L u c i f e r wrote:Ekspoze Elmedina Konakovića: Reforme moraju krenuti od mene i mojih ministara
Nakon što su poslanici usvojili dnevni red sjednice Skupštine KS, Elmedin Konaković, mandatar za sastav nove Vlade KS, obratio se poslanicima te iznio svoj plan i program za rad Vlade u naredne četiri godine, takozvani ekspoze.
Konaković je naglasio da stanje u Kantonu Sarajevu nije zadovoljavajuće, te da skoro u svim resorima ima nagomilanih problema.
Tri primarna sektora
– Izgubili smo povjerenje ljudi. Imamo visoku stopu nezaposlenosti, probleme u komunalnoj privredi, stalni strah građana od nestanka gasa, vode, prestanka grijanja, tužbe prema KS koje prijete krahom finasijskog stistema, psi lutalice, spora adminstarcija, neadekvatan status boračkih populacja i šehidskih porodica, skupe esencijalne liste lijekova, loša situacija u obrazovanju, univerzitetu, loš status nastavnika i profesora, akomulirani deficit u budžetu, dugovi javnih preduzeća…
Naš zadatak bi bio da se borimo protiv ovih problema.

Početak reforme mora krenuti od nas, od premijera i minstara, moramo štediti na svim stavkama, reprezentacijama, službenim putovanjima, službenim telefonima, ukinut ćemo nakande za rad nakon posla…To je početak – kazao je Konaković.
Budući premijer Vlade KS naveo je primarne ciljeve djelovanja po ministarstvima. Krenuo je je od Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih.
– Nisam redao ministarstva po važnosti ali mislim da je ovo Ministarstvo polazno za uređenje sistema, jer ljudi koji rade u tom sektoru uče našu djecu i pripremaju ih za ono što ih čeka u životu. Smatram da trebamo povećati broj djece u predškolskoj nastavi, uvesti sistem “jedan predmet- jedan udžbenik, provesti reviziju svih podzakonskih akata koji regulišu osnovno obrazovanje,
tužbe na osnovu kolektivnog ugovora riješiti,
uvesti treći sat sporta,

moramo upise u srednje škole i fakultete prilagoditi potražnji na tržištu te smanjiti hiperprodukciju, osnovati fond za nauku, završiti integraciju UNSA. To su neki od priorita – naveo je Konaković.
Istakao je kako će nova Vlada morati uravnotežiti finansije i
sistematizirati troškove 
kako bi se pokrio deficit u budžetu od oko 130 miliona KM. Konaković je kazao kako je primarni cilj odnosno primarni sektori na čijem će razvoju raditi Vlada biti IT sektor, turizam te
metalni sektor.
– IT je danas prva grana u svijetu, brzo se razvija i imamo potencijala. Što se tiče turizma moramo poboljšati turisitčku ponudu. Imamo planine koje imaju najveću koncentraciju ozona u Evropi.
Možemo razvijati medicinski, rekreativni, kongresni, poslovni i bilo koji drugi turizam, jer imamo kapacitete.
Za metalni sektor ni sam nisam znao da možemo tu napraviti određene pomake, koje će nam donijeti novac.

Tu bilježimo stalni rast u zapošljavanju tako da će to biti jedna od grana u koju ćemo ulagati. Tu će ministarstvo privrede morati biti najofanzivnije- kazao je Konaković.
Što se tiče resora zdravstva Konaković je kazao da KS ima 13 zdravstvenih ustanova, što je previše, a Zavod zdravstvenog osiguranja KS ih finansira sa 350 miliona KM godišnje. Istakao kako bi trebalo napraviti reviziju i širi reformu, spojiti određene ustanove, te
napraviti analizu koliko ima doktora.
Ministarstvo socijalne politike, prema Konakoviću nastavit će s subvencioniranjem ugroženih građana, nastaviti saradnju s javnih kuhinjama kao i do sada.
Sanirati dugove javnih preduzeća
– Što se tiče Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture tu je situacija zabrinjavajuća. Moramo
sanirati stanja u javnih preduzećima koja posluju negativno,

jer se susrećemo s stalnim problemima s grijanjem, vodom, psima lutalicama…
Konaković se osvrnuo i na sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevu.
– Kada sam rekao da ovaj segment nije zadovoljavajući nisam mislio primarno na policiju KS. Kada pogledate podatke broj uhapšenih počinlaca krivičnog djela onda je to jedan visok i ozbiljan broj. Problem je u segmentu procesuiranja.
Mi smo već izdvajali novac za primanje novih policajaca, što ćemo nastaviti 
– kazao je Konaković.
On je naglasio kako je Vlada KS već usvojila prijedlog budžeta, koji će nova Vlada, nakon što ga Skupština usvoji, analizirati i vjerovatno krenuti u rebalans kako bi ga prilagodili svojim ciljevima koje je iznio u eskpozeu.
Nakon njegovog izlaganja, poslanici imaju pravo na diskusiju i pitanja, nakon čega će se glasati o imenovanju Vlade KS.