Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#401 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by KatarinaKosaca »

nosara wrote:Kako danasnjim supkoliscima objasnit sta znaci imati ideal u zivotu, a da u to nije neki licni interes...?
Ima takvih ljudi kroz povjest kao što je Che, neki Španski borci itd, dakle , baš iz pokreta koji simpatiziraš, ali Princip, nikakvo, ali baš nikako nije primjer idealisti bez interesa. Prije nacionalno obojeni destruktivac.
Banksy

#402 Re: Gavrilo Princip – za Srbiju heroj, za Zapad terorista

Post by Banksy »

Alfons Kauders wrote:
Banksy wrote:
Brittanica:

Gavrilo Princip, South Slav nationalist who assassinated Archduke Francis Ferdinand

Wanting to destroy Austro-Hungarian rule in the Balkans and to unite the South Slav peoples into a federal nation, he believed that the first step must be the assassination of a member of the Habsburg imperial family or a high official of the government.

Manje laži i zadrtosti, a više slušanja sagovornika i razmišljanja svojom glavom ...
ok, hajde onda reci, ako je bio clan organizacije koju ista ta britannica opisuje kao teroristicku... ako je ucestovao u teroristickom cinu... ako je ubio dvoje ljudi u istom... sta je onda?
Rekao si da Brittanica navodi da je bio ''srpski terorista'', sad vidiš da to nije istina. Tvrde ono što sam ja rekla: južnoslovenski, jugoslovenski nacionalista.
Red je da ti sad iz Brittanice iskopaš te navodne tvrdnje o terorističkoj organizaciji i terorističkom činu. Ako tvrdiš da ih ima, sigurno si ih negdje pročitao. Ja ih nisam našla.
Nije mi cilj dokazati da sam u pravu, niti ovdje držim bilo koju stranu bilo kome. Mislim da je tema mnogo šira i kompleksnija od prostog zauzimanja strana heroj ili zločinac, kao i da ozbiljno promišljanje o njoj zahtijeva promatranje povijesnog konteksta trenutka.
Kakogod, slijedi godišnjica, biće o ovome sigurno puno govora od strane onih kojima je ovo profesija i koji trezveno barataju s mnogo više informacija i saznanja ...
KatarinaKosaca

#403 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by KatarinaKosaca »

Ako se uzima povjesni trenutak i njegova specifičnost, onda se to treba uzimati i za sve trenutke povjesti i neke vrlo .. hmm, da, kažem, blago rečeno neslavne. Degutantno mi je da ih imenujem, ali je tako. Dakle, da li se uzima u obzir povjesni trenutak ili ne?
BHCluster

#404 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by BHCluster »

Gavrilo Princip, (born July 25 [July 13, Old Style], 1894, Obljaj, Bosnia—died April 28, 1918, Theresienstadt, Austria), South Slav nationalist who assassinated Archduke Francis Ferdinand, heir to the Austro-Hungarian throne, and his consort, Sophie, Duchess von Hohenberg (née Chotek), at Sarajevo, Bosnia, on June 28, 1914. Princip’s act gave Austria-Hungary the excuse that it had sought for opening hostilities against Serbia and thus precipitated World War I. In Yugoslavia—the South Slav state that he had envisioned—Princip came to be regarded as a national hero.

Born into a Bosnian Serb peasant family, Princip was trained in terrorism by the Serbian secret society known as the Black Hand (true name Ujedinjenje ili Smrt, “Union or Death”). Wanting to destroy Austro-Hungarian rule in the Balkans and to unite the South Slav peoples into a federal nation, he believed that the first step must be the assassination of a member of the Habsburg imperial family or a high official of the government.

Having learned that Francis Ferdinand, as inspector general of the imperial army, would pay an official visit to Sarajevo in June 1914, Princip, his associate Nedjelko Čabrinović, and four other revolutionaries awaited the archduke’s procession on June 28. Čabrinović threw a bomb that bounced off the archduke’s car and exploded beneath the next vehicle. A short time later, while driving to a hospital to visit an officer wounded by the bomb, Francis Ferdinand and Sophie were shot to death by Princip, who said he had aimed not at the duchess but at General Oskar Potiorek, military governor of Bosnia. Austria-Hungary held Serbia responsible and declared war July 28.

After a trial in Sarajevo, Princip was sentenced (Oct. 28, 1914) to 20 years’ imprisonment, the maximum penalty allowed for a person under the age of 20 on the day of his crime. Probably tubercular before his imprisonment, Princip underwent amputation of an arm because of tuberculosis of the bone and died in a hospital near his prison.

Znaci bilo kakava upotreba nasilja i zastrasivanja u ostvarivanju politickih ciljeva je terorizam. Znaci bio nacionalista pa postao terorista radi cina koji je izvrsio.
Banksy

#405 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Banksy »

KatarinaKosaca wrote: Ako se uzima povjesni trenutak i njegova specifičnost, onda se to treba uzimati i za sve trenutke povjesti i neke vrlo .. hmm, da, kažem, blago rečeno neslavne. Degutantno mi je da ih imenujem, ali je tako.
Dakle, da li se uzima u obzir povjesni trenutak ili ne?
Uzima se, naravno, uvijek. Jedino čega se treba čuvati je uspoređivanje neusporedivog, a ljudi su skloni činiti to, pa i lagati i konstruirati ako treba, a sve da bi na neki način potkrijepili svoju teoriju.

O temi sam rekla šta mislim i zaista nemam ništa novo dodati ...
Banksy wrote:
Iz današnjeg ugla, terorista. Iz ondašnjeg, oslobodilac.
Ipak, ovdje stvari nisu crno-bijele.
Današnje okolnosti koje utječu na donošenje sudova ne treba dodatno komentirati, jasne su, ali treba napomenuti da su atentati tih godina bili ''moderni'', da je BiH bila okupirana, da je Austougarska monarhija bila okupator, a FF i njegova porodica neprijatelji naroda, da je sama ideja Mlade Bosne bila nadnacionalna, kako B. Srbljanović reče ''s oslobodilačkim, emancipatorskim idejama''.
Tadašnja zloupotreba vrlo mladih i naivnih aktivista Mlade Bosne od strane srbijanskih službi je posebna, velika tema i sigurno pridonosi donošenju današnjih negativnih sudova.
Posebno je problematično i degutantno današnje srbijansko prisvajanje naslijeđa MB-e i ideja oko kojih su se okupili, i ono, takvo, zapravo najviše utječe na izbor ''strane'' i čini da se negativno određujemo prema Gavrilu Principu i ekipi i blokira nas u trezvenom razmišljanju i donošenju ispravnih, objektivnih sudova.
Teško bih ovdje donijela konačan sud ...

Gavrilo Princip je u vremenu u kome je živio bio borac za slobodu, izjavio je juče poznati hrvatski istoričar i publicista Slavko Goldstein, inače rođeni Sarajlija.

- Atentati su tada bili prilično uobičajeni i u ono vrijeme je to bio trend koji je njega učinio borcem za slobodu - kazao je Goldstein, odgovarajući na pitanje kako bi istorija trebalo da gleda na Principa i sarajevski atentat.

- Gavrilo se izjašnjavao kao Jugosloven. Istražujući građu za svoju dramu, Srbljanovićka je zaključila da bi, da je živela pre 100 godina, bila sledbenik Mlade Bosne.
- Mlada Bosna bila je antiklerikalna, antišovinistička, jugoslovenska ideja s velikim emancipatorskim idejama da modernizuje prostore bivše Jugoslavije.
Da sam živela 1914, ja bih bila s njima ... ja podržavam njihove ideje, ali ne bih mogla da pucam. To su ljudi koji su imali oslobodilačke, emancipatorske ideje, a koji su strašno stradali u jednom, kako da kažem, legalističkom procesu.
Biljana naglašava da Princip nije streljan jer su utvrdili da je maloletan.
- Nije osuđen na smrt jer mu je mesec dana nedostajalo do punoletstva.
madner

#407 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by madner »

Da nije bilo Principa, Hico bi se bavio farbanjem ograda oko Beca.
nosara

#408 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by nosara »

KatarinaKosaca wrote:
nosara wrote:Kako danasnjim supkoliscima objasnit sta znaci imati ideal u zivotu, a da u to nije neki licni interes...?
Ima takvih ljudi kroz povjest kao što je Che, neki Španski borci itd, dakle , baš iz pokreta koji simpatiziraš, ali Princip, nikakvo, ali baš nikako nije primjer idealisti bez interesa. Prije nacionalno obojeni destruktivac.
Ne lupaj bas uvijek...

Koji je njegov licni interes...? Zasto njegovo vlastito izjasnjavanje ima manju tezinu od vasih diskvalifikacija...?
Koji to nacionalista, u momentu kad su sve oci uprte u njega, krije svoj nacionalizam...?

Suplja, besmislena, neutemeljena prica...

Standardno... :lol:
BHCluster

#409 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by BHCluster »

Dramski pisac Biljana Srbljanović - Gavrilo se izjašnjavao kao Jugosloven. On je na suđenju govorio: „Ja sam Srbo-Hrvat i govorim hrvatsko-srpski“

A zanat su ucili kod:
Mihajlu Stevanoviću u centru za obuku četnika u Vranje.
salvatore paradise

#410 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by salvatore paradise »

nosara wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Ne lupaj bas uvijek...

Koji je njegov licni interes...? Zasto njegovo vlastito izjasnjavanje ima manju tezinu od vasih diskvalifikacija...?
Koji to nacionalista, u momentu kad su sve oci uprte u njega, krije svoj nacionalizam...?

Ocito je u pitanju modus operandi, tako da trazis previse...
Nadzornik

#411 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Nadzornik »

Ja bih volio dovesti Hitlera da je ziv u Sarajevo na Principov most,da mu ga pokazem.
maher

#412 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by maher »

mlada bosna nije bila organizacija sa nekom strogom i zvanicnom ideologijom...svi njeni clanovi dosta su lutali iz krajnosti u krajnost...
gavrilo princip je zagovarao individualni teror...i blizi je bio ruskim anarhistima nego boljsevicima ili cetnicima...citajuci dokumente izgleda mi da je njemu i bio cilj da ga smatraju teroristom...
takodjer, moramo biti svjesni da je on znao da mu nema spasa poslije atentata i da se radilo o svjesnom cinu, znaci ne zato sto ga je neko angazovao, platio i slicno...morao je imati nekakvu logistiku, ali morao je sam sa sobom rascistiti...ostali atentatori koji su bili s njim nisu bili bas toliko odlucni...
tacno je da u srbiji dobio oruzje i obuku, ali tacna je i apisova izjava „da je obucio stotine mladica kao gavrilo i podijelio im stotine pistolja i bombi iz kojih nije metak opaljen...“
salvatore paradise

#413 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

BHCluster wrote:Dramski pisac Biljana Srbljanović - Gavrilo se izjašnjavao kao Jugosloven. On je na suđenju govorio: „Ja sam Srbo-Hrvat i govorim hrvatsko-srpski“

A zanat su ucili kod:
Sve da je ovo i tacno, otkad to Srbo-Hrvati zele veliku Srbiju? Presmijesni ste, majke mi
Nadzornik

#414 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Nadzornik »

salvatore paradise wrote:
BHCluster wrote:Dramski pisac Biljana Srbljanović - Gavrilo se izjašnjavao kao Jugosloven. On je na suđenju govorio: „Ja sam Srbo-Hrvat i govorim hrvatsko-srpski“

A zanat su ucili kod:
Sve da je ovo i tacno, otkad to Srbo-Hrvati zele veliku Srbiju? Presmijesni ste, majke mi
Nismo mi smjesni,nego zaboravljamo gdje su se nasi ljiljani u handzar diviziji obucavali za elitne sinove SS-divizije
u napadu na Staljingrad.

Jos kazu da je Zajcev vrhunski,najbolji,najpravedniji snajperista... :-?
salvatore paradise

#415 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Nadzornik wrote:

A zanat su ucili kod:
Nismo mi smjesni,nego zaboravljamo gdje su se nasi ljiljani u handzar diviziji obucavali za elitne sinove SS-divizije
u napadu na Staljingrad.

Jos kazu da je Zajcev vrhunski,najbolji,najpravedniji snajperista... :-?
Nisu ba, poznato je da su Bosnjaci uvijek bili na pravednickoj strani. Kao i Srbi, i Hrvati... Ko onda pobi ovolike ljude kroz stoljeca jbt...
fatamorgana

#416 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by fatamorgana »

Nadzornik wrote:Ja bih volio dovesti Hitlera da je ziv u Sarajevo na Principov most,da mu ga pokazem.
A poslije s Hićom na ćevape, :lol:
KatarinaKosaca

#417 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by KatarinaKosaca »

nosara wrote:
KatarinaKosaca wrote:Ima takvih ljudi kroz povjest kao što je Che, neki Španski borci itd, dakle , baš iz pokreta koji simpatiziraš, ali Princip, nikakvo, ali baš nikako nije primjer idealisti bez interesa. Prije nacionalno obojeni destruktivac.
Ne lupaj bas uvijek...

Ocito je u pitanju modus operandi, tako da trazis previse...
Ne previše je tražiti od zajapurenih komunista i salonaca koji se nađu kao istomišljenici da na primjer znaju to da je Princip bio bolestan od tuberkuloze, tada gotovo neizlječive bolesti, tako da je njegov teroristički čin atentan na prestolonasljednika i njegovu ženu (i jeste bila trudna), bio samoubilački . Ioanko je znao da neće živjeti sretno i dugo sve do kraja svog života.
Princip niti u jednom momentu nije krio svoj nacionalizam. Smetala je DRina i to jasno poručuje. Sad što netko pod Yugoslavia zamišlja titovu yugoslaviju i onaniše nad tim, njegov problem. Za Principa i članove Mlade Bosne, bila je to zemlja u kojoj će zajedno živjeti svi Srbi.
salvatore paradise

#418 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

KatarinaKosaca wrote:
salvatore paradise wrote: Ocito je u pitanju modus operandi, tako da trazis previse...
Ne previše je tražiti od zajapurenih komunista i salonaca koji se nađu kao istomišljenici da na primjer znaju to da je Princip bio bolestan od tuberkuloze, tada gotovo neizlječive bolesti, tako da je njegov teroristički čin atentan na prestolonasljednika i njegovu ženu (i jeste bila trudna), bio samoubilački . Ioanko je znao da neće živjeti sretno i dugo sve do kraja svog života.
Princip niti u jednom momentu nije krio svoj nacionalizam. Smetala je DRina i to jasno poručuje. Sad što netko pod Yugoslavia zamišlja titovu yugoslaviju i onaniše nad tim, njegov problem. Za Principa i članove Mlade Bosne, bila je to zemlja u kojoj će zajedno živjeti svi Srbi.
Ne, nije bila trudna. Zena je imala 46 godina, u biti nije ni mogla zatrudniti. Lazes, lazes i opet lazes. Pila si kafu s Principom pa znas sta je on zelio? Sudeci po historijskim dokazima (o kojima ocito nemas pojma, cim mislis da je Sofija bila trudna) on se izjasnjavao Jugoslavenom i podrzavao tu ideju. Sve ostalo je naklapanje i supljiranje novokomponovanih Bosnjaka...

Komunisti i salonci? :lol: :lol: :lol: . Ja napisem post (koji si citirala sto valjda znaci da si ga i procitala) u kojem pisem pohvalno o slobodnom trzistu a ti me nazoves komunistom. Pa to ne bi uradio ucenik osmog osnovne. O tempora, o mores (znam i ja izreku pokoju) :lol:
Havatar

#419 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Havatar »

Bodkin wrote:
Alfons Kauders wrote: pa sta je onda bio? pripadnik teroristicke organizacije koji kao clan teroristicke grupe obucene i opremljene u srbiji izveo teroristicki napad na povorku u sarajevu...

ali nije bio terorista...

ja ba

uporan si jako sam samo stranicu prije rekao sta je bio. Dakle pozivamo se na britaniku, a zanemarimo da ga,ona smatra jugoslovenskim nacionalistom. Ili je to isto kao i srpski?

Sent from my Lumia using Tapatalk
Pa sta i da je bio jugoslovenski nacionalista :?: Kakve veze to ima sa "oslobadjanjem" Bosne i zbog cega bi to trebalo da promijeni misljenje Bosnjaka o njemu :?: Da ne govorim da oni koji na drugim temama pisu da su svi nacionalisti isti koristeci za sve njih pogrdna imena sada propagiraju da je biti jugoslovenski nacionalista nesto dobro i pozitivno :roll:
BHCluster

#420 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by BHCluster »

-
Last edited by BHCluster on 13/11/2013 17:30, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca

#421 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by KatarinaKosaca »

Ne, nije bila trudna. Zena je imala 46 godina, u biti nije ni mogla zatrudniti. Lazes, lazes i opet lazes. Pila si kafu s Principom pa znas sta je on zelio? Sudeci po historijskim dokazima (o kojima ocito nemas pojma, cim mislis da je Sofija bila trudna) on se izjasnjavao Jugoslavenom i podrzavao tu ideju. Sve ostalo je naklapanje i supljiranje novokomponovanih Bosnjaka...
Žena sa 46 godina može zatrudniti, ginekologu :D Lažeš ti, lažeš i lažeš... Osim toga, kako je već bila majka, ni porod nije i ne bi bio problematičan. U Sarajevu je posjetio lječnik, baš zato što je bila trudna. Ostao je povjesni zapis. Lažeš ti, i opet lažeš
BHCluster

#422 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by BHCluster »

A zanat su ucili kod:
Majke ti znas li citati nisam ja napisao neo Biljana Srbljanović kao sto je navedeno... :lol:
BHCluster

#423 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by BHCluster »

Gavrilo Princip

1. Clan "Mlade Bosne" osnovni cilj pokreta bio je pripajanje BiH Kraljevini Srbiji
2. Treniran u centru za obuku četnika u Vranje
3. Dragutin Dimitrijevic ga prebacuje sa ostalima iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu sa naoruzanjem i otrovom
4. Izvrsio atentat nad prijestolonaslijednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju
5. Pokusao samoubistvo dva puta
6. Izdao sve umjesane
7. Osuden kasnije umro u zatvoru
salvatore paradise

#424 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

KatarinaKosaca wrote:
Žena sa 46 godina može zatrudniti, ginekologu :D Lažeš ti, lažeš i lažeš... Osim toga, kako je već bila majka, ni porod nije i ne bi bio problematičan. U Sarajevu je posjetio lječnik, baš zato što je bila trudna. Ostao je povjesni zapis. Lažeš ti, i opet lažeš
Naravno da moze, ali je rijetkost. Nego daj dokaze o tome sto pricas, valjda bi onaj sto nesto tvrdi do trebao i dokazati. Ja jos nigdje nisam naisao na dokaz da je Sofija bila trudna. U pitanju je laz, dobra Bosnjanko...
Nadzornik

#425 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Nadzornik »

2. Treniran u centru za obuku četnika u Vranje

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

I bio angazovan u onom klancu gdje je Kralj Leonidas sije(Irance) sjebao totalno,tako da se i danas o tome prica a i snimljen je i film o tome. 300-Principa
Post Reply