulazim u utemeljenost razlicitih naziva za jedan te isti jezik, misljenja sam da su negatori u manjini samo sto se ta njihova trabunjanja mnogo jace cuju. Idiotski je nesto pravno utemeljeno negirati zarad svojih frustracija i takve stvari jednostavno treba ignorisati.
dustaban

#403 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by dustaban »

Imam neki lagani osjecaj da i mene svrstavate u te "negatore" Bosanskog jezika!

Pa hoce li iko majkumu primjetiti da, ako bas negiram neke jezike, da upravo najvise negiram tzv. Crnogorski jezik, dakle ''svoj'' jezik !
A sta tek reci o slijepoci moderacije na uvrede upucene jednom narodu ("odronjeni srbi" itd.)

Ali ok, navikao sam ja na forumaske pasjaluke. Medjutim tebe NINe smatram pametnim coekom, znas latinski, dakle znas i sve drugo :D , bio si moderator (jesi li jos uvijek?) i opcenito si pribran i mudro zboris... i zato bih tebe molio da primjetis sta je moj stav oko ovoga prakticno isti kao i tvoj.

Dakle i ja tvrdim da je rijec o jednom jeziku koji je nazor i nasilu razvucen ali se, majkumuyebem, jos uvijek neda! Ne treba prevodilac/prevodioc/tumac kad medjusobno razgovaraju juzni slaveni od Slovenije do Makedonije, od Madjarske do Italije.

Svadjamo se oko njegovog naziva. I pokusavamo dokazati da je sustina jezika u tome, dakle u njegovom nazivu a ne u njegovoj genezi, standardizaciji i, sto je najvaznije a stalno zaboravljamo - KNJIZEVNOJ UPOTREBI.

Jok, ovdje se svi sturili da dokazu koji je NAZIV stariji a ne u sta nam se ZAJEDNICKI jezik pretvorio i jos uvijek pretvara, rekao bih nikad intenzivnije. I evo - sta kad dokazemo da je NAZIV ''Bosanski'''stariji od naziva ''Hrvatski'' ili ''Srpski''?! Je li to znaci nekakvo vlasnistvo Bosnjaka nad Juznoslavenskim jezikom ili sta vec? Ako cemo i o tome, mozemo - hajde da vidimo ko je i koliko pravio ovaj jezik!
Ima tu jos neugodnih pitanja. Za ovaj put je dosta, nastavicu ja ''cvakati" bez obzira sto se ovdje na neugodna pitanja ne odgovara vec se pitac proglasava neprijateljom!

To be continued...
Point.

#404 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by Point. »

I opet dodjemo do toga da srbi govore kako bosanski jezik ne postoji i nije nikad postojao. Sto je dokazano besmisleno. Dodjemo isto do toga da srbi odredjuju Bosnjacima kako da nazivaju svoj jezik. Sta bi bilo da se Bosnjaci krenu petljati pa kazu srpski ne postoji, nego je to neka slavenska verzija turskog?
NIN

#405 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by NIN »

dustaban wrote:
Ali ok, navikao sam ja na forumaske pasjaluke. Medjutim tebe NINe smatram pametnim coekom, znas latinski, dakle znas i sve drugo :D , bio si moderator (jesi li jos uvijek?) i opcenito si pribran i mudro zboris... i zato bih tebe molio da primjetis sta je moj stav oko ovoga prakticno isti kao i tvoj...
Ne znam kako si dosao do zakljucka da sam te okarakterisao kao negatora? Uopste nisam to ni pomislio.
dustaban

#406 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by dustaban »

Point. wrote:I opet dodjemo do toga da srbi govore kako bosanski jezik ne postoji i nije nikad postojao. Sto je dokazano besmisleno. Dodjemo isto do toga da srbi odredjuju Bosnjacima kako da nazivaju svoj jezik. Sta bi bilo da se Bosnjaci krenu petljati pa kazu srpski ne postoji, nego je to neka slavenska verzija turskog?
Da se covjek rasplace!
Pa dokle cete maykumu kukati kako vas neko stalno ometa u izgradnji Bosnjastva (kao, mi nikoga ne diramo niti iko one druge drugi ometa). Nema ovdje "mog" i "tvog" jezika, govorimo OCITO istim jezikom da nije tako ne bi bilo ove rasprave.
A kad nam je nesto zajednicko pravo je svih da se u to petljaju.

Ne budite plachipi3de, razgovarajmo ''muski'' i drzimo se argumenata...
dustaban

#407 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by dustaban »

NIN wrote:
dustaban wrote: Ali ok, navikao sam ja na forumaske pasjaluke. Medjutim tebe NINe smatram pametnim coekom, znas latinski, dakle znas i sve drugo :D , bio si moderator (jesi li jos uvijek?) i opcenito si pribran i mudro zboris... i zato bih tebe molio da primjetis sta je moj stav oko ovoga prakticno isti kao i tvoj...
Ne znam kako si dosao do zakljucka da sam te okarakterisao kao negatora? Uopste nisam to ni pomislio.
OK, nesporazum :wink:
hAZNADAR

#408 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by hAZNADAR »

dustaban wrote:Imam neki lagani osjecaj da i mene svrstavate u te "negatore" Bosanskog jezika!

Pa hoce li iko majkumu primjetiti da, ako bas negiram neke jezike, da upravo najvise negiram tzv. Crnogorski jezik, dakle ''svoj'' jezik !
.
To si ti uveliko dokazao. Prvo teorijom da mu se ime treba mijenjati, pa postedom imena ostalih imena jezika na koje se tvoj eksperiment o novoj slozenici ne odnosi, pa tobozom brigom o zajednickom naslijedju ko biva oni ka nokima je jedino to ostalo se i dalje moralno ne mogu pozivati na to,... . a najvise zato sto si lijepo ignorisao sve protuargumente i utekao od svih poklapanja koja ovdje stoje i dalje crno na bijelo.

Bosanski jezik sa bas tim imenom ili priznajes ili ne. Nema tu price. Ili priznajes to ime ili negiras. Jesi li stavio upitnik samo jednom na ime jezika - ti si negator, a pogotovo poslije ovoliko pokusaja.
Ono sto te razlikuje jedino od ostalih nacionalistickih i primitivnih negatora je samo pokusaj kao lijepe price i drugacijeg pristupa. A u principu isto sranje.
Da nisi negator - nebi se ni javio na ovu temu, ili bi bar prihvatio sve ove cinjenice iznesene.
dustaban wrote:Sta ti je kontinuitet Bosanskog jezika? Moze li kakav timeline?
- MUHAMED USKUFI iz Tuzle sastavlja 1631 g. prvi bosansko-turski rijecnik.

- Konstantin Filozof (pisac s kraja 14 i poc.15 v.) u spisu "Skazanie izjavljeno o pismeneh" spominje bosanski jezik uz bugarski, srpski, slovenski, ceski i hrvatski.

- Jedan od najstarijih spomena bosanskog jezika imamo u notarskim knjigama grada Kotora: 3.jula 1436, mletacki knez u Kotoru kupio je petnaestogodisnju djevojku "bosanskog roda i hereticke vjere, zvanu bosanskim jezikom Djevenu".

- Ninski biskup u Peri pisao je 1581. g.fra J.Arsenigu "bosanskim jezikom";

- U djelu Jeronima Megisera "Thesaurus polyglotus" (Frankfurt na Majni, poc. 17v.) spominju se uz ostale nase govore (dijalekte): bosanski, dalmatinski, srpski, hrvatski.

- Bosanskim jezikom su ga zvali (uz: slovinski, iliricki/ilirski, ponekad i hrvatski) i mnogi pisci od 17 v. naovamo: Matija Divkovic, "Bosnjak rodjen u selu Jelaskama sjeverno od Varesa koji je pisao dobrim narodnim jezikom svoga kraja"; Stjepan Matijevic, Stjepan Margitic, Ambroz Matic, Luka Dropuljic, Ivan Frano Jukic, Martin Nedic, Anto Knezevic...

-Duvanjski biskup fra Pavle Dragicevic 1735, pise da u Bosni ima devet svecenika koji u vrsenju vjerskih obreda ispomazu "bosanskim jezikom", jer ne razumiju dobro crkvenoslavenski. Dodaje da je ucenim katolicima u razgovorima sa pravoslavcima dovoljno da poznaju bosanski jezik.

- Evlija Celebija, turski putopisac iz 17 v., u poglavlju "jezik bosanskog i hrvatskog naroda" svoga cuvenog putopisa hvali Bosnjake, za koje kaze: "kako im je jezik, tako su i oni cisti, dobri i razumljivi ljudi". Govori o bosanskom jeziku koji je po njemu blizak latinskom, a spominje i bosansko-turski rijecnik M.H.Uskufije.

- Jedan od prvih gramaticara, Bartol Kasic (Pag 1575 - Rim 1650), rodjeni cakavac, odlucuje se za stokavstinu bosanskog tipa, kakva je Divkoviceva, te se u svom "Ritualu rimskom" (Rim, 1640) istice da je za stvaranje zajednickog knjizevnog jezika (lingua communis) u juznoslavenskim krajevima potrebno izabrati jedan govor (on se zalaze za bosanski slijedeci na taj nacin preporuke Kongregacije za propagandu vjere i svojih poglavara iz Rima).

- Isusovac Jakov Mikalja (1601-1654) u predgovoru "Blagu Jezika slovinskoga" iz 1649 zeli kako kaze da uvrsti "najodabranije rijeci i najljepse narjeceje" dodajuci da je "u ilirskom jeziku bosanski jezik najljepsi", i da bi svi ilirski pisci trebali nastojati da njim pisu.

- Hrvatski pjesnik Andrija Kacic Miosic (1704-1760) autor "Razgovora ugodnog", snazno afirmise stokavstinu;svoju je "Korabljicu" " prinio iz knjiga latinskih, talijanskih i hronika Pavla Vitezovica" u "jezik bosanski".

- Bosanski jezik spominje, pored srpskog, hrvatskog, ceskog i poljskog i spisatelj Matija Antun Reljkovic (1732-1798).

- Antun Kanizic, Franjo Marija Appendini (1808 u Dubrovniku pojavila se njegova "Grammatica della lingua illirica" u cijem predgovoru istice da je od svih dijalekata ilirski ili dalmatinsko-bosanski najsavrseniji, Ivan Popovic (kojemu je bosanski govor medju slavenskim isto sto i aticki medju grckim), u nastojanju da Juzni Slaveni oforme jedinstven knjizevni jezik, zalazu se za usvajanje bosanskoga govora jos mnogo prije Beckog dogovora iz 1850. godine.

- Alberto Fortis (1741 -1803. god 1774 u Veneciji u djelu "Viaggio in Dalmazia" objavio i u originalu i prevodu na talijanski - znamenitu nasu baladu Hasanaginicu - jezik Morlaka naziva: ilirskim, morlackim, ali i bosanskim.

- Mula Mustafa Baseskija u svome Ljetopisu spominje Mula Hasana Niksicanina (1780),koji govori pola turskim,pola bosanskim jezikom.

- Naziv bosanski jezik upotrebljavaju i Slavonci Ivan Grlicic (zupnik u Djakovu,1707) i Matija Petar Katancic (1831 u Budimu objavio u sest knjiga prevod Svetog pisma "u jezik Slavno-Illyricski izgovora Bosanskog").

- Prema svjedocenju Matije Mazuranica ("Pogled u Bosnu ucinjen 1839-1840", Zagreb, 1842, str. 54), sarajevski pasa, iako "dobro znade turski, arapski i arnautski", ne voli da neko pred njim govori turski i istice "da je nas slavni bosnjacki jezik od svih najljepsi na svijetu". U Putopisu se kaze da se u Bosni "eglendise Bosnjacki".

- Svoj jezik naziva bosanskim i Stocanin Halil Hrle, prevodilac sa arapskog ("Kasidei burdei bosnevi", Stolac, 1849).

- Hercegovacki srpski prvaci, medju kojima i Prokopije Cokorilo, traze od Ali-pase Rizvanbegovica da se za vladiku postavi covjek vican bosnjackom jeziku.

- Bosanski biskup Vujicic jos je 1881 g. nas jezik zvao bosanskim.

- I hercegovacki ustanici su ga tako zvali : Pero Tunguz, jedan od njihovih vodja, znao je reci: "Razumi me, coece, bosanski ti govorim !".

- Autor prvog naseg stampanog alhamijado teksta, s prvim pokusajem stvaranja stabilnijeg arabickog pravopisnog uzusa za stampanu praksu jeste Mustafa Rakim (1868 g. objavio je u Istambulu djelo "Ovo je od virovanja na bosanski jezik kitab"). Autorstvo tog djela inace je pripisivano Mehmedu Agicu iz Bosanskog Broda.

- Mostarac Omer Humo (umro 1880), narodni prosvjetitelj, koji se borio za uvodjenje narodnog jezika u skole, na kraju svoga Ilmihala ("Sehletul vusula", Sarajevo 1875.g., ovo je prva knjiga pisana arebicom a nasim jezikom, objavljena u Bosni) kaze: "Ah da je Bog do meni bio avaki bosanski pisani citab", a u pjesmi "Stihovi zahvale na bosanskom jeziku":

"Brez suhbe (sumnje) je babin jezik najlasnji,
Svatko njime vama vikom besidi,
Slatka braco, Bosnjaci,
Hak (istinu) vam Omer govori".

Autor je i pjesme "Dova na bosanskom".

- "Gramatika bosanskog jezika za srednje skole" nepotpisanog autora Frane Vuletica, prva je gramatika u Bosni i Hercegovini za interkonfesionalno skolstvo. Zemaljska vlada BiH stampala ju je 1880 g. Dozivjela je vise izdanja i bila u upotrebi do 1911.

- Salih Gasovic, rodom Niksicanin, autor je Mevluda ("Casni mevlud na bosanski jezik ", Sarajevo 1878; zapravo je to prepjev Mevluda Sulejmana Celebije) za ciji nastanak kaze:

"Molise me kolasinski prvisi,
Mevlud nami daj bosanski napisi".

- Ibrahim Edhem Berbic stampao je "Bosansko-turski ucitelj" (1893 u Carigradu); Ibrahim Seljubac (1900) "Novu bosansku elifnicu", a u tom duhu radili su i drugi autori vjerskih udzbenika (npr. Junuz Remzi Stovro).

- Sejfudin Proho izdao je 1907 u Sarajevu "Tedzvidi-inas (na najlaksi i najkraci nacin bosanski jezik.)".

- Iste godine u Sarajevu izlazi "Tedzvidi edaijjei bosnevi" Ibrahima Saliha Puske.

- 1908 u Sarajevu se pojavljuje djelo M.Dz.Causevica "Bergivija", koje je urednistvo "Tarika" prevelo na bosanski jezik, "radi opcenite koristi".

- Arif Sarajlija takodjer je dao svoju verziju prevoda Mevluda S.Celebije, ("Terdzuman mevludski na jezik bosanski",Carigrad 1909).

- Franjevci su 1894 g. otpisivali M.P.Desancicu da ne govore srpski nego bosanski.

- Gradonacelnik Mostara I.Kapetanovic ne jednoj sjednici 1895 g. zabranjuje da gospodin Stagner nesto kaze na njemackom jeziku; u zapisniku je navedeno kako je rekao "da mi ovdje nismo u Becu niti Gracu, vec u Mostaru i da treba da se govori bosanski, da svi razumimo".

- Prvi stampani kalendar "Tursko-bosanski rjecnik" (Bitolj,1912)sto ga je sastavio Ahmed Kulender,

Od 1.1.1879 upotrebljavan je naziv bosanski jezik, kao sluzbeni jezik u Bosni i Hercegovini. Od 23.1.1879 na sjednici Bosanske komisije bilo je zauzeto stnoviste da se naziva "bosanski zemaljski jezik". Ali u provizornom poslovniku za organe vlasti u BiH od 16.2.1879 vec je upotrebljena oznaka "srpsko-hrvatski jezik". Naredbom Zemaljske vlade od 4.10.1907 g. odredjeno je da se "ima posve napustiti naziv 'bosanski jezik' i da se imade zemaljski jezik nazivati 'srpsko-hrvatski jezik'.

Image
hAZNADAR

#409 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by hAZNADAR »

Yug wrote:
Imas u Ajnhardovim franackim analima o starim Bosnjacima koji su donijeli taj slovenski jezik ovde iz sjeveroistocne evrope i Karpata u najezdi Slovena u 7 vijeku.Imas milion izvora o starim Bosnjacima slovenima u sjeveroistocnoj evropi,imas Konstantina Porfirogeneta koji na hiljade mjesta spominje stare Bosnjake slavene.Imas i DNK analizu i haplogrupe koja jasno pokazuje da se Bosnjaci totalno razlikuju po porijeklu od Srba iz sumadije npr...ta je razlika nesto kao oni iz Argentine i ovi iz madjarske,tu negdje nemoj sad zdravo za gotovo me uzimati.
Mitomanski primitivni mozak jednostavno ne konta nista sto odudara od sablona. Hebe se nama i za vijekom 7 im i za Porfirogenetom,.. sila danasnjih nacija nema rodoslov iz seobe naroda ili spomen tog imena i nemaju sa time nikakvih problema. Sila naroda se ne zove po nekom starom plemenskom imenu, kao sto je sila plemenskih imane nestala asimilirala se. Nama su sasvim dovoljni Bosnjani srednjovjekovne Bosne, bosanski jezik, drzavnopravna tradicija Bosne,... i boli nas kolektivno q jesmo li stariji od Amera ili mladji od Grka. Ali ti to ne mozes shvatiti.

Jadan li si dustabane u svojoj borbi ako imas ovakve suborce.
Last edited by hAZNADAR on 15/09/2015 22:49, edited 1 time in total.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#410 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by japin_mutapi »

дустабане изаџи из негацијске екипе и појачај их
Mohamad Sissoko

#411 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by Mohamad Sissoko »

Nisam znao da je i ovaj taban početnik.
Point.

#412 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by Point. »

dustaban wrote:
Point. wrote:I opet dodjemo do toga da srbi govore kako bosanski jezik ne postoji i nije nikad postojao. Sto je dokazano besmisleno. Dodjemo isto do toga da srbi odredjuju Bosnjacima kako da nazivaju svoj jezik. Sta bi bilo da se Bosnjaci krenu petljati pa kazu srpski ne postoji, nego je to neka slavenska verzija turskog?
Da se covjek rasplace!
Pa dokle cete maykumu kukati kako vas neko stalno ometa u izgradnji Bosnjastva (kao, mi nikoga ne diramo niti iko one druge drugi ometa). Nema ovdje "mog" i "tvog" jezika, govorimo OCITO istim jezikom da nije tako ne bi bilo ove rasprave.
A kad nam je nesto zajednicko pravo je svih da se u to petljaju.

Ne budite plachipi3de, razgovarajmo ''muski'' i drzimo se argumenata...
Pa zajednicko nam je da pricamo bosanskim jezikom, zato i razumijemo jedan drugog. Slozices se?
Yug

#413 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by Yug »

hAZNADAR wrote:
Yug wrote:
Imas u Ajnhardovim franackim analima o starim Bosnjacima koji su donijeli taj slovenski jezik ovde iz sjeveroistocne evrope i Karpata u najezdi Slovena u 7 vijeku.Imas milion izvora o starim Bosnjacima slovenima u sjeveroistocnoj evropi,imas Konstantina Porfirogeneta koji na hiljade mjesta spominje stare Bosnjake slavene.Imas i DNK analizu i haplogrupe koja jasno pokazuje da se Bosnjaci totalno razlikuju po porijeklu od Srba iz sumadije npr...ta je razlika nesto kao oni iz Argentine i ovi iz madjarske,tu negdje nemoj sad zdravo za gotovo me uzimati.
Mitomanski primitivni mozak jednostavno ne konta nista sto odudara od sablona. Hebe se nama i za vijekom 7 mim i za Porfirogenetom,.. sila danasnjih nacija nema rodoslov iz seobe naroda i nemaju sa time nikakvih problema. Nama su sasvim dovoljni Bosnjani srednjovjekovne Bosne, bosanski jezik, drzavnopravna tradicija Bosne,... i boli nas kolektivno q jesmo li stariji od Amera ili mladji od Grka. Ali ti to ne mozes shvatiti.

Jadan li si dustabane u svojoj borbi ako imas ovakve suborce.
Pa jesi li se ti ikada pitao sta Ti imas sa srednjovjekovnim stanovnistvom Bosne.Danasnji Srbi su mahom porijeklom iz stare hercegovine gdje se po mnogima najcisce govori srpskim jezikom,danasnji muslimani u BiH su mahom potomci muhadzira iz Slavonije,Madjarske,Srbije posebno,Uzice,Beograd,Smederevo i iz mnogih drugih zemalja odakle su dolazili pri povlacenju osmanlija.U skoro cijeloj sjeveroistocnoj Bosni ljudi tacno znaju iz kojeg dijela Srbije poticu.Vise imas potomaka srednovjekovnog stanovnistva Bosne u Beogradu,Zagrebu ili dalmaciji nego u samoj BiH danas...Toliko o mitomaniji. :)
breuer

#414 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by breuer »

Koliko je slabašna ta mitomanija prikazuje i podatak da je obnovitelj bošnjačkog identiteta, gosp. Izetbegović, porijeklom, ni manje ni više iz Beograda :D

Stari dobri Bošnjanin...

da se ne pominju nebrojene ličke, ugarske, slavonske, šumadijske, sandžačke i druge familije, koje su nakon pada tih prostora pod "krst" bježale glavom bez obzira od istog, gdje nego u Bosnu...
dustaban

#415 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by dustaban »

Vid'te nesta... na ovome mjestu gdje smo mi sad bio jedan forum/portal zvao se SARAJEVO-X. Kasnije dosla neka nova poslovna politika pa mu promjenila ime u KLIX. Mi svi forumasi ostali dze smo bili, ostali nam isti nickovi i avatari, ista pricha, ista prepirka... ostao dakle KONTINUITET foruma i forumanja.
Bilo nekih pokusaja da se ignorise KLIX i sacuva SARAJEVO-X, ali se u tome nije uspjelo. Sarajevo-x nostalgicari jos uvijek pokusavaju vratiti stari forum ali od toga nema nista jer je cak napravljena redirekcija pa kad ukucas staro ime baci te na novi portal.
Kasnije je i na ovom portalu bilo nekakvog redizajna, kao sto je to red sa necim sto se KONTINUIRANO dogradjuje.

I zamislite da se sad okolnosti promjene i neko nekako vrati staru domenu i staro ime. I hajde nek se i to desi, ali kako sad proglasiti kontinuitetom ovaj prekid?!
:?:

Ne gospodo draga, IME JE NEBITNO kad govorimo o kontinuitetu ISTE STVARI KOJA JE MIJENJALA NAZIVE, prema trenutnim okolnostima koje imaju veze sa svime drugim osim sa SUSTINOM te stvari, koja nije prestajala egzistirati!

Niko nikada ne moze pobiti CINJENICU da se KLIX nekada zvao SARAJEVO-X. Medjutim, zasto ne priznati cinjenicu da je KLIX faza u mnogo kracem periodu ucinila vise i za portal i za forum nego prethodnih sto godina sarajevoiksa! Isto tako je nemoguce (da ne problematiziramo koliko bi bilo i dopustivo) da neko nekad nanovo otvori sarajevo-x i prisvoji ne samo ono sto je on to nekad bio vec i ovu KLIX fazu, tako sto ce to ime sasvim ignorisati ali prisvojiti i proglasiti kontinuitetom sve sto se pod tim imenom desavalo!

RAZMISLITE malo o ovom mom "offtopicu"...
dustaban

#416 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by dustaban »

Evo sace sat kako niko ne replicira. Dobro je, konacno razmisljaju...
:mrgreen:
Point.

#417 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by Point. »

Fino se koristis bosanskim jezikom. :thumbup:
japin_mutapi

#418 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by japin_mutapi »

говори босански да те сви срби разумију
dustaban

#419 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by dustaban »

Point. wrote:Fino se koristis bosanskim jezikom. :thumbup:
Hvala Googletu pa mi OTKRI JEZIK i prevede :mrgreen:
Image
japin_mutapi

#420 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by japin_mutapi »

лепо је видети негаторе босанског језика како се служе босанским језиком
hAZNADAR

#421 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by hAZNADAR »

Yug wrote:

Pa jesi li se ti ikada pitao sta Ti imas sa srednjovjekovnim stanovnistvom Bosne.Danasnji Srbi su mahom porijeklom iz stare hercegovine gdje se po mnogima najcisce govori srpskim jezikom,danasnji muslimani u BiH su mahom potomci muhadzira iz Slavonije,Madjarske,Srbije posebno,Uzice,Beograd,Smederevo i iz mnogih drugih zemalja odakle su dolazili pri povlacenju osmanlija.U skoro cijeloj sjeveroistocnoj Bosni ljudi tacno znaju iz kojeg dijela Srbije poticu.Vise imas potomaka srednovjekovnog stanovnistva Bosne u Beogradu,Zagrebu ili dalmaciji nego u samoj BiH danas...Toliko o mitomaniji. :)
Upravo toliko o mitomaniji si sam prezentirao. Sta to ti imas sa Srbima prije pravoslavlja, sta to Svedi protestanti sa vikinzima, sta to katolicki Meksikanci sa Aztecima, sta to prevoslavni Bugari sa tatarskim Bugarima iz azijskih stepa,.... vama je islam problem i mentalni blok gdje se vasa pamet zaustavlja. Sa Bosnjanima i srednjovjekovnom Bosnom imam zajednicko i ime Bosnjak=Bosnjanin i bosanski jezik i istu zemlju. Pa nek sam eto ja hipoteticki potomak nekog madjarskog muslimana sto mi je vazno koliko lanjski snijeg - barem glavnica mog naroda su potomci Bosnjana jer su na istom mjestu.
Niko od nas, ne samo Bosnjaka vec i Srba i Hrvata nema pojma o svom porijeklu jer se knjige rodjenih nisu pisale a usmeno predanje seze samo par generacija. Malo ko od nas ima i prezime starije od 200 god. Vjera je odredila naciju i svi dzuture smo miks koji sa srednjim vijekom krvno ima isti procenat veze. To su fakte i cinjenice od kojima su knjige napisane, cak i u Srbiji,... samo sto vam je mozak ispran glupostima i lazima pa ste uvjereniji u te gluposti nego naucnici koji zivot posvete izucavanju toga. Ako ces samo moj narod ponizavati da je samo miks pridoslica,... to je isto kao da ja tvoj zovem turskim kopiladima zbog prava prve noci i pravoslavnim Vlasima koje su Turci naseljavali gdje su htjeli. Nisam tip koji vrijedja niti jednu naciju, ali za odredjene izuzetke mogu napraviti iznimku. Sa budalama nema normalne price.
hAZNADAR

#422 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by hAZNADAR »

breuer wrote:Koliko je slabašna ta mitomanija prikazuje i podatak da je obnovitelj bošnjačkog identiteta, gosp. Izetbegović, porijeklom, ni manje ni više iz Beograda :D

Stari dobri Bošnjanin...

da se ne pominju nebrojene ličke, ugarske, slavonske, šumadijske, sandžačke i druge familije, koje su nakon pada tih prostora pod "krst" bježale glavom bez obzira od istog, gdje nego u Bosnu...
Ili da spominjemo naseljavanje pravoslavnih Vlaha u Bosnu gdje su Turci koliko-toliko imali zapisa. Gdje nesta taj etnos? Al nebitno, to navodim samo kao isti nivo tebi mozda razumljiviji a ne zato sto mi je bitno icije krvno porijeklo. Za mene je Srbin stvar izbora, opredjeljenja,.. fenomen modernog doba sa pocetkom u nacionalromantizmu koji objedinjava odredjenu kulturu, jezik, vjeru, i historiju tog imena. Hebe mi se za krvnom vezom i koliko Srba su porijeklom bas Srbi ili Vlasi, Cincari, Tracani, Bosnjaci, Hrvati, Bugari,...

Vise muslimanskih familija se iselilo iz BiH nego sto je doslo. Izetbegovic nije obnovitelj bosnjackog identiteta, to su uradili pametniji od njega za njegovog vakta.

Koliki bolesnik, pacijent neko moze biti u glavi da mu je pitanje porijekla i odakle je ko dosao - toliko bitno.

Fakat - zasto vam je toliko stalo da Bosnjake toliko ponizavate i negirate im sve sto mozete. Nauka i istina nije jer malo ko od vas ima pojma o historiji a ocigledno je da "sve znate" i nista nikad novo ne saznate. Toliko upinjanja za nesto sto nigdje u svijetu niti je aktuelno niti i je igdje bitno. Jesu li to niski porivi slasti kada nekoga vrijedjas misleci da izazivas ocaj kod prozvanog, jeli to mozda politicki motiv da neciju golgotu opravdas time sto ces njihov rang ljudi spustiti,.. ili tek potreba da si visi, plemenitiji, superiorniji,...?

Postavljam pitanje ostalima,... vezano za verbalni delikt, uvredu u ovdje pravila ponasanja kod moderacije. Jeli gore nekoga poslati u p.m. ili mu na kulturan nacin saopstiti da je niza rasa, genetski otpad?
hAZNADAR

#423 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by hAZNADAR »

dustaban wrote:
RAZMISLITE malo o ovom mom "offtopicu"...
To bi ti imalo smisla samo ako je klix bio od pocetka i u jednom kracem periodu imao neko drugo ime i poslije vratio klix.

Imas li jos koji adut u negiranju imena jezika? Koji li je ovo po redu pokusaj?

A sve nesto fin i tolerantan,. :D
zg1911

#424 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by zg1911 »

da vidim jesam li dobro skontao. prije turaka na prostoru bih zivjehu bosnjani. s turcima dodjose pred njima i srbi i vlasi.

srbi+vlasi= danasnji bh srbi
bosnjani
l l
ostali katolici presli na islam
ll ll
danasnji bh hrvati danasnji bosnjaci

:D
NIN

#425 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by NIN »

zg1911 wrote:da vidim jesam li dobro skontao. prije turaka na prostoru bih zivjehu bosnjani. s turcima dodjose pred njima i srbi i vlasi.

srbi+vlasi= danasnji bh srbi
bosnjani
l l
ostali katolici presli na islam
ll ll
danasnji bh hrvati danasnji bosnjaci

:D
Smoriste vise s ovim glupostima - hrvati, srbi, bosnjaci... nabijem vas sve na cunu!

Nego, mogu li se prijavit kao prevodioc/prevoditelj, posto vidim da se ne razumijete?

I dze mi je onaj moj @francuz... :lol:
Post Reply