Zasto dijasporci samo kukaju?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
Gernsheim

#401 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Gernsheim »

SmokingMan wrote:Meni je poznato da samo mi u BIH kukamo,dijaspora šalje šolde,i bolje žive od ljudi od nas,kredite otplaćuju puno bezbolnije nego to radimo mi,ljudi se prosto snašli,a i vlasti država u kojima žive daleko se bolje odnose prema useljenicima iz BH,nego ovi naši veliki patiroti aka podrumaši,koji ovo preostalo "roblje" u BIH smatra ni manje ni više nego stokom,a i ova "izgubljena" generacija između 20-30 godine što je odrastala u ratu i dalje odrasta u ovoj izgubljenoj zemlji koja je bez skoro ikakve perspektive,i osuđena na propast,i to da uglavnom žive od primanja roditelja,jer ne mogu naći stalno zaposlenje,šta će se sa istim desiti za nekih 10-220 godina,ja to i ne želim da pomislim.Mene ne brine dijaspora jer mi i ništa ne radi,čak šta više od nje sam imao velike koristi za razliku od svojih lažnih "gospodara" iz podruma koji su se preko tuđe muke u ratu a i nakon njega,nepravedno uzdigli,i mnogo uzoholili.Eto vam ih,pa u Oktobru izađite,dajte svoj,ionako utihnuli glas,svojim gospodarima,jer opet mnogi gaje lažnu nadu da će se neki od njih promjeniti,pa će i vas kao kao i ranije opet isti iznevjeriti,jer to njima nije ništa strano,sažalim se kada ljude vidim u dvoranama na predizbornim skupovima,kako im odano kliču,majke mi moje,meni tako golema tegoba dođe da bi na sav glas plakao,kada vidim kako se ovaj narod pati,mnogo,mnogo trudi da zaradi za hljeba,i gura sebe pod njihove noge.Nikada nisam vidio u životu veće sadiste,sebičnije ljude kao naše političare,ali ja sam već odavno sve prepustio vremenu,a tako mnoge stvari same od sebe izlađu na površinu.Nemojte tako govoriti o dijaspori,nije ni njima svejedno,većina njih je napustila zemlju nakon rata u potrazi za boljim životom,jer ga objektivno ovde više i nema,i samo je pitanje vremena kada ćemo u potpunosti potonuti,ja čak ne zamjeram ni onima koji nisu htjeli da se late puške,ja im i mimo svega halalim,kada se neki među njima ponekada uzohole kada dođu na kratki odnor u BIH,otrpim lagano i to,i ništa je a razliku od onoga šta već godinama trpimo,a kako stvari sotije tako će se i nastaviti.Da sutra imam priliku izaći iz BIH,otišao bih ne,osvrčući se,nikada se više ne bih vratio,samo za sebe čuvam koliko volim svoju zemlju,ali ja,kao i mnogi,imam male šanse da stupim u brak i osnujem porodicu,od patriotizma se ne živi,niti se prvenstveno od par bjednih stoja (od toga pola ode na kiriju) može normalno izdržavati porodica,žalosno je što mnoge od nas zaokupljaju mnoge druge nebitne stvari,pa zaprvo i ne vidimo koliko je ovde loša situacija.
Hvala za komentar!
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#402 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zviz »

dante17 wrote:Normalno da odlaze kad je perspektiva u ovoj zemlji nula,
i iduće godine i ja odlazim konačno.
Da stanete na noge kako treba u nekoj drugoj drzavi treba vam 15 godina osima ako vec ne dolazite sa milijonima.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#403 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Chmoljo »

Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» grmalj123, ImLove
Googlerica

#404 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Googlerica »

SmokingMan wrote:Meni je poznato da samo mi u BIH kukamo,dijaspora šalje šolde,i bolje žive od ljudi od nas,kredite otplaćuju puno bezbolnije nego to radimo mi,ljudi se prosto snašli,a i vlasti država u kojima žive daleko se bolje odnose prema useljenicima iz BH,nego ovi naši veliki patiroti aka podrumaši,koji ovo preostalo "roblje" u BIH smatra ni manje ni više nego stokom,a i ova "izgubljena" generacija između 20-30 godine što je odrastala u ratu i dalje odrasta u ovoj izgubljenoj zemlji koja je bez skoro ikakve perspektive,i osuđena na propast,i to da uglavnom žive od primanja roditelja,jer ne mogu naći stalno zaposlenje,šta će se sa istim desiti za nekih 10-220 godina,ja to i ne želim da pomislim.Mene ne brine dijaspora jer mi i ništa ne radi,čak šta više od nje sam imao velike koristi za razliku od svojih lažnih "gospodara" iz podruma koji su se preko tuđe muke u ratu a i nakon njega,nepravedno uzdigli,i mnogo uzoholili.Eto vam ih,pa u Oktobru izađite,dajte svoj,ionako utihnuli glas,svojim gospodarima,jer opet mnogi gaje lažnu nadu da će se neki od njih promjeniti,pa će i vas kao kao i ranije opet isti iznevjeriti,jer to njima nije ništa strano,sažalim se kada ljude vidim u dvoranama na predizbornim skupovima,kako im odano kliču,majke mi moje,meni tako golema tegoba dođe da bi na sav glas plakao,kada vidim kako se ovaj narod pati,mnogo,mnogo trudi da zaradi za hljeba,i gura sebe pod njihove noge.Nikada nisam vidio u životu veće sadiste,sebičnije ljude kao naše političare,ali ja sam već odavno sve prepustio vremenu,a tako mnoge stvari same od sebe izlađu na površinu.Nemojte tako govoriti o dijaspori,nije ni njima svejedno,većina njih je napustila zemlju nakon rata u potrazi za boljim životom,jer ga objektivno ovde više i nema,i samo je pitanje vremena kada ćemo u potpunosti potonuti,ja čak ne zamjeram ni onima koji nisu htjeli da se late puške,ja im i mimo svega halalim,kada se neki među njima ponekada uzohole kada dođu na kratki odnor u BIH,otrpim lagano i to,i ništa je a razliku od onoga šta već godinama trpimo,a kako stvari sotije tako će se i nastaviti.Da sutra imam priliku izaći iz BIH,otišao bih ne,osvrčući se,nikada se više ne bih vratio,samo za sebe čuvam koliko volim svoju zemlju,ali ja,kao i mnogi,imam male šanse da stupim u brak i osnujem porodicu,od patriotizma se ne živi,niti se prvenstveno od par bjednih stoja (od toga pola ode na kiriju) može normalno izdržavati porodica,žalosno je što mnoge od nas zaokupljaju mnoge druge nebitne stvari,pa zaprvo i ne vidimo koliko je ovde loša situacija.
:thumbup:

ali , ne razumijem, zasto dijaspora glasa na istim izborima i BiH, a ne zivi u BiH :|
stakasa

#405 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by stakasa »

Googlerica wrote:

ali , ne razumijem, zasto dijaspora glasa na istim izborima i BiH, a ne zivi u BiH :|
Ima se (pravo), moze se...
Googlerica

#406 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Googlerica »

stakasa wrote:
Googlerica wrote: ali , ne razumijem, zasto dijaspora glasa na istim izborima i BiH, a ne zivi u BiH :|
Ima se (pravo), moze se...
ali ,nije OK,jer svojim glasanjem uticu na zivot stanovnistva u BiH ,a licno ne zive u BiH :!:
insomnia78

#407 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by insomnia78 »

Pa ko kaze da se glasa
Evo ja ne glasam

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Googlerica

#408 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Googlerica »

insomnia78 wrote:Pa ko kaze da se glasa
Evo ja ne glasam

ja ne glasam uopste, nigdje; totlano sam apoliticna

ali vecina dijaspore sudjeluje u glasanju,a drugi dio je ,djelomicno ucesce u popisu stanovnistva ,ne zive u BiH,no mozda je na popisu stanovnsitva postojala opcija da zive u inostranstvu
stakasa

#409 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by stakasa »

Googlerica wrote:
insomnia78 wrote:Pa ko kaze da se glasa
Evo ja ne glasam

ja ne glasam uopste, nigdje; totlano sam apoliticna

ali vecina dijaspore sudjeluje u glasanju,a drugi dio je ,djelomicno ucesce u popisu stanovnistva ,ne zive u BiH,no mozda je na popisu stanovnsitva postojala opcija da zive u inostranstvu
Katastrofa
Keiko

#410 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Keiko »

Glasam i popisujem se ovdje gdje zivim. Me dam da me iko gura i u jedan tor.
Googlerica

#411 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Googlerica »

Keiko wrote:Glasam i popisujem se ovdje gdje zivim. Me dam da me iko gura i u jedan tor.
El malagueño

#412 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by El malagueño »

Zviz wrote:
dante17 wrote:Normalno da odlaze kad je perspektiva u ovoj zemlji nula,
i iduće godine i ja odlazim konačno.
Da stanete na noge kako treba u nekoj drugoj drzavi treba vam 15 godina osima ako vec ne dolazite sa milijonima.
Ova izjava vodi do slijedecih zakljucaka:

1. Tek kad posjedujete milijone mozete reci da ste uspjeli stati na noge:
2. Za 15 godina u inostranstvu posjedovati cete milijone;
3, Zviz trenutno posjeduje milijone.

Ima jedan stih od zabranjenog pusenja koja mi spontano padne na pamet kad citam postove ovog sveznalca: mandingooooooooooo ili je luuud! Ili je pijan????
Jack Be Nimble

#413 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Jack Be Nimble »

Ja sam glasao do 2002-04 godine ali onda sam se upitao sto ja glasam ako ne zivim tamo. Mislio sam da vrsim svoju "duznost" ali svatio da ja ne snosim posljedice svog glasa. I prestao. Jedina negativna stvaru tome svemu kada sam prestao da glasam prestao sam i pratiti politicku scenu u BiH.

Tako mi nije ni padalo na pamet da se puno angazujem sto se tice popisa.

Mozda jedina negativna stvar sto cujem u vezi mog ne glasanja je sto sam iz RS. Pa kobiva sto vise bosnjackih glasova u tom entitetu to bolje, nije bitno za koga. U stvari glasas sa masom. Ali i ta mi je politika nekako bezveze.

Kada pocnem placat bilo kakav porez/budem zivio 7 ili vise mjeseci u BiH onda cu glasati.
animals

#414 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by animals »

Eto, ako ce vam sad biti lakse :D ni ja nikad ne glasam..nigdje..
Jack Be Nimble

#415 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Jack Be Nimble »

Treba glasati. Pogotovo na lokalnim izborima gdje god da si.
prometheus

#416 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by prometheus »

Glasanje je najveca ubleha drustva jer bilo kako da glasate uvijek ce pobjediti zgodniji kandidat s vecim plakatima, ovo je naucno dokazano.

Da bismo bili drustveno sposobni i korisni, odnosno zreli, trebali bismo utrositi mnogo vise truda, ucenja i znoja u svojoj drzavi, da bismo zaista bili politicki faktor. Ovako s ovim modelom demokratija = glasanje, je isto sto i donirati marku ili deset za glad u svijetu - lijepo zvuci a efekat je nikakav.

Biti politicki osvijescena osoba je toliko komplikovano da ne vrijedi ni pokusati objasniti. Uostalom zato sto nam je u dubini duse preca vlastita guzica neg drustvo.
Jack Be Nimble

#417 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Jack Be Nimble »

Zato trebas zasukati rukave i napraviti veci poster. Nece biti preko noci. Ponekada uzme 10-12 godina da izboris nesto na lokalnom nivou.
DZONPI

#418 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by DZONPI »

Dobro meni sin rece stari sta ces ba dole vidi djete bolje
od nas dzuturuma.
prometheus

#419 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by prometheus »

Jack Be Nimble wrote:Zato trebas zasukati rukave i napraviti veci poster. Nece biti preko noci. Ponekada uzme 10-12 godina da izboris nesto na lokalnom nivou.
Metafora u ovom slucaju ne stoji jer doslovno i bez greske, uvijek pobjedi "simpaticniji" ili empaticniji kandidat, neki cija konfiguracija lica, bore, frizura itd inspirisu povjerenje kod ljudi, takoreci "po faci se vidi da je dobar covjek". Ovo je naucno dokazano, nije nikakva ironija vec fakt. Jos ako ima svjez populisticki govor, pun pogodak, pobjednik. Ovo je smijesno, tuzno i strasno u isto vrijeme, zamisli sad koliko je duboka problematika tzv demokratije.

A narod jos nije svjestan koliko je mocan kada ide u kupovinu, kada trosi svoje pare - to je jedina prava demokratija, jer kome dajes pare njemu dajes i moc. Nas nacin zivota, ishrana, obicaji, izlasci, porivi... tu glasamo i govorimo kakvu buducnost zelimo. Ovo je toliko ubitacno realno da imamo daleko jaci uticaj na drustveno politicka pitanja nego vulgarnim ubacivanjem listica u kutiju i vozdra do iduceg mundijala.

Da bismo postigli zdravije i pravednije drustvo, umjesto glasati za marionete i majmune koji dobro zive na nas racun, trebali bi se edukovati i osvijestiti.

Jednostavan primjer: ako si protiv eksploatacije radnika, ne trosi proizvod takvih preduzeca i uputi na isto svoje bliznje. Ali toliko smo sebicni i neozbiljni da ovo zvuci kao neka daleka buducnost...
Keiko

#420 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Keiko »

prometheus wrote:
Jack Be Nimble wrote:Zato trebas zasukati rukave i napraviti veci poster. Nece biti preko noci. Ponekada uzme 10-12 godina da izboris nesto na lokalnom nivou.
Metafora u ovom slucaju ne stoji jer doslovno i bez greske, uvijek pobjedi "simpaticniji" ili empaticniji kandidat, neki cija konfiguracija lica, bore, frizura itd inspirisu povjerenje kod ljudi, takoreci "po faci se vidi da je dobar covjek". Ovo je naucno dokazano, nije nikakva ironija vec fakt. Jos ako ima svjez populisticki govor, pun pogodak, pobjednik. Ovo je smijesno, tuzno i strasno u isto vrijeme, zamisli sad koliko je duboka problematika tzv demokratije.

A narod jos nije svjestan koliko je mocan kada ide u kupovinu, kada trosi svoje pare - to je jedina prava demokratija, jer kome dajes pare njemu dajes i moc. Nas nacin zivota, ishrana, obicaji, izlasci, porivi... tu glasamo i govorimo kakvu buducnost zelimo. Ovo je toliko ubitacno realno da imamo daleko jaci uticaj na drustveno politicka pitanja nego vulgarnim ubacivanjem listica u kutiju i vozdra do iduceg mundijala.

Da bismo postigli zdravije i pravednije drustvo, umjesto glasati za marionete i majmune koji dobro zive na nas racun, trebali bi se edukovati i osvijestiti. :mrgreen:

Jednostavan primjer: ako si protiv eksploatacije radnika, ne trosi proizvod takvih preduzeca i uputi na isto svoje bliznje. Ali toliko smo sebicni i neozbiljni da ovo zvuci kao neka daleka buducnost...
Sad ce doc' neko da ti se svasta nagovori na ovo. :skoljka:
Jack Be Nimble

#421 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Jack Be Nimble »

prometheus wrote:

Da bismo postigli zdravije i pravednije drustvo, umjesto glasati za marionete i majmune koji dobro zive na nas racun, trebali bi se edukovati i osvijestiti.

Pa to i ja govorim..napraviti veci poster tak osto ces glasati sa svojim novcanikom i ta borba moze potrajati 10 godina. Ne govorim o glasanju za glavonje, nego tjerati lokalnu vladu da poprave ulice, naprave prostora za bicikliste, uvedu vise gradskog saobracaja, legalizacija trave itd.
Ommadawn

#422 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Ommadawn »

Jedne prilike ja i radni kolega, Bosanac (patriota i po) radimo u firmi. Ljeto polako dolazi, spremaju se svi za godisnje odmore a neki bogami svoje drumske azdahe prijavljuju u saobracaj. Do tada ih inace drze u garazi od prosle godine kada su se netom vratili iz BiH a cijelo vrijeme voze se u gorim krsevima nego sto cete naci u ruralnim krajevima Bosne. To bas i nije slucaj sa mojim radnim kolegom ali sve drugo - jeste.
Bas taj dan natovarilo se mnogo posla, odmori idu pa narudzbe postale vece. Izadjemo malo van, da predahnemo uz kafu i cigaru. Pocinje prica "Jebem ti Svedsku i kralja... Pogledaj nas majke ti? Ko u zatvoru smo...samo jos fale strazari da nas tjeraju puskama. A i to ce biti uskoro!" Ja ga gledam, ne mogu da vjerujem sta cujem. A on nastavlja "Eee a da smo sad u Bosni. Ovdje bi bio rostilj sa pecenjem, piva se hladi u vodi u buretu... Ovako pijem ovu kafurinu... Jebem ti Svedsku!"
I tu ja puknem "Pa dobro brate kad ti je vec toliko lose, sto se ne vratis? Je li imas dole kucu - imas! Je li opremljena - jeste! Je li ti dopizdilo ovdje - ocito! Eh pa brate spakuj kofere i to malo bijede sto imas ovdje i pici. Niko, ama bas niko ti nece na putu stajati i pokusavati da te odvrati!"
On vec popizdio "Ti mislis da je to tek tako lako! Sta cu sa zenom i djecom? Sta cu sa kucom? Ne moze to preko noci!"
Ja velim "Da, a i moras posao naci dole neki, mislim od necega se valja zivjeti..."
On "Ima posla i u Bosni ko hoce raditi. I tamo ljudi rade jebem ga ja..."
Ja opet "Rade, kako da ne, ubise se radeci za 10 puta manju platu od nase i to je pitanje da li ce biti isplaceni ovaj mjesec"
On "Jebote, tebi je fakat Karadzic valjao? Tebi se svidja Svedska! Ti si postao Svedjanin pravi. Nemas ti pojma sta je zivot u Bosni. Nego nas narod dole navikao kukati..."
Ja "Nemam pojma sta je zivot u Bosni, u pravu si. I boli me kurac za Bosnom, iskreno." U tom on baca plasticnu casu sa kafom na asfalt, ustaje i urla "Mrzis Bosnu! Ha....Eto ti ova Svedska jebala te ona! Vidis da nas mrze! On ti se u oci smije a zaklao bi te da moze!" (u tom trenutku je prosao radni kolega, Jörgen, nasmijan a inace raja od covjeka)
Ja se vec malo i kajem sto sam ga raspucao ali ne popustam skroz "Prijatelju, ako nisi zadovoljan necim u zivotu, onda to mijenjas! Ako ne mozes promijeniti, onda sutis i ne seres previse!" On odlazi, ne odgovara nista, ustajem i ja i nastavljam sa radom. Dvije sedmice smo se jedva pozdravljali. Kasnije sam izbjegavao da razgovaramo na tu temu. Srecom, ne druzimo se privatno, nemamo neki kontakt, tek ako se slucajno sretnemo (svake prestupne) razgovaramo o svemu drugom. Naravno, on se nikada nije prestao zaliti. Nije se doduse ni vratio u Bosnu ali ce definitivno u Brazil da navija za BiH (sto i nije tako lose).
Keiko

#423 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Keiko »

Ommadawn wrote:Jedne prilike ja i radni kolega, Bosanac (patriota i po) radimo u firmi. Ljeto polako dolazi, spremaju se svi za godisnje odmore a neki bogami svoje drumske azdahe prijavljuju u saobracaj. Do tada ih inace drze u garazi od prosle godine kada su se netom vratili iz BiH a cijelo vrijeme voze se u gorim krsevima nego sto cete naci u ruralnim krajevima Bosne. To bas i nije slucaj sa mojim radnim kolegom ali sve drugo - jeste.
Bas taj dan natovarilo se mnogo posla, odmori idu pa narudzbe postale vece. Izadjemo malo van, da predahnemo uz kafu i cigaru. Pocinje prica "Jebem ti Svedsku i kralja... Pogledaj nas majke ti? Ko u zatvoru smo...samo jos fale strazari da nas tjeraju puskama. A i to ce biti uskoro!" Ja ga gledam, ne mogu da vjerujem sta cujem. A on nastavlja "Eee a da smo sad u Bosni. Ovdje bi bio rostilj sa pecenjem, piva se hladi u vodi u buretu... Ovako pijem ovu kafurinu... Jebem ti Svedsku!"
I tu ja puknem "Pa dobro brate kad ti je vec toliko lose, sto se ne vratis? Je li imas dole kucu - imas! Je li opremljena - jeste! Je li ti dopizdilo ovdje - ocito! Eh pa brate spakuj kofere i to malo bijede sto imas ovdje i pici. Niko, ama bas niko ti nece na putu stajati i pokusavati da te odvrati!"
On vec popizdio "Ti mislis da je to tek tako lako! Sta cu sa zenom i djecom? Sta cu sa kucom? Ne moze to preko noci!"
Ja velim "Da, a i moras posao naci dole neki, mislim od necega se valja zivjeti..."
On "Ima posla i u Bosni ko hoce raditi. I tamo ljudi rade jebem ga ja..."
Ja opet "Rade, kako da ne, ubise se radeci za 10 puta manju platu od nase i to je pitanje da li ce biti isplaceni ovaj mjesec"
On "Jebote, tebi je fakat Karadzic valjao? Tebi se svidja Svedska! Ti si postao Svedjanin pravi. Nemas ti pojma sta je zivot u Bosni. Nego nas narod dole navikao kukati..."
Ja "Nemam pojma sta je zivot u Bosni, u pravu si. I boli me kurac za Bosnom, iskreno." U tom on baca plasticnu casu sa kafom na asfalt, ustaje i urla "Mrzis Bosnu! Ha....Eto ti ova Svedska jebala te ona! Vidis da nas mrze! On ti se u oci smije a zaklao bi te da moze!" (u tom trenutku je prosao radni kolega, Jörgen, nasmijan a inace raja od covjeka)
Ja se vec malo i kajem sto sam ga raspucao ali ne popustam skroz "Prijatelju, ako nisi zadovoljan necim u zivotu, onda to mijenjas! Ako ne mozes promijeniti, onda sutis i ne seres previse!" On odlazi, ne odgovara nista, ustajem i ja i nastavljam sa radom. Dvije sedmice smo se jedva pozdravljali. Kasnije sam izbjegavao da razgovaramo na tu temu. Srecom, ne druzimo se privatno, nemamo neki kontakt, tek ako se slucajno sretnemo (svake prestupne) razgovaramo o svemu drugom. Naravno, on se nikada nije prestao zaliti. Nije se doduse ni vratio u Bosnu ali ce definitivno u Brazil da navija za BiH (sto i nije tako lose).
Joj sto ne mogu tog svijeta k'o tvoj kolega. :roll:

Imam jednog daljeg rodjaka i 'Cemerici'. Non stop kuka i zali se na FB - ako pada kisa, onda je jebem ti kisu i cemeriku, ako sija sunce, jebem ti cemeriku i vrucinu, i tako na sve. Jednom prilikom ja mu fino kazem da se vrati jer ima kamaru mladog i perspektivnog svijeta koji bi bubreg dali za njegovo mjesto u 'cemerici' i da bi najbolje bilo da se mijenja s' njima ali onda upravo krene prica sa 'sta cu sa zenom, djecom, ovim i onim'.
forel

#424 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by forel »

Mnogi ce rec e vi ljubomorni sto oni imaju pa ce oplest po staroj boljki.Kazu dijaspora u BiH posalje 3-5 milijardi i kao mi koji smo tu trebamo da budemo prezahvalni dijaspori cak sta vise da im se naklonimo kao kraljevima.A ja pitam sve te dijasporce koji se od kako su nekim cudom saznali da dijaspora toliko salje, sta bi vi i kome bi slali, da mi koji smo ovdje nismo ostali?Da smo se svi ono đuturile ispalili van cim smo mogli, a vjerujte da neki od najboljih momaka koji su dali zivot za ovu drzavu su mogli otici jos prvog dana rata.To slanje novca i pomoc svojoj rodbini valjda bi trebala biti realnost i obaveza prema ljudima koji su ostali tu, prema drzavi koja im je omogucila da izadju iz ove drzave kako - tako u sred rata.I onda to kukanje, kako se nema kako treba da se radi i kako je ovako ili onako, kao da hoce da kazu - nemoj mi trazit dinar nemam.Sticajem okolnosti imam rodbinu u dijaspori (Svedska, Amerika), sjetili su me se 94 godine upakovali nakih stvari u jedan paket i 2000 te godine sam od te veleljetne rodbine dobio 500 kruna.Nije da sam im trazio sjetili se - hvala.Dijaspora kazu pomogla u poplavama, svaka vama cast u dijaspori, samo cu rec jednu bitnu cinjenicu, dok su stigli kamioni iz dijaspore u BiH, ovi u Maglaju, Doboju i pogodjenim podrucijma su mogli realno pokrepat da im nije onaj penzioner od penzije od 310 odvojio onih 10KM.Valjda je stvar mentaliteta naseg naroda pa cim se dokopaju neceg odmah se uzdignu do neba, i misle da su nesto postigli.Ne zavidim nikome, i treba da zivis s obzirom na svoje mogucnosti, ali mislim da ponasanje treba da se drzi na nekom solidarnom nivou.Pa kad dodjete u BiH sa svim tim svojim eurima i dolarima, da umjesto da gledate kako cete ponizit nekog ko je 4 godine krvario ili ostavio dio tjela za ovu drzavu treba da ga postujete.Nigdje nema hljeba bez motike to svi znaju, samo je sad veliki problem u BiH sto mi nemozemo doci do te motike.Dijaspora ucestvuje na izborima i treba da ucestvuje ipak su oni drzavljani ove drzave, ne odricem ih se, ali umjesto ''razbacivanja'' postoje udruzenja BH dijasporaca sirom svijeta, zar ne bi ta udruzenja umjesto sto salju silne te milijadre, organizovala se i investirala u neki proizvodni pogon.Znate sta moze da se uradi sa 5 milijardi?Da se zaposli namanje 10 000 ljudi (bubam).Prvo zaposlit cete svog rodjaka, svoju rodbinu i skinut ce vam se sa grbace, dobro vama dobro nama.I molio bih sve dijasporce prije nego se uhvate za tu slamku kako oni posalju u BiH 5 milijardi, da se sjete da nije bilo onih koji ce ostati danas oni ne bi imali nit drzavu nit bi imali gdje doci.Nesto najgore sto mogu cut od nekog dijasporca je ona prica :''Mi tugujemo za Bosnom, tako nam nedostaje'' ma hajde ba ne pricajte vi nama ovdje suplju, nemozete vi voljet ovu drzavu vise od nas, istina opsujemo je 10 x dnevno, ali to se odnosi na onaj truhli dio sistema koji nas iz godine u godinu unazadjuje, ali sutra da treba ponovno bi stali na branik domovine.Kome je stalo toliko do Bosne izvolite primamo mi povratnike, tako da ne prosipajte nam suplju.

Istinit je onaj vic bosanci su jako zaboravni...kad odu neznaju da se vrate :mrgreen:
insomnia78

#425 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by insomnia78 »

A inace su svi dijasporci zbrisali za vrijeme rata, nema nikog, nigdje da je poslije otis'o
Jest mi pun kurac vise te generalizacije

Locked