Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski rat?

Locked
_mufljuz_

#401 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by _mufljuz_ »

udrch wrote:zna se ko je izvršio sve pripreme za rat u BiH, zna se ko ga je projektovao, zna se ko ga je pripremio, zna se ko ga je započeo od sela Ravne, preko Bijeljine, Zvornika, Višegrada, Foče, Broda, Brčkog, Sarajeva..
a taj dio koji neki žele definisati kao građanski je ustvari ono što se u svakom ratu pojavi..
petokolonaši, samo što im mi tepamo sa četnici..
...i sa građani :P
stokton

#402 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by stokton »

udrch wrote:zna se ko je izvršio sve pripreme za rat u BiH, zna se ko ga je projektovao, zna se ko ga je pripremio, zna se ko ga je započeo od sela Ravne, preko Bijeljine, Zvornika, Višegrada, Foče, Broda, Brčkog, Sarajeva..
a taj dio koji neki žele definisati kao građanski je ustvari ono što se u svakom ratu pojavi..
Svakome ko ima dvije čiste uglavi je dovoljno to što su Slobo i krivosti potpisali Dejton, da se okarakteriše rat kao agresija, da nije tako potpisali bi ga Rašo i Boban.
Druga je stvar to što agresori neće nikad priznat ma kakve mu dokaze prezentuješ, ali to je već njihov problem.
jeza u ledja

#403 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by jeza u ledja »

stokton wrote:
Svakome ko ima dvije čiste uglavi je dovoljno to što su Slobo i krivosti potpisali Dejton, da se okarakteriše rat kao agresija, da nije tako potpisali bi ga Rašo i Boban.
Druga je stvar to što agresori neće nikad priznat ma kakve mu dokaze prezentuješ, ali to je već njihov problem.
Znaci ja sam agresor i nemam dvije ciste u glavi? Evo i cyprus je.
udrch

#404 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by udrch »

ako si bio pripadnik VRS-a onda si petokolonaš u službi agresora, ne agresor..ali koliko znam nisi..
jeza u ledja

#405 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by jeza u ledja »

Basvod wrote: Pa JA sam ti i odgovorio. Meni je potpuno normalno i razumljivo da ljudi zele vise, da Srbi zele nezavisnost, da Bosnjaci zele jacu BiH, da Hrvati zele vecu autonomiju pa nakon toga nezavisnost. Motivi su isto tako ocigledni.
Ako si slucajno mislio da konverzaciju svedemo na nivo 2 ljudi tj. sta ja licno ili sta ti zelis onda necemo daleko dogurati i uzaludno diskutujemo.
Ono sto ti definises kao "prirodi covjeka" i ono sto opisujes iznad nisu iste stvari.
Kada tvrdis da je normalno da covjek zeli vise, onda se to mora odnositi na neke konkretne stvari, a ne na apstraktne pojmove tipa "nezavisnost". Nezavisnost od koga ili cega i sta se time tacno dobija, da bi bilo "vise"?
Evo ja zelim cokoladu, jel u prirodi mojoj da zelim jos 50 cokolada?
Dalje, ne znam sta tacno mislis pod konverzacijom na nivou 2 ljudi, ali ako govoris o svodjenju rasprave na licni nivo, onda si ti taj koji je tu raspravu zapoceo.

Uglavnom, jednostavno prica da je zelja Srba za "nezavisnoscu" normalna pojava nije nesto s cim se mogu sloziti. To nije prirodna, vec neprirodna pojava, jer se s tom "nezavisnoscu" ne dobija konkretno nista, pogotovo ne s nezavisnoscu stecenoj na krvi nevinih. Ta perverzna zelja moze postojati samo kao proizvod nacionalisticke propagande i straha, netrpeljivosti, te nesposobnoscu suocavanja sa istinom i kao takvu nikad je ne treba prihvatiti kao normalnu.

To je ono sto sam htio reci na tu temu.
jeza u ledja

#406 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by jeza u ledja »

udrch wrote:ako si bio pripadnik VRS-a onda si petokolonaš u službi agresora, ne agresor..ali koliko znam nisi..
Procitaj sta je ovaj iznad napisao, a sta ja.
exliberal-ex

#407 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by exliberal-ex »

udrch wrote:ako si bio pripadnik VRS-a onda si petokolonaš u službi agresora, ne agresor..ali koliko znam nisi..

joj uldrch....pa onda je 90% srba i hrvata petokolonasi i agresori...
sa druge strane kako su onda ti petokolonasi prihvaceni i ubaceni u zajednice OS kao jedni od 3 ravnopravne grupe/vojske ako su bili to sto ih ti nazivas...
da su srbi ili hrvati izgubili rat onda bi se mogli nazivat petokolonasima itd ali posto u bosni nema ni pobjednika ni porazenih svi su onda isti..
I opet niko nije proglasio Srbiju ni Hrvatsku zvanicno agresorom, jesu krive sto su pomagale i sto nisu sprecavale sukobe ali to nije osuda za agresiju...ko sto su njemci pomagali fasiste u spanskom ratu, ko sto su ameri pomagali kontrase u juznoj americi, pa do arapskog previranja...na kraju krajeva ko sto turci pomazu pobunjenike u sirij...jel turska agresor... :thumbup:
jeza u ledja

#408 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by jeza u ledja »

JNA koja je doslovce preko noci postala strana vojska u RBiH i samim time agresor? Zna li su oni dobro sta rade i rasformirali su istu u roku mjesec dana.
BHCluster

#409 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by BHCluster »

exliberal-ex wrote: joj uldrch....pa onda je 90% srba i hrvata petokolonasi i agresori...
sa druge strane kako su onda ti petokolonasi prihvaceni i ubaceni u zajednice OS kao jedni od 3 ravnopravne grupe/vojske ako su bili to sto ih ti nazivas...
da su srbi ili hrvati izgubili rat onda bi se mogli nazivat petokolonasima itd ali posto u bosni nema ni pobjednika ni porazenih svi su onda isti..
I opet niko nije proglasio Srbiju ni Hrvatsku zvanicno agresorom, jesu krive sto su pomagale i sto nisu sprecavale sukobe ali to nije osuda za agresiju...ko sto su njemci pomagali fasiste u spanskom ratu, ko sto su ameri pomagali kontrase u juznoj americi, pa do arapskog previranja...na kraju krajeva ko sto turci pomazu pobunjenike u sirij...jel turska agresor... :thumbup:
Bilo kakvo petljanje u odnose jedne medunarodno priznate drzave na drugo predstavlja agresiju bila to politicka, ekonomska ili vojana to je agresija. Ili NATO nije izvrsio agresiju na srbiju kada je zaustavio rat na Kosovu.
Basvod

#410 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by Basvod »

jeza u ledja wrote:
Basvod wrote: Pa JA sam ti i odgovorio. Meni je potpuno normalno i razumljivo da ljudi zele vise, da Srbi zele nezavisnost, da Bosnjaci zele jacu BiH, da Hrvati zele vecu autonomiju pa nakon toga nezavisnost. Motivi su isto tako ocigledni.
Ako si slucajno mislio da konverzaciju svedemo na nivo 2 ljudi tj. sta ja licno ili sta ti zelis onda necemo daleko dogurati i uzaludno diskutujemo.
Ono sto ti definises kao "prirodi covjeka" i ono sto opisujes iznad nisu iste stvari.
Kada tvrdis da je normalno da covjek zeli vise, onda se to mora odnositi na neke konkretne stvari, a ne na apstraktne pojmove tipa "nezavisnost". Nezavisnost od koga ili cega i sta se time tacno dobija, da bi bilo "vise"?
Evo ja zelim cokoladu, jel u prirodi mojoj da zelim jos 50 cokolada?
Dalje, ne znam sta tacno mislis pod konverzacijom na nivou 2 ljudi, ali ako govoris o svodjenju rasprave na licni nivo, onda si ti taj koji je tu raspravu zapoceo.

Uglavnom, jednostavno prica da je zelja Srba za "nezavisnoscu" normalna pojava nije nesto s cim se mogu sloziti. To nije prirodna, vec neprirodna pojava, jer se s tom "nezavisnoscu" ne dobija konkretno nista, pogotovo ne s nezavisnoscu stecenoj na krvi nevinih. Ta perverzna zelja moze postojati samo kao proizvod nacionalisticke propagande i straha, netrpeljivosti, te nesposobnoscu suocavanja sa istinom i kao takvu nikad je ne treba prihvatiti kao normalnu.

To je ono sto sam htio reci na tu temu.
Ukratko ti imas vec formirano misljenje zbog cega to zele i smatras da ne trebaju to da zele.
Ne vidim smisao dalje diskusije.
jeza u ledja

#411 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by jeza u ledja »

exliberal-ex wrote:

I to sto kazes, ono da historiju pisu pobjednici.

Da Hrvati nisu izvukli cistu pobjedu u Hr, tesko da bi svoj rat mogli nazivati "Domovinskim" i ove protiv kojih su ratovali "pobunjenicima".
Evo primjer americkog gradjanskog rata. Danas ga svi nazivamo gradjanskim, ali onda su ga nazivali "pobunjenickim ratom" (na sjeveru) ili "ratom za nezavisnost" (na jugu). I tamo se jedan broj federalnih jedinica kao i Jugoslaviji, odlucio na nezavisnost. I tamo je onda ostatak zemlje napao te koji su se htjeli izdvojiti. Zasto ga onda oni nazivaju gradjanskim ratom? Vjerovatno zato sto je Sjever pobjedio i zemlja ostala ujedinjena. Da su recimo Srbi pobjedili u ratu, a BiH ostala u nekoj vel. Srbiji, da li bi onda bio cist gradjanski rat?? :-)

Ma mislim, samo pokazatelj da je definisanje ratova kao ovakvih ili onakvih poprilicno nebulozna tematika.

Jedino sto moze biti bitno su kojekakvi medjunarodni sudovi i njihove presude, ali koliko ja shvatam u medjunarodnom pravu ne postoji definisan pravni termin "gradjanski rat".
jeza u ledja

#412 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by jeza u ledja »

Basvod wrote: Ukratko ti imas vec formirano misljenje zbog cega to zele i smatras da ne trebaju to da zele.
Naravno da imam formirano misljenje o necemu sto je obiljezilo znacajan dio mog zivota.

Ti nemas?
slogabn
Location: Psalm 137:9 Blessed is the one who grabs your little children and smashes them against a rock.

#413 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by slogabn »

jeza u ledja wrote:JNA koja je doslovce preko noci postala strana vojska u RBiH i samim time agresor? Zna li su oni dobro sta rade i rasformirali su istu u roku mjesec dana.

Koliko ja znam JNA je proglasena stranom vojskom u Parlamentu BiH u oktobru 1991 i dobila je naredbu da se povuce iz BiH. Umjesto toga se ista ukopavala po BiH i iz BiH vrsila agresiju na Hrvatsku.
Nije rat poceo u Dobrovoljackoj. Ima mnogo, mnogo zrtava i razaranja prije Dobrovoljacke.
stokton

#414 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by stokton »

jeza u ledja wrote:
stokton wrote:
Znaci ja sam agresor i nemam dvije ciste u glavi? Evo i cyprus je.
ne znam odakle izvodiš taj zaključak, kakve veze moj post ima veze sa tobom i tim drugim, jedino ako poričeš agresiju.

Ako si bio u Armiji BiH onda je u redu, a ako si bio u ove druge dvije agresorske vojske, pardon tri(babini), onda si agresor, jasno ko dan, ne znam šta se lud praviš.
jeza u ledja

#415 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by jeza u ledja »

stokton wrote:
ne znam odakle izvodiš taj zaključak, kakve veze moj post ima veze sa tobom i tim drugim, jedino ako poričeš agresiju.

Ako si bio u Armiji BiH onda je u redu, a ako si bio u ove druge dvije agresorske vojske, pardon tri(babini), onda si agresor, jasno ko dan, ne znam šta se lud praviš.
Napisao si da svako ko ne misli da su potpisi Tudjmana i Milosevsi ica dovoljan dokaz nema dvije ciste u glavi. Dalje si imputirao da su ti ljudi agresori. Ja ne mislim tako, sto sam i pisao ranije, znaci po tebi ja sam glup ili agresor.
Ne pravi se lud, htio si malo da vrijedjas, pa ti nije jasno sto se neko buni.

Vidim, sad su i Abdicevci postali agresori. :oops:
stokton

#416 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by stokton »

jeza u ledja wrote:
stokton wrote:

Napisao si da svako ko ne misli da su potpisi Tudjmana i Milosevsi ica dovoljan dokaz nema dvije ciste u glavi. Dalje si imputirao da su ti ljudi agresori. Ja ne mislim tako, sto sam i pisao ranije, znaci po tebi ja sam glup ili agresor.
Ne pravi se lud, htio si malo da vrijedjas, pa ti nije jasno sto se neko buni.

Vidim, sad su i Abdicevci postali agresori. :oops:
Nemam šta vrijeđat, vi sami sebe vrijeđate sa tim stavom koji nema nikakva uporišta ni u logici ni u činjenicama.
Da ne duljim, stojim iza svake svoje riječi.
Basvod

#417 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by Basvod »

jeza u ledja wrote:
Basvod wrote: Ukratko ti imas vec formirano misljenje zbog cega to zele i smatras da ne trebaju to da zele.
Naravno da imam formirano misljenje o necemu sto je obiljezilo znacajan dio mog zivota.

Ti nemas?
Ne kazem nista.
Samo smatram da diskusija nema smisla.
Isto kao i karakteru rata, misljenja su vec formirana i uzalud iznosenje unaprijed poznatih stavova.
A u ostalom ako je nekad i bilo bitno, danas vise nije.
jeza u ledja

#418 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by jeza u ledja »

slogabn wrote:
jeza u ledja wrote:JNA koja je doslovce preko noci postala strana vojska u RBiH i samim time agresor? Zna li su oni dobro sta rade i rasformirali su istu u roku mjesec dana.

Koliko ja znam JNA je proglasena stranom vojskom u Parlamentu BiH u oktobru 1991 i dobila je naredbu da se povuce iz BiH
.
Zar jest?

Bila je ona odluka o suverenosti, gdje su i postavili zakon o buducemo referendumu.
Ne sjecam se da je bilo sta eksplicitno tipa povucite se iz BiH. :?
slogabn
Location: Psalm 137:9 Blessed is the one who grabs your little children and smashes them against a rock.

#419 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by slogabn »

jeza u ledja wrote:
slogabn wrote:

Koliko ja znam JNA je proglasena stranom vojskom u Parlamentu BiH u oktobru 1991 i dobila je naredbu da se povuce iz BiH
.
Zar jest?

Bila je ona odluka o suverenosti, gdje su i postavili zakon o buducemo referendumu.
Ne sjecam se da je bilo sta eksplicitno tipa povucite se iz BiH. :?
Izvinjavam se nije oktobar nego septembar.

21. septembra 1991. u bh. parlamentu, nakon legalnog glasanja bh. parlamentaraca, izglasano je da se JNA mora povući iz BiH, i da se dozvoljava opštinskim vlastima bh. gradova da djelomićno mobilišu teritorjalnu odbranu koja bi bila u službi teritorjalno odbranbene snage Bosne i Hercegovine (TOSBiH). Na istom zasjedanju parlamenta formiran je Krizni Štab u ćijem rukovodstvu su se našli: Ejup Ganić, Biljana Plavšić, Alija Delemustafić, Jarko Doko, Franjo Boras i Drago Vukosavljević. Sa vremenom se pokazalo da je Drago Vukosavljević bio u svojstvu srpskog agenta ćija uloga je bila da iznutra razbije Bosnu i Hercegovinu za cilj uspostavljanja Velike Srbije. Svoju poziciju u sastavu Kriznog Štaba TOSBiH iskoristio je odmah, stim što se upleo u rat u Hrvatskoj. Vukosavljević je učestvovao u napadima na Hrvatsku sa djelom TOSBiH kojim je on rukovodio a koja je bila sastavljena od bosanskih Srba.
udrch

#420 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by udrch »

exliberal-ex wrote:

amnestija..
mislim bezveze mi raspravljati oko nečega što je fakat..
onda bi se Srbi trebali zapitati zašto su 1995. godine bili pred slomom ako su od samih početaka bili toliko superiorni da su zauzeli 70% teritorije BiH..
zašto je Podrinje bombardovano avionima koji su polijetali iz Užica i Valjeva..
kako je kontranapad na Srebrenicu početkom 1993. godine počeo u Skelanima..odakle su četnici došli ako nisu preko Drine..
milion primjera..
jeza u ledja

#421 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by jeza u ledja »

slogabn wrote: Izvinjavam se nije oktobar nego septembar.

21. septembra 1991. u bh. parlamentu, nakon legalnog glasanja bh. parlamentaraca, izglasano je da se JNA mora povući iz BiH, i da se dozvoljava opštinskim vlastima bh. gradova da djelomićno mobilišu teritorjalnu odbranu koja bi bila u službi teritorjalno odbranbene snage Bosne i Hercegovine (TOSBiH). Na istom zasjedanju parlamenta formiran je Krizni Štab u ćijem rukovodstvu su se našli: Ejup Ganić, Biljana Plavšić, Alija Delemustafić, Jarko Doko, Franjo Boras i Drago Vukosavljević. Sa vremenom se pokazalo da je Drago Vukosavljević bio u svojstvu srpskog agenta ćija uloga je bila da iznutra razbije Bosnu i Hercegovinu za cilj uspostavljanja Velike Srbije. Svoju poziciju u sastavu Kriznog Štaba TOSBiH iskoristio je odmah, stim što se upleo u rat u Hrvatskoj. Vukosavljević je učestvovao u napadima na Hrvatsku sa djelom TOSBiH kojim je on rukovodio a koja je bila sastavljena od bosanskih Srba.
Ja koliko sam tu shvatio nije JNA proglasena stranom vojskom, vec nelegitimnom u smislu da nije vise zastupala interese svih naroda.
jeza u ledja

#422 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by jeza u ledja »

udrch wrote:
exliberal-ex wrote:

amnestija..
mislim bezveze mi raspravljati oko nečega što je fakat..
onda bi se Srbi trebali zapitati zašto su 1995. godine bili pred slomom ako su od samih početaka bili toliko superiorni da su zauzeli 70% teritorije BiH..
zašto je Podrinje bombardovano avionima koji su polijetali iz Užica i Valjeva..
kako je kontranapad na Srebrenicu početkom 1993. godine počeo u Skelanima..odakle su četnici došli ako nisu preko Drine..
milion primjera..
Neko bi rekao - milion primjera da su Srbi u BiH imali svesrdnu pomoc SRJ.
slogabn

#423 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by slogabn »

jeza u ledja wrote:
slogabn wrote: Izvinjavam se nije oktobar nego septembar.

21. septembra 1991. u bh. parlamentu, nakon legalnog glasanja bh. parlamentaraca, izglasano je da se JNA mora povući iz BiH, i da se dozvoljava opštinskim vlastima bh. gradova da djelomićno mobilišu teritorjalnu odbranu koja bi bila u službi teritorjalno odbranbene snage Bosne i Hercegovine (TOSBiH). Na istom zasjedanju parlamenta formiran je Krizni Štab u ćijem rukovodstvu su se našli: Ejup Ganić, Biljana Plavšić, Alija Delemustafić, Jarko Doko, Franjo Boras i Drago Vukosavljević.

Ja koliko sam tu shvatio nije JNA proglasena stranom vojskom, vec nelegitimnom u smislu da nije vise zastupala interese svih naroda.
Ja koliko razumijem napisano JNA se morala povuci sa teritorije BiH, sto je cini od tog trenutka stranom silom, dok njenu dotadasnju ulogu preuzima TOSBiH.

Nakon proglasenja suverenosti 15. oktobra 1991 JNA zahtjeva totalno razoružavanje TOSBiH, i pocela se ukopavati oko Sarajeva i dostavljati oruzje bosanskim Srbima. Znaci oglusila se legitimnim i legalnim zahtjevima Parlamenta BiH, sto je cini agresorskom.
petkov09

#424 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by petkov09 »

postavlja se pitanje šta bi bilo da su bošnjaci glasali za ostanak u jugoslaviji,ili ako hoćete velikoj srbiji,bio bi iznegnut rat i krvoproliće,srbi iz bosne ne bi mogli da dominiraju u bih,jer bošnjaka ima više,srbija da je htela asimirala bi sandžak,nije se izvela pouka iz drugog svetskog rata kad su se svi medjusibno klali,toliko patnje i bola su bošnjaci doživeli,da bi na kraju opet zavisili od onih protiv kojih su ratovali
_Sarajka

#425 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by _Sarajka »

petkov09 wrote:postavlja se pitanje šta bi bilo da su bošnjaci glasali za ostanak u jugoslaviji,ili ako hoćete velikoj srbiji,bio bi iznegnut rat i krvoproliće,srbi iz bosne ne bi mogli da dominiraju u bih,jer bošnjaka ima više,srbija da je htela asimirala bi sandžak,nije se izvela pouka iz drugog svetskog rata kad su se svi medjusibno klali,toliko patnje i bola su bošnjaci doživeli,da bi na kraju opet zavisili od onih protiv kojih su ratovali
Da su Bošnjaci glasali za ostanak u BiH u krnjoj Srboslaviji posluzilo bi Srbima kao topovsko meso po tkz RSK i ostalim dijelovima hrvatske.Neminovan bi bio i sukob mnogo zešćeg intenziteta sa Hrvatima u BiH.Oni početak rata vide kao napad na selo Ravno.
Sandzak je zbog svog geografskog polozaja i ne dizanja tenzija izbjegao krvoproliće od strane Srba.Da je Muftija pričao kao danas što besjedi, gore bi Sandzaklije prošle nego hrvatska manjina u Vojvodini devedesetih.
Locked