Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
vatrogasac wrote:
Za ovo vremena koliko navraćam ovdje znalo je biti vrlo kvalitetnih odgovora poslije kojih bi išla prosječna i bilo je čak i nakaradnih ili se miksalo ovisno o onima koji bi se ovdje pojavljivali i isto tako nestajali. Jedina konstanta su ista klasična pitanja od strane ateista. Ona su nepromjenjiva bez obzira na kvalitet odgovora. Ljudi su znali uložiti truda da neke stvari približe i pojasne to bi se odmah izrelativiziralo ili bi se ušutilo da bi opet kroz izvjesno vrijeme oživjelo. Zato ovaj podforum ne služi više svojoj svrsi jer su skoro sve teme jedna tema koja bi trebala biti na Filozofiji, ali i tamo ima cirkusa koji se završava na Politici. Tu "Bez cenzure" ne računam.
Cuj potrudili se da pojasne?
I sad kao oni pojasnili i sve ok, sve pojasnjeno, svi se shvatili i to je to?
Svasta...
vatrogasac wrote:
Za ovo vremena koliko navraćam ovdje znalo je biti vrlo kvalitetnih odgovora poslije kojih bi išla prosječna i bilo je čak i nakaradnih ili se miksalo ovisno o onima koji bi se ovdje pojavljivali i isto tako nestajali. Jedina konstanta su ista klasična pitanja od strane ateista. Ona su nepromjenjiva bez obzira na kvalitet odgovora. Ljudi su znali uložiti truda da neke stvari približe i pojasne to bi se odmah izrelativiziralo ili bi se ušutilo da bi opet kroz izvjesno vrijeme oživjelo. Zato ovaj podforum ne služi više svojoj svrsi jer su skoro sve teme jedna tema koja bi trebala biti na Filozofiji, ali i tamo ima cirkusa koji se završava na Politici. Tu "Bez cenzure" ne računam.
Svasta...
IcedMFEarth wrote:Chagalje druže, ko vjeruje u boga ne trebaju mu naučni dokazi. Ko ne vjeruje, neće ga to ubijediti. Naše oče vide, ali su srca slijepa
vatrogasac wrote:
Svasta...
Želiš reći da ti tražiš odgovor? Svašta...
Kakav bolan odgovor, kakva pitanja?
Promasio si temu a ta tema je zakljucana.
Sjetimo se samo koliko se pričalo o tome kako su sagrađene egipatske piramide, a sagrađene su daleko prije 7. stoljeća.
objasnjeno u Kuranu kako su sagradjenje, a nauka to potvrdila
U kuranu se spominje da za vrijeme Faraona gradjevina se radila od smjese zemlje i zagrijavanja na temperaturu, a to je davidovitz potvrdio kako se moze na jednostavan nacin veliki blokovi iraditi na takav nacin.
Znaci izljevani su na mjestu u kalupima.
Kako se konkretno spominje, kojim riječima? Smjesa zemlje kao termin može podrazumijevati svašta a metod zagrijavanja na temperaturu nije baš neviđena stvar. I o tom terminu moglo bi se raspravljati.
Chagalj wrote:
Kad se pročita Kur'an, vidi se da ništa nije rečeno konkretno u smislu da te riječi i ta rečenica može značiti nedvojbeno to i samo to, nego je namjerno sve rečeno nekonkretno i višeznačno, a sve da bi se imao prostor za pripajanje više značenja i različitih odgovora na pitanje šta je pisac htio da kaže, a to je upravo ono što vjernicima poput Chagalja dopušta da prave ovakve spinove, drugim riječima postoji prostor za kreaciju interpretacija koje odgovaraju već zauzetoj poziciji.
evo da ti dam primjer kako to funkicionise
Kuran kaze: Nebo je zasticeno.
nekaze kako , i onda mi tumacimo preko nauke, zasticeno je preko Van allenovih pojaseva koji nas stite od stetnih cestica iz sunca, ozonski omotac sto nas stiti od UV zraka
tako da svako tumacenje je ok, jer spada u kategoriju "Nebo je zasticeno" pa sta god izabrali OK je , i sta je tu problem.
nego ti bi se trebao zapitati a ko je mogao znati u to vrijeme da je nebo zasticeno na bilo koji nacin??? to pitanje treba sebi da postavis.
Da, a je li neko sebi postavio pitanje šta znači riječ ''zaštićeno'' u ovom slučaju, i u kojem smislu? Također, i u kojem stepenu se zaštita podrazumijeva? I tu ima prostora za više značenja, može biti da se uopšte ne misli na zaštitu nas od UV zračenja. Također, potpune zaštite nema, a kad nema potpune zaštite onda je to ublažavanje a ne zaštita. Čak i kad ne bi imao nikakav dokaz za zaštitu, uvije se može reći da je to Božijih ruku djelo i da se običan insan ne treba petljati u Božije poslove.
Chagalj wrote:
Što se tiče već zauzete pozicije, Chagalj je zauzeo poziciju vjernika od svog rođenja, nisam znao da dijete od 1,2,6 ili 12 mjeseci ili 4 godine može biti toliko napredno da skonta koja je vjera prava. Volio bih znati kako je to uspio.
netreba ni kontati nego je to urodjeno u djeci da vjeruju u Boga
Ljudi su kao i životinje, vole biti zaštićeni. Isto tako, sigurno se bolje osjećaš kad iza svojih leđa imaš nekog jakog ko te može izvući iz bilo kojeg problema. S obzirom da je život prilično težak i da zna biti situacija bez izlaza, ljudi se neće mirit sa porazom i pustiti da ih život pregazi, nego će uraditi sve, ali baš sve da nađu izlaz. To se zove instinkt za preživljavanjem. Tu u igru ulazi veliki brat poznat kao Bog i koji tu ajmo reći ulazi kao zaštita, i koji ljudima služi kao na džoker spasa na koji se mogu pozvati jer malo ko ima mentalne snage da se na rješavanje nerješivih problema osloni isključivo sam na sebe, bez pomoći ikoga ili ičega.
Pojedinac ne može podnijeti da je pred nečim bespomoćan i da mu neće niko pomoći, i zato se nada da ima Svemogućeg Velikog Brata iza leđa kojeg može ubijediti da mu pomogne molitvama, ili drugim riječima, ta je koncepcija potrebna pojedincu da ubijedi samog sebe da može imati nekog utjecaja na rješavanje nerješivih problema koji su za njega samog nerješivi.
Da te ja pitam, kako si znao da je baš Islam pravi kao malo dijete, zašto ne neka od drugih preko 4000 vjera?
Chagalj wrote:
Bog kakav se propagira u vjerskim knjigama pada na jednostavnim pitanjima poput pitanja slobodne volje, ali ne bi trebalo Boga pobijati jer dosta ljudi ne bi znalo živjeti bez Boga pošto im je sve mimo toga strana koncepcija.
jeli imas svijest, jeli imas razum, jeli mozes da podignes ruku u zrak jer tako si naumio, mozes li da hodas da sjedes po svojoj volji itd moze sve
eh to ti je slobodna volja, znaci imas izbor da biras kako ces, imas i svijest i intelekt. ti imas svoju slobodnu volju. dok andjeli nemaju slobodnu volju nego samo rade sto im je naredjeno od Boga, poput robota.
Kako imaš svijest i razum ako Bog unaprijed zna sve što ćeš uraditi? Znači, prije nego što se rodiš, put kojim ćeš ići već je iscrtan a u toku života ti samo hodaš tim putem, data ti je iluzija da si donio odluke slobodnom voljom a zapravo si ''programiran'' da ideš tom stazom. Možeš da podigneš ruku u zrak ali to nije rezultat tvoje slobodne volje nego programa po čijim naredbama ideš jer je unaprijed zapisano u programu, tj. tvojoj već iscrtanoj stazi, da ćeš ti ruku dići, i ti s tog puta ne možeš skrenuti jer bi to značilo da je Bog pogriješio pošto nije bilo onako kako je mislio da će biti.
Znači, ti svoj put ne praviš svojim odlukama, tvoj put već je u detalje napravljen tuđim odlukama, a ti ne možeš ništa uraditi nego ići putem koji ti je Bog nacrtao. Ti si samo izvršilac programa.
Last edited by Lopov-eliminator on 26/08/2014 14:51, edited 1 time in total.
Vidi Chagalju, da bi imali konstruktivnu raspravu potrebno je prije svega imati odredjeno predznanje i sposobnost rezonovanja. Ti kad pitas:
Chagalj wrote:sto je glupost?
pozivajuci se na ovaj biser
Chagalj wrote:pseudo na starogrckom znaci falsifikovan, i de mi molim te objasni kako je se to radi o pseudo nauci ako imamo egzaktne stvari kao sto su brojevi.
mi govori da nemas nijedno. Isto tako, potrebno je znati izvlaciti neke stvari iz konteksta, a ne da se moram hiljadu puta ponavljati i da ti moram ko djetetu crtati. Dokaz A:
nakon sto sam eksplicitno naglasio da broj ponavljanja nije tacka sporenja, nego zakljucci koje izvodis:
koji zakljucci ?? svi kad pricaju samnom ostaju nedoreceni pa i nemogu da dajem prave odgovore sve nesto poluprazno pa moram da razbijam glavu sta je ko htio reci.
kakav zakljucak je pogresan?
Ako ti tvrdis da se rijec dan ponavlja 365 puta i da je to dokaz natprirodnosti Kur'ana, a ja kazem da broj nije problem, da ti vjerujem da je stvarno u pitanju 365 ponavljanja, sa kojim zakljuckom imam problem? Je li ti trolas? Jesi li ti stvarna osoba? premisa: broj ponavljanja rijeci dan u Kur'anu je 365 puta - nije problem zakljucak: Kur'an je zasigurno natprirodnog porijekla - problem!!
Bujrum majstore wrote:Kako ide legendo?
Moze on svasta izgleda.
Moze li mene skinut sa ovog foruma?
Malo bih da odmorim a time bi i sebe dokazao meni, licno i personalno.
Bujrum majstore wrote:Kako ide legendo?
Moze on svasta izgleda.
Moze li mene skinut sa ovog foruma?
Malo bih da odmorim a time bi i sebe dokazao meni, licno i personalno.
Lopov-eliminator wrote:Može li Bog biti jači od samog sebe?
Ah, ta "logika". To pitanje nema smisla, pa nema smisla niti odgovor da se da.
Sve ima smisla, ako se malo razmisli.
Moze li Bog napraviti kamen ili bilo sta sto ne moze podici?
Ako moze, onda ne moze podici i nije svemocan.
Ako ne moze, opet nije svemocan.
Sjetimo se samo koliko se pričalo o tome kako su sagrađene egipatske piramide, a sagrađene su daleko prije 7. stoljeća.
objasnjeno u Kuranu kako su sagradjenje, a nauka to potvrdila
U kuranu se spominje da za vrijeme Faraona gradjevina se radila od smjese zemlje i zagrijavanja na temperaturu, a to je davidovitz potvrdio kako se moze na jednostavan nacin veliki blokovi iraditi na takav nacin.
Znaci izljevani su na mjestu u kalupima.
Kako se konkretno spominje, kojim riječima? Smjesa zemlje kao termin može podrazumijevati svašta a metod zagrijavanja na temperaturu nije baš neviđena stvar. I o tom terminu moglo bi se raspravljati.
Chagalj wrote:
Kad se pročita Kur'an, vidi se da ništa nije rečeno konkretno u smislu da te riječi i ta rečenica može značiti nedvojbeno to i samo to, nego je namjerno sve rečeno nekonkretno i višeznačno, a sve da bi se imao prostor za pripajanje više značenja i različitih odgovora na pitanje šta je pisac htio da kaže, a to je upravo ono što vjernicima poput Chagalja dopušta da prave ovakve spinove, drugim riječima postoji prostor za kreaciju interpretacija koje odgovaraju već zauzetoj poziciji.
evo da ti dam primjer kako to funkicionise
Kuran kaze: Nebo je zasticeno.
nekaze kako , i onda mi tumacimo preko nauke, zasticeno je preko Van allenovih pojaseva koji nas stite od stetnih cestica iz sunca, ozonski omotac sto nas stiti od UV zraka
tako da svako tumacenje je ok, jer spada u kategoriju "Nebo je zasticeno" pa sta god izabrali OK je , i sta je tu problem.
nego ti bi se trebao zapitati a ko je mogao znati u to vrijeme da je nebo zasticeno na bilo koji nacin??? to pitanje treba sebi da postavis.
Da, a je li neko sebi postavio pitanje šta znači riječ ''zaštićeno'' u ovom slučaju, i u kojem smislu? Također, i u kojem stepenu se zaštita podrazumijeva? I tu ima prostora za više značenja, može biti da se uopšte ne misli na zaštitu nas od UV zračenja. Također, potpune zaštite nema, a kad nema potpune zaštite onda je to ublažavanje a ne zaštita. Čak i kad ne bi imao nikakav dokaz za zaštitu, uvije se može reći da je to Božijih ruku djelo i da se običan insan ne treba petljati u Božije poslove.
Chagalj wrote:
Što se tiče već zauzete pozicije, Chagalj je zauzeo poziciju vjernika od svog rođenja, nisam znao da dijete od 1,2,6 ili 12 mjeseci ili 4 godine može biti toliko napredno da skonta koja je vjera prava. Volio bih znati kako je to uspio.
netreba ni kontati nego je to urodjeno u djeci da vjeruju u Boga
Ljudi su kao i životinje, vole biti zaštićeni. Isto tako, sigurno se bolje osjećaš kad iza svojih leđa imaš nekog jakog ko te može izvući iz bilo kojeg problema. S obzirom da je život prilično težak i da zna biti situacija bez izlaza, ljudi se neće mirit sa porazom i pustiti da ih život pregazi, nego će uraditi sve, ali baš sve da nađu izlaz. To se zove instinkt za preživljavanjem. Tu u igru ulazi veliki brat poznat kao Bog i koji tu ajmo reći ulazi kao zaštita, i koji ljudima služi kao na džoker spasa na koji se mogu pozvati jer malo ko ima mentalne snage da se na rješavanje nerješivih problema osloni isključivo sam na sebe a da istovremeno ne priželjkuje iznenadni pozitivan obrt situacije.
Pojedinac ne može podnijeti da je pred nečim bespomoćan i da mu neće niko pomoći, i zato se nada da ima Svemogućeg Velikog Brata iza leđa kojeg može ubijediti da mu pomogne molitvama, ili drugim riječima, ta je koncepcija potrebna pojedincu da ubijedi samog sebe da može imati nekog utjecaja na rješavanje nerješivih problema koji su za njega samog nerješivi.
Da te ja pitam, kako si znao da je baš Islam pravi kao malo dijete, zašto ne neka od drugih preko 4000 vjera?
Chagalj wrote:
Bog kakav se propagira u vjerskim knjigama pada na jednostavnim pitanjima poput pitanja slobodne volje, ali ne bi trebalo Boga pobijati jer dosta ljudi ne bi znalo živjeti bez Boga pošto im je sve mimo toga strana koncepcija.
jeli imas svijest, jeli imas razum, jeli mozes da podignes ruku u zrak jer tako si naumio, mozes li da hodas da sjedes po svojoj volji itd moze sve
eh to ti je slobodna volja, znaci imas izbor da biras kako ces, imas i svijest i intelekt. ti imas svoju slobodnu volju. dok andjeli nemaju slobodnu volju nego samo rade sto im je naredjeno od Boga, poput robota.
Kako imaš svijest i razum ako Bog unaprijed zna sve što ćeš uraditi? Znači, prije nego što se rodiš, put kojim ćeš ići već je iscrtan a u toku života ti samo hodaš tim putem, data ti je iluzija da si donio odluke slobodnom voljom a zapravo si ''programiran'' da ideš tom stazom. Možeš da podigneš ruku u zrak ali to nije rezultat tvoje slobodne volje nego programa po čijim naredbama ideš jer je unaprijed zapisano u programu, tj. tvojoj već iscrtanoj stazi, da ćeš ti ruku dići, i ti s tog puta ne možeš skrenuti jer bi to značilo da je Bog pogriješio pošto nije bilo onako kako je mislio da će biti.
Znači, ti svoj put ne praviš svojim odlukama, tvoj put već je u detalje napravljen tuđim odlukama, a ti ne možeš ništa uraditi nego ići putem koji ti je Bog nacrtao. Ti si samo izvršilac programa.
28:38. I reče faraon: “O uglednici! Ne znam da vi imate drugog boga osim mene.28:38a Zato mi zapali o Hamane, na ilovači, te mi načini toranj, da bih se ja uspeo bogu Musaovom. A uistinu, ja ga smatram (jednim) od lažova.”
poenta je da se uzima zemlja(ilovaca , pomijesano sa vodom) i toplota
dok zvanicna nauka do prije nekoliko govorila kako su blokovi bilio klesani, i nikakva toplota nije bila upetljana, a samim tim stvarali nemogu problem, a to je kako podignuti kamen blok od vise tona na visinu od 200 metara.
ne samo UV zracenje evo kako jos
neznam, ali me islam privlacio kao magnet dok sam jos dijete bio iako u familiji nije vjernik bio niti se praktikovao islam.
pogresno razmisljas
Bog zna buducnost, i iz tog znanja je napisalo pero sta ce da se desi do Sudnjeg dana,sudbina, a ne da se desava zato sto je BOg tako napisao, nego se to desava svojim tokom ali Bog je znao to stace da se desi pa zapisalo pero sudbine, i ti mislis da se to desava samo zato sto je zapisano tako, ali to je samo zapisano iz Bozijeg svezanja.
razumijes li.
ko ja znam stace da se desi, i zapisem sve, i onda pustim da otpocne i sve se desava onako kako sam zapisao, sad ce neko reci pa desava se zato st osi ti zapisao to, a ja kazem ne nego ja sam znao stace da se desi pa to zapisao i to je to, jer ako sam znao stace da se desi onda nije se moglo desiti drukacije, i ti dobijas sliku da se to desava samo zato sto sam ja to zapisao. sto je pogresno razmisljanje.
jer inace svako bi se mogao hvatati na foru kad bude pred bogom, ti si mi tako odredio pa sam ja zgrijesio, a to je sejtanska fora, jer sejtan ima svojstvo da kriviu prebaciva na drugog, ti kad uradis gresku a skrivis na Bogu uzeo si jedno od svojstva sejtana.
Lopov-eliminator wrote:Kako imaš svijest i razum ako Bog unaprijed zna sve što ćeš uraditi?
Da, to što neko zna šta ćeš učiniti znači da ne možeš biti svjestan svog djela niti imati razum
Znači, prije nego što se rodiš, put kojim ćeš ići već je iscrtan a u toku života ti samo hodaš tim putem, data ti je iluzija da si donio odluke slobodnom voljom a zapravo si ''programiran'' da ideš tom stazom. Možeš da podigneš ruku u zrak ali to nije rezultat tvoje slobodne volje nego programa po čijim naredbama ideš jer je unaprijed zapisano u programu, tj. tvojoj već iscrtanoj stazi, da ćeš ti ruku dići, i ti s tog puta ne možeš skrenuti jer bi to značilo da je Bog pogriješio pošto nije bilo onako kako je mislio da će biti.
Da, i? Ne mijenja tvoju svjesnost o djelima niti svjestan izbor. Ali radije ne bih dalje o ovom, ne smatram da znam mnogo (ali znam dovoljno da ja budem miran po tom pitanju... ili mislim da znam)
Znači, ti svoj put ne praviš svojim odlukama, tvoj put već je u detalje napravljen tuđim odlukama, a ti ne možeš ništa uraditi nego ići putem koji ti je Bog nacrtao. Ti si samo svjesni i odgovorni izvršilac programa.
IcedMFEarth wrote:Piše zemlja stvarana 6 dana što je apsurd.
Da, ne može Bog protiv prirodnih zakona
A kako je On mudar, napravio zemlju za 6 dana a napravio da izgleda ko da je trajalo 100 miliona godina. Zašto li je to uradio ?
Jer je svemoguc a ti si slijep pored ociju!!
On je stvorio sve a cak je i izdvojio vremena da ljudima tacno pojasni sta ce jesti, sta piti, kako se oblaciti, koliko zena imati i tome sl.
Ok, pojasnjavao je on u par navrata izgleda pa se narod malo pogubio, treba mu dati vremena pa da opet pojasni al kako treba.
Maxxtro wrote:Ako ti tvrdis da se rijec dan ponavlja 365 puta i da je to dokaz natprirodnosti Kur'ana, a ja kazem da broj nije problem, da ti vjerujem da je stvarno u pitanju 365 ponavljanja, sa kojim zakljuckom imam problem? Je li ti trolas? Jesi li ti stvarna osoba? premisa: broj ponavljanja rijeci dan u Kur'anu je 365 puta - nije problem zakljucak: Kur'an je zasigurno natprirodnog porijekla - problem!!
Nema smisla, zaboravi.
eh pa to se trazi od tebe jarane, sad mogu adekvatno da odgovorim na nejasnocu
kao prvo to oko 365 dana, i jeste cudo i nije cudo, zavisno u kojem je kontekstu stavljeno
ako das nepismenoj osobi da ti diktira sve sta ces da pises bez da ti kaze moras da imas rijec dana 365 puta u cijelo knjizi onda je cudo
a ako je nepismena osoba namjerno odlucio da ima 365 puta rijec dan, tako sto je receno pisaru da tako uradi, onda nije cudo.
znaci ovo oko 365 puta nije cudo ali je indikacija , indikacija da je Kuran programiran, problem za vas nastaje krupnije stvari koje se nemogu inace uraditi, kao programiranje sa ogromnim ciframa da se poveze sa tekstom , brojevima sura i ajeta, eh to je cudo onda, i nemoze se namjerno i nenamjerno uraditi. mora biti od Boga.
jesi li me sad razumio, ja netvrdim da je samo 365 puta rijec dan cudo , nego kad se sve uzme u obzir onda je cudo, razumijes li sad.
IcedMFEarth wrote:Piše zemlja stvarana 6 dana što je apsurd.
Da, ne može Bog protiv prirodnih zakona
A kako je On mudar, napravio zemlju za 6 dana a napravio da izgleda ko da je trajalo 100 miliona godina. Zašto li je to uradio ?
Ne znam sigurno da je tako. Možda 6 dana je 4,5 milijardi godina. Možda nije. Samo sam konstatovao, ono što i sam u biti znaš, da "dokazivati" naukom Boga, ili ga ograničavati "prirodnim zakonima" je apsurd sam po sebi. Zašto? Jer Bog (kako ga većina percipira, vjerujem) nije njima ograničen. Eto, toliko. A to 6 dana, meh.
Bujrum majstore wrote:Sve ima smisla, ako se malo razmisli.
Moze li Bog napraviti kamen ili bilo sta sto ne moze podici?
Ako moze, onda ne moze podici i nije svemocan.
Ako ne moze, opet nije svemocan.