Jugonostalgija...
- JThomas
#401 Re: Jugonostalgija...
a koja od tri konstitutivne?
-
Rizvan
#402 Re: Jugonostalgija...
https://www.youtube.com/watch?v=9NeHWHjhf5M
Odličan kratki dokumentarac o realnosti Jugoslavije 1969 godine i sudbinama onih o kojima se u javnosti bivše države nije govorilo.
Odličan kratki dokumentarac o realnosti Jugoslavije 1969 godine i sudbinama onih o kojima se u javnosti bivše države nije govorilo.
- madner
#403 Re: Jugonostalgija...
To sto si lupio glupost znaci da nisi znao nista o temi, nego si napravio predpostavku na osnovu svoje ideologije.The BEN10 wrote:Madnerčiću, nemoj živ bio ti nekome o kredibilitetu i procjenama. Ljubi te tvoj Veliki Vođa. Ovaj, bivši Veliki Vođa.madner wrote:Lupas gluposti.
Prvo si rekao da ovakvi objekti nisu postojali u drugim zemljama, sto nije tacno. Sada mjenjas svoju pricu i govoris o mogucnostima. Vojni objekti se ne prave po ekonomskim racunicima, jer ni jedan se ne isplati, osim sto se svaki isplati ako ne dodje do napada.![]()
To što se na brzinu nisam dovoljno precizno izrazio ne mijenja suštinu priče - a to je da je jedna siromašna komunistička Yugoslavija prvo trebala raditi na infrastrukturi, na konkurentnosti kompanija i industriji, pa tek onda uzdurisavati tako skupe objekte (a u najmanju ruku višestruko jeftinije). Da nije bilo nesvrstanih ili par diktatora sa kojima je Bravar bio dobar (tipa Saddama ili Gaddafia), šipak bi naše firme igdje išta vani uspjele uraditi. Proizvodili smo krš automobile, rijetko šta se moglo mjeriti sa onima po kojima se i danas probamo mjeriti pa ko biva sad smo miljama daleko. Bili smo uvijek daleko iz razloga koje sam naveo.
Znaš i sam da trollaš i hvataš se za neprecizno mišljenje, a suštinu ostavljaš po strani.
Kao što rekoh, Sjeverna Koreja ima nuklearno oružje - no, koga briga kad im ljudi umiru od gladi. Nominalno jesu koja po redu vojska na svijetu, ali to ne mijenja činjenicu da su njezine vođe diktatori i kreteni.
Da sad ne idem skroz u off dovodeći uopšte u pitanje i mit o toem da je exYu vojska bila 4-ta u Evropi, jer znamo kako je prošla u proteklom ratu. Do sljedeće pouke živi i zdravi bili.
Potpuno pogresnu predpostavku.
Dalje lupanje je jos gore, jer pokazuje potpuno nerazumjevanje za stvari. Vojska ima svoj budzet i radi svoje projekte. Nije zaduzena za dizanje konkurentnosti firmi.
Porediti se sa velkim nacijama u zemlji gdje je prije WW2 bilo 70% nepismenih je smjesno. Pa ne mozes praviti automobile ako ljudima govore da ce se pokauriti ako budu citali.
No, da te ispravim za jednu stvar, pravili smo vrhunske bunkere, te shodno tome su nase firme mogle dobiti takve velike poslove.
exYu vojska je odradila svoj posao, Jugoslavija nije napadnuta od stranih sila tokom hladnog rata. Za razliku od mnogih drugih.
-
The BEN10
#404 Re: Jugonostalgija...
Oooo, mudri madneru, tebi je izgleda previše čitanja i informisanja ubilo pojam za pismenošću: a ti samo preDpostavljaj i dalje.madner wrote: To sto si lupio glupost znaci da nisi znao nista o temi, nego si napravio predpostavku na osnovu svoje ideologije.
- sinuhe
#406 Re: Jugonostalgija...
Jugoslavija je jedina zemlja koja je istupila iz članstva CERN-a.
Rijetko kojoj zemlji je pružena prilika kao Jugoslaviji. Finska je npr. bila u lošijem položaju ali su uvijek gledali da se integrišu u zapadnoevropske tokove.
Rijetko kojoj zemlji je pružena prilika kao Jugoslaviji. Finska je npr. bila u lošijem položaju ali su uvijek gledali da se integrišu u zapadnoevropske tokove.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#407 Re: Jugonostalgija...
Bas me zivo interesuje sta bi dvojica brace od mog djeda (jedan nosilac partizanske spomenice, drugi dobitnik udarnicke znacke) da su zivi, rekli pojedincima na ovoj temi i kako bi reagovali na cinjenicu da balavci zovu prividom ono za sta su se oni borili. 
- nosara
#408 Re: Jugonostalgija...
Pa sumnjam da bi borci komentarisali ove koji su, mahom, pobjegli od borbe... Ono, bore se oni da prezive, nije da nije..._BataZiv_0809 wrote:Bas me zivo interesuje sta bi dvojica brace od mog djeda (jedan nosilac partizanske spomenice, drugi dobitnik udarnicke znacke) da su zivi, rekli pojedincima na ovoj temi i kako bi reagovali na cinjenicu da balavci zovu prividom ono za sta su se oni borili.
-
prog321
#409 Re: Jugonostalgija...
Dedina braća su se za nešto borila, dok njihovi unuci nisu makli prstom kada je trebalo stati u odbranu istog ideala. Pustili su i mirno gledali dzelate kako njihove sugrađane kasape jer su samo imali pogrešno ime._BataZiv_0809 wrote:Bas me zivo interesuje sta bi dvojica brace od mog djeda (jedan nosilac partizanske spomenice, drugi dobitnik udarnicke znacke) da su zivi, rekli pojedincima na ovoj temi i kako bi reagovali na cinjenicu da balavci zovu prividom ono za sta su se oni borili.
Danas žrtve tih dzelata sa pravom ne žele biti u istoj bespomoćnoj poziciji.
Ako me dva put zajebes na istu foru, onda je moja greška.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#410 Re: Jugonostalgija...
Malo drkaš pojmove da prostiš..... 
- ljevoruki
#411 Re: Jugonostalgija...
Jugoslavija nije bila napadnuta iz nekih drugih razloga a ne zbog njene vojne sile.madner wrote:exYu vojska je odradila svoj posao, Jugoslavija nije napadnuta od stranih sila tokom hladnog rata. Za razliku od mnogih drugih.
Objektivno, ta vojna sila, koliko god velika I mocna bila, sto je jos jedan mit, se ne bi mogla odbraniti od Rusa ili Amerikanaca da je doslo do otvorenog sukoba.
Snaga JNA se najbolje pokazala u period od 91-95, da je bila sila kakvom smo je mi smatrali Jugoslavija bi ostala citava barem jos neko vrijeme ili bi Srbija bila teritorijano veca nego sto je sada.
JNA je pravljena I stvarana za "unutrasnje " neprijatelje.
- madner
#412 Re: Jugonostalgija...
Jos jedan vrsni poznalavac pojmova. Nije poenta vojne sile kao sto je JNA da bude jaca od supersila. To nije moguce. Poenta je da predstavljaju takvu prijetnju da se invazija ne isplati.
Finska, Jugoslavija, Svedska, Svajcarska su drzave koje su ulagale ogromne kolicine u vojni budzet kako bi invazija bila preskupa.
Jedini razlog zasto nije napadnuta jeste sto je uspjesno proicirala dovoljnu snagu u kljucnim momentima, kada je SSSR razmatrao opciju invazije.
Finska, Jugoslavija, Svedska, Svajcarska su drzave koje su ulagale ogromne kolicine u vojni budzet kako bi invazija bila preskupa.
Jedini razlog zasto nije napadnuta jeste sto je uspjesno proicirala dovoljnu snagu u kljucnim momentima, kada je SSSR razmatrao opciju invazije.
-
prog321
#413 Re: Jugonostalgija...
Ti si onaj što revatilizira žrtve iz konc logora na Manjaći, Keratermu i Kozarcu ?Lajavikrelac wrote:Malo drkaš pojmove da prostiš.....
Za tebe su Bošnjaci Prijedora sretni jer su završili u dijaspori.
Gdje si bio sa Jugoslovenstvom u 1992oj dok su Bošnjaci hodali Prijedorom sa bjelom trakom na ruci da bi se lakše identifikovali?
Gdje si bio kada je trebalo braniti Jugoslovenske ideale ?
Sto ih tad nisi branio?
- nosara
#414 Re: Jugonostalgija...
Drzi se teme...prog321 wrote:Ti si onaj što revatilizira žrtve iz konc logora na Manjaći, Keratermu i Kozarcu ?Lajavikrelac wrote:Malo drkaš pojmove da prostiš.....
Za tebe su Bošnjaci Prijedora sretni jer su završili u dijaspori.
Gdje si bio sa Jugoslovenstvom u 1992oj dok su Bošnjaci hodali Prijedorom sa bjelom trakom na ruci da bi se lakše identifikovali?
Gdje si bio kada je trebalo braniti Jugoslovenske ideale ?
Sto ih tad nisi branio?
-
prog321
#415 Re: Jugonostalgija...
Mislio sam da moja pitanja imaju veze sa temom 
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#416 Re: Jugonostalgija...
A ko prica o nekoj novoj Yugoslaviji ? Ja prvi mislim da je ona stara bila extra ali da nova nema nikakve sanse ni u kakvom obliku kako sad za sad stvari stoje a sto je meni licno vrlo zao ali jbg, tako je. Jedini nacin tjesnjeg povezivanja je clanstvo u EU.prog321 wrote:Dedina braća su se za nešto borila, dok njihovi unuci nisu makli prstom kada je trebalo stati u odbranu istog ideala. Pustili su i mirno gledali dzelate kako njihove sugrađane kasape jer su samo imali pogrešno ime._BataZiv_0809 wrote:Bas me zivo interesuje sta bi dvojica brace od mog djeda (jedan nosilac partizanske spomenice, drugi dobitnik udarnicke znacke) da su zivi, rekli pojedincima na ovoj temi i kako bi reagovali na cinjenicu da balavci zovu prividom ono za sta su se oni borili.
Meni je moj otac (takodjer partizan Prva Proleterska), kada je krenula lagano tranzicija, govorio " sine, nije ti to bas kao na filmovima, budi spreman na razocarenja, zelim ti uspjeh ali nece biti kao sto zamisljas" ... a ja ko mladi majmun nalozen na sve sto je sa zapada. I filmovi i muzika i knjige ...nista mi ovdje ne valja ...sta zna stari, on u nekom svom svijetu...ja taman top gun pogledao, hocu i ja da vozim avion i da mi treba bude kelly mcgillis...jbg, volio bi vise nego ista, da je sad ziv samo da mu mogu reci, " stari sve si bio u pravu samo sam ja tada bio mlad i glup da to shvatim" ...
- ljevoruki
#417 Re: Jugonostalgija...
Nema potrebe za ovakvim komentarima.madner wrote:Jos jedan vrsni poznalavac pojmova. Nije poenta vojne sile kao sto je JNA da bude jaca od supersila. To nije moguce. Poenta je da predstavljaju takvu prijetnju da se invazija ne isplati.
Projekcija I percepcija vojne sile nije nesto sto se odredjuje "od oka".
Vojna obavjestajna sluzba I SSSR-a I USA su u svakom trenutku znale snagu JNA, sve njene mane I vrline.
Vojna doktrina je bila zasnovana na sovjetskom/ruskom modelu ratovanja tako da ni tu nije moglo biti iznenadjenja.
Jedina prevaga je mogla biti nuklearno naoruzanje sto JNA nije imala.
Ponavljam, da su htjeli I imali interes da napadnu satrali bi JNA k'o Sadamovu vojsku za par sedmica.
Last edited by ljevoruki on 21/01/2015 14:45, edited 1 time in total.
- Radio Sarajevo
#418 Re: Jugonostalgija...
Isto kao što ju je i Hitler satraoljevoruki wrote:Nema potrebe za ovakvim komentarima.madner wrote:Jos jedan vrsni poznalavac pojmova. Nije poenta vojne sile kao sto je JNA da bude jaca od supersila. To nije moguce. Poenta je da predstavljaju takvu prijetnju da se invazija ne isplati.
Vojna obavjestajna sluzba I SSSR-a I USA su u svakom trenutku znale snagu JNA, sve njene mane I vrline.
Vojna doktrina je bila zasnovana na sovjetskom/ruskom modelu ratovanja tako da ni tu nije moglo biti iznenadjenja.
Ponavljam, da su htjeli I imali interes da napadnu satrali bi JNA k'o Sadamovu vojsku za par sedmica.
- nosara
#419 Re: Jugonostalgija...
Kako nam ide kao "nezavisnim" "drzavama" neka nova zajednica je samo pitanje vremena i neminovnog slabljenja unije...UnscarD wrote:A ko prica o nekoj novoj Yugoslaviji ? Ja prvi mislim da je ona stara bila extra ali da nova nema nikakve sanse ni u kakvom obliku kako sad za sad stvari stoje a sto je meni licno vrlo zao ali jbg, tako je. Jedini nacin tjesnjeg povezivanja je clanstvo u EU.prog321 wrote:Dedina braća su se za nešto borila, dok njihovi unuci nisu makli prstom kada je trebalo stati u odbranu istog ideala. Pustili su i mirno gledali dzelate kako njihove sugrađane kasape jer su samo imali pogrešno ime._BataZiv_0809 wrote:Bas me zivo interesuje sta bi dvojica brace od mog djeda (jedan nosilac partizanske spomenice, drugi dobitnik udarnicke znacke) da su zivi, rekli pojedincima na ovoj temi i kako bi reagovali na cinjenicu da balavci zovu prividom ono za sta su se oni borili.
Meni je moj otac (takodjer partizan Prva Proleterska), kada je krenula lagano tranzicija, govorio " sine, nije ti to bas kao na filmovima, budi spreman na razocarenja, zelim ti uspjeh ali nece biti kao sto zamisljas" ... a ja ko mladi majmun nalozen na sve sto je sa zapada. I filmovi i muzika i knjige ...nista mi ovdje ne valja ...sta zna stari, on u nekom svom svijetu...ja taman top gun pogledao, hocu i ja da vozim avion i da mi treba bude kelly mcgillis...jbg, volio bi vise nego ista, da je sad ziv samo da mu mogu reci, " stari sve si bio u pravu samo sam ja tada bio mlad i glup da to shvatim" ...
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#420 Re: Jugonostalgija...
Ja mislim da je svima savrseno jasno da bi JNA i USA i SSSR satrali kada bi bio "all-out" rat ali ti Madner objasnjava nesto drugo. Kao sto su USA skontali da im se ne isplati direktna intervencija u Somaliji kad su im srokali dva blackhawka, pa su se brze bolje povukli i odlucili na drugi mod pritiska, tako isto u toj kalkulaciji oko eventualnog napada na tadasnju Yu su imali kalkulaciju da se to ne isplati. Naravno da su svi sve znali. Zato nisu nikada ni napali.ljevoruki wrote:Nema potrebe za ovakvim komentarima.madner wrote:Jos jedan vrsni poznalavac pojmova. Nije poenta vojne sile kao sto je JNA da bude jaca od supersila. To nije moguce. Poenta je da predstavljaju takvu prijetnju da se invazija ne isplati.
- nosara
#421 Re: Jugonostalgija...
Mozda, zajedno... Pojedinacno bi ukljucivalo rizik medjusobne konfrontacije, a i neminovnog pokolja agresora kroz vrijeme... Okupacija iskljucena, vec vidjeno vise puta...ljevoruki wrote:Nema potrebe za ovakvim komentarima.madner wrote:Jos jedan vrsni poznalavac pojmova. Nije poenta vojne sile kao sto je JNA da bude jaca od supersila. To nije moguce. Poenta je da predstavljaju takvu prijetnju da se invazija ne isplati.
- nosara
#422 Re: Jugonostalgija...
Dakle, trica s parkinga...UnscarD wrote:Ja mislim da je svima savrseno jasno da bi JNA i USA i SSSR satrali kada bi bio "all-out" rat ali ti Madner objasnjava nesto drugo. Kao sto su USA skontali da im se ne isplati direktna intervencija u Somaliji kad su im srokali dva blackhawka, pa su se brze bolje povukli i odlucili na drugi mod pritiska, tako isto u toj kalkulaciji oko eventualnog napada na tadasnju Yu su imali kalkulaciju da se to ne isplati. Naravno da su svi sve znali. Zato nisu nikada ni napali.ljevoruki wrote:Nema potrebe za ovakvim komentarima.madner wrote:Jos jedan vrsni poznalavac pojmova. Nije poenta vojne sile kao sto je JNA da bude jaca od supersila. To nije moguce. Poenta je da predstavljaju takvu prijetnju da se invazija ne isplati.
- ljevoruki
#423 Re: Jugonostalgija...
Hitler je satrao tu drzavu - Kraljevinu Jugoslaviju da je cak I zvanicnu kapitulaciju potpisala.Radio Sarajevo wrote:Isto kao što ju je i Hitler satrao
Da se rat ogranicio na mali prostor nikad oni ne bi otisli.
Tek kad su Rusi I Crvena Armija presli u kontru onda je Njemacka pala.
Nije je Titina vojska mogla poraziti.
Da Hitler nije isao na Rusiju sad bismo nas dvojica pisali na njemackom.
- madner
#424 Re: Jugonostalgija...
JNA je imala svoju doktrinu.ljevoruki wrote:Nema potrebe za ovakvim komentarima.madner wrote:Jos jedan vrsni poznalavac pojmova. Nije poenta vojne sile kao sto je JNA da bude jaca od supersila. To nije moguce. Poenta je da predstavljaju takvu prijetnju da se invazija ne isplati.
Jedina prevaga je mogla biti nuklearno naoruzanje sto JNA nije imala.
Da ti pokusam banalizovati stvari. Nije pitanje da li Crvena Armija moze pobjediti JNA (moze) nego da li to moze uraditi za manje love nego sto ce SSSR dobiti od okupacije. Ako invazija sama po sebi kosta 1000, a od Jugoslavije dobijes 100, to se ne isplati, mada si jaci.
Interes je naravno postojao, to je historijska cinjenica, ali nikad analiza nije bila takva da bi opravdala rizik.
- nosara
#425 Re: Jugonostalgija...
Da su babi muda... Svjetski rat, pobogu...ljevoruki wrote:Hitler je satrao tu drzavu - Kraljevinu Jugoslaviju da je cak I zvanicnu kapitulaciju potpisala.Radio Sarajevo wrote:Isto kao što ju je i Hitler satrao
Da se rat ogranicio na mali prostor nikad oni ne bi otisli.
Tek kad su Rusi I Crvena Armija presli u kontru onda je Njemacka pala.
Nije je Titina vojska mogla poraziti.
Da Hitler nije isao na Rusiju sad bismo nas dvojica pisali na njemackom.