ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Locked
bosna boy

#401 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by bosna boy »

ljuspica wrote:
bosna boy wrote:
Kikibombona wrote:Muz i zena zajedno ostadose bez posla, a imaju kredit i malo dijete. Nemaju nikakve stele, nisu stranacko-fimilijarno-vjerski uvezani. I sta onda? Znas i sam da je skoro nemoguce naci novi posao ako nemas veze ili nisi ekspert prve klase.

Mislim, mene ovo ne moze.pogoditi, ali mi opet zao sirotinje koja ce zestoko najebati...
A sta bi ti da ti privatnik bude socijalna ustanova kao sto su bila socijalisticka preduzeca u kojima se drzali neradnici pijandure i kreteni jer su naredali 10 oro djece pa mu jos daju i stan
A on debil neradnik najveci i pametuje po radnickim savjetima
Prosla su ta debilska vremena
Šuz u guz jarane ako si neradnik
A to je ono što i boli ove galamdžije protiv novog zakona jer upravo dopusta lakse otpustanje
Dobrog radnika niko nije lud da otpusti
Bil ga ti prvi otpustio da si poslodavac
U BiH se ne gleda ko je dobar i posten radnik nego se gleda ko je ciji...nismo mi Njemačka.
U javnim preduzecima i budzetskim parazitskim ustanovama jeste tako
Kod privatnika nije
Šutnut ce on vlastiti rod ako je ljenčuga
Milion primjera bilo
mmaar

#402 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by mmaar »

It_is_a_Leclerc wrote: Ja platu primam sa budžeta, i to platu koja je bezobrazno mala naspram odgovornosti i kvalifikacija koje imam. No, svjestan činjenice da sam kao takav u onom manjem dijelu građana koji žive dobro, spreman sam da na fer osnovi nosim teret kako bi u ovoj zemlji bilo bolje.
Ja dobro znam šta mogu i šta imam, i zato me ne plaši činjenica da novi zakon o radu nas sa budžeta približava "običnim smrtnicima". Ne bojim se, tako reći, ni konkurencije, ni slobodnijeg tržišta rada. Za razliku od šalter brigada i bataljona referenata koji veze s mozgom nemaju, ali su se instalirali na budžetsku dojku i sišu li je sišu, sve sa radničkim pravima, a radnici po slastičarnama, marketima, kladionicama itd. neka crknu.

To su obicne price za malu djecu. Ti "obicni smrtnici" ce biit s ovim u 100 puta gorem polozaju nego sto su sad, dok ce one na budzet, ma sta to znacilo, a znaci i policajce, nastavnike, ljekare, i u ovom slucaju manje zakaciti. Uzmi, pa citaj prijedlog novog ZOR-a.

I ne vjerujem ti uopste da primas platu s budzeta i da nisi vezan za one koji guraju ovo zlo, s kojim ce se se feuadlizam konacno i legalizovati.
emigrazione

#403 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by emigrazione »

Mea_parvitas wrote:
JThomas wrote:ne, oni su gore od budžetlija u pravom smislu.
Moj otac radi u proizvodnji u jednom drugom gradu, jel i on gori od budzetlija jer mora raditi u smjenama, jer ima odgovoran posao, jer ima prekovremenih koliko hoces a ne placaju se haman nikad, itd.? Jel on kriv sto je fkt zasluzio tu platu svojom skolom, radom, trudom, zalaganjem?

Nauci razliku emigracijo, javno preduzece i budzetlije nisu jedno te isto.

@Bosna boj, fazon je u tome da kod nas poslodavci ne rade na principu zapada, da dobrog radnika adekvatno i plate, nego ga jebu jos vise za sve one koji rade manje od njega. Ili dodje amidzic, dajdzic, imas mehanizam da otpustis bilo koga, ionako je uglavnom radna snaga zamjenjiva osim vrhunskih strucnjaka i majstora. Ako se pobunis jer si lose placen, ima zamjena, otkaz... Ovo je Bosna, nije zapad.
Veze ti nemas, svi koji su nakaceni na budzetsku sisu se popularno zovu "budzetlije", a ja koliko znam nema tog javnog preduzeca iza kojeg ne stoji drzava tj. budzet, valjda se zato i zove javno...
Mea_parvitas

#404 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Mea_parvitas »

De ba mali, nauci razlikovati pojmove i ko se odakle finansira. ;)
colt

#405 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by colt »

emigrazione wrote:
Mea_parvitas wrote:
Moj otac radi u proizvodnji u jednom drugom gradu, jel i on gori od budzetlija jer mora raditi u smjenama, jer ima odgovoran posao, jer ima prekovremenih koliko hoces a ne placaju se haman nikad, itd.? Jel on kriv sto je fkt zasluzio tu platu svojom skolom, radom, trudom, zalaganjem?

@Bosna boj, fazon je u tome da kod nas poslodavci ne rade na principu zapada, da dobrog radnika adekvatno i plate, nego ga jebu jos vise za sve one koji rade manje od njega. Ili dodje amidzic, dajdzic, imas mehanizam da otpustis bilo koga, ionako je uglavnom radna snaga zamjenjiva osim vrhunskih strucnjaka i majstora. Ako se pobunis jer si lose placen, ima zamjena, otkaz... Ovo je Bosna, nije zapad.
Veze ti nemas, svi koji su nakaceni na budzetsku sisu se popularno zovu "budzetlije", a ja koliko znam nema tog javnog preduzeca iza kojeg ne stoji drzava tj. budzet, valjda se zato i zove javno...
Pročitaj ponovo šta si napisao
bosna boy

#406 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by bosna boy »

Mea_parvitas wrote: @Bosna boj, fazon je u tome da kod nas poslodavci ne rade na principu zapada, da dobrog radnika adekvatno i plate, nego ga jebu jos vise za sve one koji rade manje od njega. Ili dodje amidzic, dajdzic, imas mehanizam da otpustis bilo koga, ionako je uglavnom radna snaga zamjenjiva osim vrhunskih strucnjaka i majstora. Ako se pobunis jer si lose placen, ima zamjena, otkaz... Ovo je Bosna, nije zapad.
Djelomicno si upravu
Medutim polako stvari liježu na svoje a i u toku vožnje ce nadoc ;-)
JThomas

#407 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by JThomas »

Moamer wrote:Budite vrijedni, produktivni, dajte 100% sebe u toku radnog vremena i nemate razloga za brigu.
Ovi sa viskom slobodnog vremena na radnom mjestu, sto vise po facebook-u i pauzama od 2 sata neka se zabrinu. Oni su upravo ta kategorija koja pljuje po novom nacrtu.

:thumbup:
nemaju se oni za šta zabrinuti, jer su svakako tu po drugim osnovima, a ne zbog produktivnosti svog rada. k'o i sve kod nas ovo će najteže pogoditi one koji se već satiru od posla, pa će mjesta na budžetu postati još atraktivnija nego danas. sve što stranci nametnu jer vani funkcioniše i zdravorazumski ima smisla ovdje se u praksi okrene u svoju suprotnost.
Moamer

#408 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Moamer »

Ne bi se slozio kolega .. a vrijeme ce pokazati pravu istinu.
Rad je uvijek nagradjen a novim nacrtom ce se stati u kraj neradnicima. Ako nista poslodavac ce imati pravo na sankciju. Trenutno je situacija u firmama na budzetu, da jedino mozda za ubistvo na radnom mjestu mozes ostati bez posla. A i to nakon niza opomena itd. Cak sta vise vrate te na posao kao da nista nije bilo - slucaj sarajevskog monstruma sto je iskasapio mati rodjenu (da ne imenujem raja zna o kome se radi).
kamen spoticanja

#409 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by kamen spoticanja »

http://m.klix.ba/vijesti/bih/slucaj-u-v ... /150724070

Hocu zakon u kome ovaj sto je sjedio na salteru dobije odmah.otkaz i ide na biro za nesposobne
JThomas

#410 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by JThomas »

nije ni sad situacija takva zbog slova zakona, nego zbog politike i halke. a društva gdje se rad nagrađuje nisu u ovakvoj buli.
Moamer

#411 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Moamer »

kamen spoticanja wrote:http://m.klix.ba/vijesti/bih/slucaj-u-v ... /150724070

Hocu zakon u kome ovaj sto je sjedio na salteru dobije odmah.otkaz i ide na biro za nesposobne
Sada ne moze, nema ni teoretske sanse .. za primjenom novog nacrta mozda.
bosna boy

#412 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by bosna boy »

Moamer wrote:Ne bi se slozio kolega .. a vrijeme ce pokazati pravu istinu.
Rad je uvijek nagradjen a novim nacrtom ce se stati u kraj neradnicima. Ako nista poslodavac ce imati pravo na sankciju. Trenutno je situacija u firmama na budzetu, da jedino mozda za ubistvo na radnom mjestu mozes ostati bez posla. A i to nakon niza opomena itd. Cak sta vise vrate te na posao kao da nista nije bilo - slucaj sarajevskog monstruma sto je iskasapio mati rodjenu (da ne imenujem raja zna o kome se radi).
Pa upravo takvi i jesu najveće galamdžije protiv novog zakona jer ce im stat ukraj... Valjda
Jer upravu si 100 posto
Ama baš degenu neradniku ne mozes nista
Kud je obično ta kombinacija i neradnik i kreten i majmun
3 u 1
kamen spoticanja

#413 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

JThomas wrote:nije ni sad situacija takva zbog slova zakona, nego zbog politike i halke. a društva gdje se rad nagrađuje nisu u ovakvoj buli.
Ta drustva su se drzala slova zakona...dobrih zakona
Negdje moramo poceti
Pa bolan uplatis ljetovanje,predas za pasos odes i na salter i dobijes licnu...i kaze ti frajer s druge strane stakla "hebi ga izvini,mozes platit jos 200 KM za brzi pasos"
I ti mozes pojest vlastiti bubreg od muke jer pomenuti ostaje i dalje na istom.mjestu..bez ikakvih sankcija
JThomas

#414 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by JThomas »

ali nije slovo zakona razlog što neće dobiti otkaz. pročitajte sami za sebe, bez da vam portali prepričavaju, pa ćete vidjeti. nego je razlog što su oni grana na kojoj vlast sjedi.
daddy-kool

#415 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by daddy-kool »

JThomas wrote: nemaju se oni za šta zabrinuti, jer su svakako tu po drugim osnovima, a ne zbog produktivnosti svog rada. k'o i sve kod nas ovo će najteže pogoditi one koji se već satiru od posla, pa će mjesta na budžetu postati još atraktivnija nego danas. sve što stranci nametnu jer vani funkcioniše i zdravorazumski ima smisla ovdje se u praksi okrene u svoju suprotnost.
I naravno, otvara put privatizaciji državne uprave i mogućnosšću smjene službenika/budžetlija/jp koji su postavljeni još od vremena alijanse. Dobro je @kamen sp. primjetio da je ovo frontalni udar na crvene.
kamen spoticanja

#416 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

JThomas wrote:ali nije slovo zakona razlog što neće dobiti otkaz. pročitajte sami za sebe, bez da vam portali prepričavaju, pa ćete vidjeti. nego je razlog što su oni grana na kojoj vlast sjedi.
Ma slazem se da zakon nije ono sto sam ocekivao...ja sam zelio zakon koji ce napasti tzv zakon o javnim sluzbenicima...o sad je je neka kamilica koja samo po povrsini grebe problem...i vjerovatno ozakonjuje robovlasnistvo u privatnom sektoru...al kazem nek se konacno pocne...sve ce doci na red
daddy-kool

#417 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by daddy-kool »

kamen spoticanja wrote:
JThomas wrote:nije ni sad situacija takva zbog slova zakona, nego zbog politike i halke. a društva gdje se rad nagrađuje nisu u ovakvoj buli.
Ta drustva su se drzala slova zakona...dobrih zakona
Negdje moramo poceti
Pa bolan uplatis ljetovanje,predas za pasos odes i na salter i dobijes licnu...i kaze ti frajer s druge strane stakla "hebi ga izvini,mozes platit jos 200 KM za brzi pasos"
I ti mozes pojest vlastiti bubreg od muke jer pomenuti ostaje i dalje na istom.mjestu..bez ikakvih sankcija
Ne bi ni u Americi bila drugačije u sličnoj situaciji.
Dobro, MOŽDA bi dobio brzi pasoš.
mmaar

#418 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by mmaar »

emigrazione wrote:
Mea_parvitas wrote:

Taman podrzite Kiflu i ukinite skole, bolnice i druge javne ustanove, jer koji ce vam kurac. Sta ce vam budzetlije, ionako je ovo vec odavno idiokratija. Kakav narod, takva vlast.

Image
daddy-kool

#419 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by daddy-kool »

JThomas

#420 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by JThomas »

onome ko je na pravoj i temeljnoj strani neće ništa biti. a onaj ko nije je svakako najebao u ovom neobegovatu. ovo će imati samo sitnopolitičke efekte k'o i sve drugo u našoj stvarnosti.
Kikibombona

#421 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Kikibombona »

bosna boy wrote:
Kikibombona wrote:Muz i zena zajedno ostadose bez posla, a imaju kredit i malo dijete. Nemaju nikakve stele, nisu stranacko-fimilijarno-vjerski uvezani. I sta onda? Znas i sam da je skoro nemoguce naci novi posao ako nemas veze ili nisi ekspert prve klase.

Mislim, mene ovo ne moze.pogoditi, ali mi opet zao sirotinje koja ce zestoko najebati...
A sta bi ti da ti privatnik bude socijalna ustanova kao sto su bila socijalisticka preduzeca u kojima se drzali neradnici pijandure i kreteni jer su naredali 10 oro djece pa mu jos daju i stan
A on debil neradnik najveci i pametuje po radnickim savjetima
Prosla su ta debilska vremena
Šuz u guz jarane ako si neradnik
A to je ono što i boli ove galamdžije protiv novog zakona jer upravo dopusta lakse otpustanje
Dobrog radnika niko nije lud da otpusti
Bil ga ti prvi otpustio da si poslodavac
Ma sta pricas momce?

Privatnik ni bez ovog jebenog zakona nije socijalna ustanova. Kod privatnika svi rade.

Bracni par je dobio otkaz zato sto je firma seljacka, banditska, a sefovi veliki vjernici i nacionalisti, sve im na kamaru pogano... Dakle, otpustaju stare radnike i zaposljavaju nove kako bi od drzave dobili podsticaj. Cista prevara a radnici rade i zive u strahu.

Kako.u ovakvoj drzavi obican covjek moze kupiti stan? Ovdje kada ostanes bez posla drugi neces naci da si ne znam koliko vrijedan... Posla jednostavno nema, zato sto su nam intelektualci i obrazovani sloj drustva za nijansu manji debili od ovih koji samo znaju i mogu povuci.

Neko dobro kaze, ovaj zakon bi bio dobar da je zaposlenost makar 80%. Ovako, zivis i radis u strahu, ne mozes planirati zivot... Doduse, ovaj zakon privatnici vrc odavno primjenjuju... Jad i bijeda.

Al neka.... Eto vam vasa etnija, eto vam vas nacionalizam, eto vam vasa vjera, eto vam vase stranke.... sirotinjo glupa, pati!
walk_M-A-N

#422 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by walk_M-A-N »

Selvedin Šatorović
July 22 at 9:55pm ·

I eto, dragi radnici, kad Vlada donese novi Zakon o radu svima će nam biti bolje!!! Vlada i poslodavci nam pripremiše 30 drastičnih poboljšanja! Kad se donese novi Zakon o radu po njihovoj mjeri muž će moći koristiti porođajno odsustvo, ali nećemo imati novaca da hranimo bebu. Nećemo biti seksualno zlostavljani, jer kada ih odbijemo dobiti ćemo otkaz. Mobing ćemo moći prijaviti i nakon toga završiti na birou. Imat ćemo jednake plate na papiru, a u stvarnosti ih neće biti.
Kolektivne ugovore ćemo usaglasiti po volji poslodavca u roku 90 dana, a ako se pobunimo i nećemo prihvatiti da radimo za 200 eura, 56 sati sedmično, onda će nam oni dati platu koliko oni žele, jer će ukinuti i opći Kolektivni ugovor, u kome je definisana najniža plata od nešto više od 300 KM. Bit ćemo plaćeni po učinku, npr. ako učiteljica u razredu na kraju svakog mjeseca bude imala sve odlične učenike moći će zaraditi i 500 KM! A ako bude onih koji nemaju sve petice, ili ne daj Bože, onih koji imaju nedovoljan uspjeh, plata će biti smanjena srazmjerno tome! Dakle, ako je prosječna ocjena tri (3), zaradit ćemo 250KM! Tako predlaže Vlada i poslodavci, plata po učinku! Ako babica ima normu da porodi 10 žena, a u bolnicu stigne 6, dobit će 60% plate! Ako ne dođe ni jedna, taj dan joj neće biti plaćen. Krasna poboljšanja!
Nakon usvajanja novog Zakona o radu po mjeri poslodavaca i Vlade, radnici će kupovati jahte i vile na moru, a poslodavci će raditi po 12-16 sati dnevno, uz 1 slobodan dan u 15 dana! Poslodavci će sebi dati otkaz zbog toga što je radnica pala u nesvijest na poslu, nakon 16 sati rada.
Radnik će, naravno, po novom Zakonu o radu imati veću platu od poslodavca. Pandurević, slatka poslodavačka duša, se kune da su svi njihovi prijedlozi u korist radnika, kao da ih je sadašnji Zakon tjerao da ljude izrabljuju, da ih ne plaćaju, da moraju potpisati da su bili na godišnjem, a uredno raditi, podići regres iz banke i uredno ga vratiti gazdi itd.
I na kraju eto, dragi radnici, s novim zakonom bez kolektivnih ugovora i bez radnog odnosa na neodređeno, procvjetati će ruže u našoj zemlji! Premijer je pun ideja, na graničnim prelazima investitori (kapitalisti) čekaju na red da uđu u našu državu, ali eto, smetaju im mala prava radnika, oni hoće da imamo veća.
I posto znamo da vlasti u BiH nikad ništa nisu slagale, mi im trebamo sve u potpunosti povjerovati! Pobogu, nismo toliko naivni da nasjedamo na priču da oni više vole nas od sebe! Ma šta naivni, nismo valjda glupi! Drage kolege, sestre i braćo, ko hoće da im vjeruje neka vjeruje! Ja znam šta hoće i ja ću izaći na proteste! Odgovornost za dalja dešavanja će preuzeti oni koji ne izađu na proteste. A ja, ja ću tamo biti, makar bio sam i sve ću ovo ponoviti. Da li ćete vi za mnom?
strong69

#423 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by strong69 »

Ko je ovaj Satorovic?
Better Man

#424 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Better Man »

Ja bih gospodi iz EU koji su i krojili ovaj Zakon prvo predložio da oni Zakon prvo predlože u svojim državama da ga usvoje, pa da vidimo kako će reagovati njihovi građani.
Last edited by Better Man on 24/07/2015 22:34, edited 1 time in total.
strong69

#425 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by strong69 »

Better Man wrote:Jabih gospodi iz EU koji su i krojili ovaj Zakon prvo predložio da oni Zakon prvo predlože u svojim državama da ga usvoje, pa da vidimo kako će reagovati njihovi građani.
Znas li kakav je Zakon o radu u EU? Ili ne dao Bog Americi?
Locked