"Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
julisiz es grant

#401 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by julisiz es grant »

radostan dan wrote:hoćemo li pomenuti i da je njegova a ne pavelićeva kovanica o bošnjacima kao hrvatskom cvijeću?

ps.
ne vjerujem da je pavelićeva majka srpkinja.
starčevićeva jeste, ali to je irelevantno u vezi teme.
Neko je već pomenuo to za cvijeće i jeste tačno. Smatrao je da su bosanski muslimani najviše sačuvali narodnog u sebi, dok su se sami Hrvati izrodili miješajući se sa Austrijancima i Mađarima.
Za Pavelićevu majku sam već rekao.
radostan dan

#402 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by radostan dan »

šta je razlog takve starčevićeve mržnje?
stav spram -hrvata islamske vjeroispovjesti- mi je jasan i opravdan, gledajući naravno njegovu poziciju i političku viziju šta i kako dalje...
julisiz es grant

#403 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

radostan dan wrote:šta je razlog takve starčevićeve mržnje?
stav spram -hrvata islamske vjeroispovjesti- mi je jasan i opravdan, gledajući naravno njegovu poziciju i političku viziju šta i kako dalje...
Možda mu je dopizdilo što mu stranci 800 godina vladaju zemljom, ko će mu ga znati.
radostan dan

#404 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by radostan dan »

dobro, to sam vidio kroz stav spram austrije - s vama smo dok nam je dobro-,da gleda samo hrvtski interes, ali nisu ga srbi jahali nego kuk...
julisiz es grant

#405 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

radostan dan wrote:dobro, to sam vidio kroz stav spram austrije - s vama smo dok nam je dobro-,da gleda samo hrvtski interes, ali nisu ga srbi jahali nego kuk...
Termin slavosrbi sam već objasnio, a ako pažljivo pročitaš njegove riječi koje si citirao, vidjećeš da je to-to. Ustaše su kasnije tumačile da se to odnosi na Srbe kao naciju, i to se povlači do dan-danas.
seln

#406 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by seln »

julisiz es grant wrote:
radostan dan wrote:
julisiz es grant wrote: Od literature o ustaškom pokretu najobjektivnija djela su ti od Fikrete Jelić-Butić: Ustaše i NDH i obimna tetralogija o Paveliću i ustašama od Bogdana Krizmana. Iako su oba autora iz perioda SFRJ, ipak su profesionalni istoričari i knjige su im pisane po svim pravilima istoriografije
posjedujem...
Ja je jednom godišnje pročitam u cjelosti :D
Nisam ni sumnjao. Zato Bosnjaci posjeduju nosace zvuka Cece Raznjatovic i preslusavaju ih bar jednom dnevno.
Gluposti, ime ti je Bosnjak.
seln

#407 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by seln »

radostan dan wrote:dobro, to sam vidio kroz stav spram austrije - s vama smo dok nam je dobro-,da gleda samo hrvtski interes, ali nisu ga srbi jahali nego kuk...
Austrijski konjusari i sluge, jelde?
Stargate Punk

#408 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Stargate Punk »

Oni koji žele nešto više saznati (ili se podsjetiti) mogu na You Tube-u potražiti dokumentarni film Jakova Sedlara koje se zove "Ante Pavelić - Bez Maske".
Film je rađen iz Židovske perpektive i može se svašta naučiti o događajima koji su predhodili WWII.
zambaklija

#409 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by zambaklija »

odkud li tolika mržnja jednih spram drugih i obratno....šta je razlog,zbog čega,jesmo li mi to mentalno poremećeni a da to i neprimjećujemo jer smo svi takvi :(
Bodkin

#410 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Bodkin »

zambaklija wrote:odkud li tolika mržnja jednih spram drugih i obratno....šta je razlog,zbog čega,jesmo li mi to mentalno poremećeni a da to i neprimjećujemo jer smo svi takvi :(
Krenulo iz vremena stvaranja nacionalnih drzava kad su svi bili takvi. Neki su presli preko proslosti pa su danas partneri. Neki jos drze tenkove na granicama
radostan dan

#411 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by radostan dan »

u pravu je julisiz...post treba biti sastavljen od jedne rečenice, koliko jedan prosječan forumaš može da pročita i pojmi...sve duže od toga, ili neće ili ne može da svari.

još jednom, stav starčevića spram austrije -

Mi marimo za sreću i nesreću Austrije samo na koliko ona služi Hrvatskoj.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#412 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Woody »

Interesantna sudbina jednog od izvršilaca pokolja Prebilovčana Ivana Jovanovića "Crnog":
Poslije demobilizacije 3. jula 1945. godine, Jovanović je, prema sopstvenom svjedočenju, rekao da je jedno vrijeme radio na istovaru uglja u Bosanskom Brodu, a potom četiri godine kod porodice Dulić:

- Prve dvije godine bio sam kod Stipana Dulića, a u jesen 1948. godine prelazim kod njegovog rođaka Antuna Dulića. Poslije toga odlazim u Tavankut i na kraju u selo Palić kod Subotice, gdje sam sve do hapšenja radio na imanju Nikole Ostragona - ispričao je Jovanović gdje se i kako krio istražnom sudiji u Mostaru.
Znači: IJ je bio u PARTIZANIMA (JA), odakle nakon demobilizacije slobodno odlazi u Vojvodinu na "privremeni rad". I hapse ga tek 16 godina nakon počinjenog zločina. On je jedan od 14 osuđenih zločinaca, od koji je samo 6 njih osuđeno na smrt, a većina je osuđena na kazne od oko tri godine zatvora. 550 njih za koje je svjedočeno nikada nisu suđeni.
radostan dan

#413 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by radostan dan »

zambaklija wrote:odkud li tolika mržnja jednih spram drugih i obratno....šta je razlog,zbog čega,jesmo li mi to mentalno poremećeni a da to i neprimjećujemo jer smo svi takvi :(
ja sam već napisao -
hajde da u ovu definciju ideologije udrobimo lokalnu - politiku, religiju i geostrategiju, unazad 300 godina...
i dobićemo - ideološku osifikaciju.

i ta ideološka osifikacija se može primjeniti na masu slučajeva različitog predznaka, pod ovim parčetom neba.
veliki je broj faktora koji utiču na formiranje stavova i mišljenja. ni jedan, i u konkretnom slučaju, a ni u drugim koji se tiču bilo koga ili čega, ne možeš posmatrti izolovano.
začuđujuće je da sukoba među navednim praktično nema do 1914. godine. a stavovi i mišljenja su takvi, kao da je riječ o sukobima od prije isusa, nojeve barke, ameba i paramecijuma...

dakle, prije će biti da je riječ o ideologiji. npr. ideologiji pomenutog starčevića...
šta je uzrok takvom stavu, pitanje je...po mom sudu - strah od slavena, panični strah od jugoslAvenske ideje, idt, itd.

ali to nije preovlađujuće. na taj stav treba dodti i stav austrije, propagandu i slično...
na to opet treba dodati zločine u periodu 1914.-1918. izvedene na teritoriji srbije, od strane kuk monarhije.
dakle, već u praksi imaš realizaciju takvih ideja.
mđt, po mom mišljenju, ni to nije dovoljno...

ako ti se do sada pročitano gadi, i smatraš ga srpskom propagandom, obrati pažnju na kvotani post gdje sam sam sebe citirao - ta ideološka osifikacija se može primjeniti na masu slučajeva različitog predznaka.

da nastavim....sve pomenuto je da se tako izrazim još uvjek lokalnog karaktera. stvari se komplikuju kada ih izdigneš na globalni nivo, i u obzir uzmeš pojmove tipa religija i geostrategija.
e na tom nivou, lokalne teme i dileme dobijaju međunarodni pečat i potvrdu važnosti.

tu na scenu prije svega stupa sukob između zapada i istoka, u religijskom smislu.
Woody

#414 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Woody »

@radstan dan:
začuđujuće je da sukoba među navednim praktično nema do 1914. godine. a stavovi i mišljenja su takvi, kao da je riječ o sukobima od prije isusa, nojeve barke, ameba i paramecijuma...
Istina!:

Image
radostan dan

#415 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by radostan dan »

:lol:

znam za tu sliku, naletio sam kad sam tražio nešto -boga pitaj šta...

a vidi ovo -

Image

što bi rekO nikola kojo u - mi ni smo anđeli - užasi promiskuiteta
brdjanin

#416 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by brdjanin »

Dakle iz ove naučne istorijske analize nacija moglo se zaključiti da su
-Srbi ustvari turski inžinjeri,doktori,univerzitetski profesori..da su nositelji renesanse na celom Balkanu
-da su Hrvati Austrijske sluge
-i da su Bošnjaci od svih naj manje Turci
Bratov brat

#417 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Bratov brat »

brdjanin wrote:Dakle iz ove naučne istorijske analize nacija moglo se zaključiti da su
-Srbi ustvari turski inžinjeri,doktori,univerzitetski profesori..da su nositelji renesanse na celom Balkanu
Woody

#418 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Woody »

brdjanin wrote:Dakle iz ove naučne istorijske analize nacija moglo se zaključiti da su
Dakle, iz tvog posta možemo zaključiti da si ti još nezreo za ovu temu.

Kad porasteš, samo će ti se kazati.

Mene interesuje koliko je vjerodostojno ovo pismo:
"Ljude se hvatalo ko zvjerinje. Klalo, ubijalo, – žive u ponor bacalo. Ženske, majke s djecom, odrasle djevojke, djecu žensku i mušku bacali su u jame. Podžupan u Mostaru gospodin Baljić, javno izgovara, ko činovnik, mora bi da šuti ne da telali, da je u Ljubinju samo u jednu jamu 700 pravoslavca bačeno. Od Mostara i Čapljine odvezla je željeznica šest punih vagona žena, majka i djevojaka, djece ispod deset godina do stanice Šurmanci, gdje su izvagonirani, odvedeni u brda, žive matere s djecom bacali u duboke propunte. Sve je strmoglavljeno i ubijeno. U župi Klepci iz okolnih sela N. N. 3.700 pravoslavaca ubijeno je. Jadnici, bili su mirni. Dalje ne nabrajam. Predaleko bih otišao. U samom gradu Mostaru na stotine ih je vezalo, odvodilo izvan grada pa ko živine ubijali""

MOSTARSKI BISKUP ALOJZIJE MIŠIĆ U PISMU bis. ALOJZIJU STEPINCU, dne. 7. stud. 1941.
@radosni? @julisiz?
Last edited by Woody on 08/10/2014 07:24, edited 1 time in total.
julisiz es grant

#419 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

I ja i radosni smo to pismo citirali nekad na početku teme. Autentično je.
Woody

#420 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Woody »

Onda je to bio veoma zanimljiv lik, jerbo:
Drugi je dio posvećen samom biskupu Mišiću i njegovu djelovanju, tako da je najprije opisan početak rata u njegovoj
biskupiji, čije su prve žrtve bili upravo Hrvati. Prikazano je također Mišićevo pozdravljanje nastanka hrvatske dr žave. No, iako je, općenito govoreći, u pravoslavce imao vrlo malo povjerenja, a u muslimane nimalo, u početku se nadao da su prelasci na katoličku vjeru bili dragovoljni. U tu svrhu objavio je i posebnu okružnicu o prijelazima. Od svećenika je tražio razborito postupanje u ratnim prilikama i pomaganje siromašnima, prosvjedovao je, osobno i preko svojih predstavnika, protiv progona nedužnoga pravoslavnoga i katoličkoga stanovništva te je u tu svrhu nekoliko puta pisao državnim vlastima i Biskupskoj konferenciji u Zagrebu te zapovjedništvu talijanske vojske u Mostaru.

http://hrcak.srce.hr/file/37130
radostan dan

#421 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by radostan dan »

Nedobrovoljac wrote:Nastavite momci, ne bi se trebalo ovako zavrsiti...
ma ne možeš završiti misao od indijanaca koji ulijeću sa predrasudama i neće da sačekaju do kraja.

elem, da skratim što više...

negdje mora postojati početna tačka - ideološka...da li je to starčević, ili ima i iza njega -ja nemam vremena da istražujem, to znaju ili bi trebali znati istoričari ove oblasti.
ta ideologija ne mora biti mržnja sama po sebi...ona može biti uzrokovana strahom da ćeš u nekom budućem razvoju situacije biti -donji (neko može i tako tumačiti starčevića).
sledeća stavka je - kreće -marketing- takve ideologije. ona stiže do određenih konzumenata. neki se primaju, neki ne.

to sam počeo da pišem zambakiji, čini mi se.

to je sve još uvjek lokalnog karaktera, da tako kažem.

e sad, uzmeš u obzir globalni nivo...
činjenica je da, od svih priča, teorija i analiza, je jedna nesumnjivo tačna - mi jesmo (grupno ili pojedinačno) sagradili kuću/kuće na jako zajebanom mjestu gdje se vijekovima sudaraju interesi dijametrlno suprotnih politika, religija, karavana, saobraćajnica - istoka i zapada.
sve one su dovoljno jake da zarad svojih ciljeva manipulišu lokalnim nivoom, ali lokalni nivo nije bio nikad toliko dovoljno jak da eliminiše suprotne interese, ciljeve, politike i religije drugog a suprotstavljenog lokalnog nivoa, do kraja ili -jednom za svagda...

defintivno, globalni nivo (politika, religija) prepoznaju svoj interes u takvoj ideologiji lokalnih nivoa i forsiraju ga, što prikriveno-što otvoreno, zarad ostvarenja svojih ciljeva.

to je sad već -šira koalicija-, a radikalne ideje ako dovoljno dugo traju, postaju - mejnstrim...

onda dolaziš do 1914. godine gdje u praksi možeš da isprobaš te ideje.
i one u praksi - ferceraju-... pa makar samo 4 godine , ali -ferceraju-.
onda se to završi, a svi počinioci nisu do kraja kažnjeni (mislim na direktne izvršioce, a primjer toga evo imamo u slučaju -prebilovci-).
pa se to isto ponovi trideset godina kasnije, sa opet istim rezultatom (viši interesi - u prvom slučaju stvaranje kraljevine shs i -pomirbe- naroda koji se prvi put okupljaju zajedno, u slučaju fnrj/sfrj zbog bratsva-jedinstva, ne dozvoljavaju istragu do kraja i kažnjavanje bez gledanja na disbalans - e jebi ga imamo previše ovih osuđenih, hajmo osuditi još 3 kila onih drugih, i kilo i trista grama onih trećih).

i tako posiješ sjeme i dobiješ univerzalni obrazac (po sudu najprizemnijeg puka - sasvim legitiman) za ponašanje i razmišljanje u devedesetim.
Last edited by radostan dan on 08/10/2014 20:35, edited 4 times in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#422 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Chmoljo »

još sinoć, ali ne objavih...

Banned user for reason “”
» brdjanin
radostan dan

#423 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by radostan dan »

obzirom da je tema ta koja jeste, gore pomenutu univerzalnu matricu treba posmatrati kroz prizmu države ndh i katoličke crkve.
njihovi interesi (ndh -lokalni, katoličke crkve-globalni) su se -našli- u pogodnom/povoljnom geopolitičkom ili geostrateškom trenutku i dobije se to što se dobilo...
potpuno otovreno, država ndh želi da se riješi srba i židova, a da bošnjake (tada muslimane) pridobije i prevede u hrvate islamske vjeroispovjesti. tretiraju ih kao pusto-izolovno ostrvo od kojeg ne prijeti nikakva opasnost jer su religijski odsječeni od svog centra, a svakako su u manjini, i mogu dobro poslužiti.
sem toga, ndh sa granicom na drini rješava veliki problem u geostrateškom smislu (jel se tako kaže?)...
ona nema tijelo...ima dva krila, ali nema trbuh, i u vojnom smislu je jako -krhka (molim za potvrdu ovog stava od onih koji razumiju ovu problematiku, koja opet, u današnjoj konstelaciji snaga i odnosa, je vjerovatno benigna, ali u to vrijeme - presudna za sigurnost ili opstojnost jedne države).
katolička crkva pak, spram istoka frontalno pomjera granicu katoličanstva na drinu, ima osiguranu pozadinu, ali za razliku od političkog vrha ndh - ne želi muslimane pod svojim krovom, ostavljajući ih da se njima bavi sama država.
julisiz es grant

#424 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

radostan dan wrote:obzirom da je tema ta koja jeste, gore pomenutu univerzalnu matricu treba posmatrati kroz prizmu države ndh i katoličke crkve.
njihovi interesi (ndh -lokalni, katoličke crkve-globalni) su se -našli- u pogodnom/povoljnom geopolitičkom ili geostrateškom trenutku i dobije se to što se dobilo...
potpuno otovreno, država ndh želi da se riješi srba i židova, a da bošnjake (tadra muslimane) pridobije i prevede u hrvate islamske vjeroispovjesti. tretiraju ih kao pusto-izolovno ostrvo od kojeg ne prijeti nikakva opasnost jer su religijski odsječeni od svog centra, a svakako su u manjini, i mogu dobro poslužiti.
sem toga, ndh sa granicom na drini rješava veliki problem u geostrateškom smislu (jel se tako kaže?)...
ona nema tijelo...ima dva krila, ali nema trbuh, i u vojnom smislu je jako -krhka (molim za potvrdu ovog stava od onih koji razumiju ovu problematiku, koja opet, u današnjoj konstelaciji snaga i odnosa, je vjerovatno benigna, ali u to vrijeme - presudna za sigurnost ili opstojnost jedne države).
katolička crkva pak, spram istoka frontalno pomjera granicu katoličanstva na drinu, ima osiguranu pozadinu, ali za razliku od političkog vrha ndh - ne želi muslimane pod svojim krovom, ostavljajući ih da se njima bavi sama država.
U smislu ovog zadnjeg treba dodati da je Podrinje (dakle, željena "granica na Drini") tada, kao i stoljećima prije toga, kao i danas, bilo naseljeno skoro isključivo Srbima i Bošnjacima, Hrvati su tu bili zanemariva manjina. Pridobivanjem muslimanskog stanovništva tih krajeva za stvar NDH osiguravala se ta granica. I sam Hitler je savjetovao Paveliću (na njihovom prvom sastanku u Berghofu 6.juna 1941.) da bi NDH u istočnoj Bosni trebala od muslimanskog življa napraviti "bedem" prema Srbiji.
Ustaškom vođstvu je bilo važno muslimane pridobiti i zato što samo njihovim uključivanjem u hrvatski korpus Hrvati bi činili natpolovičnu većinu nad Srbima (koji su sami činili oko trećine stanovništva).
radostan dan

#425 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by radostan dan »

i ja to tako vidim...

znači, imaš jednu religiju koja kao i svaka hoće da proširi i utvrdi granice svog djelovanja, i imaš jednu državu i njenu politiku koja može vojno i politički -pogurati- takvu namjeru/strategiju te religije.
sa druge strane katolička crkva (kao monolitni i globalni svjetski činioc) može pomoći mladoj tek uspostavljenoj nestabilnoj državi dajući joj ne samo legitimitet, nego u tom trenutku i neophodnu stabilnost.
Last edited by radostan dan on 08/10/2014 22:34, edited 2 times in total.
Post Reply