Stambeni kredit

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
djevojka bez imena

#401 Re: Stambeni kredit

Post by djevojka bez imena »

mad_max_ba wrote:šta li sam ja skrivio pa mi brišete i editujete postove....

Ne placi, slijedece auto, kupujem kod tebe :mrgreen:
Seawolf

#402 Re: Stambeni kredit

Post by Seawolf »

moonca wrote:
HAVANA wrote:Evo svjeza info.50000 neki dan uzeli u firmi.1513km rata na 36 mjeseci.Za obrtna sredstva i sta mogu raditi sa tim novcem,meni ok.BBI Banka.Imam jos dva u drugim bankama na firmi ali ovaj je najbolji.

Kamata oko 7,5 % - sto nije lose.
Ja sam izračunao da je kamata u ovom Havaninom slučaju bila (i još uvijek je) 5,65%.

Mi smo prvo uzeli kredit za nov auto, 2000-e i vratili ga do 2004-e. 20.000 KM.

Onda smo uzeli kredit za stan, na rok od 10 godina, glavnica 98.000 KM. I njega smo završili 2014-e.

I onda smo ponovo uzeli kredit od 50.000 KM, za nov auto. I njega smo vratili.
HAVANA

#403 Re: Stambeni kredit

Post by HAVANA »

Na otplatnom planu stoji 6.41% al ne zanima me to plaho. :D Na 50000 za 3 godine otprilike 4500km.Za obrtna sredstva meni ok.Vaznije mi je bilo da mi ih puste dok je sezona.Da ih izvrtim. :D
hrle1976

#404 Re: Stambeni kredit

Post by hrle1976 »

moonca wrote:
hrle1976 wrote:I jos nesto. U bih je malo ljudi koji znaju sta znaci zaraditi veliku paru. U inostranstvu ko god ima 350.000 eura na racunu taj zna kako je runtacijo za tu sumu tolike godine i taj te pare nece uloziti u bih sve kad bi crko. To je bar moje iskustvo sa nadima koji imaju ipak fine sume na racunu. Ima jedna stara poslovica ko lako do para taj i brzo opet bez para.
Tacno.

Ako hoce da ulaze i napravi pare -kupiti ce staru kucu , renovirati i prodati -i ako zaradi na toj kuci 20 000 eura
je uspjeh.
To radi dijaspora.
Bosna ne dolazi u obzir -- kupi stan ,kucu -pokusaj izdati ili preprodati -nema zarade.

Samo ne narocito pametan covjek, moze nadati se kad kupi stan za 300.000 da ce na istom poslje 10 godina zaraditi. Isto kao otvaramje restorana, tolisni je elascititet zarade da je to smijesno. Sto moj otac uvijek govorio, sta god kupovo nemoj kupovati sto moze umrti ili da je toliko da ti treba osiguranje dodatno.
ibi

#405 Re: Stambeni kredit

Post by ibi »

hrle1976 wrote:
moonca wrote:
hrle1976 wrote:I jos nesto. U bih je malo ljudi koji znaju sta znaci zaraditi veliku paru. U inostranstvu ko god ima 350.000 eura na racunu taj zna kako je runtacijo za tu sumu tolike godine i taj te pare nece uloziti u bih sve kad bi crko. To je bar moje iskustvo sa nadima koji imaju ipak fine sume na racunu. Ima jedna stara poslovica ko lako do para taj i brzo opet bez para.
Tacno.

Ako hoce da ulaze i napravi pare -kupiti ce staru kucu , renovirati i prodati -i ako zaradi na toj kuci 20 000 eura
je uspjeh.
To radi dijaspora.
Bosna ne dolazi u obzir -- kupi stan ,kucu -pokusaj izdati ili preprodati -nema zarade.

Samo ne narocito pametan covjek, moze nadati se kad kupi stan za 300.000 da ce na istom poslje 10 godina zaraditi. Isto kao otvaramje restorana, tolisni je elascititet zarade da je to smijesno. Sto moj otac uvijek govorio, sta god kupovo nemoj kupovati sto moze umrti ili da je toliko da ti treba osiguranje dodatno.
Image
Njanjavi

#406 Re: Stambeni kredit

Post by Njanjavi »

:lol: :lol:
beobasket

#407 Re: Stambeni kredit

Post by beobasket »

ibi wrote:
beobasket wrote:Ko moze u Bosni placati 800 kovertibilnih Maraka kredita? I tako narednih 15, 20 godina? Mozda ovi na budzetu u javnom sektoru ostali tkz. obicni, bez uvrede bilo cijem ponosu, nemaju mogucnost kolika je kap u moru.
Moze koliko god hoces ljudi, imas doktora koji zaradjuju 10.000 - 15.000 KM mjesecno u privatnoj praksi, imas ih koji imaju i vise.

Prosjecna plata BH sudije je 3.000 KM netto mjesecno, imas preko 1.000 samo u tom sektoru, ali necemo ni spominjat te na Budzetu...

Prosjecni privatn notar u BIH zaradjue oko 30.000,00 KM netto prihoda.

Da ne pricam koliko ima ljudi koji su multimilioneri u BiH koji mogu placat mjesecni kredit 20x veci od navedenog...

Moras shvatiti da ako ti i zviz zivite od socijale, da to nije slucaj i sa drugima
Nije relano sto pises. A da budemo na cistom, ja od socijale ne zivim. A kome je do kredita sirok im put do banke pa neka se zaduzuju koliko god im htjeli posuditi. Ja samo znam da ja necu morati vracati njihov dug, a kako ce oni izaci na kaj sa istim to neka bude njihov problem. Jedino mi je preko glave kad isti sa kreditima pocnu kukati odnosno zapakivati stvari i svaku put traziti izvinjena, ne zato sto nece vec sto nema para. Samo ih odjebem sa liste. Sam upo sam se ubio.
paladinka

#408 Re: Stambeni kredit

Post by paladinka »

Ne zivis od socijale , ali moras ljudima i objasniti kakav stan imas .-) iliti kako si dobio taj stan ?
beobasket

#409 Re: Stambeni kredit

Post by beobasket »

paladinka wrote:Ne zivis od socijale , ali moras ljudima i objasniti kakav stan imas .-) iliti kako si dobio taj stan ?
Stan u kojem zivim to je opcina narucila (projekt), vjerovatno dio nekog urbanog plana ili cega vec. Na listu da bi mogao doci moras jedan od sljedecih uslova ispuniti.

1: Aktivan si student.
2: Imas porodicu i posao ili si par ili samac koji takodje ima(ju) posao.
3: Penzioner si.

Prijavis se na listu. Doneses ugovor o radu. Koliko primanje imas i sl. ili o skolstu ili o penziji.
I kad dodjes na red dobijes ponudu. Ja kada sam dobio stan bio sam student. I kada sam zavrsio sa studiranjem imao sam vec posao. Tako da sam prebacen iz 20 % grupe za studente u grupu porodica, par ili samac sa poslom. Ta grupa broji 60 %

Narvano morao sam iseliti se iz manjeg stana u malo ili nesto veci, jer ekonomski mogu podnjeti vecu kiriju. Dok studenti imaju znatno manja primanja (stipendije) od nas koji radimo.

Socijalni stanovi su sasvim jedna druga prica. I obicno ljudi zive u starijim zgradama ili kucama u nizu. Nije nikako rijec o novogradnji. Niti su u centu, nego na rubu grada obicno.
Last edited by beobasket on 27/07/2017 23:21, edited 1 time in total.
merkato

#410 Re: Stambeni kredit

Post by merkato »

Ravenn wrote:@merkato
ima li vijesti?
Nista ..bas nista..
Cekam..danas tacno 15 dana kako je predato..na 1000 muka sam..nit predat negdje drugo nit cekat
paladinka

#411 Re: Stambeni kredit

Post by paladinka »

beobasket wrote:
paladinka wrote:Ne zivis od socijale , ali moras ljudima i objasniti kakav stan imas .-) iliti kako si dobio taj stan ?
Stan u kojem zivim to je opcina narucila (projekt), vjerovatno dio nekog urbanog plana ili cega vec. Na listu da bi mogao doci moras jedan od sljedecih uslova ispuniti.

Prijavis se na listu. Doneses ugovor o radu. Koliko primanje imas i sl. ili o skolstu ili o penziji.
I kad dodjes na red dobijes ponudu. Ja kada sam dobio stan bio sam student. I kada sam zavrsio sa studiranjem imao sam vec posao. Tako da sam prebacen iz 20 % grupe za studente u grupu porodica, par ili samac sa poslom. Ta grupa broji 60 %

Narvano morao sam iseliti se iz manjeg stana u malo ili nesto veci, jer ekonomski mogu podnjeti vecu kiriju. Dok studenti imaju znatno manja primanja (stipendije) od nas koji radimo.

Socijalni stanovi su sasvim jedna druga prica. I obicno ljudi zive u starijim zgradama ili kucama u nizu. Nije nikako rijec o novogradnji. Niti su u centu, nego na rubu grada obicno.
Jeli se jadan udio moras platiti .Jeli to kao Genossenschaft u Njemackoj.
beobasket

#412 Re: Stambeni kredit

Post by beobasket »

paladinka wrote:
beobasket wrote:

Jeli se jadan udio moras platiti .Jeli to kao Genossenschaft u Njemackoj.
Ne razumije sta znaci ta rijec na njemackom.

Svak ima svoj stan. Kao sto covjek ima svoj stan kada kupi ili iznajmi od koga vec. Moras platiti depozit u iznosu od tri mjesecne kirije bez grijanja i vode. Pa zatim tri mjesecne kirije bez grijanja i vode unaprijed te prvu mjesecnu kiriju sa grijanjem i vodom. Kada prelazis iz jedne u drugi grupu kao sto je kod mene slucaj bio, onda samo doplatis razliku u kiriji. Takodje sve puta sedam.

Struja se placa posebno.
paladinka

#413 Re: Stambeni kredit

Post by paladinka »

Je li moras jedan udio plati Genossenschaften to su noprofit firme , gdje si si jedan udio moras uplatiti i onda si kao na listi , onda dobijes stan , gdje su stanovi jeftniji (familije imaju prednost. )
beobasket

#414 Re: Stambeni kredit

Post by beobasket »

paladinka wrote:Je li moras jedan udio plati Genossenschaften to su noprofit firme , gdje si si jedan udio moras uplatiti i onda si kao na listi , onda dobijes stan , gdje su stanovi jeftniji (familije imaju prednost. )
Ima i takvih stanova kod nas. To su obicno stanovi koji su nekada bili u rukama opcine pa su administraciju nad istima dali u te zadruge tj. firme koje su non profitne mada vise nisu toliko non profit. Sad imaju po zakonu pravo zaradjivati na ljudima. U takvim stanovima zivi vecina nasih ljudi.

Gdje ja zivim zidaju privatne gradjevinske firme koje traze profit, ali kupac stanova je opcina. Samo u Kopenhagenu i Århusu ovaj sistem postoji. I mozda jos u Aalborgu. Sistem je napravljen kako bi radna snaga se zadrzala u gradu. Kako bi i penzionera bilo a isto kako bi studenti imali gdje uljudno ziviti za normalnu cijenu.

Da bi dosao na listu moras prvo ispuniti uslove. Koje sam ranije napisao. Poslajes zahtjev kao da trazis posao. Znaci neko bez posla ne moze doci na ovu listu. Znaci neko na socijali ne moze doci na ovu listu. Ako padnes na socijalu onda te opcina preseli u stan tipa tih non-proft zadruga ili skroz socijalni stan. Za ove stanove uplatis kaparu od 1.000 danskih Kruna. Koje prebiju preko sume o kojoj sam ranije pisao.

Bilo je dosta kritike kako ove stanove samo dobiju ljudi sa stelom u opcini. Ja ga preko stele nisam dobio. Posalo zahtjev. Poslje nekoliko dana dobio odgovor da sam na listi za stan u toj ulici. Kad se zgrada zavrsila. Dobio infomaciju kako da uplatim depozit, kirije unaprijed i prvu. Kada sam zavrsio studij, kao sto sam opsiao, imao sam posao, prebacen sam bio odnosno dobio sam ponudu na drugoj adresi. Znaci stan za samca sa dvije spavace sobe. :D Nov. U stanu u kojem zivim sam prvi. Placam samo 6.000 i kusur Kruna mjesecno. A do samog centra Kopenhagena 15 min. laganog hoda. Mogao sam traziti i veci stan, kostao bi jedno 9.000 Kruna mjesecno, sto je opet za Kopenhagen budiposto. Inace ispod 12, 13.000 Kruna neces naci stan kod privatnih firmi, banaka i privatnika. Zato je Kopenhagen pun sustanara. U jednoj sobi porodice imaju studenta kako bi mjesecna kirija bila jeftinija.
paladinka

#415 Re: Stambeni kredit

Post by paladinka »

beobasket wrote:
paladinka wrote:Je li moras jedan udio plati Genossenschaften to su noprofit firme , gdje si si jedan udio moras uplatiti i onda si kao na listi , onda dobijes stan , gdje su stanovi jeftniji (familije imaju prednost. )
Ima i takvih stanova kod nas. To su obicno stanovi koji su nekada bili u rukama opcine pa su administraciju nad istima dali u te zadruge tj. firme koje su non profitne mada vise nisu toliko non profit. Sad imaju po zakonu pravo zaradjivati na ljudima. U takvim stanovima zivi vecina nasih ljudi.

Gdje ja zivim zidaju privatne gradjevinske firme koje traze profit, ali kupac stanova je opcina. Samo u Kopenhagenu i Århusu ovaj sistem postoji. I mozda jos u Aalborgu. Sistem je napravljen kako bi radna snaga se zadrzala u gradu. Kako bi i penzionera bilo a isto kako bi studenti imali gdje uljudno ziviti za normalnu cijenu.

Da bi dosao na listu moras prvo ispuniti uslove. Koje sam ranije napisao. Poslajes zahtjev kao da trazis posao. Znaci neko bez posla ne moze doci na ovu listu. Znaci neko na socijali ne moze doci na ovu listu. Ako padnes na socijalu onda te opcina preseli u stan tipa tih non-proft zadruga ili skroz socijalni stan. Za ove stanove uplatis kaparu od 1.000 danskih Kruna. Koje prebiju preko sume o kojoj sam ranije pisao.

Bilo je dosta kritike kako ove stanove samo dobiju ljudi sa stelom u opcini. Ja ga preko stele nisam dobio. Posalo zahtjev. Poslje nekoliko dana dobio odgovor da sam na listi za stan u toj ulici. Kad se zgrada zavrsila. Dobio infomaciju kako da uplatim depozit, kirije unaprijed i prvu. Kada sam zavrsio studij, kao sto sam opsiao, imao sam posao, prebacen sam bio odnosno dobio sam ponudu na drugoj adresi. Znaci stan za samca sa dvije spavace sobe. :D Nov. U stanu u kojem zivim sam prvi. Placam samo 6.000 i kusur Kruna mjesecno. A do samog centra Kopenhagena 15 min. laganog hoda. Mogao sam traziti i veci stan, kostao bi jedno 9.000 Kruna mjesecno, sto je opet za Kopenhagen budiposto. Inace ispod 12, 13.000 Kruna neces naci stan kod privatnih firmi, banaka i privatnika. Zato je Kopenhagen pun sustanara. U jednoj sobi porodice imaju studenta kako bi mjesecna kirija bila jeftinija.
i , nemozes ljudima ovdje reci kako se zovu ti stanovi?
beobasket

#416 Re: Stambeni kredit

Post by beobasket »

paladinka wrote:
beobasket wrote:

i , nemozes ljudima ovdje reci kako se zovu ti stanovi?
Pa rekao sam, opcinski stanovi. Samo sto je ovdje neko to razumio, opcinski = socijalni. Sto kod nas nije ni blizu slucaj.

Znaci imas stanove preko zadruge (gdje nasi vecinom zive), privatne, socijalne i opcinske (koji se samo prakikuju u Århusu i Kopenhagenu te mozda u jos Aalborgu)

U Danskoj neko da dodje do socijalnog stana nije dovoljno samo biti bez posla. Moze biti razlog ali ti stanovi se obicno dodjeljuju ljudim sa jos nekim drugim problemima. Neko bez posla ko je izgubio kucu zbog kredita kad zatrazi pomoc opcine obicno ista sredi stan u jednoj od zadruga.
Last edited by beobasket on 28/07/2017 00:27, edited 2 times in total.
Ravenn

#417 Re: Stambeni kredit

Post by Ravenn »

merkato wrote:
Ravenn wrote:@merkato
ima li vijesti?
Nista ..bas nista..
Cekam..danas tacno 15 dana kako je predato..na 1000 muka sam..nit predat negdje drugo nit cekat
znam kako ti je, izdrži
kažem ti, ja sam čekala puna 21 radna dana
meni su tada rekli, citiram :"duže čekanje je dobar znak"
nadam se da će i tebi biti
PS sad se sjetih, mene su držali do ulaska u naredni mjesec i neko mi je iz bankarske branše rekao da je to namjerno jer imaju kvotu tj koliko imaju "plasiranih" kredita mjesečno od toga tom kreditnom službeniku zavisi plata/posao itd. tako da se desi da kalkulišu kad kome puštaju kredit. Možda je to i kod tebe slučaj
Last edited by Ravenn on 28/07/2017 11:18, edited 1 time in total.
paladinka

#418 Re: Stambeni kredit

Post by paladinka »

#beobasket ti i sam ne znas vise o cemu pricas , de objasni ljudima ali jasno . Saberi se!
beobasket

#419 Re: Stambeni kredit

Post by beobasket »

paladinka wrote:#beobasket ti i sam ne znas vise o cemu pricas , de objasni ljudima ali jasno . Saberi se!
Hej. Sta tebi nije jasno?

Opcinski stanovi u Kopenhagen opcini se dodjeljuju 20 % studentima, 60 % ljudima / porodicama sa poslom i 20 % penzionerima. Neko bez posla ne moze doci na red za ovaj stan. Ovo je nesto sto opcina ima kao svoj poseban projekat.

Stanovi preko zadruge. To su stanovi preko tkz. "Non-profit" organizacija koje suradjuju sa opcinom. Tu moze svak ko zeli upisati se na listu. Godisnja clanarina da bi bio na redu jedne liste je mislim oko 300 danskih Kruna.

Socijalni stanovi su zakonom odredjeni samo osobama koje imaju socijalnih poteskoca. Te poteskoce mogu biti ekonomske ali i ne moraju. Moze biti slucaj jednog alkoholicara, drogerasa, bivseg zatvorenika iz kazneno popravnog doma itd.

Privatni stanovu su stanovi koje iznamljivaju privatni subjekti. Primjerice banka, neka gradjevinska firma, neka druga firma koja je kupila zgradu, neko ko je kupio stan pa trazi podstanara.
paladinka

#420 Re: Stambeni kredit

Post by paladinka »

beobasket wrote:
paladinka wrote:#beobasket ti i sam ne znas vise o cemu pricas , de objasni ljudima ali jasno . Saberi se!

Opcinski stanovi u Kopenhagen opcini se dodjeljuju 20 % studentima, 60 % ljudima / porodicama sa poslom i 20 % penzionerima. Neko bez posla ne moze doci na red za ovaj stan. Ovo je nesto sto opcina ima kao svoj poseban projekat.

Stanovi preko zadruge. To su stanovi preko tkz. "Non-profit" organizacija koje suradjuju sa opcinom. Tu moze svak ko zeli napisati se na listu. Godisnja clanarina da bi bio na redu jedne liste je mislim oko 300 danskih Kruna.

Socijalni stanovi su zakonom odredjeni samo osobama koje imaju socijalnih poteskoca. Te poteskoce mogu biti ekonomske ali i ne moraju. Moze biti slucaj jednog alkoholicara, drogerasa, bivseg zatvorenika iz kazneno popravnog doma.

Privatni stanovu su stanovi koje iznamljivaju privatni subjekti. Primjerice banka, neka gradjevinska firma, neka druga firma koja je kupila zgradu, neko ko je kupio stan pa trazi podstanara.
Znaci napredujemo , eto vidis , mozes se i jasno objasniti. Bravo!!!!
beobasket

#421 Re: Stambeni kredit

Post by beobasket »

paladinka wrote:
beobasket wrote:

Stanovi preko zadruge. To su stanovi preko tkz. "Non-profit" organizacija koje suradjuju sa opcinom. Tu moze svak ko zeli napisati se na listu. Godisnja clanarina da bi bio na redu jedne liste je mislim oko 300 danskih Kruna.

Socijalni stanovi su zakonom odredjeni samo osobama koje imaju socijalnih poteskoca. Te poteskoce mogu biti ekonomske ali i ne moraju. Moze biti slucaj jednog alkoholicara, drogerasa, bivseg zatvorenika iz kazneno popravnog doma.

Znaci napredujemo , eto vidis , mozes se i jasno objasniti. Bravo!!!!
Ne, nego ocigledno trebi treba sve izdrobiti kao malom djetetu.
paladinka

#422 Re: Stambeni kredit

Post by paladinka »

Kod nas , socijalnih osoba jos uvjek vrijedi diskusija na nivou :-)
pinkman

#423 Re: Stambeni kredit

Post by pinkman »

Tomahawk11 wrote:
Zavisi, kako gdje. Treba pratiti tržište. Evo u Sarajevu recimo, sad je pametno kupovati nekretnine. Odnosno, već neko vrijeme je trend gdje je kupovina nekretnine unosan posao.
Moji su u Innsbrucku uzeli stan u novogradnji za 180 000 eura. Prije 7 godina. Znaš koliko sad vrijedi? 350 000.
To nije tačno. Priča o kešu je za neznalice.
Šta ako hoću da živim na jednom mjestu? Nisam nomad. Imam svoj životni kutak, a putovanja su nešto drugo.
Ne mogu zamisliti porodičnog čovjeka koji živi takav život. Ne znaš jesi li pošao ili došao.
Samci ili parovi su nešto drugo. Kažeš, posao putem interneta. Sve super, ali opet ti kažem, to je od čovjeka do čovjeka.
Po meni je najbolje pronaci statisticke podatke i vidjeti stope povrata na investiciju po industrijama, pa vidjeti gdje se real estate industrija nalazi.

To moze biti pametno ko ima novac, a ne zna u sta drugo da ulozi i boji se veceg rizika. Ja licno mislim da ima industrija gdje se moze veci povrat ostvariti.

Ko zeli citav zivot provesti u gradu rodjenja - u redu. Samo kazem da ljudi sirom svijeta bez problema sele po 500 kilometara, a kod nas je zivotni cilj zaposliti se u drzavnu instituciju, po mogucnosti da se sto manje radi, i naravno kupiti stan na desetom spratu nebodera u gradu rodjenja. :)

Ja to postujem, ali mislim da je daleko bolje okusiti i zivot van mjesta rodjenja.
moonca

#424 Re: Stambeni kredit

Post by moonca »

Seawolf wrote:
moonca wrote:
HAVANA wrote:Evo svjeza info.50000 neki dan uzeli u firmi.1513km rata na 36 mjeseci.Za obrtna sredstva i sta mogu raditi sa tim novcem,meni ok.BBI Banka.Imam jos dva u drugim bankama na firmi ali ovaj je najbolji.

Kamata oko 7,5 % - sto nije lose.
Ja sam izračunao da je kamata u ovom Havaninom slučaju bila (i još uvijek je) 5,65%.

Mi smo prvo uzeli kredit za nov auto, 2000-e i vratili ga do 2004-e. 20.000 KM.

Onda smo uzeli kredit za stan, na rok od 10 godina, glavnica 98.000 KM. I njega smo završili 2014-e.

I onda smo ponovo uzeli kredit od 50.000 KM, za nov auto. I njega smo vratili.
U pravu si ta je kamata-5,65% --jako dobra

Mislim da treba uzimati kredite- i zivjeti zivot normalno.
HAVANA

#425 Re: Stambeni kredit

Post by HAVANA »

pinkman wrote:
Tomahawk11 wrote:
Zavisi, kako gdje. Treba pratiti tržište. Evo u Sarajevu recimo, sad je pametno kupovati nekretnine. Odnosno, već neko vrijeme je trend gdje je kupovina nekretnine unosan posao.
Moji su u Innsbrucku uzeli stan u novogradnji za 180 000 eura. Prije 7 godina. Znaš koliko sad vrijedi? 350 000.
To nije tačno. Priča o kešu je za neznalice.
Šta ako hoću da živim na jednom mjestu? Nisam nomad. Imam svoj životni kutak, a putovanja su nešto drugo.
Ne mogu zamisliti porodičnog čovjeka koji živi takav život. Ne znaš jesi li pošao ili došao.
Samci ili parovi su nešto drugo. Kažeš, posao putem interneta. Sve super, ali opet ti kažem, to je od čovjeka do čovjeka.
Po meni je najbolje pronaci statisticke podatke i vidjeti stope povrata na investiciju po industrijama, pa vidjeti gdje se real estate industrija nalazi.

To moze biti pametno ko ima novac, a ne zna u sta drugo da ulozi i boji se veceg rizika. Ja licno mislim da ima industrija gdje se moze veci povrat ostvariti.

Ko zeli citav zivot provesti u gradu rodjenja - u redu. Samo kazem da ljudi sirom svijeta bez problema sele po 500 kilometara, a kod nas je zivotni cilj zaposliti se u drzavnu instituciju, po mogucnosti da se sto manje radi, i naravno kupiti stan na desetom spratu nebodera u gradu rodjenja. :)

Ja to postujem, ali mislim da je daleko bolje okusiti i zivot van mjesta rodjenja.
Naravno.Svi smo mi drugaciji i imamo razlicita razmisljanja,zelje i prioritete.Ja sam bio vani 7 godina.Ne mogu,ne volim...Mislim volim,lijepo je meni bilo,dobio pasos,kupio stan,radio ko konj a na kraju otvorio i svoju firmu...al dzaba.Kad dolazim od zenice pocnem haman plakat.Od srece.Jel udjem u sarajevo srce ko trebevic.I meni i zeni.Sta cu.Ne mogu protiv sebe.Nema smisla.Nisam ja sebi svako. :D 13 godina prodje i nikada se nisam pokajao.A iskreno.Vise sam i bolje finansijski napravio nego dok sam bio vani.Prvenstveno zahvaljujuci radu,nekretninama i kreditima.Okusio sve sto se moglo okusit.I ovde,i vani,dobro,lose...Licno svojim najdrazim uspjehom smatram to sto sam uspio i ispunio planove da se vratim kuci.Ali to sam ja i to smo mi.Zena,djeca,porodica...Ko zeli,treba i nema drugih mogucnosti,treba da ode i stekne,nauci,proba...Sve je ok.Sve osim kukanja.Ide ti se,rovi,smisljaj,idi...kako znas.
Post Reply