Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post Reply
Aurelia Bronski

#401 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Aurelia Bronski »

nemampojma0 wrote: I ja sam prognan s Drine,pa nisam otiso u AT,vec sam se zaustavio u Tuzli,a danas opet zivim pored Drine.Pa kad su vas htjeli vracat 98.,isli ste i u SAD i AU samo da se ne vratite u svoju "voljenu i nikad prezaljenu domovinu".
Jesil nakon rata mogla birati gdje ces zivjeti? Mozes li danas birati? I sta kazes nisi izabrala sebi domovinu? :roll:
A sto si se zaustavio u Tz? Muhajem da bi se ostao boriti ili zato sto nisi imao sansu da odes dalje? Cisto informativno.

Uzgred, da se kompletna istocna Bosna sjatila u Tuzlu (jedina opcija koja je iole garantovala neki vid prezivljavanja) ta ista TZ bi potonula u roku od 38 milisekundi. Imas li uopsteno predstavu o kolikom broju ljudi govorimo??? Sta, da se svi strpaju u dvije sportske hale ili fiskulturne sale, jos vise opterete vec preopterecenu infrastrukturu, zdravstvo??? Pa bilo bi vise mrtvih samo u toj jednoj Tuzli za par mjeseci nego sto je bilo za cijelog rata. Osim toga, ovisno iz kojeg dijela "sa Drine" jesi mozda ti je jedina sansa da sacuvas zivu glavu bila preko Srbije. Moja mati, udovica, nije htjela da izgubi i ovo dvoje djece sto joj je ostalo pa nas je prevela preko mosta i onda dalje preko granice. Pu, sram je bilo, trebala nas je ostaviti arkanovim tigrovima, seseljevim orlovima i ostaloj populaciji zooloskog vrta da nas zakolju kao i ostatak komsiluka!!!

I mene npr. niko nikad nije vracao nigdje, prestala sam biti izbjeglica jos za vrijeme rata kao i buraz mi. Studentske vize su bile dostupne i nama, izbjeglicama.
Ali moja mati, koja nema nikoga od familije u Bosni jer joj je i ono malo sto je imala pobijeno u aprilu '92., bi se npr. morala vratiti ali ne tamo gdje je rodjena, odrasla i provela cijeli zivot, imala prijatelje itd. vec negdje, bilo gdje u Bosni, gdje nema nikoga. I sta bi tamo bila? Dosljo, izbjeglica, Svedjanin...I od cega bi zivjela? Mislim, znam ja da ne samo u Bosni vec i na vascijelom dunjaluku radna mjesta samo nicu i cekaju da ih popuni neka stara izbjeglica, svi se sirokogrudno docekuju i plasiraju uz pune beneficije, nema nepotizma, korupcije...ma jok...isto ko ni u SAD, sve med i mlijeko i jednim i drugima. Oooooo DZorDZe Lukasu, evo ti scenarija za novi film. :-)

Ajde ziv i sretan ti bio vazda.....
razonoda

#402 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by razonoda »

Bosna ima najvise -magistara --u regiji, bas smo tu najbolji, a vidi se i po stanju zemlje.
Pa , iskoristi tu -pamet-- unaprijedi svoju Bosnu, pusti dijasporu, nije ona dovela djukce na ulice, svojim brojem presusila vodovodne cijevi, dijasporci dodju pale aute komsijama, itd.
Nema velike razlike izmedju Bosanca u Bosni I VANI.
Ja_Ja

#403 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Ja_Ja »

Walther wrote:
Ja_Ja wrote:
Walther wrote: Totalno si profulao poentu.
Karikirao sam inace... Sav novac koji ulazi u BIH je u biti "frisak" novac i jednaka "projektu". Razlika je samo sto kod projekta postoji vizija, a vecina dole radi preko noci. Hrvatska se grebe za svaki EUR od turista koji dolazi u istom obliku novca i ne projekta. Kako se to onda spakuje "u projekt" je do Hrvatske i ne do turista.
Niko ne tvrdi da je sav novac jednak projektu. Novca generalno ima. Ima ga u dijaspori, ima ga u Bosnia (banke non stop kukaju da imaju pare a nemaju projekte). I ja shvatam da bi bilo bolje da se pare uloze u BiH kroz projekte, ali za to mora postojati osnova (zakonsko uredjenje, minimalna korupcija, itd). Do tada, ljudi ne mogu tek tako prestati slati bez obzira kakve to probleme prestavljalo. Ono o cemu se slazemo jeste da bi trebali nakon slanja da prestanu da pricaju o tome, tj. da ne pokusavaju pomoci ljudima ali u isto vrijeme upravljati potrosnjom te svoje pomoci.
Walther

#404 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Walther »

nemampojma0 wrote:Hvala ti na onoj jucerasnjoj uplati il mi je to moja plata legla..ne znam jbg.Al hvala ti,samo ne znam sta cu kad umres ko ce mi poslati :? Lutak,ja pored Drine zivim sto volim,ne sto nemam gdje drugo.Imam ja imovinu i u FBIH,usput sam magistar i zaposlen.Ovo nije da se hvalim,vec da znas da ja nisam nikakva bijeda kako vi posmatrate vecinu nas,al to uostalom i nije tema.Vec vase pljuvanje po Bosni kao s nekim pravom,nemate nimalo stida.Mi treba da se stidimo sto ste vi dezerteri,jer vi date koju stotinu maraka roditeljima,rodjacima mnogo manje,a komsijama vjerovatno nista,pa cemo vam sve zaboraviti cak cemo vam i aplaudirati kad serete po drzavi. I tebi IŠ
Svije ne zapocinje i na zavrsava sa tobom. Da tvoja plata moze leci mora 1000 drugih kockica biti na pravom mjestu. Neko to sa komsijama je pored onih 2miljarde projekta ili? Malo je....... malooo Jos jednom, provjeri malo gradove po BIH prije i poslije 1. avgusta pa onda zamisli kako ce biti kad citava godina takva. A bice, vjeruj mi. Ljudi gube roditelje i okrecu se svojim problemima. Drzave puno bogatije od BIH se trude da zadrze dijasporu je to najbolj izvor friskog novca. Mi imao cak i ministarstvo za dijasporu koje redovno izvlaci novac od iste.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#405 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Truba »

Bolonjac wrote:
prog321 wrote:
Black swan wrote:dobili džabe osnovnu, srednju, fakultet pa i magisterij te mnogi početno iskustvo
i sada pomažu roditelje i braću/sestre kad su pobjegli :D zarad boljeg osobnog života

i trebamo im biti zahvalni :D i

Trebala bi im BiH drzava poslati racun svaki mjesec. Najmanje trecinu njihove plate.! :-D
A ja mislio to roditelji kroz poreze platili... Koja nam je kvaliteta obrazovanja i preskupo je.
jes kroz poreze ali za jna :mrgreen: zajam za Srbiju i skoplje :mrgreen:
Walther

#406 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Walther »

Ja_Ja wrote:minimalna korupcija, itd). Do tada, ljudi ne mogu tek tako prestati slati bez obzira kakve to probleme prestavljalo. Ono o cemu se slazemo jeste da bi trebali nakon slanja da prestanu da pricaju o tome, tj. da ne pokusavaju pomoci ljudima ali u isto vrijeme upravljati potrosnjom te svoje pomoci.
Novac je novac i od svakog novca se moze napraviti "projekt". Naravno da je lakse kad se nesto servira al jebiga, treba se malo potruditi.
Inace i meni bi bilo drago da mi neko mjeseco dostavi 20.000€ i ne prica previse o tome. Projekt mi nije potreban. Onako, lijepo bi bilo....
razonoda

#407 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by razonoda »

Koliko zbilja novca dolazi jedino se moze vidjeti iz prometa-Wester union-- i to neko u Bosni zna.
Licno , mislim da to nije velika suma. Dijaspora pristojno zivi --ali nije bogata toliko da ima moc da i Bosnu obogati, niti hoce , niti joj je interes.
nemampojma0

#408 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by nemampojma0 »

Trebam te wrote:
[/quote]
Ne bubaj matereti, prestani sa frustracijama...Bosna je meni bitna i imam puno pravo na nju kao i svaki gardjanin bosanac na planeti...
Lezi u njoj neko i moj, mnogo njih! Ukazivanje na greske je pozitivna stvar, za svojeglavost kazu "crk'o magarac"..Ti ne volis sam sebe do podne a od podne cijeli svijet...Suocavanjem sa istinom nije KOMPLEKS vec bolna realnost, e to tebe frajeru boli.[/quote]

Iznova potvrdjujete ono sto sam napisao,vi ko pametni vidite stanje u Bosni,a mi glupi pa ne vidimo i sad nas trebate vi suociti s tim stanjem.Hajd kad ste tako pametni ponudite i rjesenje tog stanja,de da cujem sta konkretno cinite da popravite stanje u zemllji na koju polazete pravo..nista jel da?Samo volite da nastupate s pozicije kako ste vi pametni i vidite,a mi budale i ne vidimo sta ne valja,kao sto ste vi bili pametni i 92. pa pobjegli,a mi budale ostali,jel to? I sad treba da ja popljujem svoju jedinu domovinu,da bi tebi potvrdio da si u pravu.A tebi nije tesko pljuvat sad po njoj,kad si se jos 92. popišo na nju.
A jos po pitanju tog prava koje polazes na Bosnu,imas li kakvih obaveza uz to? Na sta bi danas polagao to svoje pravo da smo svi bili "pametni ko vi" pa pobjegli? IŠ[/quote]

Izgubio si se malo, hebiga pjenis, nema potrebe najmanje ti je dijaspora kriva. Dijaspora ako nije pomogla nije ni odmogla. Ne ganjamo prava vec kako dijapsora moze pomoci Bosni, i to treba iskoristiti da bi prvenstveno vama bilo bolje a i nama da imamo gdje doci ili vratiti se...

Ti si onaj koji je ratovao za drzavu a onda skorojevici ga ostavili na cesti i tako vrtis se u krug, ljut si sigurno sa razlogom. Radis li? Ja pisem sa posla, nije mi frka....Imam takvih u porodici, nista meni nepoznato i zato ne reagujem na tvoje uvrede...davno prezvakano...Trazi krivca tu gdje zivis a bogami dijaspora ti je najmanje kriva!!! Voli dijapsoru, zdravo je :bih:[/quote]

De ba malo,stani.Ja ne pjenim jedino ti moze pjenit onaj ko te vaspitavao,pa tako razgovaras.
Budi malo dosljedan,prvo se pozivas na neka prava koja polazes na Bosnu,ne odgovoris ide li kakva obaveza uz ta prava,pa sad kazes da ne ganjas nikakva prava.
Dijaspora je valjala samo sebi,a to sto je i ako je uopste pomogla Bosni je ni blizu onoga kako su Bosni pomogli oni koji su u njoj ostali i nemoj dzaba nametat te suplje.Kazao sam ti,kakvog macka nadji i njemu to o rep.
A ovo obojeno najbolje pokazuje kakav si i kakav je tvoj odnos spram onih koji su sacuvali ovu drzavu "na koju ti polazes pravo i pomazes joj",oni su nevazni,trebaju nestati,jer vi ste tu..vi ste najvazniji,propast Bosne bez vas.Ja nisam hvala Bogu iz ove grupe ljudi kako si ih opisao,al me ovo vrijedja.Ti nisi vrijedan dalje diskusije. Meni se vise ne obracaj,molim te.
mO k3

#409 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by mO k3 »

nemampojma0 wrote:
De ba malo,stani.Ja ne pjenim jedino ti moze pjenit onaj ko te vaspitavao,pa tako razgovaras.
Budi malo dosljedan,prvo se pozivas na neka prava koja polazes na Bosnu,ne odgovoris ide li kakva obaveza uz ta prava,pa sad kazes da ne ganjas nikakva prava.
Dijaspora je valjala samo sebi,a to sto je i ako je uopste pomogla Bosni je ni blizu onoga kako su Bosni pomogli oni koji su u njoj ostali i nemoj dzaba nametat te suplje.Kazao sam ti,kakvog macka nadji i njemu to o rep.
A ovo obojeno najbolje pokazuje kakav si i kakav je tvoj odnos spram onih koji su sacuvali ovu drzavu "na koju ti polazes pravo i pomazes joj",oni su nevazni,trebaju nestati,jer vi ste tu..vi ste najvazniji,propast Bosne bez vas.Ja nisam hvala Bogu iz ove grupe ljudi kako si ih opisao,al me ovo vrijedja.Ti nisi vrijedan dalje diskusije. Meni se vise ne obracaj,molim te.
iskreno cu ti reci razumijem te ...
Trebam te

#410 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Trebam te »

razonoda wrote:Koliko zbilja novca dolazi jedino se moze vidjeti iz prometa-Wester union-- i to neko u Bosni zna.
Licno , mislim da to nije velika suma. Dijaspora pristojno zivi --ali nije bogata toliko da ima moc da i Bosnu obogati, niti hoce , niti joj je interes.

Dosta kesa ulazi, tesko je procijeniti ali Kozaric guverner dok je bio, je u jednom od intevjua spomenu oko 2 Milijarde u transakcijama!
Trebam te

#411 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Trebam te »

nemampojma0 wrote:Trebam te wrote:
Ne bubaj matereti, prestani sa frustracijama...Bosna je meni bitna i imam puno pravo na nju kao i svaki gardjanin bosanac na planeti...
Lezi u njoj neko i moj, mnogo njih! Ukazivanje na greske je pozitivna stvar, za svojeglavost kazu "crk'o magarac"..Ti ne volis sam sebe do podne a od podne cijeli svijet...Suocavanjem sa istinom nije KOMPLEKS vec bolna realnost, e to tebe frajeru boli.[/quote]

Iznova potvrdjujete ono sto sam napisao,vi ko pametni vidite stanje u Bosni,a mi glupi pa ne vidimo i sad nas trebate vi suociti s tim stanjem.Hajd kad ste tako pametni ponudite i rjesenje tog stanja,de da cujem sta konkretno cinite da popravite stanje u zemllji na koju polazete pravo..nista jel da?Samo volite da nastupate s pozicije kako ste vi pametni i vidite,a mi budale i ne vidimo sta ne valja,kao sto ste vi bili pametni i 92. pa pobjegli,a mi budale ostali,jel to? I sad treba da ja popljujem svoju jedinu domovinu,da bi tebi potvrdio da si u pravu.A tebi nije tesko pljuvat sad po njoj,kad si se jos 92. popišo na nju.
A jos po pitanju tog prava koje polazes na Bosnu,imas li kakvih obaveza uz to? Na sta bi danas polagao to svoje pravo da smo svi bili "pametni ko vi" pa pobjegli? IŠ[/quote]

Izgubio si se malo, hebiga pjenis, nema potrebe najmanje ti je dijaspora kriva. Dijaspora ako nije pomogla nije ni odmogla. Ne ganjamo prava vec kako dijapsora moze pomoci Bosni, i to treba iskoristiti da bi prvenstveno vama bilo bolje a i nama da imamo gdje doci ili vratiti se...

Ti si onaj koji je ratovao za drzavu a onda skorojevici ga ostavili na cesti i tako vrtis se u krug, ljut si sigurno sa razlogom. Radis li? Ja pisem sa posla, nije mi frka....Imam takvih u porodici, nista meni nepoznato i zato ne reagujem na tvoje uvrede...davno prezvakano...Trazi krivca tu gdje zivis a bogami dijaspora ti je najmanje kriva!!! Voli dijapsoru, zdravo je :bih:[/quote]

A ovo obojeno najbolje pokazuje kakav si i kakav je tvoj odnos spram onih koji su sacuvali ovu drzavu "na koju ti polazes pravo i pomazes joj",oni su nevazni,trebaju nestati,jer vi ste tu..vi ste najvazniji,propast Bosne bez vas.Ja nisam hvala Bogu iz ove grupe ljudi kako si ih opisao,al me ovo vrijedja.Ti nisi vrijedan dalje diskusije. Meni se vise ne obracaj,molim te.[/quote]

Previse si isfrustriran, stekla dojam da mozda nemas posao pa ti svak kriv... cudime da nisi nedje na cevapima, prvi maj je :kiss:

Toliko, haj cao i tebi :run: :run:
Trebam te

#412 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Trebam te »

Trebam te wrote:
nemampojma0 wrote:Trebam te wrote:
Lezi u njoj neko i moj, mnogo njih! Ukazivanje na greske je pozitivna stvar, za svojeglavost kazu "crk'o magarac"..Ti ne volis sam sebe do podne a od podne cijeli svijet...Suocavanjem sa istinom nije KOMPLEKS vec bolna realnost, e to tebe frajeru boli.

Previse si isfrustriran, stekla dojam da mozda nemas posao pa ti svak kriv... cudime da nisi nedje na cevapima, prvi maj je :kiss:

Toliko, haj cao i tebi :run: :run:
nemampojma0

#413 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by nemampojma0 »

Aurelia Bronski wrote:
nemampojma0 wrote: I ja sam prognan s Drine,pa nisam otiso u AT,vec sam se zaustavio u Tuzli,a danas opet zivim pored Drine.Pa kad su vas htjeli vracat 98.,isli ste i u SAD i AU samo da se ne vratite u svoju "voljenu i nikad prezaljenu domovinu".
Jesil nakon rata mogla birati gdje ces zivjeti? Mozes li danas birati? I sta kazes nisi izabrala sebi domovinu? :roll:
A sto si se zaustavio u Tz? Muhajem da bi se ostao boriti ili zato sto nisi imao sansu da odes dalje? Cisto informativno.

Uzgred, da se kompletna istocna Bosna sjatila u Tuzlu (jedina opcija koja je iole garantovala neki vid prezivljavanja) ta ista TZ bi potonula u roku od 38 milisekundi. Imas li uopsteno predstavu o kolikom broju ljudi govorimo??? Sta, da se svi strpaju u dvije sportske hale ili fiskulturne sale, jos vise opterete vec preopterecenu infrastrukturu, zdravstvo??? Pa bilo bi vise mrtvih samo u toj jednoj Tuzli za par mjeseci nego sto je bilo za cijelog rata. Osim toga, ovisno iz kojeg dijela "sa Drine" jesi mozda ti je jedina sansa da sacuvas zivu glavu bila preko Srbije. Moja mati, udovica, nije htjela da izgubi i ovo dvoje djece sto joj je ostalo pa nas je prevela preko mosta i onda dalje preko granice. Pu, sram je bilo, trebala nas je ostaviti arkanovim tigrovima, seseljevim orlovima i ostaloj populaciji zooloskog vrta da nas zakolju kao i ostatak komsiluka!!!

I mene npr. niko nikad nije vracao nigdje, prestala sam biti izbjeglica jos za vrijeme rata kao i buraz mi. Studentske vize su bile dostupne i nama, izbjeglicama.
Ali moja mati, koja nema nikoga od familije u Bosni jer joj je i ono malo sto je imala pobijeno u aprilu '92., bi se npr. morala vratiti ali ne tamo gdje je rodjena, odrasla i provela cijeli zivot, imala prijatelje itd. vec negdje, bilo gdje u Bosni, gdje nema nikoga. I sta bi tamo bila? Dosljo, izbjeglica, Svedjanin...I od cega bi zivjela? Mislim, znam ja da ne samo u Bosni vec i na vascijelom dunjaluku radna mjesta samo nicu i cekaju da ih popuni neka stara izbjeglica, svi se sirokogrudno docekuju i plasiraju uz pune beneficije, nema nepotizma, korupcije...ma jok...isto ko ni u SAD, sve med i mlijeko i jednim i drugima. Oooooo DZorDZe Lukasu, evo ti scenarija za novi film. :-)

Ajde ziv i sretan ti bio vazda.....
Nije ovo mjesto gdje ti mogu pisati kud sam ja otisao,gdje sam bio i odakle i kako sam se vratio,to nije ni bitno za ovu temu.Niti zelim da uporedjujem sudbine.
Tvoja porodica je izabrala sebi domovinu to je ono sto sam i napisao i ti sad to potvrdjujes.
Ne kritikujem,savko ima pravo da bira sebi sve,pa i domovinu,al nemoj mi te suplje kako bi tebi koja si bila u Swe cijeli rat bilo teze da si se vratila nego meni koji sam cijeli rat bio tu.I mene nije cekala,nakon rata,ni kuca ni posao i ni ja se nisam odmah nakon rata vratio "na Drinu".Moze se i danas vratiti u Bosnu,zar ne?Poenta je da ste vi napravili svoj izbor i postujem,ali isto trazim da iskazete postovanje i prema ljudima koji su za svoju domovinu izabrali Bosnu i da postujete tu isti Bosnu,a ne da je pljujete i obezvrijedjujete svakim postom.Mozda ti nisi takva,ali ogromna vecina,kako na forumu,tako i u RL jeste takva.
Hajde ziva i sretna ti vazda bila.....
prezimenko

#414 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by prezimenko »

Kao novokomponovani dijasporac kazem da se nasi ljudi bave glupostima i trose energiju na preserav* (tracanje, podmetanje drugim, surfanje, ...).

Primjetio da su ljudi ovdje vise fokusirani na posao i motiviraniji su za rad(zasto to nije tako kod nas moze biti komplet tema).

Radio sam u drzavnoj firmi(vjerovali ili ne bez stele) i rijetki su bili ljudi koji su bili motivirani da rade i voljeli svoj posao.
Jedini nacin da ostanu takvi kakvi jesu je da se druze sa ostalim koji su imali radne navike.
Vecina koja je fuserila svoj posao i pokusavala nekako podmetati ljudima koji su htjeli raditi kako bi zadrzali trenutnu situaciju u ustanovi.
Ti ljudi su bili alergicni na bilo kakve promjene(vjerovatno se bojali za svoju poziciju) mada je to islo na ustrb kompletne organizacije i klijenata.
Ljudi koji su bili motivirani za rad, nakon nekog vremena interakcije sa ljudima kojima je i zivot mrzak su postajali isti kao i oni odnosno nisu htjeli raditi i ulijenili se.

Mogu reci da je taj nerad i radjenje sve preko ku* zaraza u BiH i jako se lagano i brzo siri. Lakse je biti neradnik nego radnik. Ja sam odlaskom vani vratio svoje radne navike 100% i pun sam neke energije i entuzijazma.

Imao sam tu energiju i entuzijazam i na proslom poslu(u BiH) ali sam ga sa vremenom radi okruzenja izgubio te sam promijenio posao jer sam vidio da ne mozes protiv vjetrenjaca.
Da, odustao sam, i otisao jer ne planiram unistiti svoj zivot, nisam to zemlji duzan. Jedini koji su joj duzni su oni sto je unistavaju s obzirom da su oni vecina. Demokratski im Bosnu ostavljam nek seru i zive u svojim govnima!(ovo je uzreka ne psovanje)

Nisam ni siguran zelim li zivjeti vise zajedno sa ljudima koje dokazane lopove iz godine u godinu biraju na vlast (ok vecina politicara su lopovi, al bar biraj za one za koje se samo prica a ne za oneza koje postoje dokazi).

Jedino mi je zao normalnih ljudi koji se bore da naprave BiH boljom... naravno da nista ne mogu radi "demokratske vecine" a ne mogu otici vani...

Jedna od mojih preporuka(seronje iz dijaspore) je da ne trosite energiju pljuvanjem po ljudima na forumima nego je iskoristite da nesto napravite pa makar to bila i stolica od drveta mozda je nekad i prodate pa ko zna mozda ako dobro krene potpisete i ugovor sa Ikeom kao sto su neki iz BiH to i uspjeli.
Bolje je to nego sjediti cijeli dan u kaficu i dangubiti a nakon toga na forumu visi i praviti se pametan kao sto ja sada radim.
Last edited by prezimenko on 01/05/2015 14:59, edited 6 times in total.
Aurelia Bronski

#415 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

nemampojma0 wrote:De ba malo,stani.Ja ne pjenim jedino ti moze pjenit onaj ko te vaspitavao,pa tako razgovaras.
Jedno ne razumijem pa neka mi neko pojasni - odakle ikome ideja da dijaspora, kao kompletna jedinica, tvrdi da je za BiH uradila vise od onih koji su u njoj ostali? To sto dijaspora salje/trosi pare u Bosnu/i uopste nije nikakav argument ni jednim ni drugima.
Prije bih se samoranila nego tvrdila da sam ja nekim paketima pomogla vise narodu u BiH za vrijeme rata od mog skolskog druga i momaka s kojima sam odrasla koji su bili u Armiji od samog pocetka!!! Poredjenje je smijesno i potpuno van granica pameti.

Dalje - biti protjeran sa kucnog praga ti ne oduzima pravo da osjecas pripadnost svom narodu. Odakle ti ta ideja da onaj koji je otjeran/etnicki ociscen nema pravo da se osjeca/zove Bosancem? Nije dosta sto su cetnici odradili svoje, sad jos neko treba da ljudima oduzme ono malo sto im je ostalo??? Malo zdravog razuma ponekad ukljuciti zaista ne bi bilo na odmet.

Negdje gore (ne trazila vala sad) naletih na argument da se u BiH na odmor ide da bi se ustedilo.
Ne znam koliko je istine u tome, sve je individualno jelte, ali za sebe mogu da odgovorno tvrdim da to nije ni blizu istini. Samo za lovu koju skrsim na avionske karte za sebe i dijete mogu negdje hladiti dupe u punom pansionu 2-3 sedmice. A gdje su ostali troskovi - hrane, prevoza unutar drzave, rezija itd. Drugo je kad je insan papak pa se uvali familiji na mjesec i ne podigne kasiku niti ulozi marku za troskove. Ali to nije "bitka" dijaspora vs. "domaci" vec krkan vs. normalan insan. Medjutim, nikad necu zazaliti za jednom bankom potrosenom u BiH jer mi je mnogo bitnije da moje dijete redovno vidja familiju svog rahmetli djeda i gaji vezu sa rodjacima i prijateljima u Bosni. A pare se potrose svakako, ja l' ovdje ja l' dole, ko ih jebe, necu ih u grob nositi.
nemampojma0

#416 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by nemampojma0 »

@ Trebam te, cevapi su interesantni dijaspori :wink: Zar si morala i danas raditi,grebem ti te svabe :twisted:
Nemoj opet bjezati,pusti taj :run: vas grb :P
Nemoj se mLogo ljutiti,nista licno.Cus,jel 'no vi tako kazete :wink:
fatamorgana

#417 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by fatamorgana »

nemampojma0 wrote:Koji si ba ti jarane :lol: :lol: Nemoj se uzbudjAvati :wink:
Evo od mene veliki pozdrav za dijasporu uz pjesmu " Ja ti odoh majko,Bosnu brani ti".
Jel' se to prešaltalo sa navodnog "sufizma" na desniĆarski" kleronacionalizam? :wink:
razonoda

#418 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by razonoda »

Na jednoj od tema ,neko je postavio video --Alijino obracanje SDA , mislim 92' da je bio, gdje od njega cujem izraz ---POBJEGULJE-- zbilja me to shokiralo. Lijepo je uputio narod :-) , rezultati se vide. Bosanac MRZI Bosanca. Koja prednost za regiju.
Aurelia Bronski

#419 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

nemampojma0 wrote: Nije ovo mjesto gdje ti mogu pisati kud sam ja otisao,gdje sam bio i odakle i kako sam se vratio,to nije ni bitno za ovu temu.Niti zelim da uporedjujem sudbine.
Tvoja porodica je izabrala sebi domovinu to je ono sto sam i napisao i ti sad to potvrdjujes.
Ne kritikujem,savko ima pravo da bira sebi sve,pa i domovinu,al nemoj mi te suplje kako bi tebi koja si bila u Swe cijeli rat bilo teze da si se vratila nego meni koji sam cijeli rat bio tu.I mene nije cekala,nakon rata,ni kuca ni posao i ni ja se nisam odmah nakon rata vratio "na Drinu".Moze se i danas vratiti u Bosnu,zar ne?Poenta je da ste vi napravili svoj izbor i postujem,ali isto trazim da iskazete postovanje i prema ljudima koji su za svoju domovinu izabrali Bosnu i da postujete tu isti Bosnu,a ne da je pljujete i obezvrijedjujete svakim postom.Mozda ti nisi takva,ali ogromna vecina,kako na forumu,tako i u RL jeste takva.
Hajde ziva i sretna ti vazda bila.....
Ja tebi opet kazem da ti pricas o IZBORU "nove domovine" sto u slucaju agresorskog napada na BiH 92-95 nikako nije slucaj. Kada moras u sekundi donijeti odluku o zivotu ili smrti svoje djece tu izbor u biti ne postoji.

I odakle ti ideja da kazem da bi meni bilo gore nego tebi (i nisam bila u SveCkoj, odakle ti to, ovo "Svedjanin" je sprdnja na racun nas plavokosih iz IB )? Samo sam rekla da bi mojoj mami, udovici, bilo jako tesko samoj u novoj sredini gdje nikoga ne poznaje i gdje nema nikakvu potporu. A u Zvornik je ne bih pustila, pa makar sve i jedan insan po nama pljuvao sledecih 17 zivota. :roll:
nemampojma0

#420 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by nemampojma0 »

Aurelia Bronski wrote:
nemampojma0 wrote:De ba malo,stani.Ja ne pjenim jedino ti moze pjenit onaj ko te vaspitavao,pa tako razgovaras.
Jedno ne razumijem pa neka mi neko pojasni - odakle ikome ideja da dijaspora, kao kompletna jedinica, tvrdi da je za BiH uradila vise od onih koji su u njoj ostali? To sto dijaspora salje/trosi pare u Bosnu/i uopste nije nikakav argument ni jednim ni drugima.
Prije bih se samoranila nego tvrdila da sam ja nekim paketima pomogla vise narodu u BiH za vrijeme rata od mog skolskog druga i momaka s kojima sam odrasla koji su bili u Armiji od samog pocetka!!! Poredjenje je smijesno i potpuno van granica pameti.

Dalje - biti protjeran sa kucnog praga ti ne oduzima pravo da osjecas pripadnost svom narodu. Odakle ti ta ideja da onaj koji je otjeran/etnicki ociscen nema pravo da se osjeca/zove Bosancem? Nije dosta sto su cetnici odradili svoje, sad jos neko treba da ljudima oduzme ono malo sto im je ostalo??? Malo zdravog razuma ponekad ukljuciti zaista ne bi bilo na odmet.

Negdje gore (ne trazila vala sad) naletih na argument da se u BiH na odmor ide da bi se ustedilo.
Ne znam koliko je istine u tome, sve je individualno jelte, ali za sebe mogu da odgovorno tvrdim da to nije ni blizu istini. Samo za lovu koju skrsim na avionske karte za sebe i dijete mogu negdje hladiti dupe u punom pansionu 2-3 sedmice. A gdje su ostali troskovi - hrane, prevoza unutar drzave, rezija itd. Drugo je kad je insan papak pa se uvali familiji na mjesec i ne podigne kasiku niti ulozi marku za troskove. Ali to nije "bitka" dijaspora vs. "domaci" vec krkan vs. normalan insan. Medjutim, nikad necu zazaliti za jednom bankom potrosenom u BiH jer mi je mnogo bitnije da moje dijete redovno vidja familiju svog rahmetli djeda i gaji vezu sa rodjacima i prijateljima u Bosni. A pare se potrose svakako, ja l' ovdje ja l' dole, ko ih jebe, necu ih u grob nositi.
To gore sto si citirala nadji na sta se odnosi,nemoj vadit iz konteksta.I nije ni bilo upuceno tebi.
Et vidis,ti si primjer o kojem govorim,doduse malobrojni ste takvi.Posteno si rekla,dodjes obici svoju rodbinu,provest vrijeme u zemlji svog rodjenja,da dijete upozna svoje porijeklo,pare potrosis na svoje i djetetove potrebe i to je sasvim ok.Nesto od tih para ostane i u Bosni,jednako bi ih potrosila i negdje drugo.I ti ne smatras,ako sam te shvatio,da time cinis neko veliko dobro Bosni,da mi ostajemo u zivotu zahvaljujuci tim parama koje potrosis.
Problem je u drugoj vrsti ljudi iz dijaspore koji ocekuju da ih se dozivljava kao neke spasioce zato sto su potrosili nesto para u Bosni i da oni zato imaju pravo da pljuju po Bosni i ljudima koji u njoj zive.Kome se ne svidja il nek mijenja stanje il nek zaobilazi.A da samo pametuje i postavlja dijagnoze stanja,a ne nudi rijesenje...hvala lijepo ne treba.
Odakle si "s Drine"?Ako neces ovdje mozes u pp,ako ti se da odgovorit.
P.S.
sad sam vidio i ovaj tvoj sljedeci post.ne govorim o biranju domovine iskljucivo u periodu 92.-95. sta si se zakacila za to.20 godina je proslo od 95. to je dovoljno vremena da izaberes gdje ces zivjet,al nejse.
A odgovor na posljednje pitanje sam takodje vidio.
Cao
razonoda

#421 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by razonoda »

:-) Kako razumjeti Bosanca --mrzi dijasporu sto su ih napustili -kad je najteze-- mrze sandzklije sto dodjose da pomognu u odbrani i spase ih od istrebljena. :roll:
Aurelia Bronski

#422 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

nemampojma0 wrote:To gore sto si citirala nadji na sta se odnosi,nemoj vadit iz konteksta.I nije ni bilo upuceno tebi.
Et vidis,ti si primjer o kojem govorim,doduse malobrojni ste takvi.Posteno si rekla,dodjes obici svoju rodbinu,provest vrijeme u zemlji svog rodjenja,da dijete upozna svoje porijeklo,pare potrosis na svoje i djetetove potrebe i to je sasvim ok.Nesto od tih para ostane i u Bosni,jednako bi ih potrosila i negdje drugo.I ti ne smatras,ako sam te shvatio,da time cinis neko veliko dobro Bosni,da mi ostajemo u zivotu zahvaljujuci tim parama koje potrosis.
Problem je u drugoj vrsti ljudi iz dijaspore koji ocekuju da ih se dozivljava kao neke spasioce zato sto su potrosili nesto para u Bosni i da oni zato imaju pravo da pljuju po Bosni i ljudima koji u njoj zive.Kome se ne svidja il nek mijenja stanje il nek zaobilazi.A da samo pametuje i postavlja dijagnoze stanja,a ne nudi rijesenje...hvala lijepo ne treba.
Forumske rasprave ne uzimam licno tako da nisam ni mislila da je bilo sta upuceno meni.

No, ipak me golica to sto se sve svodi na jednu veliku generalizaciju tipa mi-vi-oni.
Kao sto vec rekoh, u biti se sve svodi na krkanluk. Onaj ko se busa u prsa svojom "pomoci" i inim uplatnicama, te ocekuje da mu se neko klanja i statigajaznam zbog toga, bi radio isto/slicno da je ostao u Bosni za vrijeme rata. Nasao bi nacin da svoje qrcenje prosipa kroz neke sci-fi lovacke price i slicno. To nema nikakve veze sa dijasporom vec sa seljacinama (gradski i seoskim podjednako).
sad sam vidio i ovaj tvoj sljedeci post.ne govorim o biranju domovine iskljucivo u periodu 92.-95. sta si se zakacila za to.20 godina je proslo od 95. to je dovoljno vremena da izaberes gdje ces zivjet,al nejse.
A odgovor na posljednje pitanje sam takodje vidio.
Cao
Ok, 20 godina je ostalo da se "izabere domovina" ali da li uzimas u obzir da su ljudi od '92 ipak nastavili zivote (silom prilika jelte) u drugoj sredini (kao i oni sto su se skolovali i zivjeli u ratnoj BiH), osnovali porodice, dobili prinove, stalne poslove itd. Mozda povratak za neke vise nije bila mogucnost?? Ne valja generalizovati nista a pogotovo ne ljude i njihove sudbine.
Trebam te

#423 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Trebam te »

nemampojma0 wrote:@ Trebam te, cevapi su interesantni dijaspori :wink: Zar si morala i danas raditi,grebem ti te svabe :twisted:

Opet bubas, u svapskoj nisam, cak niti ratna dijaspora, svasta bih ti imala cak reci i pojasniti, ali nebi vrijedilo...

Ja zivim u kapitalizmu i naravno prvi maj nije praznik rada, koji paradoks u Bosni, mislim da je prvi maj samo praznik za budzetlije.. :lol:
Moj neko od rodbine radi danas :evil:
:bih:
nemampojma0

#424 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by nemampojma0 »

Trebam te wrote:
nemampojma0 wrote:@ Trebam te, cevapi su interesantni dijaspori :wink: Zar si morala i danas raditi,grebem ti te svabe :twisted:

Opet bubas, u svapskoj nisam, cak niti ratna dijaspora, svasta bih ti imala cak reci i pojasniti, ali nebi vrijedilo...

Ja zivim u kapitalizmu i naravno prvi maj nije praznik rada, koji paradoks u Bosni, mislim da je prvi maj samo praznik za budzetlije.. :lol:
Jes to u AmeriKi,k'o ova nasa Zvornicanka? ;-)
Trebam te

#425 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Trebam te »

nemampojma0 wrote:
Trebam te wrote:

Jes to u AmeriKi,k'o ova nasa Zvornicanka? ;-)
Tesko je tebi skontati gdje sam ja :mrgreen:

:thumbup:
Post Reply