Razvod braka

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Locked
neopredjeljeni

#401 Re: Razvod braka

Post by neopredjeljeni »

doktrinaus33 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:pitanje je žele li ostati u braku i ako ne žele kako da on viđa dijete,razlog svađe je njihova stvar
Slazem se apsolutno, ali razvod je samo papir...vidjanje djeteta je bitnije...pristup licnim stvarima je potreba. Nakon 2 mjeseca provedena po policiji i Centru za soc.rad svi mi kazu da nadlezni sud tj.Opcinski u SA je jedino rjesenje. E onda stupa na snagu moje neiskustvo u advokaturi...Supruga me je nazvala i rekla da zna da sam podnio tuzbu za razv.braka, da ce je razvuci do max.a da cu ja umrijeti od gladi na ulici. Istina,dogovor je bio da ne zurimo sa razvodom jer ubrzo nakon toga slijedi podjela bracne stecevine...obzirom da je stan bio oko 110 000 KM, a supruga ima kredit od 30 000 za taj stan(ostatak od 80 000 je moj ali stecen u braku), postovao sam dogovor jer promjena ziv.okruzenja nije dobro za dijete, obzirom da je lokacija stana izvrsna. Povukao sam tuzbu, a sada pisem zahtjev za prijevremeno rjesenje o vidjanju djeteta.
Nisam siguran koliko cu se moci nositi sa svim ovim, ne radim, nemam vise gdje boraviti, a dobio sam i prijetnje o alimentaciji da ako je ne pocnem placati(za nezaposlene osobe alimentacija je 100 KM) sravnice me sa zemljom. Jedno znam,boricu se, ali neuhranjenost i manjak sna su sve vise prisutni...Obzirom da me roditelji krive za sve, nemam vise ni maticnu adresu. Na pragu sam prihvatilista za beskucnike.....A 25.08. LUBAV MOJA MALA JEDINA NAVRSAVA PET GODINA. Cini mi se da ce mi srce puci.... ;-( ;-(
Naravno da je samo papir. Prije 3 godine sam i sam prosao pakao razvoda, slicno mi se desilo samo jos gore. Sa suprugom sam bio u braku cak 9 godina, iz braka imam sina koji danas ima 11 godina. Moja tada uglancana i perfektna supruga mi je rekla da nisam dovoljno dobar za nju, da ne zamislja svoj zivot sa mnom i da zeli razvod. Ja sam naravno poludio, sto danas kad pomislim, je bila moja najveca greska. Utoliko mi je drago sto trezveno razmisljas i sto ako nista s nama se konsultujes pa bar na forumu.
Ja nisam takav bio..dakle, nakon njenog saopcenja da zeli razvod, potpuno sam poludio...danas kada razmisljam nisam bio svoj i stid me za moje postupke. Odmah sam se sam iselio, pun bijesa i zeje za osvetom, naravno bas kao i ti sam omah predao tuzbu za razvod braka. Ne bih da pricam sta sam radio, samo cu reci da sam na kraju zavrsio u pritvoru...a onda me je tek snasao pravi pakao. U pritvoru sam bio mjesec dana zbog uznemiravanja supruge, medju kriminalcima sam proveo najteze sate u zivotu, to ne bih pozelio ni najgorem neprijatelju.Pogotovo sto su u pritvoru me gledali kao slabica koji je nasrnuo na zenu...ma fuj, o tome ne bih ni da pricam.Ta tisina i hladnoca onih prostorija uh... Kada sam izasao docekalo me je rociste za razvod braka. Sama cinjenica da sam bio u pritvoru je otezala moj polozaj kao roditelja kada je u pitanju viđanje mog sina. Dozvolili su mi da viđam svog sina svega jednom mjesečno uz prisustvo socijalnog radnika. Osjecao sam se tako ponizeno i jadno...
Stigao sam do zida, nisam imao kud...odlucio sam da se obratim strucnom licu i da porazgovara o mom psihickom stanju. Isao sam na tretmane prvo tri puta sedmicno a onda sve manje i manje...shvatio sam da je moj ludjacko ponasanje dovelo do toga da umalo izgubim najdragocjenije sto imam u zivotu...svoga sina. Tada sam mislio da sam sve izgubio, a danas se osjecam dobro, s bivsom suprugom sam u korektnim odnosima i zajedno se dogovaramo oko viđanja sina...također sam sa novom zenom zapoceo zajednicki zivot (sto mi je tada izgledalo nemoguce) i ona se dobro slaze s mojim dijetetom sto je najvaznije. Moj je savjet da ostanes miran, da ne radis gluposti iz ocaja i da na miran nacin pokusas dogovoriti sve sa bivsom suprugom...jbg zivot ide dalje pa tako moras i ti...a znas kako kazu nije ni prva ni posljednja zena ;-)
muminovic

#402 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

kako ti odredise 1 mjesec pritvora ?
kakavdanakneiskustvu

#403 Re: Razvod braka

Post by kakavdanakneiskustvu »

muminovic wrote:kako ti odredise 1 mjesec pritvora ?

i mene to baš zanima
Luca36

#404 Re: Razvod braka

Post by Luca36 »

Kako to kod tebe instant noga iz stana i razvod?
Zar nije potrebno prvo proći bračno savjetovalište i slično?
I kako to da ti kao pravnik tražiš savjet na forumu i iznosiš javno detalje parnice koja je u toku?
Ako si ovakav pravnik onda jadna ti majka jer po meni žena te vara sa šefom tog advokatskog ureda gdje si radio. On te posl'o na put a ti se vratio i sjeb'o im planove.
Na kraju krajeva treba saslušati i drugu stranu pa tek onda suditi.
doktrinaus33

#405 Re: Razvod braka

Post by doktrinaus33 »

Luca36 wrote:Kako to kod tebe instant noga iz stana i razvod?
I kako to da ti kao pravnik tražiš savjet na forumu i iznosiš javno detalje parnice koja je u toku?
Ako si ovakav pravnik onda jadna ti majka jer po meni žena te vara sa šefom tog advokatskog ureda gdje si radio. On te posl'o na put a ti se vratio i sjeb'o im planove.
1.Administrativni radnik-----ne pravnik
2.Izrecene mjere od strane Opc.suda u trajanju od 6 mj.-----mocno sredstvo da pod pritiskom napustis dom
3.SEFICA je sa mnom bila na moru!!!------nije sve u sex-u
4.Ako tebe tvoja vara, a ti levat jos u braku,nazalost, nemamo Institucije koje imaju nadlesnost za to---------REALNOST
5.Jesi li to kod " Dzemile na 5.kasiki " saznao da je parnica u toku-------------Uzmi pakovanje " TETE VIOLETE " i ispusi nos
6.NE SAVJET----rijec LJUDI, opis SUDBINA...nesto u smislu " ispuhivanja " , NE VRIJEDJANJA BEZ ARGUMENTA, DRSKOG I KRAJNJE OHOLOG, SADISTICKO-SOVINISTICKOG PONASANJA.
7.A sto se tice druge strane--------HOCES BROJ MOBILNOG!?
8.pa tek onda suditi-------aaaa, znaci polazes za sudiju! Entitetski ili Drzavni nivo?
Luca36

#406 Re: Razvod braka

Post by Luca36 »

Mislim da je svima već jasno zašto ti se dešava to što ti se dešava.
Imaš bipolarni poremećaj sa naglim promjenama raspoloženja.
Do "maloprije" si zvučao kao nevinašce a sad odjednom ispoljavaš agresivnost i još filozof.
Nije za tebe brak niti žena, ne umiješ ti s tim stvarima.

Moraćeš kad-tad prihvatiti istinu i priznati sam sebi da si bolestan, jer sada ti zapravo nisi ni svjestan svojih agresivnih epizoda. I da, daj mi broj telefona od tvoje supruge i ako može i slika ili FB profil.
apsidejzi

#407 Re: Razvod braka

Post by apsidejzi »

Najlakse se razvest, a najteze pokusati razumjeti drugu stranu. Papirologija i podjela imovine moze zadati privremenih problema ali se na kraju sve rijesi. Ono sto ostaje je srusena porodica.

Ja sam imao priliku na desetine puta otici i ostaviti sve ali nisam. Malo edukacije, malo empatije, malo "mirenja sa sudbinom" me dovelo u poziciju da shvatim da 99% parova prolazi i da je prolazilo kroz isto ono kroz sto sam i ja. Sve je to u pet deka samo je pitanje koliko ko moze podnijeti. Naravno, udaranje i tuca je granica koja se ne smije preci. Sve ostalo... nije razlog.

Malo malo pa pogledam svoju zenu i pomislim u sebi: Ja bih poludio da imam onakve hormonalne ciklicke prenose u toku mjeseca, da moram onoliko sebe davati za djecu i da imam neozbiljnog muza poput mene koji gleda kako da se izvuce sto vise moze. Ne mogu se Bogu nazahvaljivati sto sam muskarac samo zato sto imam poprilicno ujednacen nivo hormona i ne moram ici od ekstrema do ekstrema. Ne znam ti kakav da si karakter, slomilo bi te.

Sta ja znam... kako vrijeme vise odmice ona mi biva sve draza jer sada razumijem da ljubav nije ona mladalacka pocetna zaljubljenost... To bude i prodje pa ostanu iskrice koje se s vremena na vrijeme upale cisto da se covjek prisjeti "ludosti" iz prijasnjih dana. Pogledajte malo svijet oko sebe, procitajte koji naucni clanak i shvaticete da je i nase i ponasanje partnera u mnogome uzrokovano raznoraznim hormonalnim promejnama i odbrambenim mehanizmima organizma. Mi sve mislimo da se druga strana "promjenila" ali nije. To je ista osoba koju si upoznao ali koja se najvjerovatnije suocava sa nekim faktorom ciji se korijen krije u genima ili evoluciji.

SJecam se perioda kada se rodilo prvo djete i moja zena izgubila seksualnu zelju. Bi ona razumski, ali strasti i emocije nula bodova. Ja nisam znao u cemu je problem dok jednom nismo otisli na rutinski pregled kod doktorice (ginekologa). Pita ona zenu da li doji djete i kada je dobila potvrdan odgovor doktorica se obrati asistentici (studentica) i zovnu je da joj pokaze kako izgleda unutrasnji zid vagine i grlica kod majki koje doje. Kod moje zene je haman taj neki bijeli sloj izrazeniji nego kod ostalih zena i to je bila dobra prilika da joj uzivo pokaze i nauci je lekciju. Navodno je to odbrambeni mehanizam organizma kako bi se zastitilo novorodjence. Ovaj bijeli sloj ucini da trenje bude povecano te da se zena osjeca neugodno prilikom odnosa, sto automatski smanjuje sansu da zena ponovo zatrudni a sto bebici ostavlja vece sanse za prezivljavanje. Dzaba je, evolucijski smo dobili to sto smo dobili i prirodu nije briga sto mi zivimo u "modernom" dobu kada prezivljavanje djeteta ne ovisi o kolicini mlijeka i broju djece.

Ovaj primjer navodim da opisem sta mislim pod onim "mirenje sa sudbinom". Ima tu i drugih primjera ali neka ostane na ovom jednom. Neke stvari... ma vecina stvari zapravo je genetski predodredjena i partner najvjerovatnije ne radi namjerno to sto radi a sto ti smeta. To je sva poenta mog posta. Najlakse se razvest... Valja sacuvat brak. Za mene je ljubav pokusati razumjeti i prihvatiti partnera te ga podrzati dok ne prebrodi to sto ga je snaslo.
doktrinaus33

#408 Re: Razvod braka

Post by doktrinaus33 »

Luca36 wrote:Mislim da je svima već jasno zašto ti se dešava to što ti se dešava.
Imaš bipolarni poremećaj sa naglim promjenama raspoloženja.
Do "maloprije" si zvučao kao nevinašce a sad odjednom ispoljavaš agresivnost i još filozof.
Nije za tebe brak niti žena, ne umiješ ti s tim stvarima.

Moraćeš kad-tad prihvatiti istinu i priznati sam sebi da si bolestan, jer sada ti zapravo nisi ni svjestan svojih agresivnih epizoda. I da, daj mi broj telefona od tvoje supruge i ako može i slika ili FB profil.
Zapitaj se , haveru, koliko covjek moze biti JADAN i OCAJAN da nekom ko ima problem, iskreno ga dijeli sa drugim, ti u jutarnjim casovima, 25.08., NA DJETETOV RODJENDAN, koje nisam vidio vise od mjesec dana, posaljes onakav post.....
DJECA SU NAJVECE BLAGO BLAGO....i da , radi djeteta mogu biti veoma jak i boriti se do zadnjeg atomaa snage, pogotovo sa BEZOSJECAJNIM gadovima kakav si i sam, LICEMJERU!!!!!
doktrinaus33

#409 Re: Razvod braka

Post by doktrinaus33 »

[quote="krvava"][quote="apsidejzi"]Najlakse se razvest, a najteze pokusati razumjeti drugu stranu. Papirologija i podjela imovine moze zadati privremenih problema ali se na kraju sve rijesi. Ono sto ostaje je srusena porodica.

Ja sam imao priliku na desetine puta otici i ostaviti sve ali nisam. Malo edukacije, malo empatije, malo "mirenja sa sudbinom" me dovelo u poziciju da shvatim da 99% parova prolazi i da je prolazilo kroz isto ono kroz sto sam i ja. Sve je to u pet deka samo je pitanje koliko ko moze podnijeti. Naravno, udaranje i tuca je granica koja se ne smije preci. Sve ostalo... nije razlog.

Malo malo pa pogledam svoju zenu i pomislim u sebi: Ja bih poludio da imam onakve hormonalne ciklicke prenose u toku mjeseca, da moram onoliko sebe davati za djecu i da imam neozbiljnog muza poput mene koji gleda kako da se izvuce sto vise moze. Ne mogu se Bogu nazahvaljivati sto sam muskarac samo zato sto imam poprilicno ujednacen nivo hormona i ne moram ici od ekstrema do ekstrema. Ne znam ti kakav da si karakter, slomilo bi te.

Sta ja znam... kako vrijeme vise odmice ona mi biva sve draza jer sada razumijem da ljubav nije ona mladalacka pocetna zaljubljenost... To bude i prodje pa ostanu iskrice koje se s vremena na vrijeme upale cisto da se covjek prisjeti "ludosti" iz prijasnjih dana. Pogledajte malo svijet oko sebe, procitajte koji naucni clanak i shvaticete da je i nase i ponasanje partnera u mnogome uzrokovano raznoraznim hormonalnim promejnama i odbrambenim mehanizmima organizma. Mi sve mislimo da se druga strana "promjenila" ali nije. To je ista osoba koju si upoznao ali koja se najvjerovatnije suocava sa nekim faktorom ciji se korijen krije u genima ili evoluciji.

Nemam rijeci.....odlican post....naucno-istrazivacki potkovan....SVAKA CAST...cista 10 !!!!!! :-D
kakavdanakneiskustvu

#410 Re: Razvod braka

krvava wrote:
apsidejzi wrote:Najlakse se razvest, a najteze pokusati razumjeti drugu stranu. Papirologija i podjela imovine moze zadati privremenih problema ali se na kraju sve rijesi. Ono sto ostaje je srusena porodica.

SJecam se perioda kada se rodilo prvo djete i moja zena izgubila seksualnu zelju. Bi ona razumski, ali strasti i emocije nula bodova. Ja nisam znao u cemu je problem dok jednom nismo otisli na rutinski pregled kod doktorice (ginekologa). Pita ona zenu da li doji djete i kada je dobila potvrdan odgovor doktorica se obrati asistentici (studentica) i zovnu je da joj pokaze kako izgleda unutrasnji zid vagine i grlica kod majki koje doje. Kod moje zene je haman taj neki bijeli sloj izrazeniji nego kod ostalih zena i to je bila dobra prilika da joj uzivo pokaze i nauci je lekciju. Navodno je to odbrambeni mehanizam organizma kako bi se zastitilo novorodjence. Ovaj bijeli sloj ucini da trenje bude povecano te da se zena osjeca neugodno prilikom odnosa, sto automatski smanjuje sansu da zena ponovo zatrudni a sto bebici ostavlja vece sanse za prezivljavanje. Dzaba je, evolucijski smo dobili to sto smo dobili i prirodu nije briga sto mi zivimo u "modernom" dobu kada prezivljavanje djeteta ne ovisi o kolicini mlijeka i broju djece.

Ovaj primjer navodim da opisem sta mislim pod onim "mirenje sa sudbinom". Ima tu i drugih primjera ali neka ostane na ovom jednom. Neke stvari... ma vecina stvari zapravo je genetski predodredjena i partner najvjerovatnije ne radi namjerno to sto radi a sto ti smeta. To je sva poenta mog posta. Najlakse se razvest... Valja sacuvat brak. Za mene je ljubav pokusati razumjeti i prihvatiti partnera te ga podrzati dok ne prebrodi to sto ga je snaslo.
:thumbup:

svaka čast odličan post!

i od mene :thumbup: ,iako je nekad nemoguće razumjeti osobu s kojom je čovjek u braku,baš nemoguće
muminovic

#411 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Nema potrebe za takvim riječima, ako mozes pomozi, a ako ne, ne odmazi.

Zna on, kako mu je.
Luca36

#412 Re: Razvod braka

Post by Luca36 »

Samo vi njega podržavajte u njegovoj lucidnosti.
muminovic

#413 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Ovdje se niko ne podrzava - samo kazem da nema potrebe za tolike kritike.
neopredjeljeni

#414 Re: Razvod braka

Post by neopredjeljeni »

muminovic wrote:kako ti odredise 1 mjesec pritvora ?
radi nasilnickog ponasanja i ugrozavanja sigurnosti supruge :roll:
elle_

#415 Re: Razvod braka

Post by elle_ »

Treba mi mala pomoc od osoba koje su prošle "sporazumni razvod braka". Šta na zahtjevu navesti po pitanju alimentacije ako je otac nezaposlen, na birou, a ujedno majka ne zahtjeva alimenatciju. Ustvari da li majka može odlučiti da ne želi alimentaciju za dijete ili to sud određuje?
Ne bih željela da mi sud vrati zahtjev ili ga odbije zbog pogrešnog popunjavanja.
neopredjeljeni

#416 Re: Razvod braka

Post by neopredjeljeni »

doktrinaus33 wrote:
Luca36 wrote:Kako to kod tebe instant noga iz stana i razvod?
1.Administrativni radnik-----ne pravnik
2.Izrecene mjere od strane Opc.suda u trajanju od 6 mj.-----mocno sredstvo da pod pritiskom napustis dom
3.SEFICA je sa mnom bila na moru!!!------nije sve u sex-u
4.Ako tebe tvoja vara, a ti levat jos u braku,nazalost, nemamo Institucije koje imaju nadlesnost za to---------REALNOST
5.Jesi li to kod " Dzemile na 5.kasiki " saznao da je parnica u toku-------------Uzmi pakovanje " TETE VIOLETE " i ispusi nos
6.NE SAVJET----rijec LJUDI, opis SUDBINA...nesto u smislu " ispuhivanja " , NE VRIJEDJANJA BEZ ARGUMENTA, DRSKOG I KRAJNJE OHOLOG, SADISTICKO-SOVINISTICKOG PONASANJA.
7.A sto se tice druge strane--------HOCES BROJ MOBILNOG!?
8.pa tek onda suditi-------aaaa, znaci polazes za sudiju! Entitetski ili Drzavni nivo?

samo polako druže...o tom ponasanju ti ja i govorim. sto se nerviras? zar ovdje nemamo svi pravo na misljenje?... hocu da ti kazem da ona zna razlog sto je to uradila, a vjerovatno u dubini dusa znas i ti..kako god bilo,
ti brisi iz toga i zapocni novi zivot...i da!- posveti se djetutu a ne jadkama po forumu jedino ce ti dijete izljeciti dusu...ja zamalo svoje nisam izgubio zauvijek i znam kako je to
kakavdanakneiskustvu

#417 Re: Razvod braka

krvava wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
apsidejzi wrote:Najlakse se razvest, a najteze pokusati razumjeti drugu stranu. Papirologija i podjela imovine moze zadati privremenih problema ali se na kraju sve rijesi. Ono sto ostaje je srusena porodica.

:thumbup:

svaka čast odličan post!

i od mene :thumbup: ,iako je nekad nemoguće razumjeti osobu s kojom je čovjek u braku,baš nemoguće
Naravno danak ali se zato razvede kad bas nikakvog drugog nacina nema :([/quote]

znam,znam
Pasiflora

#418 Re: Razvod braka

Post by Pasiflora »

Molim, ako mozda neko zna razjasniti ovu zavrzlamu: majka je vlasnica kuce u cijem jednom stanu zive kcerka i zet vec 20 godina. Kcerka se zeli razvesti (muz problematican), ali navodno ne moze muza izbaciti iz stana u kojem zive iako je nasilan...
Doduse jos se nije doslo do suda - postupak je tek pokrenut pred centrom za socijalni rad.
Zasto lik ne moze biti izbacen obzirom da je kuca 1/1 u vlasnistvu punice???? Zar nije vlasnistvo najprece?
Miki123

#419 Re: Razvod braka

Post by Miki123 »

Pasiflora wrote:Molim, ako mozda neko zna razjasniti ovu zavrzlamu: majka je vlasnica kuce u cijem jednom stanu zive kcerka i zet vec 20 godina. Kcerka se zeli razvesti (muz problematican), ali navodno ne moze muza izbaciti iz stana u kojem zive iako je nasilan...
Doduse jos se nije doslo do suda - postupak je tek pokrenut pred centrom za socijalni rad.
Zasto lik ne moze biti izbacen obzirom da je kuca 1/1 u vlasnistvu punice???? Zar nije vlasnistvo najprece?

posjed... :izet:
Pasiflora

#420 Re: Razvod braka

Post by Pasiflora »

Miki123 wrote:
Pasiflora wrote:Molim, ako mozda neko zna razjasniti ovu zavrzlamu: majka je vlasnica kuce u cijem jednom stanu zive kcerka i zet vec 20 godina. Kcerka se zeli razvesti (muz problematican), ali navodno ne moze muza izbaciti iz stana u kojem zive iako je nasilan...
Pa zar to nije izumrlo sa bivsom YU? Valjda nece polagati zakonsko pravo na 1/2 stana?
muminovic

#421 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Pasiflora wrote:
Miki123 wrote:
Pa zar to nije izumrlo sa bivsom YU? Valjda nece polagati zakonsko pravo na 1/2 stana?
ne, ne.
Drinski

#422 Re: Razvod braka

Post by Drinski »

ma samo neka ona podnese vlasničku tuzbu za povrat nekretnine u posjed.
andr0id

#423 Re: Razvod braka

Post by andr0id »

Nek ona nadje advokata dobrog za 500-1.000 km i rijesen problem za mjesec dana. Sto da se pegla sa sudom, advokati to najbolje rade! Naravno ako je financijski mocna koliko toliko. A on ce se vratiti odakle je i dosao!
Pasiflora

#424 Re: Razvod braka

Post by Pasiflora »

andr0id wrote:Nek ona nadje advokata dobrog za 500-1.000 km i rijesen problem za mjesec dana. Sto da se pegla sa sudom, advokati to najbolje rade! Naravno ako je financijski mocna koliko toliko. A on ce se vratiti odakle je i dosao!
Valja se usput i razvoditi...
andr0id

#425 Re: Razvod braka

Post by andr0id »

Moze normalnim putem a moze i s advokatom. Ali to ti je to.. 1.000 km za oba slucaja..

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
Locked