Kandidati za člana predjsedništva (all about)

Post Reply
putokaz1

#401 Re: Kandidati za člana predjsedništva (all about)

Post by putokaz1 »

Ekonomija ,ekonomija ekonomija -Radončić!!!
Havatar

#402 Re: Kandidati za člana predjsedništva (all about)

Post by Havatar »

Cerić pokrenuo inicijativu za depolitizaciju Predsjedništva BiH

Nezavisni kandidat za člana Predsjedništva BiH Mustafa Cerić izjavio je danas da ponovo pokreće inicijativu za depolizitaciju Predsjedništva BiH, a koja ima za cilj vratiti dignitet, efikasnost i ustavnu poziciju instituciji Predsjedništva BiH, a time i državi u cjelini.

Image

To znači da treba usvojiti praktični i proceduralni mehanizam koji bi onemogućio da članovi Predsjedništva, dok su na funkciji, budu stranački čelnici ili stranački kadrovi", kazao je Cerić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Po njegovim riječima, članovi Predsjedništva BiH imaju obavezu štititi ustavni poredak i status konstitutivnih naroda i svih građana, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali i zato se biraju na izborima. Međutim, kako je dodao, to dosad nije bila praksa, pa je i položaj Predsjedništva BiH često bio predmet politiziranja, a najviša državna institucija poligon za politička prepucavanja, sukobe i blokade političkih partija.

"Međunarodni položaj države Bosne i Hercegovine je trenutno izuzetno loš. Naš kapital zemlje na razmeđu civilizacija je potrošen, a niti jedan od naroda koje predstavljaju trojica članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nije zadovoljan svojom pozicijom", kazao je Cerić.

Naveo je da većina razvijenih demokracija u Evropi ima nadstranačku poziciju predsjednika ili predsjedništva, te da se neko čim stupi na tu dužnost dobrovoljno, u korist građana, odriče stranačke pozicije i obaveza kako bi se u potpunosti posvetio radu u korist svih građana.

"Političke stranke važan su dio demokratskog procesa, ali sigurno nisu jedine. Stoga je od krucijalne važnosti da u trenutku kada dio političkih partija ne posjeduje demokratske kapacitete unutar svojih struktura, barem Predsjedništvo BiH ostane snažna i respektabilna državna institucija, koja ima osnovu direktne demokracije i predstavljanja građana", kazao je Cerić.

Image

Dodao je da su pripreme za obilježavanja 100. godišnjice Sarajevskog atentata primjer toga.

"Naime, obzirom na značaj tog jubileja očekivali smo da će se u glavnom gradu okupiti najviši evropski i svjetski zvaničnici, lideri cijelog svijeta, kako bi na prijelazu iz stoljeća ratova u stoljeće mira poslali snažnu poruku, poziv cijelom svijetu da se oružje i ratovi zamjene civilizacijskim razumijevanjem, međusobnim povjerenjem i ljudskom nadom da se može graditi bolji i pravedniji svijet. No, sudeći prema sadašnjim informacijama, mali broj svjetskih lidera će doći u Sarajevo. To je trebao biti posao državnog vrha, a ne lokalnih vlasti", kazao je Cerić.

On smatra da samo depolitizirano Predsjedništvo BiH i članovi lišeni partijskog dresa i obaveza mogu biti riješenje za funkcionalnost i efikasnost ove državne institucije.

"Stoga, kada budem izabran za bošnjačkog člana Predsjedništva osobno ću se osloboditi svih obaveza izvan državnih, kao što su moje dosadašnje obaveze članstva u Evropskom vijeću za fetve sa sjedištem u Dablinu te članstva u Evropskom vijeću vjerskih lidera sa sjedištem u Oslu", dodao je Cerić.

Pozvao je političke subjekte, kao i sve potencijalne kandidate za članove Predsjedništva BiH na predstojećim izborima, da podrže depolitizaciju članova Predsjedništva BiH.

Komentarišući neke inicijative za smjenu Zlatka Lagumdžije sa mjesta ministra vanjskih poslova BiH, Cerić je kazao da je on nezavisni kanditat, te da zbog toge ne želi ulaziti u međustranačke sporazume ili nesporazume.
BHCluster

#403 Re: Kandidati za člana predjsedništva (all about)

Post by BHCluster »

Predsjedništvo HDZ-a 1990 na današnjoj je sjednici predložilo predsjednika te stranke Martina Raguža za kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH – izjavio je novinarima glavni tajnik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović uoči početka programske konvencije te stranke koja se održava u Mostaru.
Znaci novi clan predsjednistva iz reda Hrvatskog naroda ce po svoj prilici biti Martin Raguž.
It_is_a_Leclerc

#404 Re: Kandidati za člana predjsedništva (all about)

Post by It_is_a_Leclerc »

:lol:

Raguž ima šansi koliko ih imam i ja. Realno.

Meni je samo glupo što bi SDP eventualnim kandidiranjem Bećirovića mogli "potrošiti" jedinog iole normalnog Bošnjaka među njima. Jer, ko god izađe na megdan Bakiru Nacionaleu, izgubit će. Ipak dede sa francuskom ćepicom i nane iz mahale imaju taj fetiš na prezime.
weredsf

#405 Re: Kandidati za člana predjsedništva (all about)

Post by weredsf »

It_is_a_Leclerc wrote::lol:

Meni je samo glupo što bi SDP eventualnim kandidiranjem Bećirovića mogli "potrošiti" jedinog iole normalnog Bošnjaka među njima. Jer, ko god izađe na megdan Bakiru Nacionaleu, izgubit će. Ipak dede sa francuskom ćepicom i nane iz mahale imaju taj fetiš na prezime.
Ko god izadje izgubit ce od Bakira, ne vidim ko bi mogao dobiti vise glasova..SDA ima glasacku masineriju koja je dovoljno velika da ga izabere
sportman1

#406 Re: Kandidati za člana predjsedništva (all about)

Post by sportman1 »

It_is_a_Leclerc wrote::lol:

ako budu covic i raguz samo,dobija raguz.
Hafis

#407 Re: Kandidati za člana predjsedništva (all about)

Post by Hafis »

Bio sam jučer na konvenciji devedesetke na poziv prijatelja koji se relativno visoko pozicionirao na izbornoj listi u toj stranci.
U zadnih dvadesetak godina ove ''demokracije'' nagledao sam se svakakvih strančkih konvencija i vremenom sam izgradio ''nos za predviđanje'' izbornih rezultata....da skratim - suma sumarom, obzirom na sve viđeno, na novookupljene likove u ovoj stranci koji bi trebali ostvariti povoljan izborni rezultat, na broj prisutnih, samu atmosferu skupa... - mrka kapa.
HDZ će ih, neovisno kojeg kandidata predloži poraziti bez po muke u toj utakmici...jedino ako se ne desi nešto nepredviđeno.
cadburry

#408 Re: Kandidati za člana predjsedništva (all about)

Post by cadburry »

Marinko Čavara je novi hrvatski član Predsjedništva BiH. Raguž je, nešto kao Zdravko Krsmanović, posljednja (uzaludna) iskra nade u očima Sarajeva.
Hafis

#409 Re: Kandidati za člana predjsedništva (all about)

Post by Hafis »

U sarajevskim očima bi izbor Raguže bio sasvim prihvatljivo rješenje.
Međutim kada bi se usporedila servilnost dosadašnjeg ''hrvatskog'' člana predsjedništva s pretpostavljenom servilnošću Raguža, on bi se relativno brzo transformirao u u ''ustašu'' u očima tamošnje javnosti.
Jednom riječju - Željko Komšić je neponovljiv.
cadburry

#410 Re: Kandidati za člana predjsedništva (all about)

Post by cadburry »

Hafis wrote:U sarajevskim očima bi izbor Raguže bio sasvim prihvatljivo rješenje.
Međutim kada bi se usporedila servilnost dosadašnjeg ''hrvatskog'' člana predsjedništva s pretpostavljenom servilnošću Raguža, on bi se relativno brzo transformirao u u ''ustašu'' u očima tamošnje javnosti.
Jednom riječju - Željko Komšić je neponovljiv.
Ma vidi, nismo ni mi toliko naivni, svjesni smo da Raguž ne ide džamiju :D. Ali se hvatamo za svaku ličnost i stranku koja u ima koliko-toliko kredibiliteta u Hrvata i Srba, a da prve tačke političke agende nisu veličanje ratnih zločina(ca) i rastapanje BiH.

I imaš pogrešnu sliku sarajevske percepcije. Niko neće porediti Raguža i Komšića, većina je svjesna ko je Raguž i s kakvim diskursom dolazi. Komšić se mjeri istim kriterijima kojim se mjeri Lagumdžija, Izetbegović, Radončić, Silajdžić, dok se Raguž svrstava u skupinu Čovića, IM Jovića, Krište, Ljubića i mjeri se tim kriterijima. A kao rezultat mjerenja, postoji široki konsenzus o najvećem stepenu prihvatljivosti.

No, nažalost, kako stvari stoje zasada Čavara će izgleda biti Komšićev nasljednik.
Hafis

#411 Re: Kandidati za člana predjsedništva (all about)

Post by Hafis »

cadburry wrote:[

Ma vidi, nismo ni mi toliko naivni, svjesni smo da Raguž ne ide džamiju :D. Ali se hvatamo za svaku ličnost i stranku koja u ima koliko-toliko kredibiliteta u Hrvata i Srba, a da prve tačke političke agende nisu veličanje ratnih zločina(ca) i rastapanje BiH.

I imaš pogrešnu sliku sarajevske percepcije. Niko neće porediti Raguža i Komšića, većina je svjesna ko je Raguž i s kakvim diskursom dolazi. Komšić se mjeri istim kriterijima kojim se mjeri Lagumdžija, Izetbegović, Radončić, Silajdžić, dok se Raguž svrstava u skupinu Čovića, IM Jovića, Krište, Ljubića i mjeri se tim kriterijima. A kao rezultat mjerenja, postoji široki konsenzus o najvećem stepenu prihvatljivosti.

No, nažalost, kako stvari stoje zasada Čavara će izgleda biti Komšićev nasljednik.
Pa nisam ni ja baš tako isključiv i otprlike znam diskurs sarajevske percepcije. Dalje, u javnosti je u popriličnoj mjeri stvorena negativna slika o HDZ-u, koja po svoj prilici neće izblijedeti ni u narednih 50 godina, bilo kakve promjene nastupile u njegovom ponašanju, jednostavno ovo traje isuviše dugo.
S druge strane, stvorena je percepcija da je svaka druga moguća hrvatska opcija povoljnije rješenje (ako već mora biti jedna od njih), ali ne za boljitak države, nego bolja isključivo za nacionalni interes. Tako da su protagonisti pravljenja države za čovjeka postali i takvi opskurni likovi poput Lijanovića i HSP.
U takvim stremljenjima jednostavno ne postoji ni trunka morala, niti bilo kakve zabrinutosti na što sve to može izaći i je li to srednjoročno gledajući pametno rješenje. Jer, imati u predsjedništvu osobu koja je u nacionalnom i ideološkom pogledu nesumnjivo veći Bošnjak od 99% pripadnika tog naroda u ovoj državi, i tu činjenicu hladno pravdati sebi i drugima floskulom ''pripadnik iz reda hrvatskog naroda'' i hajdemo dalje...to je bilo neprocjenjivo iskustvo, i ne vjerujem da će se ikada više moći ponoviti.
Mada opet kažem, imam razumijevanja i za takve opcije, jer u politici nema sentimentalnosti i bitan je samo politički uspjeh, a još pogotovo ako se može legalno provesti kroz određene rupe u Ustavu.
Međutim, postoji i druga strana medalje. Ako Čavara progura kroz izbore i uđe u predsjedništvo, trebat' će se ipak ponovo prisjetiti da u ovoj državi žive tri naroda, jer neke stvari neće više tako olako prolaziti.
Recimo, ismijavanje Neumljanima što se bune na neželjeni dolazak turskih vojnih brodova (u stvari svih brodova).
Da je u predsjedništvu kojim slučajem sjedio član izabran hrvatskom većinskom voljom (umjesto onoga fikusa), sada bi u predsjedništvu bila ''krv do koljena'' zbog tog s pravom rečeno - incidenta (način na koji je sve ''dogovoreno'').

Mislim da bi dolazak Čavare na tu funkciju, mnoge neprirodne i apsurdne devijacije ipak vratio na svoje mjesto
cadburry

#412 Re: Kandidati za člana predjsedništva (all about)

Post by cadburry »

Hafis wrote:
cadburry wrote:[

Pa nisam ni ja baš tako isključiv i otprlike znam diskurs sarajevske percepcije. Dalje, u javnosti je u popriličnoj mjeri stvorena negativna slika o HDZ-u, koja po svoj prilici neće izblijedeti ni u narednih 50 godina, bilo kakve promjene nastupile u njegovom ponašanju, jednostavno ovo traje isuviše dugo.
S druge strane, stvorena je percepcija da je svaka druga moguća hrvatska opcija povoljnije rješenje (ako već mora biti jedna od njih), ali ne za boljitak države, nego bolja isključivo za nacionalni interes. Tako da su protagonisti pravljenja države za čovjeka postali i takvi opskurni likovi poput Lijanovića i HSP.
U takvim stremljenjima jednostavno ne postoji ni trunka morala, niti bilo kakve zabrinutosti na što sve to može izaći i je li to srednjoročno gledajući pametno rješenje. Jer, imati u predsjedništvu osobu koja je u nacionalnom i ideološkom pogledu nesumnjivo veći Bošnjak od 99% pripadnika tog naroda u ovoj državi, i tu činjenicu hladno pravdati sebi i drugima floskulom ''pripadnik iz reda hrvatskog naroda'' i hajdemo dalje...to je bilo neprocjenjivo iskustvo, i ne vjerujem da će se ikada više moći ponoviti.
Mada opet kažem, imam razumijevanja i za takve opcije, jer u politici nema sentimentalnosti i bitan je samo politički uspjeh, a još pogotovo ako se može legalno provesti kroz određene rupe u Ustavu.
Međutim, postoji i druga strana medalje. Ako Čavara progura kroz izbore i uđe u predsjedništvo, trebat' će se ipak ponovo prisjetiti da u ovoj državi žive tri naroda, jer neke stvari neće više tako olako prolaziti.
Recimo, ismijavanje Neumljanima što se bune na neželjeni dolazak turskih vojnih brodova (u stvari svih brodova).
Da je u predsjedništvu kojim slučajem sjedio član izabran hrvatskom većinskom voljom (umjesto onoga fikusa), sada bi u predsjedništvu bila ''krv do koljena'' zbog tog s pravom rečeno - incidenta (način na koji je sve ''dogovoreno'').

Mislim da bi dolazak Čavare na tu funkciju, mnoge neprirodne i apsurdne devijacije ipak vratio na svoje mjesto
Nije pakošću ili javašlukom novinara, niti željom Sarajeva, stvorena ta slika, nego se HDZ vraški potrudio da izgradi imidž kakav ima. Jedan od posljednjih u nizu napora HDZ-a u tom pravcu:
Image

I sad kao mi trebamo prežvakati Čavaru i radovati se njegovom ulasku u Predsjedništvo, a radi se o osobi koja je došla noge poljubiti osobi odgovornoj za smrt više od stotinu osoba? Razumijem ja u potpunosti frustraciju Hrvata zbog Komšića (iako je uglavnom ne znate izreći baš najbolje), ali, drugovi, ne grade se ni ovako odnosi.
Hafis

#413 Re: Kandidati za člana predjsedništva (all about)

Post by Hafis »

cadburry wrote:
Nije pakošću ili javašlukom novinara, niti željom Sarajeva, stvorena ta slika, nego se HDZ vraški potrudio da izgradi imidž kakav ima. Jedan od posljednjih u nizu napora HDZ-a u tom pravcu:

I sad kao mi trebamo prežvakati Čavaru i radovati se njegovom ulasku u Predsjedništvo, a radi se o osobi koja je došla noge poljubiti osobi odgovornoj za smrt više od stotinu osoba? Razumijem ja u potpunosti frustraciju Hrvata zbog Komšića (iako je uglavnom ne znate izreći baš najbolje), ali, drugovi, ne grade se ni ovako odnosi.
Nisam opravdao onaj njihov odlazak na doček, upravo iz tog razloga, jer to povlači za sobom određene implikacije i koje se mogu veoma vješto iskoristiti u veoma širok spektar uporabe, čak i do nekog budućeg alibija za neku drugu ''nepodopštinu''. Međutim, vjerojatno su se vodili procjenom da će se više dobiti na mostu, nego što će se izgubiti na ćupriji.

Slično je bilo u izbornoj noći poslije one Čovićeve izjave o ''stolnom gradu'', koja je nakon toga korištena i kao neki ''alibi'' čak i za izbor Komšića, mada je inženjering godinama ranije pripreman.. , a u jednom intervjuu (Face tv) Lagumdžija kaže: kada je one večeri on (Čović) to izjavio, tada smo rekli ne možemo s tim čovjekom graditi ''platformu'' - što je bezočna laž, jer je s tim čovjekom ušao u višemjesečno natezanje oko broja ministarskih mjesta i završilo je kako je završilo.
Da poentiram: bošnjački nacionalni interes u prvoj fazi je stvaranje dvoentitetske bošnjačko-srpske podjele BiH, i za provedbu istog potrebno je u potpunosti ovladati federacijom. Ponašanje ''žrtve'' je u tom cijelom planu sasvim nebitno, išli ne išli pred Kordića.
Da je na čelu HDZ- BiH Slavo Kukić ili Severina Vučković, politički plan bi se i dalje sprovodio po zacrtanom scenariju. A u tome svemu kao alibi dobro dođe i stalno nabacivanje stigme ''separatizma'' i ostalih dnevnopolitičkih stereotipa.
Prpa.ba

#414 Re: Kandidati za člana predjsedništva (all about)

Post by Prpa.ba »

Slabo provodimo taj plan kada nam finansijskim i robnim tokovima i dalje upravlja hrvatska konstitutivna manjina bez da se uredno izmiruju obveze prema federalnom budzetu. Necemo ni spominjati da najveca majorizatorska partija od koje zaziru uvijek slobodarski orijentirani hrvati ima vladaricu iz sjene, izvjesnu Lidiju Korac, cestu goscu sredisnjice HDZ-a i sakupljacicu dugova za izgradnju mnoge hrvatske karijere u institucijama. :lol:

Komsici i ostale ikebane su samo zamazivanje ociju i bijedni pokusaji servilne balijske elite da ispadne kao da nesto rade po nacionalnom pitanju dok sa strane svaki hrvatski zahtijev u podrucju od zivotno vaznih pitanja biva ekspresno uslisen. :mrgreen:
Hafis

#415 Re: Kandidati za člana predjsedništva (all about)

Post by Hafis »

Prpa.ba wrote:Slabo provodimo taj plan....
Ali da se složim s tobom: osim želje i apsolutnog nacionalnog koncenzusa, neophodno je posjedovati i određeno znanje...
To je već za druge teme.
Alfons Kauders

#416 Re: Kandidati za člana predjsedništva (all about)

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Ali da se složim s tobom: osim želje i apsolutnog nacionalnog koncenzusa, neophodno je posjedovati i određeno znanje...
To je već za druge teme.
ts ts ts

nakon svih ovih godina, adezeovci i dalje potcjenjuju protivnika... :D nije da mi smeta, dapache... :D
sanjin_1

#417 Re: Kandidati za člana predjsedništva (all about)

Post by sanjin_1 »

Hafis wrote:
To je već za druge teme.
Jadan nisi bio, nisi u stanju bio sacuvat ono malo jada sto si puskom odbranio a dijelio bi savijete o "pameti" :lol:
Hafis

#418 Re: Kandidati za člana predjsedništva (all about)

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote:
Hafis wrote:
To je već za druge teme.
ts ts ts

nakon svih ovih godina, adezeovci i dalje potcjenjuju protivnika... :D nije da mi smeta, dapache... :D
Moraš loma :-D
A i djeluje psiKički
Alfons Kauders

#419 Re: Kandidati za člana predjsedništva (all about)

Post by Alfons Kauders »

Djeluje, samo ne onako kako bi tebi odgovaralo... Moj doktore, fulas stoljece, milenij i kasnis dvije decenije. Zapravo i vise, jer ni prije dvije decenije nije bas islo tako lako. :)
Banksy

#420 Re: Kandidati za člana predjsedništva (all about)

Post by Banksy »

cadburry wrote:
Marinko Čavara je novi hrvatski član Predsjedništva BiH.
Teško. :)
bob_rock

#421 Re: Kandidati za člana predjsedništva (all about)

Post by bob_rock »

Mislim da tesko mu ko moze parirati.
sanjin_1

#422 Re: Kandidati za člana predjsedništva (all about)

Post by sanjin_1 »

cadburry wrote:Marinko Čavara je novi hrvatski član Predsjedništva BiH. Raguž je, nešto kao Zdravko Krsmanović, posljednja (uzaludna) iskra nade u očima Sarajeva.
Nade zasto? :shock:
I da jos jedanuput ponovimo gradivo.
Ne postoji "Hrvatski clan Predsjednistva". Postoji iskljucivo "Clan Predsjednistva BiH iz reda Hrvatskog naroda". Tako kaze Ustav BiH.
sanjin_1

#423 Re: Kandidati za člana predjsedništva (all about)

Post by sanjin_1 »

Hafis wrote:Bio sam jučer na konvenciji devedesetke na poziv prijatelja koji se relativno visoko pozicionirao na izbornoj listi u toj stranci.
U zadnih dvadesetak godina ove ''demokracije'' nagledao sam se svakakvih strančkih konvencija i vremenom sam izgradio ''nos za predviđanje'' izbornih rezultata....da skratim - suma sumarom, obzirom na sve viđeno, na novookupljene likove u ovoj stranci koji bi trebali ostvariti povoljan izborni rezultat, na broj prisutnih, samu atmosferu skupa... - mrka kapa.
HDZ će ih, neovisno kojeg kandidata predloži poraziti bez po muke u toj utakmici...jedino ako se ne desi nešto nepredviđeno.
Misliti da kombinacija HDZ1990 - HSP - Lijanovic ne moze uzeti 80,000 - 100,000 glasova totalni je politicki diletantizam. Ali od HDZ-a nista iznenadjujuce...samo naprid "is'sa ti" :-D
sanjin_1

#424 Re: Kandidati za člana predjsedništva (all about)

Post by sanjin_1 »

Hafis wrote:
cadburry wrote:

Nisam opravdao onaj njihov odlazak na doček, upravo iz tog razloga, jer to povlači za sobom određene implikacije i koje se mogu veoma vješto iskoristiti u veoma širok spektar uporabe, čak i do nekog budućeg alibija za neku drugu ''nepodopštinu''.
Znaci uredu je sto su oni isli da ukazu postovanje ratnom zlocincu koji izdao direktnu naredbu da se pobije 140 civila (zena, djece i staraca) ali nije dobro jer moze imati negativne politicke konotacije.
Kakav fasita bog te mazno...FUJ
I onda slini o "majorizaciji" :shock: Ma ima da vam naturamo Komsica i ovakve kao Komsic dokle god ne prihvatite civilizacijske norme naprednog svijeta.
sanjin_1

#425 Re: Kandidati za člana predjsedništva (all about)

Post by sanjin_1 »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote:
ts ts ts

Moraš loma :-D
A i djeluje psiKički
Da ohrabris sebe ali to ti se moj travaru ispod Bilog Briga zove "laganje samog sebe"..no dobro, realnost takve iluzioniste uvjek dobro mlatne po nosu. Ne vidim da ces i ti biti neki izuzetak.
Post Reply