Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Bodkin wrote:
ne ne, odgovor je bio na tezu da je juga bosnjacima bila najvece zlo. citaj prije nego sto odgovoris
Samo malo, nisam vidio da je iko napisao kako je SFRJ bila najvece zlo za Bosnjake. Da li sam nesto propustio? Jer vi tvrdite da neko zastupa tezu kako je SFRJ za Bosnjake upravo bila to. Ja slicnu tvrdnju nisam procitao na ovoj temi.
kako bolan nisi. pa prelistaj malo postove pa ces vidjeti da nije bilo veceg zla u historiji od sfrj
Moj komentar na ovoj temi nesto ranije:
Opetja033 wrote:NOB je bila najbolja opcija za Bosnjake od svih ponudjenih u datom trenutku. Tekovine antifazisma su pohvalne i treba ih cuvati i njegovati. NDH, kraljevina - sve su to gore opcije od SFRJ, sto opet ne znaci da je SFRJ bila drzava u kojoj su Bosnjaci bili ravnopravni Srbima i Hrvatima. Naveo sam vrlo konkretne primjere, nemoj opet da ih kopiram i niko to do sada nije osporio.
Mister Yes wrote:A realno isti narod, sa istim jezikom kojeg su religije podijelile na 3 dijela.
A koji je to isti narod?
Pitao sam te ima li medju Srbima posrbljenih Bosnjaka?
Znas kako... kad upadnes u neku desetu zemlju zabit svjetsku i naletis na par ljudi iz ex-yu vidit ces sta je isti narod.Hopa odma vopi se nadje suhovina odnekle
Naravno da ima- ali vecina Bosnjaka jeste imala isto porijeklo kao i Srbi i veliki dio istih se izjasnjavao kao Srbi - Imaj u vidu da u doba o kojem govorimo sam pojam nacionalizma kako mi to danas razumijemo nije postojao, stvorena je nova nacija kroz istoriju i to nikome nebi trebalo da smeta. Slavenska kultura koju su Srbi okarakterisali kao samo njihovu a Muslimani/Bosnjaci i Hrvati jedva cekali da odbace jeste zajednicka.
Opetja033 wrote:
Sada sam i fasista ako Bosnjake ne smatram islamiziranim Srbima i Hrvatima. Puno vi sebi dajete za pravo, previse. Fuj! Sovinisticku, fasisticku pricu o tome da su Bosnjaci islamizirani Srbi i Hrvati (ja jos uvijek cekam da mi neko navede jednog jedinog danasnjeg historicara koji zastupa ovu tezu), pricu koja je Bosnjake kostala stotina hiljada zivota ovdje prosipate kao neki humanisticki fakat.
Ma pusti ih...ja inace nisam uopste antijugoslovenski nastrojena (mislim na onu utopijsku Jugoslaviju kakva je trebala biti a ne na onu kakvu je bila), ali kad citam komentare "ljudi" na ovakvim temama, zgadi mi se totalno.
Mislim:
Poturica majstore, ne Bošnjaka, poturica iz koristoljublja većinom Albanaca. U to vrijeme kad je to pisano većina Evrope je pisala i udarala u ratne bubnjeve pokliče protiv islama, tačnije Otomanske imperije, tako da ti to nije jak argument....
salvatore paradise wrote:
Znaci Bosnjaci ne pripadaju istim Slavenima kojima pripadaju Srbi i Hrvati?
To je ta fašistička priča koja je prisutna na sve 3 strane. Cilj je nemati ništa zajedničko sa druge dvije grupe. Još malo pa će umisliti da dišu različit vazduh
A realno isti narod, sa istim jezikom kojeg su religije podijelile na 3 dijela.
славянин wrote:[Naravno da ima- ali vecina Bosnjaka jeste imala isto porijeklo kao i Srbi i veliki dio istih se izjasnjavao kao Srbi - Imaj u vidu da u doba o kojem govorimo sam pojam nacionalizma kako mi to danas razumijemo nije postojao, stvorena je nova nacija kroz istoriju i to nikome nebi trebalo da smeta.
славянин wrote:[Naravno da ima- ali vecina Bosnjaka jeste imala isto porijeklo kao i Srbi i veliki dio istih se izjasnjavao kao Srbi - Imaj u vidu da u doba o kojem govorimo sam pojam nacionalizma kako mi to danas razumijemo nije postojao, stvorena je nova nacija kroz istoriju i to nikome nebi trebalo da smeta.
Prijavljen si jos jednom za negiranje Bosnjaka.
Cuj Ok Bosnjaci su postojali prije Egipcana, drzali se podruku sa Fenicanima, Srbi su Pravoslavci jos od prije Krista, a Hrvati su stari Germanski narod
Prijavljen si jos jednom za negiranje Bosnjaka.
drugarice učiteljice, on me dira
Last edited by Cherry-Cherry on 02/06/2013 20:46, edited 1 time in total.
CSKA wrote:
Pa sunce mu zarko,evo Boki Bosnolog se ubi svaki put kako je Sugoslavija,Srboslavija bila najveca tamnica Bosnjackog naroda.
Niko32 isto tako...bilo je tu još osoba koje tvrde upravo to.
Upravu si ima jos tu delegata...da nije bilo te Jugoslavije,Bosna bi bila podeljena,jedan dio bi bio istocna pokrajina Hrvatske a drugi zapadna pokrajina Srbije.
славянин wrote:
Naravno da ima- ali vecina Bosnjaka jeste imala isto porijeklo kao i Srbi i veliki dio istih se izjasnjavao kao Srbi - Imaj u vidu da u doba o kojem govorimo sam pojam nacionalizma kako mi to danas razumijemo nije postojao, stvorena je nova nacija kroz istoriju i to nikome nebi trebalo da smeta. Slavenska kultura koju su Srbi okarakterisali kao samo njihovu a Muslimani/Bosnjaci i Hrvati jedva cekali da odbace jeste zajednicka.
Nije istina. Velika vecina Bosnjaka nije srpskog porijekla. Vecina danasnjih historicara zastupa tezu da su Slaveni koji su se naselili u BiH dosli u prvom migracionom slavenskom valu a Srbi i Hrvati tek u drugom. Cak i u tom drugom valu srpsko i hrvatsko pleme je predstavljalo manjinu. Pa i vecina hrvatskih historicara danasnjice bi se slozilo sa tim, cak i onaj historijski serijal o hrvatskim kraljevima upravo govori kako se hrvatsko etnopoliticko ime polako sirilo sa Dalmacije prema sjeveru. Dakle Srbi i Hrvati su bili manjina u migracionom valu u kojem su dosli. Da ne govorimo o tome da je bilo vise migracionih slavenskih valova. Tako da je apsolutno nemoguce da su Bosnjaci potomci srpskog plemena. Cisto matematicki. Ovu tezu zastupaju svi moderni historicari: Nada Klaic, John Fine, Noel Malcolm, John Wilkes. Isti zastupaju tezu da se Srbi i Hrvati samo djelomicno naselili BiH i to u podrucju istocne i zapadne Hercegovine. Noel Malcolm tvrdi kako su 2/3 bosanskih Srba potomci slaveniziranih i posrbljenih Vlaha. Dakle niti su Slaveni niti su Srbi.
Ja te molim da mi navedes misljenje jednog danasnjeg historicara koji zastupa tvoju tezu o tome da su Bosnjaci najvecim dijelom potomci islamiziranih Srba. Naveo sam ti misljenje petero nebosnjackih historicara, mogu jos najmanje 10 ako zelis. Ti meni navedi misljenje jednog nesrpskog historicara danasnjice koji zastupa tvoju tezu. Samo jednog. Ne trazim previse.
Last edited by Opetja033 on 02/06/2013 20:47, edited 1 time in total.
Lajavikrelac wrote:Ma Bošnjaci su došli sa letećim tanjirima u Bosnu dokaz tome su piramide koje su Egipćani naučili od njih da grade tugo i žalosti šta sve nećeš čuti
Pa reci nam ko su Bosnjaci?
Je li ti tesko da budes iskren?
Last edited by BatoS on 02/06/2013 20:49, edited 1 time in total.
славянин wrote:
Nije istina. Velika vecina Bosnjaka nije srpskog porijekla. Vecina danasnjih historicara zastupa tezu da su Slaveni koji su se naselili u BiH dosli u prvom migracionom slavenskom valu a Srbi i Hrvati tek u drugom. Cak i u tom drugom valu srpsko i hrvatsko pleme je predstavljalo manjinu. Pa i vecina hrvatskih historicara danasnjice bi se slozilo sa tim, cak i onaj historijski serijal o hrvatskim kraljevima upravo govori kako se hrvatsko etnopoliticko ime polako sirilo sa Dalmacije prema sjeveru. Dakle Srbi i Hrvati su bili manjina u migracionom valu u kojem su dosli. Da ne govorimo o tome da je bilo vise migracionih slavenskih valova. Tako da je apsolutno nemoguce da su Bosnjaci potomci srpskog plemena. Cisto matematicki. Ovu tezu zastupaju svi moderni historicari: Nada Klaic, John Fine, Noel Malcolm, John Wilkes. Isti zastupaju tezu da se Srbi i Hrvati samo djelomicno naselili BiH i to u podrucju istocne i zapadne Hercegovine. Noel Malcolm tvrdi kako su 2/3 bosanskih Srba potomci slaveniziranih i posrbljenih Vlaha. Dakle niti su Slaveni niti su Srbi.
Ja te molim da mi navedes misljenje jednog danasnjeg historicara koji zastupa tvoju tezu o tome da su Bosnjaci najvecim dijelom potomci islamiziranih Srba.
Lijepo lijepo.... ljudi se jos nisu ni naselili a vec se znalo koja su nacionalnost, vec na silasku sa planina se znalo nakon sto je Stjepko rekao drugu da mu neda da se igra sa strijelom jer je Hrvat.
najjači su mi likovi, koji zastupaju ni na čemu utemeljeno mišljenje, da bošnjaci, srbi i hrvati veze nemaju jedni s drugima. ko misli drugačije, on je četnik.
Last edited by Cherry-Cherry on 02/06/2013 20:51, edited 1 time in total.
Izgleda da po ovim saloncima postoje samo dvije opcije po pitanju porijekla Bosnjaka: islamizirani Srbi ili vanzemaljci. A, zbog ispranih mozgova od strane njihovih nalogodavaca i idola iz SANU-e, jadnici ne mogu da navedu misljenje jednog jebenog historicara koji ce prihvatiti njihovu tezu. Jednog jedinog. Evo molim citav dan da mi neko od njih navede ime jednog modernog, nesrpskog historicara.
Ali valjda je to tako sa ljudima kojima je glavni izvor historije "Gorski Vijenac".
славянин wrote:
Ja te molim da mi navedes misljenje jednog danasnjeg historicara koji zastupa tvoju tezu o tome da su Bosnjaci najvecim dijelom potomci islamiziranih Srba.
Lijepo lijepo.... ljudi se jos nisu ni naselili a vec se znalo koja su nacionalnost, vec na silasku sa planina se znalo nakon sto je Stjepko rekao drugu da mu neda da se igra sa strijelom jer je Hrvat.
Ko ovdje uopce govori o nacionalnostima? Ja spominjem plemena - srpsko i hrvatsko. Hoces li mi navesti ime jednog jebenog historicara koji tvrdi da su Bosnjaci najvecim dijelom potomci islamiziranih Srba?