Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
salik79

#401 Re: Sufizam

Post by salik79 »

Diwan wrote:
mujke82 wrote:
silm wrote:Gostinjska kuća

Čovjek je gostinjska kuća.
Svakoga jutra netko dođe.
Radost, depresija, zloba,
neko prolazno stanje… navraćaju
poput neočekivanih gostiju.
Sve ih dobro ugosti!
Čak i gomili tuge
koja ti kroz kuću projuri
odnese sav namještaj,
ukaži dobrodošlicu
kao da je počasni gost.
Možda te očistila
za neku novu nasladu.
Crnu misao, stid, pakost…
sve ih s osmjehom
dočekaj na vratima
i pozovi da uđu.
Budi zahvalan
za svaki posjet,
jer svaki gost je
tvoj onostrani vodič.

Mevlana Dželaludin Rumi

Izvor: Rumi Poetry
Prepjev na engleski: Coleman Barks
Prepjev na hrvatski: Nenad Maljković
Zalosno je ovo da ovakvi pisu o islamu. SubhanAllah(cist je Allah od svih nedostataka). Ovakvi unistavaju izvorni islam audhubillah. Bolje otici na kahvu sa Fatom nego sa ovim ovdje sto propagiraju sufizam. Da nas Allah uputi amin
Kako to ti sudiš o drugima, ako sam nisi na pravom putu, jer da jesi, ne bi učio na svakom rekatu da te Allah uputi na pravi put, a i sama dova sama koju iznosiš je tvoje priznanje da nisi na pravom putu i da tražiš uputu; pa kako onda možeš govoriti protiv drugih da su zalutali i da nisu na pravom putu? Na osnovu čega?

Sam sebe pobijaš
Takav odnos prema drugim (muslimanima) je isti onaj Iblisa l.a. prema Ademu a.s., odnosno covjeku kao Bozjem stvorenju. To im je nacin ophodjenja prema drugim/drugacijim, smisao njihovog bitisanja, ili - bolje receno - vehabitisanja na ovom svijetu.
brrrm

#402 Re: Sufizam

Post by brrrm »

Može li mi neki sufija reći gdje se nalazi Allah ?
aewi

#403 Re: Sufizam

Post by aewi »

brrrm wrote:Može li mi neki sufija reći gdje se nalazi Allah ?
U srcu roba iskrenog...
brrrm

#404 Re: Sufizam

Post by brrrm »

aewi wrote:
U srcu roba iskrenog...
U srcu roba iskrenoga se nalazi ljubav prema Allahu ne Allah estagfirullah!
kritichar

#405 Re: Sufizam

Post by kritichar »

Zmisli jednu posudu, i u nju naspeš mlijeko, hajde mi ti pokaži gdje je tu kajmak, gdje je sir
brrrm

#406 Re: Sufizam

Post by brrrm »

kritichar wrote:
Zmisli jednu posudu, i u nju naspeš mlijeko, hajde mi ti pokaži gdje je tu kajmak, gdje je sir
Da li Allah za sebe negdje u Kur'anu govori gdje se nalazi ?
kritichar

#407 Re: Sufizam

Post by kritichar »

ne kako bi ti htio
nemampojma0

#408 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Bezbeli da se nalazi na onom mjestu gdje vehabije odrede da se nalazi :-)
brrrm

#409 Re: Sufizam

Post by brrrm »

Pusti tu priču vehabije ovo ono. Po vašoj definiciji vehabija je onaj koji ima dužu bradu i kratke hlače. Vjeruj mi da sam u Turskoj sreo sufije sa mnogo većom bradom nego te tvoje "vehabije". Da se razumijemo volim ja sufije i sve muslimane, najviše mi se sviđa njihov ahlak i edeb. Nego mene interesuje šta vi sufije mislite o tome gdje se nalazi Allah subhanehu we te'ala, pošto sam ja u Kur'anu pročitao na nekoliko mjesta da Allah za sebe kaže da se uzdignuo iznad Arša, pa reko da vidim šta vi sufije mislite o tome.
nemampojma0

#410 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

brrrm wrote:Pusti tu priču vehabije ovo ono. Po vašoj definiciji vehabija je onaj koji ima dužu bradu i kratke hlače. Vjeruj mi da sam u Turskoj sreo sufije sa mnogo većom bradom nego te tvoje "vehabije". Da se razumijemo volim ja sufije i sve muslimane, najviše mi se sviđa njihov ahlak i edeb. Nego mene interesuje šta vi sufije mislite o tome gdje se nalazi Allah subhanehu we te'ala, pošto sam ja u Kur'anu pročitao na nekoliko mjesta da Allah za sebe kaže da se uzdignuo iznad Arša, pa reko da vidim šta vi sufije mislite o tome.
Ne prosudjujem ja jel neko vehabija na osnovu brade,vec na osnovu pitanja :D
Kad nekog volis i svidja ti se njegovo ponasanje onda mu se pridruzis i ucis da i sam takav postanes.
Et mi u Casnom Kur'anu to isto procitali ko i ti.
Hajd pokusaj ovako stvari posmatrati,gen.direktor neke velike firme ima svoju kancelariju i stolicu i zna se gdje se ona nalazi u zgradi,al to ga ne ogranicava da moze na osnovu svojih ovlastenja uci u bilo koji dio te zgrade i biti tu ako zeli,
E sad ti meni kazi,jel mislis da Allah dz.s. mora biti na svom Prijestolju i dan i noc i da mi imamo pravo da se krecemo,a On Uzviseni nema.On je Onaj Koji obuhvata sve,a Njega nista ne obuhvata.On je blizi od zile kucavice.Pa za sebe je u Knjizi rekao,parafraziram,ja sam blizu i odazivam dovi molitelja.ima jos ajeta koji govore u tom kontekstu,a znamo da ajeti nisu u kontradikciji.
Towelie

#411 Re: Sufizam

Post by Towelie »

To sto se Milostivi uzvisio iznad Arsa Ga ne ogranicava da svojim znanjem bude svugde. :)
nemampojma0

#412 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Znanje se ne krece,Njegovo znanje je sveobuhvatno.A On je kazao,u tom smislu,blizu sam,blizi sam.Sta ono ima jos u zadnjoj trecini noci?
Bolje tebi drz se kantera u tome si bolji :wink:
Towelie

#413 Re: Sufizam

Post by Towelie »

Istina je da vi sufije imate problem sa uzvisenjem iznad Arsa. Mada to nije najveci problem sufizma svakako.
nemampojma0

#414 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Et kako izaziva da pisem :D
Bolan ne bio,ti se mozes kretati,a Onom Ko te stvorio to uskracujes,hajd malo razmisli.
Ti (covjek) takav nepotpun i ovisan nesto mozes,a Bog to ne moze.
Popusti peskirko tako ti Boga.
Allahu ekber ne znaci samo da je Allah fizicki najveci,vec da je neogranicen u svojim mogucnostima,da sve moze,a ti bi sad da ga zatocis na jedno mjesto,da ga ogranicis.
jasno je meni sto je to kod vehabija tako,to ogranicavanje.ogranicena ideologija svoje sljedbenike ucini ogranicenima,pa oni onda svima i svemu hoce da postavljaju granice.
Last edited by nemampojma0 on 28/03/2014 00:12, edited 1 time in total.
Towelie

#415 Re: Sufizam

Post by Towelie »

nemampojma0 wrote:Et kako izaziva da pisem :D
Bolan ne bio,ti se mozes kretati,a Onom Ko te stvorio to uskracujes,hajd malo razmisli.
Ti (covjek) takav nepotpun i ovisan nesto mozes,a Bog to ne moze.
Popusti peskirko tako ti Boga.
Ja ne sporim da se Bog moze kretati. Spustanje na dunjalucko nebo se moze shvatiti kao proces koji zahteva kretanje mada i ne mora. Oko toga se moze raspravljati svakako.
Medjutim, cinjenica je da postoje ajeti gde se decidno govori o uzvisenju iznad Arsa.
nemampojma0

#416 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

A ko spori to?
Allah dz.s. se uzdigao iznad 7 nebesa na svoj Ars,to svaki musliman zna i potvrdjuje.Al to ne znaci da tu mora biti i dan i noc,da samo sjedi na svom Arsu i ne mrda jer tako vehabije govore,a ti i ja i ostali svijetovi se krecu.Hej bolan..
Dakle,nakon sto je stvorio nebesa i zemlju uzdigao se.A gdje bio prije stvaranja nebesa i zemlje?prije stvaranja ovih 7 nebesa iznad kojih se uzdigao?
Towelie

#417 Re: Sufizam

Post by Towelie »

Dakle,nakon sto je stvorio nebesa i zemlju uzdigao se.A gdje bio prije stvaranja nebesa i zemlje?prije stvaranja ovih 7 nebesa iznad kojih se uzdigao?
Mozda pitanje gde nije najsrecnije jer nije postojao prostor pre big benga. Mada je Allah svakako van vremena i prostora.
nemampojma0

#418 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Jarane ti bi oko svega raspravljo,a sto,da bi pokazo kako ko biva nesto znas.To je bolan kibur i umisljenost,saberi se malo.
Jesil blizi dzenetu il Bozijoj milosti zbog podatka gdje se Bog nalazi,jel te to sta promjenilo nabolje???
Naravno da nije,nit ti je to cilj,vec samo da raspravljas u nedogled i sto je najveci problem da raspravljas bez dovoljno znanja o datoj temi,ne samo ovoj.
Selam tebi,ne mislim ti nista lose,al jarane malo ohani nemoj se zalijetati.Selam
Towelie

#419 Re: Sufizam

Post by Towelie »

Jarane ti bi oko svega raspravljo,a sto,da bi pokazo kako ko biva nesto znas.To je bolan kibur i umisljenost,saberi se malo.
Zaista nije to u pitanju, niti me interesuje biti umisljen, Allah mi je svedok za to.
Jesil blizi dzenetu il Bozijoj milosti zbog podatka gdje se Bog nalazi,jel te to sta promjenilo nabolje???
Ja uospte nisam pokrnuo ovo pitanje vec drugi forumas, ja sam se samo nadovezao.
Ali, ve alejkumu selam i ovim zavrsavam sa diskusijom vezano za ovu temu.
zipaovo

#420 Re: Sufizam

Post by zipaovo »

Zašto tumačite vjeru onako kako vaša bolesna srca to žele?

Ako je išta detaljno pojašnjeno, onda je kako vjerovati u Stvoritelja ispravno itekako pojašnjeno.

Upravo da takvi poput vas ne bi mogli kazati ovaj ajet govori ovo ili misli ovako, upravo zato i postoji sunnet Muhammeda sallahu alejhi we sellem, da vam pokaže šta koji ajet znači i kako se tumači.

Zato se i kaže Kur’an i sunnet. Ne kaže se Kur’an i filozofiranje ovoga ili onoga čovjeka.

Da postoje razna ili različita tumačenja vjerovanja, postoji. Da treba slijediti bilo šta od toga, ne treba.

Međutim, na ovoj temi su korištene laži protiv jedne skupine kojoj se stavlja etiketa vehabija.

Hvala Allahu pa se ti navodi danas lahko mogu provjeriti jesu li stavovi tih ljudi kojima se ovdje pripisuju. Pa bih onima koji su se olahko poveli za tim, preporučujem da provjere kako ne bi nekome učinili nepravdu. Izvrće se debelo činjenično ili stvarno stanje. Opasno i podlo.

TRAGIČNE se stvari ovdje spominju onih koji zagovaraju da su oni ti koji su upućeni, koji se ne pretvaraju, koji nisu umišljeni, koji se ne ohole. Ko sa njima vodi dijalog i pokazuje neslaganje sa njima, onda iskoriste priliku njima priljepiti te epitete. Jer lakše je nekome pljuvati i na taj način pokazivati svoj ili po njemu ispravni stav.

Zašto je teško sabrati dva i dva nekome?

Vjeruješ u Stvoritelja onako kako je došlo vjerodostojno do tebe!

NA TO NIŠTA NE DODAJEŠ (radi bolesti srca često to neki rade) NITI ODUZIMAŠ.

Treba da ti bude jasno kako se šta tumači. Ne mutno ili izfilozofirano. Jasno da rastumačiš sebi, to se traži. Da nemaš nikakvih nedoumica, ili podpitanja, a da nije drugačije možda.

Ne porediš Allaha sa ženom ili jaranom pa da sa njim sijeliš i iskazuješ mu ljubav na takav način. Pa onda mu pišeš pjesme. Pa onda se sjedinjuješ sa Njim.

Nije ni čudo što takvi još i sami kažu, budu poput opijenih kada se ”približe” Njemu, ili kada idu u ”više” sfere. Od zikra polude, sami to govore.

Kao da ti Stvoritelj dao uši, sluh, vid, srce, razum da bi ti lutao po kojekakvim “dimenzijama”. A živiš dunjalučki život, i dobio si Uputu kako da ga proživiš.
Da poput narkomana se bacaš u trans.

"Dići će se iz svojih kaburova, na Sudnjem danu, kao što se diže onaj koji je poludio i koga je šejtan dodirom izbezumio.” (prijevod značenja)

Eto vam odgovora za vaše osjećaje u srcu za kojim se nerijetko povodite kada se nađete pred jasnim dokazom od koga se okrenete i postupate po svome ili tuđem nahođenju.

Možete vi otići na smetljište i zikriti. Ali budite sigurni da zikrom koji je potvrđen kada ga radite na takvom mjestu, nećete privući meleke, već šejtane. Zato što niste upotpunili ispravno mjesto zikra. Svjesno ste se nemarno ponijeli prema jasnim dokazima.

Tako isto i kada zikrite na čistom odgovarajućem mjestu, ali u formi na koji to nije propisano (a poznati su vam jasni dokazi od kojih ste se okrenuli) pa poveli za vlastitim tumačenjem, ili kojekavih samoprozvanih učenjaka, nećete privući meleke. Nećete zaslužiti Allahovu naklonost. Neće vas tada Allah nadahnuti ispravnom.

Ponavljam, tragične stvari se pišu ovdje. Porediti Stvoritelja sa mlijekom je van pameti. Takvima kažem, vjerujte onako kako pravi vjernici vjeruju. Onako kako je Muhammed sallahu alejhi we sellem vjerovao. Nemojte ništa dodavati na to, niti oduzimati, niti ulaziti u kakvoću Bića Allaha Uzvišenog.
Ako kažemo da Allah sve čuje, ne postavljamo pitanje kako On to čuje.
Ako je Uzvišeni se Uzvisio, onda ne postavljamo pitanje kako je to učinio.
Ako se Uzvišeni spušta, onda ne postavljamo pitanje kako.
Itd…

Onako kako to dolikuje samo Njemu Uzvišenom i nikome više. Eto tako.

Jer On nije ničemu sličan. Nema ni jedne jedine mahane. Ni najmanje trunke manjkavosti. On je apsolutno savršeni. On sa stvorenim može činiti šta hoće. Dok stvoreno je ovisno o Njemu.

Ne može Allah postati čovjek ili stvorenje, jer bi tada izgubio svojstva savršenosti koja pripadaju jedino i samo Njemu Uzvišenom.

Uozbiljite se:

Onoga ko se suprostavi Poslaniku, a poznat mu je pravi put, i koji pođe putem koji nije put vjernika, pustićemo da čini šta hoće, i bacićemo ga u Džehennem, - a užasno je on boravište! (prijevod značenja)

p.s. znači, ako On Uzvišeni kaže da je iznad Arša. Ja na to ne dodajem ništa, niti ulazim u kakvoću. Ono što neko mi pripisuje da sam ja ograničio ili šta ja znam šta sve ne na to, nije istina da to činim. Vjerujem u sve ono što je došlo vjerodostojno, ne oduzimam niti dodajem na to.
Ko hoće da postupa drugačije, njegov je to problem, ali to neka ne prepisuje meni da ja činim i ljepi mi etikete kojekakve.

Kako ćeš ispravno robovati svome Stvoritelju, ako ispravno ne vjeruješ u Njega? Zato je jako bitno da se čovjek ispravno poduči kako da vjeruje. Razum čovjeka je ograničen, i o onome čemu sudi nastoji postaviti granice da bi kazao svoj stav. Zato čovjek kada mu kažeš vječno, u pozadini razum pita šta je prije toga, šta nakon toga. Dok zdrava fitra može da prihvati vječnost, savršenstvo Stvoritelja i ostalo od gajba.

Ostanite u miru.
nemampojma0

#421 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Evo jos jednog spremnog za raspravu koja se ponavlja.
Jarane odakle ti iskoci?
Ko tebe bolan spominje,ko te etiketira?Sam sebe odredjujes i svrstavas se svojim stavovima u odredjene grupacije,al nije to nista strasno :) Nije lose biti ni vehabija,al za sebe,a ne gnjaviti druge :D
Sve o cemu bi ti ovdje mudrovo i povrsno objasnjavao je vec sazvakano nebrojeno puta,stoga procitaj razlicite teme na pdf religija.
Zaboravih te upitat,koje metode i tehnologije koristis da vidis necije srce,da vidis jel zdravo il bolesno?
Selam tebi
zipaovo

#422 Re: Sufizam

Post by zipaovo »

Nisam došao da bih raspravljao. Da se time hranim, krenuo bih od početka teme. Uzelo bi mi dane da odgovaram na nebuloze koje su sve napisane.

Nemoj molim te mene učiti da učim o Islamu na forumu. Nemoj Allah te pomogao filozofski mi odgovarati da bi time zamaglio istinu ili ono što sam kazao.

Postoje ljudi od kojih su toga dostojni da od njih učim. Koji zikre Allaha u svome životu onako kako je On Plemeniti zadovoljan. Kad jedu, kad se oblače, kad idu u wc, kad hoće učiti Kur'an, kad izlaze iz kuće, kad vide nešto lijepo, kad su bolesni, kad ih nešto obraduje, jutrom, pred veče, poslije namaza itd.

Kako prepoznati bolesna srca pitaš, je li? Nisam ničije ime spomenuo, ali ako se neko pronađe, to je njegov problem. Da ima više tumačenja na ovoj temi, ima. Evo zašto sam spomenuo bolesna srca i vlastita tumačenja.

"On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvarena - željni smutnje i svog tumačenja - slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah." /prijevod značenja 3:7/

Ti slobodno možeš i dalje nastaviti filozofirati i mutiti, i optuživati drugačijeg od sebe i ljepiti etikete, raspoređivati ljude u kojekakve grupacije, tvoj izbor. Ali znaj dobro da, svaki onaj koga time zavedeš, nosit ćeš njegove grijehe, a njemu se neće umanjiti težina grijeha što te je slijedio u pogrešnom.

Evo ti o važnosti iskrenosti prema Allahu, poslušaj:

http://www.youtube.com/watch?v=jS5nClZcBHU

Prijatno, over and out. Selam i tebi.
nemampojma0

#423 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Gdje si,da dodjem da ti poljubim ruku i da sta naucim od tebe :D
Samo ti poznajes ucenjake i osim njih nema drugih.
Sto se tice srca,samo sam pitao kako znas,jer si se obratio svima ovdje da imaju bolesna srca,pa se nema sta ko prepoznavati ti si nas vec sve okarakterisao.
Ja nikog ne uvodim u vjeru poput tebe,vec je ovo tema za one koji znaju o cemu se radi,al et da vi ne dodjete da nas prosvijetlite ko zna sta bi s nama bilo :wink:
Ja zavrsio s tobom po ovom pitanju.
Selam.
brrrm

#424 Re: Sufizam

Post by brrrm »

Smirite se braćo moja, kada sam rekao da mi se sviđaju sufije(njigov ahlak itd.)nisam reko da mi se sviđa sufizam(mislim na akidu). To što sam rekao da mi se sviđa njihov ahlak i edeb ne znači da ja to ne posjedujem. Što se tiče postavljenog pitanja bitno je napomenuti da mi o Allahu znamo samo onoliko koliko nam je on rekao. Znači ako je on rekao da se kreće tek onda mi možemo reći da se Allah kreće. Kao npr. ''Spušta se Gospodar na dunjalučko nebo u zadnjoj trećini noći, govoreći: 'Ko mi dovi da mu se odazovem? Ko traži da mu dam? Ko traži oprost da mu oprostim?''' (Zabilježili Buhari, 1145, i Muslim, 758).

Da nas Allah ujedini sve muslimane, jednog dana ćemo sigurno biti rame uz rame protiv Dedžala. :run:
nemampojma0

#425 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Ne znam otkud ljudima lijep ahlak,ako je njihova vjera i vjerovanje pogresno,onda bi mogli reci da i budisti mogu imati lijep ahlak.A kako to da ovi koji imaju "ispravnu akidu" nemaju bas tako lijep ahlak,kako to njihovo ispravno vjerovanje ih nije preporodilo i popravilo njihovo ponasanje.
Ako Bog da da svi muslimani budu u jednom safu protiv Dedzala l.a.,al ono sto nam je najavljeno bas i ne govori tome u prilog.Malobrojna ce biti vojska Mehdijeva,a "muslimani" mnogobrojni..da li ce ga svi muslimani ili bar vecina moci prepoznati i stati na pravu stranu,bojim se da nece.
A Allah dz.s. najbolje zna.
I da dodam,ja se ovdje vjeruj ne svadjam,niti koga mrzim,samo ne volim stereotipe i bukvalizam.Da je takav pristup vjeri ispravan ne bi muslimani ovoliko zaostajali za drugima.
Locked