Nedobrovoljac wrote:Nastavite momci, ne bi se trebalo ovako zavrsiti...
ma ne možeš završiti misao od indijanaca koji ulijeću sa predrasudama i neće da sačekaju do kraja.
elem, da skratim što više...
negdje mora postojati početna tačka - ideološka...da li je to starčević, ili ima i iza njega -ja nemam vremena da istražujem, to znaju ili bi trebali znati istoričari ove oblasti.
ta ideologija ne mora biti mržnja sama po sebi...ona može biti uzrokovana strahom da ćeš u nekom budućem razvoju situacije biti -donji (neko može i tako tumačiti starčevića).
sledeća stavka je - kreće -marketing- takve ideologije. ona stiže do određenih konzumenata. neki se primaju, neki ne.
to sam počeo da pišem zambakiji, čini mi se.
to je sve još uvjek lokalnog karaktera, da tako kažem.
e sad, uzmeš u obzir globalni nivo...
činjenica je da, od svih priča, teorija i analiza, je jedna nesumnjivo tačna - mi jesmo (grupno ili pojedinačno) sagradili kuću/kuće na jako zajebanom mjestu gdje se vijekovima sudaraju interesi dijametrlno suprotnih politika, religija, karavana, saobraćajnica - istoka i zapada.
sve one su dovoljno jake da zarad svojih ciljeva manipulišu lokalnim nivoom, ali lokalni nivo nije bio nikad toliko dovoljno jak da eliminiše suprotne interese, ciljeve, politike i religije drugog a suprotstavljenog lokalnog nivoa, do kraja ili -jednom za svagda...
defintivno, globalni nivo (politika, religija) prepoznaju svoj interes u takvoj ideologiji lokalnih nivoa i forsiraju ga, što prikriveno-što otvoreno, zarad ostvarenja svojih ciljeva.
to je sad već -šira koalicija-, a radikalne ideje ako dovoljno dugo traju, postaju - mejnstrim...
onda dolaziš do 1914. godine gdje u praksi možeš da isprobaš te ideje.
i one u praksi - ferceraju-... pa makar samo 4 godine , ali -ferceraju-.
onda se to završi, a svi počinioci nisu do kraja kažnjeni (mislim na direktne izvršioce, a primjer toga evo imamo u slučaju -prebilovci-).
pa se to isto ponovi trideset godina kasnije, sa opet istim rezultatom (viši interesi - u prvom slučaju stvaranje kraljevine shs i -pomirbe- naroda koji se prvi put okupljaju zajedno, u slučaju fnrj/sfrj zbog bratsva-jedinstva, ne dozvoljavaju istragu do kraja i kažnjavanje bez gledanja na disbalans - e jebi ga imamo previše ovih osuđenih, hajmo osuditi još 3 kila onih drugih, i kilo i trista grama onih trećih).
i tako posiješ sjeme i dobiješ univerzalni obrazac (po sudu najprizemnijeg puka - sasvim legitiman) za ponašanje i razmišljanje u devedesetim.