Vehabizam, porijeklo i posljedice

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#401 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by JoseMujica »

oridjidji wrote:
Ko vjeruje u Sudnji dan, nek govori dobro ili neka suti.
ako ti je ovo mudrost života ubio si se za topovsko meso....amorfni pješadinac :-)

samo se zapitaj kakvo je društvo u kome svi šute bez obzira šta se dešava oko njih :skoljka:

na kraju i da su ljudi vazda šutili još bi ko majmuni visili po granama
fatamorgana

#402 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by fatamorgana »

JoseMujica wrote:
oridjidji wrote:
ako ti je ovo mudrost života ubio si se za topovsko meso....amorfni pješadinac :-)

samo se zapitaj kakvo je društvo u kome svi šute bez obzira šta se dešava oko njih :skoljka:

Ma ne vjeruje on u sudnji dan, to je samo fasada, on vjeruje u čvrstu dunjalučku valutu, danas naletih na njegove postove na temi o plati od 2500 km, "Razne diskusije" .... :roll:
salik79

#403 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by salik79 »

@Oridjidji

Ja mislim da bi se mi svi slozili s tobom, bez iznimke, kada bi danasnje vehabije bile selefije poput sejha Seltuta r.a., tj. kada bi sve grupacije muslimana prihvatali kao svoju bracu, bez obzira na razlike, dokle god donose sehadet, klanjaju, poste, daju zekjat i obavljaju hadz. Podsjecanja radi, sejh Seltut r.a. je uveo izucavanje Dzaferijskog mezheba na al-Azharu, te je sije smatrao svojom bracom, kao i sve ostale muslimane sunijske orjentacije. Eh, takve selefije bih volio u ime Allaha, bez obzira na sva razmimoilazenja po pitanju fikha, akaida, ili bilo cega drugoga. Ali, na zalost, danasnje selefije, tacnije vehabije, su sve dalje od toga, odnosno novokomponovane daije upravo rade suprotno koristeci se lazima i podvalama da bi ocrnili svakoga ko ne dijeli njihov stav.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#404 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by JoseMujica »

svaki lažni vjernik nalazi mahane drugome i to čini radi lične dominacije

zato i ima najmanje milion bogova tj. načina vjerovanja jer ko god kontroliše način (put "istine") dominira grupom i uživa sve benefite koje ta pozicija proizvodi

da postoje istinski vjernici bilo bi im svejedno kako drugi vjeruju dok god vjeruju, no teško da ćemo u realnom životu naići na takve (uz svo poštovanje prema rijetkim izuzecima) Nema ljudske ideje koja nije bila upotrebljena da se vlada nad drugim od boga, rada, solidarnosti, bratstva, ljubavi, prosperiteta i možete u nedogled nabrajati.

Zato poštujete svaku ideju u kojoj ste vi u barem višem srednjem sloju a odjebite svaku đe ste pješadija....ovo vam iz iskustva govorim i vjerujte da bi klanjao svaki vakat da sam hodža il viko selam svaki dan da me za to plaćaju ko Don Neonka cca 6 milja mjesečno

Image
Fudo Bosna

#405 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Fudo Bosna »

oridjidji wrote:
Fudo Bosna wrote:

U islamskim zemljama poput Turske, Saudije, Irana, Iraka, Egipta, Libana, Jemena, Bahreinu i drugih, raznolikosti u Islamu nisu nepoznate, svaka od ovih zemalja ima mnostvo muslimana koji nisu na praksi domicilne uleme, ciji pravac, mesheb nisu problem sve dok se ne dotaknu kritike vlasti i tada opet u svim zemljama prema takvima se ne postupa jednako. Islamski svijet je svugdje saren, samo mi u BiH mislimo da su tamo stvari jednolike. Nisu i da se tamo onima suprotnog pravca i mesheba svugdje skida glava od uleme i vladara.

Care moj, bilo bi suludo omalovazavati bosanske muslimane, pa i bilo koje druge muslimane od kojih poticem i sa kojim svoju vjeru dijelim.

Opet si bezobrazan, gdje ja omalovazavam bilo ciji nacin klanjanja i mesheb, pa i razlicito poimanje akaida ili ti akide, nasu omladinu, starce, muslimane u BiH? Stidi se. Docemo pred Allaha dz.s. i ja i ti cemo biti pitani za ono sto smo ovdje rekli, on ce nam svakako presuditi u onome u cemu smo se razisli. Nemoj ti pretpostavljati nesto sto ne radim, za mene su cast, imetak, krv drugih muslimana sveti, ma kako sebe oni nazivali. Ovdje sam usao da odbranim cast onih muslimana koje vi hrabro napadate, generalizujete i satanizirate ovdje . Al to svakako ide vama na cast.

Na kraju ja ne rekoh da su vehabije upravu, a drugi u krivu, ali isto tako ne rekoh ni da su ostali upravu, a vehabije u krivu, puno su blize tome da svi navedeni imaju stvari u kojim su upravu i u kojim su u krivu. Moj je stav da medju njima, kao i medju drugim muslimanima koji sebe nazivaju kako nazivaju i dijele se ima dobrih Allahovih robova koji su na istini, a bome i onih losih Allahovih robova koji su na zabludi.

Za mene je musliman muslimanu brat, ne omalovazava ga, ne otkriva njegove mane, kad mu pomoc treba, pomogne mu, kad grijesi ne podrzava ga u tome, niti slijedi, vec ga sprijecava i savjetuje da to ne radi, ne cini mu nepravdu, niti napusta, niti mu otkriva mane, oni su braca u vjeri, dobro dijelo jedno drugom, sadaka i dova, iskren savjet i dobar medjuljudski odnos koji njeguju u ime Allaha kako bi stekli njegovo zadovoljstvo, oni jedno drugom stite cast, imetak i krv i na tome i sam zeli biti.

Ne brini se zbog tvoga odnosa i nacina na koji raspravljas sa mnom, manjka objektivnosti, tvoga nemara i tog bezobraznog stava u kojem me optuzujes, necu vise odgovarati na ovoj temi.

Hvala ti sto si me uspio otijerati sa nje, samo cu reci za kraj:

Tamam kada smo završili i opet nastavljaš sa starom "mantrom", ali tamam, a što se tiče ove neistine da u Saudiji , Turskoj, Iranu ili... , možeš uči u džamiju, i domicilnoj omladini nametati neki drugi pravac to je laž i to na kvadrat, obišao sam cijeli islamski svijet, haman i ovakvog bezobrazluka koji wehabije u Bosni prosipaju domicilnim muslimanima namečući "selefijsku" akidu i nešto nalik hanbelijskom mezhebu, je bezobrazluk bez presedana...

Hajde stisni pa u džamiji u Saudiji nameći domicilnoj omladini hanefijski mezheb ili im vazi o sufizmu? Mrak bi te progutao...

Toliko i nadam se da nečeš više imputirati Ebu Hanifi bukvalnost i ono iz akide što oni koje ti simpatišeš/braniš promiću !!!

A što se tiče sajta koji spominješ, nije to jedan sajt, prokuženi su wehabosi od mnogih alima, ali nažalost zbog drskosti i bezobrazluka tzv "daijja", ljudi nažalost ne smiju javno istupiti : Merdan, Džeko, Karalić , Bugari ...su samo oni, široj javnosti, poznatiji pojedinci, koji su to samo spomenuli a takav stav imaju svi profesori FINa npr, koji nisu wehabije i mnogi drugi, itd ...

Završavam sa tobom !!!
oridjidji

#406 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

fatamorgana wrote:
JoseMujica wrote:
oridjidji wrote:

Ma ne vjeruje on u sudnji dan, to je samo fasada, on vjeruje u čvrstu dunjalučku valutu, danas naletih na njegove postove na temi o plati od 2500 km, "Razne diskusije" .... :roll:
Care ti nekome ko svako jutro sebe odvoji od postelje da bi obavio svoju molitvu kazes da ne vjeruje u Sudnji dan i da se samo drzi dunjalucke valute, gdje si ti sa svojim stanjem kad nekoga tako optuzujes?

Nemojte mi price o skromnosti, gdje se podvaljuju kamenja za bubrege, kao da neko ne moze uci u praznu kucu sa platom od 400KM kao i onaj ko me se zamjera sto sa 2500KM u kucu udje sam.
asurbanipal

#407 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by asurbanipal »

JoseMujica wrote:svaki lažni vjernik nalazi mahane drugome i to čini radi lične dominacije

zato i ima najmanje milion bogova tj. načina vjerovanja jer ko god kontroliše način (put "istine") dominira grupom i uživa sve benefite koje ta pozicija proizvodi

da postoje istinski vjernici bilo bi im svejedno kako drugi vjeruju dok god vjeruju, no teško da ćemo u realnom životu naići na takve (uz svo poštovanje prema rijetkim izuzecima) Nema ljudske ideje koja nije bila upotrebljena da se vlada nad drugim od boga, rada, solidarnosti, bratstva, ljubavi, prosperiteta i možete u nedogled nabrajati.

Zato poštujete svaku ideju u kojoj ste vi u barem višem srednjem sloju a odjebite svaku đe ste pješadija....ovo vam iz iskustva govorim i vjerujte da bi klanjao svaki vakat da sam hodža il viko selam svaki dan da me za to plaćaju ko Don Neonka cca 6 milja mjesečno

Odlično rečeno :thumbup:
oridjidji

#408 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

Fudo Bosna wrote:
oridjidji wrote:
Fudo Bosna wrote:

U islamskim zemljama poput Turske, Saudije, Irana, Iraka, Egipta, Libana, Jemena, Bahreinu i drugih, raznolikosti u Islamu nisu nepoznate, svaka od ovih zemalja ima mnostvo muslimana koji nisu na praksi domicilne uleme, ciji pravac, mesheb nisu problem sve dok se ne dotaknu kritike vlasti i tada opet u svim zemljama prema takvima se ne postupa jednako. Islamski svijet je svugdje saren, samo mi u BiH mislimo da su tamo stvari jednolike. Nisu i da se tamo onima suprotnog pravca i mesheba svugdje skida glava od uleme i vladara.

Care moj, bilo bi suludo omalovazavati bosanske muslimane, pa i bilo koje druge muslimane od kojih poticem i sa kojim svoju vjeru dijelim.

Opet si bezobrazan, gdje ja omalovazavam bilo ciji nacin klanjanja i mesheb, pa i razlicito poimanje akaida ili ti akide, nasu omladinu, starce, muslimane u BiH? Stidi se. Docemo pred Allaha dz.s. i ja i ti cemo biti pitani za ono sto smo ovdje rekli, on ce nam svakako presuditi u onome u cemu smo se razisli. Nemoj ti pretpostavljati nesto sto ne radim, za mene su cast, imetak, krv drugih muslimana sveti, ma kako sebe oni nazivali. Ovdje sam usao da odbranim cast onih muslimana koje vi hrabro napadate, generalizujete i satanizirate ovdje . Al to svakako ide vama na cast.

Na kraju ja ne rekoh da su vehabije upravu, a drugi u krivu, ali isto tako ne rekoh ni da su ostali upravu, a vehabije u krivu, puno su blize tome da svi navedeni imaju stvari u kojim su upravu i u kojim su u krivu. Moj je stav da medju njima, kao i medju drugim muslimanima koji sebe nazivaju kako nazivaju i dijele se ima dobrih Allahovih robova koji su na istini, a bome i onih losih Allahovih robova koji su na zabludi.

Za mene je musliman muslimanu brat, ne omalovazava ga, ne otkriva njegove mane, kad mu pomoc treba, pomogne mu, kad grijesi ne podrzava ga u tome, niti slijedi, vec ga sprijecava i savjetuje da to ne radi, ne cini mu nepravdu, niti napusta, niti mu otkriva mane, oni su braca u vjeri, dobro dijelo jedno drugom, sadaka i dova, iskren savjet i dobar medjuljudski odnos koji njeguju u ime Allaha kako bi stekli njegovo zadovoljstvo, oni jedno drugom stite cast, imetak i krv i na tome i sam zeli biti.

Ne brini se zbog tvoga odnosa i nacina na koji raspravljas sa mnom, manjka objektivnosti, tvoga nemara i tog bezobraznog stava u kojem me optuzujes, necu vise odgovarati na ovoj temi.

Hvala ti sto si me uspio otijerati sa nje, samo cu reci za kraj:

Tamam kada smo završili i opet nastavljaš sa starom "mantrom", ali tamam, a što se tiče ove neistine da u Saudiji , Turskoj, Iranu ili... , možeš uči u džamiju, i domicilnoj omladini nametati neki drugi pravac to je laž i to na kvadrat, obišao sam cijeli islamski svijet, haman i ovakvog bezobrazluka koji wehabije u Bosni prosipaju domicilnim muslimanima namečući "selefijsku" akidu i nešto nalik hanbelijskom mezhebu, je bezobrazluk bez presedana...

Hajde stisni pa u džamiji u Saudiji nameći domicilnoj omladini hanefijski mezheb ili im vazi o sufizmu? Mrak bi te progutao...

Toliko i nadam se da nečeš više imputirati Ebu Hanifi bukvalnost i ono iz akide što oni koje ti simpatišeš/braniš promiću !!!

A što se tiče sajta koji spominješ, nije to jedan sajt, prokuženi su wehabosi od mnogih alima, ali nažalost zbog drskosti i bezobrazluka tzv "daijja", ljudi nažalost ne smiju javno istupiti : Merdan, Džeko, Karalić , Bugari ...su samo oni, široj javnosti, poznatiji pojedinci, koji su to samo spomenuli a takav stav imaju svi profesori FINa npr, koji nisu wehabije i mnogi drugi, itd ...

Završavam sa tobom !!!

Tjeras me u raspravu sa tobom, a glupo zakljucujes, gluplje da ne moze biti, toliko bezobrazno, neracionalno, neobjektivno da je zrelo za samara.

Procitaj ponovo napisani pasus. Gdje ja rekoh ovo "možeš uči u džamiju, i domicilnoj omladini nametati neki drugi pravac to je laž i to na kvadrat"?
Vidis u toj Saudiji, zivi preko 2 miliona Siita, preko 7 miliona stranih radnika, u dva sveta grada Meki i Medini, tim dvjema nedemokratskim sredinama za nekoga, svaki dan se slijevaju muslimani sirom svijeta koji nisu na najrasirenijem hanbelijskom meshebu i klanjaju mimo zvanicne uleme. U samoj Saudiji sitsku zajednicu imamo u toj zemlji imamo Zeidije na jugu, na Istoku Dzaferije, pa i prisustvo Ismailija, od sunijskih mesheba tu su jos Safijski i Malikijski koji je zastupljen medju manjinskim dijelom sunijskog stanovnistva i ti mi kazes da se oni ponasaju jednako kao mi gdje se pravi vecim problemom sto neko dize ruke u namazu od onoga ko ne klanja uopste. Veci njima predstavlja problem to sto se neko buni protiv aktuelne vlasti i dize se po dzamijama u zrak, nego ko kako klanja i koji mesheb slijedi.

Kod nas je problem sto u BiH imamo par hiljada selefija ili ti ga vehabija, kao da imamo ih imamo milion. Pusti mi se te ucmalosti i uskogrudnosti.

Ne pravi se kao da su kod nas selefijske daije dobrodosle u dzamijama, to sto ih poneki imam pusti unutra da drze ders poput Muderisa ili ovoga sada sto je Pezica pustio u Tesnju, to ne znaci da IZ ima Bogu ugodan odnos prema njima i da raja ima takav odnos prema njima. Lik klanja i ovaj ga komentarise kako klanja, vidi ga ovaj nije musliman, ne klanja Allahu i hoce da ga istjera iz dzamije. Gdje to ima? Pusti mi se suplje. Nisu ni sve selefije merhametli, a bome nemoj mi ni druge pretpostavljati kao merhametli, kao da medju njima nema iskljucivosti.

Vidi ti pises o akidi kao i ja, imam puno pravo kao i ti da ti odgovorim na ono sto nisi prenjeo u znacenju kojem promicu selefije ili ti ga vehabije, poput toga da oni Allahovu ruku ne poistovjecuju sa rukom njegovih robova. Na kraju presutio si cinjenicu da je Ebu Hanife prethodnik koji je zivio gotovo dva vjeka prije od Esarija, a od Maturidija 3 vijeka, a pomenuo si recimo esarijsku i maturidijsku akidu, a pricamo o poimanju akide.

Znam koga medju njima simpatisem i koga nesimpatisem medju njima. Prema tome nema potrebe da mi prebacujes da ih sve jednako simpatisem. Recimo Ljakica ne mogu smisliti, Safeta nekako podnosim, Bilal Dervisic i Elvedin Pezic su mi dragi. Posto me ne znas, nije uredu da o meni pretpostavljas i imas taj klevetnicki odnos. Isto tako je i sa drugima tako da recimo sejha Kukavicu ne mogu voliti ko Bugarija, Cajlakovica, Kenana Musica, Dautovica kao sto volim Muderisa, Ismeta Spahica kao Mustafu Spahica, Reisa Cerica kao Reisa Kavazovica.

Taj sajt nije objektivan i nista manje nije fitnicarski od recimo sajta ---NO LINKS---. Za njih su Akos, Saff i Minber umjereni internet sajtovi. Al sta ja mogu kad ti volis da zmuris. Pa kako smiju istupiti Enes Karic i Rešad Hafizović i iznjeti svoj stav sto ne smiju drugi? Evo i ti si iznjeo svoj stav, ali on nije objektivan i meni nije mrsko da ti na to skrenem paznju.

Postavih ti pitanje koje si hladno preskocio jer vidim da si preponas, daj mi odgovor sto su Babini muslimani i Alijini muslimani ratovali jesu li tome vjerske razlike kumovale ili politicke, isto tako sto je Beg Gradasevic zaratovao protiv Osmanlija i svoga brata po islamu Rizvanbegovica i da li je on OK postupio? Jeli izdajnik osmanske drzave i dotadasnjeg islamskog poretka kao i Saudi i njegove vehabije? Mozemo ovo pitanje prenjeti i na ostale zemlje islamskoga svijeta, gdje su Osmanlije muslimane, drugi muslimani zajedno sa kolonizatorima otjerali nazad u Stambol.
oridjidji

#409 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

asurbanipal wrote:
JoseMujica wrote:svaki lažni vjernik nalazi mahane drugome i to čini radi lične dominacije

Odlično rečeno :thumbup:
Ovo si odlicno rekao.

Vala meni da neko placa od ljudi za moj namaz, ja nebi ni klanjao. Ima jedna poucna hikaja, poruku ces shvatiti, a ona glasi: Covjek uhvatio sejtana i nahrva ga. Tako prodje par dana dodje mu sejtan opet i krenu se hrvati i sjeti se covjeku i kaze "evo ti jedan dinar ako me pobjedis" i sejtan ga nadhrva. A covjek ostane u cudjenju, pa ga upita kako si me pobjedio, prvi put si to uradio u ime Allaha, a drugi put jer si u svojoj namjeri dinar njemu pretpostavio.
oridjidji

#410 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

salik79 wrote:@Oridjidji

Ja mislim da bi se mi svi slozili s tobom, bez iznimke, kada bi danasnje vehabije bile selefije poput sejha Seltuta r.a., tj. kada bi sve grupacije muslimana prihvatali kao svoju bracu, bez obzira na razlike, dokle god donose sehadet, klanjaju, poste, daju zekjat i obavljaju hadz. Podsjecanja radi, sejh Seltut r.a. je uveo izucavanje Dzaferijskog mezheba na al-Azharu, te je sije smatrao svojom bracom, kao i sve ostale muslimane sunijske orjentacije. Eh, takve selefije bih volio u ime Allaha, bez obzira na sva razmimoilazenja po pitanju fikha, akaida, ili bilo cega drugoga. Ali, na zalost, danasnje selefije, tacnije vehabije, su sve dalje od toga, odnosno novokomponovane daije upravo rade suprotno koristeci se lazima i podvalama da bi ocrnili svakoga ko ne dijeli njihov stav.
Pa po meni je ok stav sejh Seltuta r.a., na tom stavu sam i ja, al sto zmurimo i prebacujemo samo na njih krivicu, kada stanje muslimana danas ne zavisi samo od selefija ili vehabija. Mi pricamo kao da medju selefijama nema dobrih i losih, medju sijama, sufijama, ihvanijama ili ko zna kojim vise pravcima muslimana nema dobrih i losih. Misljenja sam da umjereni medju svima njima mogu naci put do srca jednih drugih. Problem je sto nazalost vladajucim postavkama u islamskome svijetu, takvo sto ne odgovara, pa je lakse zaturiti kavgu i zivjeti na vjecito zategnutim odnosima. Pa jesmo li ja i ti pricali o onim siijskim podvala iz Londona? Pa nemojmo glumiti zelenilo pa i drugi svasta podmecu i najgore od svega je to sto je to borba za dunjaluk.
salik79

#411 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by salik79 »

oridjidji wrote:

Pa po meni je ok stav sejh Seltuta r.a., na tom stavu sam i ja, al sto zmurimo i prebacujemo samo na njih krivicu, kada stanje muslimana danas ne zavisi samo od selefija ili vehabija. Mi pricamo kao da medju selefijama nema dobrih i losih, medju sijama, sufijama, ihvanijama ili ko zna kojim vise pravcima muslimana nema dobrih i losih. Misljenja sam da umjereni medju svima njima mogu naci put do srca jednih drugih. Problem je sto nazalost vladajucim postavkama u islamskome svijetu, takvo sto ne odgovara, pa je lakse zaturiti kavgu i zivjeti na vjecito zategnutim odnosima. Pa jesmo li ja i ti pricali o onim siijskim podvala iz Londona? Pa nemojmo glumiti zelenilo pa i drugi svasta podmecu i najgore od svega je to sto je to borba za dunjaluk.
Ovi u Londonu su odbaceni (kao otpadnici od vjere) od kompletne sijske uleme, kako u Komu, tako i u Nedzefu. A ovima, kao sto je Ljakic, Kuduzovic i svi ostali koji tekfire komplet Dzaferije, stavljajuci znak jednakosti izmedju njih i onih u Londonu (koristeci ih kao podlogu/opravdanje za tekfir), dobivaju doktorske titule u Saudiji. Ja da sam kod nas naisao na sijske ljakice, orvi bih na njihovu opasnost ukazao. Kunem se Allahom uzvisenim, da sve sije koje znam (prijatelj sam s njima) vec dugi niz godina (i.o. i sejh Eydi) nikada, ali bas nikada, nisu ni protiv bilo koje skupine muslimana rekli bilo kakvu ruznu rijec, pa ni protiv ovih koji njih tekfire, a kamo li da su me "vrbovali na svoju stranu", ili nekim isaretom dali do znanja da ne bih trebao slijediti mezheb i akidu koju slijedim (hanefijski/maturidijska). Upravo iz tog razloga mene boli ovaj odnos prema njima, te ponekad itekako zestoko reagujem na njih. Ukazi mi na nekog naseg selefiju pribliznog stava sejha Seltuta r.a. i necu imati nikakvog problema da ga volim, u ime Allaha, kao bilo kojeg drugog muslimana (ili bilo kojeg insana dobrih i iskrenih namjera).
oridjidji

#412 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

salik79 wrote:
oridjidji wrote:

Ovi u Londonu su odbaceni (kao otpadnici od vjere) od kompletne sijske uleme, kako u Komu, tako i u Nedzefu. A ovima, kao sto je Ljakic, Kuduzovic i svi ostali koji tekfire komplet Dzaferije, stavljajuci znak jednakosti izmedju njih i onih u Londonu (koristeci ih kao podlogu/opravdanje za tekfir), dobivaju doktorske titule u Saudiji. Ja da sam kod nas naisao na sijske ljakice, orvi bih na njihovu opasnost ukazao. Kunem se Allahom uzvisenim, da sve sije koje znam (prijatelj sam s njima) vec dugi niz godina (i.o. i sejh Eydi) nikada, ali bas nikada, nisu ni protiv bilo koje skupine muslimana rekli bilo kakvu ruznu rijec, pa ni protiv ovih koji njih tekfire, a kamo li da su me "vrbovali na svoju stranu", ili nekim isaretom dali do znanja da ne bih trebao slijediti mezheb i akidu koju slijedim (hanefijski/maturidijska). Upravo iz tog razloga mene boli ovaj odnos prema njima, te ponekad itekako zestoko reagujem na njih. Ukazi mi na nekog naseg selefiju pribliznog stava sejha Seltuta r.a. i necu imati nikakvog problema da ga volim, u ime Allaha, kao bilo kojeg drugog muslimana (ili bilo kojeg insana dobrih i iskrenih namjera).
Vjerujem ti. Imam i ja jednog starog druga , s kojim sam drugovao cesto dok nije otisao na studije u Iran, do odlaska u Iran cesto smo pricali o Islamu i tome dozivljaju i naravno razlika je bilo poimanje te prve generacije muslimana i njihove historije, ali taj odnos nije trpio nikakvo optuzivanje, niti ikakav tekfir, sasvim normalan ljudski odnos dva muslimana. Ne svidja se ni meni taj odnos selefijskih daija prema siijama, gdje su pod isti okvir podveli sve siije, kao da medju njima nema niko u Islamu i na hakku, isto tako i optuyivacki stav prema mnogim sufijama. Kao sto su selefije ili vehabije podlozne kriticizmu s razlogom, isto tako i medju sijama i sufijama postoje takvi, pa i medju nama obicnim BH muslimanima koje treba kritikovati. Ovdje pod kritiku ne smatram tekfir jer tekfir smatram cistim zlom. Na kraju svi svijedocimo tome danas kako je kratak put nekih pojedinaca od selefa do haridzija, ali smo i svjedoci medjusektaskog nasilja na BI koji je potaknut politickim razlozima mozda i vise nego religijskim, gdje se svi glodju medjusobno, koji nas prozdire i tu oni nisu sami. Sto bi reko selefijama/vehabija mrski Imran Husein koji jest preletio sa onim komentarom o desavanjima u BiH i Srebrenici, sto pustate Siije i Sufije na Hadzdz, ako ih nesmatrate muslimanima? Shvatam da postoje trovaci medju pomenutima i takvih treba da se klonimo.

Prve selefije koje sam slusao uzivo prije 10 godina bili su Ebu Hind El Muatesim, Sudanac, i Harmin Suljic, dok je Safet Kuduzovic tek bio na pocetku svoga studija i jos zivkao prvog pomenutog kad bi koju fetvu sasuo iz rukava. Sjecam se da ga je prvi kudio samo tako zbog toga. To pracenje sam nakon mjesec dana i poslje toga ne znam da li sam otisao na mozda na 5-6 predavanja nekog od selefijskih daija do danas. Dvaput sam otisao do BKC na predavanje Semira Avdica, jednom na Harminovo predavanje na Alipasinom, jednom prije godinu ili dvije nasao se na predavanju Bilala Dervisica jer sam bio u itikafu u Fahdovoj i on mi se kao covjek i predavac svidio, iako mu nisam nijedno predavanje poslusao na netu, ono sto sam tada cuo bilo je lijepo i ticalo se samo Ramazana, jos jednom sam bio na predavanju Elvedina Pezica. Ne znam koga bih ti preporucio jer nikoga od njih nisam pratio nesto posebno. Dojmio se Muatesim jer je bio institucija i covjek koji je zavrsio magistrat na Al Ahzaru.

Recimo vise sam slusao puta Kurdica, Mujkija, Dautovica, pa i nekih gostiju u nasem dzematu uzivo, nego selefijske daije. Vise volim knjige, nego slusati predavace. U svojoj biblioteci koja nije bogata, imam religijskih knjiga dosta, sliko sam ti ono jednom i bibliju, religiju i filozofiju inace volim, tako da kad god imam vremena da citam nesto od toga. Izmedju ostalog knjige poput ove koju sam maksuz uslikao za tebe, smatram knjigama otrovnicama i knjigama koje sluze razaranju medjumuslimanskog tkiva. Citao sam je davno i znam da mi se kao takva nije svidjela i inace takve knjige ma ko ih pisao ne svidjaju mi se.

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=56D622BE
Fudo Bosna

#413 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Fudo Bosna »

oridjidji wrote:
Fudo Bosna wrote:

Tjeras me u raspravu sa tobom, a glupo zakljucujes, gluplje da ne moze biti, toliko bezobrazno, neracionalno, neobjektivno da je zrelo za samara.

Procitaj ponovo napisani pasus. Gdje ja rekoh ovo "možeš uči u džamiju, i domicilnoj omladini nametati neki drugi pravac to je laž i to na kvadrat"?
Vidis u toj Saudiji, zivi preko 2 miliona Siita, preko 7 miliona stranih radnika, u dva sveta grada Meki i Medini, tim dvjema nedemokratskim sredinama za nekoga, svaki dan se slijevaju muslimani sirom svijeta koji nisu na najrasirenijem hanbelijskom meshebu i klanjaju mimo zvanicne uleme. U samoj Saudiji sitsku zajednicu imamo u toj zemlji imamo Zeidije na jugu, na Istoku Dzaferije, pa i prisustvo Ismailija, od sunijskih mesheba tu su jos Safijski i Malikijski koji je zastupljen medju manjinskim dijelom sunijskog stanovnistva i ti mi kazes da se oni ponasaju jednako kao mi gdje se pravi vecim problemom sto neko dize ruke u namazu od onoga ko ne klanja uopste. Veci njima predstavlja problem to sto se neko buni protiv aktuelne vlasti i dize se po dzamijama u zrak, nego ko kako klanja i koji mesheb slijedi.

Kod nas je problem sto u BiH imamo par hiljada selefija ili ti ga vehabija, kao da imamo ih imamo milion. Pusti mi se te ucmalosti i uskogrudnosti.

Ne pravi se kao da su kod nas selefijske daije dobrodosle u dzamijama, to sto ih poneki imam pusti unutra da drze ders poput Muderisa ili ovoga sada sto je Pezica pustio u Tesnju, to ne znaci da IZ ima Bogu ugodan odnos prema njima i da raja ima takav odnos prema njima. Lik klanja i ovaj ga komentarise kako klanja, vidi ga ovaj nije musliman, ne klanja Allahu i hoce da ga istjera iz dzamije. Gdje to ima? Pusti mi se suplje. Nisu ni sve selefije merhametli, a bome nemoj mi ni druge pretpostavljati kao merhametli, kao da medju njima nema iskljucivosti.

Vidi ti pises o akidi kao i ja, imam puno pravo kao i ti da ti odgovorim na ono sto nisi prenjeo u znacenju kojem promicu selefije ili ti ga vehabije, poput toga da oni Allahovu ruku ne poistovjecuju sa rukom njegovih robova. Na kraju presutio si cinjenicu da je Ebu Hanife prethodnik koji je zivio gotovo dva vjeka prije od Esarija, a od Maturidija 3 vijeka, a pomenuo si recimo esarijsku i maturidijsku akidu, a pricamo o poimanju akide.

Znam koga medju njima simpatisem i koga nesimpatisem medju njima. Prema tome nema potrebe da mi prebacujes da ih sve jednako simpatisem. Recimo Ljakica ne mogu smisliti, Safeta nekako podnosim, Bilal Dervisic i Elvedin Pezic su mi dragi. Posto me ne znas, nije uredu da o meni pretpostavljas i imas taj klevetnicki odnos. Isto tako je i sa drugima tako da recimo sejha Kukavicu ne mogu voliti ko Bugarija, Cajlakovica, Kenana Musica, Dautovica kao sto volim Muderisa, Ismeta Spahica kao Mustafu Spahica, Reisa Cerica kao Reisa Kavazovica.

Taj sajt nije objektivan i nista manje nije fitnicarski od recimo sajta ---NO LINKS---. Za njih su Akos, Saff i Minber umjereni internet sajtovi. Al sta ja mogu kad ti volis da zmuris. Pa kako smiju istupiti Enes Karic i Rešad Hafizović i iznjeti svoj stav sto ne smiju drugi? Evo i ti si iznjeo svoj stav, ali on nije objektivan i meni nije mrsko da ti na to skrenem paznju.

Postavih ti pitanje koje si hladno preskocio jer vidim da si preponas, daj mi odgovor sto su Babini muslimani i Alijini muslimani ratovali jesu li tome vjerske razlike kumovale ili politicke, isto tako sto je Beg Gradasevic zaratovao protiv Osmanlija i svoga brata po islamu Rizvanbegovica i da li je on OK postupio? Jeli izdajnik osmanske drzave i dotadasnjeg islamskog poretka kao i Saudi i njegove vehabije? Mozemo ovo pitanje prenjeti i na ostale zemlje islamskoga svijeta, gdje su Osmanlije muslimane, drugi muslimani zajedno sa kolonizatorima otjerali nazad u Stambol.

Ti odnosno obrazac razmišljanja koji samo kao "izokola" braniš je, "zreo za mentalnog šamara", ali ti i oni koje kao, " ne braniš", nego to radiš samo izokola ste navikli na takav vokabular, znači ništa novo od tebe... :-)

Kažeš u toj Saudiji živi 2 miliona šita, (ne mislim na taj dio nametanja druge meshebske prakse i li ideologije/što wehabizam u suštini i jeste), i u tom smislu ne poredim ni Saudiju , ni Iran, ni Tursku ... sa Bosnom nego u pitanju domicilnih muslimana večinskoga mezheba.

Bosna nema meshebske manjine, izuzev par hiljada Arapa unazad nekoliko zadnjih godina koji se naseliše , Bosna ima /imala je isključivo stanovništvo/domicilno i to 100% hanefijskog mezheba i nečuveno je te stanovnike "turčiti", "uvoditi u islam", kako to wehabije rade pa npr. neke mladiće i iz moje familije , ili djecu/omladinu od mojih prijatelja, a koji klanjaju od rođenja, poste , muslimani su , e njih wehabije sada, kao , "uvode u islam", eto o tome, o toj pokvarenosti i fesatu pišem?

Znači ne možeš otiči u Rijad npr i tamošnjoj Saudijskoj omladini koja klanja po hanbelijskom mezhebu, npr, da jedan domaći daijja, koji je npr. došao sa studija iz zemlje gdje je hanefijski mezheb, po džamijama Saudije da uvodi klanjanje po hanefijskom mezhebu,ili , kada nema imama,da ga mijenja i klanja kao henefija ili šafija, ili npr. u tamošnjem "BKC", ili inim salama /dvoranama, toj njihovoj omladini promiče sufizam ili šiizam, ma čovjeće "pojeo bi ga mrak", digla bi se Saudijska ulema ili u Turskoj njihova ulema, država bi regovala, to je sektaštvo/fesat, o tome postam, ne pravi se "naivan" i da praviš komparacije sa tamošnjim mezhebskim manjinama... :-)

Prebacuješ mi:

."Kod nas je problem sto u BiH imamo par hiljada selefija ili ti ga vehabija, kao da imamo ih imamo milion. Pusti mi se te ucmalosti i uskogrudnosti..."

Da i to je za mnoge koji se ne prave naivni veliki problem,jer se "selefije" namjenski "umnožavaju" i u mojoj džamiji npr. gdje ih je bilo nekad 2-3, sada je pola safa, jer je bilo već incidenata npr nekoliko puta kada nije bilo imama,( bio odsutan opravdano sa namaza) i kada je upadao wehabija i klanjao po nečem što liči na kao na hanbelijski mesheb, što poslije tih incidenata zamalo nije došlo do opće tuče, i tebi je to" ništa"?

U nekim sarajevskim džamijama, Panjina Kula npr, neki moji poznanici ,hanefije, ljudi koji klanjaju od rođenja, su maltene "protjerani" iz džamije od novokomponovanih wehabija, jer su shvatili da je bolje da promjene džamiju, nego da dođe do tuče među džematlijama, zbog njihove bahatosti i ponašanja na granici incidenta?

Slične probleme ima ef Velić na Breci, Fahdova je npr. džamija već poodavno "wehabijsko utočište", u Krajini su svakodnevni incidenti ali i u mnogim džematima, širom BIH? No problem, "sitnice"? :-)

Nisu Alijini ni Babini ratovali zbog vjere, ali u BIH koju sam i sam branio nama Bošnjacima ne treba, (pored svih problema koje imamo), još i međumezhebski rat sa wehabijskim pokretom, to tebi "nije problem", ma ja samo, "preuveličavam"?

Ne interesuje me koga ti osobno simpatišeš ili ne ali nečeš prodavati ovdje kvaziselefijsku ideologiju, barem ne meni i proglašavati mog meshebskoh mudžtehida, čovjekom koji ima kao slične akaidske stavove "selefijskim".. :D

Tu se moja priča sa tobom definitivno završava i nastavi raspravu sa drugima a samnom si završio !!! :run:
fatamorgana

#414 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by fatamorgana »

oridjidji wrote:
fatamorgana wrote:
Care ti nekome ko svako jutro sebe odvoji od postelje da bi obavio svoju molitvu kazes da ne vjeruje u Sudnji dan i da se samo drzi dunjalucke valute, gdje si ti sa svojim stanjem kad nekoga tako optuzujes?

Nemojte mi price o skromnosti, gdje se podvaljuju kamenja za bubrege, kao da neko ne moze uci u praznu kucu sa platom od 400KM kao i onaj ko me se zamjera sto sa 2500KM u kucu udje sam.
E nemere se bar po tvojoj vjeri jednom gujicom na dvije stolice, ti bi i na dunjaluku i u u dzennetu da uživaš, ko da si SDA vjernik!

Što bi rahmetli Campo rek'o "E nećemo tako Dino"! :lol:
sarajevoxxxx

#415 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by sarajevoxxxx »

Pa Fudo mislim da je bolje tražiti uzora i ugledati se u način organizacije džemata u evropskim ili zapadnin zemljama. Problem i jeste u tome što neko pod plaštom borbe protiv vehabija jača vjersku zajednicu koja je u potpunosti pod kontrolom par ljudi i jedne vladajuće stranke. Diktatura i jedna ekipa ljudi kojoj odgovara da se sve drži pod kontrolom. A jadni bh. građani kontaju ovi se bore protiv terorizma i vehabija. Bore se za KEŠ za živu lovu. Novac, para, moć, vlast, ugled oko toga se sve vrti. Kakve vehabije kakvi šiiti, kakav crni hanefijski mezheb :-) Nemoj biti naivan.
oridjidji

#416 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

Fudo Bosna wrote:
JoseMujica wrote:oni su dinamitašku pravac, al imaju odlićnu platformu i ciljnu grupu, ko da im je neko baš znanstveno birao instrumentarij pri čemu je religija oogoljena na ćistu poljitićku ideologiju

ciljna grupa je uvijek sirotinja, kriminalci, probisvjeti, alkosi, narkomani i razni neprilagođeni likovi...baš samo društveno dno odbačeno i šikanirano od sviju i upravo što je izolovano i ranjivo laka je meta za obradu.

Narativ je ogoljeni Islam...otprilike ko kad pirati uzmu Windows od 3-4 GB pa ga ogole, izbace sve što im ne treba, smeta ili ne paše na bilo kakav način i dobiješ onda superbrzi, instant windows od 500MB. E tako je ovdje komplet učenje i hiljaduipogodišnja historija Islama svedena na par prigodnih citata za svaku prigodu, baš ko što su ideolozi Kumrovačke škole izbacivali krilatice za svaku situaciju tip bolje rat nego pakt, učiti i samoo učiti, amerika i engleska biče zemlja proleterska..... tako precizno ogoljena da je svaki ćoban, pa i onaj najnepismeniji razumije.....i tu leži največa snaga ovog zla

Srž narativa ima dva stuba, temeljne istine oko kojih se sve vrti, tako tipićna za sve radikalne poljitićke ideologije moderne: 1. mi smo žrtve zavjere 2. nas je bog odabrao. Ovo čete nači u svakom nacionalistićkom, fašistićkom narativu.

Da sumiram, ova tema uopće nije za religije jer se ne radi ovdje o religiji nego o poljitićkoj ideologiji nastaloj fuzijom religije, koja služi samo kao background, temeljna platforma za crpljenje argumentacije i opravdanja, te ideja zapadne poljitićke moderne, koje zapravo odredžuju i ciljeve i metode ovog novog radikalnog, panislamistićkog poljitićkog pokreta. ...evo vam ISIL ko primjer.....dok zauzeše 100 km2 odma se država osniva i teritorij impregnira, od vrha do dna, njihovom ideologijom.

Kolko god ovi kozojebi trvili o religiji i Allahu i metafizici svi njihovi postupci su poljitićki,ideološki indukovani i usmejereni na uredženje i vladanje ovim svijetom. Metode rada su im izuzetno moderne i napredne ma kolko im je prića nazadna.

ko što protestantizam, posebno radikalni kalvinizam i drugi puritanski pokreti nastaju unutar krščanskih crkvi u sudaru sa kapitalizmom i društvenim promjenama koje isti donosi, unutar islamskog kruga taj odgovor je wehabizam - najmodernija antimoderna prića na tržištu

Sada bi neko rekao , ma pusti Mujicu, on vazda negativno po vjerskom dijelu Bošnjaka? A šta kaže ulema Al Ahzara:

"SEMINAR “VEHABIJE, OPASNOST PO ISLAM I SVIJET”

Na seminaru “Vehabije, opasnost po islam i svijet” održanom u maju 2011. godine u Kairu, grupa istaknutih učenjaka El Azhara na čelu sa Dr. Abdurrahman Es Subkijem, Dr. Ahmed Es Sajih (profesor akide i filozofije na Azharu), Ahmed Abduhu Mahir – jedan od velikih stručnjaka za oblast “Islamski pravci” u Egiptu, prof. AbdulFettah Asakir, Dr. Abdullah Es Sa’davi, Dr. Ahmed Ševki El Fendžeri, Dr. Ali Abdul Dževvad i dr. zaključila je da je Vehabizam zasnovan na negiranju i tekfirenju neistomišljenika, da je to pokret koji poziva na terorizam, da zauzima jedan negativan stav prema ženi i nauci i da je to ustvari poziv u džahilijjet. Jedan od zanimljivih zaključaka seminara bilo je i to da da nije Saudijskih para vehabizam se ne bi proširio i da nije Američkog licemjerstva vehabizam bi se mogao lako ugasiti. Jedinu korist od ove izopačene ideologije koja se lažno pripisuje islamu imaju Amerika i Saudija. Seminar je završen zajedničkom riječju svih učesnika da je obaveza muslimana da se suprotstave ovoj izopačenosti..."

I onda se u Egiptu desi da selefisticka stranka Nur zajedno sa Sisijem zbaci Ihvanije, a Ihvanije i Muslimansko bratstvo postanu br.1 teroristickom organizacijom u Egiptu. :D
oridjidji

#417 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

Fudo Bosna wrote:
oridjidji wrote:

Ti odnosno obrazac razmišljanja koji samo kao "izokola" braniš je, "zreo za mentalnog šamara", ali ti i oni koje kao, " ne braniš", nego to radiš samo izokola ste navikli na takav vokabular, znači ništa novo od tebe... :-)

Kažeš u toj Saudiji živi 2 miliona šita, (ne mislim na taj dio nametanja druge meshebske prakse i li ideologije/što wehabizam u suštini i jeste), i u tom smislu ne poredim ni Saudiju , ni Iran, ni Tursku ... sa Bosnom nego u pitanju domicilnih muslimana večinskoga mezheba.

Bosna nema meshebske manjine, izuzev par hiljada Arapa unazad nekoliko zadnjih godina koji se naseliše , Bosna ima /imala je isključivo stanovništvo/domicilno i to 100% hanefijskog mezheba i nečuveno je te stanovnike "turčiti", "uvoditi u islam", kako to wehabije rade pa npr. neke mladiće i iz moje familije , ili djecu/omladinu od mojih prijatelja, a koji klanjaju od rođenja, poste , muslimani su , e njih wehabije sada, kao , "uvode u islam", eto o tome, o toj pokvarenosti i fesatu pišem?

Znači ne možeš otiči u Rijad npr i tamošnjoj Saudijskoj omladini koja klanja po hanbelijskom mezhebu, npr, da jedan domaći daijja, koji je npr. došao sa studija iz zemlje gdje je hanefijski mezheb, po džamijama Saudije da uvodi klanjanje po hanefijskom mezhebu,ili , kada nema imama,da ga mijenja i klanja kao henefija ili šafija, ili npr. u tamošnjem "BKC", ili inim salama /dvoranama, toj njihovoj omladini promiče sufizam ili šiizam, ma čovjeće "pojeo bi ga mrak", digla bi se Saudijska ulema ili u Turskoj njihova ulema, država bi regovala, to je sektaštvo/fesat, o tome postam, ne pravi se "naivan" i da praviš komparacije sa tamošnjim mezhebskim manjinama... :-)

Prebacuješ mi:

."Kod nas je problem sto u BiH imamo par hiljada selefija ili ti ga vehabija, kao da imamo ih imamo milion. Pusti mi se te ucmalosti i uskogrudnosti..."

Da i to je za mnoge koji se ne prave naivni veliki problem,jer se "selefije" namjenski "umnožavaju" i u mojoj džamiji npr. gdje ih je bilo nekad 2-3, sada je pola safa, jer je bilo već incidenata npr nekoliko puta kada nije bilo imama,( bio odsutan opravdano sa namaza) i kada je upadao wehabija i klanjao po nečem što liči na kao na hanbelijski mesheb, što poslije tih incidenata zamalo nije došlo do opće tuče, i tebi je to" ništa"?

U nekim sarajevskim džamijama, Panjina Kula npr, neki moji poznanici ,hanefije, ljudi koji klanjaju od rođenja, su maltene "protjerani" iz džamije od novokomponovanih wehabija, jer su shvatili da je bolje da promjene džamiju, nego da dođe do tuče među džematlijama, zbog njihove bahatosti i ponašanja na granici incidenta?

Slične probleme ima ef Velić na Breci, Fahdova je npr. džamija već poodavno "wehabijsko utočište", u Krajini su svakodnevni incidenti ali i u mnogim džematima, širom BIH? No problem, "sitnice"? :-)

Nisu Alijini ni Babini ratovali zbog vjere, ali u BIH koju sam i sam branio nama Bošnjacima ne treba, (pored svih problema koje imamo), još i međumezhebski rat sa wehabijskim pokretom, to tebi "nije problem", ma ja samo, "preuveličavam"?

Ne interesuje me koga ti osobno simpatišeš ili ne ali nečeš prodavati ovdje kvaziselefijsku ideologiju, barem ne meni i proglašavati mog meshebskoh mudžtehida, čovjekom koji ima kao slične akaidske stavove "selefijskim".. :D

Tu se moja priča sa tobom definitivno završava i nastavi raspravu sa drugima a samnom si završio !!! :run:
Vidis ocito ti mene ne pratis na forumu i moje pisanje, ali nemoj misliti da iste branim u svemu, ne branim ih, kao sto rekoh ima stvari po kojima su upravu i ima stvari u kojima nisu. Rekao sam ti sto ih i branim jer smatram da medju ima kao i medju drugim muslimanima i dobrih i losih Allahovih robova. Ne branim ja ovdje nikakvu budalu poput Nusreta Imamovica ili Bilala Bosnica, niti one ekstreme koji su otisli u Siriju jer je to proglasio kao svetu duznost sejh Kardavi, pa su neki pohrlili sto zbog njegovih rijeci, sto zbog svojih privatnih interesa.

Slazem se da u BiH nema meshebski manjina i ovo sto imamo razlicitih (selefija i siija) ne cini ni 1% BH muslimana. Ne znam gdje ti procita da u BiH ima par hiljada Arapa. Pa kad IZ na polju dave ne cini mnogo i ne cudi sto im prostor popunjavaju selefije. Ne znam gdje ti zivis, ja zivim u Sa, ali ovdje mi svijedocimo velikom neznanju u populaciji o Islamu, dzamije su nam gotovo prazne na dnevnim vaktovima, negdje vrata dzamije docekaju vakat zatvorena, petkom budu pune i tako prolazi dan za danom, a stanje zajednice muslimana ovdje se ne popravlja, vec pogorsava jer se malobrojni u IZ bave obnavljanjem Islama na ovim prostorima. Selefije su ih na tome polju pregazili. Bosanski muslimani ne znaju koji su problemi IZ BiH, raspravljaju o paradzematima, selefijama, sufijama, siijama, nebitnim stvarima, a nasa najveca institucija IZ BiH nije potpisala ugovor sa drzavom o saradnji drzave i nje kao religijske zajednice jer im drzava zeli nametnuti zabranu marame zenama u institucijama, zabranu molitve i posta na radnom mjestu i sto je najzalosnije Reis Kavazovic o tome je govorio prosle godine, a citava zajednica ovdasnjih muslimana ponasa se kao da ga ne cuje, te se mora desiti VTSV da bi ga neko cuo. Za mene je veci fesad ta apaticnost koju imamo kao zajednica prema svome bicu i u religijskom i politickom smislu bosanski muslimani sami sebe stavljaju na zadnje mjesto i po pogledu Islama, a bome i po pogledu drzave. Selefije ovdje nemaju prodju i zapamti ni da dosele 100 000 Arapa, nebi im pomoglo da pridobiju masu.

Mi pricamo o autoritativnoj sredini kao sto je Rijad i poredimo je sa demokratskom sredinom kakva je BiH, bogme i ovdje dok na red dodje neki selefija da povede dzemat u namazu, treba da fali i imam i mutevelija, da bi poveo namaz i to ako mu neko drugi kaze, sine haj ti vodi. Jedino u nekom paradzematu ce svaki dan voditi neki selefija. U Fahdovoj koja slovi kao selefijska dzamija i dzamija na zlom glasu, ako fali Muderis, pa fali Sosic , pa fali Alija Rahman, onda neki gost Arap najcesce u Ramazanu moze povesti namaz i to se ne desava svaki dan. U mom dzematu ne sjecam se kad je zadnji put u mihrabu bio neko ko nije zvanicnog mesheba u BiH, koliko se sjecam zadnji put to je bio jedan safijski sejh, gost kod nas, Arap kome je nas imam iz postovanja dao da predvodi namaz, pa smo se iscudjavali minuti koju je odsutio iza fatihe i bismili na glas. Ti opet ne kontas da ovdje hvala Allahu glavnu rijec vodi IZ BiH. Kod nas da su mogli institucionalno svoje mjesto u IZ naci selefije do sad bi ga i nasli, zato i jesu pobjegli u paradzemate, ne svi vec oni iskljuciviji medju njima. Saudija nije jedina zemlja islamskoga svijeta, al rekoh ti da je to zemlja u kojoj postoji vise sunitskih i vise siitskih mesheba i onima kojima nisu na istom sa zvanicnom ulemom najcesce siiti, skucice se u nekome mesdzidu i klanjati za svojim imamom. Za mnoge arapske zemlje zbog njihove historije te raznolikosti nisu strane kao nama.

Normalno da cu ti prebaciti.

Vala smo se puno pomjerili u Islamu kad je selefija pola u safu, a u drugoj polovici pola onih na zvanicnom meshebu u BiH. Kao sto rekoh, kod nas je golemo neznanje i ne cudi sto je bilo takvih trzavica po dzematima i sto ce ih biti, nisu uvijek zato samo selefije krive, vec bome i nasi sto bi oni rekli tradicionalni muslimani. Tome kumuje je po meni iskljucivost, plitkost uma, nefs, a nekad i neznanje kod obje strane.

Mnogi su dzemati imali te trzavice i u mome dzematu je bilo takvo stanje pa se stanje promjenilo s goreg na bolje hvala Allahu. U Fahdovoj glavnu rijec vode imami te dzamije, ne vode oni koji u njoj predavanja ponekad drze od selefija.

Pa taj se rat nece desiti, to sto ga ti slutis je samo tvoje misljenje koje nema mnogo smisla, vise je prozeto time sto ih ti ne volis, mozda cak i mrzis.

O tvome mudztehidu imam lijepo misljenje, samo ti prebacih one stvari po kojima ti hladno optuzi selefije za antropomorfizam, pa kad ti postavih pitanja koja se ticu pojedinih ajeta i hadisa, kao u jednom od zadnjih postova ti krivinu uhvati i ne znas to objasniti sam vec zviz copy/paste materijal sa jednako optuzivacke web stranice kao sto je ---NO LINKS---, pa ne znas objasniti kako to da je poslanik s.a.v.s. rekao sljedece, a zbirke hadisa prenjele ovakve hadise, spominjuci ti sta je antropomorfizam, a sta antropopatizam, ti glumis preponasa i onda mi odgovaras na nesto trece iz posta preskacuci pitanja, sto meni daje za pravo da pomislim da na tu temu sam i nemas sam sta mnogo da kazes.

Prestani pisati samnom i obraduj me. Allah te nagradio svakim dobrom.
oridjidji

#418 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

fatamorgana wrote:
oridjidji wrote:
fatamorgana wrote:

E nemere se bar po tvojoj vjeri jednom gujicom na dvije stolice, ti bi i na dunjaluku i u u dzennetu da uživaš, ko da si SDA vjernik!

Što bi rahmetli Campo rek'o "E nećemo tako Dino"! :lol:
Ne procita od Islama da je grijeh biti bogat musliman, ali procitah da je grijeh bogatstvo steci na haram nacin i trositi na ono sto je haram. Niti ne procita da ce onaj koji zeli na dunjaluku vise, ako to na halal nacin stice i trosi na halal nacin, zasluziti dzehennem. Care, SDA kao stranku ne mogu smisliti, Aliju rhm. postujem, jos nekih par pojedinaca, ali da generalno o toj stranci imam lijepo misljenje nemam, niti je volim, niti sam niti cu ikada glasati za nju.
oridjidji

#419 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

sarajevoxxxx wrote:Pa Fudo mislim da je bolje tražiti uzora i ugledati se u način organizacije džemata u evropskim ili zapadnin zemljama. Problem i jeste u tome što neko pod plaštom borbe protiv vehabija jača vjersku zajednicu koja je u potpunosti pod kontrolom par ljudi i jedne vladajuće stranke. Diktatura i jedna ekipa ljudi kojoj odgovara da se sve drži pod kontrolom. A jadni bh. građani kontaju ovi se bore protiv terorizma i vehabija. Bore se za KEŠ za živu lovu. Novac, para, moć, vlast, ugled oko toga se sve vrti. Kakve vehabije kakvi šiiti, kakav crni hanefijski mezheb :-) Nemoj biti naivan.
Al dobro se dotace nje, znas li ti ko je recimo fethul emin IZ BiH i ciji je on brat, a bitna je civija unutar SDA, koje je ime sa Americke crne liste i kojeg je on sabora sef trenutno i iz koje je stranke potice, iIsto tako znamo ko je bio premijer FBIH, pa postao sefom tog sabora puno prije ovog sadasnjeg, koliki je uticaj SDA na IZ BiH i obratno i da je Reis Ceric jedan od potpisnika osnivaca SDA?

Ma tesko je Fudi objasniti, da je politika i borba za dunjaluk, pretekla borbu za ahiret medju muslimanima i da se sve krize unutar muslimanske zajednice ovdje i bilo gdje u svijetu desavaju iskljucivo iz materijalistickih razloga, a ne sektaskih, cista politika koja na najgori nacin zloupotrebljava sve i stiti se svime da bi opstala, zato ja spomenu Babu i Aliju, Gradasevica i Rizvanbegovica :D
Kikibombona

#420 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Kikibombona »

oridjidji wrote:
[/i]
I onda se u Egiptu desi da selefisticka stranka Nur zajedno sa Sisijem zbaci Ihvanije, a Ihvanije i Muslimansko bratstvo postanu br.1 teroristickom organizacijom u Egiptu. :D[/quote]

Teroristicku skpinu MB je smijenio egipatski narod uz pomoc egipatske vojske na cijem je celu bio Sisi. Selefijska stranka Nur je nebitna u toj prici.

Inace, jos nisam naletio na selefiju koji ne pljuje po sufijama i sijama, a dosta cijenim tu vrstu humora i cesto pogledam. Cak mi se cini da vise pljuju sufije jer ih vide kao jaceg rivala ovdje u BiH. I cesto znaju reci da su sufije siitsko kukavicije jaje kako bi obe grupe opleli jednim udarcem. :D
Fudo Bosna

#421 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Fudo Bosna »

sarajevoxxxx wrote:Pa Fudo mislim da je bolje tražiti uzora i ugledati se u način organizacije džemata u evropskim ili zapadnin zemljama. Problem i jeste u tome što neko pod plaštom borbe protiv vehabija jača vjersku zajednicu koja je u potpunosti pod kontrolom par ljudi i jedne vladajuće stranke. Diktatura i jedna ekipa ljudi kojoj odgovara da se sve drži pod kontrolom. A jadni bh. građani kontaju ovi se bore protiv terorizma i vehabija. Bore se za KEŠ za živu lovu. Novac, para, moć, vlast, ugled oko toga se sve vrti. Kakve vehabije kakvi šiiti, kakav crni hanefijski mezheb :-) Nemoj biti naivan.

Ne može nama u potpunosti biti uzor ni zapadni džemati ni istok, ali moraš uvažiti činjenicu da mi imamo domicilni autentični mezheb 600 godina i da ne možemo sebi dopustiti postojanje "kvazihanbelijskog mezheba", u vidu wehabijskog " kukavičijeg jajeta", a znam ja dobro šta bi "dawije" učinile, da , ne daj Bože, dovoljno "ojačaju", sa našim mezhebom, sa svom našom povijesti, sa tekijama, turbetima, i kako bi se obračunali sa onima koji su protiv njihove bolesne ideologije, imao prilike i čitati i družiti se sa sadašnjim daijjama i vjeruj mi, ova njihova "tukja" je samo privremena dok se ne ojača dovoljno, da bi se objelodanile iskrene namjere !!!

Pogledaj šta su uradili njihovi politički istomišljenici sa islamskom poviješću i muslimanima tamo gdje su bili jaki zadnjih godina u Siriji, Iraku ...
("Sve če ti se samo kasti")...
Jer prijatelju , ovo ti je wehabizam na djelu kada ojača i bez "tukje". Uostalom radikalni wehabizam imaš na djelu u Mekki i Medini, imao sam priliku vidjeti islamsku povijest ranije i poslije svega što je poravnato uništeno i lično, bio tamo, elhamdulillah, i preko slika/sa neta i od muslimana, gledao fotke od ljudi koji su prije rata zijaretili ta časna mjesta:

Last edited by Fudo Bosna on 29/02/2016 09:12, edited 1 time in total.
Fudo Bosna

#422 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Fudo Bosna »

Kikibombona wrote:
oridjidji wrote:
[/i]
I onda se u Egiptu desi da selefisticka stranka Nur zajedno sa Sisijem zbaci Ihvanije, a Ihvanije i Muslimansko bratstvo postanu br.1 teroristickom organizacijom u Egiptu. :D
Teroristicku skpinu MB je smijenio egipatski narod uz pomoc egipatske vojske na cijem je celu bio Sisi. Selefijska stranka Nur je nebitna u toj prici.

Inace, jos nisam naletio na selefiju koji ne pljuje po sufijama i sijama, a dosta cijenim tu vrstu humora i cesto pogledam. Cak mi se cini da vise pljuju sufije jer ih vide kao jaceg rivala ovdje u BiH. I cesto znaju reci da su sufije siitsko kukavicije jaje kako bi obe grupe opleli jednim udarcem. :D[/quote]
:thumbup:

Inače ,znaš , "wehabije veze nemaju" sa divljanjem nad muslimanima: Libije, Iraka, Sirije, Afganistana...oni su za "mir i suživot", i unutar islama i između muslimana i ostalih , (kršćana, jevreja i slično)...Jesu, ali u štulcu :D

Ovi što porušiše sve islamske svetinje kao i svjetsku kulturnu baštinu, inače," veze nemaju sa wehabijama", pa zar ovi selefijski "glasnogovornici " stvarno misle da smo svi na forumu budale i da nisu poodavno prokuženi ??? :D

:run:
nasa

#423 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by nasa »

Ima neki covjek u Saudiji koji je otvorio kao neku kucu u kojoj skuplja sve sto pronadje vezano za Poslanika i rani period islama.Tako sam citala prije par godina kad jos i nije bila aktualna prica o rusenju, unistavanju itd.
E sad, ne bih rekla da su se muslimani generalno pretrgli da mu pomognu, vidis i to je problem.....
Fudo Bosna

#424 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Fudo Bosna »

Ranije sam već postao primjer...

"Muslimani širom svjeta gledaju sa tugom kroz historiju vehabijsko rušenje i satiranje najčasnijih mjesta Mekke i Medine.
Vehabije užurbano ruše i uništavaju sve ono što ima veze sa Poslanikom, a.s.

Često ih čujemo kako pozivaju na rušenje mezareva, turbeta, uništenje svih islamskih istorijskih spomenika. Pozivaju na uništenje svega onoga što je ostalo od Poslanika, a.s., ashaba, tabi’ina i dobrih prethodnika.

U isto vrijeme oni grade muzeje za očuvanje zaostavštine njihovih šejhova.

Mezarevi Poslanika, ashaba, tabi’ina, majki vjernika i sve ono što nam je ostalo od njih treba biti uništeno a posljednje naočare koje je nosio njihov “šejh” Ibn Usejmin, posljednje pero kojim je pisao mora biti sačuvano u posebnom muzeju “Ibn Usejmin”...

...Pitamo sve vehabije: Zašto Kube Poslanikovog, a.s., mezara treba uništiti a Ibn usejminu izgraditi muzej? Zašto mezareve ashaba treba sravniti sa zemljom a naočare, pera i satove koje je koristio Ibn Usejmin treba sačuvati??? Zar vam je Ibn Usejmin preči od Poslanika, a.s.??? Zar vam je Ibn Usejmin preči od ashaba?? Zar vam je Ibn Usejmin preči od Majki Vjernika???...

http://www.ha-mim.net/Zanimljivosti-det ... edu-sirka/ "

Naravno , veliki dio Saudijske uleme se ne slaže sa ovakvom politikom, ali nažalost , ne smiju reagirati...
Fudo Bosna

#425 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Fudo Bosna »

Hadis : "Onaj ko svom bratu (muslimanu) kaže: Kafire. Na jednog od njih dvojice će se primijeniti."

Po kosenzusu/idžmau svjetske islamske uleme, većina šijja i samozvanih selefija ali i sufijja su muslimani !!!
Post Reply