oridjidji wrote:Fudo Bosna wrote:
Tjeras me u raspravu sa tobom, a glupo zakljucujes, gluplje da ne moze biti, toliko bezobrazno, neracionalno, neobjektivno da je zrelo za samara.
Procitaj ponovo napisani pasus. Gdje ja rekoh ovo "možeš uči u džamiju, i domicilnoj omladini nametati neki drugi pravac to je laž i to na kvadrat"?
U islamskim zemljama poput Turske, Saudije, Irana, Iraka, Egipta, Libana, Jemena, Bahreinu i drugih, raznolikosti u Islamu nisu nepoznate, svaka od ovih zemalja ima mnostvo muslimana koji nisu na praksi domicilne uleme, ciji pravac, mesheb nisu problem sve dok se ne dotaknu kritike vlasti i tada opet u svim zemljama prema takvima se ne postupa jednako. Islamski svijet je svugdje saren, samo mi u BiH mislimo da su tamo stvari jednolike. Nisu i da se tamo onima suprotnog pravca i mesheba svugdje skida glava od uleme i vladara.
Vidis u toj Saudiji, zivi preko 2 miliona Siita, preko 7 miliona stranih radnika, u dva sveta grada Meki i Medini, tim dvjema nedemokratskim sredinama za nekoga, svaki dan se slijevaju muslimani sirom svijeta koji nisu na najrasirenijem hanbelijskom meshebu i klanjaju mimo zvanicne uleme. U samoj Saudiji sitsku zajednicu imamo u toj zemlji imamo Zeidije na jugu, na Istoku Dzaferije, pa i prisustvo Ismailija, od sunijskih mesheba tu su jos Safijski i Malikijski koji je zastupljen medju manjinskim dijelom sunijskog stanovnistva i ti mi kazes da se oni ponasaju jednako kao mi gdje se pravi vecim problemom sto neko dize ruke u namazu od onoga ko ne klanja uopste. Veci njima predstavlja problem to sto se neko buni protiv aktuelne vlasti i dize se po dzamijama u zrak, nego ko kako klanja i koji mesheb slijedi.
Kod nas je problem sto u BiH imamo par hiljada selefija ili ti ga vehabija, kao da imamo ih imamo milion. Pusti mi se te ucmalosti i uskogrudnosti.
Ne pravi se kao da su kod nas selefijske daije dobrodosle u dzamijama, to sto ih poneki imam pusti unutra da drze ders poput Muderisa ili ovoga sada sto je Pezica pustio u Tesnju, to ne znaci da IZ ima Bogu ugodan odnos prema njima i da raja ima takav odnos prema njima. Lik klanja i ovaj ga komentarise kako klanja, vidi ga ovaj nije musliman, ne klanja Allahu i hoce da ga istjera iz dzamije. Gdje to ima? Pusti mi se suplje. Nisu ni sve selefije merhametli, a bome nemoj mi ni druge pretpostavljati kao merhametli, kao da medju njima nema iskljucivosti.
Vidi ti pises o akidi kao i ja, imam puno pravo kao i ti da ti odgovorim na ono sto nisi prenjeo u znacenju kojem promicu selefije ili ti ga vehabije, poput toga da oni Allahovu ruku ne poistovjecuju sa rukom njegovih robova. Na kraju presutio si cinjenicu da je Ebu Hanife prethodnik koji je zivio gotovo dva vjeka prije od Esarija, a od Maturidija 3 vijeka, a pomenuo si recimo esarijsku i maturidijsku akidu, a pricamo o poimanju akide.
Znam koga medju njima simpatisem i koga nesimpatisem medju njima. Prema tome nema potrebe da mi prebacujes da ih sve jednako simpatisem. Recimo Ljakica ne mogu smisliti, Safeta nekako podnosim, Bilal Dervisic i Elvedin Pezic su mi dragi. Posto me ne znas, nije uredu da o meni pretpostavljas i imas taj klevetnicki odnos. Isto tako je i sa drugima tako da recimo sejha Kukavicu ne mogu voliti ko Bugarija, Cajlakovica, Kenana Musica, Dautovica kao sto volim Muderisa, Ismeta Spahica kao Mustafu Spahica, Reisa Cerica kao Reisa Kavazovica.
Taj sajt nije objektivan i nista manje nije fitnicarski od recimo sajta ---NO LINKS---. Za njih su Akos, Saff i Minber umjereni internet sajtovi. Al sta ja mogu kad ti volis da zmuris. Pa kako smiju istupiti Enes Karic i Rešad Hafizović i iznjeti svoj stav sto ne smiju drugi? Evo i ti si iznjeo svoj stav, ali on nije objektivan i meni nije mrsko da ti na to skrenem paznju.
Postavih ti pitanje koje si hladno preskocio jer vidim da si preponas, daj mi odgovor sto su Babini muslimani i Alijini muslimani ratovali jesu li tome vjerske razlike kumovale ili politicke, isto tako sto je Beg Gradasevic zaratovao protiv Osmanlija i svoga brata po islamu Rizvanbegovica i da li je on OK postupio? Jeli izdajnik osmanske drzave i dotadasnjeg islamskog poretka kao i Saudi i njegove vehabije? Mozemo ovo pitanje prenjeti i na ostale zemlje islamskoga svijeta, gdje su Osmanlije muslimane, drugi muslimani zajedno sa kolonizatorima otjerali nazad u Stambol.
Ti odnosno obrazac razmišljanja koji samo kao "izokola" braniš je, "zreo za mentalnog šamara", ali ti i oni koje kao, " ne braniš", nego to radiš samo izokola ste navikli na takav vokabular, znači ništa novo od tebe...
Kažeš u toj Saudiji živi 2 miliona šita, (ne mislim na taj dio nametanja druge meshebske prakse i li ideologije/što wehabizam u suštini i jeste), i u tom smislu ne poredim ni Saudiju , ni Iran, ni Tursku ... sa Bosnom nego u pitanju domicilnih muslimana večinskoga mezheba.
Bosna nema meshebske manjine, izuzev par hiljada Arapa unazad nekoliko zadnjih godina koji se naseliše , Bosna ima /imala je isključivo stanovništvo/domicilno i to 100% hanefijskog mezheba i nečuveno je te stanovnike "turčiti", "uvoditi u islam", kako to wehabije rade pa npr. neke mladiće i iz moje familije , ili djecu/omladinu od mojih prijatelja, a koji klanjaju od rođenja, poste , muslimani su , e njih wehabije sada, kao , "uvode u islam", eto o tome, o toj pokvarenosti i fesatu pišem?
Znači ne možeš otiči u Rijad npr i tamošnjoj Saudijskoj omladini koja klanja po hanbelijskom mezhebu, npr, da jedan domaći daijja, koji je npr. došao sa studija iz zemlje gdje je hanefijski mezheb, po džamijama Saudije da uvodi klanjanje po hanefijskom mezhebu,ili , kada nema imama,da ga mijenja i klanja kao henefija ili šafija, ili npr. u tamošnjem "BKC", ili inim salama /dvoranama, toj njihovoj omladini promiče sufizam ili šiizam, ma čovjeće "pojeo bi ga mrak", digla bi se Saudijska ulema ili u Turskoj njihova ulema, država bi regovala, to je sektaštvo/fesat, o tome postam, ne pravi se "naivan" i da praviš komparacije sa tamošnjim mezhebskim manjinama...
Prebacuješ mi:
."Kod nas je problem sto u BiH imamo par hiljada selefija ili ti ga vehabija, kao da imamo ih imamo milion. Pusti mi se te ucmalosti i uskogrudnosti..."
Da i to je za mnoge koji se ne prave naivni veliki problem,jer se "selefije" namjenski "umnožavaju" i u mojoj džamiji npr. gdje ih je bilo nekad 2-3, sada je pola safa, jer je bilo već incidenata npr nekoliko puta kada nije bilo imama,( bio odsutan opravdano sa namaza) i kada je upadao wehabija i klanjao po nečem što liči na kao na hanbelijski mesheb, što poslije tih incidenata zamalo nije došlo do opće tuče, i tebi je to" ništa"?
U nekim sarajevskim džamijama, Panjina Kula npr, neki moji poznanici ,hanefije, ljudi koji klanjaju od rođenja, su maltene "protjerani" iz džamije od novokomponovanih wehabija, jer su shvatili da je bolje da promjene džamiju, nego da dođe do tuče među džematlijama, zbog njihove bahatosti i ponašanja na granici incidenta?
Slične probleme ima ef Velić na Breci, Fahdova je npr. džamija već poodavno "wehabijsko utočište", u Krajini su svakodnevni incidenti ali i u mnogim džematima, širom BIH? No problem, "sitnice"?
Nisu Alijini ni Babini ratovali zbog vjere, ali u BIH koju sam i sam branio nama Bošnjacima ne treba, (pored svih problema koje imamo), još i međumezhebski rat sa wehabijskim pokretom, to tebi "nije problem", ma ja samo, "preuveličavam"?
Ne interesuje me koga ti osobno simpatišeš ili ne ali nečeš prodavati ovdje kvaziselefijsku ideologiju, barem ne meni i proglašavati mog meshebskoh mudžtehida, čovjekom koji ima kao slične akaidske stavove "selefijskim"..
Tu se moja priča sa tobom definitivno završava i nastavi raspravu sa drugima a samnom si završio !!!