Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ABH017

#401 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

RNG_25 wrote:
aurora313 wrote:Zato što kod naučnika postoje poštenje i obraz čitavih grupa. Teorija je mnogo čega dokazala ali bi željela da se doda i dokaže više. A to se na našu sreću događa svakodnevno.

Stoji da ti je nejasno, jer ignorantima koješta nije jasno. Jer kod vas vjernika, dokaz je jednostavan i ne traži mozgovnu gimnastiku: Tako je ON rekao. Amin. Svaka diskusija prestaje ili je zabranjena. (Fetwa, Inkvizicija ili ova najnovija iz Indonezije jerbo je djevojka navodno spalila Kuran ili tako nešto:
http://www.jutarnji.hr/bicevanje-u-indoneziji/1487901/
)

Tu je gooolema razlika.
Ima li išta od argumenata kod (prosječnog) ateiste, ili je sve samo euforija? Očito je potonje u pitanju, uvijek.

Ili, "stručnije" rečeno, logičke greške koje se predstavljaju kao argumenti.
:thumbup:
Vala baš.
Captain Hindsight

#402 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Captain Hindsight »

Drži li naša stopala na zemlji ista sila koja "zadržava nebo da ne padne na zemlju"? Kako se naziva ta "Teorija" ili naučna Činjenica? Može li se ta "teorija" staviti na test?
ABH017

#403 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

Captain Hindsight wrote:Drži li naša stopala na zemlji ista sila koja "zadržava nebo da ne padne na zemlju"? Kako se naziva ta "Teorija" ili naučna Činjenica? Može li se ta "teorija" staviti na test?
Zašto sad ti okrećeš priču i bježiš od evolucije?
Mislim pitanje ti je na mjestu, ali zašto?
aurora313

#404 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by aurora313 »

RNG_25 wrote:Ima li išta od argumenata kod (prosječnog) ateiste, ili je sve samo euforija? Očito je potonje u pitanju, uvijek.
Rado bih ja diskutovao argumentovano i bez 'logičkih grešaka' (halooo!?!), ali samo sa onima koji mogu da dokažu da imaju argumente koji su dokazivi. Ja sam po svojim umnim mogućnostima više praktičar a ne teoretičar ili filozof. Zato mogu da prihvatim da je za nekoga uživanje praćenje materijala iz jedne knjige i prihvatanje tumačenja nečijih 'slijedbenika' ili bliskih rođaka, ili možda desetine kojekakvih filozofa koji su se na taj način uhljebili.

Dakle, vjerski dio sam davno sažvakao te vidio da je izmišljen, nekome potreban ali ne i meni, jer po mom čvrstom mišljenju služi smo uskoj grupi parazita a zavarava većinu. Nisam prišao nekom izmišljenom klubu ateista. Napustio sam vjersku fazu kao što rastući nisam nastavio sa čitanjem bajki i listanjem slikovnica. Sve u svoje vrijeme.

Danas mi Internet pruža širinu pogleda učenih pojedinaca od kojih se mnogo može naučiti, a oko čijih sam dostignuća samo malo zagrebao. I svaki se dan čudim kakav sam neznalica i blećak u poređenju dokle je ljudski um otišao.

Ali, i dalje se trudim. :D
Captain Hindsight

#405 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

ABH017 wrote:
Captain Hindsight wrote:Drži li naša stopala na zemlji ista sila koja "zadržava nebo da ne padne na zemlju"? Kako se naziva ta "Teorija" ili naučna Činjenica? Može li se ta "teorija" staviti na test?
Zašto sad ti okrećeš priču i bježiš od evolucije?
Mislim pitanje ti je na mjestu, ali zašto?
Pogledaj naslov teme. Zato.

Sada molim te Ti odgovori na moje pitanje i da se tako vratimo na temu. A siguran sam da ćemo se vratiti na "teoriju" evolucije kada riješimo "teoriju" gravitacije. (Ako Bog da). :mrgreen:
ABH017

#406 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

aurora313 wrote:
RNG_25 wrote:Ima li išta od argumenata kod (prosječnog) ateiste, ili je sve samo euforija? Očito je potonje u pitanju, uvijek.
Rado bih ja diskutovao argumentovano i bez 'logičkih grešaka' (halooo!?!), ali samo sa onima koji mogu da dokažu da imaju argumente koji su dokazivi. Ja sam po svojim umnim mogućnostima više praktičar a ne teoretičar ili filozof. Zato mogu da prihvatim da je za nekoga uživanje praćenje materijala iz jedne knjige i prihvatanje tumačenja nečijih 'slijedbenika' ili bliskih rođaka, ili možda desetine kojekakvih filozofa koji su se na taj način uhljebili.

Dakle, vjerski dio sam davno sažvakao te vidio da je izmišljen, nekome potreban ali ne i meni, jer po mom čvrstom mišljenju služi smo uskoj grupi parazita a zavarava većinu. Nisam prišao nekom izmišljenom klubu ateista. Napustio sam vjersku fazu kao što rastući nisam nastavio sa čitanjem bajki i listanjem slikovnica. Sve u svoje vrijeme.

Danas mi Internet pruža širinu pogleda učenih pojedinaca od kojih se mnogo može naučiti, a oko čijih sam dostignuća samo malo zagrebao. I svaki se dan čudim kakav sam neznalica i blećak u poređenju dokle je ljudski um otišao.

Ali, i dalje se trudim. :D
Sve super jarane, ali ispadaš smiješan kad misliš da samo ti to radiš.
To što su se elite uhljebile na račun religije i vjere, nije dokaz protiv Boga. Smiješno je koristiti to kao dokaz za išta, osim za lezihljebarenje i lopovluk. Ispadaš k'o oni što kažu "eto ja sam vjernik, ali kad vidim ko ide u džamiju ili crkvu, meni se ne ide." Pa nije vjera samo u bogomoljama, pobogu si brate.
Captain Hindsight

#407 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

ABH017 wrote: Sve super jarane, ali ispadaš smiješan kad misliš da samo ti to radiš.
To što su se elite uhljebile na račun religije i vjere, nije dokaz protiv Boga. Smiješno je koristiti to kao dokaz za išta, osim za lezihljebarenje i lopovluk. Ispadaš k'o oni što kažu "eto ja sam vjernik, ali kad vidim ko ide u džamiju ili crkvu, meni se ne ide." Pa nije vjera samo u bogomoljama, pobogu si brate.
Nisi zainteresiran za temu? U svakom lošem ima nešto dobro. Bar si sam sebi izbio argument koji stalno ponavljaš po forumu. Znaš li na šta mislim? Da ti Ateisti začitavaju teme. A meni se čini da tebe više svrbi ateizam nego njih vjera. Ne zamjeri, samo moj utisak. :mrgreen:
Plavo-bijeli

#408 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Plavo-bijeli »

:izet: :thumbup:

al ima to smisla kad zamišljaš: Image
nije im na um padalo da je ovako u stvari: Image
harač

#409 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by harač »

ABH017 wrote: Šta je tu dokazano?
To je skup zaključaka, do kojih su naučnici došli proučavanjem razvoja fosilnih ostataka. Tu se naučnici služe raznim metodama pretpostavki, vjerovatnoća, mišljenja.
Nema tu sigurnosti, jer da ima, naučnici bi se složili oko teorije i sve bi bilo kristalno jasno.
Postoje li naučnici čija se mišljenja razilaze po pitanju teorije gravitacije? Naravno da ne postoje, jer je teorija gravitacije nepobitna činjenica. Ja bih volio da je tako i sa evolucijom i da imamo dokaze, šta i kako, ali nemamo.
I onda se pitaju koji su razlozi pada islamske civilizacije...
Smrcak15

#410 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Smrcak15 »

harač wrote:
To je skup zaključaka, do kojih su naučnici došli proučavanjem razvoja fosilnih ostataka. Tu se naučnici služe raznim metodama pretpostavki, vjerovatnoća, mišljenja.
Nema tu sigurnosti, jer da ima, naučnici bi se složili oko teorije i sve bi bilo kristalno jasno.
Postoje li naučnici čija se mišljenja razilaze po pitanju teorije gravitacije? Naravno da ne postoje, jer je teorija gravitacije nepobitna činjenica. Ja bih volio da je tako i sa evolucijom i da imamo dokaze, šta i kako, ali nemamo.
sta je pogrijesio, daj jasan naucni dokaaz da postoji evolucija, jedan experiment i pokazi nam, sobzirom da toga nema i nemoze ga biti ,ostaje sve na teoriji, i to da vjerujes ljudima koje nepoznajes, to je ateisticko vjerovanje ali zato vjeruju ljudima koje nepoznaju niti kako su dosli do tih saznanja.

mi vjerujemo Bogu dok ateisti vjeruju ljudima koje nikad nisi cuo ni vidio, a sigurno nisi ni vidio njihov istrazivacki rad na osnovu cega su to zakljucili sto su zakljucili.
Captain Hindsight

#411 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Smrcak15 wrote:
harač wrote:
sta je pogrijesio, daj jasan naucni dokaaz da postoji evolucija, jedan experiment i pokazi nam, sobzirom da toga nema i nemoze ga biti ,ostaje sve na teoriji, i to da vjerujes ljudima koje nepoznajes, to je ateisticko vjerovanje ali zato vjeruju ljudima koje nepoznaju niti kako su dosli do tih saznanja.

mi vjerujemo Bogu dok ateisti vjeruju ljudima koje nikad nisi cuo ni vidio, a sigurno nisi ni vidio njihov istrazivacki rad na osnovu cega su to zakljucili sto su zakljucili.
Dok ti Boga gledaš svaki dan. :D Ako te zanima na osnovu čega, možda si trebao prvo pokazati interesovanje za evoluciju, proučiti malo, pa onda skupiti hrabrost da je demantuješ/demantiraš. :mrgreen:
ruud

#412 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ruud »

Kad će ovi današnji majmuni postati ljudi onda?
Plavo-bijeli

#413 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Plavo-bijeli »

ruud wrote:Kad će ovi današnji majmuni postati ljudi onda?
zašto bi današnji majmuni postali uopšte ljudi?
Smrcak15

#414 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Smrcak15 »

Captain Hindsight wrote: Dok ti Boga gledaš svaki dan. :D Ako te zanima na osnovu čega, možda si trebao prvo pokazati interesovanje za evoluciju, proučiti malo, pa onda skupiti hrabrost da je demantuješ/demantiraš. :mrgreen:
dovoljno sam je studirao da mogu procijeniti da tu nesto debelo smrdi :D
možda si trebao prvo pokazati interesovanje za evoluciju, proučiti malo, pa onda skupiti hrabrost da je demantuješ/demantiraš.
pa vise puta sam demantovao a niko mi nije uspio opovrgnuti moje argumente protiv evolucije

Dat cu tebi dati dva pitanja sa kojim ces se ti boriti pa mi dati odgovor koji mi jos nije dao ni jedan ateista,

prvo pitanje

Kako neinteligentna priroda koja nema mozak moze da stvori kompleksne strukture kao motore u bakterijama i sperminim celijama, koje sadrze 40 komponenata prikopcanim na tacnim pozicijama kako bi motor mogao da funkcionise, imaju statore, rotore, propele, kvacilo, mjenjac itd a koriste fruktozu kao gorivo za pogon motor. Ako kaze da se to samo stvara je isto kao da kazes da tvoja mama je samu sebe rodila.

Image
poput motora u auta
Image

zar ovo nije vizuelan dokaz da ove bakterije i spermine celije imaju tvorca i da nemoze samo sebe stvoriti, kao sto nemoze moja mater i tvoja samu sebe roditi

drugo pitanje

Kako neinteligentna priroda koja nema mozak moze da stvori kompleksne strukture kao ovog malog robota koji hoda na dvije noge i transportira materijal u celije. ne samo to nego ima ugradjen GPS re-route sistem pa kad jedan put zakaze to jeste bude prepreka taj sistem mu pronadjen drugi najbrzi put do odredista kao sto mi imamo na GPSu. Jeli to neinteligentna priroda stvara robote i opskrbljuje ih sa GPS sistemom kako bi bolje obavljali svoje zadatke

Image
robot u tvom tijelu koji hoda na dvije noge i nosi ogroman teret do odredista

koji je to evolucijski mehanizam koji stvara ove motore i robote u tijelu covjeka i jos im instalira gps sistem kako bi lakse funkcionisali? jel ito neinteligenta priroda zna da mu treba GPS sistem pa mu ga instalira??? zar ovo nije ocit dokaz inteligentnog stvaraoca
Last edited by Smrcak15 on 29/12/2015 13:39, edited 1 time in total.
Captain Hindsight

#415 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

18. februara 2016.
Captain Hindsight

#416 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Smrcak15 wrote:
Captain Hindsight wrote: Dok ti Boga gledaš svaki dan. :D Ako te zanima na osnovu čega, možda si trebao prvo pokazati interesovanje za evoluciju, proučiti malo, pa onda skupiti hrabrost da je demantuješ/demantiraš. :mrgreen:
dovoljno sam je studirao da mogu procijeniti da tu nesto debelo smrdi :D
možda si trebao prvo pokazati interesovanje za evoluciju, proučiti malo, pa onda skupiti hrabrost da je demantuješ/demantiraš.
pa vise puta sam demantovao a niko mi nije uspio opovrgnuti moje argumente protiv evolucije

Dat cu tebi dati dva pitanja sa kojim ces se ti boriti pa mi dati odgovor koji mi jos nije dao ni jedan ateista,

prvo pitanje

Kako neinteligentna priroda koja nema mozak moze da stvori kompleksne strukture kao motore u bakterijama i sperminim celijama, koje sadrze 40 komponenata prikopcanim na tacnim pozicijama kako bi motor mogao da funkcionise, imaju statore, rotore, propele, kvacilo, mjenjac itd a koriste fruktozu kao gorivo za pogon motor. Ako kaze da se to samo stvara je isto kao da kazes da tvoja mama je sam usebe rodila.

Image
poput motora u auta
Image

zar ovo nije vizuelan dokaz da ove bakterije i spermine celije imaju tvorca i da nemoze samo sebe stvoriti, kao sto nemoze moja mater i tvoja samu sebe roditi

drugo pitanje

Kako neinteligentna priroda koja nema mozak moze da stvori kompleksne strukture kao ovog malog robota koji hoda na dvije noge i transportira materijal u celije. ne samo to nego ima ugradjen GPS re-route sistem pa kad jedan put zakaze to jeste bude prepreka taj sistem mu pronadjen drugi najbrzi put do odredista kao sto mi imamo na GPSu. Jeli to neinteligentna priroda stvara robote i opskrbljuje ih sa GPS sistemom kako bi bolje obavljali svoje zadatke

Image
robot u tvom tijelu koji hoda na dvije noge i nosi ogroman teret do odredista

koji je to evolucijski mehanizam koji stvara ove motore i robote u tijelu covjeka?
Ništa Ti nisi studirao. Neznanje se ne može kamuflirati. Drago mi je da te evolucija fascinira. :mrgreen:
Last edited by Captain Hindsight on 29/12/2015 13:39, edited 1 time in total.
Plavo-bijeli

#417 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Plavo-bijeli »

to sto ti smrcak pitas nema veze sa evolucijom...
http://www.teorijaevolucije.com/abiogeneza.html
Last edited by Plavo-bijeli on 29/12/2015 13:41, edited 1 time in total.
ruud

#418 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ruud »

Plavo-bijeli wrote:
zašto bi današnji majmuni postali uopšte ljudi?
Captain Hindsight wrote:

18. februara 2016.

De objasnite sad jedan drugom
Smrcak15

#419 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote:to sto ti smrcak pitas nema veze sa evolucijom...
:-) kako nema ba, zar netvrdite da zivot se razvija evolucijom, drugim rijecima i ovi motori su po vama nekako evolvirali, ali stani malo, pa ti si upravu momce, zaista nema veze sa evolucijom jer ima veze sa Bogom koji ih je i stvorio, napokon nesto da istinito kazes :thumbup:
Plavo-bijeli

#420 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Plavo-bijeli »

Pitanje ti je pravo glupo ruud, zato si dobio i takve odgovore. Majmuni nisu nikad evoluirali u ljude, pa ne znam zašto bi ikad u budućnosti?
aurora313

#421 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by aurora313 »

ABH017 wrote:...Postoje li naučnici čija se mišljenja razilaze po pitanju teorije gravitacije? Naravno da ne postoje, jer je teorija gravitacije nepobitna činjenica. Ja bih volio da je tako i sa evolucijom i da imamo dokaze, šta i kako, ali nemamo.
Ti izmješa kruške i jabuke. Gravitacija je svuda jednaka bar koliko nam je Njutn to izračunao (oscilacije postoje ali zanemarimo ih). Evolucija nije zakon fizike koji se može izračunati formulom isto kao što se ne možemo nas dva uporediti (ja sam ljepši :D ).

Ali dokaza za evoluciju ima na pretek. Naravno, ako to nekoga interesuje...
aurora313

#422 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by aurora313 »

Plavo-bijeli wrote:Pitanje ti je pravo glupo ruud, zato si dobio i takve odgovore. Majmuni nisu nikad evoluirali u ljude, pa ne znam zašto bi ikad u budućnosti?
Pa... ne znam... nisam baš siguran. Znam da obratno fercera. :D
Idemedosumom

#423 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Idemedosumom »

"summum bukmun umjun fehum laa jerđiuun"

Nemojte se uzalud truditi. Sve teme ovog tipa bi trebale pod ključ :)
ABH017

#424 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

Captain Hindsight wrote:
ABH017 wrote: Sve super jarane, ali ispadaš smiješan kad misliš da samo ti to radiš.
Nisi zainteresiran za temu? U svakom lošem ima nešto dobro. Bar si sam sebi izbio argument koji stalno ponavljaš po forumu. Znaš li na šta mislim? Da ti Ateisti začitavaju teme. A meni se čini da tebe više svrbi ateizam nego njih vjera. Ne zamjeri, samo moj utisak. :mrgreen:
Ne zamjeri, ali ja na ateističku temu uletim samo slučajno, dok na vjerskim temama u pravilu je uvijek više nevjernika.
Meni, sama ta činjenica, jasno govori koga šta svrbi. I to nije moj utisak, to je fakat.
ABH017

#425 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

Plavo-bijeli wrote:
:izet: :thumbup:

al ima to smisla kad zamišljaš: Image
nije im na um padalo da je ovako u stvari: Image
Znači ne mogu da vjerujem.
Kako si se ti uopšte uspio registrovati na forum?
Post Reply