Kad su počele pripreme za rat?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#401 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Domaci izdajnik »

Po meni najveća glupost i greška u osvit "demokratskih" promjena....ostalo je istorija sa uzrokom i posljedicama.
seln

#402 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by seln »

Tomi110 wrote:
seln wrote: O memorandumu SANU ne vrijedi trositi rijeci, svako ko ima internet ga je mogao procitati i zna o cemu se radi.
Ja sam dovoljno star da ga se mogu sjecati i bez interneta, bile su ga pune novine i televizija, a ja sam bio u dobu kad se pocinje zanimati za politiku.
Ukratko, moje skromno misljenje: sijede, ali necasne glave su pomislili da je od Titove smrti proslo dovoljno vremena, pa se moze polako poceti sa revizijom ustava iz 1974, da se opet lepo zna ko je glavni u drzavi.
Gospodine Seln hvala na odgovoru, znači iz vašeg ugla gledanja kao Bošnjaka vi smatrate da je memorandum SANU-a žalopojka Srbije o (navodnom)gubitku nekih prava unutar Jugoslavije.
Volio bih čuti mišljenje nekog od Srba na ovom forumu, možda trocadera o ovom pitanju.
Mala ispravka, to nije moje misljenje kao Bosnjaka, vec kao nekog ko je citao taj nesretni dokument, koji je prouzrokovao jada koliko i "Nacertanije".
Tomi110

#403 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Tomi110 »

Lajavikrelac wrote:Po meni najveća glupost i greška u osvit "demokratskih" promjena....ostalo je istorija sa uzrokom i posljedicama.
Objasni mi zašto misliš da je glupost i pogreška taj memorandum?
Tomi110

#404 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Tomi110 »

seln wrote:
Tomi110 wrote:
seln wrote: O memorandumu SANU ne vrijedi trositi rijeci, svako ko ima internet ga je mogao procitati i zna o cemu se radi.
Ja sam dovoljno star da ga se mogu sjecati i bez interneta, bile su ga pune novine i televizija, a ja sam bio u dobu kad se pocinje zanimati za politiku.
Ukratko, moje skromno misljenje: sijede, ali necasne glave su pomislili da je od Titove smrti proslo dovoljno vremena, pa se moze polako poceti sa revizijom ustava iz 1974, da se opet lepo zna ko je glavni u drzavi.
Gospodine Seln hvala na odgovoru, znači iz vašeg ugla gledanja kao Bošnjaka vi smatrate da je memorandum SANU-a žalopojka Srbije o (navodnom)gubitku nekih prava unutar Jugoslavije.
Volio bih čuti mišljenje nekog od Srba na ovom forumu, možda trocadera o ovom pitanju.
Mala ispravka, to nije moje misljenje kao Bosnjaka, vec kao nekog ko je citao taj nesretni dokument, koji je prouzrokovao jada koliko i "Nacertanije".
Ispričavam se ako sam vas uvrijedio sa ovime "kao Bošnjaka" naveo sam to jer smatram da će Srbi imati dijametralno suprotno mišljenje odn pogled o memorandumu.
Domaci izdajnik

#405 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Tomi110 wrote:
Lajavikrelac wrote:Po meni najveća glupost i greška u osvit "demokratskih" promjena....ostalo je istorija sa uzrokom i posljedicama.
Povukao za sobom Slobu, njegove pučeve, devalvaciju dinara, Janšu, Mladinu, raskol SKJ, Tuđmana, uskrslo ustaštvo, puštanje Alije iz prdekane, aferu Agrokomerc, Gazimestan i na kraju narodno veselje sa pucanjem i pjevanjem koje nas je sve kolektivno uvalilo u govna iz kojih nećemo nikada isplivati....
Tomi110

#406 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Tomi110 »

Lajavikrelac wrote:
Tomi110 wrote:
Povukao za sobom Slobu, njegove pučeve, devalvaciju dinara, Janšu, Mladinu, raskol SKJ, Tuđmana, uskrslo ustaštvo, puštanje Alije iz prdekane, aferu Agrokomerc, Gazimestan i na kraju narodno veselje sa pucanjem i pjevanjem koje nas je sve kolektivno uvalilo u govna iz kojih nećemo nikada isplivati....
Hvala gospodine Lajavikrelac na vašem odgovoru, još jedno pitanje za vas. Izjavili ste da je glupost i pogreška objavljivanje ovog memoranduma, da li mislite da su utemeljene tvrdnje u memorandumu da Srbija ekonomski stagnira u Jugoslaviji na račun drugih republika i da se Srbi pogotovu sa zapadne strane Drine(prečanski Srbi) pokušavaju namjerno i sistematski asimilirati u hrvatski i bošnjački korpus putem jezika, ukidanja kulturnih društava i dr.
Domaci izdajnik

#407 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Ekonomski stagnira.....hm....ne bi se sa tim složio nikako. Od banjskog turizma preko Vojvodine i Srema do rudnih bogatstava Srbija je bila sve osim siromašne države. Plus industrija civilna i namjenska a glavni grad države bio Beograd. Ako je to zapostavljena teritorija, onda jbg....A asimilacija, ne znam šta na to da kažem ali Srbi u Bosni i HR oduvijek žive sa svojim komšijama druge vjere (dobro sad, ratovi na stranu, gdje je najviše miješanih brakova i zajedničkih naselja, plus Jugoslovena) dok se nisu drugi sa strane počeli petljati i pričaju ijekavicu....toliko.
Tomi110

#408 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Tomi110 »

Lajavikrelac wrote:Ekonomski stagnira.....hm....ne bi se sa tim složio nikako. Od banjskog turizma preko Vojvodine i Srema do rudnih bogatstava Srbija je bila sve osim siromašne države. Plus industrija civilna i namjenska a glavni grad države bio Beograd. Ako je to zapostavljena teritorija, onda jbg....A asimilacija, ne znam šta na to da kažem ali Srbi u Bosni i HR oduvijek žive sa svojim komšijama druge vjere (dobro sad, ratovi na stranu, gdje je najviše miješanih brakova i zajedničkih naselja, plus Jugoslovena) dok se nisu drugi sa strane počeli petljati i pričaju ijekavicu....toliko.
Gospodine Lajavikrelac po vama(pretpostavljam da ste Srbin po nacionalnosti,ako loše pretpostavljam ja se unaprijed ispričavam) memorandum osim što je bilo glupo i nepromišljeno plasiran, bio je i maliciozan odn zlonamjeran i neutemeljen.
Domaci izdajnik

#409 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Da Srbin sam, i slažem se da je bio zlonamjeran, Ko ga je sastavio, jebo ih onaj ko ih sastavi....
Bodkin

#410 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Bodkin »

ono sto je srbe jebalo su mitomani medju intelektualcima. u svakom narodu ima i budala i mitomana ali intelektualci obicno nisu takvi. kod srba sve i jedan takav. sve nekakvi filozofi u toj akademiji nauka. da su imali samo jednog ekonomistu objasnio bi im neke stvari
PM72

#411 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by PM72 »

Seln,
Ja sam davno zakopao ratne sjekire i sa svojim bivšim neprijateljima radim,sarađujem,sjedim,cugam...i pričamo otvoreno o onome što je bilo.Trocadero je u par navrata vjerovatno i pucao na mene kao i ja na njega ali bilo pa prošlo - valja nam potrošiti ovo malo života što nam je ostalo.Nikad se ne zna,smrt nam je svima bliža od kragne ali ja svoj život ne mislim provoditi u smišljanju pasjaluka kako da naškodim "vlasima".Mrzim pametovanje tipa "šta ti misli onaj za stolom to ti misli i onaj pod stolom" jer to vrijedi za sve tri nacije.Pogotovo mi idu na živce priče tipa "sve bi oni nas pobili samo da im se pruži prilika " ili slične nebuloze.Moj patriotizam ne može ugroziti sjedeljka sa Trocaderom ili popijena piva.

da budem iskren do kraja, ako si čitav rat proveo u Švedskoj kao što Trocadero tvrdi -onda nisi relevantan sagovornik u temama na kojima nas dvojca tumačimo tj. ubijamo dosadu.I prije bih sjeo s njim pa popio kafu.Nemaš se šta ljutiti ili tersati ali to ti je tako.Ja pošteno i iskreno govorim.Tačno je da nije moje da određujem šta ili kako ali bi mene bilo sramota da nekom solim pamet iz Skandinavije a metka opalio nisam.Ima ovdje ljudi što su u dijaspori a otišli iz Bosne poslije rata,naratovali se pošteno i takvima kapu skidam.Ali,šta da ja tumačim sa nekim kad napišem u Otesu ispred spomenika kad on ne zna ni gdje je Otes a Trocadero bio na tom mjestu.Kontaš?

P.S Ja sam rekao da su trebinjci najbolje prošli od svih protjeranih Bošnjaka - nije Trocadero.I stojim iza svojih riječi.Trebaš li imena i dokaze?
Domaci izdajnik

#412 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Da nadovežem još na protjerivanje: i Bošnjaci iz banjalučkih Sitara su isto tako uglavnom dobro prošli. Bili većnom neobrazovana bijeda koji su listom otišli u skandinavske zemlje, koje su ih opismenile, emancipovale i djecu im iškolovale. Većina ih prije rata nije ni do Gradiške dobacila :mrgreen: a većina kuća imala zemljane podove....Ružno reći ali tako je ispalo na kraju.
PM72

#413 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by PM72 »

Neobrazovanu bijedu,kako ti veliš, protjerivali su u treće zemlje u namjeri da se nikad više ne vrate.Naravno,morali su potpisati da sve ostavljaju srpskoj republici Bosni i Hercegovini.Ovi sa srednjim školama u ubijani i slati u logore ,od Manjače do Prijedora dok su intelektualce Bošnjaka ubijali na licu mjesta.

Jesi li to htio napisati?
Domaci izdajnik

#414 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Manje-više tako nekako.... :-? sad što svi okolo naduvavaju cifre drugi par opanaka :oops: Nisu baš sve intelektualce pobili jedan od vodećih profesora na EFBL je Jasmin Komić.
PM72

#415 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by PM72 »

Ja se sjećam da su nam u školi ispirali mozak sa Jasenovcem pa nas još i odvedoše tamo.Strašni zločini i genocid se tamo odigrao.I uvijek mi je u glavi odzvanjala cifra - 700 000 pobijenih Srba,Jevreja i Roma.Ako se zna da je najveći broj pobijene sirotinje u Jasenovcu došao sa prostora Kozare i Krajine,pitam se koliko je to Srba bilo na toj Kozari -jebeš Ural ili Ande po veličini a po broju stanovnika Hong Kong je bio mali...

Hoću da kažem,puhanje cifri je postalo popularno nakon II svjetskog rata.Stara je izreka da ne trebaš mjenjati konja koji pobjeđuje.Za paljenje etničkih vatri smo eksperti.
Domaci izdajnik

#416 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Tako nekako, ali Jasenovac je bio ogroman kompleks u koji su dovođeni ljudi iz skoro cijele NDH (znaš kolika je to teritorija bila) ne samo sa Kozare. U Operaciji Vajs (Kozara) je nastradalo oko 25.000 civila 1942. Ima to na temi o Prebilovcima detaljno da ne spamujemo, nije tema.
PM72

#417 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by PM72 »

Lajavikrelac wrote:Manje-više tako nekako.... :-? sad što svi okolo naduvavaju cifre drugi par opanaka :oops: Nisu baš sve intelektualce pobili jedan od vodećih profesora na EFBL je Jasmin Komić.
e jesi mi našao primjer.Šura gore imenovanog bio jedan od glavnih oficira 1 KK VRS.Što hoće reći da mu se žena ne zove Mukelefa ili Sulejmana nego Jelena ili Svetlana.I još član SNSD-a.
Domaci izdajnik

#418 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Ma joj, prelivoda....a ne može biti ni čivija na univerzitetu ako nije SNSD kadar ;-) Prof. matematike Kravarušić je oborio Špirićevog sina i popušio otkaz....sve jasno :roll:
PM72

#419 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by PM72 »

Pomiritelj Iskreni wrote:Treba pogledati datum osnivanja Patriotske Lige a to je negdje 1991 i eto odgovora na pitanje.
Evo ti još bolji odgovor na pitanje kad je nastala Patriotska liga:

06.05.1991 Romanija

https://www.youtube.com/watch?v=cGs_TmDw_Aw

U svakom slučaju,patriote BiH su nakon đurđevdanskog uranka zaključili da smo obrali bostan.
Tomi110

#420 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Tomi110 »

PM72 wrote:
Pomiritelj Iskreni wrote:Treba pogledati datum osnivanja Patriotske Lige a to je negdje 1991 i eto odgovora na pitanje.
Evo ti još bolji odgovor na pitanje kad je nastala Patriotska liga:

06.05.1991 Romanija

https://www.youtube.com/watch?v=cGs_TmDw_Aw

U svakom slučaju,patriote BiH su nakon đurđevdanskog uranka zaključili da smo obrali bostan.
Greška patriota BiH je bila što to nisu uvidjeli još ranije. Trebalo je četnički dernek organizirat praktički "ispod prozora" da bi se neki ljudi otrijeznili i shvatili da vihor rata dolazi i u Bosnu
Bodkin

#421 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Bodkin »

mozda se i borila ili bi se borila da je postojala u vrijeme tih desavanja. buduci da nikome nije bilo u cilju da jugoslavija opstane, nije imala sta ni da brani. ono za cim mozemo zaliti je sto sastav njenih genarala nije bio kao u turskoj gdje je vojska cuvala drzavu, a ne nacije..
sinuhe

#422 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by sinuhe »

Bilo je i među generalima Jugoslovena, onaj u Varaždinu i Slovenac Čad u Rijeci koji su se predali ili nisu izvršili naređenja.
Bodkin

#423 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Bodkin »

sinuhe wrote:Bilo je i među generalima Jugoslovena, onaj u Varaždinu i Slovenac Čad u Rijeci koji su se predali ili nisu izvršili naređenja.
to isto nije branjenje ni sfrj ni jugoslovenstva. branjenje je trebalo doci puno ranije i nikako predavanjem...tad je vec bilo svima jasno da nema nista od jugoslavije i stavljanje na jednu stranu je stavljanje na stranu srbije ili hrvatske
LBVIEW

#424 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by LBVIEW »

Lajavikrelac wrote:Da nadovežem još na protjerivanje: i Bošnjaci iz banjalučkih Sitara su isto tako uglavnom dobro prošli. Bili većnom neobrazovana bijeda koji su listom otišli u skandinavske zemlje, koje su ih opismenile, emancipovale i djecu im iškolovale. Većina ih prije rata nije ni do Gradiške dobacila :mrgreen: a većina kuća imala zemljane podove....Ružno reći ali tako je ispalo na kraju.
Ma super su prosli, izgleda da trebaju pisati i zahvalnice onima sto su ih protjerali. :-)
Tako kazu i Srbi iz Prijedora, kukaju sto se uloge ne mogu zamijeniti, naravno zaboravljajuci nacin na koji su se njihovi sunarodnjaci s "pogresnim" imenima docepali sigurnosti, preko Omarske,Keraterma,Manjace... I nakon svega, ti i tebi slicni,umjesto da se pokrijete po usima od sramote, ovdje prosipate svoj cinizam. :evil:
Btw., sto se tice zemljanih podova, bit ce ipak da je to u tradiciji nekim drugih- ljudi se cudom cudili niskim stropovima i zemljanim podovima u stracarama po Manjaci 95-e. :mrgreen:
Gojeni H

#425 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Gojeni H »

PM72 wrote:Seln,
Ja sam davno zakopao ratne sjekire i sa svojim bivšim neprijateljima radim,sarađujem,sjedim,cugam...i pričamo otvoreno o onome što je bilo.Trocadero je u par navrata vjerovatno i pucao na mene kao i ja na njega ali bilo pa prošlo - valja nam potrošiti ovo malo života što nam je ostalo.Nikad se ne zna,smrt nam je svima bliža od kragne ali ja svoj život ne mislim provoditi u smišljanju pasjaluka kako da naškodim "vlasima".Mrzim pametovanje tipa "šta ti misli onaj za stolom to ti misli i onaj pod stolom" jer to vrijedi za sve tri nacije.Pogotovo mi idu na živce priče tipa "sve bi oni nas pobili samo da im se pruži prilika " ili slične nebuloze.Moj patriotizam ne može ugroziti sjedeljka sa Trocaderom ili popijena piva.

da budem iskren do kraja, ako si čitav rat proveo u Švedskoj kao što Trocadero tvrdi -onda nisi relevantan sagovornik u temama na kojima nas dvojca tumačimo tj. ubijamo dosadu.I prije bih sjeo s njim pa popio kafu.Nemaš se šta ljutiti ili tersati ali to ti je tako.Ja pošteno i iskreno govorim.Tačno je da nije moje da određujem šta ili kako ali bi mene bilo sramota da nekom solim pamet iz Skandinavije a metka opalio nisam.Ima ovdje ljudi što su u dijaspori a otišli iz Bosne poslije rata,naratovali se pošteno i takvima kapu skidam.Ali,šta da ja tumačim sa nekim kad napišem u Otesu ispred spomenika kad on ne zna ni gdje je Otes a Trocadero bio na tom mjestu.Kontaš?

P.S Ja sam rekao da su trebinjci najbolje prošli od svih protjeranih Bošnjaka - nije Trocadero.I stojim iza svojih riječi.Trebaš li imena i dokaze?
To s kim ti pijes je tvoj posao.

Ali nismo ni ti, ni trocadero, ni ja sjedili s Tudjmanom i Milosevicem kad su dogovarali podjelu. Nismo vala ni s Kadijevicem i Adzicem kad su razradjivali kako ce zavalit' mrske ustase, a ni Imra Agotic nam nije podnosio izvjestaj. Ipak, komentarisemo i ne vidim ni jednog razloga zasto to @seln ne bi mogao.

Ne govorimo o nekakvoj ofanzivi, akciji, vako-nako, jer tada zaista, najobjektivnije moze pricati onaj ko je ucestvovao u tome.
Post Reply