A sto si se zaustavio u Tz? Muhajem da bi se ostao boriti ili zato sto nisi imao sansu da odes dalje? Cisto informativno.nemampojma0 wrote: I ja sam prognan s Drine,pa nisam otiso u AT,vec sam se zaustavio u Tuzli,a danas opet zivim pored Drine.Pa kad su vas htjeli vracat 98.,isli ste i u SAD i AU samo da se ne vratite u svoju "voljenu i nikad prezaljenu domovinu".
Jesil nakon rata mogla birati gdje ces zivjeti? Mozes li danas birati? I sta kazes nisi izabrala sebi domovinu?
Uzgred, da se kompletna istocna Bosna sjatila u Tuzlu (jedina opcija koja je iole garantovala neki vid prezivljavanja) ta ista TZ bi potonula u roku od 38 milisekundi. Imas li uopsteno predstavu o kolikom broju ljudi govorimo??? Sta, da se svi strpaju u dvije sportske hale ili fiskulturne sale, jos vise opterete vec preopterecenu infrastrukturu, zdravstvo??? Pa bilo bi vise mrtvih samo u toj jednoj Tuzli za par mjeseci nego sto je bilo za cijelog rata. Osim toga, ovisno iz kojeg dijela "sa Drine" jesi mozda ti je jedina sansa da sacuvas zivu glavu bila preko Srbije. Moja mati, udovica, nije htjela da izgubi i ovo dvoje djece sto joj je ostalo pa nas je prevela preko mosta i onda dalje preko granice. Pu, sram je bilo, trebala nas je ostaviti arkanovim tigrovima, seseljevim orlovima i ostaloj populaciji zooloskog vrta da nas zakolju kao i ostatak komsiluka!!!
I mene npr. niko nikad nije vracao nigdje, prestala sam biti izbjeglica jos za vrijeme rata kao i buraz mi. Studentske vize su bile dostupne i nama, izbjeglicama.
Ali moja mati, koja nema nikoga od familije u Bosni jer joj je i ono malo sto je imala pobijeno u aprilu '92., bi se npr. morala vratiti ali ne tamo gdje je rodjena, odrasla i provela cijeli zivot, imala prijatelje itd. vec negdje, bilo gdje u Bosni, gdje nema nikoga. I sta bi tamo bila? Dosljo, izbjeglica, Svedjanin...I od cega bi zivjela? Mislim, znam ja da ne samo u Bosni vec i na vascijelom dunjaluku radna mjesta samo nicu i cekaju da ih popuni neka stara izbjeglica, svi se sirokogrudno docekuju i plasiraju uz pune beneficije, nema nepotizma, korupcije...ma jok...isto ko ni u SAD, sve med i mlijeko i jednim i drugima. Oooooo DZorDZe Lukasu, evo ti scenarija za novi film.
Ajde ziv i sretan ti bio vazda.....