Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- Dozer
#401 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
@Arteta
S tobom je zaista tesko komunicirati jer, bez uvrede, uopste ne razumijes ono o cemu i sta se pise. Drzis se nekakve svoje matrice, koju ja zovem M92, i od nje ne odstupas ni u tolikoj mjeri da bar razmislis o necemo sta je napisano...
Ali, hajde...pokusacu ti jos jednom pojasniti, pa ako opet ne shvatis, onda odustajem.
Markovic je zapoceo reforme u pravcu privatizacije, a s njom dolazi na scenu privatno vlasnistvo, kapital i trzisna ekonomija. Samim tim, Juga bi vjerovatno iz komunisticko-socijalistickog sistema presla u neku vrstu prave socijaldemokratije i socijalkapitalizma. Za to smo tada imali sve preduslove.
Ali, desilo se sta se desilo, to nije uspjelo, i gotova prica.
Evo jedan primjer toga da je to moglo funkcionisati, licni. Stari mi je u onom sistemu bio direktor par onda jakih firmi (bio musliman, da odmah skratimo glupe komentare i price), drzavnih naravno. Krajem 1989. i pocetkom 1990., odmah nakon sto je Markovic pokrenu ekonomske reforme, stari napusta tu poziciju (suludo, neki ce reci...), i s haverom otvara privatnu konsignacionu firmu. Nakon svega 3-4 mjeseca on i haver se mjesecno rastaljuju po 5.000 DEM, sto im je bila plata. I rasla je, i to rapidno, sve kraja '91 kada pocinje stanje u HR. Naravno, '92 firma propada, kao i sve druge.
Dakle, mene niko ne moze ubijediti da se reforme u Jugi nisu pocele desavati, i to vrlo pozitivne, jer sam ih gledao vlastitim ocima i osjetio na vlastitioj kozi, posto sam pocetkom '91. i sam poceo raditi u toj firmi.
Evo jos jedan primjer, kad se vec sport toliko spominje, i opet licni. Recimo, od kraja 1989. ja sam imao sportsku stipendiju od SOFKA-e u vrijednosti od skoro 700 DEM. Istovremeno, svaka osvojena medalja je znacila i tzv. stimulaciju, a koja se kretala od 50 do 100 DEM. Takodjer, pocetkom 1990. s jaranom pocnem neku mini proizvodnju PVC kesa (opet, jer su Markoviceve reforme to omogucile).
Ukratko, s krajem 1990., a onda i kroz 1991., ja sam uredno zaradjivao preko 2.000 DEM mjesecno. A nisam bio ni clan KP, niti sam radio za drzavu u bilo kojem smislu.
Danas je identicno - nisam clan ni jedne stranke, a pogotovo ne ovih ljigavih ento-nacional-vjerskih idiotluka, a i dalje mi nista ne fali u zivotu. Cak stavise, zivim sasvim lijepo.
Sad ce neko reci - pa sta kukas za onim sistemom?! I pogrijesiti. Ne kukam ja ni za cim. Samo kazem da ovaj sistem ne valja i da je onaj bio daleko bolji, kao i da je ona drzava bila daleko bolja od ove. SISTEMSKI i FUNKCIONALNO.
I, da... Sve ovo nema nikakve veze s proizvodima iz Azije. I Njemacka je preplavljena njima, i Italija, i Amerika...pa sta? Slobodno trziste. Proizvodi sta hoces i prodaji po cijeni po kojoj hoces. Kupice onaj ko hoce. Ili nece onaj ko nece.
S tobom je zaista tesko komunicirati jer, bez uvrede, uopste ne razumijes ono o cemu i sta se pise. Drzis se nekakve svoje matrice, koju ja zovem M92, i od nje ne odstupas ni u tolikoj mjeri da bar razmislis o necemo sta je napisano...
Ali, hajde...pokusacu ti jos jednom pojasniti, pa ako opet ne shvatis, onda odustajem.
Markovic je zapoceo reforme u pravcu privatizacije, a s njom dolazi na scenu privatno vlasnistvo, kapital i trzisna ekonomija. Samim tim, Juga bi vjerovatno iz komunisticko-socijalistickog sistema presla u neku vrstu prave socijaldemokratije i socijalkapitalizma. Za to smo tada imali sve preduslove.
Evo jedan primjer toga da je to moglo funkcionisati, licni. Stari mi je u onom sistemu bio direktor par onda jakih firmi (bio musliman, da odmah skratimo glupe komentare i price), drzavnih naravno. Krajem 1989. i pocetkom 1990., odmah nakon sto je Markovic pokrenu ekonomske reforme, stari napusta tu poziciju (suludo, neki ce reci...), i s haverom otvara privatnu konsignacionu firmu. Nakon svega 3-4 mjeseca on i haver se mjesecno rastaljuju po 5.000 DEM, sto im je bila plata. I rasla je, i to rapidno, sve kraja '91 kada pocinje stanje u HR. Naravno, '92 firma propada, kao i sve druge.
Dakle, mene niko ne moze ubijediti da se reforme u Jugi nisu pocele desavati, i to vrlo pozitivne, jer sam ih gledao vlastitim ocima i osjetio na vlastitioj kozi, posto sam pocetkom '91. i sam poceo raditi u toj firmi.
Evo jos jedan primjer, kad se vec sport toliko spominje, i opet licni. Recimo, od kraja 1989. ja sam imao sportsku stipendiju od SOFKA-e u vrijednosti od skoro 700 DEM. Istovremeno, svaka osvojena medalja je znacila i tzv. stimulaciju, a koja se kretala od 50 do 100 DEM. Takodjer, pocetkom 1990. s jaranom pocnem neku mini proizvodnju PVC kesa (opet, jer su Markoviceve reforme to omogucile).
Ukratko, s krajem 1990., a onda i kroz 1991., ja sam uredno zaradjivao preko 2.000 DEM mjesecno. A nisam bio ni clan KP, niti sam radio za drzavu u bilo kojem smislu.
Danas je identicno - nisam clan ni jedne stranke, a pogotovo ne ovih ljigavih ento-nacional-vjerskih idiotluka, a i dalje mi nista ne fali u zivotu. Cak stavise, zivim sasvim lijepo.
Sad ce neko reci - pa sta kukas za onim sistemom?! I pogrijesiti. Ne kukam ja ni za cim. Samo kazem da ovaj sistem ne valja i da je onaj bio daleko bolji, kao i da je ona drzava bila daleko bolja od ove. SISTEMSKI i FUNKCIONALNO.
I, da... Sve ovo nema nikakve veze s proizvodima iz Azije. I Njemacka je preplavljena njima, i Italija, i Amerika...pa sta? Slobodno trziste. Proizvodi sta hoces i prodaji po cijeni po kojoj hoces. Kupice onaj ko hoce. Ili nece onaj ko nece.
- Arteta
#402 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Znam ja to sve sto ti men pricas, reforme se jesu pocele desavati ali to su sve slabe reforme koje bi dovele do tranzicije (ono sto danas imamo), a nama treba kapitalizam i to jak kapitalizam.Dozer wrote:@Arteta
Sve treba privatizovati, dati radnicima, gradjanima svejedno, samo da nista ne ostane politicarima.
Kada se privatizuje treba politicarima uzeti i skole , i bolnice, i zatvore, nista im ne dati.
Budzete treba rasteretiti da bi se mogao podsticati razvoj poduzetnistva, drugacije se ne moze napredovati.
Last edited by Arteta on 11/08/2015 12:34, edited 2 times in total.
- skupljac_zeljeza
#403 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Odakle ti da je Alija htio na Dedinje? A što se tiče standarda...Dozer wrote: Danas... pa...sta reci...? Dovoljno je vidjeti ovo: http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika , pa uporediti s bilo kojim nivnama i crnom hronikom iz, recimo, 1988...
http://forum.klix.ba/ljetovanje-2015-t134927s750.html
http://forum.klix.ba/apple-mac-all-abou ... s2350.html
...i tako redom.
-
Drinski
#404 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Da se ne lazemo: SFRJ je bila drzava u pravom smislu rijeci. Oni su pravili atomske centrale a danas nasi politicari u vrh glave sehidsku cesmu. Komunisti su znali kako se upravlja zemljom. Sto se tice konkurencije, naravno da nismo bili poput SAD i Njemacke, ali smo se priblizavali mnogo brze nego Spanija ili Italija recimo. Sa dr.strane, od ostalih zemalja ist.bloka ili nesvrstanih smo bili bolji. Ukratko, od 1 do 5, ocjena je 3 sa tendencijom porasta. Medjutim, mislim da SFRJ politicari ne bi uspjeli da se hrve u danasnjim okolnostima. Ukinu se carine (ko ce kupovati TV iz Nisa, nije lud!), stranci kupe ono sto vrijedi, mediji mogu pisati sta hoce, nema kulta licnosti, plati se anti-SK kampanja, doktori odose na zapad jer mogu dobiti pasos, fudbaleri nemaju zabranu prodaje u ino klubove ( jel neko pomislio da smo imali dobre ekipe i zbog toga), imaju privatni fakulteti, sluzbe bezbjednosti vode stranci, nemas monetarnu suverenost i sl.
- tandmand
#405 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Osim ako se borba protiv Bošnjaka ne bi predstavila kao zaštita sekularne Bosne od pomahnitalih džihadista.Gojeni H wrote:Za mene nema dileme ... rasuli bi se svako svom jatu. Druga 2 nacionalna korpusa ne vide Bosnu kao svoju zemlju. A, mozemo se i lagati ...JThomas wrote:pa nema armije bih, imaju oružane snage napravljene po paritetu konstitutivnih k'o i sve ostalo. vrlo je dobro pitanje šta bi iste uradile u slučaju nekog sranja.
U zadnje vrijeme se stvari spinuju, pa su i HDZovi za svoju domovinu Bosnu, čiju budućnost naravno vide sasvim drugim očima ....
Goran Zubac je takođe na sebi svojstven način branio poredak u BiH, tako da je svašta moguće.
-
kazokazo
#406 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ja bi te zamolio samo da preracunas iznose plata koje si dobivao u dinarima. Nije moguce da si u drzavnoj firmi imao platu koja je kad se preracuna u marke bila 2000 DM.Dozer wrote:@Arteta
-
kazokazo
#407 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Jugoslavija je bila drzava ok. I bila je bolja od ostalih zemalja istocnog bloka prije svega zbog visprenosti vodje. Ali porediti je sa italijom, spanijom... mislim nije to realno ...Drinski wrote:Da se ne lazemo: SFRJ je bila drzava u pravom smislu rijeci. Oni su pravili atomske centrale a danas nasi politicari u vrh glave sehidsku cesmu. Komunisti su znali kako se upravlja zemljom. Sto se tice konkurencije, naravno da nismo bili poput SAD i Njemacke, ali smo se priblizavali mnogo brze nego Spanija ili Italija recimo. Sa dr.strane, od ostalih zemalja ist.bloka ili nesvrstanih smo bili bolji. Ukratko, od 1 do 5, ocjena je 3 sa tendencijom porasta. Medjutim, mislim da SFRJ politicari ne bi uspjeli da se hrve u danasnjim okolnostima. Ukinu se carine (ko ce kupovati TV iz Nisa, nije lud!), stranci kupe ono sto vrijedi, mediji mogu pisati sta hoce, nema kulta licnosti, plati se anti-SK kampanja, doktori odose na zapad jer mogu dobiti pasos, fudbaleri nemaju zabranu prodaje u ino klubove ( jel neko pomislio da smo imali dobre ekipe i zbog toga), imaju privatni fakulteti, sluzbe bezbjednosti vode stranci, nemas monetarnu suverenost i sl.
Podji od toga da su najbogatiji ljudi bili gastarbajteri ...
- piupiu
#408 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Tad se računalo u markama, jer je Marković izvršio denominaciju sa 10 000 dinara na 1; i 'priheftao' kurs na 1DM = 7 ondašnjih dinara.kazokazo wrote: Ja bi te zamolio samo da preracunas iznose plata koje si dobivao u dinarima. Nije moguce da si u drzavnoj firmi imao platu koja je kad se preracuna u marke bila 2000 DM.
A, što se ekonomije tiče, ovo vrijedi pročitati ... kratko je. Marković o reformama ...
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=561275
-
Drinski
#409 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nisi skuzio. Isli smo brzim koracima nego oni.kazokazo wrote:Jugoslavija je bila drzava ok. I bila je bolja od ostalih zemalja istocnog bloka prije svega zbog visprenosti vodje. Ali porediti je sa italijom, spanijom... mislim nije to realno ...Drinski wrote:Da se ne lazemo: SFRJ je bila drzava u pravom smislu rijeci. Oni su pravili atomske centrale a danas nasi politicari u vrh glave sehidsku cesmu. Komunisti su znali kako se upravlja zemljom. Sto se tice konkurencije, naravno da nismo bili poput SAD i Njemacke, ali smo se priblizavali mnogo brze nego Spanija ili Italija recimo. Sa dr.strane, od ostalih zemalja ist.bloka ili nesvrstanih smo bili bolji. Ukratko, od 1 do 5, ocjena je 3 sa tendencijom porasta. Medjutim, mislim da SFRJ politicari ne bi uspjeli da se hrve u danasnjim okolnostima. Ukinu se carine (ko ce kupovati TV iz Nisa, nije lud!), stranci kupe ono sto vrijedi, mediji mogu pisati sta hoce, nema kulta licnosti, plati se anti-SK kampanja, doktori odose na zapad jer mogu dobiti pasos, fudbaleri nemaju zabranu prodaje u ino klubove ( jel neko pomislio da smo imali dobre ekipe i zbog toga), imaju privatni fakulteti, sluzbe bezbjednosti vode stranci, nemas monetarnu suverenost i sl.
- skupljac_zeljeza
#410 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
I prebrzo što nas je na kraju sve koštalo...Drinski wrote:Nisi skuzio. Isli smo brzim koracima nego oni.kazokazo wrote:Jugoslavija je bila drzava ok. I bila je bolja od ostalih zemalja istocnog bloka prije svega zbog visprenosti vodje. Ali porediti je sa italijom, spanijom... mislim nije to realno ...Drinski wrote:Da se ne lazemo: SFRJ je bila drzava u pravom smislu rijeci. Oni su pravili atomske centrale a danas nasi politicari u vrh glave sehidsku cesmu. Komunisti su znali kako se upravlja zemljom. Sto se tice konkurencije, naravno da nismo bili poput SAD i Njemacke, ali smo se priblizavali mnogo brze nego Spanija ili Italija recimo. Sa dr.strane, od ostalih zemalja ist.bloka ili nesvrstanih smo bili bolji. Ukratko, od 1 do 5, ocjena je 3 sa tendencijom porasta. Medjutim, mislim da SFRJ politicari ne bi uspjeli da se hrve u danasnjim okolnostima. Ukinu se carine (ko ce kupovati TV iz Nisa, nije lud!), stranci kupe ono sto vrijedi, mediji mogu pisati sta hoce, nema kulta licnosti, plati se anti-SK kampanja, doktori odose na zapad jer mogu dobiti pasos, fudbaleri nemaju zabranu prodaje u ino klubove ( jel neko pomislio da smo imali dobre ekipe i zbog toga), imaju privatni fakulteti, sluzbe bezbjednosti vode stranci, nemas monetarnu suverenost i sl.
Gospodarska se kriza začela i razvijala u situaciji raspadanja Jugoslavije. Od smjene dijela rukovodećih elita u republikama od 1971. do 1973., moć i vlast saveznoga državno-političkog vrha rapidno je slabila, čemu je najvise pridonijela duboka Titova starost i Kardeljeva bolest. U prazninu, koja je stvarana raspadanjem saveznoga političkog centra ubacile su se republike sa svojim ambicijama ubrzanog razvitka. Nakon što su one, u duhu reforme federacije, dobile prava podizanja međunarodnih zajmova, sredinom 1970-ih krenuo je najveći investicijski val u povijesti Jugoslavije. Taj val, koji je presao sve granice ekonomskog razuma, dijelom je izazvan kriznom političkom situacijom 1971.-1972. Naime, nove političke strukture koje su došle na vlast nakon sloma tzv. liberala u Srbiji i Sloveniji i "nacionalista" u Hrvatskoj, željele su dokazati da će ostvariti i više od onoga što su smijenjeni lideri obećavali, za ostvarenje njihove ambicije utroseno je oko 45 milijardi USD.
Taj golemi novac dijelom je utrošen u investicije; "Jugoslavija je bila najveće gradilište u Europi", hvalili su se vlastodršci, a dijelom i u standard, koji se bio približio onome na Zapadu. Jugoslavija je tako postala "Potemkinova" zemlja, koja je živjela znatno iznad svojih mogućnosti. Izgledalo je da su vladajuće strukture zaista dokazale narodu da su učinile više od obećanja lidera smijenjenih od 1971. do 1973. Glad za stranim kapitalom, ali i balkanski prevarantski i mafijaški mentalitet, sve je to vodilo u golema zaduženja. Akteri te operacije zaduživanja upali su u klopku dramatičnih promjena na svjetskom tržistu kapitala.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Raspad_SFRJ
- tandmand
#411 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nemojmo se kititi tuđim perjem. Je li Apple bosanski brend? Pogledajmo šta to proizvodi BiH (sa ostalim novonastalim državama) i uporedimo sa proizvodnjom Jugoslavije do 89'. Ko hoće može komotno praviti i uspredbe sa Njemačkom iz 1939. koja je za današnju BiH što se tiče tehnologije i proizvodnje naučna fantastika.skupljac_zeljeza wrote:Odakle ti da je Alija htio na Dedinje? A što se tiče standarda...Dozer wrote: Danas... pa...sta reci...? Dovoljno je vidjeti ovo: http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika , pa uporediti s bilo kojim nivnama i crnom hronikom iz, recimo, 1988...
...i tako redom.
- skupljac_zeljeza
#412 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Rekoh....standard.tandmand wrote:Nemojmo se kititi tuđim perjem. Je li Apple bosanski brend? Pogledajmo šta to proizvodi BiH (sa ostalim novonastalim državama) i uporedimo sa proizvodnjom Jugoslavije do 89'. Ko hoće može komotno praviti i uspredbe sa Njemačkom iz 1939. koja je za današnju BiH što se tiče tehnologije i proizvodnje naučna fantastika.skupljac_zeljeza wrote:Odakle ti da je Alija htio na Dedinje? A što se tiče standarda...Dozer wrote: Danas... pa...sta reci...? Dovoljno je vidjeti ovo: http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika , pa uporediti s bilo kojim nivnama i crnom hronikom iz, recimo, 1988...
...i tako redom.
- piupiu
#413 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ne znam kakve veze ima Goli otok sa opštom sigurnošću stanovništva. Prosječan čovjek nije razmišljao o Golom otoku, već o sigurnosti na ulici. Na Goli otok se nije išlo izlaskom iz kuće.Arteta wrote:Neko rece kako je u Jugoslaviji bilo sigurnosti, u drzavi koja je imala Goli otok.
- tandmand
#414 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Za dobar standard je potreban novac a u BiH je njegov izvor sadaka, otimačina i zaduženje. Vrlo malo tu ima efikasnog rada. Dosta se naslijedilo od bivše države - Elektroprivreda, komunikacije ...skupljac_zeljeza wrote: Rekoh....standard.
-
kakavdanakneiskustvu
#415 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
piupiu wrote:Ne znam kakve veze ima Goli otok sa opštom sigurnošću stanovništva. Prosječan čovjek nije razmišljao o Golom otoku, već o sigurnosti na ulici. Na Goli otok se nije išlo izlaskom iz kuće.Arteta wrote:Neko rece kako je u Jugoslaviji bilo sigurnosti, u drzavi koja je imala Goli otok.
na goli otok se iuslo jer si razmisljao malo drukcije od jednog vođe i jedne partije
- piupiu
#416 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Jeste. I otišlo je jedno 16,000 ljudi u 40 godina. No, kakve veze ima Goli otok sa sigurnošću na ulici?kakavdanakneiskustvu wrote:piupiu wrote:Ne znam kakve veze ima Goli otok sa opštom sigurnošću stanovništva. Prosječan čovjek nije razmišljao o Golom otoku, već o sigurnosti na ulici. Na Goli otok se nije išlo izlaskom iz kuće.Arteta wrote:Neko rece kako je u Jugoslaviji bilo sigurnosti, u drzavi koja je imala Goli otok.
na goli otok se iuslo jer si razmisljao malo drukcije od jednog vođe i jedne partije
-
kakavdanakneiskustvu
#417 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Jeste. I otišlo je jedno 16,000 ljudi u 40 godina. No, kakve veze ima Goli otok sa sigurnošću na ulici?[/quote]piupiu wrote:kakavdanakneiskustvu wrote:Ne znam kakve veze ima Goli otok sa opštom sigurnošću stanovništva. Prosječan čovjek nije razmišljao o Golom otoku, već o sigurnosti na ulici. Na Goli otok se nije išlo izlaskom iz kuće.piupiu wrote:Neko rece kako je u Jugoslaviji bilo sigurnosti, u drzavi koja je imala Goli otok.
malo li je,samo 16000 zbog svog razmisljanja u najstrozi zatvor,pravi primjer slobode govora,i onda kazu nije bila diktatura,ne pitaj mene,ja to nisam spomenuo
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#418 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nikakve, ali jedini stvari za koje se mogu zakaciti ovakvi poput uvaznih sugovornika na ovoj temi su "goli otok", "(pseudo)zabrana bosnjacima da se tako izjasne" i "sve je to od kredita".
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#419 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
kakavdanakneiskustvu wrote:
malo li je,samo 16000 zbog svog razmisljanja u najstrozi zatvor,pravi primjer slobode govora,i onda kazu nije bila diktatura,ne pitaj mene,ja to nisam spomenuo
-
kakavdanakneiskustvu
#420 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
jesmo li zivjeli u diktaturi jedne partije?
- musicman80
#421 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Jesmo. Sada zivimo u diktaturi tri politicke partije: SDA,HDZ i SNSD. Isto sr...., drugo pakovanje.kakavdanakneiskustvu wrote:jesmo li zivjeli u diktaturi jedne partije?
- Drvosjeca iz Dejcica
#422 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Danas takodjer zivimo u diktaturi nacionalnih interesnih zajednica tzv. politicki partija. Visepartijski sistem mozda i nije za ove prostore, nema ga ni Amerika.kakavdanakneiskustvu wrote:jesmo li zivjeli u diktaturi jedne partije?
-
kakavdanakneiskustvu
#423 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
musicman80 wrote:Jesmo. Sada zivimo u diktaturi tri politicke partije: SDA,HDZ i SNSD. Isto sr...., drugo pakovanje.kakavdanakneiskustvu wrote:jesmo li zivjeli u diktaturi jedne partije?
drago mi je da neko to prizna,nije isto,sad mozemo birati koga hocemo,tad nismo,ta drzava je imala puno dobrih osobina,imam dovboljno godina da se toga i sjecam,ali zar je tako tesko reci,zivjeli smo u diktaturi gdje nismo sami mogli birati predstavnike u vlasti,gdje nije bilo slobode govora,gdje se za glasno razmisljanje koje se nije sviđalo vladajucoj i jedinoj stranci islo na dugotrajne kazne zatvora
-
kakavdanakneiskustvu
#424 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Danas takodjer zivimo u diktaturi nacionalnih interesnih zajednica tzv. politicki partija. Visepartijski sistem mozda i nije za ove prostore, nema ga ni Amerika.kakavdanakneiskustvu wrote:jesmo li zivjeli u diktaturi jedne partije?
jbg,sami smo ovo,ili bar nasi roditelji trazili pocetkom 90-tih godina proslog vijeka na izborima,dojadila im ta drzava,taj sistem,nije neko sa strane dosao i glasao na prvim demokratskim izborima nego ljudi koji i danas ovdje zive
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#425 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ako je Juga bila diktatura, pitam se sta su onda neki africki rezimi. Mislim istina je da je bio jednopartijski sistem i da nisu postojali izbori u danasnjem smislu rijeci, ali prvo-kome se nije svidjalo mogao je dobiti pasos i ici gdje mu je volja, drugo, najvaznije radnicko samopravljanje je tekovina te drzave. Kakve koristi sto mozes glasati za nacelika opcine ako te poslodavac tretira kao marvu za jahanje?