Danasnji "feminizam"
- stakasa
#401 Re: Danasnji "feminizam"
Ja zivim u zemlji gdje je feminizam vjerovatno najdalje dobacio. Ili medu najdaljim. Kako se jadnice samo zlopate. Satrase se one. Hoce sve da stignu, usporeduju se, trude, takmice, poboljevaju, izluduju. Ali ne popustaju, jedna drugu ubjeduju da su cool... Ovo sa Trumpom je bio samar, ja mislim da ce ostavit trajne posljedice
-
prog321
#402 Re: Danasnji "feminizam"
Neće svaka zena da bude poslovna karijerka koja glumi intelektualnu gromadu.
Kladio bih se da velika većina žena preferira biti predmet i kućni ljubimac. Manje stresa više vremena za sebe.
Atrakcija poslovnog svijeta je prenapuhana.
Zene se i ne snalaze u dog eat dog ambijentu. One žive u 'juuu vidi slatkih mačića' paralernoj realnosti
Kladio bih se da velika većina žena preferira biti predmet i kućni ljubimac. Manje stresa više vremena za sebe.
Zene se i ne snalaze u dog eat dog ambijentu. One žive u 'juuu vidi slatkih mačića' paralernoj realnosti
Last edited by prog321 on 21/11/2016 13:23, edited 1 time in total.
- hadzinicasa
#403 Re: Danasnji "feminizam"
mislis na USA u kojoj 50tih i 60tih zena nije mogla otvoriti racun u banci bez muza(evog odobrenja i potpisa)?stakasa wrote:Ja zivim u zemlji gdje je feminizam vjerovatno najdalje dobacio. Ili medu najdaljim. Kako se jadnice samo zlopate. Satrase se one. Hoce sve da stignu, usporeduju se, trude, takmice, poboljevaju, izluduju. Ali ne popustaju, jedna drugu ubjeduju da su cool... Ovo sa Trumpom je bio samar, ja mislim da ce ostavit trajne posljedice
joj Imam ja pravilo da biram na sta i kome odgovaram, al' dajte ljudi malo citajte...
malo samo....
- dobar osjecaj
#404 Re: Danasnji "feminizam"
Ja se ne mogu pohvaliti da sam nesto znacajno posvetila vrijeme promisljanju i istrazivanju o temama feminizma, rodne ravnopravnosti, diskriminaciji uopste. Kad razgovaram s prijateljicama koje su se zivotno i profesionalno posvetile tim oblastima, svaki put me podstaknu na razmisljanje i podsjete na stvari koje vidjamo svakodnevno i koje su nam postale skoro normale a nikako nisu prihvatljive ni normalne.wewa wrote:svi smo mi zrtve u ovom drustvu, samo su neke muke specificno zenske.
pri tom ne zelim zenama utrapiti poziciju zrtve, nego naglas progovoriti o onome sto se svakodnevno desava, smatra se normalnim samo zato sto je uobicajeno, a sve je osim normalno. da ne kazem da je jednako ponizavajuce i za zene koje trpe i za muskarce koji tome svjedoce, na ovaj ili onaj nacin.
petunijo, i ja sam
Medjutim uz sve to moje neznanje i povremene uvide u te teme, nisam jos nacisto sama sa sobom kako da shvatim jednu kolegicu koja se skolovala i zaradjuje za zivot skoro iskljucivo radom na projektima vezanim za rodnu ravnopravnost. U svakoj prilici kada smo u muskom drustvu, prilicno agresivno svaku njihovu rijec i postupak docekuje nekim ostrim komentarom o tome kako je to diskriminatorno uglavnom prema zenama. Istina je da se ponekad bavi i temom neravnopravnosti prema muskarcima i koliko je njihova uloga promijenjena tranzicijom i s kakvim se sve teskocama nose. Stalno naglasava kako smo svi jednaki ali izmedju tih ostrih rijeci, jako agresivno koristi svoju zenstvenost i izrazenu seksualnost da skrene paznju da je slusaju, koristi svaku priliku da ih fizicki dodiruje, mijenja boju glasa u neki stenjavo-dahtavi ton, izvija tijelo, bukvalno ih u par tih izvijanja premunta da joj odobre veca sredstva za nesto sto joj inace niko ne bi odobrio ne zato sto je zena nego zato sto je mimo propisa i neopravdano. Nekad kad nadjem priliku, pitacu je da mi objasni kako se to uklapa u sve sto zagovara. Teme su jako zanimljive i opsirne, tumacenja i kako se sve to zivi - jos zanimljivija.
- Towelie
#405 Re: Danasnji "feminizam"
Tesko da ce feministicki pokret stati na ravnopravnosti. Zelece jos i vise sa svakim novim talasom u okeanu ovog bezumlja u kome zivimo.
- stakasa
#406 Re: Danasnji "feminizam"
Svedska. Nema potrebe da citam - zivim ga, izlozen sam muhadzinicasa wrote:mislis na USA u kojoj 50tih i 60tih zena nije mogla otvoriti racun u banci bez muza(evog odobrenja i potpisa)?stakasa wrote:Ja zivim u zemlji gdje je feminizam vjerovatno najdalje dobacio. Ili medu najdaljim. Kako se jadnice samo zlopate. Satrase se one. Hoce sve da stignu, usporeduju se, trude, takmice, poboljevaju, izluduju. Ali ne popustaju, jedna drugu ubjeduju da su cool... Ovo sa Trumpom je bio samar, ja mislim da ce ostavit trajne posljedice
joj Imam ja pravilo da biram na sta i kome odgovaram, al' dajte ljudi malo citajte...
malo samo....
- ho oponopono
#407 Re: Danasnji "feminizam"
...hoću da trošim tvoje pare po Bahamima, plati...ništa me ne zanima...sjedi, budi dobar, čekaj da se vratim ja...
- wewa
#408 Re: Danasnji "feminizam"
rav-no-prav-nost
4 sloga, majka mu stara. nije otorinolaringologija.
4 sloga, majka mu stara. nije otorinolaringologija.
- hadzinicasa
#409 Re: Danasnji "feminizam"
@stakasa - sori pomenu Trumpa, a ja ne povezah relevantnost njega u ovom kontekstu i vezano za ovu temu!?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#410 Re: Danasnji "feminizam"
ho oponopono wrote:...hoću da trošim tvoje pare po Bahamima, plati...ništa me ne zanima...sjedi, budi dobar, čekaj da se vratim ja...
- MyTao
#411 Re: Danasnji "feminizam"
prog321 wrote:Neće svaka zena da bude poslovna karijerka koja glumi intelektualnu gromadu.
-
Mohamad Sissoko
#412 Re: Danasnji "feminizam"
Ja bih ove feministkinje zaposlio u Rudnike Kreka, lapo lapo sa muskima da lopataju.Jednakost 
- Muhamed Đakmić
#413 Re: Danasnji "feminizam"
Ma ovo je isto kao sloboda govora, mislim da je bespredmetno spominjati.
Nije niko tražio slobodu govora da bi debilčine poput Lejle Čolak mogle pišati po neistomišljenicima, jednostavno kao što feminizam nije nastao da bi građanke Švedske pokazale nešto čisteći snijeg, nego da bi žena dobila pravo glasa, pravo da radi i bude samostalna i slično.
Fazon je što su se globalizacijom povezale ogromne grupe debilčina na svjetskom nivou što im je dalo moć i sad oni vode svoje prividne borbe, dozvoljavajući da im ozbiljne stvari promiču ispred nosa.
A ozbiljnih stvari milion ima u kojima žene stagniraju već decenijama.
Mada, nema mi debilnijeg argumenta ženske potcijenjenosti od onog o neravnopravnom broju žena na političkim pozicijama. Da bi se taj argument mogao koristiti, prvo treba pogledati koliko je žena uopće u članstvu stranaka, a siguran sam da je taj broj višestruko manji od broja muškaraca.
Nije niko tražio slobodu govora da bi debilčine poput Lejle Čolak mogle pišati po neistomišljenicima, jednostavno kao što feminizam nije nastao da bi građanke Švedske pokazale nešto čisteći snijeg, nego da bi žena dobila pravo glasa, pravo da radi i bude samostalna i slično.
Fazon je što su se globalizacijom povezale ogromne grupe debilčina na svjetskom nivou što im je dalo moć i sad oni vode svoje prividne borbe, dozvoljavajući da im ozbiljne stvari promiču ispred nosa.
A ozbiljnih stvari milion ima u kojima žene stagniraju već decenijama.
Mada, nema mi debilnijeg argumenta ženske potcijenjenosti od onog o neravnopravnom broju žena na političkim pozicijama. Da bi se taj argument mogao koristiti, prvo treba pogledati koliko je žena uopće u članstvu stranaka, a siguran sam da je taj broj višestruko manji od broja muškaraca.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#414 Re: Danasnji "feminizam"
buducnost je jasnaTowelie wrote:Tesko da ce feministicki pokret stati na ravnopravnosti. Zelece jos i vise sa svakim novim talasom u okeanu ovog bezumlja u kome zivimo.
partenogeneza
kao ljubitelj sf-@ vidim odakle vjetar puse
totalni genocid nad muskim rodom
- wewa
#415 Re: Danasnji "feminizam"
s prethodnim dijelom, koji se zapravo tice statistike, slazem se u potpunosti. uvijek prvi u oko upadnu najglasniji, ne najbolji.Muhamed Đakmić wrote:
a sto se ucesca zena u tradicionalno 'muskim' ulogama i podrucjima tice, ne bih ja odgovornost svaljivala (samo) na zene.
isti je slucaj sa zenama u umjetnosti, knjizevnosti, nauci. jako je tesko postici velik rezultat u tim oblastima kad se zene od najmanjih nogu odgajaju, i u kuci i drustvu, skoli ponajprije, za neka druga podrucja. podrucja koja su 'prirodnija' za njih. opet, BiH nije najbolji primjer zbog tekovina socijalizma, gdje su svi imali isti pristup obrazovanju i trzistu rada, bar na papiru, ali i ovdje se mnogo manje djevojaka odlucuje za prirodne nego za drustvene nauke. pogledajte sastave timova za matematicke olimpijade i slicna natjecanja - trci, trci pa zensko. nece biti da je to uslovljeno bioloskim predispozicijama... mi djevojcice otpisujemo kao misleca bica skoro odmah po rodjenju. pa curice dobijaju setove za caj, komplete za pravljenje nakita, baby sminku (?!), barbie casopise - a djecaci lego kocke, bagere, generalno kreativnije i slozenije igracke.
oblikujemo djecije mozgove i u startu skoro pola populacije otpisujemo kao misleca bica... na zalost cijelog drustva.
- Towelie
#416 Re: Danasnji "feminizam"
Lako je svaliti krivicu na drustvo, ali zaista nije slucajnost sto zene nemaju svoju varijantu top naucnika tipa Ajnstajn, Tesla, Njutn. Najbliza tome je Marija Kiri ali to i dalje nije taj nivo.wewa wrote:s prethodnim dijelom, koji se zapravo tice statistike, slazem se u potpunosti. uvijek prvi u oko upadnu najglasniji, ne najbolji.Muhamed Đakmić wrote:
a sto se ucesca zena u tradicionalno 'muskim' ulogama i podrucjima tice, ne bih ja odgovornost svaljivala (samo) na zene.
isti je slucaj sa zenama u umjetnosti, knjizevnosti, nauci. jako je tesko postici velik rezultat u tim oblastima kad se zene od najmanjih nogu odgajaju, i u kuci i drustvu, skoli ponajprije, za neka druga podrucja. podrucja koja su 'prirodnija' za njih. opet, BiH nije najbolji primjer zbog tekovina socijalizma, gdje su svi imali isti pristup obrazovanju i trzistu rada, bar na papiru, ali i ovdje se mnogo manje djevojaka odlucuje za prirodne nego za drustvene nauke. pogledajte sastave timova za matematicke olimpijade i slicna natjecanja - trci, trci pa zensko. nece biti da je to uslovljeno bioloskim predispozicijama... mi djevojcice otpisujemo kao misleca bica skoro odmah po rodjenju. pa curice dobijaju setove za caj, komplete za pravljenje nakita, baby sminku (?!), barbie casopise - a djecaci lego kocke, bagere, generalno kreativnije i slozenije igracke.
oblikujemo djecije mozgove i u startu skoro pola populacije otpisujemo kao misleca bica... na zalost cijelog drustva.
- piupiu
#417 Re: Danasnji "feminizam"
"Žerminal", a bome ni historija ti očigledno nisu bili dio nastavnog programa. Ali, brate, ima Internet:Mohamad Sissoko wrote:Ja bih ove feministkinje zaposlio u Rudnike Kreka, lapo lapo sa muskima da lopataju.Jednakost

- wewa
#418 Re: Danasnji "feminizam"
nije slucajnost? pa ne mislim ni ja da je slucajnost. razlog lezi u patrijarhatu. razlog je isti kao onaj zbog kojeg se radja sve manje zenske djece u nerazvijenijim krajevima svijeta. zbog kojeg se politika jednog djeteta provodi nasilnim pobacajima a ne nasilnim kastriranjem muskaraca.Towelie wrote:Lako je svaliti krivicu na drustvo, ali zaista nije slucajnost sto zene nemaju svoju varijantu top naucnika tipa Ajnstajn, Tesla, Njutn. Najbliza tome je Marija Kiri ali to i dalje nije taj nivo.wewa wrote:s prethodnim dijelom, koji se zapravo tice statistike, slazem se u potpunosti. uvijek prvi u oko upadnu najglasniji, ne najbolji.Muhamed Đakmić wrote:
- hadzinicasa
#419 Re: Danasnji "feminizam"
Muhamed Đakmić wrote: Mada, nema mi debilnijeg argumenta ženske potcijenjenosti od onog o neravnopravnom broju žena na političkim pozicijama. Da bi se taj argument mogao koristiti, prvo treba pogledati koliko je žena uopće u članstvu stranaka, a siguran sam da je taj broj višestruko manji od broja muškaraca.
joj nemojmo o tome, pliz.
igrom slucaja sam radila na zakonu o kvotama (broja zena) na birackim spiskovima birvaktile, citav koncept zene u politici... kozmetickih 30% minimalne zastupljenosti... je jedno fino zamazivanje ochiju. da ni ne ulazimo na to.
nisam zaista upucena u trenutno stanje (Osim da naoko mozemo vidjeti (ne)zastupljenost), trebalo bi se zaista udubiti i izanalizirati to, mozda i ima negdje... ali me zanima ima li koja stranka vise od minimalno zakonski uredjenih 30%? ako nema, onda je jasno sta i tih 30% radi tu... da bi onih 70% moglo tu stajati. Cast izuzecima.
isto kao sto smo imali dekorativnog Srbina u svakom haustoru, tako i ovo.
No kako ce ih i biti vise, velite jer je u clanstvu manje... pa jasno je to ko iole razumije brojevne odnose. e sad sto zene nece u pp... ili ich nece u pp-jama.... mozemo spekulirati, ali bez ozbiljne analize ne i zasigurno znati.
Last edited by hadzinicasa on 21/11/2016 14:31, edited 1 time in total.
-
Mohamad Sissoko
#420 Re: Danasnji "feminizam"
piupiu wrote:"Žerminal", a bome ni historija ti očigledno nisu bili dio nastavnog programa. Ali, brate, ima Internet:Mohamad Sissoko wrote:Ja bih ove feministkinje zaposlio u Rudnike Kreka, lapo lapo sa muskima da lopataju.Jednakost
Valjda govorimo o prezentu i feministkinjama.Ocigledno ni tebi citanje nije jaca strana.
- Pandakonda
#421 Re: Danasnji "feminizam"
Nisam vidio ovo "dobiješ li ti otkaz ako ti žena ostane trudna"wewa wrote: preskocio si prvo, ali nema veze. i ovako mi je jasna pozicija iz koje pises: da pravo na pobunu imaju samo one zene koje su BAS zapostavljene. one koje su malo do srednje zapostavljene (nije mi jasno ovo oko zapostavljanja - ali mnogo govori o patrijarhalnoj matrici po kojoj posmatras svijet, pa su muskarci valjda skrbnici zena) bolje nek sute i smatraju se sretnima.
sta nam je to dovoljno za uspjesno funkcionisanje u drustvu bez previse galame - pravo glasa i to? a ucesce u odlucivanju? jednaka mogucnost za zaradu s jednakim kvalifikacijama?
pitanje o planiranju porodice je nezakonito. biologija kaze da zene nose djecu, a zakon kaze da su ravnopravne na trzistu rada. no stvarnost to opovrgava. zato je vise nezaposlenih zena nego muskaraca, zato je manje zena na upravljackim polozajima. ne zato sto biologija osporava pravo i mogucnost zene da bude sposobna radnica, nego zato sto to cini drustvo koje pociva na partijarhalnim principima.
ako razgovaramo o nasilju opcenito, slozicemo se da je gadna pojava. no, zabrinjavajuci je udio nasilja nad zenama, nasilja u porodici, zabrinjavajuce je to su kazne neadekvatne, sto je dokazivanje gotovo pa nemoguce (laze, kurva!), sto je gotovo pa drustveno prihvatljivo.
ono sto nam je svima zajednicko je sto smo rodjeni, majke su nas rodile. e kad se neke od majki poradjaju, zabranjuje im se da vicu, da izrazavaju bol koja se smatra najjacom koju zivo bice moze iskusiti, ponizava ih se i tretira kao stoku, sto se ni u kojem slucaju i nikada ne desava muskim pacijentima. zar je nevjerovatno sto i u ovome zene zele biti ravnopravne?
istina je da zene na ovom podneblju zive bolje od zena na nekim drugim dijelovima planete. ali, jesmo li dosegli maksimum u pogledu ravnopravnosti? ako nismo, zasto bismo se zadovoljili trenutnim stanjem? zar ne biste svojim sestrama, kcerkama, zenama, komsinicama pozeljeli da budu ravnopravne clanice drustva, na dobrobit cjelokupnog drustva? da mogu izabrati sta ce raditi i da svaki, ali bas svaki izbor bude podjednako prihvacen. sta je tako strasno u tome?
Nisam rekao da samo pravo na pobunu imaju žene koje su skroz zapostavljene (možda si ti tako shvatila) mislio sam reći da postoje mnogo gori problemi nego što imaju žene modernih država. Tipa ako žena prevari muža na bliskom istoku kazna joj je kamenovanje itd. dok u modernim državama u najgorem slučaju će je ljudi zvati kurvom a čak će neki podržavati ženu jer je prevarila muža pod izgovorom "pa šta, žena ima pravo da bira." Slažem se da ima pravo birat samo bi bio neki red da prvo raskines vezu/brak sa momkom/mužem pa da onda traži nekog drugog (isto važi i za muškarce koji varaju).
Razlog zbog kojeg je više nezaposlenih žena nego muškaraca jeste taj zato što ogroman broj žena će staviti svoju porodicu ispred svoje karijere. Tipa odbit će veću poziciju ako to znači da će imat više vremena da provodi sa porodicom, znaci nema diskriminacije nego jednostavno drugačiji izbor koji pravi sama žena. A da ne govorim o tome da je to u našem genetskom kodu da su od početka historije žene bile te koje su se brine o potomstvu dok su muškarci (koji su barem u tom periodu bili fizički dominantniji) bili ti koji su išli loviti životinje itd. Opet kažem, ne odbravam to ali je razumljivo zašto žene donose odluke koje su više fokusirane na porodicu nego na njen lični poslovni uspijeh. Sa ovim ti je odma i odgovoreno zašto većina žena odbija te velike funkcije.
Muški mozak je za 10% veći od ženskog (to ne znači da smo pametniji, nemoj još počet plakat). Muškarci imaju 7% više sive mase u mozgu dok žene imaju 10% više bijele mase u mozgu. Muškarci imaju više konekcija između moždanih hemisfera što znači da bolje provodimo percepciju u motoričke vještine i sposobnost, prepoznavanje prijetnje i djelovanje na nju. Zato što tokom evolucije muškarci su morali radit fizički jače poslove/radnje da bi odbranili ženu i djecu plemena. Što znači da nije do patrijarhalnog sistema (kojeg btw ne podržavam) nego do same biologije. Na suprotnoj strani žene imaju više konekcija u prednjem djelu mozga što znači da imaju veću empatiju (psihopate uopšte nemaju te konekcije zato ne osjećaju empatiju prema drugima), što dovodi do toga da imaju veće društvene vještine, i naklonost ka brizi prema nekome. (zato u poljima tipa babysiter, medicinska sestra dominiraju žene) i ove sve sposobnosti od žena su prije bile krucijalne u odgajanju djece dok su muškarci više bili ti koji su se brinuli za njihovu sigurnost, hranu itd. Znači ne diskriminacija nego drugačije uloge (koje su danas više fleksibilne) Ako još krenem o hormonima tu će ti biti kraj
Koji zakon brani ženi pravo glasa ? Slažem se da brani u gorim zemljama ali sad govorimo o modernim gdje su po zakoni jednaki. Žene zarađuju manje od muškaraca na istoj poziciji opet zbog njenih izbora. Žene su te koji uzimaju više slobodnih dana, više dana godišnjeg odmora, rade manje prekovremeno itd. (opet jer stavljaju porodicu ispred karijere, uzimaju poslove koje su manje strestni itd. opet njen izbor). Također muškarci po prosjeku rade 8,15 sati dnevno dok žene rade 7,75 što opet utjece na platu. Ima tu još bruku argumenata samo što mi se ne da pisati sve. Gledaj logički, ako sam ja poslodavac i znam da mogu proći sa tim da plaćam ženama manje nego muškarcima onda bi to značilo da u svoju kompaniju zaposlim samo žene jer ću manje potrošit para na plate. Što naravno danas nije situacija jer ćeš vidjeti više muškaraca na određenim poslovima nego žena.
Slažem se da su kazne male za porodično nasilje ali niko nije rekao da je društveno prihvatljivo. Možda kod nas neki to odobravaju jer je po njihovoj religiji dozvoljeno malo klepit ženu ako je ne poslušna ali to je skroz druga tema.
- Muhamed Đakmić
#422 Re: Danasnji "feminizam"
Razlika između pobačaja i kastriranja je u tome što kastriran muškarac postaje sterilan, dok žena koja pobaci ne postaje sterilna. Ne kažem da ova nazadna društva to imaju na umu kad provode svoje peksinluke, ali eto, samo navodim primjer.
- piupiu
#423 Re: Danasnji "feminizam"
Zadnje tri slike u strogom prezentu. Samo rudnik Kreka malo zaostaje u razvoju...Mohamad Sissoko wrote:Valjda govorimo o prezentu i feministkinjama.Ocigledno ni tebi citanje nije jaca strana.
- Towelie
#424 Re: Danasnji "feminizam"
[/quote]nije slucajnost? pa ne mislim ni ja da je slucajnost. razlog lezi u patrijarhatu. razlog je isti kao onaj zbog kojeg se radja sve manje zenske djece u nerazvijenijim krajevima svijeta. zbog kojeg se politika jednog djeteta provodi nasilnim pobacajima a ne nasilnim kastriranjem muskaraca.[/quote]
Jah..muskarci su krivi sto zene u proseku vise zanima tracanje i turske serije od teorijske fizike. Zene na zapadu su skinule okove patrijarhata pa i dalje ni na vidiku top naucnica koje bi menjale svet na nacin na koji su muskarci menjali.
Jah..muskarci su krivi sto zene u proseku vise zanima tracanje i turske serije od teorijske fizike. Zene na zapadu su skinule okove patrijarhata pa i dalje ni na vidiku top naucnica koje bi menjale svet na nacin na koji su muskarci menjali.
-
Mohamad Sissoko
#425 Re: Danasnji "feminizam"
Ispade na slikama sve same feministkinje.piupiu wrote:Zadnje tri slike u strogom prezentu. Samo rudnik Kreka malo zaostaje u razvoju...Mohamad Sissoko wrote:Valjda govorimo o prezentu i feministkinjama.Ocigledno ni tebi citanje nije jaca strana.![]()
De ti procitaj moju recenicu jos koji put