a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VjecitiStudent

#401 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by VjecitiStudent »

General_Jackson wrote:
VjecitiStudent wrote:
General_Jackson wrote: Može li bez te "papanske šuplje"? znaš li normalno odgovoriti? ko će popuniti prostor? sve biznismen do biznismena, ne znaš ko je sposobniji u protivnom se ne bi strani tržni centri otvarali kod nas, nego bi se naši otvarali izvan granica.
Papanska ili ne, gornja opservacija je potpuno tačna.
A šta je u toj visokoumnoj opservaciji tačno?
Kad se u mom kraju prije koju godinu otvorila samoposluga, pet granapa u okolnim ulicama je zatvoreno.
Tržni centri ne stvaraju nova radna mjesta, već se samo raspodjeljuju postojeća.
madner

#402 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by madner »

Naravno, kupovna moc diktira broj mogucih prodajnih mjesta.

Da ima 1000 Zara, ne bi se vise kupovalo nego danas.
General_Jackson

#403 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by General_Jackson »

VjecitiStudent wrote:
Kad se u mom kraju prije koju godinu otvorila samoposluga, pet granapa u okolnim ulicama je zatvoreno.
Tržni centri ne stvaraju nova radna mjesta, već se samo raspodjeljuju postojeća.
Ne stvaraju đavola, granap zapošljava jedno-dvoje ljudi za razliku od velikog supermarketa, da me ne shvatiš pogrešno, pročitaj moje postove sa početka teme pa ćeš vidjeti da i ja nikako ne volim Konzum, samo pokušavam misliti hladne glave.
Hrvati su sačuvali Konzum i sa njim pokrili pola bivše Juge a mi smo imali takođe jake brandove u bivšoj državi, pa šta smo uradili sa njima? zašto recimo nije otvoren lanac UPI marketa u Zagrebu? Što ovaj reče popunit će se praznina, možda ali opet sa nekim stranim lancem trgovina ili će se popuniti kako smo popunili Feroelektro, Polihem itd...
L u c i f e r

#404 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by L u c i f e r »

Po toj naopakoj logici nema veze sto propadose hidrogradnja, konjuh, krivaja, itd itd, sve ce to trziste namiriti...
the_stick

#405 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by the_stick »

L u c i f e r wrote:Po toj naopakoj logici nema veze sto propadose hidrogradnja, konjuh, krivaja, itd itd, sve ce to trziste namiriti...
jedino sto je naopako je porediti lanac maloprodajnih objekata sa proizvodnim firmama :run:
L u c i f e r

#406 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by L u c i f e r »

the_stick wrote:
L u c i f e r wrote:Po toj naopakoj logici nema veze sto propadose hidrogradnja, konjuh, krivaja, itd itd, sve ce to trziste namiriti...
jedino sto je naopako je porediti lanac maloprodajnih objekata sa proizvodnim firmama :run:
U čemu je razlika, kad je ovo poređenje u pitanju?
the_stick

#407 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by the_stick »

ako propadne jedna trgovina, neko drugi ce uvdijeti rupu i cinjenicu da u odredjenoj ulici fali trgovina, pa ce otvoriti... i ti, kao i ja hljeb i mlijeko negdje moramo kupiti, a prije ili poslije ce se naci neko da nam to proda...

proizvodne firme imaju malo globalniji uticaj... recimo da citava BiH kupuje stolice proizvedene u konjuhu, i konjuh propadne... kao i gore, sada odjednom ostaje rupa na trzistu... moramo svi mi negdje kupiti stolice... ali to ne znaci nuzno da ce neko u BiH odmah otvoriti novu proizvodnju stolica, nego je veca vjerovatnoca da ce neko sutra poceti uvoziti stolice... takodjer, proizvodnja ima potencijal za izvoz... recimo da je konjuh izvozio stolice u HR jer recimo da HR nema svojih stolica... propadne konjuh - nece HR nuzno traziti drugog proizvodjaca stolica u BiH... okrenut ce se nekoj Srbiji, Rumuniji, itd...

dakle, maloprodajni centar opsluzuje odredjenu regiju... manji centri opsluzuju svoja mala naselja, veci centri mozda nekoliko naselja ili neki veci dio grada... konkurencija maloprodajnim centrima se nalazi u njihovoj neposrednoj blizini... propast jednog centra, otvara mogucnost za otvorenje novog jer musterije su i dalje tu...

proizvodne firme ne snadijevaju samo svoje naselje, nego mogu snabdijevati i citavu drzavu, regiju ili u slucaju hidrogradnje maltene i citav svijet... s obzirom na svoje globalnije djelovanje, takodjer imaju i globalnu konkurenciju... propast proizvodne firme apslutno ne znaci da ce se pojaviti neko drugi da u tom mjestu otvori drugi pogon, jer musterije nisu strogo vezane za to mjesto...
L u c i f e r

#408 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by L u c i f e r »

Slažem se da se ne slažemo.

Navedena tvrdnja o irelevantnosti propasti jednog trgovca značila bi da je broj zaposlenih u djelatnosti trgovine uvijek konstantan, što je naravno netačno.
mahalas505

#409 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by mahalas505 »

the_stick wrote:ako propadne jedna trgovina, neko drugi ce uvdijeti rupu i cinjenicu da u odredjenoj ulici fali trgovina, pa ce otvoriti... i ti, kao i ja hljeb i mlijeko negdje moramo kupiti, a prije ili poslije ce se naci neko da nam to proda..
Pa kad propadne neka firma, opet ce neko popuniti tu rupu, zasto ne moze onda analogija sa prodavnicama? I ko kaze da su npr. hljeb i mlijeko toliko esencijalni za zivot da se mora imati prodavnica unutar 100m gdje zivis?
VjecitiStudent

#410 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by VjecitiStudent »

mahalas505 wrote:
the_stick wrote:ako propadne jedna trgovina, neko drugi ce uvdijeti rupu i cinjenicu da u odredjenoj ulici fali trgovina, pa ce otvoriti... i ti, kao i ja hljeb i mlijeko negdje moramo kupiti, a prije ili poslije ce se naci neko da nam to proda..
Pa kad propadne neka firma, opet ce neko popuniti tu rupu, zasto ne moze onda analogija sa prodavnicama? I ko kaze da su npr. hljeb i mlijeko toliko esencijalni za zivot da se mora imati prodavnica unutar 100m gdje zivis?
Jer se prodavnice otvaraju puno, puno lakše nego firme.
the_stick

#411 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by the_stick »

jos jednom...

porediti proizvodnu firmu sa maloprodajnom trgovinom je jednostavno besmisleno...

bez obzira na moje nesimpatisanje agrokora, nikada necu bojkotovati, niti pozeljeti da propadne sarajevski kiseljak...

s druge strane, ne bi mi bilo nimalo zao da se zatvori/propadne odredjeni broj konzum prodavnica u Sarajevu... taman da njihovo mjesto opet zauzme neki drugi strani lanac, opet bi mi bilo draze nego ovako... preuzimanje mercatora od strane konzuma nije napravilo nikakvu promjenu u omjeru domacih i ino snaga na maloprodajnom trzistu, ali jeste ucinilo da jedan ino trgovac skoro pa drzi monopol u Sarajevu...

poredjenje propadanja konzum prodavnice (koju ce gotovo sigurno zamijeniti neko drugi, jer odredjeni broj stanovnika jednog mjesta diktira potrebu za odredjenim brojem kvadrata maloprodajnih objekata), sa propadanjem hidrogradnje (koju ce na nekim buducim poslovima potencijalno zamijeniti neka slicna firma iz Japana ili Ugande) jednostavno nema logike...

dosta od mene... posebno sto ova prica vise nema veze sa osnovnom temom, koja je bivsi mercator...
neki

#412 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by neki »

General_Jackson wrote:
VjecitiStudent wrote:
Ne stvaraju đavola, granap zapošljava jedno-dvoje ljudi za razliku od velikog supermarketa, ...
oj 'bem ti logiku...ovaj poredi granap i supermarket :-) ...najgore sto ovakvi zavrse ekonomiju...i kroje nam ekonomsku politiku...
supercali

#413 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by supercali »

Ovaj nece zavrsiti vidis da je vjeciti student :)
makaranka

#414 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by makaranka »

kad je todoric zavrsio kupnju mercatora u hr je dobio nalog da se mora rjesit odredjenog broja konzum granapa i vec je bilo objavljeno koje se lokacije rjesavaju, ocekivala san da ce tako morat i ovde, kad ono gledam samo na socijalnom oko mene koda nicu novi granapi konzum i alergicna san vise na njega.
bila je zahebancija prije koju godinu da mu malo fali da preuzme cilu hrvatsku koja bi mogla komotno prominit ime u tordoric land al sad doslovno nema nista u toj drzavi sta on ne posjeduje, od prehrambenih tvornica do mercatora, getroa, agencije atlas, a u sumljivoj privatizaciji i namjestanju stecaja za mizerne svote sad je kupio i par hotela od makarske do dubrovnika, jer mu se moze, jer je stvorio sebi drzavu u drzavi, ne odgovara nikome ucjenjiva svakoga, radi po svojim zakonima, za njega granice ocito ne postoje, jer se siri i metastazira kao rak po svim drzavama.
a kolko god da izbjegavam konzum uvik ce jedan dio novca doc do njega, jer u svemu ima dio.
Domoljub i uvlakač svakoj politici na vlasti, što je stvorio državu u državi, i paramonetarni fond izdajući svoje nezakonite bonove raznim tvrtkama, a one radnicima, kojemu bon mora prijeći u jednokratnoj kupnji za barem kunu, više negoli bon vrijedi, ekonomski stručnjaci imaju objašnjenje. No reći ću kolokvijalnim rječnikom "da me vasceo svet razume", tako se "pere" novac. Naštampanim bonovima, s otipkanom cifrom, nije garantirao nikakvim novcem emisiju bonova. Istinski domoljub, upošljava sezonske radnike, koji rade "sezonski" već desetak godina, na par mjeseci, Jamnice, Zvijezde i Leda, kažu kako vlada mobbing i atmosfera straha u tvrtkama. To je i sukus, između ostalog Todorićevog poslovanja. Sezoncima se prekovremeni ne plaćaju, rade subotama i nedjeljama, s ugovorima na određeno, a zakon o radu, "pušta boju". Kada je i da li je ikada porezna uprava ušla u njegove tvornice, pregledala papire, ulaza i izlaza robe, naročito kada je u pitanju plaćanje bonovima, za koju emisiju nije garantirao novcem. Bonovi se inače stavljaju u promet samo u slučaju rata ili izvanrednih mjera. Sklona sam vjerovati, dapače uvjerena sam da su i porezne i sve ostale institucije na njegovoj plaći.
Ali taj čovjek, kako li se samo uzdigao, još prije nekoliko godina u medijima je izjavljivao da živi od očeve mirovine, i da bi bio gladan da nema očeve mirovine. Od te izjave, došlo mi je da mu kupim kiflu i jogurt. Kad eto, par godina kasnije, uspio je s blagoslovom države i njenih institucija upropastiti Kulmerove dvore, uselivši se u njih, a zbog spomenutih dvora imala je posla i "građevinska organizacija ove države", kako bi mu izmjenama i dopunama omogućila legalizaciju devastacije. "Kupio" je i crkvu u Šestinama, obnovivši njen krov, pa "zaradio" mjesto u prvom redu, istjerajući Šestinjanke, 80-godišnje starice, koje u crkvu idu i otprije njegovog rođenja. Uostalom, on je tamo "dođoš" na kojega Šestinčani ne gledaju blagonaklono. Ta njegova borba za "plemenitaškim" podrijetlom, ma koliko se trudio, ne ide. Više vrijedi staričinih deset kuna u škrabici crkve, negoli obnova krova, no on to nikada neće shvatiti. Srećom, novcem se ipak ne može kupiti sve.
Dovoljno je ojačao da je jači od države koja mu je sve to omogućila i sada može raditi što ga je volja. Kao uostalom, i do sada. On, koji se tako besramno "upucavao" Tuđmanu, sredivši Nevenki Tuđman posao s kornetima, za Ledo, koji je naravno propao, samo kako bi sebi osigurao zaleđe za rabote za koje niti ne znamo, ali će izaći na vidjelo kad tad.-sa indexa
General_Jackson

#415 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

supercali wrote:Ovaj nece zavrsiti vidis da je vjeciti student :)
:D :D
VjecitiStudent

#416 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by VjecitiStudent »

neki wrote:
General_Jackson wrote:
VjecitiStudent wrote:
Ne stvaraju đavola, granap zapošljava jedno-dvoje ljudi za razliku od velikog supermarketa, ...
oj 'bem ti logiku...ovaj poredi granap i supermarket :-) ...najgore sto ovakvi zavrse ekonomiju...i kroje nam ekonomsku politiku...
Zar gore piše "supermarket"?
Moja samoposluga ima svega osam zaposlenih, dva manje no što su ih imali onih pet zatvorenih granapa.
General_Jackson

#417 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

VjecitiStudent wrote:
neki wrote:
VjecitiStudent wrote:

Moja samoposluga ima svega osam zaposlenih, dva manje no što su ih imali onih pet zatvorenih granapa.
Poenta je u ovoj rečenici, džaba se sad vadiš! :D
bach

#418 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by bach »

Prema zadnjim informacijama, Ivica Todorić, vlasnik kompanije “Agrokor”, greškom je kupio “Pik Vrbovec” po drugi put.

- Nisam znao da sam ga već kupio! – rekao je Todorić te nastavio – Bio ja u nekvom društvancu, malo se popilo, kad veli meni kum Žare, veli on “Pičko, Pik Vrbovec nikad neće biti tvoj!”… joj kad mene udari tlak u glavu… oće mi uši probit… reko ko neće kupit Pikaru, spremim ti ga pod vitka rebarca… i uzmem mobitel, imam nekvu aplikaciju za kupovanje firmi… i nako pjan kliknem na Pik Vrbovec i kupim ga!
– I?
– A što i?… Vraća mi aplikacija poruku “Ive čestitamo, dva puta si kupio istu firmu!”
– Slovenski “Mercator” ste kupili trijezni?
– Ma neb ga nikad kupio… nego unuka viče “Deda daj mobitel, jab igrala engri brds!”… i ja dade mobitel, ona krivo kliknu i jebga, ode Merkator name!
neki

#419 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by neki »

VjecitiStudent wrote:
neki wrote:
General_Jackson wrote:
Pogledaj malo kome je moj komentar upucen...s tobom se slazem u ovom slucaju, general je taj koji nema veze. supermarketi ne da prerasporedjuju postojeca radna mjesta u manjim granapima, nego i smanjuju broj. Samo naivci se pale na pricu o novim radnim mjestima u trgovini
StupskaBitanga

#420 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

Hajde vi meni objasnite kako neko moze kupovati u konzumu kad je Konzum sinonim za pljačku
Zlatna dzezva u konzumu 500g je 7 KM a ista u Bingu 5.5
makse seljanko makse

#421 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by makse seljanko makse »

StupskaBitanga wrote:Hajde vi meni objasnite kako neko moze kupovati u konzumu kad je Konzum sinonim za pljačku
Svi nasi domaci proizvodi su u konzumu skuplji tako da hvala ali ne hvala :D
General_Jackson

#422 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

neki wrote: Pogledaj malo kome je moj komentar upucen...s tobom se slazem u ovom slucaju, general je taj koji nema veze. supermarketi ne da prerasporedjuju postojeca radna mjesta u manjim granapima, nego i smanjuju broj. Samo naivci se pale na pricu o novim radnim mjestima u trgovini
Pa očito ti je komentar tako nesuvisao da niko nije ni shvatio šta si htio reći i kome si ga uputio!
Sada ću samo da postavim pitanje vama pametnjakovićima koji ovdje lupetate po tastaturi gluposti kakvih bi se normalan čovjek postidio. Koliko radnih mjesta ima u BBI, Importane, Alta, stari Merkator i Al Šidi? koliko granapa bi se trebalo otvoriti za tolika radna mjesta? ako već pričamo o granapima. Koliko ljudi radi samo u jednoj smjeni u Konzumu u Alti npr.?
Jeste li to provjerili?
Šta je sada poenta vaših postova? da se borimo za zatvaranje prvenstveno Konzuma? Hoćete li vas dvojica uletiti sa rješenjem kada do toga dođe? otvoriti naš lanac prodavaonica ili fabriku možda? Hoćete li vi zbrinuti ljude koji ostanu bez posla? naravno da nećete, samo će te se premjestiti na drugu temu i nastaviti prosipati svoju pamet!
StupskaBitanga wrote:Hajde vi meni objasnite kako neko moze kupovati u konzumu kad je Konzum sinonim za pljačku
J.bem Konzum i Todorića i dan kada su stigli ovamo ali su stigli upravo zahvaljujući našoj nesposobnosti i korumpiranosti i naravno da će ljudi kupovati, koji nemaju drugi izbor jer Todorić je sve poklopio, ima djelova u gradu gdje nemaš ništa drugo osim Konzuma.
neki

#423 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by neki »

General_Jackson wrote:
neki wrote: Pogledaj malo kome je moj komentar upucen...s tobom se slazem u ovom slucaju, general je taj koji nema veze. supermarketi ne da prerasporedjuju postojeca radna mjesta u manjim granapima, nego i smanjuju broj. Samo naivci se pale na pricu o novim radnim mjestima u trgovini
Pa očito ti je komentar tako nesuvisao da niko nije ni shvatio šta si htio reći i kome si ga uputio!
Sada ću samo da postavim pitanje vama pametnjakovićima koji ovdje lupetate po tastaturi gluposti kakvih bi se normalan čovjek postidio. Koliko radnih mjesta ima u BBI, Importane, Alta, stari Merkator i Al Šidi? koliko granapa bi se trebalo otvoriti za tolika radna mjesta? ako već pričamo o granapima. Koliko ljudi radi samo u jednoj smjeni u Konzumu u Alti npr.?
Jeste li to provjerili?
Šta je sada poenta vaših postova? da se borimo za zatvaranje prvenstveno Konzuma? Hoćete li vas dvojica uletiti sa rješenjem kada do toga dođe? otvoriti naš lanac prodavaonica ili fabriku možda? Hoćete li vi zbrinuti ljude koji ostanu bez posla? naravno da nećete, samo će te se premjestiti na drugu temu i nastaviti prosipati svoju pamet!
:cry:
iskreno se nadam da nisi ekonomista
StupskaBitanga

#424 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

Najlakše je reci osuđeni smo na Konzum a nismo
StupskaBitanga

#425 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

Najlakše je reci osuđeni smo na Konzum a nismo
Post Reply