Islam - pitanja i odgovori
- Capajebo
#401 Re: Islam - pitanja i odgovori
Birani pretplatnik je trenutno nedostupan, molimo pokusajte kasnije.
- nasa
#402 Re: Islam - pitanja i odgovori
Dobro, znaci samo savjetujes.Nego, ozbiljno kako islam gleda na zene koje ne zele da se udaju.Ja znam za hadis u kojem je Muhamed oslobodio robinju i ona se onda razvede od muza, muz moljakao da se pomire, Poslanik posredovao ali nista ...I zivjela dalje slobodna i razvedena...Mislim, brak se potice kao osnova drustva I sl.ali nije da se ne moze birati zivot bez braka...
- Capajebo
#403 Re: Islam - pitanja i odgovori
Dobro to, brak nije farz (svakomenasa wrote:![]()
Dobro, znaci samo savjetujes.Nego, ozbiljno kako islam gleda na zene koje ne zele da se udaju.Ja znam za hadis u kojem je Muhamed oslobodio robinju i ona se onda razvede od muza, muz moljakao da se pomire, Poslanik posredovao ali nista ...I zivjela dalje slobodna i razvedena...Mislim, brak se potice kao osnova drustva I sl.ali nije da se ne moze birati zivot bez braka...
Njet. Ni da cujuKroksica wrote:Jesi li ti sta god udomio?Capajebo wrote: Nego, deder i ti poguraj sa dovom, da udomimo aBd Kroksicu
- Kroksica
#404 Re: Islam - pitanja i odgovori
Boga mi, bolje da ti dovis za te tamo. Nisam ti ja sad prioritet.Capajebo wrote: Njet. Ni da cuju![]()
- Capajebo
#405 Re: Islam - pitanja i odgovori
"za te tamo"Kroksica wrote:Boga mi, bolje da ti dovis za te tamo. Nisam ti ja sad prioritet.Capajebo wrote: Njet. Ni da cuju![]()
nejma nikoga, nejmam za koga doviti... tako da, ako sta budes sanjala ujutro, javi
- Kroksica
#406 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ok, stay tuned do ujutro. Selam i LNCapajebo wrote: "za te tamo"![]()
nejma nikoga, nejmam za koga doviti... tako da, ako sta budes sanjala ujutro, javi
- animals
#407 Re: Islam - pitanja i odgovori
Jel ovo tema o Islamu ili vrtujlak ljubavi 
- Capajebo
#408 Re: Islam - pitanja i odgovori
Roger. We SelamKroksica wrote:Ok, stay tuned do ujutro. Selam i LNCapajebo wrote: "za te tamo"![]()
- fatamorgana
#409 Re: Islam - pitanja i odgovori
And some wahabism?Kroksica wrote:Spreading love, rainbows and flowers.Capajebo wrote: Ne fali nista, samo pitam, cudno mi
- fatamorgana
#410 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nešto na arapskom!Towelie wrote:Sta uospte ateisti uzvikuju tokom vodjenja ljubavi? O nista ili o moj Dokinse?
- apsidejzi
#411 Re: Islam - pitanja i odgovori
Mozda arapske brojevefatamorgana wrote:Nešto na arapskom!Towelie wrote:Sta uospte ateisti uzvikuju tokom vodjenja ljubavi? O nista ili o moj Dokinse?
- Kroksica
#412 Re: Islam - pitanja i odgovori
Rainbows, wahabism...what's the diff?fatamorgana wrote:And some wahabism?Kroksica wrote:Spreading love, rainbows and flowers.Capajebo wrote: Ne fali nista, samo pitam, cudno mi
- fatamorgana
#413 Re: Islam - pitanja i odgovori
Diff' is in the styling sista,Kroksica wrote:fatamorgana wrote:
And some wahabism?
Rainbows, wahabism...what's the diff?]
- zagortenej
#414 Re: Islam - pitanja i odgovori
veliki islamski učenjak ibn Hazm (994-1064) je tvrdio da žena može biti poslanik i da su Isaova majka Merjem i Musaova majka to i bile jer su dobile objavu od Allaha preko meleka. takođe je tvrdio i da žena može biti politički lider.Kikibombona wrote:Pitanje
Da li zene mogu predvoditi vjerske molitve i obrede?
Da li mogu donositi zakone i presude u islamskom sistemu?
Da li mogu donositi bilo kakav sud po pitanju vjere, odrediti da li je nesto po islamu ili ne?
Da li zena uopste moze biti lider u bilo cemu za islamsku zajednicu, za vjerska i politicka pitanja?
Ako ne moze, zasto ne moze.
Znam da zena nije mogla biti poslanik. Znam da ne moze bito imam. Mislim da ne moze biti vodja i autoritet za siru zajednicu u bilo cemu vezanom za vjeru, ali nisam sasvim siguran, pa da utvrdim.
Ako ne moze biti nista od navedenog, zasto ne moze?
- Towelie
#415 Re: Islam - pitanja i odgovori
Covek je bio nevidjeni bukvalista, pored neosporivog genija koji je posedovao. Ima onaj hadis da je sutnja devojke znak njene pristaje na udaju jer su devojke stidljive po prirodi(Buharija), a on je rekao shodno tome da ako devojka kaze: "Da, pristajem." na pitanje o udaji da takav pristanak nije validan jer je protivan hadisu.zagortenej wrote:veliki islamski učenjak ibn Hazm (994-1064) je tvrdio da žena može biti poslanik i da su Isaova majka Merjem i Musaova majka to i bile jer su dobile objavu od Allaha preko meleka. takođe je tvrdio i da žena može biti politički lider.Kikibombona wrote:Pitanje
Da li zene mogu predvoditi vjerske molitve i obrede?
Da li mogu donositi zakone i presude u islamskom sistemu?
Da li mogu donositi bilo kakav sud po pitanju vjere, odrediti da li je nesto po islamu ili ne?
Da li zena uopste moze biti lider u bilo cemu za islamsku zajednicu, za vjerska i politicka pitanja?
Ako ne moze, zasto ne moze.
Znam da zena nije mogla biti poslanik. Znam da ne moze bito imam. Mislim da ne moze biti vodja i autoritet za siru zajednicu u bilo cemu vezanom za vjeru, ali nisam sasvim siguran, pa da utvrdim.
Ako ne moze biti nista od navedenog, zasto ne moze?
- zagortenej
#416 Re: Islam - pitanja i odgovori
bitno je naglasiti da ima više mišljenja. opasno je za nešto reći da ima samo jedno mišljenje, i reći to je stav islama a pogotovo koristiti onaj popularan izraz "koncenzus učenjaka", a u stvari ima više mišljenja. kao što je @nasa postavila tamo mišljenje za muziku.
btw, like za tvoju promjenu nabolje
p.s. ti bi se to ženio , pa se bojiš da mlada nije čitala ibn Hazma
btw, like za tvoju promjenu nabolje
p.s. ti bi se to ženio , pa se bojiš da mlada nije čitala ibn Hazma
Last edited by zagortenej on 17/03/2015 20:46, edited 1 time in total.
- Towelie
#417 Re: Islam - pitanja i odgovori
Recimo samo da buduca mlada cita dobru literaturu. Ja licno preporucio. 
- zagortenej
#418 Re: Islam - pitanja i odgovori
znači nema ibn Hazma?Towelie wrote:Recimo samo da buduca mlada cita dobru literaturu. Ja licno preporucio.
- Towelie
#419 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nema, ima precih. Uz svo duzno postovanje njemu.zagortenej wrote:znači nema ibn Hazma?Towelie wrote:Recimo samo da buduca mlada cita dobru literaturu. Ja licno preporucio.
- Capajebo
#420 Re: Islam - pitanja i odgovori
Vidim kroksica me nesto citirala, reko mora da je sanjala sta fino... kad sipak....
- Kroksica
#421 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nisam nista usnila pa kontam da nisi ni dovio, nisi im'o kad.Capajebo wrote:Vidim kroksica me nesto citirala, reko mora da je sanjala sta fino... kad sipak....
- Kroksica
#422 Re: Islam - pitanja i odgovori
Odelo ne cini coveka. :pfatamorgana wrote:
Diff' is in the styling sista,
- Capajebo
#423 Re: Islam - pitanja i odgovori
nista, novi sabah nova nafaka...Kroksica wrote:Nisam nista usnila pa kontam da nisi ni dovio, nisi im'o kad.Capajebo wrote:Vidim kroksica me nesto citirala, reko mora da je sanjala sta fino... kad sipak....
- fatamorgana
#424 Re: Islam - pitanja i odgovori
Moraću proširiti citat sa neprevaziđenom poezijom Šabana Šaulića:Kroksica wrote:Odelo ne cini coveka. :pfatamorgana wrote:
Diff' is in the styling sista,
.... "odelo ne čini čoveka a ni jesen jedan list uveli, spomenari kad požute tad i usne tužno ćute" ....
Bodler bi se postidio ....
- Kroksica
#425 Re: Islam - pitanja i odgovori
fatamorgana wrote:
Moraću proširiti citat sa neprevaziđenom poezijom Šabana Šaulića:
.... "odelo ne čini čoveka a ni jesen jedan list uveli, spomenari kad požute tad i usne tužno ćute" ....
Bodler bi se postidio ....