Problem pasa lutalica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Dino_noDi

#401 Re: Problem pasa lutalica

Post by Dino_noDi »

O'zone wrote:
Dino_noDi wrote:
HomeSweetHome wrote:Od price nema nista, treba nesto konkretno raditi. I to mora biti ORGANIZOVANO. Prijedlozi?
Da opstine proglase vanredno stanje, da se pofataju kerovi, 75% humano uspavati, 25% kastrirati i poceti praviti azile za 7 dana roka udomljenosti. Kazna ako se nadje ponovo na ulici 1000 km.
Aha! A ko će natjerati da opštine pokrenu vandredno stanje?

Mi, pisanjem na ovoj temi?
Svaka opstina se sastoji od mjesnih zajednica ako svako od vas u svojim mjesnim zajednicama pripremi prijedlog koji kaze vanrednog stanje i koji ode do nacelnika. E sada da li on moze ili vijecnici ne znam

Nase je da dizemo glas koliko mozemo i po potrebi rastjerujemo kerove iz ulica da se ne stacioniraju da misle da je njihovo nesto kao da je njihov park.

Treci prijedlog cuke za koje znas da su opasni uhvatiti i odvest na planinu sto dalje od grada. A lahko ga mozes uhvatiti ili mrezicom ili tabletama za spavanje u hrani.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#402 Re: Problem pasa lutalica

Post by Truba »

moa wrote:interesantno, problem je u Zenici i Sarajevu. Nema problema u mostaru, banjaluci, doboju...
pa opće je poznato da su srbi oduvijek bili ljubitelji lova i da su imali lovačke puške prije rata i da baš nešto ne mare za zapadnjačke fore (živio s njima gledao)
a da su hrvati hercegovine poduzetni i sami rješavaju probleme s vodom, asfaltom te psima malo na ultraradikalan način
dole kad se okoti pas
ako se ne udome kučići višak se nosi na planinu u rupu i zatrpava kamenjem (živio sam dole gledao to)

i moram priznat da vam je ova priča o mostaru i banja luci dosta isfurana
tamo nema pasa
kopirajmo njihove fore
Last edited by Truba on 11/09/2014 14:41, edited 1 time in total.
uglavnomja

#403 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

dakle, rs ima nekakav zakon o referendumu, izgleda nakaradan, ne da mi se citati ...

federacija nema nikakav!!!!

jedinice lokalne saomuprave imaju tu mogucnost

I X. NEPOSREDNO UČESTVOVANJE GRAĐANA U ODLUČIVANJU
U JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE
Član 43.
Građani neposredno odlučuju o pitanjima iz nadležnosti organa jedinica lokalne samouprave
putem referenduma, mjesnog zbora građana i drugih oblika neposrednog izjašnjavanja.
Postupak i procedure neposrednog odlučivanja građana iz samoupravnog djelokruga jedinica
lokalne samouprave uređuju se zakonom i statutom.
Svoje prijedloge građani podnose putem građanske inicijative, udruženja građana, nevladinihorganizacija, kao i na drugi način utvrđen statutom.
Jedinice lokalne samouprave mogu uvoditi bilo koje druge mehanizme participatorne
demokratije koji nisu zabranjeni zakonom.  
Član 44.
Referendum se može raspisati radi odlučivanja o prijedlogu o promjeni statuta, o prijedlogu
općeg akta ili drugih pitanja iz organa jedinica lokalne samouprave, kao i o drugim pitanjima
određenim zakonom i statutom. Odluka donesena na referendumu obavezna je za vijeće
jedinice lokalne samouprave.
Član 45.
Građani imaju pravo organu jedinice lokalne samouprave podnositi inicijative za donošenje
određenog akta ili rješavanje određenog pitanja iz njegovog djelokruga.
O inicijativi iz stava 1. ovog člana vijeće mora raspravljati ako ga potpisom podrži određeni
broj građana upisanih
u birački spisak jedinice lokalne samouprave, što se utvrđuje statutom.
Ovaj broj neće biti veći od 5% ukupnog broja građana upisanih u birački spisak

dalje pise da je federacija duzna da razmtra sve promjene koje je ovaj nizi nivo usvojio ...

daklem, ako ova glupava recenica "Ovaj broj neće biti veći od 5% ukupnog broja građana upisanih u birački spisak" :roll: znaci da treba 5% ukupnog birackog tijela u gradu lako :D je izracunati koliko treba potpisa.

nazalost, stoka na vlasti nije dala ni jednu smjernicu kako se prikupljaju potpisi za referendum, koji su uslovi, blabla ...
amiliana

#404 Re: Problem pasa lutalica

Post by amiliana »

Dino_noDi wrote:Najvaznije da ne zaboravimo ljudski zivot je svetinja.
Moj drug je poginuo na motoru, zato sto je ispred njega izletio kreten koji je vidio i nije htio da zakoci .

Nisu ni ljudi nista bolji ,veca su gamad od pasa.
Did

#405 Re: Problem pasa lutalica

Post by Did »

Hranjenje pasa lutalica pod izgovorom kako neće napadati ako nisu gladni samo povećava problem. Mamite ih do zgrada i ljudi i dovodite do situacija kad se povećava mogućnost konflikta, a time i opasnost. Osim toga, psi ne napadaju samo kad su gladni, nego i kad brane teritoriju, kad su ugroženi i kad "misle" da su ugroženi. A i što su sitiji bolje se praše i više kote. Zato bih poručio svima koji hrane pse lutalice, ako već nemaju sažaljenja za svu isprepadanu djecu, izgrižene sugrađane, za žene koje ne smiju pješke maknuti iz stana bez pratnje, i kad ih nije brige za doživotne traume koje imaju napadnuta djeca, niti za automobile slupane u pokušaju izbjegavanje gaženja psa, onda se makar sažalite na pse koje udari auto i koji danima krvare i umiru u bolovima. Onda budi brate cukoljubac do kraja, pa ga uhvati, pa plati veterinara, pa plati operaciju, pa plati uspavljivanje ako treba, pa ga udomi ako preživi majka mu stara. Najlakše je izbaciti ostatke hrane i misliti da si učinio dobro djelo. Učinio si loše djelo!
pakica_

#406 Re: Problem pasa lutalica

Post by pakica_ »

Nisi svjestan koliko ovo nije tacno, dino. Na zalost.. Ima kuja koje sam pokusavala uhvatiti sa sedalinom, lexiliumom, apaurinom, ovim, onim (govorim o tubama sedalina i tablama tableta) i nista.. :( i dalje se kote, mamicu im :(
uglavnomja

#407 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

Did wrote:Hranjenje pasa lutalica pod izgovorom kako neće napadati ako nisu gladni samo povećava problem. Mamite ih do zgrada i ljudi i dovodite do situacija kad se povećava mogućnost konflikta, a time i opasnost. Osim toga, psi ne napadaju samo kad su gladni, nego i kad brane teritoriju, kad su ugroženi i kad "misle" da su ugroženi. A i što su sitiji bolje se praše i više kote. Zato bih poručio svima koji hrane pse lutalice, ako već nemaju sažaljenja za svu isprepadanu djecu, izgrižene sugrađane, za žene koje ne smiju pješke maknuti iz stana bez pratnje, i kad ih nije brige za doživotne traume koje imaju napadnuta djeca, niti za automobile slupane u pokušaju izbjegavanje gaženja psa, onda se makar sažalite na pse koje udari auto i koji danima krvare i umiru u bolovima. Onda budi brate cukoljubac do kraja, pa ga uhvati, pa plati veterinara, pa plati operaciju, pa plati uspavljivanje ako treba, pa ga udomi ako preživi majka mu stara. Najlakše je izbaciti ostatke hrane i misliti da si učinio dobro djelo. Učinio si loše djelo!

:thumbup:
Dino_noDi

#408 Re: Problem pasa lutalica

Post by Dino_noDi »

Black swan wrote:
moa wrote:interesantno, problem je u Zenici i Sarajevu. Nema problema u mostaru, banjaluci, doboju...
pa opće je poznato da su srbi oduvijek bili ljubitelji lova i da su imali lovačke puške prije rata i da baš nešto ne mare za zapadnjačke fore (živio s njima gledao)
a da su hrvati hercegovine poduzetni i sami rješavaju probleme s vodom, asfaltom te psima malo na ultraradikalan način
dole kad se okoti pas
ako se ne udome kučići višak se nosi na planinu u rupu i zatrpava kamenjem (živio sam dole gledao to)

i moram priznat da vam je ova priča o mostaru i banja luci dosta isfurana
tamo nema pasa
kopirajmo njihove fore
Pa ljudi cuvaju svoju zivotnu sredinu sta je tu problem. Zato nemaju bolescina i ujeda svaki dan po nekoliko puta. A problem Sarajeva sto je velik. Opstine moraju se izorganizirati da ne kazem sto smo svi govorili ko rijesi problem pasa sigurno ce imati prednost na izborima.
JaneEyre

#409 Re: Problem pasa lutalica

Post by JaneEyre »

HomeSweetHome wrote:Od price nema nista, treba nesto konkretno raditi. I to mora biti ORGANIZOVANO. Prijedlozi?
pošto sam pravnik po struci (ali neka mi se u mišljenju, sugestiji, kritici slobodno pridruze i ostali), ne vidim razlog zbog čega ne bi npr. Kanton Sarajevo, po hitnoj proceduri donio novi Zakon o zaštiti životinja...ili samo zakon o uklanjanju pasa lutalica kako god ga nazvali. Onda bi imali pravno uporište za rješavanje ovog pitanja, bez obzira što taj zakon nije usklađen sa zakonom na državnom nivou obzirom da masa propisa nije usklađena sa zakonima na državnom nivou pa se hladno primjenjuju. A najbolje bi bilo da se ovaj zakon usvoji na nivou FBIH.

E onda se može zakonom propisati i masa stvari kako da se hitno riješi ovaj problem...pa možda u tom smislu da se zahtjeva od kantona da nešto hitno uradi po ovom pitanju...

@pakice: tebi opet svaka cast na svim psima koje su udomila i spasila sa ulice i da je bogdom više aktivista kao ti koje ne pricaju prazne price i ne provode kampanje nego istinski djeluju. I slažem se s tobom da se zakon eventualno mogao provesti na početku njegovog donošenja i da je tu vlast zakazala. Ali šta je tu je sada imamo ogroman problem pasa tamo gdje im nije mjesto tj. na ulici...i ja se samo zalažem za rješenje koje primjenjuje većina evropskih zemalja jer ako te zemlje ekonomski puno bogatije od nas nisu smislile nikakvo bolje rješenje od ubijanja pasa u azilu nakon X dana kako ćemo mi? :sad:
Dino_noDi

#410 Re: Problem pasa lutalica

Post by Dino_noDi »

amiliana wrote:
Moj drug je poginuo na motoru, zato sto je ispred njega izletio kreten koji je vidio i nije htio da zakoci .

Pa ti idi na plasticnu pokusaj biti cuko. Ljudi su ljudi dok su kerovi izmisljeni da nam cuvaju posjede i da nas brane od vukova. A govoriti ko je bolji ne mozes reci jer kerovi nisu razumna bica.
HomeSweetHome

#411 Re: Problem pasa lutalica

Post by HomeSweetHome »

:thumbup:

Sve dobri prijedlozi.
Ja poslala Hadzibajricu mail, a sad cu i Becirevicu. A poslat cu sada i mjesnoj zajednici mail.
I opet sutra, i u ponedeljak, i u utorak i svaki dan.

Hajde onda neko ko zna neka napravi peticiju za ove dvije gradske opcine da trazimo donosenje zakona, pa da potpisujemo, da to saljemo opcinskom vijecu... Ja znam da smo mi roditelji prosle godine u skoli potpisivali peticiju za rjesavanje pitanja lutalica. Moram se raspitati sta je bilo s tim.
pakica_

#412 Re: Problem pasa lutalica

Post by pakica_ »

U slucaju da i dodje do izmjena zakona, to ce biti sve osim humano.. Nekome je mozda svejedno, nekima ne, ali tek onda ce se pare ribat
Kad je doslo do ideje o izmjeni zakona, sama sam rekla ok, pobij, ali humano pobij.. Medjutim to kod nas.nece biti moguce..
I ljudi, dogs trust nije uzeo pare, nego donio 5 miliona.eura iz engleske, nemojte brkat babe i zabe :D
JOINT_1921
Vozim: odlično

#413 Re: Problem pasa lutalica

Post by JOINT_1921 »

50 metaka, 30-ak KM... Problem se da rijesiti za maksimalno 10.000 KM, u roku 5 noci... J*te taoci kerova, da nije smijesno bilo bi zalosno...
Dino_noDi

#414 Re: Problem pasa lutalica

Post by Dino_noDi »

Donijeli 5 mil ovim aktivistima da naprave vikendice. Dog trust ti je isto ko peta kad predjes granicu. Oboje nastalo na divnim idejama i negdje u putu su se pogubili izgubili kompas poludili dobili sifofreniju i slicno.

Voliti zivotinje i pse je uredu ali govoriti da su jednaki ko covjek ili vazniji to je za ludnice :run:
huxley

#415 Re: Problem pasa lutalica

Post by huxley »

Dino_noDi wrote:Mislim da je rjesenje da svako u svojim mahala hvataju kerove i da ih izbace ili na bjelasnicu ili na trebevic ili ispred predsjednistva. Kad bi to uradili ne bi bilo kerova za dva dana. Uzmes kamion i utrpas.
Ima kod mene u mahali par komada. Molim te dodji sa tim kamionom, a ja i komsije cemo ih hvatati okolo.

Ozbiljna je ovo tema, djecace mali. Ako imas sta pametno da kazes, bujrum. Ako nemas, idi trollaj druge teme.
pakica_

#416 Re: Problem pasa lutalica

Post by pakica_ »

Koliko istine ima u tome, ima i u tome da su za ludare svi koji hoce da.istrijebe, ubiju, zakolju, upucaju sve ono sto nije.covjek
amiliana

#417 Re: Problem pasa lutalica

Post by amiliana »

Dino_noDi wrote:
amiliana wrote:

Pa ti idi na plasticnu pokusaj biti cuko. Ljudi su ljudi dok su kerovi izmisljeni da nam cuvaju posjede i da nas brane od vukova. A govoriti ko je bolji ne mozes reci jer kerovi nisu razumna bica.
Ja se u svog psa mogu upotpunosti mogu pouzati.I hranim pse u parku s kojim se moja kuja igra i vjeruj mi zahvalni su mi na tome,oduzili su mi se jednom kada sam sa svojim psom stajala ispred ulaza i krenuli prema meni sumnjivi momci,pojavili su se psi i zajedno sa mojim stali ispred mene a momci se samo okrenuli i povukli.Ako tebi pas sluzi da te cuva od vukova i lezi na livadi ,varas se psi su puno vise do toga samo je do vlasnika kako ce da ga istrenira.Covjek ce te pljunuti, odbaciti,reci svasta ali pas nikada. :wink:
HomeSweetHome

#418 Re: Problem pasa lutalica

Post by HomeSweetHome »

pakica_ wrote:Koliko istine ima u tome, ima i u tome da su za ludare svi koji hoce da.istrijebe, ubiju, zakolju, upucaju sve ono sto nije.covjek
A ko to ovdje zagovara da se "istrijebi, ubije, zakolje, upuca sve sto nije covjek"?
alkalna_baterija

#419 Re: Problem pasa lutalica

Post by alkalna_baterija »

@amilinana
Znači ako ćemo birati koga treba pobiti, ljude ili ulične pse, ti biraš ljude, zato jer će te čovjek uvrijedit?
Super, hajd onda ti prva stani u red da te smaknu, jer si i ti sigurno nekad nekog uvrijedila.

Daj ba :-)
Last edited by alkalna_baterija on 11/09/2014 15:00, edited 1 time in total.
uglavnomja

#420 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

pakica_ wrote:Koliko istine ima u tome, ima i u tome da su za ludare svi koji hoce da.istrijebe, ubiju, zakolju, upucaju sve ono sto nije.covjek

jah, znaci copori avlijanera su: "sve ono sto nije.covjek"

ljudi zele da uklone opasnost sa ulica, da izbjegnu ujede, tetanuse, bolescine, razbace kontejnere, usrane ulice, zavcijanje po noci, razvaljene aute, manjak para od turizma... a ti srcedrapateljsku demagogiju ... koja prolazi kod onih kokoski na fb
uglavnomja

#421 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

amiliana wrote: Ja se u svog psa mogu upotpunosti mogu pouzati.I hranim pse u parku s kojim se moja kuja igra i vjeruj mi zahvalni su mi na tome,oduzili su mi se jednom kada sam sa svojim psom stajala ispred ulaza i krenuli prema meni sumnjivi momci,pojavili su se psi i zajedno sa mojim stali ispred mene a momci se samo okrenuli i povukli.Ako tebi pas sluzi da te cuva od vukova i lezi na livadi ,varas se psi su puno vise do toga samo je do vlasnika kako ce da ga istrenira.Covjek ce te pljunuti, odbaciti,reci svasta ali pas nikada. :wink:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

jesu li stali polukruzno, pravolinijiski ili u spic :D

:lol: :lol: :lol:

tito dragi :-)
amiliana

#422 Re: Problem pasa lutalica

Post by amiliana »

alkalna_baterija wrote:@amilinana
Znači ako ćemo birati koga treba pobiti, ljude ili ulične pse, ti biraš ljude, zato jer će te čovjek uvrijedit?
Super, hajd onda ti prva stani u red da te smaknu, jer si i ti sigurno nekad nekog uvrijedila.

Daj ba :-)
Sigurno jesam ,i nigdje nisam rekla da treba pobiti ljude ,znat ces ako si i malo pratila i citala .Psa imam i uvijek cu ga imati,iz razloga sta mi se sve desavalo ,kroz sve sto sam prosla pomogao mi je da se oporavim i opet stanem na noge.
pakica_

#423 Re: Problem pasa lutalica

Post by pakica_ »

Samo cu vam jos ovo reci i odoh hraniti kerove..
Dabogda mi jednog dana zivjeli u drzavi gdje su kerovi najveci problem
alkalna_baterija

#424 Re: Problem pasa lutalica

Post by alkalna_baterija »

@amiliana

Djevojko, niko ne kaže da treba zaći po kućama i pobit sve što laje.

Da nam je zakon normalan, bio bi neki red. Prvo pregled uličnih pasa, zatim pokušaj udomljavanja zdravih. Nakon toga uspavljivanje onih koji se nisu mogli udomiti.

Ali, nama zakon da je kako treba, do ovog ne bi ni došlo. Imali bi azile za pse, imali bi zatvore (da ne kažeš da ne volim pse, ne volim samo one bijesne i agresivne, kao ni kriminalce), imali bi normalnu zdravstvenu njegu za koju godišnje mlatnu ogromne sume novca, a ti kad dođeš nemaju ti dati antitetanus, nemaju ti čime ranu previt, itd...
madner

#425 Re: Problem pasa lutalica

Post by madner »

Trenutno su u Sarajevu kerovi jedan od vecih problema.

GRAS, kriminal i kerovi.
Locked