Ubistvo Blaža Kraljevića

Post Reply
Hafis

#401 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Hafis »

Pila li ovaj Fudo drva s tom motorkom što je klepio na Kupresu ?
Mogu mu naći posla na Tromeđi da štogod zaradi za ove zime. Izgleda neki fin i merhametli čovjek
Fudo387

#402 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Fudo387 »

Jok, ne pilam, ne znam ja to ni upalit.
Burekovica neJma, al zato navrati gospodicna Badric.
Sto b'ga ja njoj volio slozit...sa's vidjeti kad gangaSh kaze, krvi ti issove, odradjeno!
PM72

#403 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by PM72 »

Hafis wrote:Pila li ovaj Fudo drva s tom motorkom što je klepio na Kupresu ?
Mogu mu naći posla na Tromeđi da štogod zaradi za ove zime. Izgleda neki fin i merhametli čovjek
Ista se nalazi u muzeju odbrambeno -oslobodilačkog rata u Bugojnu.Kustos je Dževad Mlaćo.Uz Fudinu zarobljenu štilovku,tu je još par titinih karabina,dvije maršalove uniforme,par šmajsera i prepariran međed.
Fudo387

#404 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Fudo387 »

Nije taj titin preparirani medjed u tom muzeju, eno ga kod Salcinovica u njegovom restoranu u Zenici.
PM72

#405 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by PM72 »

Nego,nisi mi odgovorio ovo u vezi mog dede.Nije korektno od tebe što lažeš i što si počeo vrijeđati članove moje porodice.
Fudo387

#406 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:Nego,nisi mi odgovorio ovo u vezi mog dede.Nije korektno od tebe što lažeš i što si počeo vrijeđati članove moje porodice.
Sacekaj da nadjem onaj post na istoriji.
Hafis

#407 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Hafis »

Bogami PM72 sad si izgorio kad Fudo prekopa dokumentaciju :)
PM72

#408 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by PM72 »

Niđe veze,kakav Fudo i dokumentacija.Ali nebitno,možemo se mi personalno ne slagati jedni sa drugima ali ljaganje i laganje na članove porodice - to ne ide.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#409 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by _BataZiv_0809 »

Paul F. wrote: Da, težak izbor. Da su nas srbi zajebali onda bi baš donji bili. Ne treba tu zaboraviti ni vanjski faktor. Rusija-Zapad.
Da smo ostali sa Srbima, bili bismo pod sankcijama, opet bi profiteri opuhali sve, ali eto mozda ne bi silni narod izginuo i bio protjeran. Pojma nemam. Oba su izbora teska...
PM72

#410 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by PM72 »

Od dva zla,većeg i manjeg mi izabrali oba pa ti vidi mudrost i pamet naše politike i vođstva.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#411 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by _BataZiv_0809 »

Ko nam je radio o glavi, i ko nam ju je "cuvao"-dobro smo zivi.
NataliDizdar

#412 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by NataliDizdar »

_BataZiv_0809 wrote: Da smo ostali sa Srbima, bili bismo pod sankcijama, opet bi profiteri opuhali sve, ali eto mozda ne bi silni narod izginuo i bio protjeran. Pojma nemam. Oba su izbora teska...
Kako obozavam ovu logiku - da smo ostali sa njima ne bi nas masakrirali. Ljudi jeste li normalni? Jel ne znate da zvucite kao maltretirana zena koja sebe krivi sto nije samo bila mirna i nije "isprovocirala" muza? :-)

Sama ova recenica je dovoljan dokaz zasto nikako nismo trebali ostati sa Srbima. Koja bolest.
Last edited by NataliDizdar on 06/08/2015 22:10, edited 1 time in total.
Martinez_

#413 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Martinez_ »

PM72 wrote:HOS-ovci su ustaše sa malo promjenjenom scenografijom.Ideja,pozdravi,deklaracije,"suživot" sa cvijećem :lol: su isti kao i programi Ante Pavelića.
Tačno ali zašto misliš da to fanovima Blaža smeta?

Oni ne vole na javno ustaštvo kao nepopularan termin, ali suštinski nisu protiv.

Osnovna postavka ustaške ideologije - Hrvatska država za katolike i muslimane do Drine, bez Srba - vrlo im je primamljiva.
sumirprimus

#414 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by sumirprimus »

Poslije dubrovnika i vukovara nije bilo sanse za ostankom u krnjoj jugi.tu su i sao oblasti.tu je i ravno.sve je to priej bilo kakve odluke...
Tu je i plan jna ....
Tako da...
LBVIEW

#415 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by LBVIEW »

sumirprimus wrote:Poslije dubrovnika i vukovara nije bilo sanse za ostankom u krnjoj jugi.tu su i sao oblasti.tu je i ravno.sve je to priej bilo kakve odluke...
Tu je i plan jna ....
Tako da...
Ma samo blecci ne vide kako je sve pripremljeno puno ranije.
Pa Bosansku Krajinu,izuzev one ljute,su stavili pod politicku i vojnu kontrolu,npr.,jos u jesen 91-e.Zauzimanje releja i strateskih polozaja od strane "JNA" desilo se u istom periodu diljem BIH.A ova logika taoca koji sebe okrivljuje zbog postupka otmicara je posebna prica,no i tu se radi uglavnom o salonskoj momcadi.
duh_sa_sjekirom

#416 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by duh_sa_sjekirom »

_BataZiv_0809 wrote:
Da smo ostali sa Srbima, bili bismo pod sankcijama, opet bi profiteri opuhali sve, ali eto mozda ne bi silni narod izginuo i bio protjeran. Pojma nemam. Oba su izbora teska...
Da su Bošnjaci odabrali ostanak u krnjoj Yu i savez sa Srbima najveću cijenu platili bi bh Hrvati a pitanje je kako bi završio i rat u Hr,
No, na kraju, savez sa Srbima sklopiše upravo bh Hrvati sa namjerom da zajebu Bošnjake...
zlata

#417 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by zlata »

mudrac2 wrote:ma generalno, kad su smijenili kljujića, bilo je jasno kojim putem će hrvati ići. ovo sa blažem je samo tačka na i u obračunu sa neistomišljenicima.
:kiss: Da, Blaz po defaultu fasista i neo-Ustasa :twisted: , a Slobo i Franjo (ZNA SE :roll: ), prave komunjare i borci za Bratstvo i Jedistvo! Bio je i Aija "fundamentalista", pa umjesto "muslimanske dzamahirije", potpis'o Cetnicima njihovu dzamahiriju (u Daytonu).

Zanimljivo, kako je svaka mogucnost ikakvog zajednickog djelovanja (ikad), izmedju Bosnjaka i Hrvata, vazda docekana sa vec ofucanim parolama o fasistima i Ustastvu. Tako su i iskljucivi hrvatski Srbi nasjeli na parole o Ustasama, pa nestadose iz Hrvatske.
zlata

#418 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by zlata »

duh_sa_sjekirom wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Da su Bošnjaci odabrali ostanak u krnjoj Yu i savez sa Srbima najveću cijenu platili bi bh Hrvati a pitanje je kako bi završio i rat u Hr,
No, na kraju, savez sa Srbima sklopiše upravo bh Hrvati sa namjerom da zajebu Bošnjake...
:thumbup: :kiss:
Obrana BiH je istodobno i indirektno bila i obrana Hrvatske. To je cinjenica. Samo sto su se najvazniji dogovori i pregovorili vrtili na relaciji Zagreb-Beograd. BiH i Bosnjaci su tek na koncu rata postali nekakav politicki cimbenik, i to uz ogrmne zrtve. i uz aktivnu i pasivnu $$$ pomoc "Brace Muslimana" i simpatizera iz ostatka svjeta.
zlata

#419 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by zlata »

Martinez_ wrote:
PM72 wrote:HOS-ovci su ustaše sa malo promjenjenom scenografijom.Ideja,pozdravi,deklaracije,"suživot" sa cvijećem :lol: su isti kao i programi Ante Pavelića.

Oni ne vole na javno ustaštvo kao nepopularan termin, ali suštinski nisu protiv.

Osnovna postavka ustaške ideologije - Hrvatska država za katolike i muslimane do Drine, bez Srba - vrlo im je primamljiva.
Pa ne znam kakva bi bila razlika izmedju jedne takve drzave (teoretski, kao buduce clanice EU, kao sto je danasnja Hrvatska) i bivse Juge, u kojoj nisi ima ni IME-NAZIV za SVOJ NAROD? U kojoj su ti unistili sve moguce institucije, osim IVZ (u kojoj su de facto djelovali Udbasi)? U kojoj si iz godine u godinu sve vise postojao dio srpskog naroda? i vecini to nije smetalo? i rado bi bili ostali u toj drzavi, jer svi tvrde da im je bilo "dobro"?

ps. ne zaboravimo da Tudjman nije ciljio na "Veliku Hrvatsku" kao mini-Jugoslaviju, a Blaz je u najboljim snovima samo mog'o sanjat o nekakvoj konfederaciji izmedju BiH i Cro, a i to jedino, sa porazenim Cetnicima. Osim toga, cak i nakon svih klanja i klaonica u Drugom Svjetskom Ratu, Hrvatska i BiH su procentualno imale vise Srba, nego sva podrucja koja su ocistili danasnji neo-Cetnici, ideloski naslijednici Karadzica i bratije.

Meni cudno kako mnogim smeta mrtav Blaz Kraljevic (Veliko-Hrvat, Ustasa, Fasista), a spremni su gradit zajednicku drzavu sa neo-Cetaljima-Srbistancima unutar BiH? :shock:
Leons

#420 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Leons »

zlata wrote: Pa ne znam kakva bi bila razlika izmedju jedne takve drzave (teoretski, kao buduce clanice EU, kao sto je danasnja Hrvatska) i bivse Juge, u kojoj nisi ima ni IME-NAZIV za SVOJ NAROD? U kojoj su ti unistili sve moguce institucije, osim IVZ (u kojoj su de facto djelovali Udbasi)? U kojoj si iz godine u godinu sve vise postojao dio srpskog naroda? i vecini to nije smetalo? i rado bi bili ostali u toj drzavi, jer svi tvrde da im je bilo "dobro"?

ps. ne zaboravimo da Tudjman nije ciljio na "Veliku Hrvatsku" kao mini-Jugoslaviju, a Blaz je u najboljim snovima samo mog'o sanjat o nekakvoj konfederaciji izmedju BiH i Cro, a i to jedino, sa porazenim Cetnicima. Osim toga, cak i nakon svih klanja i klaonica u Drugom Svjetskom Ratu, Hrvatska i BiH su procentualno imale vise Srba, nego sva podrucja koja su ocistili danasnji neo-Cetnici, ideloski naslijednici Karadzica i bratije.

Meni cudno kako mnogim smeta mrtav Blaz Kraljevic (Veliko-Hrvat, Ustasa, Fasista), a spremni su gradit zajednicku drzavu sa neo-Cetaljima-Srbistancima unutar BiH? :shock:
:thumbup:
Cybernetic

#421 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 21:13, edited 1 time in total.
zlata

#422 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by zlata »

@Cyber

I koji je to % danasnjih Srba u BiH
ZA Bosnu i Hercegovinu?

Sto se mene tice,
kad je doslo stani-pani
nit' sam pitala oklen Blaz?
ni oklen tol'ke Sandzaklije?
ni oklen Mudzahedini?
nit' oklen Jovo Divjak?

Nema ni nacije, ni vjere, ni etnosa, ni ideologije
kad ti je noz pod grkljanom.
Ako ikako mozes sacuvat obraz,
i to je golem uspjeh.

ps. a cak i kad su ih prognali iz carsije,
"Cetnik" je mojoj stricevki
"naplatio" uho (da ne odsjece) mog strica.
Nase nekadasnje komsije.

A ako Srbi vec 200 godina ciljaju na prosirenu granicu preko Drine
i ako su je sad haman presli, ostvarivsi svoj cist lebensraum.
zasto mislis da ce sad stati?
Zasto bi isli u rikverc?

I da ce od'jednom isparit ta ideologija prekodrinskog srpstva
koja se gaji vec stoljecima?

Ne radi se samo o Cetnicima i ne-Cetnicima,
nego o obicnim Srbima, gradjanima BiH,
koji su u ogromnom % ponosni na svoju drzavu-u-drzavi,
i koji bi se pod idealnim uvjetima najradje pripojili Srbiji.

Meni se cine kao vecina Srba u BiH :shock:
A moRe bit da ti znas bolje :?
Paul F.

#423 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Paul F. »

Martinez_ wrote:

Apsolutno pogrešno. Ovakva vrsta zaključka se može izvući iz npr postrojavanja četnika u sadašnje vrijeme a nikako iz prihvatanja saveza u teškim ratnim uslovima.
das auto

#424 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by das auto »

hape wrote:

Blaž Kraljević je bio australski ustaša i ekstrem koji je trebao upasti u Jugoslaviju 1972 sa onom poznatom grupom ustaša.Za mene - to je sve trebalo pobiti do jednog.Bez razlike bio on ravnogorac ili vojvoda Đujić u Americi ili pripadnici HOP-a po zapadu,USA i Australiji.To su ostaci sluga okupatora i domaći izdajnici.

To što je Blažu bila žena Džemila meni ništa ne znači.I Simi Zariću se žena zvala Fatima a on osuđen za ratne zločine protiv Bošnjaka.Hosovci su u ratu podržali Alijinu "stranu" samo u kontru hercegovačkom HVO-u jer nisu htjeli pod njihovu komandu.

P.S.Znači ona priča o 1100 poginulih Bošnjaka za odbranu Hrvatske je "prošla".Deset ili sto puta izgovorena laž postaje istina.Stara mudrost.Ko biva,ti provjeravaj ako ne vjeruješ,spiska nema niti imena na spomeniku a ionako će za par dana ta tema u zapećak.
Druze moj, ne volim bas tebi kontrirati jer znam gdje si bio tokom rata (hvala za 11 Plavih :-D) ali za Kraljevica si u pravu jedino oko njegove ikonografije itd. Medjutim, djela su pokazala da to nije bas tako.

Cinjenica je da je bio u ustaskoj emigraciji. Cinjenica je da je bio aktivan u istoj. Cinjenica je da je 1991 dosao u BiH i pod krilom HSP-a osnovao HOS, koji po uniformama i parolama naravno ne samo da podsjeca na Crnu Legiju, nego je trebala da bude kopija iste.

Medjutim, debelo se razlikuje od klasicnih ustasa i to kad su djela u pitanju. Ja ovo doduse za razliku od mnogih ovdje koji samo guglaju pisem iz glave, tako da necu i ne mogu garantovati za 100% tacnost mojih navoda, ali zato smo valjda tu da diskutiramo malo. Ja se ne sjecam da su jedinice HOS-a do njegove smrti pocinili masakr nad Srbima. Ispravi ne ako grijesim. Za razliku od Tudjmana, Suska i Bobana se zalagao za cjelovitu BiH, a ideja konfederacije sa Hrvatskom je bila cista ideja. I sam je govorio da sumnja u to s obzirom na hrvatsko politicko rukovodstvo. Bio je general u nasem GŠ i do danasnjeg dana mu se ne mogu pripisati djela koja se kose sa zenevskom konvencijom i sl.

Eh sad, ako cemo gledati cisto iz ugla ikonografije, ti si 100% u pravu. Nemam tu sta reci. Medjutim, pogledamo li djela i njegovo otvoreno protivljene pravoj ustaskoj politici Tudjmana i Suska, onda je jedan od rijetkih pozitivnih likova oslobodilackog rata (naravno ako izuzmemo ikonografiju).

Drazi su mi HOS-ovci 1000 puta od nasih kvazi saveznika naziva HVO. Bio si na Trgu, znas za Stup, Azice, Otes pa znas i kako je djelovala Kralj Tvrtko brigada (jel' im ono to naziv bio na Stupu). Ja cisto uporedjujem HOS i HVO, i tu apsolutno favoriziram HOS. Sto ne znaci da odobravam ustasku ikonografiju.

Neka si ti meni zIv i zdrav, legendo sa Trga i nadam se Zeljovac moj. :-)

Pozdrav domovini!
:thumbup: falim te boze konacno normalan covjek na ovoj temi
Last edited by das auto on 07/08/2015 05:01, edited 1 time in total.
das auto

#425 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by das auto »

emillio estevez wrote:
das auto wrote:emilio
:lol:
Ma nije samo se sanjalo.
Ma neka gazija je bio,ali general.
Pokoj mu duse.
ma nek je Praljak pravi general sa West Point skolom pa makar.
a tek Ljubo cesic Rojs kondukter pa pukovnik pa general
pa vlado Santic sofer danas sutra general HVO a
A ja mjerila
De ima i generala koji su istinski generali a ne soferi pa lopovi.
Rojsu treba oduzeti cinove jer je tipicna balkanska seljacina i primitavac.
.
Baustelac,pjesnik,šofer ....
[/quote]
naravno da ima, Genral Tus i genaral Stipetic. Skolovani generali koji su trazili da se prekine koridor i da Bosna bude drzava sviju nas.
Ni cuti nisu htjeli kondukteri i soferi
i razvozaci pizze koji su posto poto htjeli da siroki bude u rvackoj.
ma daj molim te lijepo
Post Reply