Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Locked

Nakon citanja uvodnog posta smatram

Pretpostavke su tacne menje vise ali ne vjerujem da ce doci ikada do izgradnje luke.
11
20%
Pretpostavke su tacne i smatram izgradnju luke vjerovatnim u buducnosti.
20
36%
Pretpostavke su vrlo vjerovatno tacne.
3
5%
Pretpostavke su netacne.
12
21%
Predpostavke su vrlo vjerovatno netacne.
7
13%
Nemam stav.
3
5%

Total votes: 56

daddy-kool

#401 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Post by daddy-kool »

sanaman wrote:
1. Treba nam autoput, zeljeznica ALI nam ne treba luka
2. sa ovakvim iskustvom oko pobrojanih stvari treba poceti prviti luku, eto da bi je imali, ima nesto sto se zove rentabilno i nerentabilno. Neke stvari se isplati imati iako su nerentabilne jer odrazavaju standard i finasiraju se drugih izvora (subvencionira drzava) ALI u konkretnom slucaju, ovako maloj drzvavi je dovoljan autoput, brze ceste i dobra zelj. infrastrukura iz prostog razloga:

5% uvoza u BiH dolazi iz Kine i ca. 10% iz Rusije, ostalo EVROPA, znaci nema potreba za lukom VEC za autoputem i zeljeznicom. Izvoz: Kine i Rusije nema medju prvih 10 drzva, znaci izvozimo manje od 1%, opet IZVOZIMO u Evropu, znaci treba nam AUTOPUT i bolja ZELJEZNICA ali ne i LUKA.
Veća je rentabilnost luke nego pravljenja autoputa pored postojećih magistralnih puteva, koji će btw zadovoljavati potrebe saobraćaja još dugo vremena. Pa i sada taj uvoz traje neometano i šta znači nekoj firmi hoće li joj kamion stići sat-dva brže do Sarajeva nego što je sada? Šta to meni znači?

Lijepo je provozati se autoputem, ali to zadovoljstvo jako mnogo košta državu i neće se moći od Mostara do Tuzle doći za, kako ono neki forumaši rekoše, sat-dva :D :D :D Neće se osjetiti ubrzanje veće od pola sata od Sarajeva do Mostara.
lullooo

#402 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Post by lullooo »

sanaman wrote:
5% uvoza u BiH dolazi iz Kine i ca. 10% iz Rusije, ostalo EVROPA, znaci nema potreba za lukom VEC za autoputem i zeljeznicom. Izvoz: Kine i Rusije nema medju prvih 10 drzva, znaci izvozimo manje od 1%, opet IZVOZIMO u Evropu, znaci treba nam AUTOPUT i bolja ZELJEZNICA ali ne i LUKA.
Profit Energoinvesta 2,1 miliona KM:

http://uk.reuters.com/article/2010/12/2 ... L720101227
Recimo da bi Neum ostvarivao profit Ploca (posto 95% robe iz Ploca ide u i iz BiH):

Dakle recimo da bi kamate na kredit za luku neum bile 3 miliona godisnje a profit 6 miliona; onda bi to znacilo da je itekako izplatljivo imati luku. Jer:

1) Zaposljavas ljude.
2) Imas profit veci od energoinvesta. To je za BH standarde ogroman profit!
3) Placas drzavi porez (eventualno nakon privatizacije luke)

Dakle profit cijelog energoinvesta za 2011. godinu je bio 2,1 miliona KM. Znaci manji od milion eura. Sto znaci ako bi se lukom uspijelo ostvariti profit od samo milion eura (nakon isplate kamata na kredit) onda bi ta luka znaci vec bila jaca firma od energoinvesta.

Sta ti mislis da u BiH imaju neke jebene firme koje ostvarivaju profite vece od 7 miliona eura godisnje? Pa za vas je profit od pola miliona ogroman profit. Dakle od dobita od 400 miliona KM energoinvest ima profit od samo 2,1 miliona.

Odmah samo na tom primjeru mozes zakljuciti da je imati profit od 2 miliona KM u BiH stvarno jebeno velika stvar. Znaci zaposljavas ljude, placas porez drzavi (Svojoj a ne tudjoj) a uz to jos i imas profit koji je veci od najvece BH firme.
Lucius Vorenus

#403 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Post by Lucius Vorenus »

daddy-kool wrote:
Veća je rentabilnost luke nego pravljenja autoputa pored postojećih magistralnih puteva, koji će btw zadovoljavati potrebe saobraćaja još dugo vremena. Pa i sada taj uvoz traje neometano i šta znači nekoj firmi hoće li joj kamion stići sat-dva brže do Sarajeva nego što je sada? Šta to meni znači?

Lijepo je provozati se autoputem, ali to zadovoljstvo jako mnogo košta državu i neće se moći od Mostara do Tuzle doći za, kako ono neki forumaši rekoše, sat-dva :D :D :D Neće se osjetiti ubrzanje veće od pola sata od Sarajeva do Mostara.
Možda što poslodavca i biznismena apsolutno ne zanima tvoje mišljenje i da li se voziš autoputem ili podmornicom ili jašeš možda na ćilimu. Njegova špedicija koja vozi robu u vrijednosti 3 miliona putuje 16 sati do Minhena umjesto da putuje 12, i njega svaki sat kašnjenja košta hiljada i hiljada, jer u ta 3-4 sata koliko ostanu duže na bosanskim cestama i rupama, ta ista špedicija je mogla utovarit' novi tovar i krenut' s novom pošiljkom u novi posao. Isto ti se odnosi na svakog biznismena u BiH. Koga briga za puteve u Arcelor Mittalu kad je nestalo brazilskog željeza jer je voz zapeo negdje kod Stoca u nekoj pripizdini i kasni 4 sata, a za ta 4 sata proizvodnja stoji, a radnici dobijaju zaradu regularno ležeći. I računaj 100 pošiljki svaka po 4 sata duže vozi, koliki je to gubitak za zainteresovanu firmu.
sanaman

#404 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Post by sanaman »

daddy-kool wrote:
sanaman wrote:
2. sa ovakvim iskustvom oko pobrojanih stvari treba poceti prviti luku, eto da bi je imali, ima nesto sto se zove rentabilno i nerentabilno. Neke stvari se isplati imati iako su nerentabilne jer odrazavaju standard i finasiraju se drugih izvora (subvencionira drzava) ALI u konkretnom slucaju, ovako maloj drzvavi je dovoljan autoput, brze ceste i dobra zelj. infrastrukura iz prostog razloga:

znaci da mora vozaca platiti manje ili spediciju koja ce mu robu dovuci, a spediteru drago da ide brze jer ima vremena za jos jednu turu.

autoput znaci da konstano vozi i manje trosi, u slucaju saobracajne nezgode mozde ce biti blokirana samo jedna traka u najgorem slucaju ima alternativu stari put.
Jay Gatsby

#405 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Post by Jay Gatsby »

sanaman wrote:
daddy-kool wrote:
sanaman wrote:

znaci da mora vozaca platiti manje ili spediciju koja ce mu robu dovuci, a spediteru drago da ide brze jer ima vremena za jos jednu turu.

autoput znaci da konstano vozi i manje trosi, u slucaju saobracajne nezgode mozde ce biti blokirana samo jedna traka u najgorem slucaju ima alternativu stari put.
Rastu i troškovi zbog korištenja autoputa itd. Nije to jednosmjerna računica.
Hajvan

#406 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Post by Hajvan »

Jay Gatsby wrote: Rastu i troškovi zbog korištenja autoputa itd. Nije to jednosmjerna računica.
Ficdžeralde, pusti hina da se gložu, ba. :)
daddy-kool

#407 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Post by daddy-kool »

Lucius Vorenus wrote:
daddy-kool wrote:

Možda što poslodavca i biznismena apsolutno ne zanima tvoje mišljenje i da li se voziš autoputem ili podmornicom ili jašeš možda na ćilimu. Njegova špedicija koja vozi robu u vrijednosti 3 miliona putuje 16 sati do Minhena umjesto da putuje 12, i njega svaki sat kašnjenja košta hiljada i hiljada, jer u ta 3-4 sata koliko ostanu duže na bosanskim cestama i rupama, ta ista špedicija je mogla utovarit' novi tovar i krenut' s novom pošiljkom u novi posao. Isto ti se odnosi na svakog biznismena u BiH. Koga briga za puteve u Arcelor Mittalu kad je nestalo brazilskog željeza jer je voz zapeo negdje kod Stoca u nekoj pripizdini i kasni 4 sata, a za ta 4 sata proizvodnja stoji, a radnici dobijaju zaradu regularno ležeći. I računaj 100 pošiljki svaka po 4 sata duže vozi, koliki je to gubitak za zainteresovanu firmu.
Slažem se sa pričom donekle. Znači vremenski gubici na graničnom prelazu se mogu smanjiti za ta 2 sata, tako da kompenziramo gradnju autoputa i ako je to razlog onda štedimo milione maraka. Što je bolja infrastruktura to je bolje okruženje za poslovanje, jasno je to.

Ali to ne može biti opravdanje za autoput kada je razumnije bilo napraviti proširenje postojećih puteva na 3 ili 4 trake i postići sličan efekat za mnogo manje novca. (slično SA-MO) Da se razumijemo, smatram ja da i autoput treba, ali ljudi ne shvataju koliko je to novca i napora. U poređenju sa time luka u Neumu je mali projekat sa odličnim povratom novca i odličnim indirektnim efektima.
daddy-kool

#408 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Post by daddy-kool »

lullooo wrote:
sanaman wrote:

Recimo da bi Neum ostvarivao profit Ploca (posto 95% robe iz Ploca ide u i iz BiH):

Dakle recimo da bi kamate na kredit za luku neum bile 3 miliona godisnje a profit 6 miliona; onda bi to znacilo da je itekako izplatljivo imati luku. Jer:

1) Zaposljavas ljude.

Dakle profit cijelog energoinvesta za 2011. godinu je bio 2,1 miliona KM. Znaci manji od milion eura. Sto znaci ako bi se lukom uspijelo ostvariti profit od samo milion eura (nakon isplate kamata na kredit) onda bi ta luka znaci vec bila jaca firma od energoinvesta.

Sta ti mislis da u BiH imaju neke jebene firme koje ostvarivaju profite vece od 7 miliona eura godisnje? Pa za vas je profit od pola miliona ogroman profit. Dakle od dobita od 400 miliona KM energoinvest ima profit od samo 2,1 miliona.

Odmah samo na tom primjeru mozes zakljuciti da je imati profit od 2 miliona KM u BiH stvarno jebeno velika stvar. Znaci zaposljavas ljude, placas porez drzavi (Svojoj a ne tudjoj) a uz to jos i imas profit koji je veci od najvece BH firme.
Nije Energoinvest ono što je bio prije rata i postoji dosta boljih i profitabilnijih firmi u BiH.
sanaman

#409 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Post by sanaman »

lullooo wrote: Odmah samo na tom primjeru mozes zakljuciti da je imati profit od 2 miliona KM u BiH stvarno jebeno velika stvar. Znaci zaposljavas ljude, placas porez drzavi (Svojoj a ne tudjoj) a uz to jos i imas profit koji je veci od najvece BH firme.
Naveo sam primjer sa firmom koja pravi bicikla, pametnom dosta. Znaci njih ca. 60 okrene godisnje 40 mil. eur sa prodajom i proizvodnjom BICIKLA, a mi bi ko sada trebali praviti luku da bi sta ostvarili?

Nama trebaju ljudi sa idejama, povoljan ambijent, pocetni krediti, obrazovani inzinjeri, infrastruktura, mala i srednja preduzeca, itd.

Naveo sam drvnu industriju, mi nismo u stanju masine za obradu drvate da proizvodimo? Zasto to nismo u stanju? Zasto nije najbolja motorna pila iz BiH? Zasto mi ne proizvodimo najbolja bicikla u regionu? Toliko manjih, povoljnijih stvari za pokrenuti, a mi se uhvatili mega projekta koji povlaci mali milion stvari za sobom....a da ne pricam o tome da bi to ljudi u Neuma trebali da prihvate bez govora, demoktratski nema sta.
lullooo

#410 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Post by lullooo »

daddy-kool wrote:
lullooo wrote:
sanaman wrote:

1) Zaposljavas ljude.

Nije Energoinvest ono što je bio prije rata i postoji dosta boljih i profitabilnijih firmi u BiH.
Okej onda mi nadji neku firmu u BiH koja ima veci profit od Luke Ploce u 2012. godini (u sred krize). Znaci u toj 2012. godini ti meni moras naci neku firmu u BiH koja je imala profit od 5 miliona eura ili 10 miliona KM.

Eto ja cu sacekati da ti to nadjes. Ali recimo da je profit te imaginarne luke 2,5 miliona eura godisnje posto bi pola profita islo na kamate za luku. Znaci nadji mi firmu u BiH koja je imala u 2012. godini profit od 5 miliona KM (2,5 puta veci od energoinvesta). Osim BH telekoma i elektroprivrede nema bas mnogo firmi u BiH SA TAKVIM PROFITOM...
lullooo

#411 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Post by lullooo »

sanaman wrote:
lullooo wrote: Odmah samo na tom primjeru mozes zakljuciti da je imati profit od 2 miliona KM u BiH stvarno jebeno velika stvar. Znaci zaposljavas ljude, placas porez drzavi (Svojoj a ne tudjoj) a uz to jos i imas profit koji je veci od najvece BH firme.
Naveo sam primjer sa firmom koja pravi bicikla, pametnom dosta. Znaci njih ca. 60 okrene godisnje 40 mil. eur sa prodajom i proizvodnjom BICIKLA, a mi bi ko sada trebali praviti luku da bi sta ostvarili?
Ja sam te pitao sa netto profit a ne za revenue. Revenue ili obrt enegoinvesta je 400 miliona KM ali im je dobit samo 2 miliona. Nadji mi tu firmu koja ima u FBIH net profit od 5 miliona KM a da nije neka velike drzavna firma poput BH telekoma.
daddy-kool

#412 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Post by daddy-kool »

lullooo wrote:
Okej onda mi nadji neku firmu u BiH koja ima veci profit od Luke Ploce u 2012. godini (u sred krize). Znaci u toj 2012. godini ti meni moras naci neku firmu u BiH koja je imala profit od 5 miliona eura ili 10 miliona KM.

Eto ja cu sacekati da ti to nadjes. Ali recimo da je profit te imaginarne luke 2,5 miliona eura godisnje posto bi pola profita islo na kamate za luku. Znaci nadji mi firmu u BiH koja je imala u 2012. godini profit od 5 miliona KM (2,5 puta veci od energoinvesta). Osim BH telekoma i elektroprivrede nema bas mnogo firmi u BiH SA TAKVIM PROFITOM...
Obična cementara ima profite veće od toga:
http://www.cemnet.com/News/story/152082 ... ovina.html

Care, ja podržavam izgradnju luke :)
lullooo

#413 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Post by lullooo »

Ta obicna cementara je jedna od jacih firmi u BiH.
daddy-kool

#414 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Post by daddy-kool »

lullooo wrote:Ta obicna cementara je jedna od jacih firmi u BiH.
Naravno, ima i jačih ali nisu u fokusu. Energoinvest ne proizvodi profit dostojan djelatnosti kojom se bavi, to je ostatak prijeratnog giganta koji imam osjećaj jede sam sebe.
sanaman

#415 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Post by sanaman »

jesi vidio da im je pala dobit za 50%?

Elem nebitno. ne slazemo se, nemamo iste poglede i to je to. Bh privredi treba autoput, zeljeznica, bolji ambijent i to prije svega politicki, drzavi treba vise inzinjera koji ce otvarati radna mjesta, ulagti u obrazovanje, nauku, itd. Ali po mom misljenju luka ne treba. Ima veci prioriteta, a ono malo mora sto imamo trebamo cuvati da bude cisto i razvijati turizam.
daddy-kool

#416 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Post by daddy-kool »

sanaman wrote:jesi vidio da im je pala dobit za 50%?
Da bio je profit BAM17.2m. Opala izgradnja.
sanaman wrote: Elem nebitno. ne slazemo se, nemamo iste poglede i to je to. Bh privredi treba autoput, zeljeznica, bolji ambijent i to prije svega politicki, drzavi treba vise inzinjera koji ce otvarati radna mjesta, ulagti u obrazovanje, nauku, itd. Ali po mom misljenju luka ne treba. Ima veci prioriteta, a ono malo mora sto imamo trebamo cuvati da bude cisto i razvijati turizam.
Treba i luka, dobra investicija, otplatiće samu sebe, biće indirektne koristi kroz nova radna mjesta, poreze, poslove domaćim firmama,... ;)
lullooo

#417 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Post by lullooo »

sanaman wrote:jesi vidio da im je pala dobit za 50%?

Elem nebitno. ne slazemo se, nemamo iste poglede i to je to. Bh privredi treba autoput, zeljeznica, bolji ambijent i to prije svega politicki, drzavi treba vise inzinjera koji ce otvarati radna mjesta, ulagti u obrazovanje, nauku, itd. Ali po mom misljenju luka ne treba. Ima veci prioriteta, a ono malo mora sto imamo trebamo cuvati da bude cisto i razvijati turizam.
Naravno da se ne slazemo.
Bodkin

#418 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Post by Bodkin »

nerealni ste totalno. pretpostavljate da ce luka od prvog dana biti profitabilna sto je suludo. onda ne uracunavati vrijeme gradnje. uporno govorite da nije bitno sto imaju jos 4 luke na jadranu. neuzimate u obzir cinjenicu da bih izvozi i uvozi 95% iz eu i cefte, za to ne treba luka. razbacujete se ciframa dobiti luke ploce i poredite sa firmama iz bih iz nekog razloga?? to gledate luku kao firmu pa dokazujete da ce biti profitna :shock: i uporno spominjete provizornu cifru od 200 miliona. kojom je to racunicom dobijeno?

pravljenje puteva i moderniziranje pruge 10x bitnije. reforma skolstva 10x bitnija. reforma polovnih zakona 100x bitnija. razvoj malih i srednjih preduzeca itd.

@daddy da ne ostanem duzan, ono za kupovinu dijela luke ploce je zajebancija ali nije nemoguce. to je dd, kupis vecinski udio i vlasnik si. mislim pojednostavio sam ali shvatas o cemu govorim
lullooo

#419 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Post by lullooo »

Bodkin wrote:nerealni ste totalno. pretpostavljate da ce luka od prvog dana biti profitabilna sto je suludo.
Od prvog dana firme poput terminala federacije i UNIS-a kao i Zeljezare Zenica i Tuzlanske Industrije mogu izvoziti preko luke Neum. Tako da drzava BiH jednostavno moze stimulisati izvoz BH proizvoda kroz tu luku kao i uvoz. Pogotovo posto ce RH biti u evropskoj oniji to ce biti jeftinije.

Dakle onaj profit sto pravi luka Ploce danas bi pravio Neum jer taj profit se pravi na BiH. A uz to bi dolazio jos veliki dodatni profit zbog koridora Vc.
cyprus

#420 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by cyprus »

cyprus wrote:Čitam i ne vjerujem :-D Raspravljate se sa likom koji je izjavio da je Neum relativno ravan :mrgreen:
Vala trol vas fakat navuče ko kondom... :-)
daddy-kool

#421 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Post by daddy-kool »

Bodkin wrote:nerealni ste totalno. pretpostavljate da ce luka od prvog dana biti profitabilna sto je suludo. onda ne uracunavati vrijeme gradnje. uporno govorite da nije bitno sto imaju jos 4 luke na jadranu. neuzimate u obzir cinjenicu da bih izvozi i uvozi 95% iz eu i cefte, za to ne treba luka. razbacujete se ciframa dobiti luke ploce i poredite sa firmama iz bih iz nekog razloga?? to gledate luku kao firmu pa dokazujete da ce biti profitna :shock: i uporno spominjete provizornu cifru od 200 miliona. kojom je to racunicom dobijeno?

pravljenje puteva i moderniziranje pruge 10x bitnije. reforma skolstva 10x bitnija. reforma polovnih zakona 100x bitnija. razvoj malih i srednjih preduzeca itd.

@daddy da ne ostanem duzan, ono za kupovinu dijela luke ploce je zajebancija ali nije nemoguce. to je dd, kupis vecinski udio i vlasnik si. mislim pojednostavio sam ali shvatas o cemu govorim
Što se tiče kupovine luke ploče da razbijemo iluzije:
Odlukom RH, Lučka uprava je utemeljena 13. veljače 1997. kao vlasnik lučkog područja i infrastrukture, dok poduzeće "Luka Ploče" dd postaje glavni operator za ukrcaj, iskrcaj i prekrcaj roba, skladištenje, transport roba i druge djelatnosti u luci Ploče. Lučka uprava Ploče je javna neprofitna ustanova ...
Moguće je teoretski dobiti koncesiju na eksploataciju, ali koliko je to realno, jer postoji pravo prvenstvene koncesije za preduzeće čiji je vlasnik RH i njihovi penzioni fondovi? Luka postaje dio infrastrukture koju nije moguće posjedovati. Teoretski moguće, praktično nemoguće.

Reforma polovnih zakona 100x bitnija. +1

EDIT: Još uvijek izgleda kao dobra investicija.
lullooo

#422 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Post by lullooo »

daddy-kool wrote: Što se tiče kupovine luke ploče da razbijemo iluzije:
Odlukom RH, Lučka uprava je utemeljena 13. veljače 1997. kao vlasnik lučkog područja i infrastrukture, dok poduzeće "Luka Ploče" dd postaje glavni operator za ukrcaj, iskrcaj i prekrcaj roba, skladištenje, transport roba i druge djelatnosti u luci Ploče. Lučka uprava Ploče je javna neprofitna ustanova ...
Moguće je teoretski dobiti koncesiju na eksploataciju, ali koliko je to realno, jer postoji pravo prvenstvene koncesije za preduzeće čiji je vlasnik RH i njihovi penzioni fondovi? Luka postaje dio infrastrukture koju nije moguće posjedovati. Teoretski moguće, praktično nemoguće.

Reforma polovnih zakona 100x bitnija. +1

To je rjesena stvar. Ovdje se likovi poput cyprusa postavljaju kao autoriteti sa 50.000 postova "strucnjaci svega i svacega" a srednju skolu nisu zavrsili... :lol:

Oni ovdje odredjuju ko je troll a ko je dobar, da li se luka moze ili nemoze praviti i da li je teren ravan.

Pa neka mi neko kaze gdje od Dubrovnika do Splita ima teren koji je po prirodi ravniji od ovoga a d aje povezan tako dobro sa unutrasnjosti zemlje. Dakle imate sve same planine uz cijelu obalu Dalmatinsku. Turci su upravo ostavili Neum jer im je bila dobra veza tu sa Bosnom; jer nisu trebali prelaziti Cetinju i sta ja znam vec par pisljivih brda. Evo:

Image

Dakle neka mi neko nalijepi ravniji dio za luku nego ovaj dio kod Neuma...
Last edited by lullooo on 15/05/2013 19:54, edited 1 time in total.
Bodkin

#423 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Post by Bodkin »

otidji na sajt, 81% luke ploce su mali dionicari
cyprus

#424 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Post by cyprus »

Mene nećeš navuć :mrgreen:
lullooo

#425 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Post by lullooo »

cyprus wrote:Mene nećeš navuć :mrgreen:
Ma ti si se jarane navukao sa 22.674 postova. Tebi spasa nema. Zavrsio si fakultet "svastarskih nauka". To jeste... expert zi za sve i svasta. :D
Locked