Zadnja posta Orasje ili?

Post Reply
O'zone
Globalni moderator

#401 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by O'zone »

vade_mecum wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Ne bi riješili problem, ali bi nahranilo djecu nekoliko dana. Jel toliko teško shvatiti gospodinčići?
i sta poslije nekoliko dana?
Opet na ulicu?
Cherry-Cherry

#402 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by Cherry-Cherry »

spreca wrote:
:thumbup: ....nedaj mu ribu.....kupi mu udicu
:thumbup:
Meni je uvijek bilo čudno, kada dođe humanitarna televizija nekoj porodici i donese im hranu, slatkiše, igračke, televizor i slično, što im ne daju kravu, kozu, kokoške... Mislim, ovoma što žive na selu.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#403 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by KatarinaKosaca »

O'zone wrote:
vade_mecum wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Ne bi riješili problem, ali bi nahranilo djecu nekoliko dana. Jel toliko teško shvatiti gospodinčići?
i sta poslije nekoliko dana?
Opet na ulicu?
Jebi ga, neka se svatko od nas stavi u taj položaj. Da mi je dijete gladno sve bih bila u stanju i banku opljačkati. Nema stvari koju ne bih učinila. I naravno da ne bi nitko od nas u tom momentu dugoročno razmišljao, nego samo, daj da nahranim dijete, poslije ću vidjeti. Ponavljam, lako je u toploj kući uz računar kao gospodinčić palamuditi..
sinuhe

#404 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by sinuhe »

Kad su zadnji put te firme primale nove radnike?
Ne vjerujem da im je cvijetalo cvijece decenijama.
spreca

#405 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by spreca »

Cherry-Cherry wrote:
spreca wrote:
:thumbup: ....nedaj mu ribu.....kupi mu udicu
:thumbup:
Meni je uvijek bilo čudno, kada dođe humanitarna televizija nekoj porodici i donese im hranu, slatkiše, igračke, televizor i slično, što im ne daju kravu, kozu, kokoške... Mislim, ovoma što žive na selu.
Humanitarna dodje samo kao samoreklamiranje..........jer nedaj boze da covjek nauci sam da se brine o sebi.....kako bi se poneki reklamirali za nase novce
O'zone
Globalni moderator

#406 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by O'zone »

KatarinaKosaca wrote:
Jebi ga, neka se svatko od nas stavi u taj položaj. Da mi je dijete gladno sve bih bila u stanju i banku opljačkati. Nema stvari koju ne bih učinila. I naravno da ne bi nitko od nas u tom momentu dugoročno razmišljao, nego samo, daj da nahranim dijete, poslije ću vidjeti. Ponavljam, lako je u toploj kući uz računar kao gospodinčić palamuditi..
Slažem se.

Medjutim koliko dugo traje ova agonija? Gdje je riješenje?
Sta sutra kad opet budu gladni a vlast odbije da daje vise ista?
spreca

#407 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by spreca »

KatarinaKosaca wrote:

sve je to uredu........ali nismo cekali da nam to neko odradi.........digli smo svoju guzicu i ucinili nesto za sebe.........oni koji misle da ce sve sto im treba u zivotu dobiti protestima ostace fukara do kraja zivota.......naravno zao mi je djece sto imaju roditelje kakve imaju
DeutscheAusweis

#408 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by DeutscheAusweis »

Sistemsko rješenje zahtjeva mnogo žrtvovanja, a ovom narodu može pomoći samo javna kuhinja.
vade_mecum

#409 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by vade_mecum »

KatarinaKosaca wrote:
O'zone wrote:
vade_mecum wrote: i sta poslije nekoliko dana?
Opet na ulicu?
apsolutno se slazem da je lako palamuditi na forumu iz topline doma kao ni da sit gladnom ne vjeruje ali mi ne ide u glavu par stvari:
- koncept "radnik na cekanju". firma propala, drzave vise nema nego sto ima, plate se samo sjecas...i sta se ceka? da ti drzava pomogne? Godot?
- blef vladi za koji svi znaju u startu da nece biti nista od toga. pa upravo o tom Orasju i njihovim azilantima se pricalo nasiroko i sve i jedan su vraceni kuci. i jos oni se pametni nadju i krenu sa licnim kartama. pa ljudi bi isli jos prosle godine na more sa licnim kartama da je moglo tako.
- jadni ljudi koji su pristali na ovaj mazohizam...da nikome nije palo na pamet da kaze da je ovo zaista losa ideja.

sad Kato raspali kako sam nesenzibilan i neosjecajan.
HM 2011

#410 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by HM 2011 »

Radnici Fabrike obuće „Aida“, „Dite“, „Livnice“ i „Konjuha“ koji su u srijedu krenuli pješke prema Graničnom prijelazu Orašje, u namjeri da napuste Bosnu i Hercegovinu, trenutno se nalaze na pomenutom prijelazu gdje čekaju autobuse kako bi se vratili u Tuzlu. - Trenutno čekamo autobuse koji su krenuli iz Tuzle. Kod bolnice „Kreka“ čekat će nas zlatni ljiljani, sindikalci i narod, pa ćemo zajedno pred zgradu kantonalne Vlade koja je bila zapaljena, pa da je i srušimo. Nek je nema nikako, svakako je džaba izgorila – kazao je za Agenciju Fena Hasan Užičanin, potpredsjednik Sindikata radnika Fabrike obuće „Aida“. Edina Aličić, predsjednica Sindikata ove fabrike kazala je da su radnici mnogo toga očekivali ali da je svaka nada izgubljena. - Ovo ko nije doživio ne može shvatiti. Ovo je pamćenje za cijeli život. Neće se ovako završiti, idemo dalje – istakla je Aličić.

| Preuzeto sa: http://tuzlanski.ba/povratak-kuci-docek ... ice-kreka/

pitanje je gdje dalje da se ide, šta dalje, kako dalje ?

Ima jedan primjer iz religije o trčanju po pustinji u potrazi za vodom, te nastanak Zemzem izvora...

Ali oni ne traže od Boga pomoć za vodu u pustinji......

pitanje je gdje dalje da se ide, šta dalje, kako dalje ?
tandmand

#411 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by tandmand »

Mister Yes wrote: Naravno, ovo sve govorim samo u slučaju da se krenu smanjivati plate budžetlijama, znači prosvjeta, zdravstvo, itd. Tada imamo nerede i anarhiju a zatim i podjelu zemlje.
To je gorka pilula koju vlast mora ponuditi svojoj glasackoj bazi. Ako je popiju svi ce osjetiti jer ce se smanjiti protok novca u BiH.
Medjutim, ako prolongiraju rjesenje problema, ta ista gorka pilula ce se napuhati do velicine balona i vjerovato eksplodirati. Izlaz iz ovako lose situacije trazi zrtvu onih na budjetskoj sisi i zaposlenih u javnim poduzecima a pasivnost vodi u totalno nezivjesnu buducnost gdje ce rjesenje silom nametati strani faktor. Vlast mora reagirati brzo da ne bi doslo do Ukrajinizacije.
Šunj

#412 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by Šunj »

Image
Nazalost imacemo burno i neizvjesno proljece , a mozda i citavu 2015 godinu!
Image
It_is_a_Leclerc

#413 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by It_is_a_Leclerc »

Da je moje dijete gladno, ja bih išao od kuće do kuće pitao treba li kome ubaciti ćumur, oprati šta, očistiti cestu, put, otići do prodavnice, ma bilo šta. Sigurno ne bih bez pasoša hodao 100 km u želji da pređem državnu granicu i - uradim šta ?!
karanana

#414 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by karanana »

mekushci!
karina su oni i svi radnici, i oni koji rade i oni koji ne rade.

zamadnalite temu dok im za koji mjesec ne zatreba jos 100-200 maraka. moderne kurave. koliko su krivi lideri, ovi karinashi su jos krivlji.
Last edited by karanana on 28/12/2014 14:02, edited 1 time in total.
casica

#415 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by casica »

sda demonkratija :bih:
O'zone
Globalni moderator

#416 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by O'zone »

U Bosni i Hercegovini se MORA krenuti u reformu inače nas nema a onda nam neće trebati i vanjski ni unutrašnji neprijatelj o kome nam se stalno trubi. Mi ćemo da nestanemo ekonomski jednostavno neće biti sredstava da se država održi.

Sistem socijalne politike koja se evo dvadeset godina vodi na principu neko zakuka ti mu turi par stoja u ruku i sutit će, je napravio samo zlo.

Umjesto ekonomska reforma da se provodila postepeno sa minimalnim posljedicama sad ce se morati rezati tako naglo i jako da će sigurno svi zakaceni njom ( a puno ce ih bit) završiti na ulici trazeci svoja prava kao i ovi radnici u Tuzli a sve zbog toga sto se nije razmišljalo o rješenju nego samo o pokrpljavanju rupa.
Cherry-Cherry

#417 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by Cherry-Cherry »

A šta su mislila da će im biti sa porodicama? Možda su mislili da će i oni doći za njima i da će svi dobiti azil, pa onda državljanstvo, stan, posao, odnosno socijalnu pomoć. Milina. :)
It_is_a_Leclerc

#418 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by It_is_a_Leclerc »

O'zone wrote:U Bosni i Hercegovini se MORA krenuti u reformu inače nas nema a onda nam neće trebati i vanjski ni unutrašnji neprijatelj o kome nam se stalno trubi. Mi ćemo da nestanemo ekonomski jednostavno neće biti sredstava da se država održi.

Sistem socijalne politike koja se evo dvadeset godina vodi na principu neko zakuka ti mu turi par stoja u ruku i sutit će, je napravio samo zlo.

Umjesto ekonomska reforma da se provodila postepeno sa minimalnim posljedicama sad ce se morati rezati tako naglo i jako da će sigurno svi zakaceni njom ( a puno ce ih bit) završiti na ulici trazeci svoja prava kao i ovi radnici u Tuzli a sve zbog toga sto se nije razmišljalo o rješenju nego samo o pokrpljavanju rupa.
Ekonomska reforma podrazumijeva da se ove fabrike koje su odavno virtuelne likvidiraju, a radnici potjeraju na biro. Bez toga nema oporavka, nikakvog. Ovi ljudi žive socijalizam, u uvjerenju da će država roknuti 10-20 miliona u tu rupu bez dna, koja nikom ne treba i koja nema realno tržište. Iz te premise kako će država sanirati njihove gubitke potiču svi njihovi problemi.
DeutscheAusweis

#419 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by DeutscheAusweis »

casica wrote:sda demonkratija :bih:
Plenumska vlada...kakva ba SDA, gdje si to vidio u TZ.
tandmand

#420 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by tandmand »

muha_sa wrote:eto vam Bosna, mi odosmo.
ko kad nas jedva cekaju :-)
ne do mi bog da se rugam obespravljenim radnicima vec ne mogu da skontam odakle im ova ideja--da krenu u Evropu pjehoke, kokuzi i mnogi bez pasosa i to na regularan granicni prelaz :-)
Tako se islo za vrijeme rata sa kesom u ruci i licnom u dzepu.
Egzistencijski pritisnuti ljudi naginju iracionalnim rjesenjima. Tako i ovi sto su krenuli pjesice put EU imaju subjektivan osjecaj kao da je rat.
vade_mecum

#421 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by vade_mecum »

O'zone wrote:U Bosni i Hercegovini se MORA krenuti u reformu inače nas nema a onda nam neće trebati i vanjski ni unutrašnji neprijatelj o kome nam se stalno trubi. Mi ćemo da nestanemo ekonomski jednostavno neće biti sredstava da se država održi.

i svi ce ti reci da si 100% u pravu (sta 100%, nego 1000%) ali ce ti i reci "nemoj bogati da od mene krece reforma". a ni politicari nemaju muda da presjeku i naprave rezove jerbo nam je svaka druga godina izborna.
karanana

#422 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by karanana »

kad se mozda nesto i moglo uraditi, prije 15-20 godina, ovi lezihljebovici se nisu ni pomakli i gledali su kako im se radno ukruzenje pljacka i rastura non stop cekajuci neku lovu s kojom ce rjesiti svoj status a da nista ne rade. i sad su nasli traziti neka prava i plate za mjesece i godine kada ionako nisu radili, a sada sprdili tolike godine, izgubilo volju i znanje za radom i sad bi oni nesto.
O'zone
Globalni moderator

#423 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by O'zone »

It_is_a_Leclerc wrote:

Ekonomska reforma podrazumijeva da se ove fabrike koje su odavno virtuelne likvidiraju, a radnici potjeraju na biro. Bez toga nema oporavka, nikakvog. Ovi ljudi žive socijalizam, u uvjerenju da će država roknuti 10-20 miliona u tu rupu bez dna, koja nikom ne treba i koja nema realno tržište. Iz te premise kako će država sanirati njihove gubitke potiču svi njihovi problemi.
I Fabrike i visoka primanja izabranih dužnika i visak administracije u javnim produžecima i hejbet nekih stvari ali da se to radilo postepeno fabrika po fabrika sektor po sektor a sad ce sve djuture morat odraditi i imat desetine hiljada ljudi na ulici koji ce tražiti povratak na staro koji vise nije moguć.
spreca

#424 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by spreca »

It_is_a_Leclerc wrote:Da je moje dijete gladno, ja bih išao od kuće do kuće pitao treba li kome ubaciti ćumur, oprati šta, očistiti cestu, put, otići do prodavnice, ma bilo šta. Sigurno ne bih bez pasoša hodao 100 km u želji da pređem državnu granicu i - uradim šta ?!
ali nisu ni lose dnevnice...2dana 400 mara..........bilo im je ponudjeno 220 mara +180mara da kupe u Bingu sta zele(ako su gladni a nisu)........mozda im je 400mara bilo potrebno za kakav novogodisnji dernek
daddy-kool

#425 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by daddy-kool »

Slažem sa da ukoliko je bilo nezakonitih radnji da iste treba ispraviti i krivce kazniti, ali pravdu na ulici neće naći. Ovi što prijete ponovnim nemirima kao prošle godine, neka se dobro razmisle, jer je policija mnogo spremnija ovaj put. Druga stvar je da oni nemiri i nisu bili tako spontani. Pitanje je da li su ti organizatori i instigatori spremni staviti sve na kocku opet, jer država BiH uopšte nije ni labilna i slaba kako se to želi prikazati. Mnogo bolji i efikasniji način bi bio da su išli zakonom previđenim metodama.
Post Reply