Ma prvenstveno bih tako uradio jer ne predjem ja puno...10 000 godisnje ...
Dolazi ljeto - ljetne gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- skafiskafsnjak
#401 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Michelin primacy alpin 
-
mahalas505
#402 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Ja licno bih uzeo sve 4 nove poslije toliko godina, cisto radi svoje sigurnosti, ali s druge strane ima ljudi koji vozaju i po 10 godina stare gume.skafiskafsnjak wrote:Michelin primacy alpin
- Optimist
#403 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Stavi ih nazad slobodno. Kako rece da malo prelazis, samim time rijetko si zimi na cesti kad je kijamet. Bolje je i za novcanik da najesen kupis dvije pa onda opet naredne godine jos 2 gume. 
- skafiskafsnjak
#404 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Upravo to i hocu. Zezno sam sa ljetnim, pa moram sve 4 sad nove. Pa hocu pametnije sa zimskim hahahaOptimist wrote:Stavi ih nazad slobodno. Kako rece da malo prelazis, samim time rijetko si zimi na cesti kad je kijamet. Bolje je i za novcanik da najesen kupis dvije pa onda opet naredne godine jos 2 gume.
-
quarterback
#405 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
ja sam promjenio i zimske i ljetne nakon 7 godina vozenja (na ulasku dakle u osmu godinu), sare je bilo taman koliko zakon dozvoljava, takodje su bile pravilno skladisteneskafiskafsnjak wrote:Da li mi je rizik nazad za zime ostaviti dvije gume stare 6godina. Pravilno skladistene i sa poprilicnom sarom. A naprijed kupim 2 nove.
dok sam vozio golfa 2 diesela (
-
Vidal89
#406 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Danas nabacio zadnje nove Made in France -Sportiva 195/65r15 na akciji DOT 1015 77KM
prednje nedavno nove Dunlop sport bluresponse 110KM odlicne, znaci nema dalje
- Rimad
#407 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Po pitanju gdje se stavljaju nove gume - naprijed ili nazad. Slijedeći plakat govori o situaciji kada je u pitanju mokra cesta:
http://www.michelinman.com/mediabin/App ... 042009.pdf
Eto, ako neko misli da zna bolje od korporacije Michelin . . .
- skafiskafsnjak
#408 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
PA dobro, Michelin i svaki proizvodjac ce to reci iz jos jednog razloga----da proda vise svojih gumaRimad wrote:Po pitanju gdje se stavljaju nove gume - naprijed ili nazad. Slijedeći plakat govori o situaciji kada je u pitanju mokra cesta:
Znam ja ,kao i svako ovdje, da je bolje odmah sve cetiri nove ...ali ali ....
- Rimad
#409 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Nisi ni pogledao plakat. Ono što se kaže je da nove gume idu nazad, a stare naprijed.skafiskafsnjak wrote:PA dobro, Michelin i svaki proizvodjac ce to reci iz jos jednog razloga----da proda vise svojih gumaRimad wrote:Po pitanju gdje se stavljaju nove gume - naprijed ili nazad. Slijedeći plakat govori o situaciji kada je u pitanju mokra cesta:
- Ned071
#410 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
gdje si kupio?Vidal89 wrote:Danas nabacio zadnje nove Made in France -Sportiva 195/65r15 na akciji DOT 1015 77KM![]()
- skafiskafsnjak
#411 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Jbg ja procitao prvu recenicu ahhahahaRimad wrote:
Nisi ni pogledao plakat. Ono što se kaže je da nove gume idu nazad, a stare naprijed.
- holowey
#412 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
to mi je jedan vulkanizer rekao za auta sa prednjom vucom, jer kao, gasom mozes malo iskontrolisati prednji kraj, ali zadnji kraj nemas cime drugo kontrolisati nego gumama pa iz tog razloga bolje gume treba nazad... jbg, nikad ga nisam poslusao i nisam imao problema zbog toga...Rimad wrote:Nisi ni pogledao plakat. Ono što se kaže je da nove gume idu nazad, a stare naprijed.skafiskafsnjak wrote:PA dobro, Michelin i svaki proizvodjac ce to reci iz jos jednog razloga----da proda vise svojih gumaRimad wrote:Po pitanju gdje se stavljaju nove gume - naprijed ili nazad. Slijedeći plakat govori o situaciji kada je u pitanju mokra cesta:
-
ado-šampion
#413 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
A cime mozes iskontrolisati prednji kraj kad ti izleti pjesak, a ti stisnes po kocnici? 70% kocione sile je inicijalno na prednjim tockovima.
Treba na svim tockovima imati dobre gume. Istrosene gume nisu dobre kako za prednju tako ni za zadnju osovinu. Objektivno u uslovima gdje ima puno gradske voznje bolje da lose gume idu nazad. Zadnji kraj se tesko kontrolise, to je tacno, ali ako imas na umu da na jednoj osovini imas istrosene gume onda prilagodis voznju tome, posebno kad je kisa, gdje dubina profila zapravo i igra ulogu. S druge strane, mozes voziti i 40 i da s losim gumama naprijed ne stignes stati na vrijeme.
Treba na svim tockovima imati dobre gume. Istrosene gume nisu dobre kako za prednju tako ni za zadnju osovinu. Objektivno u uslovima gdje ima puno gradske voznje bolje da lose gume idu nazad. Zadnji kraj se tesko kontrolise, to je tacno, ali ako imas na umu da na jednoj osovini imas istrosene gume onda prilagodis voznju tome, posebno kad je kisa, gdje dubina profila zapravo i igra ulogu. S druge strane, mozes voziti i 40 i da s losim gumama naprijed ne stignes stati na vrijeme.
-
IcedFlame
#414 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Jesi li ikad vozio auto sa prednjim pogonom do granice proklizavanja? Jel' znas sta je understeer a sta oversteer?Rimad wrote:Po pitanju gdje se stavljaju nove gume - naprijed ili nazad. Slijedeći plakat govori o situaciji kada je u pitanju mokra cesta:
Hvala Michelinu, ali ja cu uvijek radije prihvatiti oversteer nego understeer, barem imam neku kontrolu nad autom.
-
530i
#415 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
skafiskafsnjak wrote:Michelin primacy alpin
Pregledaj ih, da li su ispucale, imaju li kakvih istrošenja, da li puštaju zrak (ako imaju zasebne felge), da li je šara ravnomjerna potrošena i kolika je dubina šare. Ispod 4mm ne bih ti preporučio bilo kakve gume da voziš. Šest godina i nije neka pretjerana starost, voze ljudi svakakve gume. Naravno, lijepo je i dobro uzeti kvalitetne nove gume...
- skafiskafsnjak
#416 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Pa ove dvije sto bih odvojio dobro izgledaju, oko 4mm i jesu, granica... A prednje ce biti nove, lance svakako nosim .
A eto vidjecu
Sad za sad 2 cu ostaviti ... a prije zime vidjeti sta kupiti 
A eto vidjecu
-
530i
#417 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Moje lično iskustvo govori da sve ispod 4 mm dovodi do drastičnog gubljenja performansi. Lakše se prokliže, slabije se koči itd...
-
direstraits0078
#418 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Na nekim gumama je i 5 mm lose. Primjer je Conti zimska guma TS800 185/60 15 koju sam upravo skinuo s auta nakon prejahanih 50.000 km autoceste u zimskim uslovima. Neki dijelovi gaznog sloja su doslovno celavi, a razlog je nejednako profilisana guma, neki blokovi nemaju istu dubinu utora i daju dojam jako potrosene gume, a to se vidi na cesti s dosta vode.

- madner
#419 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Preporuka za 245/45/R18, imam neke sarafe gdje ne bi trebali biti. 
-
direstraits0078
#420 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Michelin Primacy.
- Jaha TZ
#421 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
kao prvo treba znati o kakvim se "starim" gumama radi, nije isto ako su potrošene do 2 mm i ako je dubina profila 4 mm i višeRimad wrote:Nisi ni pogledao plakat. Ono što se kaže je da nove gume idu nazad, a stare naprijed.skafiskafsnjak wrote:PA dobro, Michelin i svaki proizvodjac ce to reci iz jos jednog razloga----da proda vise svojih gumaRimad wrote:Po pitanju gdje se stavljaju nove gume - naprijed ili nazad. Slijedeći plakat govori o situaciji kada je u pitanju mokra cesta:
i uvjek nove gume ja stavljam naprijed, bez obzira što Mišelin i ini pametnjakovići kažu
jer većina sile kočenja ide na prednje točkove, a i po mokrom nove gume naprijed će bolje "rašćistit" vodu i izbaciti je iz gazne trake i tako omogućiti da bude manje vode zadnjim slabijim gumama koje će za koji sekund ili milisekund naići na tu gaznu traku poslije prednjih guma, što će onda olakšati posao izbacivanja vode tim zadnjim gumama sa slabijom dubinom profila, te će biti isti efekat kao da je isti profil
a što se ne može desit u obrnutoj kombinaciji, sa starijim/slabijim gumama naprijed
-
Teufik
#422 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Tu se dvije teorije sukobljavaju. Teorija kocenja i teorija prolaska kroz zavoj. Svaka ima svoje prednosti i mane.
-
530i
#423 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Zato sam i napisao da se prvo pregledaju gume, na ovoj slici koju si stavio vidi se da su određeni dijelovi istrošeni, ispucali, takva guma je za otpada. Ili nekog vulkanizera koji će narezati još milimetar i prodavati kao "odličnu", "malo prešla"...direstraits0078 wrote:Na nekim gumama je i 5 mm lose. Primjer je Conti zimska guma TS800 185/60 15 koju sam upravo skinuo s auta nakon prejahanih 50.000 km autoceste u zimskim uslovima. Neki dijelovi gaznog sloja su doslovno celavi, a razlog je nejednako profilisana guma, neki blokovi nemaju istu dubinu utora i daju dojam jako potrosene gume, a to se vidi na cesti s dosta vode.
-
probook
#424 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
To je tacno. Ali s obzirom da ako imas losije gume nazad i mokro vrijeme onda prilagodid voznju i ides sporije. Medjutim ako je mokro vrijeme i neko ispred tebe naglo zakoci, ako su ti stare gume naprijed zavrsices u njegovom braniku.Teufik wrote:Tu se dvije teorije sukobljavaju. Teorija kocenja i teorija prolaska kroz zavoj. Svaka ima svoje prednosti i mane.
Tako da sam ja za to da se nove gume naprijed stave bez ikakve dileme.
-
Teufik
#425 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
probook wrote:To je tacno. Ali s obzirom da ako imas losije gume nazad i mokro vrijeme onda prilagodid voznju i ides sporije. Medjutim ako je mokro vrijeme i neko ispred tebe naglo zakoci, ako su ti stare gume naprijed zavrsices u njegovom braniku.Teufik wrote:Tu se dvije teorije sukobljavaju. Teorija kocenja i teorija prolaska kroz zavoj. Svaka ima svoje prednosti i mane.
Tako da sam ja za to da se nove gume naprijed stave bez ikakve dileme.
Nemam nista protiv. Nek radi ko kako hoce. Srecom, nisam imao potrebe o tome razmisljati. Uvijek kupujem komplet sve cetri.