Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post Reply
putokaz1

#401 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by putokaz1 »

Reuf je i najradikalniji od Ljevice,stranka koja zavisi od njega i Šuhreta,ali oni će se vratit SDP kad tad(?).
Šta može ujedinjena ljevica
Dobiti KS I TK
Moliti SBB ,SBIH I ASDA u drugim Bošnjačkim kkantonima
Svađati se s HDZ u FBIH i na nivou BH s Dodikom
Tanko je to,ali Pobjedom u Tuzli(veće šanse) i Sarajevu(minimalne šanse) daju nadu za bolje sutra.
SDA ima 40% Bošnjačkih glasova sama,Ujedinjena ljevica oko 30 %,SBB sbih,asda oko 20%,ostali svi zajendo oko 10.
Roccohljup

#402 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by Roccohljup »

Devet teza o budućnosti ljevice: Desnici je dovoljan strah, ljevica mora pokazati vrlinu!
Objavljeno: 31.03.2017. u 11:11h
Ako ljevica ne uspije stvoriti novi, nadnacionalni i nadvjerski identitet, klasni ili bilo koji drugi, ona nema šansu. Može doći na vlast onda kada se nacionalisti ljudima popnu na glavu, ali će, opet, već sljedeće izbore sigurno izgubiti

Image

Piše: Andrej Nikolaidis

Prošli sam petak bio u Mostaru. Ljudi iz tačno.net pozvali Viktora Ivančića, Nerzuka Ćurka, Dina Mustafića i mene da govorimo o ljevici i kulturi zaborava.
Sutradan se u Mostaru sastala bosanskohercegovačka ljevica, da vide mogu li se udružiti. Prije nego što su počeli politički sastanak, organizatori pozvali Viktora i mene da se okupljenim drugovima i drugaricama obratimo, da im kažemo gdje je ljevica zajebala u Hrvatskoj i Crnoj Gori.
Mi rekli i otišli, Viktor u Split pa u Zagreb, ja u Tivat pa u Ulcinj. Nešto mi govori da je i za ljevicu i za nas dobro što su nam se putevi tu razišli.
Da vam, ipak, otračam o čemu je tu bilo riječi.

OLIGARHIJA ISPOD STOLA
O tome šta je govorio Viktor ću kratko – ne mogu vam ja to reći bolje od njega. Pobrojao je sve trule nacionalne i revizionističke kompromise – impresivna je to lista - koje je načinio hrvatski SDP, što je dovelo do toga da je ta stranka, na izborima koje je po svemu morala razvaliti, teško potučena. Tako bude kad se ljevica odluči sa nacionalistima takmičiti u nacionalizmu, kao što je pokušao Zoran Milanović.
Ja sam, pak, govorio šta se desi kada ljevica, kao u Crnoj Gori, briljira u igri: „patriotizam“ na stolu, a ispod stola dil sa oligarhijom. U Bosni i Hercegovini su oligarhiju stvorile nacionalne stranke. U Crnoj Gori su je uzgojile dvije članice Socijalističke internacionale: primarno Đukanovićeva Demokratska partija socijalista, uz asistenciju – u osamnaest godina dugoj koaliciji – Socijaldemokratske partije.
Interes oligarhije je ne samo da oni imaju sve više, nego i da većina ima što manje. Ljudi koji se bore za deset eura nemaju se kad baviti politikom. Što je ljudima lošije, lakše ih je kontrolisati. Sve do jednom. A onda, ako nema autentične, emancipacijske ljevice, socijalno će nezadovoljstvom kanalisati, njime manipulisati kleptokratska desnica, pa sve opet iznova.
Zato što je ljevica u Crnoj Gori stvorila oligarhiju, vladajuća koalicija vodi konzervativnu politiku (bogatstvo bogatih treba konzervirati) dok se desnica bavi pravima radnika i primalaca socijalnih naknada.
Stranke ljevice su u Crnoj Gori za članstvo države u NATO i EU, dok se desnica, politički nasljednik Draže Mihailovića i Pavla Đurišića, zaklinje u Titov koncept nesvrstanosti i samo što ne izgori u rusofilstvu koje pokušava prodati kao principijelnu „antiimperijalističku borbu“.
Tu sam na strani crnogorske konzervativne ljevice. Ni EU ni NATO, dakako, nisu horovi milosrdnih sestara, nego imperijalni aparati. Ali crnogorski (a ni bosanskohercegovački) izbor nije EU i NATO ili nezavisnost i neutralnost, nego EU i NATO ili Rusija. A taj izbor uopšte nije izbor: o EU, recimo, možemo reći mnogo toga lošeg, ali nema bolje od toga. Ako je evropska demokratija (o našima da ne govorim) danas u krizi, rješenje nije čvrsta ruka i totalitarizam, nego više istinske demokratije.
Argumentacija „bolje Putin ili Erdogan nego EU“ nije samo opasna, nego i politički idiotizam. Ako ste, recimo, Bošnjak, pa vam se sviđa Erdogan a ne sviđaju vam se Putin i Orban, ili ste Srbin pa vam se sviđaju Orban i Putin, a baš vam ide na živce Erdogan, ili ste Hrvat, pa vam je sjajan Orban, a za Erdogana i Putina kažete „daleko im lijepa kuća“, vi imate ozbiljan problem sa političkim mišljenjem: jer to vam je isto.

POSTATI PREDSJEDNIK BOSNE I HERCEGOVINE
U svom kratkom obraćanju predstavnicima bosanskohercegovačke ljevice zaboravio sam reći najvažniju stvar koja se tiče Bosne i Hercegovine. Ja vam, naime, držim kako suverenitet ne može biti etnički definisan. Nosilac suvereniteta je građanin, a njegov/njen identitet, etnički i svaki drugi, je pitanje njegovog/njenog slobodnog izbora. To znači da se zalažem za načelo jedan čovjek - jedan glas, a u Domu naroda možete sprovesti mehanizme koji štite od etničke supremacije. Ali znate kako to ide: ja kažem tako, a onda me se optuži da sam probošnjački nastrojen. Što je notorna budalaština: moj stav je probosanski. Osim toga, u potaji želim stvoriti uslove u kojima ja, kao Grk, mogu postati predsjednik Bosne i Hercegovine, što je danas nemoguće.
Kako bilo, sve što se o nasljeđu ljevice može reći od 1989. naovamo nalik je na posmrtni govor. Pristojan čovjek će mrtvome prećutati ono što ne bi živome. Nesoj će, sa druge strane, mrvome u zauvijek sklopljene oči reći sve ono što živome ne bi smio. Ali niko, ama baš niko, ne očekuje da pokojnik ustane.
ŠTA ZNAMO
Tako: svi danas znamo da ljevica ne može biti ono što je bila.
Preostaje još da vidimo može li, u drugom vremenu i drugim okolnostima, postati nešto drugo.
Danas znamo da su obećanja zbog kojih smo rušili komunizam bila lažna.
Znamo da slobodno tržište znači da ćeš biti oslobođen od posla.
Znamo da pravna država znači državu u kojoj nema ni prava ni pravde. Dok smo živjeli u neslobodi, dok još nismo ni stali na put koji vodi među razvijene demokratije i pravne države, čovjek je, a da ga ne uhvate, mogao ukrasti nešto iz firme: šrafciger, kanister goriva, borer... Ali nisi mogao ukrasti cijelu firmu - cijeli rudnik, kombinat aluminijuma, elektroprivredu, cijeli Telekom, kao što možeš u pravnoj državi.
Dok smo bili zaostali, kriminala je bilo neusporedivo manje pa se čovjek osjećao sigurnije. Sa razvojem pravne države, došlo je do snažnog razvoja kriminala. Ne velim da je povezano, ali brate - koincidira. Onomad su, recimo, ratne zločince hapsili, zatvarali a ponekog i strijeljali. Sa razvojem pravne države, ratni zločinci su stali dobijati ulice i biste, kao i sve manje kazne – to su pratili sve veći, svečaniji i spontaniji narodni dočeci, kada bi se vrnuli sa vaspitno-popravnog boravka u zatvoru sa četiri zvjezdice.
Sve to znamo, pa ipak ljevica na izborima nema šanse. Narod neće ljevicu. Što bi rekao Breht: Zar u tom slučaju ne bi bilo jednostavnije da ljevica raspusti narod i izabere novi?
Ironija i sarkazam, nažalost, ne pomažu.

DEVET TEZA O LJEVICI
Na ljevici je mnogo pametnijih, iskusnijih i hrabrijih ljudi od mene, koji sam ionako samo čangrizavi simpatizer. Ali bih se ipak usudio reći nekoliko stvari.
Prvo. Razjedinjena ljevica je lak plijen. Ako ne možeš ujediniti nekoliko malih stranaka, kako ćeš ujediniti građane i zemlju?
Drugo. Ako ljevica ne uspije stvoriti novi, nadnacionalni i nadvjerski identitet, klasni ili bilo koji drugi, ona nema šansu. Može doći na vlast onda kada se nacionalisti ljudima popnu na glavu, ali će, opet, već sljedeće izbore sigurno izgubiti.
Treće. Ako je ljevica gadljiva, pa populizam prepusti desnici, uvijek će se iznova desiti ono što se upravo desilo na američkim predsjedničkim izborima. Građani ponekad hoće promjenu. Ako im ljevica ne ponudi bolje, oni će izabrati još gore. A barem to znamo: uvijek može gore.
Četvrto. Političko polje je već toliko pomjereno udesno, da praktično svako ko nije fašista danas stoji lijevo. To otvara prostor za široke, nekada nezamislive koalicije. To je iznimno opasno. U svakom savezu ljevice sa oligarhijom i nacionalistima oni dobijaju, a ljevica gubi. Čak – ili: naročito – i ako ljevica osvoji vlast.
Peto. Situacija je toliko loša da ljevica čak ne mora ni da ponudi uvjerljivu alternativu. Dovoljno je da spriječi veću katastrofu. Ako ne može ni to, preostaje još samo da je neko isključi sa aparata za održanje života.
Šesto. Ljevica je dokazala da je u razvoju pljačkaškog kapitalizma jednako dobra kao i desnica. Kada se prisjetimo koliko je naših nacionalista regrutovano upravo iz ljevice, opravdan je strah da bi ljevica mogla dokazati kako je i u razvoju fašizma jednako dobra kao i desnica.
Sedmo. Ako je strategija ljevice ne da širi polje političke borbe pa predlaže i ono nezamislivo (na primjer nacionalizaciju), nego da vodi kulturalne ratove (je li valjao Tito, ko su bili partizani, ko četnici i ustaše, koliko je prava dovoljno LGBT populaciji), ona je već isključena sa aparata za održavanje života, ali joj to niko nije rekao.
Osmo. Desnici je dovoljan strah. Ljevica mora pokazati vrlinu. Politika je danas svedena na igru „izaberi manje od dva zla“. U toj igri, ljevica je unaprijed viđen gubitnik. Jer ne radi se o tome je li nekada bilo bolje nego sad: svi znaju da jeste. Riječ je o tome može li sutra biti bolje nego danas? Ako ljevica opet zakaže, doći ćemo u situaciju da se ljudi Bakirovog i Milovog vakta sjećaju sa nostalgijom, kao što se danas sjećaju Titinog.
I deveto, posljednje: ljevica bi, za promjenu, mogla pokušati da opet bude ljevica.

(zurnal.info)
putokaz1

#403 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by putokaz1 »

Ujedinjena ljevica a DF pomogao SDA u da ostane vlast.
Ujedinjena ljevica a dijelovi te Ljevice u u Javnoj koaliciji s SDA u nekim mjestima.
Ujedinjena ljevica dozvolila Tuzla April 2014,paljene zgradevlade itd..
Ujedinjena ljevica na prostoru HB nema nijedna glas.
Ujedinjena ljevica a najveći broj glasova dobiju na NERAD SDA HDZ SNSD nego na svoja djela.
Ujedinjena ljevica a Izgube Glat Centar.
Ujedinjena ljevica Berilo,Bećirović ,Čavkunović....
Ujedinjena ljevica a ima 10 lijevih kandidata za nečalnika u Općinama gdje su vlast.
Ujedinjena ljevica a moja molim Fahru da obore vladu.
Ujedinjena ljevica a partneri im bili Dodik(SDP-u),(Krsmanović,preko njega radikali NS-ci),Miloševićevi socijalisti ...
Ujedinjena ljevica nema nijednog načelnika u Gradu/Kantonu Sarajevu
Ujedinjena ljevica SDU,LDS,SDF,SUND,LIBH,USD...
Ujedinjena(još treba sto godina),ljevica(takođe 100 godina da postanu ljevica)
Romanija

#404 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by Romanija »

Ne mozes ti imati drzavu uredjenu na klero-nacionalistickim principima i osovini dzamija/crkva - nacionalna stranka na jednoj strani i bilo kakvu ljevicu (ujedinjenu pogotovo) na drugoj. Naravno da ima ljudi koji ni nakon 25+ godina ne mogu to da prihvate, ali vrijeme lijeci sve. Doce i oni tobe jednog dana, k'o sto sam i ja. :(
IMT25

#405 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by IMT25 »

Romanija wrote:Ne mozes ti imati drzavu uredjenu na klero-nacionalistickim principima i osovini dzamija/crkva - nacionalna stranka na jednoj strani i bilo kakvu ljevicu (ujedinjenu pogotovo) na drugoj. Naravno da ima ljudi koji ni nakon 25+ godina ne mogu to da prihvate, ali vrijeme lijeci sve. Doce i oni tobe jednog dana, k'o sto sam i ja. :(
Naravno da možeš, na principu jednog i jednistvenog interesa radništva, odn. radničke klase ma gdje god ona i pod čijim god ona nacionalno-konfesionalnim kišobranom, svoj proleterski hljeb zarađivala. Isti princip prije 100 godina i danas. Samo da bi se političkim predstavnicima ljevice vjerovalo "ljevica mora pokazati vrlinu".
putokaz1

#406 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by putokaz1 »

Pravi ljevičari su samo načelnici Lukavca Bihaća i Živinica?
MuaDib

#407 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by MuaDib »

Istinska bosanskohercegovačka ljevica mora početi da razvija jedan novi i ideološki afirmativan pristup, a ne da svoj imidž gradi na titovanju i simbolici davne socijalističke prošlosti. Jer te iste simbole napusti u izbornoj noći u ponoć, te mrcvari javnosti dok se nagodi sa strankama iz RS i hrvatskog korpusa, ili svoj pakt sa SDA zamaskira borbom protiv Herceg-Bosne.
Lijevica svoj novi početak trenutno najboljemože ostavriti u mjestima sa bošnjačkom većinom i ne treba bježati od te činjenice. Nažalost kadrovski ekspermenti u SDP-u, sa svojim kracima u SDU, pa DF-u, djelom GS-u i NS-u, potpuno su obezglavili ljevicu, a njena infrastruktura se raspala na paramparčad. Jer partijske vrhuške vođene logikom "vodu nosi ko više glasova donosi", u svoje redove privukla je političke oportuniste i vrlo potkupljive ljude, koji svoj izborni uspjeh brzo unvče na političkoj pijaci.
Lijevica ako misli napraviti bilo šta na političkoj sceni, prvo mora uvesti strogu stranačku stegu i držati se do kraja dva do tri politička cilja. Po meni ona mora na državnom nivou insistirati na euroatlanskim integracijama, te izgradnji efikasne i jeftine državne administracije. Na entitetskom nivou mora sve usmjeriti ka podizanju ekonomije i podizanju radničke klase na svoje noge, kroz rasterećenje nameta na bruto zaradu i progresivnu podršku poslodavcima koji donose nova radna mjesta i kontinuirano zapošljavaju ljude. U tom pristupu ljevica će morati progutati gorku pilulu i otvoreno reči javnoj upravi da nju više neće hraniti radnici u privatnom sektoru, već isključivo efektivnost njihovog rada. Na novu kantona ljevica mora svu snagu usmjeriti ka održivom upravljanju komunalnom infrastrukturom, zdravstvom i prosvjetom, te posebno podržati stambenu politiku. A ne baviti se Čovićevim željama i Bakirovim popuštanjima, šta nam Dodik radi i sličnim palamuđenjima.
IMT25

#408 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by IMT25 »

MuaDib wrote:Istinska bosanskohercegovačka ljevica mora početi da razvija jedan novi i ideološki afirmativan pristup, a ne da svoj imidž gradi na titovanju i simbolici davne socijalističke prošlosti. Jer te iste simbole napusti u izbornoj noći u ponoć, te mrcvari javnosti dok se nagodi sa strankama iz RS i hrvatskog korpusa, ili svoj pakt sa SDA zamaskira borbom protiv Herceg-Bosne.
Lijevica svoj novi početak trenutno najboljemože ostavriti u mjestima sa bošnjačkom većinom i ne treba bježati od te činjenice. Nažalost kadrovski ekspermenti u SDP-u, sa svojim kracima u SDU, pa DF-u, djelom GS-u i NS-u, potpuno su obezglavili ljevicu, a njena infrastruktura se raspala na paramparčad. Jer partijske vrhuške vođene logikom "vodu nosi ko više glasova donosi", u svoje redove privukla je političke oportuniste i vrlo potkupljive ljude, koji svoj izborni uspjeh brzo unvče na političkoj pijaci.
Lijevica ako misli napraviti bilo šta na političkoj sceni, prvo mora uvesti strogu stranačku stegu i držati se do kraja dva do tri politička cilja. Po meni ona mora na državnom nivou insistirati na euroatlanskim integracijama, te izgradnji efikasne i jeftine državne administracije. Na entitetskom nivou mora sve usmjeriti ka podizanju ekonomije i podizanju radničke klase na svoje noge, kroz rasterećenje nameta na bruto zaradu i progresivnu podršku poslodavcima koji donose nova radna mjesta i kontinuirano zapošljavaju ljude. U tom pristupu ljevica će morati progutati gorku pilulu i otvoreno reči javnoj upravi da nju više neće hraniti radnici u privatnom sektoru, već isključivo efektivnost njihovog rada. Na novu kantona ljevica mora svu snagu usmjeriti ka održivom upravljanju komunalnom infrastrukturom, zdravstvom i prosvjetom, te posebno podržati stambenu politiku. A ne baviti se Čovićevim željama i Bakirovim popuštanjima, šta nam Dodik radi i sličnim palamuđenjima.
Sve 5 :wink: ! Dodao bih i zalaganje za princip "industrijske demokratije" koji zagovara radničko dioničarstvo i radničko upravljanje u proizvodnom procesu. Ovo se pokazalo kao izuzetno efikasno, produktivno, itd. u zemljama zapadne Evrope, posebno u Njemačkoj. I ne može bez revizije svih mogućih "lažnjaka" i neradnika socijalnih kategorija koji bez ikakve osnove uživaju mjesečne nadoknade za nepostoječi invaliditet ili nepostojeće ratne zasluge. A onda ta sredstva usmjeriti onima kojima je ta pomoć zaista potrebna. Teške mjere, ali nijedan pošten čovjek se ne bi trebao bojati ovih mjera, naprotiv..
Mirza007

#409 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by Mirza007 »

MuaDib wrote:Istinska bosanskohercegovačka ljevica mora početi da razvija jedan novi i ideološki afirmativan pristup, a ne da svoj imidž gradi na titovanju i simbolici davne socijalističke prošlosti. Jer te iste simbole napusti u izbornoj noći u ponoć, te mrcvari javnosti dok se nagodi sa strankama iz RS i hrvatskog korpusa, ili svoj pakt sa SDA zamaskira borbom protiv Herceg-Bosne.
Ovdje je situacija slicna onoj - kokos ili jaje, sta prije?
Po meni bi se stranke ljevice trebale ujediniti na programnim nacelima social-demokracije i ne ulaziti u vlast sve dok na izborima ne osvoje onoliko glasova koliko je potrebno za formiranje funkcionalne vlasti. Ulazenje u koalicije sa desnim strankama zarad mrvica vlasti i fotelja ih je vec do sada skupo kostalo tako da trenutno sa birackim tijelom stoje onako kako stoje. Moze uzeti vremena ali u medjuvremenu treba politicki i ideoloski raditi na dizanju glasacke svijesti. Naravno, za to je potrebna kriticna masa u strankama koja mora shvatiti da ce rad biti dugotrajan uz neizvjestan ishod.
Naravno, desne stranke (sa svojom infrastrukturom i glasackom masinerijom koja im unaprijed maltene garantira 20-30% glasackog tijela iz vlastitog naroda) ce uvijek koristiti prilike i bacanjem kostiju gladnim psima sabotirati taj projekt (kako se vec desavalao sa SDP-om, DF-om itd).
Ovo o cemu govoris ("......rasterećenje nameta na bruto zaradu i progresivnu podršku poslodavcima.... ......... održivom upravljanju komunalnom infrastrukturom, zdravstvom i prosvjetom....itd") zahtjeva donosenje teskih odluka i nepopularnih mjera ali jednom neko mora reci da je car gol prije nego bijes masa izadje na ulice a u takvom kaosu obicno profitiraju najvece bitange i onda sve ispocetka.
Znaci, koraci bi trebali biti:
- ujedinjenje
- izbor sposobnog i nekorumpiranog rukovodstva
- usvajanje programa na temelju izvorne social-demokracije
- selektiranje operativnog kadra na terenu
- kontinuirani i konzistentni rad na terenu
- prilikom osvajanja vlasti (pretpostavljam da ce to prvo ici na opcinskom, kantonalnom, federalnom pa drzavnom nivou) voditi racuna da se u organe izvrsne vlasiti postave sposobni i nekorumpirani kadrovi bez repova i dugova prema oligarhiji.
Ipak, za ovo su naprije potrebni ljudi i kriticna masa glasaca. Zasto bi se ovako mucili kada je puno lakse udarati u nacionalne talambase, uzeti vlast i osigurati sebe i svoje samo u jednom mandatu.
hAZNADAR

#410 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by hAZNADAR »

Moze li biti sta korisno od sastanka Niksic-Komsici najave koalicije?
Novak20

#411 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by Novak20 »

hAZNADAR wrote:Moze li biti sta korisno od sastanka Niksic-Komsici najave koalicije?
Iskreno sumnjam obzirom na iste face ali hajde da vidimo kako planiraju da ostvare ciljeve. Na ovaj način kako su to već pokušavali, vjerovatno neće ići.

U svakom slučaju, pozitivan korak.

http://sdp.ba/sdp-bih-df-utvrdili-plan/

Razgovarano je o modalitetima saradnje u okviru ovog jedinstvenog fronta, platformi i ciljevima djelovanja, a u prvom planu su tri glavna cilja:

1. Sačuvati Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda od bilo kakavih novih podjela po nacionalnoj matrici i stavljanja naroda u plemenska geta;
2. Na izborima 2018. skinuti nacionalistički koncept vlasti;
3. Ponuditi svim građanima BiH konkretne programe i projekte koji će zaustaviti ovaj strmoglavi put u propast, vratiti dostojanstvo svakom građaninu ove zemlje, posebno nezaposlenima, penzionerima, radnicima i mladoj populaciji – da ova zemlja može i mora bolje.
hAZNADAR

#412 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by hAZNADAR »

Predlazem da ova tema bude jedna od stalnih na vrhu i nikud ne mrda
madner

#413 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by madner »

Cuj u Njemackoj se pokazalo izuzetno uspjesno. Tri firme miroskopom treba traziti.
IMT25

#414 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by IMT25 »

madner wrote:Cuj u Njemackoj se pokazalo izuzetno uspjesno. Tri firme miroskopom treba traziti.
Čuj forumašu , bezvezni pametnjakoviću, izvor -knjiga prof. dr. Aziz Šunje, UNSA Ekonomski fakultet Sarajevo, Top-menadžer vizionar i strateg ( str. 226. , poglavlje 3.1.1. Oblici industrtrijske demokratije).
..na ovome mjestu ćemo se samo podsjetiti riječi zapadnjonemačkog kancelara iz sredine 70-tih godina prošlog stoljeća Helmuta Schmidta, koji je kovoreći o kodeterminaciji rekao da je ( Garson D. G. 1977,63.) " ključ njemaškog postratnog čuda ovaj sofisticirani oblik radničke participacije"...
madner

#415 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by madner »

IMT25 wrote:
madner wrote:Cuj u Njemackoj se pokazalo izuzetno uspjesno. Tri firme miroskopom treba traziti.
Čuj pretenciozni forumašu, pametnjakoviću, izvor -knjiga prof. dr. Aziz Šunje, UNSA Ekonomski fakultet Sarajevo, Top-menadžer vizionar i strateg ( str. 226. , poglavlje 3.1.1. Oblici industrtrijske demokratije).
..na ovome mjestu ćemo se samo podsjetiti riječi zapadnjonemačkog kancelara iz sredine 70-tih godina prošlog stoljeća Helmuta Schmidta, koji je kovoreći o kodeterminaciji rekao da je ( Garson D. G. 1977,63.) " ključ njemaškog postratnog čuda ovaj sofisticirani oblik radničke participacije"...

P
Najtuznije je da ja znam o cemu Schmidt prica, dok ti pojma nemas.
Dokaz: Navedi firme gdje su radnici vecinski vlasnici dionica firme.
Nema radnickog upravljanja, radnici imaju svog clana u upravnom odboru, u zavisnosti od velicine firme. Medjutim to je u najboljem slucaju petina upravnog odbora, a zna biti i znatno manje.
Cisto sumnjam da smatras da je to kljuc uspjeha.
putokaz1

#416 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by putokaz1 »

Ujedinjena ljevica:
-Apstraktan pojam
-SDP+manje stranke
-zavisi od SBB SBIH ...
IMT25

#417 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by IMT25 »

madner wrote:
IMT25 wrote:
Čuj pretenciozni forumašu, pametnjakoviću, izvor -knjiga prof. dr. Aziz Šunje, UNSA Ekonomski fakultet Sarajevo, Top-menadžer vizionar i strateg ( str. 226. , poglavlje 3.1.1. Oblici industrtrijske demokratije).

P
Najtuznije je da ja znam o cemu Schmidt prica, dok ti pojma nemas.
Dokaz: Navedi firme gdje su radnici vecinski vlasnici dionica firme.
Nema radnickog upravljanja, radnici imaju svog clana u upravnom odboru, u zavisnosti od velicine firme. Medjutim to je u najboljem slucaju petina upravnog odbora, a zna biti i znatno manje.
Cisto sumnjam da smatras da je to kljuc uspjeha.
Radnički predstavnici su kod kodeterminacije kao specifičnog oblika participacije u nadzornom, ne u upravnom odboru. Ne navedoh gore ovo je samo jedan primjer radničke participacije u upravljanju odn. samoupravljanja. Radničko dioničarstvo je jako uspješan, drugi oblik participacije. itd...
Hvala ti Bože što nisam -forumaš (sofisticirana, high-tech verzija kafanske dangube i "sveznalice") :lol:
Evo editujem ovaj post, nisam mogao da odolim, ti dakle znaš šta je kancelar Schmidt mislio? Vjerujem da jesi bio malo na arbajtu u Njemačkoj, sa sličnim "kolegama" iz Bosne argatovao na kakvom gradilištu ili prao tanjure u restoranima, i eto sve znaš šta i kako njemački kancelari misle. Od Merkelove pa unazad do Vili Brandta. Pa, jesi forumaš ili nisi?
putokaz1

#419 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by putokaz1 »

LDSpa zar oni nisu SDA POTRČKO?
Heartbeats

#420 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by Heartbeats »

putokaz1 wrote:
LDSpa zar oni nisu SDA POTRČKO?
Izgleda da više ne.
ćemo da vidimo...
putokaz1

#421 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by putokaz1 »

Kodmene ima jedan vijećnik ,prošao preko lisate LDS
u vijeću je prvo bio SDA,pa SBIH,pa Nezavisni nemogu da ga zamislim kao ''antifašistu'' u GS-nema teorije
kluz franjo

#422 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by kluz franjo »

I gdje mu sada ideološki dođe GS? Ljevica ili centar?
Capsicum

#423 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by Capsicum »

kluz franjo wrote:I gdje mu sada ideološki dođe GS? Ljevica ili centar?
Lijevi centar. Nista sporno.
kluz franjo

#424 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by kluz franjo »

Ne, ništa sporno. Ustvari logično lijevi centar. (GS - Ljevica, LDS - Centar). Socijal-liberali, nešto poput Naše stranke (mislim čisto ideološki).
putokaz1

#425 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by putokaz1 »

kluz franjo wrote:Ne, ništa sporno. Ustvari logično lijevi centar. (GS - Ljevica, LDS - Centar). Socijal-liberali, nešto poput Naše stranke (mislim čisto ideološki).
LDS dobrim dijelom je Desnica
Zamislite ujedinjeni GS i na listi bude bivši LDSovaca ,prođe i poslije izbora nastavi krus s SDA
Njihov 1,05% ne pomaže GS ništa ali poveća rizik da će neko ih napustit poslije zbora i stat uz SDA,Stojnić Miladin za obojicu se moglo predpostaviti da će uraditi to što su uradili
Post Reply