Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi
-
udrch
#401 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi
Edin H., mislim ti si dobar momak, ali si u ovom slučaju neinformisan..
pročitaj par mojih postova, vjerujem da po ovom pitanju ne postoji niko ko je bolje informisan o ovim problemima ovdje na forumu..većinu ovih ljudi iz Konjević polja znam odavno, znam sve ove što najčešće govore na TV-u, znam ovog čovjeka iz Kamenice sa prethodne strane, znam i ljude koji su rješavali probleme u Križevićima prije par godina, znam i Aliju Tabakovića i glavnog imama u Srebrenici Damira Peštalića koji su prošle godine morali obustavom rješavati iste probleme u školi u Srebrenici..
bio sam na jednom sastanku prije skoro 7,8 godina na kojem je bila direktorica OŠ Sveti Sava u Zvorniku na kojem su se pokušavali rješavati slični problemi..tad su sva ova povratnička djeca morala ići u Zvornik, jer ona nije htjela dati dozvolu za otvaranje područnih škola..takvu bahatost rijetko sam vidio, a bili su prisutni i predstavnici međunarodne zajednice..
jednostavno oni ne daju ništa dok ama baš ne moraju..i sve rade da otežaju povratak..
u ovu školu Sveti Sava sam i ja nekad išao, samo što se tad zvala Mitar Trifunović Učo..
šta je falilo da ostane to ime?
problemi su manje više davno riješeni u većini škola, osim u Srebrenici u gradu i ova u Konjević polju..
nigdje nije jansija situacija kao što je u Konjević polju, ali direktor i školski odbor iz KKravice jednostavno neće da pričaju i tako je godinama..podržava ih načelnik opštine koji je usput kupio Tarana i tako to traje više od deset godina..
ljudima je prekipilo, jer im ovo sve namjerno rade i provociraju..odavno nije ovdje pitanje šta djeca uče, već ko ih uči i kako..
pročitaj par mojih postova, vjerujem da po ovom pitanju ne postoji niko ko je bolje informisan o ovim problemima ovdje na forumu..većinu ovih ljudi iz Konjević polja znam odavno, znam sve ove što najčešće govore na TV-u, znam ovog čovjeka iz Kamenice sa prethodne strane, znam i ljude koji su rješavali probleme u Križevićima prije par godina, znam i Aliju Tabakovića i glavnog imama u Srebrenici Damira Peštalića koji su prošle godine morali obustavom rješavati iste probleme u školi u Srebrenici..
bio sam na jednom sastanku prije skoro 7,8 godina na kojem je bila direktorica OŠ Sveti Sava u Zvorniku na kojem su se pokušavali rješavati slični problemi..tad su sva ova povratnička djeca morala ići u Zvornik, jer ona nije htjela dati dozvolu za otvaranje područnih škola..takvu bahatost rijetko sam vidio, a bili su prisutni i predstavnici međunarodne zajednice..
jednostavno oni ne daju ništa dok ama baš ne moraju..i sve rade da otežaju povratak..
u ovu školu Sveti Sava sam i ja nekad išao, samo što se tad zvala Mitar Trifunović Učo..
šta je falilo da ostane to ime?
problemi su manje više davno riješeni u većini škola, osim u Srebrenici u gradu i ova u Konjević polju..
nigdje nije jansija situacija kao što je u Konjević polju, ali direktor i školski odbor iz KKravice jednostavno neće da pričaju i tako je godinama..podržava ih načelnik opštine koji je usput kupio Tarana i tako to traje više od deset godina..
ljudima je prekipilo, jer im ovo sve namjerno rade i provociraju..odavno nije ovdje pitanje šta djeca uče, već ko ih uči i kako..
-
emmiir
#402 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi
Naravno da su ova djeca na braniku Bosne i mozemo biti srecni sto su tamo. Treba im pruziti svu potrebnu pomoc. Mislim da samo Sarajevo snosi najvecu krivicu za trenutno stanje, ali ni drugi dijelovi BiH nisu nista bolji.LaBomba wrote:I onda kada bagra Izetbegovic, Tihic i sva ostala bagra koja se izmjenila na vlasti,lafo predstavljauci Bosnjake npr za Dan nezavisnosti ili Dan Drzavnosti pocnu cestitat i srat o "suverenoj, nezavisnoj" BiH, treba se skupit, fantomke na glavu i bejzbol palicama tu bagru najurit. Ako vec ne mozemo srusit dejtonsku vlast, mozemo ovu bagru koja predstavlja Bosnjake i zaprijetit svakom od tih posrbica sta ce i koji zakon ubuduce potpisat sa cetnickom vlascu.
Hoce li se Sarajevo vise dignut na noge, ili su pristali da im je Bosna trokut Sarajevo-Zenica-Tuzla?
I gdje su sada oni sto znaju srat po forumu kako se u tzv rs vracaju samo starci, i dijaaspora jednom godisnje. Evo vam sad djece , na braniku Bosne. Kad se ne vracaju ne valja, kad se vrate opet ne valja.
Ako se ikad Bosna oslobodi, na bilo koji nacin, Sarajevu treba automatski ukinuti status glavnog grada. Vi ste jad bruka i sramota za BiH.
Ove gore pobrojane stranke, naravno, nece nista poduzeti. One samo misle kako ostati na vlasti.....
Kako sada da se Sarajevo digne na noge ili Tuzla, Zenica??!! Kako da pokrenemo kriticnu masu da se Bosna digne na noge?Jesi li se ti digao na noge i nesto ucinio?
Evo, prvi bi se tebi prikljucio jer smatram da su nam povratnici najvaznije pitanje, pitanje opstanka BiH.
- Danguba
-
LaBomba
#404 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi
emmiir wrote:Naravno da su ova djeca na braniku Bosne i mozemo biti srecni sto su tamo. Treba im pruziti svu potrebnu pomoc. Mislim da samo Sarajevo snosi najvecu krivicu za trenutno stanje, ali ni drugi dijelovi BiH nisu nista bolji.LaBomba wrote:I onda kada bagra Izetbegovic, Tihic i sva ostala bagra koja se izmjenila na vlasti,lafo predstavljauci Bosnjake npr za Dan nezavisnosti ili Dan Drzavnosti pocnu cestitat i srat o "suverenoj, nezavisnoj" BiH, treba se skupit, fantomke na glavu i bejzbol palicama tu bagru najurit. Ako vec ne mozemo srusit dejtonsku vlast, mozemo ovu bagru koja predstavlja Bosnjake i zaprijetit svakom od tih posrbica sta ce i koji zakon ubuduce potpisat sa cetnickom vlascu.
Hoce li se Sarajevo vise dignut na noge, ili su pristali da im je Bosna trokut Sarajevo-Zenica-Tuzla?
I gdje su sada oni sto znaju srat po forumu kako se u tzv rs vracaju samo starci, i dijaaspora jednom godisnje. Evo vam sad djece , na braniku Bosne. Kad se ne vracaju ne valja, kad se vrate opet ne valja.
Ako se ikad Bosna oslobodi, na bilo koji nacin, Sarajevu treba automatski ukinuti status glavnog grada. Vi ste jad bruka i sramota za BiH.
Ove gore pobrojane stranke, naravno, nece nista poduzeti. One samo misle kako ostati na vlasti.....
Kako sada da se Sarajevo digne na noge ili Tuzla, Zenica??!! Kako da pokrenemo kriticnu masu da se Bosna digne na noge?Jesi li se ti digao na noge i nesto ucinio?
Evo, prvi bi se tebi prikljucio jer smatram da su nam povratnici najvaznije pitanje, pitanje opstanka BiH.
Pa koja to nas sila tjera da trpimo one koji se predstavljau kao "bosnjacki lideri", a ovavkve stvari nam se desavaju pored njih na vlasti? Da nam nisu napravili voodo magiju ili nesto slicno? Na njih je davno trebalo izvrsiti pritisak, dovesti ih pred svrsen cin, ili da se zauzmu do zadnjeg atoma ili da nam javno kazu da je to tamo srpska drzava koja se formira i u kojem procesu i oni ucestviju sve ove godine. Ako se u dejtonskoj BiH ne moze pronaci politicar koji zastupa Bosnjake i ujedno brani interese drzave, onda se mora jednom odluciti, ili rusiti taj sistem, ili ce se taj sistem obracunati s nama,tj drzavom. Cuj kako da se Sarajevo digne na noge? Pa dze su ti "zestoki momci" sto se obracunavaju po nocnim klubovima medjusobno,evo im prilike da urade nesto od znacaja.
Ovo sto se sada desava to je samo jedna od posljedica dejtonskog sistema, i ja ne vidim nikakvo drugo rjesenje osim sabotiranje tog sistema, i po meni su jedini oni iz Antidejton grupe koji idu u srz problema, ali im trebaju sredstva za borbu i organizaciju.
Dakle prosto i jednostavno, izvrsit pritisak na one koji nas zastupaju u dejtonskom sistemu. Opkolit ih ispred njihovih vila, na parkingu, ispred skupstine, bilo gdje da nemaju mira, dovest ih pred svrsen cin, to je nama potrebno, ali u glavnom gradu te svijesti nazalost nema.
-
LaBomba
#405 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi
Bolje da im djeca ostanu nepismena i da nikad ne kroce u tu skolu nego da uce ove lazi i gluposti koje negiraju Bosnu i opravdavaju genocid koji je pocinjen nad nasim narodom. Mater im mrtvu cetnicku...
A ove mrtvace u Sarajevu boli qrac za ovom djecom...[/quote]
Ovdje se radi o obrazovanju koje bi trebalo da nudi snagu dijaloga, argumentovanu raspravu, a problem je sto i jedna i druga i treca strana samo zele da namecu neku svoju istinu. Obrazovni radnici, nazovi intelektualci su samo orudje u raljama politike. Bitno je nauciti djecu da misle, a ne prezentirati im nesto sto moraju ponavljati kao papagaji. U konkretnom slucaju su mogli dati razna tumacenja i izvore tvrdnji i dozvoliti djeci da iznesu svoj zakljucak.[/quote]
Pa prvo se mora uciti istina, a onda na toj istini podsticati na dijalog. I ovde se navode konkretni slucajevi toga sto sprovodi srpska, po meni cetnicka vlast, a ti se fatas neke "jedne, druge i trece" strane u ovom slucaju. I sto je naj vaznije ne postoje tri istine, i dosta vise sa tim razvlacenjem pameti! cuj "neku svoju istinu". Sta to Srbima se treba cak i dokumentovana istina prilagodit njihovom mentalnom sklopu?
Ma vidi ti njega, znaci samo u BiH bi se istorija trebala tumaciti tako sto ce djeca u skolama sama iznositi svoje zakljucke. Kako te nije stid pisati ovako nesto?!
A ove mrtvace u Sarajevu boli qrac za ovom djecom...[/quote]
Ovdje se radi o obrazovanju koje bi trebalo da nudi snagu dijaloga, argumentovanu raspravu, a problem je sto i jedna i druga i treca strana samo zele da namecu neku svoju istinu. Obrazovni radnici, nazovi intelektualci su samo orudje u raljama politike. Bitno je nauciti djecu da misle, a ne prezentirati im nesto sto moraju ponavljati kao papagaji. U konkretnom slucaju su mogli dati razna tumacenja i izvore tvrdnji i dozvoliti djeci da iznesu svoj zakljucak.[/quote]
Pa prvo se mora uciti istina, a onda na toj istini podsticati na dijalog. I ovde se navode konkretni slucajevi toga sto sprovodi srpska, po meni cetnicka vlast, a ti se fatas neke "jedne, druge i trece" strane u ovom slucaju. I sto je naj vaznije ne postoje tri istine, i dosta vise sa tim razvlacenjem pameti! cuj "neku svoju istinu". Sta to Srbima se treba cak i dokumentovana istina prilagodit njihovom mentalnom sklopu?
Ma vidi ti njega, znaci samo u BiH bi se istorija trebala tumaciti tako sto ce djeca u skolama sama iznositi svoje zakljucke. Kako te nije stid pisati ovako nesto?!
-
emmiir
#406 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi
Ne slazem se sa tvojim metodama ali se slazem sa krajnjim ciljem da se ovi politicari promijene. Sta bi se desilo da ovi zestoki momci urade to sto si rekao nastala bi anarhija. Po meni jedini put je da se organizuju posteni i pametni momci a ne siledzije pa da se promijene ove nase vodje. Treba od necega poci, evo predlazem ako ne spadas u ovu drugu grupu da pocnemo da se organizujemo. Prvo ti i ja pa ko se prikljuci. Nama ocito i u federaciji treba organizacija poput Prvog marta i to politicka organizacija gdje nismo bitni ti, ja ili neko treci vec krajnji cilj.LaBomba wrote:emmiir wrote:Naravno da su ova djeca na braniku Bosne i mozemo biti srecni sto su tamo. Treba im pruziti svu potrebnu pomoc. Mislim da samo Sarajevo snosi najvecu krivicu za trenutno stanje, ali ni drugi dijelovi BiH nisu nista bolji.LaBomba wrote:I onda kada bagra Izetbegovic, Tihic i sva ostala bagra koja se izmjenila na vlasti,lafo predstavljauci Bosnjake npr za Dan nezavisnosti ili Dan Drzavnosti pocnu cestitat i srat o "suverenoj, nezavisnoj" BiH, treba se skupit, fantomke na glavu i bejzbol palicama tu bagru najurit. Ako vec ne mozemo srusit dejtonsku vlast, mozemo ovu bagru koja predstavlja Bosnjake i zaprijetit svakom od tih posrbica sta ce i koji zakon ubuduce potpisat sa cetnickom vlascu.
Pa koja to nas sila tjera da trpimo one koji se predstavljau kao "bosnjacki lideri", a ovavkve stvari nam se desavaju pored njih na vlasti? Da nam nisu napravili voodo magiju ili nesto slicno? Na njih je davno trebalo izvrsiti pritisak, dovesti ih pred svrsen cin, ili da se zauzmu do zadnjeg atoma ili da nam javno kazu da je to tamo srpska drzava koja se formira i u kojem procesu i oni ucestviju sve ove godine. Ako se u dejtonskoj BiH ne moze pronaci politicar koji zastupa Bosnjake i ujedno brani interese drzave, onda se mora jednom odluciti, ili rusiti taj sistem, ili ce se taj sistem obracunati s nama,tj drzavom. Cuj kako da se Sarajevo digne na noge? Pa dze su ti "zestoki momci" sto se obracunavaju po nocnim klubovima medjusobno,evo im prilike da urade nesto od znacaja.
Ovo sto se sada desava to je samo jedna od posljedica dejtonskog sistema, i ja ne vidim nikakvo drugo rjesenje osim sabotiranje tog sistema, i po meni su jedini oni iz Antidejton grupe koji idu u srz problema, ali im trebaju sredstva za borbu i organizaciju.
Dakle prosto i jednostavno, izvrsit pritisak na one koji nas zastupaju u dejtonskom sistemu. Opkolit ih ispred njihovih vila, na parkingu, ispred skupstine, bilo gdje da nemaju mira, dovest ih pred svrsen cin, to je nama potrebno, ali u glavnom gradu te svijesti nazalost nema.
-
LaBomba
#407 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi
Znaci Sarajevo je spremno gledati i posljedni stepen etnickog ciscenja Bosnjaka u Podrinju, a nije spremno na nekoliko dana anarhije. Eto u cemu se mi razlikujemo od svih normalnih naroda. Mi prosto zamisljamo demokratiju i necemo da vidimo sta je pred nama, a ovo sto sad imamo i sto zivimo se mora gazit. Jednog daa ce to svima postati jasno. Ni naredni izbori nista nece promjeniti.
-
emmiir
#408 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi
Pa ti organizuj gazenje ali bez mene. Samo da znas da i ovi sto su na vlasti samo znaju da gaze, pa mi se ne razlikujes od njih.LaBomba wrote:Znaci Sarajevo je spremno gledati i posljedni stepen etnickog ciscenja Bosnjaka u Podrinju, a nije spremno na nekoliko dana anarhije. Eto u cemu se mi razlikujemo od svih normalnih naroda. Mi prosto zamisljamo demokratiju i necemo da vidimo sta je pred nama, a ovo sto sad imamo i sto zivimo se mora gazit. Jednog daa ce to svima postati jasno. Ni naredni izbori nista nece promjeniti.
-
stari grad Visegrad
#409 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi
Slazem se.It_is_a_Leclerc wrote:Nažalost, u BiH nedostaje jaka bošnjačka partija sa nacionalnom odgovornošću i svješčću koja bi, u znak protesta zbog ovog što se dešava, ne samo djeci Konjević Polja, već svoj nesrpskoj djeci u entitetu RS-a, pozvali sve roditelje, u svim školama u BiH na jednodnevni štrajk i okupljanje pred zgradama zajedničkih instuticija, i dala ultimatum da će , ako se djeci bošnjačke nacionalnosti, ne omogući da uče bosanski jezik, geografiju BiH, historiju BiH (najbolje po nekom stranom udžbeniku), i islamsku vjeronauku (ko hoće), svi roditelji Bošnjaci u RS-u prestati slati svoju djecu u školu, pa nek' onda Dodikovci sami sebe uče o "srpskim državama u Bosni".
Dosta više "ne talasaj" devize !
Bosnajci ne znaju koju oni snagu imaju kada se ujedine. Kada bi Bosnjaci iz RS i makar 1/10 Bosnjaka iz Sarajeva dala podrsku djeci, znaci izasla na ulicu i stala pred institucije, onda bi se pocela postovati ljudska prava.LaBomba wrote:I onda kada bagra Izetbegovic, Tihic i sva ostala bagra koja se izmjenila na vlasti,lafo predstavljauci Bosnjake npr za Dan nezavisnosti ili Dan Drzavnosti pocnu cestitat i srat o "suverenoj, nezavisnoj" BiH, treba se skupit, fantomke na glavu i bejzbol palicama tu bagru najurit. Ako vec ne mozemo srusit dejtonsku vlast, mozemo ovu bagru koja predstavlja Bosnjake i zaprijetit svakom od tih posrbica sta ce i koji zakon ubuduce potpisat sa cetnickom vlascu.
Ovako, uspavanim Bosajcima prodje zivot , a bosnjacka djeca trpe i uce laznu istorju. I
SAMO kada se ujedinite i pokazete zajednistvo i cvrst stav onda ste nesto. Sve do tada ste jedno rizino zrno svako za sebe onda ste nista.
Jasna je moc 10 000 roditelja, a stav 10 roditelja je nista.
- travnik
#410 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi
Realno, svatko u BiH servira svoju istinu i u ogromnoj većini škola jednonacionalna je struktura kadra. To je pokazala i analiza neke međunarodne organizacije (dijelove objavljivali DANI) o udžbenicima iz povijesti, maternjeg jezika i vjeronauke. Međutim, čini mi se da je pozicija Bošnjaka u Podrinju teža od uobičajene netolerancije drugog i drugačijeg i manjkavosti obrazovnih sustava BiH. Ne samo zbog udžbenika, već i niza drugih problema sa kojima se susreću u obrazovanju. Zbog toga me čudi ovakav nizak stupanj zainteresiranosti i međunarodne zajednice, i NVO, i političara, a i običnih građana (primarno iz SA, budući da su tamo došli ti ljudi). Mislim da je vlast RS totalno zakazala, a da je većina ostalih, i u RS-u i u FBiH, pokazala manjak empatije, spremnosti na pomoć i razumijevanja.
-
hizo ramidovic
#411 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi
istina je samo jedna i u ovom slucaju i budali je jasno ko je u pravu, ko govori istinu a ko laze.travnik wrote:Realno, svatko u BiH servira svoju istinu i u ogromnoj većini škola jednonacionalna je struktura kadra. To je pokazala i analiza neke međunarodne organizacije (dijelove objavljivali DANI) o udžbenicima iz povijesti, maternjeg jezika i vjeronauke. Međutim, čini mi se da je pozicija Bošnjaka u Podrinju teža od uobičajene netolerancije drugog i drugačijeg i manjkavosti obrazovnih sustava BiH. Ne samo zbog udžbenika, već i niza drugih problema sa kojima se susreću u obrazovanju. Zbog toga me čudi ovakav nizak stupanj zainteresiranosti i međunarodne zajednice, i NVO, i političara, a i običnih građana (primarno iz SA, budući da su tamo došli ti ljudi). Mislim da je vlast RS totalno zakazala, a da je većina ostalih, i u RS-u i u FBiH, pokazala manjak empatije, spremnosti na pomoć i razumijevanja.
niko nikome nista ovdje ne servira, ovdje se samo trazi provodjenje zakona i potpisanih sporazuma od strane vlasti u tzv rs.
a sto se tice nacionalnog sastava kadra, ne postoji skola u bih u kojoj je 100% djece jedne a 99% nastavnog kadra druge nacionalnosti, kao sto je to slucaj sa ovom skolom u k.polju.
-
osrbih_do_groba
#412 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi
Ponovno!
http://www.klix.ba/vijesti/bih/mutabdzi ... /131031046
Mozda je ovo taj ustupak koji je Lagumdzija dobio od Dodika, zarad ispunjavnja Dodinih zamisli?!
http://www.klix.ba/vijesti/bih/mutabdzi ... /131031046
Mozda je ovo taj ustupak koji je Lagumdzija dobio od Dodika, zarad ispunjavnja Dodinih zamisli?!
-
Aspekt
#413 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi
: Mutabdžija: Najbolje rješenje je ukidanje škole u Konjević Polju
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je da bi ukidanje škole u Konjević Polju, možda, bilo najkvalitetnije rješenje problema sa roditeljima čija djeci ne idu na nastavu zbog neuvođenja nacionalne grupe predmeta
-
Aspekt
#414 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi
Problem se rjesava tako sto se ukida onaj ima ko problem . Mutabdzija je prava skola adolfa hitlera i slicnih

-
udrch
#415 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi
podržavam Mutabdžijinu odluku o ukidanju škole..četničke škole se i trebaju ukidati...još mu treba dodijeliti medalju antifašiste, nadam se da će to organizirati koalicioni partneri..
-
sv12
#416 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi
Jedini nacin je oko za oko, zub za zub. Udarati cetnike po onom sto im je najdraze i stati nakon sto dodju pameti.velocitatem wrote:
Koja ironija... mater mu cetnicku.
Sve skole gdje su Bosnjaci vecina u manjem entitetu treba da su pod kontrolom Sarajeva. To je jedini nacin da se sprijeci diksriminacija Bosnjaka.
Ne mozemo biti fasisticko smece kao oni, pa se svetiti Srbima po FBIH jer fasisticko smece iz genocidne potlacuje Bosnjake, ali moze se udarati po granicama entiteta, nepostivati granice entiteta. To ce ih najvise zaboljeti.
-
emmiir
#417 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi
Njih najvise boli sto nas jos ima u manjem entitetu. A jos vise bi ih zaboljelo da im organizovano pravimo probleme u manjem entitetu. Sve bih dao da se ove nase stranke ujedine pa npr da:sv12 wrote:Jedini nacin je oko za oko, zub za zub. Udarati cetnike po onom sto im je najdraze i stati nakon sto dodju pameti.velocitatem wrote:
Koja ironija... mater mu cetnicku.
Sve skole gdje su Bosnjaci vecina u manjem entitetu treba da su pod kontrolom Sarajeva. To je jedini nacin da se sprijeci diksriminacija Bosnjaka.
Ne mozemo biti fasisticko smece kao oni, pa se svetiti Srbima po FBIH jer fasisticko smece iz genocidne potlacuje Bosnjake, ali moze se udarati po granicama entiteta, nepostivati granice entiteta. To ce ih najvise zaboljeti.
-obezbjedimo subvencije za svako nase rodjeno dijete u manjem entitetu (naprimjer da to radi IZ)
-svakom ko se vrati u manji entitet obezbijedimo veca socijalna i zdravstvena prava nego sto ih imaju u Federaciji
-otpustamo lagano bosnjacke vodje koji su se doselili iz manjeg entiteta sa poslova u Federaciji i saljemo ih da rade u manjem entitetu.
-radnicima iz tog entiteta uskratiti radna mjesta ukoliko nisu prijavljeni u manjem entitetu.
-organizovati glasanje u manjem entitetu kroz zajednicku listu
-lagano naseljavati podrucja manjeg entiteta na entitetskim granicama, npr u Kijevu blizu Sarajeva i slicno
-pokrenuti dijasporu da glasa
-ima tu jos dosta sto bi se moglo smisliti
Naravno ovo gore treba da bude nepisano pravilo.
Ovim kada bi se imalo poceli postizati rezultati (a moguci su jer nas ima preko 50%)sami bi nam dosli sa prijedlozima kako unaprijediti stanje u BiH.
Naravno ne ocekujem od ovih nasih stranaka da idu u ovom pravcu. Mi nikada nismo imali svoju strategiji nego smo sve radili od danas do sutra.
- Drug Član
#418 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi
Svi besplatni obrazovni sistemi na našim prostorima nemaju u središtu pojedinca koji se "obrazuje", već naprotiv oni trebaju: a) osigurati da društvena kultura ostane nepromjenjena, odnosno da društvo ponavlja obrasce ponašanja i b) očuvanje današnje društvene strukture vlasti.Paranoid wrote:Film je odličan, imao sam prilike da ga odgledam ranije, ali film je prvenstveno namijenjen ministarstvima obrazovanja i prosvjetnim radnicima pa tek onda široj populaciji..Drug Član wrote:Evo obrazujte se malo....
http://www.youtube.com/watch?v=98kMrdMQv_4
...pritiskom na taster CC dobijate prevod.
Problem i tematika šumske je daleko od ovog levela, jer lakše je svirati na jednoj žici nego montirati još 4 ili više žica..
Ovaj dio filma prilično rječito govori o tome...počinje na 15:20
{Ovo je nedovoljno poznata činjenica, ali državno obrazovanje besplatno i obavezno, izmišljeno je u jednom istorijskom trenutku. Ranije nije postojalo. U antičkim vremenima obrazovanje se veoma razlikovalo od onoga što mi danas smatramo obrazovanjem. Obavezno obrazovanje bilo je namenjeno robovima...Sparta.
U prošlosti obrazovanje je bilo pod kontrolom katoličke crkve bar u zapadnom hrišćanskom svijetu. Tek u 18.vijeku, u istorijskom periodu koji nazivamo 'prosvećeni despotizam' stvorena je ideja o obrazovanju. Dakle, državnom, besplatnom i obaveznom. Škole kakve poznajemo danas nastale su u kasnom XVIII i ranom XIX vijeku u Pruskoj. U cilju sprečavanja revolucija poput onih u Fransuskoj kraljevi su uveli neko prosvetiteljstvo ne bi li donekle zadovoljili narod i u isto vreme sačuvali apsolutnu vlast. Pruska škola zasnivala se na oštrim podelama na klase i kaste. Njena struktura, nasljeđe spartanskog modela, promovisala je disciplinu, poslušnost i autoritarni režim. Ovi prosvećeni despoti tražili su dakle pokorno i poslušno stanovništvo koje bi mogli obučavati za vođenje ratova koji su se dešavali u vreme između nestanka jedne i nastanka nove nacije. Npr.Katarina Velika je zatražila pomoć od fransuskih enciklopedista da osmisle takav model. Didro, kao jedan od najpoznatijih, pripremao je ovaj paket. Da, kalup...ne za građane, već za poslušne sluge tih država. Vest o ovom uspešnom obrazovnom modelu brzo je putovala i u roku od nekoliko godina američki i evropski edukatori došli su u Prusku kako bi stekli kvalifikacije. Kako je vreme prolazilo ovaj model je dobio internacionalnu dimenziju. Mnoge zemlje su uvezle ovaj moderan obrazovni sistem čineći obrazovanje dostupno svima podižući zastavu jednakosti dok je srž samog sistema zapravo despotske prirode čiji je cilj da se neprekidno održavaju elitistički modeli i klasna podela. Tada je nastalo državno obrazovanje. Uzmite u obzir i da je Napoleon nešto kasnije čak i kao zakleti neprijatelj svih despota učinio isto. Ovako je rekao od reči do reči: “Želim da stvorim obrazovno telo, koje će usmeravati pravac mišljenja francuskog naroda.“ Razumete? On je to svakako dobro razumeo. To traje i danas, bili mi svesni toga ili ne.}
PS.Izvinjavam se na citiranju ekavice, makar je latinicom
-
uzgajivac
#419 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi
pojedinci nikako da skontaju da je Bosna davno podijeljena. sad se samo rjesavaju jos nerijesena pitanja.LaBomba wrote:Znaci Sarajevo je spremno gledati i posljedni stepen etnickog ciscenja Bosnjaka u Podrinju, a nije spremno na nekoliko dana anarhije. Eto u cemu se mi razlikujemo od svih normalnih naroda. Mi prosto zamisljamo demokratiju i necemo da vidimo sta je pred nama, a ovo sto sad imamo i sto zivimo se mora gazit. Jednog daa ce to svima postati jasno. Ni naredni izbori nista nece promjeniti.
-
dede merdzane
#420 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi
Naprimjer ko ce platiti racun?uzgajivac wrote:pojedinci nikako da skontaju da je Bosna davno podijeljena. sad se samo rjesavaju jos nerijesena pitanja.LaBomba wrote:Znaci Sarajevo je spremno gledati i posljedni stepen etnickog ciscenja Bosnjaka u Podrinju, a nije spremno na nekoliko dana anarhije. Eto u cemu se mi razlikujemo od svih normalnih naroda. Mi prosto zamisljamo demokratiju i necemo da vidimo sta je pred nama, a ovo sto sad imamo i sto zivimo se mora gazit. Jednog daa ce to svima postati jasno. Ni naredni izbori nista nece promjeniti.
-
sv12
#421 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi
Pojedinci kao ti, nikako da skontaju da tu podjelu ne podrzava ogromna vecina Bosnjaka i da u najboljem slucaju po takve kao ti, unutarnje granice ce doci na reviziju na stol, prije ili kasnije, sto znaci svaka opcija koja daje kontrolu vise od 30% Bosne Srbima, je opcija koja ne valja i koja ce se mjenjati u svakom slucaju. E sad je samo pitanje na koji nacin. Ako bude na onaj sto ga niko ne voli i tih najvise 30% je veoma ambiciozno i skoro pa nemoguce.uzgajivac wrote:
pojedinci nikako da skontaju da je Bosna davno podijeljena. sad se samo rjesavaju jos nerijesena pitanja.
Sto znaci, ne raduj se jarane, nista se zavrsilo nije. Nista nije ni blizu zavrsetka i vrlo lako bi mogao ti sanjati velikosrpske snove, ali na granici izmedju pasalauka i Kosova. I nemoj da te zavarava misljenje o tome bosnjackih politicara. Jer ne zaboravi, oruzani otpor bosnjackog naroda protiv Smrtoslavije je poceo ne od politicara u Bosnjaka, nego iz naroda. Politicari su bili slucajni prolaznici.
Last edited by sv12 on 01/11/2013 10:22, edited 1 time in total.
-
uzgajivac
#422 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi
samo ti fantaziraj. i nemoj mi se obracati sa "ti", previse si glup.sv12 wrote:Pojedinci kao ti, nikako da skontaju da tu podjelu ne podrzava ogromna vecina i da u najboljem slucaju po takve kao ti, unutarnje granice ce doci na reviziju na stol, prije ili kasnije, sto znaci svaka opcija koja daje kontrolu vise od 30% Bosne Srbima, je opcija koja ne valja i koja ce se mjenjati u svakom slucaju. E sad je samo pitanje na koji nacin. Ako bude na onaj sto ga niko ne voli i tih najvise 30% je veoma ambiciozno i skoro pa nemoguce.uzgajivac wrote:
pojedinci nikako da skontaju da je Bosna davno podijeljena. sad se samo rjesavaju jos nerijesena pitanja.
Sto znaci, ne raduj se jarane, nista se zavrsilo nije. Nista nije ni blizu zavrsetka i vrlo lako bi mogao ti sanjati velikosrpske snove, ali na granici izmedju pasalauka i Kosova. I nemoj da te zavarava misljenje o tome bosnjackih politicara. Jer ne zaboravi, oruzani otpor bosnjackog naroda protiv Smrtoslavije je poceo ne od politicara u Bosnjaka, nego iz naroda. Politicari u bili slucajni prolaznici.
-
sv12
#423 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi
Pa nisam ja ovdje dosao da se igram s tobom igre rijeci. Govorim ti da se spustis na zemlju i da prestanes biti petokolona i da te vlazne snove o jebenom pasaluku na zapadnoj strani Drine ti ali ni tvoji unuci i praunuci nece nikad dozvijeti. Takve zablude podsticane iz pasaluka su cijelu ortodoksnu populaciju iz Hrvatske premjestili negdje u juzni pasaluk, a preostali popovi stavljaju sahovnice na ortodoksne crkve i pitaju HDZ za dozvolu da se obrate. Doci ce brzo to vrijeme kad ce ortodoksna populacija biti veoma konstruktivna i domoljubna bosanska populacija, cak konstruktivnija od preostale u Hrvatskoj. Doduse nece biti u ovolikom sad broju jer poznajuci ih, izazvati ce nova sranja, a sranja uvijek imaju kao odgovor konsekvence, ali na kraju ce ipak svi profitirati pa cak i sama normalna ortodoksna populacija, kad se cetnicki i pasalucki kukolji odvoje od zita. Ne sumnjaj ni trenutka u to klocu, jer vi ste takvi da vi naprosto ne mozete zivjeti normalno vise od pet desetljeca. U tom razdoblju vi morate izazvati nova sranja. A sljedece sranje ce imati konsekvence ne samo za petokolnaske sanjare, nego i za pasaluk kojeg ce se raskomadati na vise dijelova kako ne bi pravio vise sranja.uzgajivac wrote:
samo ti fantaziraj. i nemoj mi se obracati sa "ti", previse si glup.
Mislim jer u opste mozes skontati da je raspad Bosne utopija koja spada u sferu naucne fantastike. Lakse je rasturiti prosireni pasaluk, nego Bosnu. U Bosni ce uvijek biti krvi do koljena na svaki pokusaj raspada i ja evo na trosim to vrijeme da ti skrenem paznju na to da sanjas opasno i da sanjajuci takve gluposti ne rizikujes status jednog konstitutivnog naroda jer drugima je vise preko glave da svakih par desetljeca iz korijena obnavljaju gradove. Sljedeci put nece biti kao prosli put. Tolerancije i strpljenja kod drugih je sve manje i manje. Pamet u glavu da u najboljem po tebe slucaju ne budes orao oranice negdje kod pasalucke granice Kosova.
-
sv12
#424 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi
Mozda bi roditelji iz Konjevic Polja, zajedno sa ostalim roditeljima ciju djecu Srbi potlacuju i ostalim Bosnjacima, trebali promijeniti taktiku, pa poslati djecu kuci, a oni ne da budu ispred OHR-a, nego u OHR-u!velocitatem wrote:Roditelji i djeca iz Konjević Polja 25. dan ispred OHR-a
Jer ti kurvini sinovi ne misle nista mjenjati milom, a lova im ne kapa, nego pljusti. Treba ih prisiliti da reaguju, jer su oni napravili takav sistem da taj srpski fasizam jedino mozes poraziti na bojnom polju, ali onda bi te taj isti OHR proglasio krivcem da si zapoceo rat ili da njima dodjes u kancelarije i da im u lice objasnis da nece moci primati vise platu u Bosni od 30 hiljada maraka, a da ne reaguju i to ne isprave, jer to je upravo njihova OBAVEZA prema ugovoru iz Daytona!
Ili neka se kupe iz Bosne, pa da to Bosnjaci sami rjesavaju.
Znaci rjesenje nije ISPRED, nego U OHR-u.
-
LaBomba
#425 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi
emmiir wrote:Pa ti organizuj gazenje ali bez mene. Samo da znas da i ovi sto su na vlasti samo znaju da gaze, pa mi se ne razlikujes od njih.LaBomba wrote:Znaci Sarajevo je spremno gledati i posljedni stepen etnickog ciscenja Bosnjaka u Podrinju, a nije spremno na nekoliko dana anarhije. Eto u cemu se mi razlikujemo od svih normalnih naroda. Mi prosto zamisljamo demokratiju i necemo da vidimo sta je pred nama, a ovo sto sad imamo i sto zivimo se mora gazit. Jednog daa ce to svima postati jasno. Ni naredni izbori nista nece promjeniti.
A ti i dalje zamisljaj da zivis u demokratiji, i da ces stvari rijesiti demokratskim sredstvima, pregovorima sa fasistima itd.